Koran en Bijbel zijn totaal verschillend.

Is de islamitische openbaring uniform? Wordt deze door alle gelovigen op dezelfde manier geïnterpreteerd? Hoe denken anderen zoals de Arabist HANS JANSEN over de islam?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73771
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Koran en Bijbel zijn totaal verschillend.

Berichtdoor Ariel » Wo Jul 24, 2013 1:10 pm

Kijk eens aan. Hier hebben we een arabist die niet mee praat met de meute arabisten die betaald worden door islamitische landen om de suiker Islam te promoten in het westen.

Je kunt de Koran en de Bijbel niet met elkaar vergelijken. Voor een moslim kan Gods woord niet door een mens geschreven zijn, stelt Evert Faber van der Meulen.

Moslims daarentegen zien de Koran als het letterlijke woord van God. En Gods woord kan natuurlijk geen menselijke auteur hebben.

Met enige verbazing heb ik de argumentatie van Van der Horst gelezen. Hij vertelt de lezer dat dankzij filologisch-historische analyse het tegenwoordig bekend is dat de Thora geleidelijk is opgesteld en niet direct van God is neergedaald naar Mozes. En hij vertelt dat wij dankzij dezelfde technieken kunnen vaststellen of Jezus bepaalde uitspraken in de Evangeliën ook letterlijk gedaan heeft. Maar, zo stelt hij, een zelfde benadering van de Koran wordt door moslims niet geaccepteerd. Het kan geleerden zelfs de kop kosten. Indirect impliceert hij hiermee twee dingen: dat de Koran vergelijkbaar is met de Bijbel en dat een historisch-filologische benadering van de Koran vergelijkbare resultaten zal opleveren als bij de Bijbel. Beide stellingen zijn echter niet houdbaar.

Eén auteur
Vanuit theologisch perspectief is de Koran niet met de Bijbel te vergelijken. De Bijbel omschrijft het verhaal van het joodse volk en dat van Jezus van Nazareth, de zoon van God. Christenen en (de meeste) joden hebben er dan ook geen moeite mee dat de Bijbel een menselijke auteur heeft. De tekst is weliswaar goddelijk geïnspireerd maar niet Gods woord.

Moslims daarentegen zien de Koran als het letterlijke woord van God. En Gods woord kan natuurlijk geen menselijke auteur hebben. Als iemand dus zegt dat de Koran geleidelijk is opgesteld door meerdere auteurs, dan is dat niet vergelijkbaar met Bijbelkritiek, maar hetzelfde als dat je tegen een christen zegt dat Jezus niet de zoon van God is. Daarmee is dus enigszins te verklaren waarom moslims zich terughoudend opstellen tegenover de historisch-filologische analyse van de Koran.

De tweede vraag is of een historisch-filologische studie van de Koran ook concreet iets gaat opleveren. Waarschijnlijk niet. De oudste bewaard gebleven manuscripten van de Koran dateren uit de zevende eeuw. Dat brengt ons zeer dicht bij de opstelling van de officiële codex van de Koran rond 650 en Mohammeds sterfdatum van 632. Natuurlijk zitten er een paar decennia tussen, maar we hebben momenteel geen enkel historisch bewijs om af te wijken van het islamitische overleveringsverhaal. Dat betekent dat de Koran een zevende-eeuws document is dat hoogstwaarschijnlijk grotendeels teruggaat naar Mohammed zelf en kort na zijn dood is gebundeld.

Status van Koran
De enige zinvolle historisch-filologische exercitie die wij dan nog kunnen uitvoeren, is te kijken of Koranpassages gekoppeld kunnen worden aan gebeurtenissen in het leven van Mohammed. En dit is precies wat de islamitische Korancommentaren dan ook doen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het allemaal koek en ei is met de islam. Te veel moslims zijn nog steeds te vaak geneigd je de hersens in te slaan als je je kritisch uit over de Koran. En het is te kort door de bocht om, zoals Youskine dit doet in haar repliek, deze moslims simpelweg weg te zetten als extremisten. Het heeft namelijk direct te maken met de status van de Koran in de islam.

Maar historisch-filologische studie van de Koran gaat het probleem niet oplossen. Zelfs een wetenschapper is niet in staat te bewijzen dat de Koran niet teruggaat tot Mohammed, laat staan een gelovige moslim. En uiteindelijk is het een geloofsstatement of je vindt dat de Koran het woord van God is of dat van Mohammed.

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Terug naar “Tegenstrijdige visies over Islam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten