Laten we beginnen, ik wil dat jullie meedenken

Is de islamitische openbaring uniform? Wordt deze door alle gelovigen op dezelfde manier geïnterpreteerd? Hoe denken anderen zoals de Arabist HANS JANSEN over de islam?
Jasmijn
Berichten: 233
Lid geworden op: Wo Jan 07, 2004 5:03 pm

Berichtdoor Jasmijn » Zo Feb 15, 2004 12:57 pm

Wij menselijke wezens bewonen de aarde die een van de negen planeten is van ons universum. Er zijn veel andere universums, planeten en manen die in het heelal aanwezig zijn waar de mens nog niet van op de hoogte is. De mens weet niet eens zeker wanneer de tijd begon en wanneer hij zal eindigen!
Kan er een einde zijn zonder begin of een resultaat zonder oorzaak?
Kan er een universum zijn zonder dieren, vogels, mineralen, groenten, planeten, sterren, melkwegen en andere objecten, dat volgens een foutloos systeem loopt zonder behulp van een controleur of meester?
Kan er een leger zijn zonder een bevelhebber, een school zonder hoofd?

De ultieme bron of kracht van al deze dingen kan niet zomaar toeval zijn. Zelfs een toeval heeft een oorzaak of bron. Deze oorzaak van alle oorzaken, bron van alle bronnen is niets anders dan het Soevereine. Mensen noemen hem bij verschillende namen: God, geest, natuur, Jehova, Bagwan of Allah maar de laatstgenoemde is de enige en ultieme Allah.

De naam Allah is accuraat daar het geen sekse bevat, meervoud of vervoeging. Allah staat in het Arabisch en Aramees voor de enige Soevereine. Hij is degene die datgene je rondom je heen ziet of voelt, bezield of onbezield, dood of levend, groot of klein, geschapen en veroorzaakt heeft. Niets is eeuwig of blijvend behalve Hij.

Wij kunnen Hem niet zien daar hij oneindig is, die ook tijd en ruimte gecreëerd heeft maar er niet door beheerst wordt. Hij heeft alles om ons heen voor ons geschapen om positief, niet negatief gebruikt te worden, daar Hij welwillend en liefhebbend is.

Wat er in de hemelen is en wat er op de aarde is prijst Allah (God) en Hij is de machtige, de wijze. Hij heeft de heerschappij over de hemelen en aarde. Hij geeft leven en laat sterven en Hij is almachtig. Hij is de eerste en de laatste, de zichtbare en de verborgene en Hij is alwetend. Hij is het die de hemelen en de aarde in zes dagen geschapen heeft. Toen vestigde Hij zich op de troon. Hij kent wat in de aarde gaat en wat eruit komt, wat uit de hemel afdaalt en wat erin opstijgt en Hij is met jullie waar jullie zijn. Allah (God) doorziet wel wat jullie doen.(57:1-4).

Zeg: < Hij is Allah (God) als enige, Allah de bestendige. Hij heeft niet verwekt en is niet verwekt en niet een is er aan Hem gelijkwaardig.> (112: 1 - 4).
Too Many People Wear A Title Of A Muslim, But They Dont Practice Islam

nina
Berichten: 1885
Lid geworden op: Zo Jan 26, 2003 10:53 pm

Berichtdoor nina » Zo Feb 15, 2004 5:31 pm

jasmijn schreef:Wij kunnen Hem niet zien daar hij oneindig is, die ook tijd en ruimte gecreëerd heeft maar er niet door beheerst wordt.


Wat is dat dan voor 'oneindigheid', die tijd en ruimte heeft gecreëerd zonder er zelf door beheerst te worden?

Waaruit bestaat die oneindigheid? Hoe kan die tijd en ruimte scheppen?

Dit is gewoon een schot in de ruimte. Het zijn woorden die nergens over gaan, maar die de schrijver wel leuk vond klinken.

Maar toch, ik sta er open voor. Als je mij kan uitleggen wat dat Allah voor kracht is die tijd en ruimte schiep zonder er zelf door te worden 'beheerst', en hoe je dan weet dat dat dezelfde Allah is die mijn en jouw ogen monteert, zal mijn geloof in een god zeker toenemen.

Wat is Allah voor kracht? Waar bestaat hij uit?
Hoe beínvloedt die kracht zijn omgeving?

Als er nog geen tijd/ruimte was, was er dan niets? Waar bevondt die 'oneindigheid' zich dan?

Hoe beïnvloedde de 'oneindigheid' het 'niets' zodanig dat er tijd en ruimte ontstond?

Dit zijn zomaar een paar vragen die in me opkomen.

Dutch
Berichten: 3268
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Zo Feb 15, 2004 8:21 pm

M I D
Ik zie dat jullie ruzie maken over de details van Islam,maar dat jullie de basis principes achterwege laten. En ik zal beginnen met de belangrijkste vraag en ik wil dat jullie antwoorden op mijn vraag.En daarna zal ik het beantwoorden.

Is er een Schepper?


Beste M I D, ik geloof dat we, zeker ook met de post van Nina hierboven, inderdaad in de kern van jouw vraag beland zijn. Waar blijven jouw argumenten?
Waar wacht je nog op?

Dutch

M_I_D
Berichten: 4
Lid geworden op: Zo Feb 08, 2004 12:34 am

Berichtdoor M_I_D » Di Feb 17, 2004 2:49 pm

Hoi allemaal,

Sorry dat het een poosje duurde dat ik reageerde,maar ik had het wat druk. Bedankt voor al jullie reacties.


Beste Bengazi
Mijn onderwerp ging over of er een Schepper is.Niet over Islam,Koran of Mohamed

Beste Patrick
Je hebt een goede manier van denken.Dat je overal bewijs voor moet hebben. Dat is goed. Ik feliciteer je hiervoor. Want je moet bewijs hebben,,anders kan iedereen zeggen wat hij wil en ons vragen om daarin te geloven

Beste Jasmijn
Het eerste gedeelte van je post is goed,maar de rest gaat over Islam en wat jouw God doet en daar praten we nu nog niet over. Het gaat er nu over of er een Schepper is en jouw redenen zijn goed

Beste Manon en Carban
De alwetende,algoede etc..dat gaat over de karakteristieken van de Schepper.We willen het eerst bewijzen of hij er is en dan over de karakteristieken praten.

Beste Nina
Jouw vragen zijn erg intelligent. Dit bewijst dat je echt naar de waarheid zoekt.Ik zal het proberen te beantwoorden in mijn volgende post.

Beste Weda
Vertel ons over jouw God en hoe je hem bewijst.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Berichtdoor Manon » Di Feb 17, 2004 2:59 pm

Beste Manon en Carban
De alwetende,algoede etc..dat gaat over de karakteristieken van de Schepper.We willen het eerst bewijzen of hij er is en dan over de karakteristieken praten.


Ik meen te hebben aangetoond dat een Schepper met de Hem/Haar toebedeelde karakteristieken NIET kàn bestaan.

Over welke Schepper met welke karakteristieken heb JIJ het dan?
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Wo Feb 18, 2004 12:19 pm

Beste M_I_D,
leuk dat je reageert.

Beste mensen, ik wil niet discuseren of er een god is of niet. ik geloof dat er wel een God is en vind het prima als lezers er niet in geloven. in de Vedische leer is God met de volgende eigenschappen beschreven: eeuwig, bewustzijn, gelukzalig, heeft geen lichaam, almachtig,kent geen haat/jaloezie, rechtvaardig, barmhartig, ongeboren, oneindig, onvergelijkbaar etc. de vet gedrukte woorden hebben een ander betekenis als het woord zelf doet vermelden.

beste M_I_D, als ik God met deze eigenschappen vergelijk met de boodschap van God dan moet de boodschap ook overeenkomen met de eigenschappen van God.

een voorbeeld:
in de koran roept allah op om geen vriend te zijn van christenen en joden. (ik weet dat u niet wilt hebben over islam etc, maar dit heb ik aangehaald als voorbeeld, had ook over een ander geloof kunnen gaan)

omdat god als eigenschap heeft dat hij geen haat/jaloezie kent, is die boodschap niet van God afkomstig.

in de vedische leer is daar dus ook geen sprake van.

mag ik u verzoeken om de boodschappen van de koran met dit godsbeeld te vergelijken?

groet, weda.
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Berichtdoor Manon » Wo Feb 18, 2004 1:01 pm

Weda, als de in het vet gedrukte woorden een andere betekenis hebben dan ik als nederlandstalige kan vermoeden, gelieve dan de aangepaste nederlandse woorden te gebruiken aub.
Wat mag/moet ik volgens jou dan vermoeden onder "almachtig, rechtvaardig en barmhartig"?

Ik wil namelijk gerust settelen voor de andere karakteristieken hoor! (bewustzijn, gelukzalig, heeft geen lichaam, ,kent geen haat/jaloezie, ongeboren, oneindig, onvergelijkbaar) Het eventueel oneindige "iets" zal het in dat geval een worst wezen of ik in "het" geloof of niet.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Wo Feb 18, 2004 1:42 pm

Beste Manon,

almachtig betekent dat god geen hulp nodig heeft (van wie dan ook) om zijn werken te doen, nl: scheppen, in stand houden en vernietigen van alle creaties.

rechtvaardig en barmhartig;
dit zijn twee woorden voor het zelfde. een voorbeeld: een moeder geen haar stoute kind een straf. dit is rechtvaardig. barmhartig is verscholen in het feit van straffen. want daarmee probeert de moeder het kind te behoeden om geen stoute daden te verrichten.

ook als een kind goed doet en de moeder prijst dat, motiveert etc dan is het rechtvaardig. en daarin schuilt ook barmhartigheid in, want daarmee wil de moeder (door te motiveren etc) dat het kind het goed doet.

zo is het met god ook.

ik vind het grof dat u de woorden "worst wezen etc" gebruikt. ik heb eerder aangegeven niet erg te vinden dat men niet in god gelooft, maar uw woorden (in deze) zijn kwetsend.
Ik hoop dat mijn antwoord verhelderend is. Groet, Weda.
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Wo Feb 18, 2004 1:45 pm

beste,

er is een type fout ingeslopen.

ik heb geschreven:
"een moeder geen haar stoute"

het had moeten zijn: een moeder geeft haar stoute"...

groet, Weda
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Berichtdoor Manon » Wo Feb 18, 2004 11:58 pm

Beste Weda,

ik begrijp de woorden almachtig, barmhartig etc... maar al te goed.

Wat vind je van een moeder die haar pasgeboren kind welbewust met een ziekte besmet?
Barmhartig? of Almachtig?


ik vind het grof dat u de woorden "worst wezen etc" gebruikt. ik heb eerder aangegeven niet erg te vinden dat men niet in god gelooft, maar uw woorden (in deze) zijn kwetsend.


uiteraard is het niet mijn bedoeling om U te kwetsen.
Maar wat vind je er verkeerd aan dat ik vind dat een Schepper zoals door jou bepaald (bewustzijn, gelukzalig, heeft geen lichaam, ,kent geen haat/jaloezie, ongeboren, oneindig, onvergelijkbaar)(dus zonder de vetgedrukte woorden) het waarschijnlijk een worst zal wezen hoe ik over HET denk?
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Do Feb 19, 2004 9:50 am

Beste Manon,

de moeder die haar pasgeboren kind met een ziekte besmet zal gestraft moeten worden en dat is rechtvaardig. maar nu gaan we off-topic. dat wil ik niet. ik wil graag met M_I_D discusseren naar aanleiding van zijn vraag. ik neem deel aan deze discussie om M_I_D te "bewijzen" dat het godsbeeld vermeld in de koran niet klopt en derhalve de koran geen goddelijke boodschap is. niet meer en niet minder. Neem me niet kwalijk dat ik verdere vragen die off-topic zijn niet ga beantwoorden.
Ik wil hierbij Dutch en Zwartmeer complimenteren. ik vind hun argumenten zeer goed, heb veel van geleerd. overigens wil ik andere schrijvers/lezers niks te kort doen. Groet, Weda.
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

Aboriginal
Berichten: 5
Lid geworden op: Do Aug 05, 2004 4:12 pm

Er is wel iets

Berichtdoor Aboriginal » Vr Aug 06, 2004 2:56 pm

De aarde is per 'toeval' ontstaan, de maan als gevolg van een botsing met een meteoriet was een onderdeel van de aarde. Nu kan je dus zeggen dat de maan dus een deel van de aarde was. Nu is de maan een stabilisator van de aarde.

Misschien is er iets hogers dan onszelf, maar wat ik haat is de arrogantie dat de mensheid daarvoor gezorgd zou hebben. Die waren er nog niet eens....

De dieren waren het er eerst, ontstaan uit eencellige diertjes vanuit de oceaan. Interessant is wat voor 'data' deze evolutie bevatte om tot zover te komen als nu. Misschien zijn wij wel een experiment onstaan vanuit een opdracht van een andere vorm van intelligentie.

En wij maar ploeteren met onbenulligheden als geloof en overheersing. Ondertussen maken wij onze planeet tot een hel met onverdraagzaamheden, conflicten, en klimaatsveranderingen.

Ik denk persoonlijk dat als er een hogere macht is, onze taak is te onderzoeken wat onze rol op aarde is. Niet wiens God nu het beste is, en wiens waarheid. Dat is zo relatief als de mogelijkheid van het bestaan van UFO's.
De profundis clamo at te domine

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Re: Er is wel iets

Berichtdoor weda » Za Sep 18, 2004 8:02 pm

Aboriginal schreef:
Ik denk persoonlijk dat als er een hogere macht is, onze taak is te onderzoeken wat onze rol op aarde is. Niet wiens God nu het beste is, en wiens waarheid. Dat is zo relatief als de mogelijkheid van het bestaan van UFO's.beste aboriginal
als wij de waarheid omtrent God niet kennen dan is het ondoenlijk, zelfs onmogelijk, om onze rol op aarde te kennen. mijn motto om deel te nemen aan deze discussie was/is aan M_I_D duidelijk maken dat het Gods beeld in de koran niet klopt. daarvoor heb ik enkele argumenten opgenoemd, die door M_I_D tot nu toe niet zijn beantwoord. juist omdat de Islam een verkeerd beeld van God heeft, begaan zij veel misdaden tegenover de mensheid. ik wil niet iedere moslim als een misdadiger bestempelen, maar u ziet zelf ook wel wat er in de wereld gebeurt. hoop duidelijk te zijn geweest. Groet, weda
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Berichtdoor Manon » Za Sep 18, 2004 8:12 pm

de moeder die haar pasgeboren kind met een ziekte besmet zal gestraft moeten worden en dat is rechtvaardig.


ik maakte deze vergelijking heel bewust, en niet om off-topic te gaan. Indien de almachtige en barmhartige god kinderen laat geboren worden die in hun korte leventje ontzettende pijnen moeten lijden, dan kan ik die god helemaal niet als almachtig of barmhartig (anders zorg je voor gezonde kinderen) beschouwen.
Ons menselijk rechtvaardigheidsgevoel is in dit geval alleszins al groter (zie je bestraffing van de 'stoute moeder') dan dat van die almachtige en barmhartige godheid.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Ma Sep 20, 2004 9:04 am

Manon schreef:
de moeder die haar pasgeboren kind met een ziekte besmet zal gestraft moeten worden en dat is rechtvaardig.


ik maakte deze vergelijking heel bewust, en niet om off-topic te gaan. Indien de almachtige en barmhartige god kinderen laat geboren worden die in hun korte leventje ontzettende pijnen moeten lijden, dan kan ik die god helemaal niet als almachtig of barmhartig (anders zorg je voor gezonde kinderen) beschouwen.
Ons menselijk rechtvaardigheidsgevoel is in dit geval alleszins al groter (zie je bestraffing van de 'stoute moeder') dan dat van die almachtige en barmhartige godheid.


Hallo Manon,
ik begrijp je gevoelens heel goed. ik heb zelf ook een kind dat vanaf de geboorte ziek is, maar toch weet ik dat God daar geen oorzaak aan heeft. hoe komt dat? er worden niet alleen zieke kinderen geboren. dat weet je ook wel. omdat er ook gezonde kinderen geboren worden, moet je als ouder de volgende vraag stellen: waarom is mijn kind ziek? als je heel eerlijk bent, zul je naar oorzaken zoeken en hoe langer je gaat nadenken kom je tot bezef dat je bij je eigen moet beginnen. tot daar is het nog te doen. nu komt de moeilijke vraag. waarom is mijn kind ziek. het hindoeisme (Vedische leer) zegt dat de ziel aan de hand van zijn vorige handelingen (daden) een lichaam krijgt. neem nu mijn kind. dat kind heeft in het vorige leven(s) iets gedaan waardoor zij ziek is geboren. ik heb in mijn vorige leven iets gedaan waarbij ik een ziek kind als "loon" krijg. het heeft mij geholpen mijn leven te beteren en ik kan het relativeren. ik besef wel dat dit veel discussies oproept, dat mag, maar ook als je niet gelooft in een God, dannog moet je de vraag stellen waarom een kind gezond geboren wordt en de ander niet. je zult zien dat de antwoorden voor de hand liggen. ik hoop een beetje duidelijkheid te hebben verschaft. zo niet, schrijf nog een keer. Groet, Weda.
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Berichtdoor Manon » Ma Sep 20, 2004 9:33 am

Ik denk dat we een beetje naast elkaar discussieren :wink:

Stelling 1: God is almachtig en algoed:

(Indien er al een god zou bestaan) beweer ik dat deze zeker niet almachtig en algoed is, anders zou hij geen onschuldige zieke kinderen laten geboren worden in al zijn algoede almacht.

Stelling 2 (Weda): zieke kinderen worden geboren omdat hun entiteit of die van de ouders in een vorig leven iets mispeuterd zouden hebben.

Alhoewel ik dit standpunt zeer goed begrijp - en het in feite logischer vindt dan de algoede almachtige god, denk ik dat het hier om iets heel anders gaat.
Als ouder van een ziek kind word je geconfronteerd met een ontzettende onmacht waarbij je je hele leven kan kapotmaken. Het enige wat hierbij je huidige leven een beetje stabiliteit kan geven is de toestand gewoon aanvaarden.
Met je bovenstaande stelling kan je dat aanvaardingsproces een heel pak vergemakkelijken, wat uiteindelijk de levenskwaliteit van iedereen in het gezin zal verbeteren.
Het gevaar schuilt er echter in dat men bij een standaard aanvaarden van malheuren (die dan het gevolg zijn van vorige levens) vergeet de inspanning te leveren om er in dit leven iets aan te verhelpen. Net die creativiteit en blijvend streven heeft ervoor gezorgd dat tenminste een deel van de wereld reusachtige technologische en andere verwezenlijkingen heeft gemaakt.

Indien aardbevingen als straf van Allah (of eventueel als straf uit een vorig leven) worden aanzien, doet men totaal geen moeite om de seismografische gegevens te bestuderen en/of op voorhand evacuaties te organizeren. (tot hiertoe zijn aardbevingen niet onder menselijke controle te krijgen, maar men kan ze wel al voorspellen).
De functie van Allah en/of vorig leven kan wel gebruikt worden om voor de overlevenden gemakkelijker te aanvaarden dat heel hun familie is omgekomen, maar verder dan dat reikt het natuurlijk niet.

In die zin kan ik wel begrijpen dat mensen een religie als een soort van psychologische therapie aangrijpen, met dien verstande dat sommige religies (net zoals sektes) wel zover gaan dat de volledige persoonlijkheid, zelfbeschikking, wereldbeeld etc... zich totaal wars van alle realiteit gaan ontwikkelen.

Indien men dan nog het vooruitzicht op een beter leven na de dood ingeprent krijgt, zich dagelijks aan allerlei rituelen moet overgeven, etc. dan is het niet moeilijk dat sommige mensen in een totaal vacuum terechtkomen zodat hun huidig leven compleet de mist ingaat. (of zouden de Taliban die op 20 jaar tijd hun land terug naar de middeleeuwen katapulteerden, écht geloofd hebben dat ze in die puinhopen gelukkiger waren?)
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Ma Sep 20, 2004 11:10 am

Beste Manon,

het is niet de bedoeling om bij de pakken neer te zitten omdat iets vanuit het vorige leven parten speelt. het is een leermoment. het is niet alleen de toestand aanvaarden (zoals je schrijft) maar proberen te voorkomen/verbeteren. daarvoor moet je eerst iets geleerd hebben uit je situatie. ik ben eens met de volgende zin van jouw: Net die creativiteit...........heeft gemaakt. doktoren leren uit ervaring met zieken etc. advocaten uit procedures etc. ga zo maar door. de mens leert uit lief en leed. de seismografische gegevens moeten zeker bestudeert worden om te voorkomen. maar in hoeverre kun je dat. als je het nieuws volgt dan zie je bij aardbevingen niet alleen doden, maar ook mensen die levend eruit komen. daar moet je ook aandenken en zoek naar een rede. zeer kort geleden las ik (w.s telegraaf of teletekst) dat twee kinderen op een matras de deur/raam zijn uitgevlogen zonder een schrammetje en in China is een man geraakt door een vliegende ketel. er moet dus een oorzaak zijn waarom die twee kinderen bespaart zijn gebleven etc. ik grijp religie aan om het leven geestelijk beter te leiden. ook met de volgende zin ben ik eens: met dien verstande dat sommige....... gaan ontwikkelen.
mijn religie laat mij juist geestelijk ontwikkelen, daarvoor moet je dus iets geleerd hebben.
vanaf de geboorte hebben we het volgende geleerd: wat je zaait zul je oogsten. dat betekent dat je goede handelingen moet verrichten om gelukkig te zijn. die handelingen spelen een belangrijke rol in een volgend leven, want aan de hand daarvan krijg je een ander leven (als je nog niet verlost bent). als het goed is kom je niet in een vacuum terecht, maar steeds een stap dichterbij de doel (= verlossing). wat taliban betreft: je weet zelf wel welke mensen dat zijn. Groet, weda.
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Berichtdoor Manon » Ma Sep 20, 2004 11:54 am

Kijk Weda, met volgende redenering kan ik toch niet volgen:

mijn religie laat mij juist geestelijk ontwikkelen, daarvoor moet je dus iets geleerd hebben.
vanaf de geboorte hebben we het volgende geleerd: wat je zaait zul je oogsten. dat betekent dat je goede handelingen moet verrichten om gelukkig te zijn. die handelingen spelen een belangrijke rol in een volgend leven, want aan de hand daarvan krijg je een ander leven (als je nog niet verlost bent).


en voordien schreef je:


maar in hoeverre kun je dat. als je het nieuws volgt dan zie je bij aardbevingen niet alleen doden, maar ook mensen die levend eruit komen. daar moet je ook aandenken en zoek naar een rede. zeer kort geleden las ik (w.s telegraaf of teletekst) dat twee kinderen op een matras de deur/raam zijn uitgevlogen zonder een schrammetje en in China is een man geraakt door een vliegende ketel. er moet dus een oorzaak zijn waarom die twee kinderen bespaart zijn gebleven etc.


Bedoel je nu dat de doden reeds naar een volgende stap overkunnen, terwijl de de "bespaarde" kinderen nog even langer moeten wachten alvorens na een volgende fase "verlost" te kunnen worden?

Hier klopt toch iets niet? Degenen die snel van het eerste leerjaar naar de volgende jaren over (kunnen) gaan, zijn toch het eerst 'verlost'? Degenen die heel lang (zo'n 90 jaar per mensenleven) moeten 'blijven zitten' zouden dan bestraft zijn?
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Ma Sep 20, 2004 12:48 pm

Manon schreef:Kijk Weda, met volgende redenering kan ik toch niet volgen:

mijn religie laat mij juist geestelijk ontwikkelen, daarvoor moet je dus iets geleerd hebben.
vanaf de geboorte hebben we het volgende geleerd: wat je zaait zul je oogsten. dat betekent dat je goede handelingen moet verrichten om gelukkig te zijn. die handelingen spelen een belangrijke rol in een volgend leven, want aan de hand daarvan krijg je een ander leven (als je nog niet verlost bent).


en voordien schreef je:


maar in hoeverre kun je dat. als je het nieuws volgt dan zie je bij aardbevingen niet alleen doden, maar ook mensen die levend eruit komen. daar moet je ook aandenken en zoek naar een rede. zeer kort geleden las ik (w.s telegraaf of teletekst) dat twee kinderen op een matras de deur/raam zijn uitgevlogen zonder een schrammetje en in China is een man geraakt door een vliegende ketel. er moet dus een oorzaak zijn waarom die twee kinderen bespaart zijn gebleven etc.


Bedoel je nu dat de doden reeds naar een volgende stap overkunnen, terwijl de de "bespaarde" kinderen nog even langer moeten wachten alvorens na een volgende fase "verlost" te kunnen worden?

Hier klopt toch iets niet? Degenen die snel van het eerste leerjaar naar de volgende jaren over (kunnen) gaan, zijn toch het eerst 'verlost'? Degenen die heel lang (zo'n 90 jaar per mensenleven) moeten 'blijven zitten' zouden dan bestraft zijn?


Beste Manon,
verlost worden betekent: verlost raken van geboorte. iedereen gaat dood. maar als je heel goed hebt gehandeld, dan raak je verlost van geboorte, de ziel zal na de dood gelukzaligheid ervaren. rest nog: 90 jaar per mensenleven.....bestraft zijn. het hindoeisme (vedische leer) zegt inderdaad dat het leven een "bestraffing" is: want je maakt heel veel ellende mee (ook goede dingen natuurlijk), maar niemand wil ellende mee maken en daarom is het een "bestraffing of leerproces". daarom moet je goed handelen om verlost te raken van geboorte. als dat in het huidige leven niet lukt, dan geeft God je voldoende mogelijkheden (levens) om alsnog verlost te raken. en dat wordt met barmhartigheid bedoelt. in de islam en (ws christendom) is het anders, daar kom je in een hel of hemel. terwijl de vedische leer zegt: je komt op aarde om middels goede handelingen gelukzaligheid te bereiken.
die gelukzaligheid is niet in materiele rijkdommen te vinden. de ziel (geestelijk) ervaart dat.
ik geef hier wat "kenmerken" om de discussie goed te laten verlopen.
basiselementen: ether, lucht, vuur, water en aarde zijn eeuwig (in oervorm)
de ziel is eeuwig en heeft een bewustzijn
god is eeuwig, heeft een bewustzijn en is gelukzalig.

je ziet dus dat er 3 "stoffen" eeuwig zijn.
2 "stoffen" hebben een bewustzijn
1 "stof" is gelukzalig.
omdat de ziel een bewustzijn heeft, hunkert het naar gelukzaligheid en daarvoor moet het goede handelingen verrichten. als dat in dit leven niet gebeurt, dan neemt de ziel in zijn bewustzijn de handelingen (karma) mee en daaruit zal god een leven schenken. uit de basiselementen schept god de wereld zodat de ziel in een lichaam bestaande uit die basiselementen goede handelingen kan verrichten om verlost te raken. als dit nog tegenstrijdig lijkt, schrijf dan nog een keer. Groet, Weda
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

Gebruikersavatar
Monique
Berichten: 8855
Lid geworden op: Ma Apr 14, 2003 2:14 pm
Contact:

Berichtdoor Monique » Ma Sep 20, 2004 11:10 pm

Weda... je zei dat de reden dat je (een) kind ziek is komt door iets "stouts" dat de moeder (kind) in een vorig leven gedaan heeft.

Ik vraag me dan af WAT jij (je kind) voor vreselijks gedaan hebben in een vorig leven...
Kun je daar iets over kwijt...?
Amorele atheistische nitwit

Iznogoodh
Berichten: 1716
Lid geworden op: Ma Jun 14, 2004 6:14 pm

Berichtdoor Iznogoodh » Di Sep 21, 2004 1:17 am

weda schreef:Beste Manon,
verlost worden betekent: verlost raken van geboorte. iedereen gaat dood. maar als je heel goed hebt gehandeld, dan raak je verlost van geboorte, de ziel zal na de dood gelukzaligheid ervaren. rest nog: 90 jaar per mensenleven.....bestraft zijn.

Hoe kom jij aan dit soort zekerheden? Ik zelf spreek me niet gauw uit over zaken waar ik geen bal verstand van heb maar jij schudt Absolute Waarheden zonder enige probleem of gewetensbezwaar uit je mouw. Morgen beweer je weer iets anders. Ongetwijfeld met hetzelfde gemak. Zonder bewijs. Zonder enige aanwijzing...
ik geef hier wat "kenmerken" om de discussie goed te laten verlopen.
basiselementen: ether, lucht, vuur, water en aarde zijn eeuwig (in oervorm)
de ziel is eeuwig en heeft een bewustzijn
god is eeuwig, heeft een bewustzijn en is gelukzalig.

Wil je wel eens ophouden met ongefundeerd lullen, grappenmaker? Wees nou gewoon eerlijk en zeg gewoon dat je GELOOFT dat het zo is. Op een discussieforum komt men met argumenten, weet je...


Iznogoodh

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Di Sep 21, 2004 9:27 am

Monique schreef:Weda... je zei dat de reden dat je (een) kind ziek is komt door iets "stouts" dat de moeder (kind) in een vorig leven gedaan heeft.

Ik vraag me dan af WAT jij (je kind) voor vreselijks gedaan hebben in een vorig leven...
Kun je daar iets over kwijt...?


monique,
waar heb ik gezegd dat de moeder in een vorig leven iets stouts heeft gedaan. ik heb in deze trent geschreven: mijn kind is ziek geboren en ik ben gaan nadenken hoe dat komt. mijn religie heeft daarbij geholpen. ik heb mijn leven moeten beteren etc. ik heb het nergens over dat de moeder iets stouts heeft gedaan (althans die intentie heb ik niet gehad)

rest nog de vraag: wat ik (mijn kind) voor vreselijks gedaan hebben in een vorig leven...
de ziel is beperkt in zijn bewustzijn. maw: het kan niet alles onthouden/doen etc. ik stel een vraag en hoop van jouw op een eerlijk antwoord. weet jij wat je 3 weken geleden om 12.00 uur gedaan/gezegd hebt. als je 100% eerlijk bent dan is je antwoord: nee, dat weet ik niet meer. dat komt omdat de ziel niet alles kan onthouden. zo is het met vorige leven ook. uit het vorige leven kan ik geen gebeurtenissen herinneren. er zijn mensen die iets uit hun vorige leven vertellen. maar dat is een bepaald situatie. het hele verhaal uit vorige leven weet hij ook niet. door aan te nemen dat ik iets verkeerds in mijn vorige leven heb gedaan (zonder te weten wat het exact was) heeft het mij geholpen mijn gemoedstoestand te verbeteren en ik ben bewuster met mijn leven bezig. ik denk dat dat niet verkeerd is. als jij of iemand anders op een ander manier bezig is om zijn gemoedstoestand in stand te houden, wat is daar verkeerd aan. niets. ik hoop je voldoende ingelicht te hebben. Groet, Weda.
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Di Sep 21, 2004 9:40 am

Iznogoodh schreef:
weda schreef:Beste Manon,
verlost worden betekent: verlost raken van geboorte. iedereen gaat dood. maar als je heel goed hebt gehandeld, dan raak je verlost van geboorte, de ziel zal na de dood gelukzaligheid ervaren. rest nog: 90 jaar per mensenleven.....bestraft zijn.

Hoe kom jij aan dit soort zekerheden? Ik zelf spreek me niet gauw uit over zaken waar ik geen bal verstand van heb maar jij schudt Absolute Waarheden zonder enige probleem of gewetensbezwaar uit je mouw. Morgen beweer je weer iets anders. Ongetwijfeld met hetzelfde gemak. Zonder bewijs. Zonder enige aanwijzing...
ik geef hier wat "kenmerken" om de discussie goed te laten verlopen.
basiselementen: ether, lucht, vuur, water en aarde zijn eeuwig (in oervorm)
de ziel is eeuwig en heeft een bewustzijn
god is eeuwig, heeft een bewustzijn en is gelukzalig.

Wil je wel eens ophouden met ongefundeerd lullen, grappenmaker? Wees nou gewoon eerlijk en zeg gewoon dat je GELOOFT dat het zo is. Op een discussieforum komt men met argumenten, weet je...


Iznogoodh


Beste Iznogoodh,
inderdaad, op een discussie forum komt men met argumenten. met welke argumenten ben jij gekomen om mij het ongelijk te bewijzen. (ik heb ze niet gezien hoor, misschien heb je in onzichtbare letters geschreven).

het is zeker niet goed, zoals je naam ook is. vertel mij eens: bestaan die basiselementen niet?? heb jij geen bewustzijn? wat is het bewijs van je leven? is het niet zo dat men spreekt van de dood als de ziel het lichaam verlaten heeft? wat rest er na de dood (zichtbaar) juist ja, het stoffelijke lichaam, die uit die basiselementen bestaat. waarom is het lichaam dood, juist ja omdat het niet meer bewust is: je kunt dat lichaam niet meer voeden, leren etc.

jij schrijft: Hoe kom jij aan dit soort zekerheden? Ik zelf spreek me niet gauw uit over zaken waar ik geen bal verstand van heb ...
als je geen bal verstand van hebt, dan kun je ook geen discussie erover voeren, doe je dat toch dan schud je het uit je mouw. de pot verwijt de ketel. ga de discussie met mij aan met goede argumenten etc. en je zult zien wie gelijk heeft (zeker weet). durf je dat of vind je dat niet goed. Groet, Weda.
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.

Gebruikersavatar
Monique
Berichten: 8855
Lid geworden op: Ma Apr 14, 2003 2:14 pm
Contact:

Berichtdoor Monique » Di Sep 21, 2004 8:19 pm

Weda: waar heb ik gezegd dat de moeder in een vorig leven iets stouts heeft gedaan. ik heb in deze trent geschreven: mijn kind is ziek geboren en ik ben gaan nadenken hoe dat komt. mijn religie heeft daarbij geholpen. ik heb mijn leven moeten beteren etc. ik heb het nergens over dat de moeder iets stouts heeft gedaan (althans die intentie heb ik niet gehad)


Ik meen begrepen te hebben dat de reden dat een kins ziek geboren wordt komt omdat het kind/de moeder iets "stouts" gedaan heeft in een vorig leven door onderstaand:
neem nu mijn kind. dat kind heeft in het vorige leven(s) iets gedaan waardoor zij ziek is geboren. ik heb in mijn vorige leven iets gedaan waarbij ik een ziek kind als "loon" krijg. het heeft mij geholpen mijn leven te beteren en ik kan het relativeren.


Uit bovenstaand begrijp ik dat een kind ziek geboren wordt als "straf" (een beloning kun je het toch niet noemen) van god door een "foutje" gemaakt in een vorig leven..
Wanneer het geen "straf" is voor een "Foutje"...wat is het dan wel..?

Dan kom ik bij de rest van wat je gezegd hebt.
rest nog de vraag: wat ik (mijn kind) voor vreselijks gedaan hebben in een vorig leven...

Precies... daar ben ik dus heel benieuwd naar. Jij niet...?

de ziel is beperkt in zijn bewustzijn. maw: het kan niet alles onthouden/doen etc. ik stel een vraag en hoop van jouw op een eerlijk antwoord. weet jij wat je 3 weken geleden om 12.00 uur gedaan/gezegd hebt. als je 100% eerlijk bent dan is je antwoord: nee, dat weet ik niet meer. dat komt omdat de ziel niet alles kan onthouden.

Ik denk dat wanneer ik door iets "ziek" wordt door een daad van mij 3 weken geleden om 12.00.... ik die daad nooit meer zal vergeten...om ervoor te zorgen dat niet weer te doen zodat ik niet weer ziek word.

zo is het met vorige leven ook. uit het vorige leven kan ik geen gebeurtenissen herinneren. er zijn mensen die iets uit hun vorige leven vertellen. maar dat is een bepaald situatie. het hele verhaal uit vorige leven weet hij ook niet. door aan te nemen dat ik iets verkeerds in mijn vorige leven heb gedaan (zonder te weten wat het exact was) heeft het mij geholpen mijn gemoedstoestand te verbeteren en ik ben bewuster met mijn leven bezig.

Allemaal prima dat je bewuster met je leven om gaat..maar... mijn punt is dat, wanneer je :gestraft"wordt voor iets..en je weet niet WAARVOOR je gestraft wordt.... welke zekerheid heb je dan dat je diezelfde "fout" (waardoor je een ziek kind hebt gekregen) niet nog maals maakt..?
"Straffen" zonder te vertellen waarvoor ..dat doet neimand.... behalve god..?

ik denk dat dat niet verkeerd is. als jij of iemand anders op een ander manier bezig is om zijn gemoedstoestand in stand te houden, wat is daar verkeerd aan.

Niemand zegt dat dat verkeerd is. Zolang een ander nergens last van heeft is helemaal niets verkeerd.

ik hoop je voldoende ingelicht te hebben. Groet, Weda.

Niet echt. Ik zie de logica en het nut niet in van "gestraft worden zonder te weten waarvoor" en "het geboren worden van zieke kinderen die al helemaal nergens benul van hebben".
Wanneer het namelijk wel een "straf" zou zijn....zouden de moeders/vaders dus OFWEL gezonde kinderen...OFWEL zieke kinderen moeten krijgen. Je kunt niet een "beetje" stout zijn...?
Amorele atheistische nitwit

weda
Berichten: 922
Lid geworden op: Wo Feb 11, 2004 10:39 am
Locatie: haar
Contact:

Berichtdoor weda » Wo Sep 22, 2004 9:11 am

Monique schreef:
Weda: waar heb ik gezegd dat de moeder in een vorig leven iets stouts heeft gedaan. ik heb in deze trent geschreven: mijn kind is ziek geboren en ik ben gaan nadenken hoe dat komt. mijn religie heeft daarbij geholpen. ik heb mijn leven moeten beteren etc. ik heb het nergens over dat de moeder iets stouts heeft gedaan (althans die intentie heb ik niet gehad)


Ik meen begrepen te hebben dat de reden dat een kins ziek geboren wordt komt omdat het kind/de moeder iets "stouts" gedaan heeft in een vorig leven door onderstaand:
neem nu mijn kind. dat kind heeft in het vorige leven(s) iets gedaan waardoor zij ziek is geboren. ik heb in mijn vorige leven iets gedaan waarbij ik een ziek kind als "loon" krijg. het heeft mij geholpen mijn leven te beteren en ik kan het relativeren.


Uit bovenstaand begrijp ik dat een kind ziek geboren wordt als "straf" (een beloning kun je het toch niet noemen) van god door een "foutje" gemaakt in een vorig leven..
Wanneer het geen "straf" is voor een "Foutje"...wat is het dan wel..?

Dan kom ik bij de rest van wat je gezegd hebt.
rest nog de vraag: wat ik (mijn kind) voor vreselijks gedaan hebben in een vorig leven...

Precies... daar ben ik dus heel benieuwd naar. Jij niet...?

de ziel is beperkt in zijn bewustzijn. maw: het kan niet alles onthouden/doen etc. ik stel een vraag en hoop van jouw op een eerlijk antwoord. weet jij wat je 3 weken geleden om 12.00 uur gedaan/gezegd hebt. als je 100% eerlijk bent dan is je antwoord: nee, dat weet ik niet meer. dat komt omdat de ziel niet alles kan onthouden.

Ik denk dat wanneer ik door iets "ziek" wordt door een daad van mij 3 weken geleden om 12.00.... ik die daad nooit meer zal vergeten...om ervoor te zorgen dat niet weer te doen zodat ik niet weer ziek word.

zo is het met vorige leven ook. uit het vorige leven kan ik geen gebeurtenissen herinneren. er zijn mensen die iets uit hun vorige leven vertellen. maar dat is een bepaald situatie. het hele verhaal uit vorige leven weet hij ook niet. door aan te nemen dat ik iets verkeerds in mijn vorige leven heb gedaan (zonder te weten wat het exact was) heeft het mij geholpen mijn gemoedstoestand te verbeteren en ik ben bewuster met mijn leven bezig.

Allemaal prima dat je bewuster met je leven om gaat..maar... mijn punt is dat, wanneer je :gestraft"wordt voor iets..en je weet niet WAARVOOR je gestraft wordt.... welke zekerheid heb je dan dat je diezelfde "fout" (waardoor je een ziek kind hebt gekregen) niet nog maals maakt..?
"Straffen" zonder te vertellen waarvoor ..dat doet neimand.... behalve god..?

ik denk dat dat niet verkeerd is. als jij of iemand anders op een ander manier bezig is om zijn gemoedstoestand in stand te houden, wat is daar verkeerd aan.

Niemand zegt dat dat verkeerd is. Zolang een ander nergens last van heeft is helemaal niets verkeerd.

ik hoop je voldoende ingelicht te hebben. Groet, Weda.

Niet echt. Ik zie de logica en het nut niet in van "gestraft worden zonder te weten waarvoor" en "het geboren worden van zieke kinderen die al helemaal nergens benul van hebben".
Wanneer het namelijk wel een "straf" zou zijn....zouden de moeders/vaders dus OFWEL gezonde kinderen...OFWEL zieke kinderen moeten krijgen. Je kunt niet een "beetje" stout zijn...?


Monique,

waarom kun je straf niet als beloning zien? ik doe dat met de volgende reden: die straf accepteren is het beste en de beloning is (als je geaccepteerd hebt) gemoedsrust. Ja, ik ben (soms) benieuwd WAT IK PRECIES fout gedaan hebt in mijn vorige leven. maar, zoals gezegd, de ziel is beperkt in zijn gave/kennis/handelingen, kan ik het niet weten en dat is maar goed ook. stel dat ik wel zou weten wat ik in mijn vorige leven gedaan had en ook weet wie mij (bv) geslagen, vermoord, geweld, etc aangedaan had en die persoon zou nu nog leven, dan zou ik haat, kwaad, agressief kunnen worden op die persoon. straffen zonder te vertellen... doet alleen god is een onlogische redenatie. waarom? de mens is vrij om handelingen ter verrichten. op het moment dat een dief iets wilt stelen zal in zijn innerlijke vrees onstaan: niet doen, je wordt gepakt en gestraft. de mens is zelfzuchtig en steelt. de straf zal volgen. zo is het met goddelijke "straf". je moet telkens het volgende afvragen: waarom ben ik ziek, ongelukkig, arm etc. als je dat doet dan werk je ook aan oplossingen. ook bij ziek geboren worden etc denk ik: wat heb ik gedaan? Ja, ik moet iets slechts hebben gedaan, want waarom is dat andere kind wel gezond en gelukkig etc en de mijne niet. als je eerlijk bent tegenover zelf dan ga je beseffen dat er iets moet zijn waardoor dat zo is. ik ben tot de conclusie gekomen om positiever te denken/leven waardoor het leven aangenamer wordt. als ik mijn leven evalueer (wat ik bijna elke dag doe) dan zie ik een enorme (positieve) verandering. ik ben (dat zeg ik ook tegen mensen) God enorm dankbaar dat dit mij is overkomen. langzaam geneest mijn kind, mijn leven is verbetert, wat wil ik nog meer. ik besef heel goed dat er vragen zijn die voor jouw onbeantwoord blijven, maar op een forum zul je dat hebben, vooral als het om moeilijke theorieen gaat. rest nog die vraag over 3 weken: inderdaad, wat je heel bewust meemaakt zul je onthouden. zo ook iemand die uit het vorige leven iets kan vertellen. die persoon heeft die situatie heel bewust meegemaakt. als jij 3 weken geleden niet ziek bent geweest, kun je mij niet vertellen wat je toen hebt gedaan, dat is duidelijk. Beste Monique, reincarnatie en de '"beloning" aan de hand van je daden zijn twee moeilijke theorieen binnen de vedische leer. ik hoop in de zee van vragen iets duidelijk te hebben gemaakt. Groet, Weda
waarom zou ik de moslim haten. de moslim haat zichzelf door in de koran te geloven.

wat is allah toch geweldig: bij mij heeft ie de oren en ogen afgesloten en bij de moslims het verstand.


Terug naar “Tegenstrijdige visies over Islam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast