EU: SGP mag vrouwen niet weren

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: ma jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contacteer:

EU: SGP mag vrouwen niet weren

Bericht door sprot »

Bron: elsevier.nl

Vrouwen en homo's mogen niet worden uitgesloten van politieke functies die als werk worden beschouwd. Dat stelt Europees Commissaris Vladimir Spidla van Sociale Zaken.


EU-commissaris Vladimir Spidla verbiedt discriminatie in politiek werk
Spidla reageert met zijn uitspraak op vragen van D66-europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) over discriminatie van vrouwen en homo's door de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en de ChristenUnie (CU).

De eurocommissaris baseert zich op een Europese richtlijn tegen discriminatie op het werk. Spidla zegt niet te kunnen beoordelen of ambten van SGP en ChristenUnie werk zijn in de zin van de richtlijn.

Subsidie
In 't Veld is toch tevreden met het antwoord. 'Politieke ambten zijn gewoon werk, hooguit geldt dat niet voor een onbetaalde bestuursfunctie'. Dit betekent volgens In 't Veld dat de Europese Commissie een procedure tegen Nederland kan beginnen als de staat zelf onvoldoende optreedt tegen de discriminatie binnen de partijen.

De Europese Commissie doet geen uitspraak over de subsidies voor politieke partijen. 'Overheidsfinanciering voor politieke partijen wordt volgens het nationale recht geregeld'.

Rechtszaken
De SGP ligt onder vuur omdat de partij weigert vrouwen toe te laten op verkiesbare plaatsen. Volgens de Stichting Clara Wichmann, die een rechtszaak tegen de SGP heeft aangespannen, zou een partij die vrouwen discrimineert geen staatssubsidie moeten krijgen. De Raad van State oordeelde vorige maand echter dat de SGP geen subsidie mag worden onthouden.

Wel bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Staat moet optreden tegen vrouwendiscriminatie bij de SGP. De partij is hiertegen in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Plaats reactie