Waar blijft de verontwaardiging over antisemitische cartoons

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: ma jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contacteer:

Waar blijft de verontwaardiging over antisemitische cartoons

Bericht door sprot »

Waarom is Nederland niet verontwaardigd over antisemitische cartoons in de moslimwereld (zoals deze uit Al-Watan, Qatar, van 4 maart), en wel over een antimoslimfilm?
Afbeelding
Geert Wilders heeft in Fitna allemaal vreselijke gebeurtenissen op een rijtje gezet, die de islam in een slecht daglicht stellen. De meeste van die gebeurtenissen waren overigens door moslims zelf gefilmd en uitgezonden, als uiting van hun beleving van de islam.

Al-Qaida vond het dan ook een mooie film. Veel – geheel of gedeeltelijk – islamitische landen noemden het echter schandelijk dat Wilders al die gebeurtenissen op deze wijze heeft samengevat. Zij verwijten Wilders niet zozeer dat hij de indruk wekt dat alle moslims fundamentalisten en terroristen zijn, maar dat hij de islam bezoedelt.

Imam Fawaz is zeer tevreden over de Nederlandse politiciHet fundamentalisme is in de meeste islamitische landen eigenlijk de vigerende vorm van islam. Het is een kenmerk van fundamentalisten dat zij hun overtuiging willen opleggen aan anderen. Waar dat niet goedschiks lukt, nemen sommigen hun toevlucht tot terreur.

En in diverse landen gaat het dan niet om sommigen, maar om velen. Want moslims accepteren geen kritiek op de islam, niet van medemoslims en zeker niet van niet-moslims. Kritiek op de geloofsregels is niet toegestaan in de islam.

As Soenna-moskee

Maar in Nederland kunnen we opgelucht ademhalen. Imam Fawaz, de radicale en fundamentalistische imam van de As Soenna-moskee in Den Haag, was tevreden over de Nederlanders, in het bijzonder over de Nederlandse politici. Zij hadden zich namelijk op voorhand gekeerd tegen de film van Geert Wilders en na het vertonen ervan de juiste veroordeling uitgesproken. Er is vooruitgang bij de Nederlandse bevolking, constateerde hij tevreden. Ook op Al Jazeera, de Arabisch-talige zender, heeft hij zich in die zin uitgelaten.

Dat is van belang omdat de fundamentalistische moslims elders in de wereld zich dan hopelijk niet tegen Nederland keren, of tegen onze militairen in Uruzgan, en ze in Jordanië zullen afzien van een boycot van Nederlandse producten. Fawaz, en met hem veel moslims en moslimorganisaties, zijn eindelijk tevreden met de openlijke afkeer die de Nederlanders hebben getoond van de anti-moslim getuigenis.

De protestantse kerk gaat nog een stapje verder. Die legde een verklaring af waarin de volgende zinsnede voorkomt: ‘Wij verklaren dat godsdiensten nooit de bedoeling hebben om geweld te plegen.’ Vervolgens zien we een christelijk-islamitische delegatie naar Egypte vertrekken om de boodschap van vrede kracht bij te zetten.

De bovenstaande opmerking is op geen enkel feit gestoeld. Zowel het christendom als de islam hebben eeuwenlang hun religie verbreid met geweld en uit niets blijkt dat dit niet de bedoeling was.

Wel is het zo dat velen in de huidige tijd vinden dat dit niet zo had moeten zijn.

Zwaard

Helaas zijn er miljoenen moslims die deze gematigde opvatting in het geheel niet onderschrijven. De fundamentalistische islam neemt het immers letterlijk dat het geloof verbreid dient te worden door middel van prediken en zonodig door middel van het zwaard.

Al die verontwaardiging over belediging en demonisering blijkt zeer selectief.

Er is namelijk nog geen enkele keer een afkeurend woord te horen geweest van enige moslimorganisatie, en dus zeker niet van imam Fawaz, over de afzichtelijke antisemitische cartoons die door de moslimwereld worden verspreid.

Want je kunt vinden wat je wilt over het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar als dat tot flagrant antisemitisme leidt, dan moet iedereen dat toch met luide stem afkeuren.

Eén dominee uit Nijkerk liet zondag even zijn stem hiertegen horen op tv, maar de vier andere gesprekspartners, waaronder één moslim, vielen hem niet bij. Ook de vertegenwoordigers van de protestantse kerk hebben gezwegen in alle talen.

Fatwa's

Deze maand verschenen er weer vreselijke cartoons, onder andere in Egypte, Bahrein, Qatar, Oman en ja, ook op Al Jazeera. Wij hebben enkele voorbeelden meegestuurd.Afbeelding


Uit Al-Gumhuriyya (Egypte), 3 maart 2008; onder het kopje 'internationale legitimiteit'zit de VN bedroefd teneer. Op het papier staat 'Gaza’s Holocaust'.
Afbeelding
Uit Al-Khabar (Algerije), 4 maart 2008; onder het kopje 'het nieuwe nazisme' is premier Olmert afgebeeld als Adolf Hitler.
Afbeelding
Uit Ad-Dustur (Jordanië), 5 maart 2008; president Bush zegt: 'De enige democratie in het Midden-Oosten!'


En sterker nog, de meeste Nederlanders laten geen gelegenheid voorbij gaan om de Arabische kritiek op Israël te onderschrijven.

Helaas zonder één opmerking over het onverbloemde antisemitisme dat in de Arabische pers niet onder stoelen of banken wordt gestoken.

Maar het is waar dat de Joden geen fatwa’s kennen, geen ambassades opblazen, geen vliegtuigen kapen en onze handel niet bedreigen. Waarin een klein land klein en selectief kan zijn.

Rosa van der Wieken en Evelyn Markus zijn medewerkers van Network on Antisemitism. (De Volkskrant.nl)
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.
Plaats reactie