Prof. Betz waarschuwt voor tv-predikant

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Prof. Betz waarschuwt voor tv-predikant

Berichtdoor sprot » Zo Apr 27, 2008 2:23 am

Prof. Betz waarschuwt voor tv-predikant die naar het Sportpaleis komt
Wanneer de blanco cheques rijkelijk ingevuld en ondertekend terugkomen, gaat de mirakelshow van start. Prof waarschuwt voor tv-predikant die naar het Sportpaleis komt.

Benny Hinn, één van 's werelds succesvolste tv-predikanten, zakt in mei af naar het Antwerpse Sportpaleis voor twee 'Mirakelkruisvaarten'. Tijdens die massabijeenkomsten wil hij ons laten kennismaken met zijn wonderbaarlijke 'genezingen'. De Belgen zijn er immers «hongerig naar», dixit Hinn. VUB-prof Willem Betz alvast niet: «Die man is een agressieve oplichter die zwakkeren en zieken misbruikt om zijn eigen zakken te vullen.»

Joost Freys

Een strak maatpak, grijs gestroomlijnd haar, indringende blik, bekorende stem en mysterieuze muziek. Meer heeft Benny Hinn (55) niet nodig om in de VS tienduizenden gelovigen in stadions op te zwepen en hen luidkeels 'Hallelujah!', 'Praise the Lord!' of 'Nothing is impossible!' te laten zingen. En wanneer de blanco cheques, die bij het begin van de 'gratis' bijeenkomst worden uitgedeeld, rijkelijk ingevuld én ondertekend terugkomen, gaat de grote mirakelshow van start. «Wie geld geeft, zal gered worden», luidt het devies. En wie genoeg geeft, mag zelfs naar voren komen. Met een theatrale slag van zijn jas drijft Hinn dan 'de slechte geest' uit de zieken. Lammen gaan plots weer lopen en kankerpatiënten voelen zich genezen. Het volk raakt in extase: «Dank u, Jezus! Dank u! Dank u!»

Achteraf volgt dan de kater, want écht genezen mensen zijn volgens dokters nooit vastgesteld. Heel wat critici menen ook dat de fysiek gehandicapten tijdens de bijeenkomsten vaak gewoon acteurs in dienst van Hinn zijn.

Dure smaak

Hoeveel Hinns shows precies opleveren, is een groot vraagteken. Hinn laat nooit in zijn kaarten kijken. Reporters van de Amerikaanse tv-zender NBC konden onlangs wel de hand leggen op een hoop rekeninguittreksels van zijn organisatie 'Benny Hinn Ministries'. Daaruit bleek dat de mirakelman zeker 100 miljoen dollar (63,5 miljoen euro) per jaar ophaalt. Dat geld wordt volgens Hinn geïnvesteerd in «het werk van de Heer», maar volgens NBC vooral door hemzelf achterovergedrukt. Zo kocht Hinn in Californië onder meer een villa van 6,2 miljoen euro, een privéjet en enkele peperdure wagens.

Wanneer hij op verplaatsing gaat in binnen- en buitenland, verblijft hij ook in de meest luxueuze hotels. Rekeningen van meer dan 1.580 euro per nacht zijn doodnormaal. En ook zijn vrouw, zoon, dochter en diens verloofde zouden regelmatig centjes krijgen uit de kas van de organisatie.

Onderzoek

Op 9 en 10 mei komt Hinn dus naar Antwerpen. «Ik hoop dat hij van een kale reis terugkomt», zegt VUB-professor Willem Betz. «Nu zijn de Belgen niet zo'n favoriete kerkgangers meer, maar ik vrees toch dat velen puur voor het showelement zullen afzakken. De vraag blijft of ze dan ook de zware morele druk tijdens die shows zullen weerstaan om geld te geven. Hinn is een ingenieuze aftroggelmachine die je snel slecht kan laten voelen als je niets 'aan de Heer' geeft. Hoe sneller hij uitgespuwd wordt, hoe beter.»

Bij Binnenlandse Zaken laat men weten dat de komst van Hinn, net zoals bij alle andere Amerikaanse staatsburgers, onderzocht wordt en dat hem indien nodig de toegang wordt geweigerd.

De internationale woordvoerster van Hinn, Marie Doorn, wilde gisteren «nog geen» commentaar geven.

Zijn bekendste collega-'genezers'

Jomanda

Echte naam:

Johanna Petronella (59)

Nationaliteit:

Nederlandse

Roem: tussen 1992 en 2001 was ze te zien in het tv-programma 'Tineke en de paranormale wereld', had ze een eigen radioprogramma en hield ze 'genezingen' in de Evenementenhal in Tiel.

Dieptepunt: in 2001 bij het overlijden van Sylvia Millecam. De 45-jarige actrice leed aan borstkanker, weigerde zich te laten behandelen door traditionele artsen en zocht onder meer heil bij Jomanda. Het gerecht startte een onderzoek. Jomanda zou Millecams gezegd hebben dat ze helemaal niet aan kanker leed. Ze werd uiteindelijk niet vervolgd wegens onvoldoende bewijzen.

Sylvia Browne

Echte naam:

Sylvia Shoemaker (71)

Nationaliteit:

Amerikaanse

Roem: geeft als 'genezer' wekelijks advies op tv en radio, verkocht honderdduizenden boeken over spiritualiteit en heeft een eigen kerk ('Society of Novus Spiritus'). Haar specialiteit is rouwende, vaak depressieve mensen tegen betaling in contact brengen met dode familieleden.

Dieptepunt: in 1992 veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor fraude. De bekende charlatanjager James Randi daagde haar meermaals uit voor een échte test, maar Browne houdt de boot af.

Peter Popoff

Echte naam:

Peter Popoff (61)

Nationaliteit:

Duits-Amerikaans

Roem: in de jaren '80 hield hij massabijeenkomsten voor genezing, waarbij onder meer rolstoelpatiënten plots konden lopen. Verdiende miljoenen met boeken en bijeenkomsten.

Dieptepunt: raakte in 1987 bankroet toen mediumjager James Randi zijn shows ontleedde. Daaruit bleek onder meer dat de 'rolstoelpatiënten' die hij genas ook voor de bijeenkomsten al rustig rondwandelden.
Bron: www.skepp.be

Hallelujah !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
SDX
Berichten: 1818
Lid geworden op: Ma Feb 04, 2008 3:37 am
Locatie: Thuis

Berichtdoor SDX » Zo Apr 27, 2008 10:50 pm

Dat er nog mensen zijn die geloven in zulke oplichterspraktijken... :roll:
Kwakzalverij...hoort in de middeleeuwen...of achter tralies.
"Joew hef toe tôk toe mie wiz RIESPEK, aaj em moesliem en aaj em bedder den joew!" [Some average muslim]

Gebruikersavatar
SDX
Berichten: 1818
Lid geworden op: Ma Feb 04, 2008 3:37 am
Locatie: Thuis

Berichtdoor SDX » Zo Apr 27, 2008 10:55 pm

Haar specialiteit is rouwende, vaak depressieve mensen tegen betaling in contact brengen met dode familieleden.


Die mensen zijn natuurlijk verschrikkelijk kwetsbaar en zouden hun allerlaatse centen geven om toch maar iets van hun geliefde overledene te horen.
"Joew hef toe tôk toe mie wiz RIESPEK, aaj em moesliem en aaj em bedder den joew!" [Some average muslim]


Terug naar “Andere Godsdiensten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten