Twaalf Somaliërs aangehouden.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Arrestatieteam viel woning binnen
Afbeelding

GILZE EN RIJEN/ROTTERDAM - De twaalf Somaliërs die mogelijk een aanslag voorbereidden zijn op straat en in een viertal woningen in Rotterdam aangehouden. Ze boden daarbij geen verzet. In een bovenwoning aan de Bonaventura straat in de Tarwewijk van Rotterdam Zuid drong volgens buurtbewoners rond 23.00 uur gisteravond een zwaarbewapend arrestatieteam via leegstaande woningen en balkons het huis binnen.

Volgens getuigen werden foto's genomen in de badkamer en was een hondenteam aanwezig, gespecialiseerd in het opsporen van explosieven, aanwezig. Ook bij een belwinkel aan de Eerste Middellandstraat in Rotterdam-West was een politie-inval.

Motel

Vier van de Somalische terrorismeverdachten die vrijdagavond in Rotterdam zijn opgepakt, logeerden in Restaurant Van der Valk in Gilze. Dat heeft directeur Nick van der Valk zaterdagmiddag gezegd.

Het motel ligt op steenworp afstand van de vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht. Daar is sinds vorig jaar de helikoptergroep van de Koninklijke Luchtmacht met Apache gevechtsheli's en Chinook en Cougars transportoestellen gestationeerd.

'Niet verdacht'

Op het moment van de inval door de Nationale Recherche waren de vier mannen niet in het motel, aldus Van der Valk. De Somaliërs verblijven sinds enkele dagen in het motel, maar waren hem niet opgevallen.

De vier verdachten hadden voor een week de 2 kamers geboekt, aldus een woordvoerder van het motel. Het Van der Valk motel telt 14 kamers en ligt aan de A58. ,,De Somaliërs hebben met hun paspoort ingecheckt. Dat was allemaal in orde”, zegt de woordvoerder. ,,De mannen gedroegen zich niet verdacht tijdens hun verblijf. Ze vielen dus ook niet op.”

Van der Valk is blij dat alles goed is afgelopen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8591 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Dit is onbegrijpelijk"
door Fred Pruim

ROTTERDAM, zaterdag - Twee in Rotterdam opgepakte Somaliërs, Osman M.F. en Mohammed Abdullah R., hadden naast elkaar de belwinkels Banadir en Banadir 2 in de 1e Middellandstraat in Rotterdam-West. Een andere inval vond plaats in de Rotterdamse Bonaventurastraat, waar terreurverdachte M.W. werd gearresteerd, samen met twee gasten, van wie één uit Denemarken.

Duidelijk is te zien dat de politie goed heeft huisgehouden in de beide belwinkels. Het rolluik is aan stukken gereten, overal ligt glas, deuren zijn vernield en in één zaak is kennelijk een overijverig lid van een arrestatieteam door het plafond heengezakt. De gipsplaten liggen in stukken uitgespreid over de computertafels, waar nu slechts alleen de beeldschermen nog resteren. In totaal werden bij beide invallen elf computers meegenomen, terwijl één computer, die staat aangesloten op het camerabewakingssysteem, onklaar is gemaakt. Ook de camera’s zelf zijn met bruut geweld van het plafond afgeslagen.

In belwinkel Banadir is het deze middag een drukte van belang. Een groot aantal mannen en een vrouw van Somalische afkomst staat opgewonden met elkaar te praten. Eén van hen is Nuur, broer van de gearresteerde eigenaar Osman en zelf eigenaar van de etagewoning aan de Bonaventurastraat, waar de politie ook binnenviel.

„Dit is onbegrijpelijk. Mijn broer en de andere mannen die ik ken, hebben niets met terrorisme te maken. Wij zijn gewoon normale, hardwerkende mensen. Dit moet één groot misverstand zijn”, zegt Nuur, die al achttien jaar in Nederland woont en ook heel goed de Nederlandse taal machtig is.

Nuur en de andere mannen in de belwinkel vragen zich af waarom de politie zó hard moest optreden. „Ik stond erbij toen ze voor de deur stonden”, vertelt één van de mannen, die schuin boven de winkel woont. „Hier is de sleutel, zei ik. Maar die hoefden ze niet te hebben. Ze gingen wel door het rolluik en de winkelruit.” Hij en twee andere mannen kregen een blinddoek om en moesten afwachten. Uiteindelijk werden de drie niet meegenomen.

Volgens Nuur is zijn broer Osman al zes jaar in Nederland en heeft hij officiëel de Duitse nationaliteit. „Nogmaals, er is geen enkel bewijs. Wij gaan er vanuit dat de AIVD een hele grote fout heeft gemaakt. Maar ze hebben ons met deze actie wél geterroriseerd.”

Nuur is ook eigenaar van de etagewoning aan de Bonaventurastraat in Rotterdam-Zuid. „Wij wonen daar met een paar mannen. Ik was er niet toen de politie daar binnenviel, wel mijn medebewoner en goede vriend M.W. Hij had in verband met de feestdagen twee gasten over, van wie eentje uit Denemarken. Die mannen ken ik niet”, vertelt de ’Rotterdamse’ Somaliër.

In de Bonaventurastraat kijken de buutbewoners al niet eens meer op van een politieinval. „Dat is hier zo’n beetje aan de orde van de dag”, vertelt buurman Pascal. Samen met zijn vrouw Maria woont hij twee huizen verderop van het pand, waar de politie binnenviel. „Ik hoorde gisteravond rond elf uur iemand op het dak lopen en ik hoorde glasgerinkel. Ik dacht eerst dat het mijn buurman was die nog een klusje ging doen, maar toen ik ging kijken zag ik dat het een soort ME-ers waren”, vertelt Pascal.

De drie verdachten werden zonder al te veel moeite ingerekend en afgevoerd, waarna de politie nog lang bezig was met het doorzoeken van het huis. „Er wordt hier regelmatig een wietplantage opgerold, of een cokehandelaar ingerekend. Schietpartijen, prostitutie, we hebben het hier allemaal al meegemaakt. Och, het maakt het leven een beetje spannend he.”

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8591 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Ruth
Berichten: 1232
Lid geworden op: vr apr 06, 2007 8:14 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ruth »

Wij gaan er vanuit dat de AIVD een hele grote fout heeft gemaakt
Natuurlijk !!! De AIVD maakt er z'n hobby van om nietsvermoedende, hardwerkende, goudeerlijke burgers van hun bed te lichten en hun winkel te slopen.
Van mij part zetten ze de hele familie het land uit, kunnen ze elkaar daar in die zandbak naar de strot vliegen en zijn wij een stel potentiële terroristen kwijt.
Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben, dan heb je waarschijnlijk nog nooit de nacht doorgebracht met een mug op je kamer.

Wie vecht kan verliezen, wie niet vecht is al verloren.

EDL
Gebruikersavatar
Scarlatti
Berichten: 5268
Lid geworden op: vr mei 09, 2008 10:12 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Scarlatti »

De woorden 'wij zijn geviseerd, wij zijn geterroriseerd, wij weten van niets, wij hebben niets gedaan, wij weten van niets, wij zouden zoiets nooooit doen... een woord komt er in mij op bij het lezen hiervan, en dat is taquiaaaa niet te verwisselen met teguilaaaaa
Islam=LEVENSBEDREIGEND

'LOQUENDI LIBERTATEM CUSTODIAMUS'
Laten wij waken over de vrijheid van het spreken... (Pim Fortuyn 1948-2002)
bijwoner
Berichten: 904
Lid geworden op: ma jun 11, 2007 2:45 pm
Locatie: Camping Mosterdzaadje
Contacteer:

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door bijwoner »

Momentje, Forumleden: we gaan hier niet generaliseren,toch?

Eerder dit jaar vanaf 2010-05-28 mocht ik een 'werkstage verrichten' in Rotterdam Zevenkamp. Daarbij had ik nr.106 of zoiets, van een groep van pakweg 150 deelnemers, die in een wisselende bezetting -gemiddeld 50- daar aanwezig waren.
En, zoals te verwachten was, zaten daar relatief veel Moslims bij. Ook een groep Somali'ers (m/v). Zo'n beetje de eerste week dat ik daar was, kreeg ik een inzichtelijke conflict met een Moslim uit het MO. De man 'ging over de rooie' omdat ik bedaart aan hem uitlegde dat De Heilige Koran 'een neppertje' is.
Voordat hij handtastelijk kon worden, mengden zich 3 voordien Arabisch sprekende Moslims tussen ons in, terwijl ze beaamden dat ik gelijk heb met mijn anaylse. Ze boden bij voorbaat hun verontschuldigingen aan voor het feit dat deze man noch onwetend was.

Dat zat er heel dik in en ik waardeer het alleen maar, wanneer mensen serieus reageren op zo'n uitleg. Nadien heb ik weinig last meer gehad van deze Moslim. Hij stopte trouwens ook met het in de groep declameren van DHK, waarvoor ik zeker waardering heb.
Zoiets (gebeden uitspreken) is- naar Bijbelse maatsaven -meer iets voor in de binnenkamer -als een onderonsje tussen God en jou.
Wie dat elders doet om op te vallen, valt op, maar meer ook niet. Dat is dan je hele beloning!

Nadien bleek dat dit dus ook Somali'ers zijn. Er blijken ook mensen bij te zijn, die het Nederlands wel zo onder de knie hebben, dat ze bereid zijn DPK te lezen. Het weblog 'gerritallah' werd door minimaal 1 van hen doorzocht en na een week of 8 was hij meer dan tevreden.
Daar valt ook weinig aan af te dingen, dus zo is het maar net.
Na 3 maanden dacht ik dat 'het erop zat', dus gaf ik een dag van te voren aan, dat ik de week daarop pleitte zou zijn. Die vrijdag waren er zowaar dames aanwezig met 'mijn favoriete parfum op'( sorry ik ben geen expert) waarover ik helemaal niets vermeld had.
De laatste keer dat mij zoiets met dat luchtje overkwam, was in 2002 of zoiets in Ridderkerk.

Klaarblijkelijk is er meer over mij bekend bij De Moslims, dan ik mijzelf realiseer.

Ik kan dit soort subtiele ervaringen erg waarderen, maar de 12 opgepakte Somali'ers voelen al aan hun water, dat de overheersing van vrouwen en zwakkeren op een einde loopt. Bleek daarnaast , dat ik voor nog 3 maanden op de rol stond...tot eind november 2010.

Kortom, eventjes helder: nu niet alle Somali'ers erop aankijken, dat ze geen internet gebruikt hebben om DPK te lezen, maar om zich belachelijk te maken voor het oog van de TV camera's. Het is goed mogelijk, dat het algemene kenmerk van deze mannen is: ze vertoeven hier zonder vrouw of hebben het vroegere respect van hun vrouwen verloren (in eigen ogen). DHK schrijft geen liefde, maar het gebruik van een lat voor in huwelijkszaken... :turban:
Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8527
Lid geworden op: do mei 08, 2008 3:33 am

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door H.Numan »

On the first day of Christmas my true love send to me.
one K9 unit
two armed scouts
three district officers
four armoured trucks
five SWAT units
six CID men
[hypocrite.gif]
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Somaliërs functioneren problematisch'

DEN HAAG - De twaalf terreurverdachten die vrijdag in Rotterdam werden gearresteerd komen allen uit Somalië. Somaliërs integreren slecht, zelfs vergeleken met andere bevolkingsgroepen.

Alle verdachten komen uit Somalië. De meeste Somaliërs in ons land zijn asielzoekers. Vanaf het begin van de jaren negentig zijn veel vluchtelingen uit het Oost-Afrikaanse land naar Europa gekomen om de burgeroorlog te ontvluchten. In Nederland leven momenteel ongeveer 27.000 Somaliërs.

Volgens het rapport worden Somaliërs gerekend tot een van de vier 'nieuwe vluchtelingengroepen' in ons land, samen met mensen uit Iran, Irak en Afghanistan. In vergelijking met deze groepen in de samenleving blijven Somaliërs op veel vlakken achter, zo blijkt uit de cijfers in het rapport.

Opvallend is dat geen enkele immigrantengroep ons land zo snel weer verlaat. Het aantal Somaliërs in Nederland is sinds 2001 dan ook licht gedaald: toen woonden hier nog bijna 30.000 Somalische mensen. De helft van de Somaliërs die hier in 1999 woonden, is inmiddels vertrokken, veelal naar het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn Somaliërs in ons land vaak eenlingen: 60 procent van hen is een eenpersoonshuishouden.

Sociaal gezien vormt de Somalische gemeenschap op veel gebieden een probleemgroep. Somalische scholieren zijn van de vier nieuwe vluchtelingengroepen in ons land relatief gezien het slechts vertegenwoordigd op havo en vwo. Op het laagste niveau van het vmbo zijn zij juist oververtegenwoordigd. Ook haken Somalische leerlingen in verhouding tot anderen op het MBO het vaakst af zonder startkwalificatie.

Ook wat arbeidsparticipatie betreft blijft deze groep achter: het CBS noemt de positie van Somaliërs op de arbeidsmarkt „problematisch”. Bovendien overstijgt het relatieve aantal van strafbare feiten verdachte Somalische mannen dat van andere niet-westerse allochtonen. Volgens het CBS is dit „reden tot zorg”.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft het afgelopen jaar Somalië samen met Jemen aangewezen als nieuwe gebieden van waaruit terroristische dreiging voor Nederland komt.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8593 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Nog zeven van twaalf gearresteerde Somaliërs verdacht
zondag 26 december 2010 19:37

Van de twaalf Somaliërs die vrijdagavond in Rotterdam werden gearresteerd, zijn er nu nog maar zeven in beeld als verdachte. Er is geen bewijs dat de andere vijf betrokken zijn bij strafbare feiten.

Dat maakt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zondagavond bekend.

Vreemdelingenpolitie
Een man van 30, een man van 40 en een 36-jarige man met de Deense nationaliteit zijn aan de Vreemdelingenpolitie overgedragen. Twee mannen van 32 en 40 jaar met een Nederlandse nationaliteit zijn vrijgelaten.

Het OM beslist maandag of de andere zeven Somaliërs aan de rechter-commissaris worden voorgeleid.
Dan wordt waarschijnlijk ook meer bekendgemaakt over waarom de mannen zijn aangehouden en welk doelwit zij wilden treffen.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Neder ... rdacht.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Advocaat wil onderzoek naar AIVD-werkwijze

AMERSFOORT - De advocaat van twee Somaliërs die werden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag, Michael Ruperti, wil dat er een onderzoek komt naar de werkwijze van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De twee mannen werden vrijdag gearresteerd in Rotterdam en zondag vrijgelaten. „Het kan niet anders dan dat de AIVD fouten heeft gemaakt als je verdachten al zo snel weer moet vrijlaten”, aldus Ruperti. De raadsman kondigde aan naar de Commissie van Toezicht voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten te stappen.

Ook willen de mannen die zondag zijn vrijgelaten een schadevergoeding van justitie, zei Ruperti. Ze vertelden hun advocaat dat ze vrijdag geboeid en geblinddoekt zijn afgevoerd en dat ze pas zaterdag hoorden dat ze waren opgepakt om een terrorismeverdenking. „Ze laten het er niet bij zitten”, zei de advocaat. „Een van hen is juist gevlucht uit Somalië omdat daar terroristische organisaties zijn.”

De twee hebben meteen ontkend iets met terreurplannen van doen gehad te hebben, aldus de raadsman. Ze hebben de politie volgens Ruperti wel verteld dat ze wel eens bij de belwinkel kwamen waar een van de politie-invallen plaats had. Ruperti heeft goede hoop dat er meer verdachten vrijkomen. Samen met een collega vertegenwoordigt hij nog drie Somalische verdachten, die momenteel nog vast zitten.

De recherche heeft de mannen volgens Ruperti onder meer vragen gesteld over activiteiten in Rotterdam met betrekking tot de belwinkel en heeft ze foto's laten zien van personen. Volgens de raadsman wilde de politie verder weten of de mannen wel eens in het buitenland waren geweest.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8594 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
Misschien kan de advocaat van de Somaliërs ook schadevergoeding vragen voor de twee kerstdagen die de Somaliërs gemist hebben. Wie weet hadden de Somaliërs graag naar de kerstdienst willen gaan.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
bijwoner
Berichten: 904
Lid geworden op: ma jun 11, 2007 2:45 pm
Locatie: Camping Mosterdzaadje
Contacteer:

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door bijwoner »

Ariel,

De Somalische gemeenschap zelf, had de integratie problematiek al eerder aangekaard bij de NL Politie. Maar nee, daarmee zouden de 26 Korpsen minder te doen krijgen, men dweilt liever met de kraan open, dan dicht. Ondertussen, heeft de NL Politie met de GGD al wel traumateams opgezet, om de eigen bevolking ter hulpe te zijn na een natuurramp of zo. Dan zullen er heel wat ouders verdwenen blijken te zijn of kinderen foetsie, met alle tramatiek van dien. Het is gewoon een kwestie van onwil, zich niet in te leven in de Somalische vluchtelingen problematiek. Dat kunnen die advocaten terecht ook aanvoeren, vanwege de belangenverstrengeling & incompetentie van 'ambtelijke' beveiligers in ons land. :turban:
mercator
Berichten: 19484
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door mercator »

bijwoner schreef: Het is gewoon een kwestie van onwil, zich niet in te leven in de Somalische vluchtelingen problematiek.
Bijwoner, als jij je zo graag wil "inleven in de Somalische problematiek" nodig ze dan uit op camping Mosterdzaadje aub en geef ze daar alles wat hun hartje lust(1). Die Somalische schooiers hebben hier helemaal niks te zoeken buiten parasitisme en criminaliteit. Jij vindt dat mss allemaal heel tof en verrijkend maar de meeste Nederlanders en Vlamingen NIET.

(1) Je moet wel zien dat je flink wat QAT(ken je dat ?) in huis hebt want anders gaan ze heel ontevreden zijn.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
mercator
Berichten: 19484
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door mercator »

Ariel schreef: Misschien kan de advocaat van de Somaliërs ook schadevergoeding vragen voor de twee kerstdagen die de Somaliërs gemist hebben. Wie weet hadden de Somaliërs graag naar de kerstdienst willen gaan.
Hoe komen lui zonder vaste verblijfplaats aan een advocaat en hoe betalen ze die?
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Djihadisten zijn gericht op strijd in eigen land, niet op Nederland’
Nico de Fijter

„In de afgelopen periode”, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) een paar weken terug, „deden zich verschillende ontwikkelingen voor die in het licht van het Nederlandse dreigingsbeeld zorgelijk zijn.” Nederland wordt in de ogen van djihadisten nog wel eens genoemd als mogelijk doelwit, aldus de NCTb. Het dreigingsniveau hoefde desalniettemin niet te worden aangepast.

Op Kerstavond werden twaalf Somalische mannen opgepakt, omdat ze mogelijk van plan zouden zijn op korte termijn een aanslag in Nederland te plegen. De arrestaties, zei de NCTb, passen in dat beeld van zorgelijke ontwikkelingen.

„Toch zijn het verrassende arrestaties”, zegt Edwin Bakker, directeur van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de universiteit Leiden. Bakker wijst op het jaarverslag van de inlichtingendienst AIVD over 2009. Daarin schetst de dienst dat de djihadistische dreiging uit Somalië toeneemt. Maar daarmee doelt de AIVD op de djihadistische strijd in Somalië zelf en de steun die die strijd vanuit Nederland krijgt. Dat is wel wat anders dan een aanslag in Nederland door Somaliërs. „Dat leek mij een terechte analyse. Onder Somaliërs is er een hernieuwd nationalisme. Ze zijn erg op hun eigen land gericht, en op de strijd aldaar. Het ligt helemaal niet voor de hand dat Somaliërs hier een aanslag willen plegen.”

Er zijn wel een paar gevallen geweest waarin Somaliërs op verdenking van terroristische activiteiten in westerse landen werden opgepakt. In het asielzoekerscentrum in Dronten werd in november 2009 een Somalische man opgepakt die volgens de Verenigde Staten betrokken zou zijn bij de ondersteuning van de internationale djihad. En in januari van dit jaar werd een Somalische man opgepakt die probeerde de omstreden Deense cartoonist Kurt Westergaard in dienst eigen woning aan te vallen.

Toch is de kans groot, denkt Bakker, dat alle Somaliërs weer op vrije voeten komen. „Tel maar op. De AIVD kwam vrijdag met een bericht dat er mogelijk een aanslag door Somaliërs op handen zou zijn. Diezelfde avond volgen de arrestaties. Daar worden geen wapens of explosieven gevonden. Wat het doelwit zou zijn is onbekend. Natuurlijk zullen er aanwijzingen zijn geweest. Maar ik schat in dat justitie vooral het zekere voor het onzekere heeft willen nemen.” Dit beeld wordt bevestigd door een bron uit kringen rond de Nederlandse terrorismebestrijding. Die meldt dat de NCTb er voorzichtig vanuit gaat dat het een loos alarm was. De vrijlating, gisteravond, van vijf van de twaalf mannen wijst mogelijk in dezelfde richting.

http://www.trouw.nl/nieuws/article33545 ... quo__.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Als dhr Bakker van de Universiteit Leiden gelijk heeft dan moet Nederland deze Somaliërs snel op het vliegtuig zetten zodat ze dan daar hun hernieuwd nationalisme kunnen vieren.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Somaliërs verdacht van banden met terroristen

AMSTERDAM - De Somaliërs die op Kerstavond in Rotterdam zijn opgepakt, worden verdacht van banden met de islamitische terroristische organisatie Al Shabaab. Dat melden bronnen in de Somalische gemeenschap in Nederland, en in Kenia en Mogadishu.
Een speciale politie-eenheid viel vrijdagavond binnen bij belwinkels en woonhuizen in Rotterdam. Ook werden twee motelkamers doorzocht in Gilze-Rijen. Twaalf Somaliërs werden aangehouden; zondag werden vijf van hen weer vrijgelaten.
Een van de opgepakte mannen zou familie zijn van een Al Shabaab-commandant. Diens bijnaam, Mohamed Garmashaqo, zou ook de bijnaam zijn van de gearresteerde belhuiseigenaar Mohamed Abdullahi R.

Bekenden van R. zeggen dat er geen sprake kan zijn van terrorisme. Advocaat Michael Ruperti van enkele verdachten eist een onderzoek naar het optreden van de veiligheidsdienst AIVD.
De arrestaties hadden plaats nadat de AIVD in een ambtsbericht had gewaarschuwd dat de verdachten op korte termijn een terroristische aanslag wilden plegen in Nederland.

De zeven overgebleven verdachten worden vandaag voorgeleid

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Bin ... sten.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Somaliërs al snel geassocieerd met jihadisme

AMSTERDAM - In de Somalische gemeenschap in Nederland wordt druk getelefoneerd om uit te zoeken wat nou precies het 'terreurgehalte' zou kunnen zijn van de twaalf Somaliërs die op Kerstavond in Rotterdam zijn gearresteerd. 'Eigenaren van de belwinkels in de Middellandstraat staan niet bekend als religieus', reageert Guled Yusuf Ahmed van de Nederlands-Somalische stichting Nedsom. 'Misschien zaten zij erin vanwege het geld.'
Voorlopig is het nog 'koffiedik kijken', zegt hij. Somalische organisaties proberen een vinger te krijgen achter de vermeende terreurgroep om 'intern goed voorbereid te zijn op de vragen die op hen afkomen'. Ahmed: 'Het is wel weer een klap. De arrestaties verstevigen het stigma dat de gemeenschap heeft.' Somaliërs worden al snel geassocieerd met piraterij en jihadisme.

Aantrekkingskracht
Ahmed ontkent niet dat de radicale islamitische beweging Al Shabaab een zekere aantrekkingskracht heeft op Somaliërs in de diaspora. 'Maar het zijn vaak eenlingen. Gefrustreerden in Minnesota, Toronto, Melbourne, Rotterdam of Amsterdam, die elkaar leren kennen via internet.'

In Nederland leven zo'n 22 duizend Somaliërs, die bepaald niet in een florissante positie verkeren. Die is zelfs, volgens het jaarrapport 2009 over integratie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), 'het meest zorgelijk' van alle migrantengroepen. Somalische Nederlanders hebben veruit de hoogste uitkeringsafhankelijkheid, meer dan eenderde van hen tussen de 15 en 65 jaar heeft een bijstandsuitkering. Somalische jongeren doen het het slechtst op school en hebben de meeste kans op schooluitval. Relatief veel Somalische jongeren zitten in de criminaliteit.

Somber
Een onderzoek naar radicalisering van het IVA (instituut voor beleidsonderzoek, gelieerd aan de Universiteit Tilburg) van maart dit jaar, is al even somber. Vooral met de 'tweede stroom' Somalische vluchtelingen, die de laatste twee jaar naar Nederland kwamen (zo'n 12 duizend) is het slecht gesteld. Daaronder zijn veel twintigers, die een lager opleidingsniveau en een beperktere mate van geletterheid hebben dan de 'eerste stroom' uit begin jaren negentig.

'Sociale cohesie in die groep ontbreekt, in Somalië was chaos en anarchie in hun hele leven de norm. Vrijwel zonder uitzondering betreft het oorlogsslachtoffers met trauma's, die zijn opgegroeid in gebroken gezinnen', aldus het rapport van het IVA.

Maar ook in de 'eerste stroom' verkeren ouderen in psychische nood. Die zijn alleen maar bezig met wat in Somalië gebeurt. Die maken zich zorgen om hun familie en zijn murw geslagen door al het slechte nieuws dat uit hun geboorteland over hen heen spoelt. Die vluchtelingen zijn niet in staat zich aan te passen aan de Nederlandse samenleving.

'Dat soort mensen is geïsoleerd, ze hebben geen sociaal leven,' zegt Ahmed. Die gemarginaliseerden zijn makkelijk te manipuleren door een organisatie als Al Shabaab, die volgens inlichtingenbronnen fondsen en jihadstrijders werft in Noord-Amerika en in verscheidene Europese landen. De strijd voor hun vaderland in welke vorm dan ook, geeft hun een doel en een identiteit.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Bin ... isme.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44654
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Mahalingam »

"De strijd voor hun vaderland in welke vorm dan ook, geeft hun een doel en een identiteit."

Een geboren en getogen Fries zal in de verre heimwee hebben naar Friesland. En een Limburger naar zijn streek.
En hoe zit het met dat vaderland dan wel moederland gevoel? Het heeft hier eeuwen geduurd voordat er een Nederlandse identiteit ontstond.
En kijk eens naar België. Daar leeft 1 Belg: de koning.
Somalië is de samenvoeging door kolonialen van een stel stamgebieden. Ik denk niet dat die mensen een Somalische identiteit voelen. Dat maken wij er van. Ze strijden voor hun clan. Clan-identiteit.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Zwartmeer
Berichten: 12343
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 3:12 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Zwartmeer »

De meeste van die jongens zijn vrijgelaten. Zag ze net in het journaal vertellen dat ze geen extremisten zijn. Voor een keer liegen ze niet en geloof ik ze. Uit de verhoren is dus niks gekomen. Maar, als de politie nou eens een verhoor-voorbeeld van Mohammed, dat altijd goed is, had uitgevoerd...
Een pacifistische moslim is als een vegetarische krokodil.
Lasteraar
Berichten: 181
Lid geworden op: ma mei 26, 2008 9:48 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Lasteraar »

Net op een journaal filmbeelden van een van de ingevallen woningen. In deze woning bleken twee mannen te slapen die eerder opgepakt waren.
Op een tafel stonden twee lege bierflesjes.
Dus, mijn conclusie: loos alarm voor deze twee.
Gebruikersavatar
Eliabe
Berichten: 3962
Lid geworden op: di mei 12, 2009 8:11 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Eliabe »

Flink aantal Somaliërs loopt het risico te radicaliseren
ROTTERDAM - De Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN) is 'geschrokken, maar niet helemaal verrast' door de invallen die de Nationale Recherche vrijdagavond heeft gedaan in winkels en woningen van Somaliërs in Nederland.
Bij die acties werden twaalf mensen opgepakt, van wie er inmiddels vijf weer vrij zijn.

Woordvoerder Mohamed Elmi van de FSAN zei vanmiddag dat de federatie het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder dit jaar heeft laten weten dat een aantal jongeren het risico loopt te radicaliseren. Dat was een antwoord op een vraag van het ministerie in juni, of zij signalen hadden dat er zoiets aan de hand zou kunnen zijn.

De FSAN zei ook over een aanpak te beschikken om het niet tot daadwerkelijk problemen te laten komen. Volgens Elmi zou het departement erop terugkomen, maar besloot de nieuwe regering anders. De betrokken ambtenaren zouden de bemoeienis van de FSAN nodig vinden en proberen minister Piet Hein Donner met argumenten te overtuigen. Dat zeiden ze vorige week nog, aldus Elmi.

De federatie krijgt signalen dat er jongeren zijn die zich anders gedragen en de federatie wil hen helpen. Het gaat grofweg om jongens tussen de 15 en 25 jaar, volgens Elmi. Een groep bestaat uit jongeren die begin jaren negentig vanuit Somalië naar Nederland zijn gekomen. Zij hebben vooral te maken met sociaal-economische problemen, zoals schooluitval. De tweede groep omvat (alleenstaande) jongeren die de afgelopen vier jaar naar Nederland zijn gekomen.

Volgens Elmi bestaat een derde van de Somaliërs die in Nederland verblijven uit jongeren uit deze laatste groep. ,,Ze kennen niets anders dan oorlog en zitten vol trauma's. Er hoeven er maar een paar de verkeerde kant uit te groeien en dan gaat het mis. Ze kunnen hier niet aarden, zijn een radicalere islam gewend, erkennen geen autoriteit en als iemand kwaad wil en dat versterkt, zijn ze een gemakkelijke prooi."

De maatschappelijke onrust onder de Somaliërs in Nederland is groot, temeer daar men verbaasd is over wie zijn opgepakt. Elmi denkt dat het feit dat Somaliërs veel met elkaar bellen, een rol kan spelen. Ze spreken dan Somalisch en die gesprekken moeten bij telefoontaps worden vertaald. ,,Nuances zijn soms moeilijk over te brengen".
(ANP)
http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/arti ... eren.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
God schiep mens en dier, maar welke idioot bracht de islam hier?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

'Somaliërs wilden helikopters uit de lucht schieten'
dinsdag 28 december 2010

De Somaliërs die vrijdag zijn gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag, waren van plan op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen een Apache uit de lucht te schieten. De AIVD zou daar 'zeer concrete' aanwijzingen voor hebben.

Mogelijk zou daarvoor een raketwerper worden geleverd vanuit andere Europese landen, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Afghanistan
'Heel cru gezegd: het enige dat er nog niet lag, was het apparaat om er eentje naar beneden te halen,' zegt een 'betrouwbare inlichtingenbron' tegen de krant. 'Er moest koste wat kost worden ingegrepen.'

Op Gilze-Rijen staan 85 helikopters, ook de toestellen die afgelopen zes jaar in Afghanisten zijn ingezet komen van deze basis. Het neerhalen van een Apache zou een enorme symbolische waarde hebben binnen jihadistische kringen.

Al-Shahaab
De afgelopen jaren zijn elf Amerikaanse Apaches in Irak en Afghanistan neergehaald met raketwerpers. De verdachten zouden banden hebben met de Somalische terreurclub Al-Shabaab.

Het neerschieten van een zojuist uit Afhanistan teruggekeerde Apache had veel weg van 'een "cadeautje" van Al-Shabaab-volgelingen aan hun Afghaanse broeders,' aldus een bron.

Door Jeroen Langelaar

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Neder ... hieten.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Verdachte Somaliërs snel vrij

AMSTERDAM - Het bewijs dat de AIVD heeft tegen de Somalische terreurverdachten is niet bruikbaar in een rechtszaak. De kans is daardoor groot dat de verdachten nooit worden veroordeeld, of zelfs niet voor de rechter hoeven te verschijnen.

"In Nederland is alles gericht op het voorkomen van een aanslag, ook al weet de geheime dienst op voorhand dat er nooit een rechtszaak van zal komen doordat het AIVD-dossier niet ingebracht kan worden tijdens zo'n rechtszaak", zegt een inlichtingenbron. "Het was héél concreet dit keer, maar het bewijs is waarschijnlijk niet bruikbaar in een gewone rechtszaak, en daarom zullen de verdachten waarschijnlijk snel vrijkomen."

Veelal krijgt justitie niet eens volledig inzage in het AIVD-dossier, uit vrees dat inlichtingenoperaties worden verstoord. Ook tijdens de belegering van de Hofstadgroep in het Haagse Laakkwartier, in 2004, wist justitie niet welke operatie de AIVD draaide rondom de verdachten.

"AIVD'ers kunnen zelf niemand arresteren; ze hebben die bevoegdheid niet. Het enige middel dat de AIVD heeft, is het sturen van een ambtsbericht naar het KLPD, die dan een eigen onderzoek start. De politie zal zelden of nooit binnen korte tijd een zaak rond hebben en bij de AIVD weet iedereen op voorhand dat de verdachten vrij snel weer op straat zullen staan", aldus de inlichtingenbron. "Toch is er veel in gang gezet: voorbereidingen voor een mogelijke aanslag zijn verstoord en alle betrokkenen hebben het signaal gekregen dat ze 'in beeld' zijn."

Deze methode wordt al jaren toegepast door de geheime dienst. "Een goed voorbeeld van deze manier van werken is Samir A. Hij werd meermalen opgepakt en weer vrijgelaten voordat hij uiteindelijk een langere gevangenisstraf kreeg voor iets waar wél voldoende bewijs voor was. Maar dat neemt niet weg dat hij vanaf de eerste arrestatie al wel bezig was om een concrete aanslag voor te bereiden. Door hem telkens te verstoren is dit uitgebleven.

Als de AIVD in dergelijke gevallen géén ambtsbericht had uitgedaan, dan waren de rapen gaar geweest als er wél een aanslag was gepleegd, door iemand die al jaren in het vizier loopt van inlichtingendiensten."

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8601 ... binnenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
BFA
Berichten: 11583
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door BFA »

Ariel schreef: "In Nederland is alles gericht op het voorkomen van een aanslag, ook al weet de geheime dienst op voorhand dat er nooit een rechtszaak van zal komen doordat het AIVD-dossier niet ingebracht kan worden tijdens zo'n rechtszaak", zegt een inlichtingenbron. "Het was héél concreet dit keer, maar het bewijs is waarschijnlijk niet bruikbaar in een gewone rechtszaak, en daarom zullen de verdachten waarschijnlijk snel vrijkomen."
Daarom dat er nood is aan een op maat herziene oorlogswet voor dit soort gevallen.
Terrorisme is een oorlogsdaad, die niet door een burgerlijke rechtbank berecht hoort.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Nog één Somalische verdachte vast

Van de oorspronkelijke twaalf Somaliërs die van betrokkenheid bij terrorisme werden verdacht, zit er dinsdag nog één vast. In totaal gelden nog drie van de twaalf als verdachte, maar de rechter-commissaris heeft slechts van één man de hechtenis verlengd. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) gezegd.

Er zaten dinsdagochtend nog zes verdachten vast. Voor de zes anderen gold de verdenking eerder al niet meer. Het OM heeft er dinsdag vier vrijgelaten, een 49-jarige man moest op last van de onderzoeksrechter in vrijheid worden gesteld. De man die de komende drie dagen nog door justitie mag worden vastgehouden, is 27 jaar.

Het twaalftal werd op kerstavond in Rotterdam aangehouden. De basis van de arrestaties was een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarin stond dat de mannen op korte termijn een aanslag in Nederland wilden plegen. Het doel van deze vermeende aanslag is justitie niet bekend geworden, aldus de woordvoerder van het OM.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8605 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80779
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Ariel »

Bij terrorismedreiging meteen optreden'

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie moet niet bang zijn voor de publieke opinie en ook de volgende keer bij terrorismedreiging meteen optreden. Dat zei Edwin Bakker, hoogleraar contraterrorisme aan de Universiteit Leiden, dinsdag.

Van de twaalf op kerstavond opgepakte Somaliërs zit er nog één vast. De basis van de arrestaties was een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waarin stond dat de mannen op zeer korte termijn, namelijk 24 of 25 december, een aanslag in Nederland wilden plegen.

Bakker vermoedt dat de dreiging opeens in beeld is gekomen, bijvoorbeeld vanuit het buitenland, maar dat er weinig informatie voorhanden was. „Twaalf personen oppakken is heel veel. Terroristische cellen werken niet zo. Twaalf mensen die samenwerken valt te veel op.” Hij denkt dat met de arrestatie het zekere voor het onzekere is genomen. „Kerstmis zijn symbolische dagen en de bewaking is wellicht minder alert. Je kan je niet permitteren om te denken dat het wel meevalt.”

Wellicht heeft de enige persoon die nu nog vastzit familiebanden met een terroristisch netwerk in Somalië en wordt dat nu nog onderzocht, denkt Bakker. Hij vermoedt wel dat ook deze persoon op korte termijn vrijgelaten zal worden. „De kans is vrijwel nihil dat hij iets met geplande aanslagen te maken heeft.”

De kritiek die het OM nu krijgt, is volgens Bakker enigszins terecht. „Ik ben heel benieuwd of ze nog gaan uitleggen waarom deze mensen zijn opgepakt en wat de dreiging was. Dat zouden ze echt moeten doen om begrip te krijgen. Als dit soort dingen vaker gebeuren, krijg je dat mensen cynisch worden en dat is niet goed.”

Het gaat Bakker echter veel te ver om te spreken van een 'blunder'. „Er is terecht gehandeld. Stel je voor dat er iets aan de hand was en dat werd genegeerd”, zegt hij. „Eigenlijk doe je het nooit goed.”

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8606 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Schepsel
Berichten: 4929
Lid geworden op: zo jun 20, 2010 6:43 pm
Locatie: 하늘

Re: Twaalf Somaliërs aangehouden.

Bericht door Schepsel »

Het Openbaar Ministerie moet niet bang zijn voor de publieke opinie en ook de volgende keer bij terrorismedreiging meteen optreden.
Ik kan me moeilijk voorstellen dat de publieke opinie is dat er heel lang gewacht moet worden met optreden. Maar er is constant en overal dreiging, waar je Islam hebt heb je of krijg je op een gegeven moment geweld. Kleinschalig in huis, of tegen joden, homo's, vul maar in, of van een heel andere aard als terrorisme. Waar moslims radicaliseren neemt die dreiging natuurlijk toe.

Er wordt wel erg gericht op terrorisme, maar zoals ze het op kleine schaal massaal verzieken mag van mij evenveel, zo niet meer, aandacht krijgen. Het idee ook dat niet-aanslagplegende moslims ''dus'' geweldloos en braaf zijn is m.i. daarom ook fout, er wordt geweld gepleegd van een andere aard, en een makkelijkere.
Ik heb de beste feiten. Het zijn alternatieve feiten. Niemand respecteert de feiten meer dan ik. De rest is FAKE NEWS. SNEU. Net als ''zogenaamde rechters'' en scheiding der machten, SNEU.
Plaats reactie