Somaliërs massaal naar Nederland

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Somaliers in Nederland

Bericht door Ariel »

Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Ineens was er die boerka
Door: Remco Tomesen

Somaliërs in Nederland worden steeds radicaler en crimineler. En de vluchtelingen blijven komen.

‘Een Somalisch meisje bij wie ik vroeger in de klas zat, draagt nu opeens een boerka’, zegt Ahmed Ali (24), geboren in Somalië en op zijn vijfde naar Nederland verhuisd.

Die vlucht in het geloof, die radicaliseringstrend, zie je volgens hem overal terug in de Somalische gemeenschap in ons land. Vroegere Somalische vrienden trekken zich terug, gaan niet meer met hem uit. ‘Ze gaan echt voor hun geloof leven.’ Velen komen in de criminaliteit terecht, doen het slecht op school. ‘De integratie is totaal mislukt.’

Schokkend

Ondertussen komen er, nadat jarenlang veel Somaliërs vanuit Nederland naar Engeland verhuisden, weer veel nieuwe Somalische asielzoekers naar Nederland.

Vorig jaar steeg het aantal Somalische asielzoekers zelfs met zo’n 50 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Somalië staat daarmee met afstand op de eerste plek: 41 procent van het totaal. In 2008 kwamen de meeste aanvragen nog uit Irak.

Terwijl veel Somalische nieuwkomers afwachten of ze een verblijfsvergunning krijgen (ongeveer 6.000 in 2009), is de situatie onder veel Somaliërs die al jaren in Nederland wonen ‘schokkend’, zegt Ali, die kandidaat gemeenteraadslid voor de PvdA is in Soest.

Enig lichtpunt

Dat het slecht gaat met een groot deel van de 22.000 (genaturaliseerde) Somaliërs, ziet ook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Heel slecht zelfs: van alle allochtonen scoren zij het slechtst. ‘Als gekeken wordt naar de verschillende terreinen van integratie, is de positie van Somalische Nederlanders het meest zorgelijk’, staat in het jaarrapport integratie 2009. En dan, bijna cynisch: ‘Als enig lichtpunt zou men kunnen zeggen dat de Somalische groep in Nederland relatief klein is’.

Somaliërs hebben van alle immigranten het vaakst een uitkering, scoren hoog in de misdaadstatistieken. Kinderen en jongeren doen het van alle groepen het slechtst op school, aldus het SCP, en leven het vaakst in éénoudergezinnen. Ook worden meer Somalische jongeren doorverwezen voor een taakstraf naar Halt dan Antilliaanse en Marokkaanse.

Vooral laagopgeleiden komen hier terecht

‘Hoogopgeleide Somaliërs zijn vaak naar Engeland vertrokken’, zegt Ali. De laagopgeleide blijven in Nederland. In Engeland, dat een deel van Somalië onder zijn koloniën telde, hebben Somaliërs meer kansen. Hun diploma’s worden er geaccepteerd, het is er voor de erg ondernemende Somaliërs een stuk makkelijker een bedrijf op te zetten. ‘Ik ken een jongen die in Somalië geneeskunde had gestudeerd.

Zijn diploma werd in Nederland niet erkend, in Engeland was hij na een kort schakelprogramma volwaardig arts.’

Smokkelaars

Griekenland is voor veel Somaliërs het entreepunt tot de Europese Unie, zeggen mensen die contact hebben met vluchtelingen. ‘Mensensmokkelaars regelen valse documenten voor ze’, zegt een Somalische Nederlander, die met zeker dertig vluchtelingen gesproken heeft en anoniem wil blijven.

Omdat het in Griekenland vrijwel niet mogelijk is om asiel aan te vragen, reizen de Somaliërs veelal met hulp van de smokkelaars verder Europa in. Nederland is een van de populairste landen. Populairder dan Engeland, waar traditioneel veel Somaliërs naar toe trekken: de controles aan de Britse grens zijn erg streng.

‘Vaak weten ze niet dat ze naar Nederland gaan’, zegt Annemiek Bots van Vluchtelingenwerk Nederland. Omdat het toelatingsbeleid voor Somaliërs een paar jaar lang erg soepel was, brachten smokkelaars veel Somaliërs naar Nederland. Sinds mei is het toelatingsbeleid veel strenger geworden, maar toch komen er maandelijks nog evenveel Somaliërs naar Nederland. Het hele transportsys-teem van de smokkelaars is nog ingericht op Nederland.

Hoop

Omdat nu elke zaak van een Somaliër individueel wordt bekeken, zijn veruit de meeste nieuwkomers in afwachting van toelating, zegt Bots. ‘Ze zitten in een uitzichtloze situatie. Het is onduidelijk of ze mogen blijven, maar terugkeer naar Somalië is op dit moment erg moeilijk.’

Ondertussen putten de vorig jaar nieuw in Nederland aangekomen Somaliërs hoop uit een uitspraak van de Raad van State, twee weken geleden. De situatie in vooral Zuid-Somalië is nog steeds erg slecht, vindt de Raad van State. Daarom moet staatssecretaris Nebahat Albayrak opnieuw de uitwijzing van een Somalische vrouw beoordelen. Haar voormalige woonplaats Mogadishu is te gevaarlijk om naar terug te keren. ‘Het willekeurig geweld in Somalië is zo hoog, dat iedereen die daar naar toe wordt gestuurd, gevaar loopt.’ Er lopen nog dertig vergelijkbare zaken. De uitspraak van de Raad kan flinke gevolgen hebben voor het toewijzen van verblijfsvergunningen.

Tot mei vorig jaar vielen alle Somaliërs onder het zogenoemde categoriale beschermingsbeleid: alle vluchtelingen uit het land kregen automatisch een verblijfsvergunning. Omdat er te veel fraude was met vingerafdrukken en identiteitspapieren, besloot Justitie om weer alle gevallen individueel te bekijken. Ook kwamen er volgens het ministerie ‘grote aantallen pleegkinderen binnen, van wie onduidelijk was of ze ook bij de gezinsleden hoorden die al in Nederland waren’.

Het strengere toelatingsbeleid had volgens het ministerie echter niets te maken met de veiligheidssituatie in het land. Die was namelijk onveranderd slecht, gaf het toe.

http://www.depers.nl/binnenland/431343/ ... oerka.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Zwartmeer
Berichten: 12343
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 3:12 pm

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door Zwartmeer »

‘Ze gaan echt voor hun geloof leven.’ Velen komen in de criminaliteit terecht,
O is daar een verband tussen?
Een pacifistische moslim is als een vegetarische krokodil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door Ariel »

Somaliërs zoeken heil in Nederland

Linda Stelma

DEN HAAG - De burgeroorlog die sinds 1988 in Somalië woedt, zorgt er voor dat veel inwoners hun heil elders zoeken. Afgelopen jaar klopten een kleine zesduizend Somaliërs op de Nederlandse deur. Dat is een stijging van vijftig procent ten opzichte van 2008.

En weer is het aantal asielverzoeken in Nederland gestegen. Het afgelopen jaar dienden 14.910 vluchtelingen een 'eerste asielverzoek' in tegenover 13.400 in 2008. De grootste groep is afkomstig uit Somalië, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 6.000 Somaliërs dienden vorig jaar voor de eerste keer een verzoek tot asiel in, een stijging van vijftig procent ten opzichte van een jaar eerder. Het CBS licht de cijfers woensdag toe. Annerieke Dekker van Vluchtelingenwerk Nederland geeft desgevraagd vast uitleg over het hoe, wat en waarom.

Waarom verlaten Somaliërs hun land?
,,Omdat de situatie er ontzettend slecht is. Er heerst een burgeroorlog tussen clans. Mensen worden verkracht, gefolterd en vermoord. Mensen die geen keuze maken, zijn sowieso de dupe. Want als je niet bij de ene groep hoort, hoor je automatisch bij de andere, zo wordt geredeneerd.''

Waarom kiezen ze voor Nederland?
,,In Nederland bevindt zich al een Somalische gemeenschap. Daarnaast gebruiken mensensmokkelaars voor hen bekende routes. Nederland is daarin een van de bestemmingen. Sommige mensen zeggen dat Somaliërs naar Nederland komen omdat Nederland een beschermingsbeleid heeft voor Somaliërs. Dat zal mede een rol spelen, maar is niet van doorslaggevend belang. Wij hebben bijvoorbeeld ook een beschermingsbeleid voor mensen uit Darfur, maar zij komen niet of nauwelijks naar Nederland.''

Hoe komen de Somaliërs naar Nederland en wat kost het ze?
,,Omdat het steeds moeilijker is Europa binnen te komen, kunnen veel Somaliërs niet anders dan gebruik maken van mensensmokkelaars om naar Nederland te komen. De kosten zijn ons onbekend.''

Wat zegt de toegenomen hoeveelheid asielzoekers?
,,Een toenemende instroom asielzoekers zegt iets over de situatie in de wereld. Het is niet gek dat de top 3 nationaliteiten voor asielaanvragen in Nederland bestaat uit Somalië, Irak en Afghanistan. In die landen is veel aan de hand.''

In april 2009 werd het speciale beschermingsbeleid voor Somaliërs afgeschaft. Tot dan toe werden asielzoekers uit Somalië als groep beschermd, waardoor ze vrijwel automatisch tot Nederland werden toegelaten. Sindsdien worden asielverzoeken uit Somalië alleen nog op individuele gronden beoordeeld. Vorige maand weerlegde de Raad van State het standpunt van staatssecretaris Albayrak (Justitie) dat vluchtelingen uit Mogadishu (de hoofdstad van Somalië) en omgeving zonder gevaar kunnen terugkeren naar deze regio.

In wat voor situatie zitten de Somaliërs die afgelopen jaar in Nederland zijn gekomen?
,,Zij zitten in een uitzichtloze situatie. Sommigen krijgen op individuele gronden een verblijfsvergunning, anderen niet. Zij krijgen dan te horen dat ze binnen 24 uur Nederland dienen te verlaten en worden vervolgens op straat gezet, terwijl terugkeer niet mogelijk is.''

Hoe staat VluchtelingenWerk Nederland hierin?
,,VluchtelingenWerk vindt dat Nederland bescherming moet geven aan mensen die dat nodig hebben en hulp moet bieden bij het opbouwen van hun toekomst in Nederland. Wij weten dat de integratie van Somaliërs niet altijd vlekkeloos verloopt. De integratie van deze groep heeft zeker onze aandacht. Wel of niet goed integreren staat echter los van de beschermingsbehoefte van deze groep.''

Worden er nog Somaliërs teruggestuurd of is dat met de uitspraak van de Raad van State van de baan?
,,Welke gevolgen de uitspraak van de Raad van State zal hebben, is nog niet duidelijk. Momenteel worden geen Somaliërs teruggestuurd, domweg omdat dat niet lukt. Er is geen regering in Somalië. De mensen hebben geen documenten waarmee zij kunnen terugkeren. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is zelfs vrijwillige terugkeer onmogelijk. Alleen naar Somaliland (een zelfstandig deel van Somalië) kan eventueel wel worden teruggekeerd. Overigens zijn we benieuwd wat er verder gaat gebeuren, gezien de recente uitspraak van de Raad van State.''

22.000 Somalische Nederlanders
In Nederland wonen 22.000 Somalische Nederlanders. Deze groep doet het niet erg goed. Het Sociaal Cultureel Planbureau trok in december vorig jaar de conclusie dat 'alle verschillende terreinen van integratie overziend, de positie van Somalische Nederlanders het meest zorgelijk is'. Binnen deze groep heerst veruit de hoogste uitkeringsafhankelijkheid. Verder zijn in de afgelopen jaren substantiële aantallen vanuit Nederland naar Engeland vertrokken. Er zijn aanwijzingen dat dit vooral de wat hogeropgeleiden zijn. 'En de Somaliërs in Nederland waren toch al niet hoogopgeleid. Dit zien we ook terug in de prestaties van schoolgaanden. Kinderen en jongeren van Somalische herkomst doen het van alle migrantengroepen het slechtst op school en hun kans op schooluitval is relatief hoog', aldus het SCP. Verder wordt een relatief groot aantal Somalisch-Nederlandse jongeren naar Halt gestuurd, een instelling die kleine, veel voorkomende criminaliteit wil terugdringen en voorkomen.
Bron: Jaarrapport integratie 2009, Sociaal en Cultureel Planbureau

http://www.nd.nl/artikelen/2010/februar ... -nederland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
mercator
Berichten: 19484
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door mercator »

Zwartmeer schreef:
‘Ze gaan echt voor hun geloof leven.’ Velen komen in de criminaliteit terecht,
O is daar een verband tussen?
Jazeker. In de duistere breinen van car-en homejackers zien ze hun criminele activiteiten als een vorm van Jihad.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Zwartmeer
Berichten: 12343
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 3:12 pm

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door Zwartmeer »

Ik begrijp een ding nooit. Waarom moeten die vluchtelingen altijd naar een westerse land? Wat is er mis met Marokko of Saoedi Arabie?
Een pacifistische moslim is als een vegetarische krokodil.
Gebruikersavatar
Monique
Berichten: 8854
Lid geworden op: ma apr 14, 2003 2:14 pm

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door Monique »

Zwartmeer schreef:Ik begrijp een ding nooit. Waarom moeten die vluchtelingen altijd naar een westerse land? Wat is er mis met Marokko of Saoedi Arabie?
Ik denk de uitkeringen.
Amorele atheistische nitwit
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17353
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door Manon »

Uitkeringen? denk je?

Volgens mij heeft het iets met zonne-allergie te maken. Want als het hier zomer is dan keren ze massaal terug: blijkbaar maakt het dan geen verschil uit of ze hier in de zon zitten of ginds.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door Ariel »

Wat een vreemd verhaal. :ohmy:
Politie breekt hoofd over peuter in koffer

Politie en Justitie maken zich ernstig zorgen over een kindje dat in een koffer zat van een Somalische vrouw.

Een inwoonster van Dongen liep over straat toen ze een Somalische vrouw zag met een koffer waaruit gehuil van een peuter kwam. Na enig aandringen opende de vrouw de koffer en daar zat inderdaad een kindje in van circa een jaar oud. Toen de getuige de politie wilde inschakelen, stapte de Somalische in een donkere SUV die vervolgens wegreed.

De Somalische vrouw is wel opgespoord. Zij woont in een asielzoekerscentrum in Venlo. De vrouw is enige tijd aangehouden maar er is geen peuter bij haar aangetroffen. Ze ontkent ook dat ze een peuter in haar koffer droeg.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/6368 ... binnenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8527
Lid geworden op: do mei 08, 2008 3:33 am

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door H.Numan »

...maar hij smaakte verrukkelijk! :shock:
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door Ariel »

Tips over baby in koffer nagetrokken

DONGEN - De politie heeft 21 tips binnengekregen in de zaak van de Somalische baby in de koffer in Dongen.

De tips kwamen binnen na televisie-uitzendingen van Bureau Brabant en Opsporing Verzocht. De meldingen hadden vooral betrekking op de vrouw met de koffer en de auto waarin ze plotseling vertrok, maar helaas niet over de baby zelf. Alle tips worden nagetrokken. Of de gouden tip ertussen zit, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Een voorbijgangster hoorde op straat gehuil uit de koffer van de Somalische vrouw, die na enig aandringen werd geopend. In de koffer zat vermoedelijk een meisje van ongeveer 1 jaar oud. Na de confrontatie stapte de vrouw in een donkere SUV en verdween spoorslags. De vrouw en haar koffer werden die dag door beveiligingscamera's op straat en op het station in Tilburg vastgelegd.

De vrouw werd opgespoord in een asielzoekerscentrum in Venlo, maar spreekt in alle toonaarden tegen dat er een kindje in de koffer heeft gezeten. Waar het kind is gebleven, is onduidelijk.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/6424 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Somaliërs ’Integratie totaal mislukt’

Bericht door Ariel »

Tv belangrijker dan vermiste peuter
door Jolande van der Graaf

DONGEN - In de zaak van een vermiste, mogelijk verkochte peuter uit Dongen lijken politie en justitie amusement ver boven de opsporing en het leven en welzijn van dit kind te hebben gesteld.

Het circa één jaar oude kind wordt al twee maanden vermist, volgens de politie onder verdachte omstandigheden. Desondanks hebben politie en justitie informatie, signalementen en zelfs beelden over deze mogelijke kinderhandelzaak al die tijd stilgehouden en opgepot voor het AVRO-programma Opsporing Verzocht van afgelopen dinsdag. "We moesten eerst wat dingen duidelijk hebben, daarna duurt het meestal nog een paar weken voor zo'n reconstructiefilmpje voor Opsporing Verzocht is gemaakt. Bovendien zijn er nu eenmaal afspraken en contracten met de AVRO, dan komen we echt niet eerder met gegevens naar buiten", aldus een Brabantse politiewoordvoerder gisteren.

Die verbijsterende uitleg is compleet in tegenspraak met de ernst van deze zaak waarbij snelle opsporing juist geboden is. Een studente had die dag, 25 januari, onmiddellijk alarm geslagen bij de politie toen zij in Dongen groot onheil ontdekte. De Brabantse had op straat een Somalische vrouw gedwongen om dier koffer te openen waaruit gehuil klonk. Tot haar afgrijzen zag de studente een peuter in de koffer van de Somalische liggen.

Camera's

De politie zegt niet aan dat verhaal te twijfelen, maar hield de zaak wel maanden stil. Dit terwijl in ieder geval sprake is van kindermishandeling en ook andere feiten een misdrijf doen vermoeden. Luttele ogenblikken later reed in Dongen een donkere SUV zonder kentekenplaten langs waarin de Somalische met het kind razendsnel verdween. Onheilspellend is verder dat de Somalische later die dag op het treinstation van Tilburg door bewakingscamera's werd gefilmd met dezelfde koffer die toen beduidend minder woog. Waar het kind bleef, is onduidelijk.

De politie blijkt al een dag later opnames uit een bewakingscamera te hebben veiliggesteld waarop de vrouw en de SUV staan. Pas dinsdag werden die beelden vertoond in Opsporing Verzocht met de woorden 'Een zaak die u niet snel zult vergeten' en 'Hier lopen ons de rillingen van over de rug'.

De Somalische vrouw was op de beelden onherkenbaar gemaakt, omdat zij volgens de politie verdacht wordt van kinderhandel en 'haar privacy moet worden beschermd'. De vrouw werd opgespoord, zat een paar weken vast, maar loopt alweer vrij rond.

De Brabantse politie weigerde gisteren om de beelden van de Dongense zaak op behoorlijke wijze bij deze krant aan te leveren. "Wij hebben alleen nog even Opsporing Verzocht gedaan en daarna sluiten we het boek", aldus zegsman Van den Hul. Verder verbood de officier van justitie het aan het Korps landelijke politiediensten om de beelden aan De Telegraaf beschikbaar te stellen.

Van het peutertje ontbreekt nog altijd ieder spoor.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/6429 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Somaliërs zijn nu het zorgenkind

Bericht door Ariel »

Somaliërs zijn nu het zorgenkind

Kinderen van Somalische herkomst doen het van alle migrantengroepen het slechtst op school. En de criminaliteit lonkt. „Het probleem wordt elke dag groter.”


De nieuwe Marokkaantjes worden ze genoemd. In het jaarrapport integratie van het Sociaal en Cultureel Planbureau krijgen de Somaliërs geen rapportcijfers waar je trots mee thuis kunt komen: ze kampen met extreem hoge schooluitval en werkloosheid, drugs- en alcoholverslaving. Veel jonge Somaliërs begeven zich op het criminele pad begeven en zijn volgens de veiligheidsdienst AIVD vatbaar voor radicalisering. „De problemen worden elke dag erger”, verzucht de Somalische Amsterdammer Abdikarim Mohamud.

De slechte rapportcijfers waren voor het ministerie van wonen, werk en integratie aanleiding de situatie rond de Somaliërs grondig te laten bestuderen. Onderzoeksbureau Regioplan werd aan het werk gezet. Het onderzoek moet duidelijk maken of het huidige beleid voor de groep werkt, of dat er aanvullende en specifieke maatregelen moeten worden getroffen om de integratie van Somaliërs te bevorderen. Het rapport van Regioplan wordt deze week in de Kamer behandeld.

„Twintig jaar oorlog hebben hun sporen nagelaten. Jaren van stilstand, nauwelijks onderwijs, analfabetisme. Dit zijn niet de Somaliërs die ik van vroeger ken”, zegt Shamsa Hassan Said (51), trainer/adviseur en medeoprichter van de Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN).

Said ging in 1987 als diplomaat aan de slag op de Somalische ambassade voor de Benelux. „Toen eind jaren tachtig de oorlog in Somalië uitbrak, werd snel duidelijk dat wij daar op die ambassade niemand meer vertegenwoordigden. Onze regering was er niet meer. En teruggaan naar het oorlogsgebied rond hoofdstad Mogadishu was geen optie.” Ze vond met haar drie kinderen woonruimte in Harmelen, bij Utrecht, en werkt sindsdien als adviseur en trainster op het gebied van integratie, emancipatie en diversiteitsvraagstukken.

„Als diplomaat had ik te maken met studenten die hier in Nederland een opleiding volgden. Met goed geschoolde Somaliërs die hier voor hun werk kwamen, of voor de handel. Dat waren Somaliërs die hun droom achterna reisden. Na het uitbreken van de oorlog kwam er een nieuwe stroom. Die reisde geen droom achterna maar was op de vlucht voor het verleden”, aldus Said.

„Deze groep is na twintig jaar oorlog getraumatiseerd. Ze zijn allemaal twee, drie jaar onderweg geweest, vaak in zee gegaan met mensensmokkelaars, agressief bejegend. Ze leefden in angst, velen raakten in die periode verslaafd aan drank en drugs. Elk jaar worden de verhalen in asielzoekerscentra heftiger. Deze mensen hebben zoveel meegemaakt”, zegt Abdikarim Mohamud (28), interne coördinator van de Somalische Vereniging Amsterdam en Omstreken (SOMVAO). „En de vaak ellenlange asielprocedure, met zoveel onzekerheid: dat helpt ook niet”, voegt Said er aan toe.

Kinderen en jongeren van Somalische herkomst doen het van alle migrantengroepen het slechtst op school en hun kans op schooluitval is relatief hoog, schrijft het SCP. Van alle kinderen in Nederland leven zij het vaakst in éénouderhuishoudens (58 procent) . Somalisch-Nederlandse jongeren worden ook vaak doorverwezen naar bureau Halt (taakstraffen voor lichte vergrijpen), zelfs vaker dan jongeren van Antilliaanse en Marokkaanse afkomst.

De Somalische groep telt van alle migrantengroepen ook de meeste mensen met een uitkering. Meer dan een derde tussen de 15 en 65 jaar heeft een bijstandsuitkering. Anders dan bij andere migrantengroepen nam de afhankelijkheid van die uitkering de afgelopen tien jaar niet af. Alle terreinen van integratie overziend, is de positie van Somalische Nederlanders het meest zorgelijk, concludeert het SCP. „Als enige lichtpunt zou men kunnen zeggen dat de Somalische groep in Nederland relatief klein is (circa 22.000 personen).”

Dan is er nog de waarschuwing van de AIVD dat de jihadistische strijd in Somalië vanuit Nederland wordt ondersteund. Bovendien zien geradicaliseerde jongeren Somalië als bestemming voor de jihad. De AIVD speurt, staat in het laatste jaarverslag, intensiever naar jihadistische netwerken gerelateerd aan Somalië.

Mohamud ontvluchtte het oorlogsgeweld in Somalië in 2000, op achttienjarige leeftijd. Het was als jongere daar heel moeilijk om door de chaos, in al dat geweld, door al die stammentwisten, een rol van betekenis te spelen in de maatschappij, zegt hij. „Als je niet wilde meedoen, hoorde je nergens bij.”

In Somalië wilde hij niet betrokken zijn bij (en verantwoordelijk gehouden worden voor) het wangedrag in zijn stam. Daar is hij voor weggelopen, zegt hij. „Criminaliteit, verslaving, uitkeringsfraude, hoge werkloosheid, piraten: dat imago... Al die problemen in de Somalische gemeenschap hier bezorgen mij, of ik nu wil of niet, ook een etiketje. Ik wil niet nog een keer weglopen, dit raakt me. Dit is ook mijn verantwoordelijkheid”, aldus de migrant die binnen twee jaar na aankomst in Nederland de taal al goed genoeg beheerste om hbo informatica te kunnen volgen. Mohamud werkt nu als zelfstandige in de informatica en als tolk-vertaler.

SOMVAO bestaat sinds 1993. Destijds hielp de vereniging Somaliërs hun weg in Nederland te vinden, met ’huis-, tuin- en keukendingetjes’. Mohamud is zich de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker voor de club gaan inzetten. SOMVAO (700 leden) organiseert culturele activiteiten, taallessen voor kinderen en nieuwkomers, informatiebijeenkomsten over opvoeding, het onderwijssysteem en het sociale stelsel. Ook lopen er jongerenprojecten tegen schooluitval en criminaliteit.

De problemen worden elke dag groter, ziet hij. De asielzoekerscentra zitten nog vol met getraumatiseerde Somaliërs die pas later zichtbaar zullen worden in de statistieken. „Zo’n asielzoekerscentrum is vaak ook een valse start.

Er is daar zoveel afgunst, stress en agressie. Mensen die in die stammenoorlogen tegenover elkaar stonden, zitten daar heel lang, veel te dicht op elkaar. De kans wordt hier in Nederland steeds groter dat je op straat eens iemand tegen het lijf loopt die betrokken was bij de moord op één van je familieleden.”

Het ’stammengevoel’ leeft ook binnen de vereniging, erkent Mohamud. „We proberen het op de achtergrond te houden. De boodschap van onze imam en in lezingen die we hier houden is ook steeds weer: ’Stammenoorlog: dat was daar, dat was toen. We zijn nu in het hier en nu: maak iets van je leven’.”

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zegt Shamsa Said. „Het is zo moeilijk op de arbeidsmarkt en al helemaal voor de oudere migranten die de taal niet goed spreken, die ervaren dat hun eventuele diploma’s hier niets waard zijn. Dat levert veel frustratie op. Van de eerste groep die hier neerstreek zijn er heel veel doorgetrokken naar Engeland. Dat was makkelijker qua taal en om werk te vinden. Je kon daar altijd nog taxichauffeur worden, of een winkeltje beginnen. Zonder allerlei vergunningen.”

Geen werk, grote gezinnen, kleine huizen. „Somalische families komen vaak terecht in achterstandswijken. En daar sluiten hun kinderen zich dan soms aan bij de Marokkaanse jongeren”, zegt Said die in 1994 medeoprichter was van FSAN, een landelijke koepel van 51 lokale Somalische organisaties. FSAN zet zich in voor de integratie en participatie van de Somalische gemeenschap in de Nederlandse samenleving.

Eigenlijk is er niet één Somalische gemeenschap, stelt Mohamud. Niet in Somalië, én niet hier. De verdeeldheid is enorm, maar aan de andere kant is er sprake van groepsdruk. Said: „Dat elkaar in de gaten houden, dat aan elkaar vastklampen: dat belemmert de integratie.” Aan de andere kant wordt de solidariteit geroemd. Families doen enorme inspanningen uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen. In elke hoek een logeermatrasje, bij elke collecte wordt grif geschonken.

Hij heeft als verklaring daarvoor zijn eigen statistiek ontworpen, na al zijn ervaringen in zijn geboorteland en zijn nieuwe thuisland. „In Somalië, maar ook hier in de Somalische gemeenschap, zie je twintig procent goedwillenden. Tegenover twintig procent die ellende schopt. En dan heb je nog zestig procent die makkelijk te beïnvloeden is: die na twintig jaar oorlogstrauma’s niet zo goed meer zelf kan denken, beslissingen kan nemen, kan onderscheiden wat goed of fout is. Als de sfeer binnen de vereniging goed is, dan kun je met die zestig procent, gezamenlijk veel goed werk doen. Maar als de sfeer slecht is dan is die zestig procent vatbaar voor al die negativiteit die de andere twintig procent uitstraalt.”

Tilburg heeft een grote Somalische gemeenschap. Het grootste deel van de bijna 1100 leden woont in Tilburg-Noord. Die groep zorgde eerst voor vrij veel overlast, maar de laatste jaren roept wethouder Jan Hamming (integratie) vaak dat het best goed gaat met de Tilburgse Somaliërs. Werkloosheid, schooluitval en criminaliteit onder Somaliërs zijn lager dan die onder Antillianen en Marokkanen, zegt Hamming.

Het aantal Somaliërs in de bijstand is afgelopen jaar, door de crisis, licht gestegen van 243 naar 272. Maar daartegenover staat een forse daling op het gebied van jeugdcriminaliteit, van 42,6 procent in (2007) naar 14,3 procent nu.

Het Tilburgse ’succes’ kwam door het inzetten van Somalische ’bruggenbouwers’ die als intermediair tussen overheid en hun achterban fungeren. „Zo krijg je sneller het vertrouwen van de gemeenschap zelf. Maar je moet ook problemen benoemen, en overlast hard aanpakken”, zei Hamming eerder.

Aan die aanpak is met het nieuwe gemeentelijk coalitieakkoord een einde gekomen. Integratiebeleid is nu onderdeel van ’Allemaal Tilburgers’: „We wilden af van dat allochtonen- en autochtonen-verhaal en specifiek beleid voor doelgroepen. Dat werkt stigmatiserend. Ons beleid is er nu op gericht alle Tilburgers een stapje vooruit te helpen”.http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdi ... ind__.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Schepsel
Berichten: 4929
Lid geworden op: zo jun 20, 2010 6:43 pm
Locatie: 하늘

Re: Somaliërs zijn nu het zorgenkind

Bericht door Schepsel »

Ik kan zeker nog wel begrip opbrengen voor Somaliërs. In een religieuze dictatuur en oorlog worden nu eenmaal veel mensen mal. Eindeloos veel soldaten waren na de Eerste Wereldoorlog ook zo gek dat ze niet konden werken. Ik zat met Somaliërs op school, enkele, dat wel, die idiote ideeën aanhingen (islamitische) maar die in psychisch opzicht volledig normaal waren, of ik moet me erg vergissen. Het zal wel een verschil zijn dat ze hiernaar toe kwamen op jonge leeftijd.

Als ze mijn begrip willen houden echter, *ahum ahum*, moeten ze wel hun best doen om verantwoordelijkheid te nemen, of om hun leven weer op orde te krijgen.
Ik heb de beste feiten. Het zijn alternatieve feiten. Niemand respecteert de feiten meer dan ik. De rest is FAKE NEWS. SNEU. Net als ''zogenaamde rechters'' en scheiding der machten, SNEU.
birdie
Berichten: 955
Lid geworden op: do mar 12, 2009 12:10 am
Locatie: Groningen

Re: Somaliërs zijn nu het zorgenkind

Bericht door birdie »

Nou, sorry Schepsel, waar ik mijn hart voor vast houdt, is een zwaar getraumatiseerde bevolking die wij hier in Nederland weer mogen verwelkomen.
Zeer Islamitisch, die nog veel meer problemen zal veroorzaken dan de Marrokanen!
Ik zie ze liever niet, want ze gaan nog voor heel veel problemen zorgen!
† 14 september 2012.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Somaliërs zijn nu het zorgenkind

Bericht door Ariel »

Ik vraag me af waarom Islamitische landen deze Somaliers niet opnemen. De cultuurschok zal minder erg voor deze mensen zijn.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Schepsel
Berichten: 4929
Lid geworden op: zo jun 20, 2010 6:43 pm
Locatie: 하늘

Re: Somaliërs zijn nu het zorgenkind

Bericht door Schepsel »

birdie schreef:Nou, sorry Schepsel, waar ik mijn hart voor vast houdt, is een zwaar getraumatiseerde bevolking die wij hier in Nederland weer mogen verwelkomen.
Zeer Islamitisch, die nog veel meer problemen zal veroorzaken dan de Marrokanen!
Ik zie ze liever niet, want ze gaan nog voor heel veel problemen zorgen!
Dat is natuurlijk ook weer zo.
Ik vraag me af waarom Islamitische landen deze Somaliers niet opnemen. De cultuurschok zal minder erg voor deze mensen zijn.
Dezelfde reden dat ze in feite niets doen voor hun islamitische Broeders en Zusters, de Palestijnen. Ze schreeuwen wel hard, maar aan feitelijke, concrete, materiële hulp doen ze niet. Dat kost centjes. Ze kunnen de Somaliërs wel als slaven houden- ze houden stiekem vaak al slaven, als ze niet al te arm zijn.

En als ze ook maar iets gaven om anderen zouden hun landen geen dictaturen zijn.
Ik heb de beste feiten. Het zijn alternatieve feiten. Niemand respecteert de feiten meer dan ik. De rest is FAKE NEWS. SNEU. Net als ''zogenaamde rechters'' en scheiding der machten, SNEU.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Somaliërs massaal naar Nederland

Bericht door Ariel »

Wat goed nieuws, en wat vreemd dat men zich dat niet had kunnen bevroeden.
Somaliërs massaal naar Nederland
door Dennis Naaktgeboren

DEN HAAG - Het kabinet gaat maatregelen nemen om de massale instroom van Somalische familieleden te stoppen. .

Vorig jaar kwamen 3370 ’nareizigers’ van Somalische asielzoekers deze kant op, daarmee vormen zij de grootste groep.

Familieleden van Somaliers die eerder profiteerden van het categoriale beschermingsbeleid, dat in 2009 werd beëindigd, proberen nog altijd deze kant op te komen. Dat blijkt uit de Rapportage Vreemdelingenketen, die vandaag in de ministerraad wordt besproken.

Minister Leers (Immigratie en Asiel) neemt verdere maatregelen om misbruik te voorkomen. Somaliërs kunnen nog maar op drie ambassades terecht, waar met uiterst geavanceerde apparatuur wordt bekeken of het echt om directe familieleden gaat. „Bij de geringste twijfel wordt de aanvraag afgewezen”, aldus Leers.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/9544 ... binnenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8527
Lid geworden op: do mei 08, 2008 3:33 am

Re: Somaliërs massaal naar Nederland

Bericht door H.Numan »

Als we dat nou eens beperken tot 1 ambassade, bijvoorbeeld die in Auckland?
Of, om de kosten te besparen 1 honorair consulaat openen speciaal voor die taak op Tristan da Cunha, Sint Helena, of op het Paaseiland?
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem
Gebruikersavatar
Zwartmeer
Berichten: 12343
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 3:12 pm

Re: Somaliërs massaal naar Nederland

Bericht door Zwartmeer »

„Bij de geringste twijfel wordt de aanvraag afgewezen”, aldus Leers.
Wat wordt ons toch weer wijs gemaakt? Dan vinden ze wel weer een andere weg. Mensen die echt iets willen zijn creatief. Dat blijkt al veertig jaar. Wat is er veranderd sinds Pim Fortuyn? Dat het probleem (een beetje) bespreekbaar is geworden. En dat is ook het enige.
Een pacifistische moslim is als een vegetarische krokodil.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7474
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Somaliërs massaal naar Nederland. Walgelijk volk!

Bericht door hans van de mortel »

Somaliërs massaal naar Nederland. Kan het walgelijker?
Wat moeten die klojoos hier in godsnaam? Zij zijn van God en vaderland verlaten en met een crimineel heidense religie grootgebracht. Tel uit je winst! En dan? Het allerergste voor ONZE kennisbeschaving, zij hoeven zich op geen enkele manier aan te passen aan onze normen en waarden.

Wat betekent dit de facto? Dat betekent dat je er een onacceptabele rotzooi van maakt. Want, als Somaliërs gewend zijn in hun land door het rode stoplicht te rijden omdat iedere Somaliër dat doet, zullen ze dat in Nederland ook doen. He he. Politici zijn het grootste afvallige tuig van de weldenkende mens die rust en orde wil handhaven.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Neder-Somaliërs. Lastig volk.

Bericht door Ariel »

Neder-Somaliërs in de smiezen

Inlichtingendienst AIVD houdt al jarenlang Nederlanders van Somalische afkomst in de gaten.

Het lijkt erop dat de polderjihadi’s zich vooral in de strijd in Somalië zelf willen mengen. De dreiging van terreurgroep Al-Shabaab in Nederland wordt klein geacht.

Westerlingen bekleden volgens diverse onderzoeksrapporten belangrijke functies binnen Al-Shabaab. Zij zorgen voor financiering, rekrutering, vertalingen, propaganda en training. Sommigen worden klaargestoomd voor zelfmoordaanslagen. De Britse Samantha Lewthwaite, bekend als de ’Witte weduwe’, wordt verantwoordelijk geacht voor een dodelijke aanslag op een sportbar in de Keniaanse kustplaats Mombasa.

In 2010 werd op aanwijzing van de AIVD op kerstavond een groep Somaliërs in Nederland opgepakt. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij Al-Shabaab en het beramen van een aanslag in Nederland. Uiteindelijk kwam de groep weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs.
Overgelopen

In 2011 meldde een VN-rapport dat er een Nederlandse Somaliër actief was bij Al-Shabaab en een jaar later meldde een overgelopen commandant van de terreurgroep dat hij zeker weet dat er meer Nederlanders in Somalië actief zijn.

Ook in 2013 zei de AIVD dat er waarschijnlijk Nederlanders namens Al-Shabaab in Somalië zitten, maar dat de kans op een aanslag in Nederland zelf relatief laag is. Vorig jaar werd de Nederlandse Somaliër Ahmed D. op verzoek van de VS opgepakt op het vliegveld van Istanbul door de Turkse douane wegens zijn rol al ronselaar voor Al-Shabaab.

bron
How op zeg met dit soort mohammedaans schorem Nederlander te noemen. Het zijn Somaliërs die geen recht hebben op een hollands paspoort en eigenlijk niet eens recht hebben om hier te wonen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Neder-Somaliërs. Lastig volk.

Bericht door Ariel »

Helft Somaliërs in de bijstand

De helft van de Somaliërs in Nederland zit in de bijstand en maar iets meer dan een vijfde heeft werk.

Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Daarmee hebben ze van alle bevolkingsgroepen verreweg de grootste problemen op de arbeidsmarkt. Er is een speciaal doelgroepenbeleid nodig voor Somaliërs in Nederland, zo bepleiten integratiedeskundigen en Somaliërs zelf in de krant.

bron
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80760
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Neder-Somaliërs. Lastig volk.

Bericht door Ariel »

Merendeel Somaliërs in de bijstand, Nederland krijgt de schuld

Somaliërs in Nederland hebben een extreem slechte positie op de arbeidsmarkt. De helft zit in de bijstand en slechts een vijfde heeft werk. En dat is de schuld van Nederland, zeggen Somaliërs.

Slechts een vijfde van de Somaliërs in Nederland heeft werk en de helft zit in de bijstand.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau.Van alle bevolkingsgroepen in Nederland hebben de Somaliërs de meeste problemen op de arbeidsmarkt.

Het gaat om 37.000 personen waarvan het merendeel als asielzoeker is gearriveerd in Nederland. Andere vluchtelingengroepen, zoals Afghanen en Iraniërs hebben veel vaker werk of een eigen bedrijf. Van de eerste generatie Afghanen en Iraniërs zit ongeveer een kwart in de bijstand.

In andere landen, zoals in Amerika, Engeland of Zuid-Afrika zijn Somaliërs veel vaker zelfstandig ondernemer. Maar in Nederland is maar 1 procent van de Somaliërs ondernemer.

Somaliërs zeggen moeite te hebben met de administratieve rompslomp en het vinden van een startkapitaal. Een andere belangrijke reden voor de slechte arbeidsomstandigheden is het lage opleidingsniveau en analfabetisme. Veel Somalische vluchtelingen zijn alleenstaande mannen of vrouwen die een beperkt netwerk hebben en slecht Nederlands spreken.

Toch leggen niet alle Somaliërs de verantwoordelijk bij zichzelf. 'Het probleem ligt niet aan ons, het ligt aan de Nederlanders,' zegt Amina Mohamud. 'Wij willen werken en erbij horen, maar we zijn niet welkom. Ik ben hier al twintig jaar, heb altijd hard gewerkt, maar ik hoor alleen maar negativiteit.' Muhamud werd onlangs weggestuurd van een werkleerplek in de thuiszorg vanwege haar gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal.

Voor veel Somaliërs blijkt de inburgeringscursus te moeilijk. Veel Somaliërs die naar Nederland komen, zijn analfabeet. 'Met twee lesmodules per week kan ik niet in anderhalf jaar mijn inburgeringscursus halen,' zegt Samira Mohammed in het Somalisch. 'Ik moet nog vier maanden; ik denk dat ik de cursus niet ga halen'. Ook Muna Umar (26), die bij sollicitaties wordt afgewezen omdat ze niet goed genoeg Nederlands spreekt, legt het probleem bij Nederland. 'We krijgen nauwelijks een kans,' zegt Umar.

Dat er wel degelijk kansen zijn, bewijst de Haagse tassenmaker Omar Munie. Ook hij vluchtte samen met zijn broer naar Nederland uit Somalië. Keihard werkte hij aan zijn tassenbedrijf dat intussen is uitgegroeid tot een toonaangevend merk.

'We hebben hier zo veel kansen gekregen in Nederland,' zei broer Awis Munie onlangs in Elsevier Juist. 'De tassen van Omar Munie zijn 100 procent Nederlands handwerk, daar zijn we trots op. We hadden al lang naar een lagelonenland kunnen gaan, maar blijven hier. We willen dit graag aan Nederland teruggeven als dank voor de geboden kansen'.

bron
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44630
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Neder-Somaliërs. Lastig volk.

Bericht door Mahalingam »

Ik ben hier al twintig jaar, heb altijd hard gewerkt, maar ik hoor alleen maar negativiteit.' Muhamud werd onlangs weggestuurd van een werkleerplek in de thuiszorg vanwege haar gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal.
Vier jaar geleden:
Tachtig procent van de Somaliërs in Nederland heeft een uitkering, een groot deel kauwt voor tien tot vijftien euro per dag aan qat weg en kan daarom niet werken omdat ze de godganse dag mozeskriebel op apegapen liggen. Dat zeggen wij niet. Dat zei een sympathieke Somaliër in het PowNews van gisteravond.
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... oen_p.html
De cijfertjes uit 2014 hier:
http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/E6878ED8 ... 014pub.pdf
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Monique
Berichten: 8854
Lid geworden op: ma apr 14, 2003 2:14 pm

Re: Neder-Somaliërs. Lastig volk.

Bericht door Monique »

Mahalingam schreef:
Ik ben hier al twintig jaar, heb altijd hard gewerkt, maar ik hoor alleen maar negativiteit.' Muhamud werd onlangs weggestuurd van een werkleerplek in de thuiszorg vanwege haar gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal.
Ja, dat was ook het eerste dat mij opviel.
Amorele atheistische nitwit
Plaats reactie