Opstand in Syrië

In dit forum bespreken wij de onlusten en andere uitwassen van de islamitische revolutie.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80737
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:Een begrafenisstoet voor slachtoffers van Assad:

:smile: Dat zijn zware lijken !!!!!
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
mercator
Berichten: 19484
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Opstand in Syrië

Bericht door mercator »

Op de rode Vlaamse teevee is vanavond een "reportage" te zien over Syrië. De walgelijke Vlaamse half-Islamiet Rudi Vranckx zal daar de lof zingen van een of andere hoge militair in het Syrische leger die "weigerde op zijn volk te schieten en DUS de kant van de rebellen heeft gekozen". Zo wordt het aangekondigd. Nog afgezien van het feit dat een overlopende militair zondermeer opgehangen zou moeten worden als landverrader zou die militair best wel s een Al Qaida baard kunnen zijn die Joden en Christenen het liefst uitgeroeid wil zien. Maar zo gaat dat in onze propaganda media: je krijgt wat plaatjes PLUS een commentaar erbij die je ineens zegt wie de goeien en wie de slechten zijn.
En onze Vlaamse EU-profiteur Verhofstadt zou nog het liefste wapens aan de "rebellen" willen geven.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Mahalingam
Berichten: 44612
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Mahalingam »

Je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is.

Iemand met een wat andere kijk op de zaken dan wat wij met onze Westerse media voorgespiegeld krijgen.
'Overlevingskansen Assad nemen eerder toe dan af'
In het Westen wordt ten onrechte aangenomen dat de val van Assad in Syrië slechts een kwestie van tijd is. Dat betoogt politicoloog Ghassan Dahhan, die in Beiroet woont.
[...]
Veel westerse politici en analisten zitten er volledig naast als ze veronderstellen dat de val van Assad slechts een kwestie van tijd is. De woordvoerder van het Witte Huis liet nog onlangs weten dat de 'val van Assad onvermijdelijk is'. Ook lijken veel analisten zich vooral bezig te houden met het schetsen van scenario's wat er zou gebeuren als Assad ten val komt.
[...]
Zoals het er nu naar uitziet, lijkt het erop dat Assad de huidige crisis zal overleven. De woede van het Westen jegens het Russische en Chinese veto is van weinig waarde. Ook al was de resolutie aangenomen, het had niets aan de situatie veranderd. Zolang geen enkele staat bereid is om militair in te grijpen of militaire steun te verlenen aan de rebellen, kan Assad ongehinderd verder gaan met het uitvoeren van zijn plannen.

Desondanks treft het Westen momenteel drukke voorbereidingen voor het post-Assad-tijdperk. Daarvoor is het echter nog veel te vroeg.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opi ... n-af.dhtml
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
KevinB
Berichten: 1427
Lid geworden op: vr okt 14, 2011 4:42 pm
Locatie: Vlaanderen

Bericht door KevinB »

Ik hoop eigenlijk dat Assad nog geruime tijd in het zadel blijft. Ja, hij is een dictator, maar hij is tenminste een heel klein beetje "verlicht" en heeft aangetoond dat hij bereid is alle middelen te gebruiken om bepaalde bewegingen in bedwang te houden. En een dictatoriaal regime is voor dat soort landen nog altijd het beste. Alles is beter dan een regime onder leiding van de sharia.
Gebruikersavatar
gerard_m
Berichten: 400
Lid geworden op: wo jul 28, 2010 1:34 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door gerard_m »

De keuze is: Assad of islam.
Het lijkt me duidelijk waar Syrie beter mee af is.
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.
(Buddha)
Mahalingam
Berichten: 44612
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Mahalingam »

herinner je nog de "Green Helmet Man"uit de tijd van de oorlog in Libanon? Nu in Syrié hebben ze een variant daarop.
Syria's White Coat Guy

Remember Lebanon's Green Helmet Guy? He seemed to frequently find himself in front of the cameras "rescuing" the dead and dying, always pausing for those ever useful propaganda photo ops.
Well, meet Syria's White Coat Guy:

Afbeelding

He's a real medical doctor, obviously, because he wears a white coat or scrubs and a stethoscope. Plus he performs advanced medical procedures such as poking wounds with a thermometer and shaking babies to prevent comas. (Both links, NSFW!)
He is personally appealing to all humanitarian organizations to intervene, "because Allah is the only one who can help us now.
http://mypetjawa.mu.nu/archives/211260.php#211260
Video:
http://www.liveleak.com/view?i=7c1_1330027682
http://www.liveleak.com/view?i=398_1328727651
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80737
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Ariel »

'Geen Syriër gelooft nog in vreedzaam verzet'

REPORTAGE | De rookpluim draait in de wind boven Barzeh. Na te hebben vastgesteld dat de rook uit het alawitische deel van de buitenwijk van Damascus komt, kan Amaar een glimlach niet onderdrukken.
Met enkele korte en discrete belletjes is de herkomst van de brand vastgesteld. Vier huizen van alawitische militieleden zijn in brand gestoken, als wraak voor een executie van een soennitische demonstrant enkele dagen eerder. "Bloed voor bloed", zegt de 27-jarige accountant en activist stellig.

In Barzeh hebben de alawieten, de sjiitische sekte waar president Assad deel van uitmaakt, burgermilities gevormd die volgens activisten worden bewapend door het regime. "Wij hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat het een sektarisch conflict zou worden", zegt Amaar. "Maar dankzij het regime is dat nu een feit. We moeten onszelf kunnen verdedigen."

Tot enkele weken geleden was Amaar ervan overtuigd dat vreedzaam verzet tegen het regime de enige optie was. Door het geweld in Homs en op het platteland rond Damascus is Amaar - en velen met hem - overstag gegaan. "Het doet me pijn om te zeggen", zegt hij, "maar geweld is de enige overgebleven optie." Hij onderbouwt zijn nieuwe mening met een lange reeks gruwelverhalen over vrienden en buurtgenoten die zijn vermoord, gemarteld of verdwenen. Dat het nu "duidelijk is dat het buitenland ons niet te hulp gaat komen" maakt de desillusie compleet.

Ook in Doema, een sinds het begin van de opstand belegerde buitenwijk van Damascus waar nog steeds elke dag wordt gedemonstreerd, is dat de algemene opinie geworden. "Niemand gelooft meer in vreedzaam verzet", bevestigt Mohamed, een computeringenieur en activist uit Doema. "Er is te veel gebeurd. We kunnen niet meer terug."

Hoewel de gedeserteerde soldaten van het Vrije Syrische Leger (FSA) de buurt vorige maand heroverden op het (reguliere) leger, moest het FSA zich na enkele dagen terugtrekken. "Ze zijn nog niet sterk genoeg." Nu nemen burgers steeds meer het heft in eigen hand, vertelt Mohamed. "Iedereen is op zoek naar wapens." De computeringenieur, die verantwoordelijk is voor de Facebook-pagina van de revolutie in Doema, spaart niet meer voor zijn huwelijk, maar voor een kalasjnikov.

Omar doet als een van de weinigen goede zaken. "De oorlog komt elke dag dichterbij", legt de wapenhandelaar uit. De vraag naar wapens - en de prijs - is sterk toegenomen, maar het risico ook. "Als de politie een wapen bij je thuis aantreft, executeren ze je ter plaatse", vertelt hij.

Ook is het veel moeilijker geworden om wapens Damascus binnen te krijgen. "Ze hebben de stad afgesloten." Omar kocht tot enkele weken geleden nog wapens van corrupte soldaten. "Nu tellen ze de kogels. Maar gelukkig heb ik nog een voorraad." Het geld dat Omar verdient, dient maar één doel: "Wegkomen uit Syrië."

Wie durft, kan stemmen
Gisteren stond in het teken van een referendum. Wie het huis uit durfde, kon gaan stemmen over een grondwetswijziging: er kan een meerpartijensysteem komen en een maximum van tweemaal zeven jaar voor de presidentstermijn. Dat maximum geldt niet met terugwerkende kracht, dus kan president Assad tot 2026 aanblijven.

Moskou sprak eerder lovend over het referendum, de VS noemden het een lachertje. Onduidelijk is hoeveel mensen naar de stembus zijn gegaan, de oppositie boycotte het referendum. Vandaag volgt de uitslag. Doorgaans wint Assad met ruime meerderheid als er iets te kiezen valt. Zijn Baathpartij is al sinds 1963 aan de macht.

Premier Safar zei gisteren dat de boycotters geen hervorming willen, en dat zijn regering slechts democratie en vrijheid wil verspreiden.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenla ... rzet.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Zwartmeer
Berichten: 12343
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 3:12 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Zwartmeer »


125 Teletekst vr 02 mrt
***************************************
Frankrijk sluit ambassade in Syrië

***************************************
` Frankrijk sluit zijn ambassade in
Damascus uit protest tegen het geweld
van het leger tegen de oppositie. Dat
heeft president Sarkozy gezegd.

Volgens Sarkozy staat Frankrijk klaar
om de opstandelingen die vechten tegen
de Syrische president Assad te hulp te
komen. Maar dat gebeurt alleen als de
VN-Veiligheidsraad besluit tot het
instellen van een humanitaire zone en
de levering van wapens aan rebellen.

De kans daarop is nihil, omdat Rusland
en China zich verzetten tegen een harde
aanpak. Gisteren sloot de ambassade van
de Britten al om veiligheidsredenen. De
Nederlandse ambassade is nog open.
Ik heb de laatste jaren al vaker de kant van de Russen gekozen. Meestal met terugwerkende kracht zoals hun oorlog jaren in 80 in Afghanistan, of met het Joegoslavische conflict. Ik begrijp niet dat men hier in het westen niet in wil zien, of in kan zien, dat landen met een moslimmeerderheid een Assad, of een Sadam Hussein, nodig hebben, en dat die zich van nature aan hen opdringt. Kijk eens naar het bevrijde Irak. Laatst nog 34 executies, zonder correcte rechtsgang, op een dag! De tijden van Saddam Houssein zijn weer terug. Dezelfde berichten komen nu ook uit Libië. Dus ik zou me met de interne conflicten in de islamitische landen totaal niet bemoeien. Hooguit zou ik aan beide kemphanen wapens leveren. En dan laten we Allah bepalen wie de winnaar is. Want die is toch de wijste!
Een pacifistische moslim is als een vegetarische krokodil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80737
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Ariel »

'Al-Qaeda gaat van Irak naar Syrië'

vrijdag 2 maart 2012

BAGDAD (ANP) - Terreurnetwerk al-Qaeda verlegt zijn werkterrein van Irak naar buurland Syrië. Dat beweert de Iraakse premier Nuri al-Maliki. ,,Vanuit Syrië gaat al-Qaeda misschien naar Libië of Egypte, of een ander gebied waar het bewind geen controle meer heeft'', zei Maliki in een interview dat een Saudische krant vrijdag publiceerde.

Het Syrische regime treedt al ongeveer een jaar hard op tegen demonstranten en opstandelingen. President Bashar al-Assad verdedigt dat door te zeggen dat al-Qaeda achter de protesten zit. Irak is een van de weinige Arabische landen die Assad steunt.

http://www.elsevier.nl/web/Artikel/3323 ... -Syrie.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22572
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door King George »

Een opbrandoorlog à la Iran-Iraq is misschien nog niet zo'n gek idee. En laat het dan maar 32 jaar duren in plaats van 8 jaar.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
mercator
Berichten: 19484
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Opstand in Syrië

Bericht door mercator »

King George schreef:Een opbrandoorlog à la Iran-Iraq is misschien nog niet zo'n gek idee. En laat het dan maar 32 jaar duren in plaats van 8 jaar.
Mee eens. Wat moeten wij met de "mensenrechten" in Syrië zeg. Het beste zou zijn een permanente staat van bloedige burgeroorlog in heel dat ellendig moslimgebied, inclusief de Golfstaten.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Zwartmeer
Berichten: 12343
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 3:12 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Zwartmeer »

mercator schreef:
King George schreef:Een opbrandoorlog à la Iran-Iraq is misschien nog niet zo'n gek idee. En laat het dan maar 32 jaar duren in plaats van 8 jaar.
Mee eens. Wat moeten wij met de "mensenrechten" in Syrië zeg. Het beste zou zijn een permanente staat van bloedige burgeroorlog in heel dat ellendig moslimgebied, inclusief de Golfstaten.
Het zijn daar allemaal dictaturen en dat betekent al dat ze in een permanente staat van burgeroorlog zijn. Wie er ook baas is in zo'n land, hij moet altijd op zijn hoede zijn voor islamitische groeperingen, en de onvrede die direct uit de islam voortkomt van het eigen volk.
De islam kent zijn eigen mensenrechten. Een belangrijke korantekst (alsof er onbelangrijke zijn) zegt dat als de leider van het volk een moslim is, het volk hem niet mag afvallen, zelfs niet als hij een tiran is. Dus Assad heeft het volste recht om korte metten met die opstandelingen te maken. En natuurlijk is het zo dat mochten de opstandelingen winnen dat zij het volste recht hebben korte metten met Assad en zijn aanhangers te maken. Oog om oog tand om tand zegt de koran. En dan moet natuurlijk het volk zich aan de leider van de opstandelingen onderwerpen, ook al blijkt dat weer een tiran te zijn. En uiteraard kan het volk tegen hem in opstand komen maar dan heeft hij weer het volste recht met ze af te rekenen. Dit is een vicieuze cirkel die nooit doorbroken zal worden. De islam kent zijn eigen mensenrechten. Is Allah niet de wijste?
Laatst gewijzigd door Zwartmeer op zo mar 04, 2012 2:06 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Een pacifistische moslim is als een vegetarische krokodil.
mercator
Berichten: 19484
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Opstand in Syrië

Bericht door mercator »

Zwartmeer schreef: Dus Assad heeft het volste recht om korte metten met die opstandelingen te maken.
UIteraard. Maar wat mij altijd verbaast is dat zo een Assad toch nog altijd wat fluwelen handschoentjes aanhoudt. Wat heeft ie daarmee te winnen ? Zijn kop gaat er nu toch al af als de opstandelingen winnen, dus waarom niet heel dat Homs geval met de grond gelijk maken?
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Mahalingam
Berichten: 44612
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Mahalingam »

Ik vond het opvallend hoeveel lawaai Frankrijk maakte over die op sterven liggende journalisten in Baba Amr. Ook veel publiciteit bij hun terugkeer in Frankrijk. De officieele versie is dat ze niet weg kunden vanwege het Syrische leger . Ui het volgend everslag blijkt dat het de 'rebellen' waren die de journalisten nodig hadden om een vrije aftocht te onderhandelen.
En ja, er zijn er veel uit het omsingelde Baba Amr ontsnapt naar Libanon. En onderweg hadden ze tijd om alle Christenen in diverse dorpjes uit te moorden volgens dit bericht.
For the release of our compatriots and colleagues held captive in Baba Amr
Several journalists are held in the sealed-off Baba Amr area. According to Atlanticist leaders, they are prevented from leaving by the constant pounding of the rebel stronghold by the Syrian Army. As an on-the-spot privileged witness of the negotiations, Thierry Meyssan gives an account of the situation: the journalists are kept as prisoners by the Free "Syrian" Army which uses them as human shields. Their evacuation by the Syrian Red Crescent has been obstructed by the rebels.
En over hoe die journalisten hun video naar buiten kregen:
It won’t escape anyone’s notice that if the journalists were able to upload a video to call for help, it is because they had access to a satellite connection. And if it hasn’t been possible for them to contact their families, their employers or embassies, it is because those who control that satellite connection have denied it to them. They are, therefore, not free in their movements and are kept as prisoners.
http://www.voltairenet.org/For-the-rele ... ompatriots
Maar dit is allemaal verleden tijd. De laatste ontwikkelingen staan hier:
http://www.voltairenet.org/Les-journali ... attants-de
Les journalistes-combattants de Baba Amr
Als hier een Engelse vertaling van komt dan zal ik het melden.
L’équipe du Sunday Times (Marie Colson et Paul Conroy) travaillait pour le MI6, tandis que l’envoyée du Figaro Magazine (Édith Bouvier) travaillait pour la DGSE.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44612
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Mahalingam »

En er is inmiddels een Engelse vertaling:
http://www.voltairenet.org/The-journali ... ts-of-Baba
The Independent Islamic Emirate of Baba Amr (Part 1)
The journalist-combatants of Baba Amr
by Thierry Meyssan
Is the crackdown on Baba Amr the biggest political masquerade since 9/11? This is what Thierry Meyssan sets out to prove in a exclusive serialized account published by Voltaire Network. In this first installment, he focuses on the alleged escape of Western journalists and demonstrates that some of them were embedded with the Free "Syrian" Army.
[...]
Ultimately, I discovered that an agreement had been worked out between General Assef Shawkat and a highly placed French personality, whom he knew as a friend, to find a political solution to the imbroglio. Loyalist forces opened their lines to allow the French military advisers and journalists to cross into Lebanon overnight. At daybreak, the Free "Syrian" Army discovered they were gone. Realizing that they had been left on their own, the mercenaries decided to give themselves up, leaving their arsenal behind, while the Islamists refused the heed the final warnings. General Assef Shawkat gave the final assault and took the Emirate within hours, delivering the trapped civilians from the tyranny of the Islamists.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16300
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Opstand in Syrië. Islam zoals islam behoort te zijn.

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Mahalingam schreef: En ja, er zijn er veel uit het omsingelde Baba Amr ontsnapt naar Libanon. En onderweg hadden ze tijd om alle Christenen in diverse dorpjes uit te moorden volgens dit bericht.
Welk bericht?
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 44612
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Mahalingam »

Dat las ik in de Franse versie
http://www.voltairenet.org/Les-journali ... attants-de
De Engelse versie geeft:
Defeated, the Free "Syrian" Army soon entrenched itself in an area of approximately 40 hectares, which was immediately sealed off by loyalist forces; it steadily withered and eventually fell on 1 March. In retaliation, the remaining armed elements of the Emirate massacred the Christians in the two villages they ripped through on their way to exile in Lebanon.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44612
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Mahalingam »

Er is ook zo'n nep-verslaggever door de mand gevallen. ‘Syria Danny’ was een graag bevraagde ooggetuige. Hij wist het smeuïg te brengen.Danny is inmiddels veilig thuis in Cambridge Engeland waar die normaal leeft.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80737
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Ariel »

In het Nederlandse debat over het Syrische conflict geven politici en arabisten op televisie vaak blijk van een naïef en ongefundeerd optimisme.
Ghassan Dahhan
We hebben het niet door, maar Assad heeft allang gewonnen'

Tot voor kort eisten velen nog het aftreden van Assad. Met de val van Homs dringt geleidelijk het besef door dat Assad de strijd in Syrië al deels heeft gewonnen.

Het idee dat Bashar al-Assad met vreedzame middelen ten val gebracht kon worden, bestond al lang niet meer. Nu is het tot de internationale gemeenschap doorgedrongen dat de gewapende opstand tegen Assad evenmin bij machte is het regime omver te werpen. Vorige week is Assads leger begonnen met het grondoffensief tegen het opstandelingenbolwerk in Homs, waarbij nog honderden doden zullen vallen.

Zonder dat men het doorheeft, heeft Assad de strijd al deels gewonnen. De internationale gemeenschap heeft op dit moment maar één harde eis: het afdwingen van humanitaire hulp voor de bevolking. Niemand heeft het nog over de eis die tot voor kort het debat over Syrië domineerde: het aftreden van Assad. Een ding is echter zeker: ambassades sluiten, nieuwe economische sancties opleggen, Syrische regeringsfunctionarissen dagvaarden voor het Internationale Strafhof en humanitaire hulp afdwingen zullen Assad niet doen verdwijnen.

Het 'Benghazi-moment', toen Kadhafi's troepen aan de poorten van de stad dreigden met een slachtpartij, waarop de NAVO besloot in te grijpen, heeft zich niet herhaald in Syrië. Het gewapende verzet in de wijk Baba Amr is ten dode opgeschreven, evenals een groot deel van de inwoners, nu de gepantserde Vierde Divisie (Assads elitetroepen) de wijk is binnengedrongen. Pogingen om het Libische scenario te herhalen in Syrië zullen dan ook een andere uitkomst hebben. Wat Benghazi was voor de Libische oppositie, is Homs voor de Syrische opstandelingen. De Syrische revolutie zal het spoedig zonder zijn kloppende hart moeten stellen. Terwijl het Westen en zijn Arabische bondgenoten steeds meer tijd nodig lijken te hebben om de oppositie te steunen, verloopt Assads strijd steeds soepeler.

Bevoorradingsroutes voor wapens afgesneden
Het leveren van wapens kan de gewapende oppositie nog enige tijd kunstmatig in leven houden, mits deze kan rekenen op geavanceerd antitank- en luchtafweergeschut. De wapens zouden daarnaast op grote schaal moeten worden gedistribueerd. Maar de tijd dringt: Assads leger is met succes alle verzetshaarden langs de Syrische grens met Turkije, Jordanië en Libanon aan het schoonvegen, waardoor de potentiële bevoorradingsroute van wapens wordt afgesneden. Als de rebellen in rap tempo hevige verliezen blijven lijden, blijft er spoedig geen organisatie over waaraan wapens kunnen worden geleverd.

In het Nederlandse debat over het Syrische conflict geven politici en arabisten op televisie vaak blijk van een naïef en ongefundeerd optimisme. VVD-europarlementariër Hans van Baalen zei onlangs in het VARA-programma Spijkers met Koppen dat Assad op korte termijn door zijn eigen regime zal worden afgezet wanneer leden daarvan doorkrijgen dat de Syrische president schadelijk is voor hun belangen. Een andere Midden-Oostendeskundige had het zelfs over een 'onderhandelde aftocht' voor Assad. Deze geluiden hoor je vreemd genoeg nog steeds vaak.

Dat Assad door zijn eigen kliek zal worden afgezet, daarvoor bestaat geen enkel bewijs. Integendeel, het regime is sinds de opstand almaar hechter geworden en heeft bovendien diverse veiligheidsmechanismen ingebouwd om muiterij te voorkomen. Voor leden van het regeringsapparaat geldt dezelfde regel als voor militairen in actieve dienst: wie weigert vuile handen te maken wordt bestraft met de dood en wie gehoor geeft aan het overheidsbeleid verbindt automatisch zijn lot aan het regime. Overlopen is daarom gevaarlijker dan Assad blijven steunen en dat verklaart ook waarom er sinds de opstand in Syrië nog geen enkele topfunctionaris is overgestapt naar de oppositie.

De clan om Assad
Maar laten we gemakshalve aannemen dat er inderdaad een interne coup plaatsvindt. De enige kandidaten met genoeg gewicht om Assad af te zetten bevinden zich in zijn naaste omgeving - voornamelijk familieleden of leden van de alawitische clan. De vervanging van Assad door iemand uit zijn directe omgeving leidt waarschijnlijk tot net zo weinig verandering als wanneer Kadhafi was opgevolgd door een van zijn zonen. De Syriërs zouden waarschijnlijk nog slechter af zijn onder het bewind van bijvoorbeeld Assads jongere broer Maher of zijn zwager Assef Shawkat - beiden worden gezien als de architecten van het huidige repressiebeleid en hebben hun sporen verdiend met hun wrede optreden.

Het grenzeloze optimisme onder veel Midden-Oostenexperts en politici heeft geleid tot een ernstige onderschatting van Assads capaciteiten. Nu het Syrische leger de wijken in Homs heeft ingenomen en het grootste gevaar voor het Assad-regime lijkt te zijn geweken, ontwaakt langzaam het realiteitsbesef in het Westen. De komende tijd zal voornamelijk in het teken staan van het verlenen van humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen. Van een onderhandelde aftocht voor Assad is voorlopig geen sprake.

Ghassan Dahhan is politicoloog

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opi ... nnen.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16300
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Opstand in Syrië. Einde in zicht?

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ach, je kan zeggen wat je wil, maar Mercator heeft altijd wel gelijk. Hij is gewoon eerlijk. En daar ontbreekt het bij dommeriken aan die je altijd kunt herkennen onder de politici. Wel even een neuskapje opzetten als je hen tegenkomt, vanwege de ondraaglijke stank die die lui verspreiden..
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80737
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Ariel »

De waarheid over Syrië die we nergens horen

Moet het Westen interveniëren in Syrië? De Amerikaanse Senator Johan McCain vindt van wel. Hij is pleitbezorger van militaire interventie in naam van menselijkheid.

Menselijkheid in de internationale politiek? Wat is dat precies? Als aan de senator lag, moest Amerika net als Groot-Brittannië en Frankrijk militair actief worden in Libië. Dus niet alleen in de lucht maar ook op de grond. Het zijn bizarre opvattingen!

Tsjetsjenië
Waar houdt de menselijkheid precies op? In Tsjetsjenië? En waarom in Tsjetsjenië? Omdat we geen nucleaire oorlog willen riskeren?

Als dit het geval is, dan is het begrip menselijkheid niet onbeperkt. Menselijkheid is in de internationale politiek een relatief begrip. Maar de senator presenteert het als een absoluut begrip. Dit is hypocriet. Dat weet de senator ook.

Realiteit
Politici moeten niet te vaak het begrip menselijkheid gaan gebruiken. Omdat dit begrip zich niet verdraagt met de politieke realiteit.

In de normale politieke realiteit gaat het niet om de mensheid maar om deze of andere mensen, om dit of dat land en om dit of dat volk. Alleen in uitzonderlijke situaties gaat de politiek louter om de menselijkheid.

Mozes
Politiek met een beroep op menselijkheid is uitzondering en geen regel. Wie de menselijkheid als regel wil zien, moet hij bij Mozes of Christus zijn, en niet bij presidenten, koningen of premiers.

De radicaliteit van het begrip menselijkheid verdraagt slechts het geloof als dragende grond.

Bewapenen
De senator wil een soort Charlie Wilson’s War in ieder islamitisch land. Wat was dat? Het opleiden, bewapenen en steunen van de Afghaanse Moejahedin in de oorlog tegen de Sovjet-Unie.

Zij noemden zich Jihadi. Osama Bin Laden, Aiman Al Zawahiri, de Taliban en alle andere topterroristen behoorden tot de Afghaanse Moejahedin. Charlie Wilson’s War kent één absolute regel: wie tegen mijn aartsvijand opneemt, is mijn vriend. Het islamitische terrorisme heeft bewezen dat dit een extreem gevaarlijke opvatting is.

Blogger
Ik heb al vaak als blogger (ik ben geen politicus, voor alle duidelijkheid) aandacht besteed aan humanitaire aspecten van de situatie in Syrië.

Toen de media het nog niet echt over Syrië hadden, heb ik getracht aandacht te vestigen op de inhumane toestand in het land. Ook heb ik geprobeerd de dubbele moraal bij de westerse media en de neomarxisten zoals de SP aan de kaak te stellen: wel hevig geëmotioneerd voor Gazastrook maar niet voor Homs.

Vreemd
Ook blijf ik het vreemd vinden dat de Nederlandse moslims zich voornamelijk verbonden voelen met de Palestijnen, maar niet met Syriërs, de inwoners van Bahrein en andere onderdrukte islamitische volkeren die door hun eigen islamitische heersers worden onderdrukt.

Waar geen oorlog woedt tegen de joden, hebben kennelijk de meeste moslims geen interesse in de toestand van de onderdrukte moslims.

Buikpijn
Ook heb ik me druk gemaakt over de internationale organisatie en het Westen bij het onder druk zetten van Syrië. Zelfs China krijgt nu buikpijn van de manier waarop Assad zijn eigen bevolking behandelt.

Maar hoe moet het verder met Syrië? Een Nederlandse dame van Syrische afkomst heeft mij onlangs uitvoerig ingelicht over de toestand in haar vaderland. Het was een ontroerend gesprek. Zij is een christelijke Syriër. Hala Naoum Nehme is een voorbeeldige immigrant: volledige integratie in de Nederlandse samenleving op eigen kracht. Zij maakt binnenkort haar tweede universitaire studierichting (economie) af. Terwijl zij pas sinds haar vijftiende in Nederland woont.

Interesse
Hala confronteerde mij met het feit dat niet alle Syrische soennieten achter de islamitische opstandelingen in Homs staan. Volgens haar hebben de media geen enkele interesse in de mening van de rest van Syrië.

Als alle soennieten tegen Assad waren, dan was het regime al lang ten val gebracht. Ook zouden wij volgens Hala niet of nauwelijks belangstelling hebben voor de existentiële en nogal reële angst van de Syrische christenen voor die islamitische opstandelingen.

Leuzen
Zij legde mij een paar fundamentalistische leuzen voor waaruit bleek dat de onderdrukte inwoners van Homs van mening zijn dat de christenen uit Syrië moeten worden verwijderd.

Hala liet mij wanhopig achter. Zij heeft gelijk, alleen al het feit dat ik haar nooit op de Nederlandse televisie heb gezien, bewijst de stelling dat we eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in de andere helft van Syrië.

Ik hoop van harte dat Hala en anderen vaker in de actualiteitsprogramma’s verschijnen. Een eerlijk beeld van Syrië is van groot belang voor een evenwichtig oordeel over de politieke en humanitaire toestand in Syrië.

Dialoog
Wat moet er in Syrië gebeuren? Een dialoog met Assad? Economische en diplomatieke druk op Assad? Maar de moordpartijen gaan gewoon door. En Assad is de bondgenoot van een gevaarlijk regime (Iran)!

Ik weet het niet. Maar laat ook de waarheid van Hala en andere Syriërs gehoord worden.

Afshin Ellian

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshi ... -horen.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Leader
Berichten: 189
Lid geworden op: ma jan 16, 2012 7:23 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Leader »

Voorlopig hulde voor de Syrische bevolking, ze doen het allemaal op eigen kracht. Er lopen steeds meer kopstukken over naar de oppositie dus ik denk dat Assad op termijn gaat aftreden, hij zal wel moeten. De Russen en de Chinezen zijn de grootste gluipers, die moesten zo nodig wapens blijven leveren aan dictator Assad.
Laten we onze Nederlandse Waarden behouden en niet verkwanselen aan de allochtone bezetting.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16300
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Opstand in Syrië. In naam van allah?

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Leader schreef: De Russen en de Chinezen zijn de grootste gluipers, die moesten zo nodig wapens blijven leveren aan dictator Assad.
Een moreel geweten bestaat niet bij politici. En er kan er maar één de ware kampioen zijn. Bij de top drie wapen leveranciers behoren volgens mij nog altijd de VS. Ook Frankrijk scoort enorm hoog. En België mag ook niet onderschat worden.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80737
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door Ariel »

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22572
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Opstand in Syrië

Bericht door King George »

Beelden van de slachtingen in Syrië. Zie hoe Moslims elkaar behandelen en je weet hoe ze ons zouden behandelen, als ze daartoede kans zouden krijgen. Als u de beelden moeilijk te aanschouwen vindt: Chaim gaat na een paar minuten spreken.

Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Plaats reactie