‘Honderden misbruikte Afghaanse vrouwen vastgehouden in cel’

Bestaan gelijkheid en gelijkwaardigheid tussen man en vrouw in de islam? Begon de emancipatie van de vrouw 1400 jaar geleden? Bevrijdt de islam de vrouw?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20956
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

‘Honderden misbruikte Afghaanse vrouwen vastgehouden in cel’

Bericht door King George »

Afbeelding
Een in burka geklede Afghaanse vrouw in de noordwestelijke stad Herat. Foto AFP / Aref Karimi

Honderden Afghaanse vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld of verkrachting worden als criminelen vastgehouden in gevangenissen. Dat staat in een rapport over de positie van vrouwen in Afghanistan dat Human Rights Watch vanochtend heeft gepubliceerd.

In het rapport van de mensenrechtenorganisatie staat dat zo’n vierhonderd Afghaanse vrouwen en meisjes in de cel zitten voor misdrijven die met het schenden van de eerbaarheid van doen hebben. De vrouwen zijn vastgezet voor zaken als het weglopen uit huis en seks buiten het huwelijk. In werkelijkheid zijn deze vrouwen volgens Human Rights Watch slachtoffers van huiselijk geweld, verkrachting of gedwongen prostitutie. Slachtoffers als verkrachte vrouwen worden in Afghanistan echter dikwijls beschuldigd van overspel omdat zij de familie-eer zouden hebben geschonden.

‘Regering-Karzai moet einde maken aan discriminatoire praktijken’
De directeur van Human Rights Watch, Kenneth Roth, zegt in het rapport dat hij de bevindingen van zijn organisatie “schokkend” vindt:
“Het is schokkend dat tien jaar na het omverwerpen van de Talibaan vrouwen en meisjes nog altijd vastgezet worden voor het ontvluchten van huiselijk geweld en gedwongen huwelijken. Niemand zou moeten worden opgesloten voor het ontvluchten van een gevaarlijke situatie.”
Human Rights Watch roept de regering van president Karzai op om een einde te maken aan de “discriminatoire” praktijken, die volgens de organisatie in strijd zijn met het internationaal recht. Ook zouden de westerse bondgenoten van Afghanistan de regering van Karzai meer onder druk moeten zetten om de vrouwenrechten in het land te respecteren.


NRC
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76302
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: ‘Honderden misbruikte Afghaanse vrouwen vastgehouden in cel’

Bericht door Ariel »

„Situatie Afghaanse vrouwen gaat er elke dag op achteruit”

KABOEL – Afghaanse vrouwen die de wreedheid van hun man ontvluchten, vliegen daarvoor in de cel. Dat is het gevolg van de strenge ‘morele’ wetten in hun land. „Tien jaar na het omverwerpen van het talibanregime ziet het er hier voor vrouwen elke dag slechter uit”, zegt een senator.

„Toen ik elf was moest ik een geesteszieke man trouwen”, vertelt de negentienjarige Mursal. „Als kind had ik toen nog geen enkel benul van seks of het huwelijk. Maar thuis kon ik niet langer blijven omdat mijn stiefmoeder me sloeg.”

„Omdat mijn echtgenoot mentale problemen had, begon men te zeggen dat ik een prostituee was. Op een nacht stonden er mensen voor mijn huis te roepen, dus ben ik gevlucht”, verklaart ze. Mursal verblijft sinds drie dagen in een opvanghuis dat door de lokale ngo Humanitaire Bijstand voor Vrouwen en Kinderen in Afghanistan (Hawca) wordt uitgebaat.

Zelfverbranding

Twee jaar geleden stonden de autoriteiten op het punt om alle private tehuizen te sluiten en onder toezicht te plaatsen. Maar breed protest heeft tot het compromis geleid dat de regering de “open” opvanghuizen zou runnen en ngo’s de “gesloten”. Tot op heden heeft de regering zelf nog geen tehuizen opgericht, dus blijven er enkel de door ngo’s gerunde centra over, maar dat zijn er amper genoeg om het stijgende aantal slachtoffers van huiselijk geweld op te vangen.

Vrouwen steken ook zichzelf in brand om aan hun situatie te ontkomen. Ze verkiezen een vreselijk pijnlijke dood boven een leven van acute pijn. Het Istiqlal-ziekenhuis in Kaboel heeft een speciale afdeling voor verbrande patiënten, van wie 90 procent vrouwen zijn. Slechts een kleine minderheid overleeft de verwondingen. Dikwijls worden vrouwen ook in brand gestoken door hun man of schoonfamilie, zegt een arts van het ziekenhuis.

Eermoorden

Selay Ghaffar, voorzitter van Hawca, geeft aan dat „eermoorden een groot probleem blijven die in veel gevallen worden toegedekt door het dorp of de gemeenschap. Het meisje of de vrouw verdwijnt gewoon. In andere gevallen laten de taliban haar stenigen.”

Er zijn ook veel gevallen van foltering bekend. „Sarah Gul werd gemarteld door haar man omdat ze zich weigerde te prostitueren”, aldus Malalai Joya, die als politica in de regio Farah zelf te maken kreeg met geweld. Na een pleidooi in de raad van ouderen tegen de krijgsheren van de taliban, werd Joya geslagen terwijl sommige parlementsleden riepen “verkracht haar”. Het is een bekende zaak in Afghanistan.

Recent verwierf ook de 21-jarige Gulnaz nationale bekendheid omdat ze klacht indiende tegen de politie nadat ze was verkracht door een neef van haar schoonfamilie, die lokaal een machtig man is. In plaats van de dader te arresteren, veroordeelde de politie Gulnaz voor overspel. Om drie jaar gevangenisstraf te ontlopen, moest ze de man trouwen die haar verkracht heeft. Gulnaz weigerde.

Deze morele misdaden worden bepaald door een illegale procedure die niet in de grondwet staat, maar eerder stamt uit vage religieuze concepten. Zo belanden vrouwen die weglopen van huis in de gevangenis, worden verkrachte vrouwen beticht van overspel en zijn vrouwen die weigeren om te trouwen in feite misdadigers.

Karzai

De Afghaanse religieuze leiders hebben recent voorgesteld om de reeds beperkte vrijheid van vrouwen nog verder aan banden te leggen. Een vrouw zou bijvoorbeeld niet met een onbekende man mogen praten, en de echtgenoot zou zijn vrouw mogen slaan als ze niet gehoorzaamt. President Hamid Karzai is alvast gewonnen voor het voorstel.

De internationale gemeenschap, die nog met troepen aanwezig is in Afghanistan, staat erbij en kijkt ernaar. „Tien jaar na de val van de taliban verslechtert de situatie van vrouwen met de dag”, verklaart Bilqis Roshan, een senator die elke dag slecht nieuws te horen krijgt van vrouwen uit haar regio, Farah.

„De meeste senatoren zijn krijgsheren en religieuze fundamentalisten, en dus is het zeer moeilijk om hier te pleiten voor vrouwenrechten”, zegt ze nog.

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/ ... t_1_634323" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41759
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: ‘Honderden misbruikte Afghaanse vrouwen vastgehouden in cel’

Bericht door Mahalingam »

Maria Bashir, attorney general of Herat comforting Arefa, a victim of domestic violence, in Herat, Afghanistan, last year
Afbeelding

De Mevrouwen Osama en Clinton gaven haar in Washington de 'Woman of Courage' prijs voor haar goede werk voor vrouwenrechten in Herat Afghanistan.
Journalisten zijn gaan kijken wat Maria zoal doet in de praktijk.
In haar gevangenissen zitten zowel in absolute als in relatieve aantallen de meeste 'overspelige' vrouwen. (110 van de 136 vrouwen in het gevang).
Afghan 'Woman of Courage' hailed by Michelle Obama for defending women's rights has actually JAILED 100 wives for 'adultery'

More than 50% of women jailed for adultery in Afghanistan come from province prosecuted by Ms Bashir - which holds just 20% of the population.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Dhana
Berichten: 7963
Lid geworden op: do nov 27, 2008 10:15 am

Re: ‘Honderden misbruikte Afghaanse vrouwen vastgehouden in cel’

Bericht door Dhana »

Dat is even lekker. Je verkracht een vrouw in de gelukzalig wetenschap dat die als slachtoffer in de gevangenis belandt. Ze zouden Afgnistan moeten verlaten voor er een groot hek omheen gezet te hebben plus een dak erover en dan naar 50 jaar eens voorzichtig gaan kijken hoeveel er nog over zijn. Het trieste is dat je kan schreeuwen wat je wilt over vrouwenrechten en rechten van de mens. Het heeft allemaal geen enkele zin. Ik denk dat Aghanistan zo'n beetje de hel op aarde is. En dan zijn die vrouwen daar nog bang voor de nawereldse hel ook. Moet je nagaan. Je hebt zo'n leven en dan nog bang zijn voor de hel.
Wil je in het leven werkelijk leren, moet je in staat zijn buiten het eigen ego te schouwen.

Plaats reactie