'Hebben Marokkanen een racismeprobleem?'

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 66127
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

'Hebben Marokkanen een racismeprobleem?'

Berichtdoor Ariel » Di Mei 08, 2012 12:38 pm

'Hebben Marokkanen een racismeprobleem?'
Bart Schut − 08/05/12

Dat een Marokkaanse vrouw door Marokkaanse jongeren is mishandeld omdat ze een zwarte vriend heeft, is niet verbazend. Dat stelt Bart Schut, voormalig medewerker van het Marokkaanse opinieweekblad Telquel.

Een misselijkmakend bericht op het weblog GeenStijl: Een zwangere vrouw heeft een miskraam gekregen nadat zij samen met haar vriend in elkaar was geslagen door een groep Marokkaanse jongeren. Reden van de mishandeling: Zij was zelf van Marokkaanse afkomst en haar vriend was zwart.

Als je zoiets leest, lopen de rillingen je over de rug en met schrijver Brusselmans (een alias van Peter van Vliet) vraag je je af: Waar blijft de collectieve woede over deze racistische mishandeling? Waar is de schreeuw om gerechtigheid voor deze laffe moord op een ongeboren kind? Waar blijven de columnisten die deze walgelijke daad van openlijk racisme aan de kaak stellen? Waarom geen stille tocht?

Deze vragen zijn des te prangender als je bedenkt dat de mishandeling al op 26 maart plaatsvond. Dit zie je als je doorklikt naar het oorspronkelijke bericht in Het Parool, niet overbodig gezien GeenStijls reputatie als het gaat om berichtgeving over raciale en religieuze verhoudingen in ons land. Eerlijk is eerlijk: Het weblog heeft er in dit geval geen woord bij verzonnen of overdreven. Brusselmans vervolgt terecht: 'We vragen ons af wat er met Nederland zou gebeuren als het vijf blanke Hollandse mannen waren geweest die zo'n vrouw midden op klaarlichte dag op zo'n 50 meter afstand van het Monument op De Dam in elkaar hadden geramd omdat ze een 'negerhoer' is.'

Die belediging, geschreeuwd door de jongeren toen ze hun landgenote zagen met haar van oorsprong Surinaamse vriend (opnieuw bevestigt Het Parool), zal Marokkokenners nauwelijks verbazen, hoe walgelijk zij ook is.

Scheldwoorden
Wanneer ik met mijn vriendin, zelf 100 procent Marokkaanse, over straat liep in Casablanca, vlogen soortgelijke scheldwoorden door de lucht. Met het verschil dat Lamia niet de doodzonde beging het met een neger te doen, maar zelf tot het zwarte ras te behoren.

Het 'hoer' zat er blijkbaar in dat zij met een buitenlander over straat liep en weigerde een hoofddoek te dragen. Allemaal te haram voor de gemiddelde Casablancais blijkbaar. Maar er bleek meer aan de hand. Toen ik Lamia vroeg of zij vaker last had van racistische scheldpartijen, haalde zij haar schouders op en antwoordde: 'Elke dag.' Alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Hebben Marokkanen een racismeprobleem? Het lijkt erop, in ieder geval wel op het grondgebied van 'Allah, al-Watan, al-Malik' (God, Vaderland en Koning; de wapenspreuk van het Koninkrijk Marokko) zelf.

Zwarte vluchtelingen
Dat bleek op reportage in de bossen rond Ceuta en Melilla, de twee Spaanse enclaves aan de Mediterrane kust die worden gebruikt door migranten uit sub-Sahara Afrika om Spaans - en daarmee Europees - grondgebied te bereiken. Daar leefden de zwarte vluchtelingen in onmenselijke omstandigheden en hun lot werd allerminst verzacht door de omwonenden. 'In geen van de landen waar wij doorheen trekken, worden wij zo slecht en mensonterend behandeld als hier in Marokko', beklaagde een migrant uit Nigeria zich desgevraagd. Vooral de politie moest het ontgelden: diefstal, afpersing en mishandeling waren schering en inslag. De vluchtelingen prefereerden zelfs de notoire Spaanse Guardia Civil boven de grijsgeüniformeerde Gendarmerie Royale.

En het bleef niet bij discriminatie ten opzichte van zwarte Afrikanen. Ik zal mij niet beklagen over het feit dat ik als Nederlander bij bakker Oussama steevast werd genegeerd wanneer ik mijn baguette wilde kopen.

Maar wel over de commentaren die ik kreeg van buren en kennissen in Casablanca wanneer ik naar de het Rifgebergte ging. 'Pas op, ze snijden je daar voor niets je keel door.' En erger: 'Dat zijn geen mensen die daar wonen, maar beesten.' Een taxichauffeur drukte het op weg naar de luchthaven van Casablanca als volgt uit: 'In de Rif wonen geen Marokkanen, alleen Berbers.'

Het racisme van de 'Arabische' Marokkanen tegenover de Amazighcultuur is wijdverbreid en geïnstitutionaliseerd, hoewel koning Mohammed VI op dit gebied verbeteringen heeft beloofd en aangebracht.

Huidskleur
Nederlands-Marokkaanse jongeren van Berberafkomst doen er goed aan zich te herinneren dat ooit hun ouders en grootouders als tweederangsburgers - moderne slaven eigenlijk - door koning Hassan II werden verkocht aan het naar goedkope werkkrachten hunkerende Europa. Misschien dat zij zich dan twee keer zullen bedenken voor zij in een land dat weliswaar nog niet vrij is van discriminatie, maar hun toch behoorlijk wat kansen gunt, anderen afrekenen op hun huidskleur.

Bart Schut is voormalig medewerker van het Marokkaanse opinieweekblad Telquel.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opi ... leem.dhtml
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links. Prediker 10:2

Wim Camp, CDA... 'De islam is onze bondgenoot"

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17469
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Re: 'Hebben Marokkanen een racismeprobleem?'

Berichtdoor Manon » Di Mei 08, 2012 3:39 pm

Wat me vooral stoort is dat men nu ineens net gaat doen of ze het net "ontdekt" hebben dat marokkanen racisten pur sang zijn: de meeste mensen weten dit al héél lang, maar wordt de mond gesnoerd omdat dit niet politiek correct zou zijn. Marokkanen moeten net als andere Maurootjes, gewoon hele lieve donkerkleurige brave mensjes zijn die leven van de liefde en van het zonlicht in alle volkomen harmonie met de natuur. Net zoals de indianen.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 5520
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: 'Hebben Marokkanen een racismeprobleem?'

Berichtdoor Ali Yas » Di Mei 08, 2012 3:54 pm

Ariel schreef:
Hebben Marokkanen een racismeprobleem?

Is er misschien een moslim in de zaal die kan uitleggen waarom dit op de één of andere manier tòch de schuld is van het Westen? [hypocrite.gif]
Truth sounds like hate to those who hate truth.

erniesam
Berichten: 38
Lid geworden op: Zo Okt 04, 2009 4:28 pm

Re: 'Hebben Marokkanen een racismeprobleem?'

Berichtdoor erniesam » Wo Mei 09, 2012 5:31 pm

Hassnae Bouassa was het er niet mee eens. De reden: ze vind dat je geen hele bevolkingsgroep over een kam kunt scheren. Ja, keiharde feiten brengt zij naar voren. Schut gaf alleen mogelijke factoren aan en zijn ervaring in Marokko geldt als een eventuele indicator. Of is ervaring tegenwoordig ook al subjectief en per definitie gekleurd.

Feit is: als een moslima buiten de groep trouwt wordt ze vaak veracht door haar familie, vrienden, gemeenschap. Als een moslim zijn / haar geloof veranderd, wordt deze ook verstoten. En ga zo maar door. Punt is: deze discriminatie is inherent aan de leer van de islam en is dus niet enkel cultuurgebonden. Waar komt die Jodenhaat vandaan? Omdat de Joden geweigerd hebben Mohammed als profeet aan te nemen! En door meer dan duizend jaar opgepompte Jodenhaat en propaganda. En niet door een stukje land.

Het simpele feit alleen dat afvalligheid van de islam kan worden bestraft met de dood is een behoorlijk goede indicator van religieuze discriminatie. Bouassa kan hoog of laag springen, maar zolang ze alleen zit te blaten en geen geldig argument naar voren kan brengen, blijft het betoog van Schut mooi staan.

Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8537
Lid geworden op: Do Mei 08, 2008 3:33 am

Re: 'Hebben Marokkanen een racismeprobleem?'

Berichtdoor H.Numan » Do Mei 10, 2012 2:14 am

Racisme is normaal op den Nederlandse Antillen. Je wil niet weten hoe gevoelig ze daar voor tint verschillen zijn. Zo'n beetje iedereen loopt met een Histor kleurenkaart op zak: ik ben 1 tintje lichter dan jij, dus jij bent een domme luie nikker!

Maar voor ECHT racisme moet je in Japan zijn. Niet zo gek veel rode barbaren (gajin = rode barbaar, niet westerling) spreken Japans. De paar die het wel doen kijken niet vreemd op als een JAL stewardess aan een Japanner naast hun vraagt: "meneer, wilt u een andere stoel? U moet nu naast een gajin zitten. Kunnen we zo voor u oplossen."

Holland Village is een enorme trekpleister. Deels omdat het leuk is, deels omdat het goedkoper is dan naar NL te vliegen. En (groten)deels omdat het JAPANS is. Alles is daar Japans: de meisjes in Volendamse dracht, de haringen, de attracties. Alles. Als ze een sprekende pop van Beatrix hebben, spreekt die Japans. Want Japanners vinden Nederland zeer de moeite waard, maar het is niet Japans.

Alleen in het westen lopen we hard te schelden op ... onszelf. De slechte dingen die we gedaan hebben worden op een voetstuk geplaatst, de goede dingen worden vergeten. Zoals de afschaffing van de slavernij, bijvoorbeeld.
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 5 gasten