Links en rechts klaar met islam

Plaats reactie
Gebruikersavatar
antidotum
Berichten: 79
Lid geworden op: wo mei 15, 2013 10:43 am

Links en rechts klaar met islam

Bericht door antidotum »

In opdracht van de PVV peilde Maurice de Hond onlangs hoe het electoraat van de grootste partijen over de islam denkt. De vragen waren gebaseerd op de anti-islamstandpunten van de PVV. Is die religie een verrijking voor Nederland? Moet er een stop komen op immigratie uit islamitische landen en de bouw van moskeeën? Is er genoeg islam in Nederland en moet de sharia grondwettelijk worden verboden? Vragen die in het publieke debat zelden met een categorisch ’ja’ of ’nee’ worden beantwoord.
Spoiler! :
De peiling werd gehouden onder 1900 mensen die bij de laatste verkiezingen op PVV, VVD, CDA, PvdA, D66, SP en 50Plus stemden. Het resultaat liegt er niet om. Zevenenzeventig procent vindt de islam geen verrijking voor Nederland, tweeënzeventig procent wil een verbod op de sharia, drieënzestig procent wil geen nieuwe moskeeën en vijfenvijftig procent geen nieuwe moslimmigranten. Van alle partijen antwoordt D66 het meest islamofiel.

Sympathie

Maar ook daar keldert de sympathie aanzienlijk als het om de sharia en moskeeën gaat. Al met al vindt vijfenzestig procent van de D66-stemmers dat de islam geen verrijking is voor Nederland. Wat zat Alexander Pechtold ernaast, destijds met zijn povere campagneboekje over Henk & Ingrid. Dertien PVV’ers heeft hij ’indringend’ gesproken voordat hij door een ghostwriter liet noteren dat zij dichter bij hem dan bij Wilders stonden. Kijk nu hoe die peiling deze zoveelste ontkenning corrigeert.

Ik geef toe: de resultaten verbazen me, al zou ik beter moeten weten. Waar anonimiteit gewaarborgd wordt, komen de tongen los. Toch had ik niet verwacht dat zo’n meerderheid klaar is met de islam. Hoe ouder, hoe ’banger’, wordt gezegd. Maar bij deze peiling zet het ongenoegen al bij dertigjarigen in. Nu weet ik ook wel dat je peilingresultaten met een korreltje zout moet nemen. Een momentopname is iets anders dan een onderzoek, een stemming iets anders dan stemgedrag. Maar hier zie je een duidelijke trend: bijna tachtig procent van de ondervraagden deelde de ’tot hier en niet verder’-mening van de PVV.

Toch stemt een aanzienlijk deel van deze islamafkerigen niet op die partij. Dat zegt wat: veel mensen geven de PVV kennelijk gelijk, maar durven daar geen electorale consequenties aan te verbinden. Wellicht vertrouwen ze er niet op dat die partij goede oplossingen zal aandragen. Wat ook kan: defaitisme. Ze denken dat er toch niets meer te doen is aan de al stevig in Nederland gewortelde islam.

Al met al kan deze peiling ook het karakter van een verzuchting hebben: nu iemand ernaar vraagt, komt het opgekropte ongenoegen naar buiten. Maar als de druk van de ketel is, dan gaat het leven zijn gang weer, blijkt buurman Ali een toffe peer en lijkt een moskeeverbod bij nader inzien toch niet bij de gezellige polder te passen.

Misschien is er ook sprake van het tegenovergestelde van zo’n gordijnbonus: een morele gordijnboete. Mensen die jarenlang problemen rond islam en integratie hebben gesignaleerd, werd steevast ingeprent dat hun waarnemingen niet klopten, dat wat ze zeiden niet mocht en wat ze dachten niet deugde. Zo’n effectief ingepeperd schuldbesef verdwijnt niet zomaar. Er zullen genoeg mensen zijn die menen dat ze zichzelf niet meer in de spiegel kunnen bekijken als ze op de PVV stemmen. In het stemhokje zetten ze daarom élders een ’deugdelijk’ cirkeltje.

Zo blijft het onduidelijk welke politieke opdrachten uit zo’n peiling spreken.

Alarmsignaal

Wat overigens niet betekent dat Den Haag zich van deze resultaten niets moet aantrekken. Integendeel. Hoe je ’t wendt of keert, dit massale statement dat Nederland ’genoeg islam’ kent, is een kloek alarmsignaal. Het zou alle politici die denken dat multiculturele strubbelingen vanzelf verdwijnen, moeten activeren. Want als mensen die links én rechts stemmen zeggen dat er genoeg islam is, malen ze niet om statistieken. Dan ervaren ze dat de culturele balans omslaat en vrezen ze dat een godsdienst met een onheilspellende politieke tak het land negatief zal beïnvloeden. Of zelfs zal veranderen in een zone die met zijn moderniteit ook zijn vrijheden, zijn moeilijk onderhouden tolerantie en zijn hoop op vooruitgang verliest.

Nu valt er van alles af te dingen op zulke alarmistische verwachtingen, pessimisme is nergens in trek. Maar de vraag is niet of het realistisch is te stellen dat de politieke islam hier huishoudt. De realistische vraag is: kunnen onze politici en ambtenaren zo’n verandering voorkomen? Hebben ze door welke grenzen bereikt zijn en welke juist urgent gesteld moeten worden? Kijk naar Turkije, naar de dappere en tegelijk kwetsbare opstand tegen het overwicht van Erdogans geloofsdwang. Het is nooit te vroeg of te laat om tegen achteruitgang te vechten.

Bron: Nausicaa Marba, Telegraaf 07062013
++++++++++++++++
In verband met het "Alle rechten voorbehouden" beleid van de Telegraaf ( we zijn al een keer gewaarschuwd ) heb ik dit artikel onder de spoiler gezet.

Moderator.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48235
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Links en rechts klaar met islam

Bericht door Pilgrim »

Er komt nog iets interessants uit naar voren uit dat onderzoek van de PVV. :smile4:
Hoe hoger opgeleid des te dommer

Posted on 9 juni 2013

Afbeelding

Hierboven een blokje uit het onderzoek dat Maurice de Hond deed in opdracht van de PVV.

De hele enquête is hier te vinden:

http://www.geertwilders.nl./images/Reac ... erland.pdf

Zie toch hoe opvallend het is dat laagopgeleide mensen het beter weten!

Dat komt omdat alle hoogopgeleiden langer in de politiek correcte wasmachine hebben gezeten die wij “onderwijs” noemen.

Via ‘onderwijs’ leerde u vroeger lezen, schrijven en rekenen. Tegenwoordig leert u via onderwijs, vooral het “hoger” onderwijs, wat de juiste meningen zijn.

Door: Roelf-Jan Wentholt

http://ejbron.wordpress.com/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Plaats reactie