En daar zijn we dan: shariarechtbank in Nederland

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17389
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

En daar zijn we dan: shariarechtbank in Nederland

Bericht door Manon »

http://nieuws.tpo.nl/nieuws-video/recht ... rechtbank/

PvdA-Kamerlid Yücel Keklik is woest om een doorverwijzing van een moslim vrouw door de Rotterdamse rechter naar een shariarechtbank. Vrouwen die onder shariarecht zijn getrouwd kunnen niet onder dat huwelijk uitkomen.

Zie de video onder de link.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6901
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: En daar zijn we dan: shariarechtbank in Nederland

Bericht door Ali Yas »

Kennelijk moet je van Turkse afkomst zijn om daar woest over te (mogen) worden. De rest houdt wijselijk zijn mond. Je wordt in Nederland wel voor minder "islamofoob" genoemd...
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Zwartmeer
Berichten: 12346
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 3:12 pm

Re: En daar zijn we dan: shariarechtbank in Nederland

Bericht door Zwartmeer »

Veel respect voor Yücel Keklik! Uit die cultuur komen en dan durven zeggen wat zij zegt dat moet niet gemakkelijk zijn. Geeft ook aan dat deze vrouw ergens voor staat. Uit eigen belang zou ze beter niets kunnen zeggen.
Een pacifistische moslim is als een vegetarische krokodil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77970
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: En daar zijn we dan: shariarechtbank in Nederland

Bericht door Ariel »

‘Overheid moet oog hebben voor goede delen van shariarecht’ kirt Susan Rutten bijzonder hoogleraar islamitisch familierecht . Als het aan haar ligt zal Nederland verder capituleren voor Islam.

Lang niet alle regels uit het islamitisch familierecht zijn verwerpelijk, stelt Susan Rutten. „De bruidsschat zou in het wetboek mogen.”
De Nederlandse overheid „laat moslims in de kou staan” door geen rekening te houden met het islamitisch shariarecht. Moslims die bijvoorbeeld bij een echtscheiding zijn gebonden aan regels uit de islam, zijn hiervan de dupe. Dat zegt bijzonder hoogleraar islamitisch familierecht Susan Rutten, die aan de Universiteit Maastricht een nieuwe leerstoel krijgt om te onderzoeken hoe islamitisch familierecht kan doorwerken in Europese seculiere landen. Haar oratie was vrijdag.

„Het islamitisch recht staat de laatste jaren in een negatief daglicht”, constateert Rutten. „Politici roepen: ‘Geen sharia in Nederland.’ In werkelijkheid zijn lang niet alle regels en praktijken uit het islamitisch familierecht verwerpelijk. Voor onderdelen die passen binnen onze rechtsstaat zou de wetgever meer ruimte kunnen bieden als hiermee problemen worden opgelost.”

Waarom is dat nodig?

Susan Rutten: „Er wonen in Nederland mensen uit islamitische landen die bij een scheiding zijn gebonden aan dat buitenlandse rechtssysteem. Neem een Egyptisch echtpaar dat in Nederland woont: als het tot een scheiding komt, kan de vrouw zich hier tot de rechter wenden, terwijl de man de scheiding bij de Egyptische rechter aanhangig maakt. Beide rechters zullen anders oordelen. Als de man bijvoorbeeld alimentatie aan de vrouw moet betalen, zal een rechter in een islamitisch land dat niet zomaar accepteren. Dan zit je dus als scheidend echtpaar met twee verschillende rechterlijke uitspraken.

„De Nederlandse rechter zou een scheiding zo kunnen opstellen, dat de kans groter wordt dat die in een land als Marokko wordt overgenomen. In Marokko is de verzoeningspoging nog verplicht voordat je kunt scheiden. Als de Nederlandse rechter in zijn uitspraak onderbouwt dat die verzoeningspoging er is geweest en is mislukt, is de kans groter dat de Marokkaanse rechter het vonnis overneemt.”

Moeten wij regels uit het islamitisch recht in ons wetboek opnemen?

„De bruidsgave [bruidsschat, red.] zou in het wetboek mogen. Je ziet rechters worstelen wanneer vrouwen in een scheidingssituatie hun resterende bruidsgave opeisen. Soms gaat het om tienduizenden euro’s of gouden munten die nog betaald moeten worden. Rechters proberen zo’n bruidsgave te beoordelen volgens Nederlandse regels en zien het als een soort alimentatie. Maar dat betekent dat als de vrouw geen recht heeft op alimentatie, ze ook haar bruidsgave niet krijgt, terwijl dat wel vooraf was afgesproken. Daar ontbreekt echt iets in ons rechtsstelsel. De wetgever zou kunnen accepteren dat bij een huwelijk een bruidsgave wordt afgesproken.”

Dan krijg je dus vonnissen waarbij de man wordt veroordeeld voor het betalen van een kameel als bruidsschat?

„Als dat de afspraak was, kan dat in theorie worden gevorderd. Al ligt het in Nederland meer voor de hand de man te verplichten tot betaling van de waarde van de kameel. Het alternatief is dat je het niet erkent, en dan kan die bruidsgave alsnog onofficieel worden geregeld. Dan ben je het zicht kwijt. Dat gebeurt ook bij informele huwelijken die in Nederland worden gesloten. Omdat wij die huwelijken niet erkennen, zien wij die niet. Dan weet je dus ook niet als er sprake is van huwelijksdwang. Daardoor laat je het risico bestaan dat mensenrechten worden geschonden.”

Moeten wij illegale shariahuwelijken ook gaan toestaan?

„De regel in Nederland is dat je eerst een burgerlijk huwelijk sluit en daarna een religieus huwelijk; geestelijken die zich daar niet aan houden zijn strafbaar bezig. In sommige andere landen gaat men daar soepeler mee om. In Engeland kunnen afspraken worden gemaakt met imams en moskeeorganisaties over te sluiten huwelijken. De ceremonie kan dan religieus zijn. Daarna geeft de imam aan de ambtenaar door wie er getrouwd is, en die maakt het huwelijk definitief. De vraag is of daar nu zoveel tegen is. Je doet een handreiking aan een bevolkingsgroep voor wie dit heel belangrijk is. En het zorgt ervoor dat huwelijken uit de informele sfeer verdwijnen, waardoor je je beter kunt richten op echte problemen, zoals huwelijksdwang.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42884
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: En daar zijn we dan: shariarechtbank in Nederland

Bericht door Mahalingam »

Wat een onzin allemaal over de status van ons huwelijk.
Na het sluiten van een flut-islam huwelijk kunnen ze een burgerlijk huwelijk aangaan op gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden en bij dat laatstehouden beide hun eigen kapitaal. Per notarieele acte kan beschreven wat van wie is. Net zoals in een Mohammedaans huwelijskcontract vermeld wordt.
Maar de clou is: ze willen geen bemoeienis van ongelovigen bij hun zaakjes.

En we hebben zelfs een 'light' vorm: het partnercontract.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16302
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: En daar zijn we dan: shariarechtbank in Nederland

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ariel schreef:
In werkelijkheid zijn lang niet alle regels en praktijken uit het islamitisch familierecht verwerpelijk. Voor onderdelen die passen binnen onze rechtsstaat zou de wetgever meer ruimte kunnen bieden als hiermee problemen worden opgelost.”
Ja hoor schat! Misschien is het handig alle negatieve artikelen over Hitler te herzien.

Tenslotte heeft de man heel veel goeds gebracht. Die 40 miljoen doden bijvoorbeeld, ach . . . dat is dan weer een ander verhaal. Bijvoorbeeld voor een geslaagde bijzonder hoogleraar gespecialiseerd in het oorlogsrecht. O ja, en vergeet het belangrijkste niet. De historische Mohammed was een vredelievend man. Ondanks dat hij in de woestijnzandbak van Allah begonnen is met het prediken van haat en oorlog. Vandaar de vier letters die altijd achter zijn naam geplaatst behoren te worden door mohammedanen: VZMH (Vrede Zij Met Hem).

Islam behoort tot het religieuze zwerfvuil der aarde.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Driepinter
Berichten: 58
Lid geworden op: za jan 01, 2011 12:54 pm

Re: En daar zijn we dan: shariarechtbank in Nederland

Bericht door Driepinter »

Misschien kunnen we het zelfde proberen met een ander soort fascistische rechtbank. Een fascist adolf rechtbank i.p.v. een fascist mohammed rechtbank. Bij voorbeeld iemand wordt ontslagen omdat zijn werkgever er achter is gekomen dat hij van Joodsche afkomst is. Een doorverwijzing naar de lokale Ubersturmfuhrer?
Driepinter
Berichten: 58
Lid geworden op: za jan 01, 2011 12:54 pm

Re: En daar zijn we dan: shariarechtbank in Nederland

Bericht door Driepinter »

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inzie ... ROT:2016:8

"Shariarechter' staat er zelfs geschreven met een hoofdletter. Dat zo'n crimineel zelfs een rechter wordt genoemd. Islamitische termen staan niet tussen aanhalingstekens.
In 2002 is dat islamitisch huwelijk aangegaan zonder een burgerlijk huwelijk. Dat is sowieso strafbaar.
Plaats reactie