Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 18867
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor King George » Vr Okt 16, 2015 11:10 am

Afbeelding
Jan Roos van het actiecomité GeenPeil na afloop van een persbijeenkomst. © ANP

Dreiging referendum houdt bestuurders scherp

OPINIE Ontwikkel een referendum-cultuur die bestuurders bij de les houdt en burgers helpt bij besluitvorming.

Frank Hendriks en Koen van der Krieken doen als hoogleraar vergelijkende bestuurskunde en promovendus aan Tilburg University onderzoek naar democratische innovaties 16 oktober 2015, 02:00


Een referendum peilt wat de mensen denken als ze niet denken

David van Reybroek

Het door GeenPeil afgedwongen raadgevende referendum over al dan niet nauwere banden met Oekraïne, dat nu in het voorjaar van 2016 mag plaatsvinden, speelt de critici van een referendum ogenschijnlijk in de kaart. Is het niet onzinnig om in een vloek en een zucht een simplistisch burgeroordeel - ja of nee - te forceren over een netelig buitenlanddossier waarover de gemiddelde burger zelden of nooit nadenkt?

Zulke ingewikkelde beslissingen moet je niet aan gewone burgers overlaten, meent buitenlanddeskundige Rob de Wijk, maar aan het fijnzinnige verkeer tussen besluitvormingsexperts en politieke tactici. 'Een referendum peilt wat de mensen denken als ze niet denken', stelt David Van Reybrouck, die de besluitvorming liever aan assemblees van steekproefs-gewijs ingelote burgers zou overlaten.

Het referendum strijdt aldus op twee fronten: tegen democratisch-elitisten, die het volk sowieso op afstand van belangrijke beslissingen willen houden, en tegen democratische vernieuwers, die burgers wel vertrouwen maar niet met referenda.

Toch is het zaak het referendum niet te snel af te schrijven. De critici kijken vaak naar referenda in Amerikaanse staten als Californië, waar financieel wanbeheer en zwalkend beleid verband zouden houden met een bandeloze referendumcultuur. De Californische kiezers worden veelal pas in het stemhokje geconfronteerd met reeksen propositions, waarover ze opeens een mening moeten hebben. In de Californische stemmingendemocratie gaan referenda samen met allerhande vormen van razendsnel opiniepeilen en stemmingmeten.

Afbeelding
Jan Roos haalt handtekeningen op voor GeenPeil op het Plein in Den Haag. © ANP

Publieke opinievorming
Maar referenda kunnen ook heel anders georganiseerd en ingebed worden. Kijk naar de referendumpraktijk die in Zwitserland heel geleidelijk tot stand is gekomen en bijna unaniem wordt gesteund door de Zwitsers zelf. Elk nationaal referendum wordt in Zwitserland voorafgegaan door een intensief proces van publieke opinievorming. Onder meer via een centrale website krijgen de Zwitsers overzichtelijk mee welke partijen voor en tegen de propositie zijn en welke feiten en argumenten ze daarbij gebruiken. Aan het eind van het proces meet zo'n referendum heel aardig wat mensen denken als ze wél aan het denken zijn gezet. Nog steeds door elites en deskundigen die een centrale rol behouden in de Zwitserse referendumpraktijk.

In Zwitserland vormt het referendum een productieve aanvulling op een representatieve democratie, die nog meer dan de Nederlandse is gericht op consensusvorming tussen elites. Omdat ze het zwaard van Damocles van de volksstemming altijd boven hun hoofd weten, worden Zwitserse elites geprest hun werk zo aan te pakken en hun compromissen zo vorm te geven dat ze een afstraffing per referendum voorkomen.

Bij constitutionele kwesties - waaronder verdragen - weten bestuurders op voorhand dat ze een referendum erover moeten doorstaan. Daarbuiten kunnen burgers wetgeving per volksstemming aanvechten of zelf nieuwe wetgeving initiëren. Onder druk van een volksinitiatief kan de regering een aangepast tegenvoorstel indienen, dat er soms toe leidt dat het volksinitiatief zich, tevredengesteld, terugtrekt en de volksstemming niet doorgaat. Het beste referendum is het referendum dat niet gehouden hoeft te worden, wordt dan wel gezegd.

Eindelijk een kans na zo veel jaren keihard nee te zeggen!


Noodrem
De preventieve werking van referenda is sterker naarmate ze al langer invloed uitoefenen op het politiek-bestuurlijke denken in een land. Nederland heeft nauwelijks een traditie van referenda, waardoor de preventieve werking vooralsnog gering is en revanchistische gevoelens de overhand kunnen krijgen: 'eindelijk een kans na zo veel jaren keihard nee te zeggen!' De initiatiefnemers van het komend referendum wekken inderdaad de indruk dat het Oekraïnedossier vooral een stok is om vorige generaties bestuurders alsnog mee te slaan. Het is niet de mooiste illustratie van wat een referendum zou kunnen zijn, maar misschien is dat de prijs die moet worden betaald voor het achterstallig onderhoud op een cruciaal onderdeel van het democratische voertuig: de noodrem.

Het raadgevend referendum is dan nog een tamelijk bescheiden remmetje. Het is adviserend en niet bindend, wat mogelijk verandert als de nieuwe wet correctief referendum wordt aangenomen. Maar ook dan blijft het referendum correctief en blijft het initiatief bij de bestuurlijke elite. De dreiging van een mogelijk referendum doet de bestuurder op zijn tenen lopen, maar daar is weinig mis mee.

Basislessen
Het Oekraïnereferendum kan het best worden gezien als een vroege maar zeker niet ultieme stap in een collectief leerproces. Uit de langjarige Zwitserse praktijk kunnen enkele basislessen alvast worden opgepikt. Een eerste algemene les is dat men tijd moet uittrekken voor het ontwikkelen van een volwassen referendumcultuur, die bestuurders scherp houdt en burgers een praktisch aanknopingspunt geeft naar de besluitvorming.

Een tweede les, voor burgers, is: kijk goed wanneer je de bevolking tegen aanzienlijke kosten optrommelt voor een volksstemming. Van te snel en te vaak aan de noodrem hangen, krijgt iedereen al snel genoeg.

Een derde les, voor bestuurders, is: jammer niet over mogelijke referenda, maar benut ze om alles en iedereen in de ontwikkeling van wetten en verdragen op scherp te zetten.


de Volkskrant
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Ma Nov 28, 2016 8:16 pm

PvdA en D66 Overijssel torpederen referendumvoorstel, komt van ‘verkeerde partij’ PVV

Annabel Nanninga, 28-11-2016

Afbeelding

Burgerhaat en PVV-afkeer gaan boven democratie en zelfs boven de eigen ‘kroonjuwelen’

In Tubantia vandaag nieuws over het informele cordon sanitaire rond de PVV. De PVV had het voorstel ingediend om in de Overijsselse Provinciale Staten een raadgevend referendum in te voeren. Maar ja, burgers die gaan meedenken met een toch al overbodige bestuurslaag; de zure PVV-haat, de klamme burgerangst en de weeë baantjesvrees dampt van D66 en PvdA af. Wij citeren Tubantia:

Maar zelfs D66 en PvdA menen dat het referendum het maatschappelijk gesprek tussen mensen niet ten goede komt, maar de tegenstellingen slechts zal vergroten. “Dat maakt me steeds kritischer ten opzichte van het verschijnsel referendum”, zei fractievoorzitter Margreet Overmeen van D66, de partij die de volksraadpleging altijd meerdere keren met de PVV om gezamenlijk tot een referendumvoorstel te komen.

Die gesprekken stierven een zachte dood. Overmeen: “Hoe meer ik erover nadenk, hoe minder ik het referendum zie zitten. Ik denk dat we verder komen met burgerfora en andere initiatieven om mensen bij de democratie te betrekken.” Dat is ook de inzet van het provinciebestuur, dat aangaf geen heil te zien in een volksraadpleging.


Gunst nee maar. De D66-kroonjuwelen worden door de eigen provinciale brigades ‘steeds kritischer’ bekeken, en de PvdA (9 zetels in de peilingen) wil ook na de Oekraïne-, Brexit-, en Trump-signalen van die vermaledijde burger liever niet naar een voorstel van de PVV (33 zetels in de peilingen) luisteren. Zeker omdat het van de verkeerde partij komt, maar alleen volstrekte amateur-foppolitici zouden zo dom zijn om dat toe te geven.

Oh wacht.

D66-statenlid Gerrit van Hofwegen: “Of er constructies zijn? Dat niet direct, maar in Den Haag zeggen ze wel: pas op. Feit is dat er wat moet gebeuren met die democratie, dat zie ik na Trump ook wel. Maar dit voorstel komt van de verkeerde partij.”

En:

PvdA’er Tijs de Bree ook. “Ik sta open voor ideeën die mensen dichter bij de politiek en de democratie brengen. Maar een partij die met een voorstel komt en het ondertussen ook over minder Marokkanen heeft, dat wakkert mijn enthousiasme niet bepaald aan.”

LOL, okee. Nou, succes bij de verkiezingen dan maar, als D66 en de PvdA die tenminste niet voor 15 maart hebben opgeheven uit angst voor die domme rotkiezer en voor het eigen hachje.

http://nieuws.tpo.nl/2016/11/28/pvda-en ... artij-pvv/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Vr Apr 07, 2017 12:49 am

Stijlloos Advies. Ga eens dood, Piet Hein Dino

Van Rossem | 06-04-17

Afbeelding

Piet Hein Donner is doodsbang voor directe democratie. Dat geeft verder niks, het is een stokoude CDAsaurus en die angst gaat vanzelf een keer over in de dood, wellicht zelfs via de mentale stilte van dementie. Maar tot het zover is, zit hij als opperbeftoga van de Raad van State wel op een plek waar hij gratis persberichten kan opstellen, waarin hij zijn eigen galmening kan spugen over volk & inspraak. Een mening die dan vanwege zijn titeltje als staatsbestuursfiguur weer veel te serieus genomen wordt door luie overtikmedia van de dodebomenlobby. "Raad van State waarschuwt: pas op met referenda, ze ondermijnen de democratie", schrijft de Azijnbode dan bijvoorbeeld, want die vinden dat zelf ook dus dan is het makkelijk als Piet Hein Dino ze de tekst gratis aanreikt. Terwijl de CDA-regent notoir onbetrouwbare teksten opstelt. In december nog, bleek de hoogste bestuursrechter van ons land niet eens te weten dat 'ruggespraak' al sinds 1983 uit de Grondwet is geschrapt. En ook vandaag komt de RvS met schijntegenstellingen op de proppen, waarin ze het over "democratie versus volksdemocratie" hebben om directe democratie en referenda mee af te schieten. Democratie, dat zijn wij. Volksdemocratie, dat is een ander woord voor 'communistische heilstaat'. Niemand streeft dat na in Nederland, dus het is bangmaakonzin van de bestuursrechter. Hautaine regenteske ivorentorenkwoot du jour van Donner, die de slotgracht rond zijn bestuursburcht uit alle macht dieper probeert te maken: "Zorg over het functioneren van de vertegenwoordigende democratie is begrijpelijk. Maar die kan en mag er niet toe leiden dat vertegenwoordigende organen de besluitvorming over algemeen verbindende voorschriften overlaten aan andere gremia of aan de uitkomst van volksraadplegingen. Onderkend moet worden dat de democratische rechtsstaat berust op het concept van de vertegenwoordigende democratie." Lees: We mogen ons best zorgen maken over de democratie. Maar we mogen van de bijna-dode togabeffer vooral geen inspraak krijgen in zaken waar politici over beslissen. Conclusie: Donner wil de kloof vooral lekker breed houden. Jammer joh, steeds meer mensen willen steeds meer inspraak. Sure, GeenPeil faalde op 15 maart. Maar de groeiende roep om vernieuwing hou je echt niet tegen. Het is 2017, we hebben internet-achtige constructies en meer dan de helft van de jongeren wil een nieuw kiesstelsel. Ons stijlloze tegenadvies, derhalve: Ga eens dood, Donner.

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... s_bed.html

Donner had hier ook al kritiek op het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne.
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6183
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Ali Yas » Vr Apr 07, 2017 5:46 am

Pilgrim schreef:Donner had hier ook al kritiek op het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne.


Hij vond het vooral ongrondwettelijk omdat Tweedekamerleden daardoor niet meer 'zonder last' hun oordeel zouden kunnen vellen.

Nou zou ik als ik Donner was dan eerst eens een punt maken van de fractiediscipline die Kamerleden reduceert tot applausmachines voor de partijleiding.

Maar wat raadgevende referenda betreft: die geven raad aan de Kamerleden. Wat die vervolgens met die raad doen, is aan hen zelf. We hebben gezien dat zij uitstekend in staat zijn die naast zich neer te leggen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Zo Apr 23, 2017 2:55 am

Valse beloften

Geplaatst op 22 april 2017

Afbeelding

Volgens voormalig VVD-leider en tegenwoordig Telegraaf-columnist Hans Wiegel (foto) is het fenomeen referendum een ‘valse belofte’. De VVD-prominent moet niets van een referendum hebben en verwijst naar zijn voorganger mr. Geertsema die destijds ook al niets in die ‘politieke nieuwlichterij’ zag: “Het referendum is de bijl aan de wortel van de parlementaire democratie”.

Nu is Hans Wiegel (1941) een politiek denker van voldoende allure en statuur om terdege rekening met zijn mening te houden. Dat neemt niet weg dat ook prominenten als hij de plank nog wel eens grondig dreigen mis te slaan en dat lijkt hier het geval. Wiegel verwijst naar het debacle van het ‘Oekraïne-referendum’ en constateert dat “slechts één van de zes Nederlandse kiezers” tegen dat verdrag stemde. Dat is een aardige constatering waar echter tegenover staat dat slechts één van de tien Nederlandse kiezers vóór dat verdrag stemde. De bepaald doorzichtige wijze waarop de gehele politieke kaste vervolgens een streep haalde door de ‘mening van het volk’ was ronduit beschamend. Meer dan ooit liet het gedoe zien dat ons politieke bestel gedomineerd wordt door een meritocrate kaste waar de publieke functies door coöptatie onder vrienden worden verdeeld. Dat, en weinig anders, maakt het dringend noodzakelijk om de volksinvloed op het politieke proces aanzienlijk te verruimen.

Onze parlementaire democratie dateert van 1848, waarvan het ontwerp vrijwel geheel aan Wiegel´s collega-liberaal Johan Rudolph Thorbecke kan worden toegeschreven. Vergeleken met de situatie in de 21e eeuw was de grondwet van Thorbecke echter nog niet echt democratisch. Thorbecke was dan wel voorstander van het algemeen kiesrecht, hij geloofde ook dat de meeste mensen deze verantwoordelijkheid nog niet zouden kunnen dragen. Alleen mensen die welgesteld waren en dankzij hun bezit konden bewijzen de gewenste ‘burgerlijke kwaliteiten’ te bezitten, mochten actief of passief deelnemen aan de politiek. In de praktijk zou in het midden van de negentiende eeuw nog geen drie procent van de bevolking aan deze eisen voldoen. Inmiddels is de tijd anders. De westerse wereld beschikt, anders dan in de 19e eeuw, over de volle breedte over behoorlijk opgeleide en gezonde mensen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat daarvan het grootste deel niet in staat is om deel te nemen aan het politieke debat over de inrichting van de publieke ruimte en dergelijke. Dat mocht Thorbecke destijds misschien nog veronderstellen, maar in onze tijd is dat ronduit nonsens.

Coöpterende elite
Vooralsnog zitten wij opgescheept met een toenemend aantal zaken waarover de burger zich kennelijk de mond moet laten snoeren, zoals ongebreidelde immigratie, falende integratie, een krakkemikkig leger, bedenkelijke prestaties in het veld van justitie en handhaving, etcetera. Stuk voor stuk kwesties die de meerderheid van de bevolking al decennialang op de agenda wenst, maar die nadrukkelijk niet worden gehonoreerd. De redenen om dat niet te doen zijn veelal van partijpolitieke aard en verdienmodellen van de politieke achterbannen. Het aanleggen van zoiets als een eenvoudig stukje asfalt is een zaak waar de burger zorgvuldig buiten wordt gehouden onder het motto dat daarvoor de ‘geëigende instanties namens de burgers’ worden geconsulteerd. In dergelijke clubjes zitten telkens weer dezelfde politieke dwaallichten die op grond van geen enkele democratische legitimatie hun positie verwierven, maar vanuit de coöpterende politieke elites aan een aardig inkomen worden geholpen. Hele woonwijken in Groningen scheuren bijkans uit elkaar, maar wanneer een nieuwe woonwijk moet worden gebouwd, dan staan de ongekozen duurzaamheids- en groene clubs startklaar voor ‘zorgvuldige afwegingen’ en vooral zorgvuldige – persoonlijke – inkomsten. Hun etiket moet er verplicht op en de burgers hebben het nakijken.

Het is hoog tijd dat de Nederlandse kiezers meer invloed krijgen op die steeds nadeliger ontwikkeling. Onze democratie moet stap voor stap naar de burger worden teruggebracht en referenda leveren daaraan een grotere bijdrage dan de politieke achterkamertjes en bedenkelijke clubjes. Die tijd is geweest.

Door: Ton Nijhof

https://ejbron.wordpress.com/2017/04/22/valse-beloften/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Di Jun 13, 2017 12:59 am

Red het referendum!

Geplaatst op 12 juni 2017

Afbeelding

Sinds 1 juli 2015 hebben wij in Nederland een permanente referendumwet. Deze geeft aan 300.000 Nederlanders het recht een nationaal referendum af te dwingen over de meeste wetten en verdragen. Hier is veertig jaar lang voor gestreden!

Nu is er één referendum op basis van deze wet gehouden: het Oekraïne-referendum van april 2016. De uitkomst was niet wat de meeste politici graag hadden gezien. Als gevolg hiervan gaan er nu stemmen op om de referendumwet in te perken door de drempels te verhogen en/of door extra thema’s (bijvoorbeeld internationale verdragen) uit te sluiten van referenda.

Dat mag niet gebeuren. Steun onze actie voor verbetering in plaats van verslechtering van de referendumwet en word vriend:

www.meerdemocratie.nl/wordvriend

De referendumwet is niet perfect. Maar hij mag zeker niet verder worden verslechterd. In de referendumwet staat dat de referendumpraktijk na drie jaar (dus zomer 2018) geëvalueerd zal worden door de Tweede Kamer op basis van een rapport van de minister van Binnenlandse Zaken. Dat is een publieke evaluatie waarin iedereen zich kan mengen, en iets heel anders dan snelle aanpassingen in onderonsjes achter gesloten deuren.

Wij willen het referendum juist verbeteren. De opkomstdrempel moet verdwijnen, de uitgezonderde onderwerpen (de grondwet, de monarchie en de begroting) kunnen worden geschrapt en de uitkomst moet bindend zijn. Zolang een bindende uitkomst nog niet mogelijk is, vragen we politieke partijen om voor het referendum te beloven dat ze de uitkomst zullen respecteren (zelfbinding van het parlement). Naast het correctief referendum moet er ook een volksinitiatief komen waarbij burgers een referendum kunnen aanvragen over hun eigen voorstellen.

De komende tijd gaan we lobbyen om de referendumwet overeind te houden en steun te krijgen voor verbeteringen. Er zitten veel nieuwkomers in de nieuwe Tweede Kamer en die moeten nodig worden geïnformeerd over de zwaarwegende argumenten die er zijn om het referendum te verbeteren in plaats van te ontmantelen. Lobbyen, zo weten we uit ervaring, is een effectieve manier om met weinig middelen toch goede resultaten te boeken. Ook stellen we dan meteen onze bredere actuele democratieagenda aan de orde. Thema’s die nu in Den Haag spelen, zijn bijvoorbeeld de gekozen burgemeester, buurtrechten en het CETA-verdrag.

Help ons de referendumwet te verbeteren. Laat de stem van miljoenen Nederlanders – 70 á 80% van de bevolking steunt het referendum – doorklinken in Den Haag. Steun Meer Democratie en word vriend. Klik hier:

www.meerdemocratie.nl/wordvriend

Bron: https://www.meerdemocratie.nl/

https://ejbron.wordpress.com/2017/06/12 ... eferendum/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Do Sep 07, 2017 10:59 pm

De angst van het establishment voor directe democratie

Geplaatst op 7 september 2017

Afbeelding
Directe democratie in Zwitserland.

In steeds meer landen van Europa wordt de versterking van de directe democratie geëist. In het politiek establishment zorgt dit voor angst voor machtsverlies.

Voor veel mensen geldt Zwitserland als het voorbeeld wat betreft directe democratie. Veel partijen, waaronder ook de AfD, de FPÖ en het FN, eisen sterkere directe democratische elementen om zodoende meer gewicht te verlenen aan “de stem van het volk” in de politiek. Dit is een in principe heel goede opvatting, temeer daar men zo ook de mogelijkheid heeft om “foutieve beslissingen” van regering en parlement te corrigeren.

Maar in de gevestigde politiek vreest men de directe democratie als uitdrukking van het de volkswil. De angst is te groot dat het stemvolk de grondwet zou willen veranderen – en dat aan het parlement voorbij. En nog meer: theoretisch zou men zelfs het constitutioneel gerechtshof kunnen uitschakelen, temeer omdat het volk in zijn meerderheid immers boven de rechters van het constitutioneel hof staat. Want wanneer bijvoorbeeld twee derde deel van het stemvolk voor een grondwetswijziging stemt, kan men daar geen nee tegen zeggen.

Terwijl in de westelijke, “democratische” wetten immers eigenlijk het fundamentele principe geldt dat het volk in de som van de volwassen burgers de soeverein is. En in geval van twijfel staat de soeverein gewoon ook altijd boven de een of andere gekozen vertegenwoordigers. Vooral dan, wanneer deze niet datgene doen waarvoor ze eigen gekozen werden – wat helaas veel te vaak het geval is. In om het even welk land in de wereld dan ook.

Voor de politieke elites is duidelijk: het volk is te dom om beslissingen met een grote reikwijdte te nemen. Dat moet men gewoon aan het politieke establishment overlaten, dat echter meestal sowieso alleen maar eigen doelen volgt. Bovendien kan men als burger wel degelijk een bepaalde partij ondersteunen, omdat men het met veel van haar politieke doelstellingen eens is, echter in enkele details een ander mening kan hebben. In dit geval zou de directe democratische aanvulling wel degelijk een mogelijkheid zijn om de afweging in zulke belangen duidelijk te maken.

Maar zo´n machtsverlies wil het politieke establishment niet toestaan. De mensen moeten op de “democratische partijen” stemmen, zich daarna echter alstublieft niet met de politiek bemoeien. Het kan toch immers niet zo zijn dat de burgers daadwerkelijk in hun meerderheid tegen de projecten van de politici stemmen, toch?

Bron: www.contra-magazin.com

Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/09/07 ... emocratie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Do Sep 28, 2017 12:49 am

Jan Roos: Volksvertegenwoordiging zet volk buitenspel
LaVieJanRoos - Gepubliceerd op 27 sep. 2017Martin Bosma in referendumdebat: “De elites van Nederland zijn zo politiek correct als de hel”
Gepubliceerd op 27 sep. 2017

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 18867
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor King George » Do Sep 28, 2017 10:20 am

De oorspronkelijke indieners van het correctief referendum hebben hun keutel ingetrokken. Ben benieuwd of er ook nog wordt bekokstoofd dat het raadgevend referendum eraan gaat. Want ja, er zou zo maar een uitkomst uit kunnen voortvloeien die hen niet welgevallig is, nietwaar? En waarom zou het raadgevend referendum bij het ontbreken van het correctief referendum moeten worden geschrapt om werk te kunnen gaan maken van een gekozen burgemeester? En houdt zo'n gekozen burgemeester in dat een commissie van deskundige mensen de kandidaten gaat uitselecteren en voordragen waarna wij als burgers uiteindelijk de keuze hebben tussen slechts lood of oud ijzer? Zoiets is in Utrecht en in Eindhoven gebeurd. Het opkomstpercentage was ernaar en de massa's thuisblijvers hadden toen gelijk. Dit nog los van de vraag hoe er invulling aan het ambt van gekozen burgemeester moet gaan worden gegeven. Slechts alleen representatief of actief zelf betrokken bij het samenstellen van de ploeg wethouders bijvoorbeeld.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 71918
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Ariel » Do Sep 28, 2017 10:55 am

Zo grappig. [icon_lol.gif] Martin Bosma plagieerde D66 in zijn pleidooi over het referendum.

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft vanmiddag in de Tweede Kamer een minutenlang pleidooi gehouden voor het bindend referendum, waarna hij zei dat hij de tekst letterlijk had overgenomen van D66-leider Alexander Pechtold. D66 was eerder voor het referendum, maar heeft de handen er inmiddels vanaf getrokken.

Bosma zei dat volksvertegenwoordigers en het parlement niet onfeilbaar zijn en dat een referendum geen aanval is op de democratie maar een goede aanvulling op een systeem uit de 19e eeuw. Daarom zou de bevolking de mogelijkheid moeten krijgen om ja of nee tegen een wet te kunnen zeggen. ,,Het enige wat ik heb gedaan is van D66 de PVV maken'', aldus Bosma.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 71918
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Ariel » Do Sep 28, 2017 12:06 pm

LOL. Martin trolt D66. In elke zin haalt hij Alexander Pechtold aan .

Prachtige TV.

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Zo Okt 01, 2017 12:41 am

“Democraten”66...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Di Okt 10, 2017 8:35 pm

Red het referendum: teken de petitie!

Geplaatst op 10 oktober 2017

Afbeelding

Sinds vandaag weten we het zeker: de nieuwe regering van Rutte III – met daarin nota bene D66 – wil de Wet Raadgevend Referendum afschaffen. Dat is het toppunt van arrogantie! Veel burgers hebben het terechte gevoel dat politici alleen maar geïnteresseerd zijn in hun stem en niet in hun mening. De bevolking wil in grote meerderheid meer invloed op de politieke besluitvorming. Het beperken van die invloed staat daar haaks op. Het referendum mag niet worden afschaft! Teken de petitie hier:


Onze referendumwet gaat terug op de commissie-Biesheuvel, die al in 1985 positief adviseerde over de invoering van het correctief referendum. Het afschaffen van de referendumwet is een grote stap terug in de tijd. Het kan decennia duren voor er weer een referendumrecht is ingevoerd.

Het is ook een internationaal unicum: nog nooit heeft een staat waar referenda gehouden worden, dit recht afgeschaft!

Demofobie

Waarom dan wel in Nederland? De politiek is geschrokken van het Oekraïne referendum en sindsdien hebben partijen last van ‘demofobie’: angst voor het volk. Maar de inrichting van de Nederlandse democratie mag niet van afhankelijk zijn van een ervaring met het referendum. Democratische spelregels moeten gebaseerd zijn op principes en niet op opportunisme.

Nederland moet nog veel leren omtrent referenda en dat kan alleen door er mee door te gaan. De Tweede Kamer heeft in de referendumwet vastgelegd dat de wet na drie jaar (dus in zomer 2018) publiekelijk geëvalueerd moet worden door de Tweede Kamer, na een openbaar rapport van de minister van Binnenlandse Zaken.

Teken daarom onze petitie tegen de afschaffing van het referendum door Rutte III:


Bron: www.meerdemocratie.nl

https://ejbron.wordpress.com/2017/10/10 ... e-petitie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6183
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Ali Yas » Di Okt 10, 2017 9:17 pm

Pilgrim schreef:
Sinds vandaag weten we het zeker: de nieuwe regering van Rutte III – met daarin nota bene D66 – wil de Wet Raadgevend Referendum afschaffen. Dat is het toppunt van arrogantie!

Ik denk dat het angst is. Elk referendum brengt de regering in de problemen, maar eigenlijk alleen omdat die weigert de wens van het volk in vervulling te doen gaan. Die weigering, dat ziet iedereen, bewijst dat die regering meer naar de EU dan naar de Nederlanders kijkt. Natuurlijk krijg je daar in Nederland niet meteen een revolutie van, maar nog een paar van die grappen en de partijen die daaraan meedoen zien hun zeteltjes bezet worden door partijen die het volk wél waarderen. Het is, kortom, angst voor machtsverlies.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Ma Dec 04, 2017 1:07 am

Wenen: angst voor de directe democratie

Geplaatst op 3 december 2017

Afbeelding

De FPÖ en de ÖVP willen de directe democratie in Oostenrijk bevorderen. In veel kringen zorgt dit voor angst.

Als het aan de FPÖ ligt, moeten volkspetitionnementen al vanaf 4% instemming onder de bevolking bindend tot een volksreferendum leiden, de ÖVP echter wil de grens bij 10% leggen. Maar één ding hebben de beide partijen gemeen: ze willen de directe democratie in Oostenrijk bevorderen en juist bij politiek omstreden thema´s het laatste woord geven aan het kiezersvolk.

De SPÖ en de Neos verzetten zich hier echter op dit moment tegen, omdat ze bang zijn voor “populistische” campagnes. Anderen argumenteren op hun beurt met de hoge kosten voor het houden van volksreferenda, die per slot van rekening in de miljoenen lopen (maar uiteindelijk vermoedelijk niet veel meer kosten dan € 3,- tot € 4,- per inwoner). Zelfs de “Brexit” wordt als argument gebruikt om de bevordering van de direct democratische elementen af te wijzen.

Het zou echter ideaal zijn wanneer er voor de stemmingen informatiebrochures zouden worden gedrukt, waarin er mogelijk neutraal (maar ook met de argumenten van de voorstanders en tegenstanders) over geïnformeerd wordt welke effecten dit met zich mee zou brengen.

Bron: www.contra-magazin.com

Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/12/03 ... emocratie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Ma Dec 04, 2017 1:08 am

Schijndemocraten...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Wo Jan 31, 2018 2:31 am

Meer Democratie sleept Ollongren voor de rechter wegens afschaffing referendum

30-01-2018

Afbeelding

Meer Democratie start een rechtszaak tegen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vanwege de dubieuze manier waarop zij een referendum wil blokkeren over de dreigende afschaffing van de Wet raadgevend referendum. De rechtszaak dient a.s. donderdag 1 februari om 14.00 uur bij de Raad van State (Afdeling bestuursrechtspraak), Kneuterdijk 22, Den Haag. De zitting is openbaar.

“Meer Democratie strijdt voor behoud van het referendum. Omdat dit een verworven democratisch recht van de bevolking is, vinden wij dat de bevolking zich ook moet kunnen uitspreken over het al dan niet afschaffen van het referendum. Een referendum over de afschaffing van het referendum, dus. Minister Ollongren poogt zo’n referendum te blokkeren met juridische trucs die een minister onwaardig zijn en die strijdig zijn met de wet. Daar komen wij met deze zaak tegen op. Ook de minister moet zich aan de wet houden”, aldus Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Meer Democratie.

Juridische achtergrond
Dubbelboer: “Een referendum over de afschaffing van het referendum is wettelijk gewoon mogelijk. De regering wil zo’n referendum echter voorkomen. In de intrekkingswet die minister Ollongren op 20 december bij de Tweede Kamer indiende, heeft ze daarom opgenomen dat de Wet raadgevend referendum niet van toepassing is op de intrekkingswet. Maar dat is juridisch niet effectief, omdat een referendum over de intrekkingswet moet worden aangevraagd op het moment dat deze nog niet in werking is getreden. Dus is op dat moment ook de bepaling dat de Wet raadgevend referendum niet van toepassing is, nog niet van kracht. Om dat te ondervangen komt Ollongren met een tweede truc: zij wil de intrekkingswet met terugwerkende kracht in werking laten treden. Op die manier probeert zij te ontkomen aan haar verplichting op grond van de Wet raadgevend referendum om voordat de intrekkingswet in werking treedt een besluit te nemen over de mogelijkheid over die wet een referendum te houden. Dat besluit zou op grond van de Wet raadgevend referendum alleen maar kunnen luiden dat de intrekkingswet referendabel is. De minister heeft echter verklaard dat zij niet van plan is dat besluit te nemen. Door de terugwerkende kracht dreigen wij bovendien te worden beperkt in onze gang naar de rechter, en dat is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM).”

Meer Democratie wordt bijgestaan door advocaat mr. Jan van der Grinten van het Amsterdamse kantoor Kennedy Van der Laan.

https://www.meerdemocratie.nl/meer-demo ... referendum
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Za Feb 03, 2018 12:21 am

Ja joh: Rutte III wil pas rechtszaak over afschaffen referendum na afschaffing

Door Sybren F. de Jesus Madureira Porfírio, 1 februari 2018

Afbeelding

Anders is het allemaal ‘te vroeg’, zo liet minister Ollongren via de landsadvocaat weten.

Ooit vonden D66’ers referenda geweldig. Sterker nog: zij waren het die het ooit als eerste voorstelden, en het ook uiteindelijk erdoorheen wisten te krijgen. Toen, toen Democraten66 haar naam nog eer aandeed. Ohja, en voordat bleek dat Nederland referenda ook kon gebruiken om tegen de wil van die partij in te gaan.

En dat moet je natuurlijk niet hebben. Vandaar dat Pechtold en zijn liberale makkers al na één referendum zijn gedraaid en die raad van het volk allemaal niet meer zo nodig vinden. Het referendum mag weer uit de democratische gereedschapskist gehaald worden, en snel een beetje. Dat kan, maar de referendumwet schrijft in dat geval voor dat – net als bij andere wetten – daar een referendum over gehouden mag worden. En dát wil dit kabinet natuurlijk niet. Er komt dus geen volksraadpleging, wat de wet ook zegt.

Om naleving van die wet af te dwingen, spande de actiegroep Meer Democratie gisteren een rechtszaak aan tegen de staat. Dat mag natuurlijk, maar niet als het aan D66-minister Kajsa Ollongren ligt. Volgens haar is het namelijk niet het juiste moment voor zo’n gang naar de rechter:

Namens de overheid noemde landsadvocaat Bitter vanmiddag de rechtszaak ‘hoe dan ook te vroeg’. De Tweede en Eerste Kamer moeten immers nog debatteren over de wet. ,,Het debat moet door de wetgevende macht gevoerd worden, niet hier bij de rechter.’’

Oftewel: laat de Kamers die afschaffingswet eerst aannemen – wat ze waarschijnlijk zonder al te veel gemor zullen doen aangezien Rutte III gewoon een meerderheid heeft – en dán gaan we even kijken of dat allemaal wel mocht. Mosterd na de maaltijd, waarbij de conclusie waarschijnlijk zou luiden: “Het is niet netjes gegaan, maar nu het toch al afgerond is laten we het maar zo.”

Ja, dat hebben ze allemaal toch weer slim bekeken daar in Den Haag.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/ ... schaffing/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Za Feb 03, 2018 12:54 am

De executie van het referendum mag doorgaan: Raad van State verwerpt rechtszaak voor referendumreferendum

Door Sybren F. de Jesus Madureira Porfírio, 2 februari 2018

Er komt definitief geen referendum over het afschaffen van de referendumwet.

Het referendum is dood. Goed, technisch gezien was het nou nooit echt levend te noemen: het was sowieso slechts raadgevend, en die raad werd in het geval Oekraïne – de enige keer dat het is toegepast – linea recta in de prullenbak van het Torentje gesmeten. Tot zover ‘luisteren naar het volk’. Want we hadden het lef om in te gaan tegen de wil van onze grote leiders in Den Haag.

Dus moet het referendum weg. De afschaffing ervan zal over zo’n anderhalve week aan bod komen, onthult de agenda van de Tweede Kamer vandaag:

Afbeelding
Tweede Kamer
@2eKamertweets

Volgende week in de plenaire zaal debatten over o.a. #jeugdggz, accreditatie hoger onderwijs, antidopingbeleid, #gaswinning #Groningen, EMU, armoede onder kinderen en majesteitsschennis.

Over twee weken Wet raadgevend #referendum.

Weekschema: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/plenaire_verga...
15:06 - 2 feb. 2018

Ergens tussen 13 en 15 februari zal het enige directe democratische middel dat we hadden, dus sneuvelen. Maar wacht: zegt de referendumwet niet juist dat je referenda mag houden over het aannemen en afschaffen van wetten? Dat is het geval ja, dus zolang deze wet er nog is – wat dus niet meer lang duurt – moet die ook gevolgd worden. Niet zo gek dus dat er wordt opgeroepen tot het houden van een referendum over het afschaffen van het referendum. Voor zover er wat met die uitslag gedaan zou worden, natuurlijk.

Maar zelfs dat symbolische feestje mag niet doorgaan van Rutte III. Zij weigeren een referendum over de kwestie mogelijk te maken. Reden genoeg voor de actiegroep Meer Democratie om minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren voor de rechter te slepen. Via een zaak bij de Raad van State wil men niet zozeer de afschaffing van de wet tegenhouden, maar het houden van een referendumreferendum afdwingen.

Maar dat feest gaat dus niet door. De Raad is namelijk op de hand van Ollongren:

De rechtszaak van een actiegroep om een referendum te kunnen houden over juist het afschaffen van een referendum is van de baan.

De Raad van State, waar de zaak diende, vindt dat zij er ‘in dit stadium’ geen oordeel in mag vellen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kan nu haar wetsvoorstel doorzetten om een einde te maken aan referenda.


Volgens de Raad moet het debat eerst gevoerd worden in het parlement, alvorens de rechterlijke macht er een oordeel over kan vellen. Probleem is dat er weinig meer te redden valt zodra de afschaffing erdoorheen is, natuurlijk: een zaak over een afschaffingsreferendum na afschaffing is een stevige portie mosterd na de maaltijd.

En dus kunnen we het referendum over twee weken definitief komen uitzwaaien. Een D66-kind dat decennialang gewenst was, maar bij geboorte eigenlijk al doodgeboren was. Een gevalletje post-natale abortus van D66, zullen we maar zeggen.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/ ... ent-785381
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Zo Feb 04, 2018 2:21 am

“Moeder en kind”...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Wo Feb 07, 2018 2:35 am

Initiatief “Chemische castratie voor seksuele misdadigers” wil referendum in Oostenrijk

Geplaatst op 6 februari 2018

Afbeelding

In een gisteren verstuurde persmededeling deelde de oprichter van het pas zondag in het leven geroepen initiatie “Chemische castratie voor seksuele misdadigers” mee dat men van de kant van het initiatief een referendum zal initiëren wanneer de politiek niet tot begin maart handelt. “Mocht de politiek tot begin maart niet handelen, dan zullen we ondersteuningsverklaringen voor een referendum verzamelen en ik ben er van overtuigd dat dit door een groot deel in Oostenrijk ondersteund wordt”, zei de oprichter van het initiatief, Markus Ripfl.

De aanleiding voor de oprichting waren de onlangs bekend geworden beschuldigingen van misbruik tegen politici. “Nadat nu ook weer beschuldigingen van misbruik tegen politici bekend werden via de media, praat iedereen er over. We moeten deze mediale presentie gebruiken om deze belangrijke methode tegen seksuele misdadigers in te voeren.” Het initiatief is met een eigen Facebook-pagina naar buiten gekomen. Bovendien gaf Ripfl aan dat hij op andere platforms de burgers onder de hashtag #chemkast op de hoogte wil houden.

Bij chemische castratie wordt de geslachtsdrift van de misdadigers door middel van medicijnen onderdrukt. Daardoor wordt de lust geëlimineerd en daardoor ook de seksuele overvallen. Chemische castratie wordt bijvoorbeeld toegepast in het EU-land Polen.

Bron: http://unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/02/06 ... ostenrijk/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Do Feb 15, 2018 11:31 pm

Oppositie trekt fel van leer tegen D66 bij debat intrekken referendumwet

Gepubliceerd: 15 februari 2018

Afbeelding

Oppositiepartijen laten geen spaan heel van het kabinetsvoornemen om het raadgevend referendum af te schaffen. Vooral coalitiepartij D66, die altijd voorstander was van een volksraadpleging, werd in de Kamer ferm toegesproken.

Uitgerekend D66-minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) moet het intrekken van de referendumwet donderdagmiddag in de Tweede Kamer verdedigen.

"Toen deze minister vandaag in de spiegel keek, zag ze toen een D66-minister die haar ziel had verkocht voor een ministerschap?", vroeg SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Martin Bosma (PVV) zei dat hij speciaal voor deze dag zijn begrafenispak had aangetrokken. "Dit is een dag van verlies en rouw."

In 2014 stemden D66, SP, PVV, PvdA, GroenLinks, 50Plus en Partij voor de Dieren in met de referendumwet. Huidig regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie waren tegen. Zodoende staat D66 er in deze coalitie alleen voor.

Henk Krol van 50Plus hoopt op "gewetenswroeging" van een aantal D66’ers als er volgende week dinsdag wordt gestemd over de intrekkingswet.

Krol brengt in herinnering dat het voormalige DDR, het oude communistische Oost-Duitsland, het enige land in de geschiedenis is dat ooit een referendum instelde en vervolgens ook weer afschafte. Geen fraai lijstje volgens Krol.

Moeite
Rob Jetten had het er als D66-Kamerlid dan ook de grootste moeite mee zijn redenering aan de kritische oppositie uit te leggen. Allereerst is Jetten gebonden aan het regeerakkoord. Daarin staat dat het raadgevend referendum een opmaat is naar het bindend (correctief) referendum, maar de politieke steun voor die variant is afgebrokkeld, vindt het kabinet. Het bindend referendum werd vorig jaar september van tafel geveegd.

Een ander argument voor D66 om het raadgevend referendum af te schaffen, is de onduidelijkheid. Er is namelijk sprake van een vrijblijvend advies van de burger aan het parlement. De politiek kan de uitkomst vervolgens op een andere manier interpreteren dan het volk. "Dat is niet de manier om recht te doen aan de gewenste inspraak", aldus Jetten.

De partij is daarom wel voor een bindend referendum waarbij de uitkomst wel duidelijk zou zijn. Dat D66 hier vorig jaar niet mee instemde, komt omdat ze niet tevreden waren over de spelregels. Internationale verdragen zouden er niet onder moeten vallen, dat was wel het geval.

De slechte herinneringen aan het Oekraïne-referendum (D66 was voor, een meerderheid stemde tegen), zit de partij nog vers in het geheugen.

Van Raak noemt deze uitleg "een kulverhaal". Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet had het zelfs over "gelul".

Pechtold
Bosma kon het niet laten om oude citaten van D66-leider Alexander Pechtold op te rakelen. "Een interessant middel om burgers te raadplegen", zei Pechtold volgens de PVV’er in een interview uit 2005.

Maar voor de draai van D66 had Bosma niet ver in het verleden hoeven graven. In het laatste verkiezingsprogramma staat het er onomwonden: "De democratie en het openbaar bestuur zijn aan een grondige renovatie toe. Dus wanneer er voor het eerst gebruik gemaakt wordt van een nieuw instrument als het raadgevend referendum, dan omarmen we dat en leren we ervan."

Na dit debat heeft de coalitie nog steeds niet definitief afgerekend met het referendum. Op 21 maart, dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen, staat het laatste referendum gepland over de nieuwe inlichtingenwet.

De coalitie heeft al laten weten de uitslag niet over te nemen, wat er ook uitkomt. "Een dikke vinger naar de bevolking", zegt Van Raak daarover.

Verder is 50Plus druk bezig met de voorbereidingen van een referendum over de afschaffing van de Wet Hillen, een belastingverlaging voor huiseigenaren zonder hypotheek. De eerste horde van tienduizend handtekeningen werd ruimschoots gehaald, nu moet de partij er in totaal driehonderdduizend zien te krijgen.

Of die lat wordt gehaald voordat de wet officieel is ingetrokken, is nog onduidelijk.

Dan is er nog de roep om een referendum over het afschaffen van het referendum. Maar om zo’n initiatief voor te zijn, maakte Ollongren dat onmogelijk.

"Een klap in het gezicht voor de burgers", zei Bosma. Baudet gelooft niet dat het kabinet dit juridisch kan tegenhouden en wil daarom hoe dan ook een poging wagen om handtekeningen te verzamelen.

Door: NU.nl

https://www.nu.nl/politiek/5135939/oppo ... umwet.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41250
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Do Feb 15, 2018 11:57 pm

Martin Bosma (PVV) over het afschaffen van het referendum (15-02-2018)
Leukste YouTube fragmenten - Gepubliceerd op 15 feb. 2018Thierry Baudet (FVD) over het afschaffen van het Referendum [15-2-2018]
Leukste YouTube fragmenten - Gepubliceerd op 15 feb. 2018

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Teva Teff

Re: in de prullenbak!

Berichtdoor Teva Teff » Vr Feb 16, 2018 9:16 am

Dat laatste referendum was wel erg lullig.
Aangezien het niet te verwachten is dat het lulligheidsgehalte bij een volgend referendum minder zal zijn, is het afschaffen van dit wangedrocht een goede zaak.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 18867
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor King George » Vr Feb 16, 2018 1:34 pm

Wat was er lullig aan? De geldigheid en de uitslag die jou niet aanstond? Dus omdat de kiezers "het verkeerd begrepen" moet voor straf de democratie worden afgeschaft?

Wat valt er nou niet te snappen aan "Is het nee, dan is het nee"?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Pilgrim en 1 gast