De effecten van de Holocaust

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49686
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

De effecten van de Holocaust

Bericht door Pilgrim »

De effecten van de Holocaust in de naoorlogse samenlevingen

Geplaatst op 11 februari 2017

Afbeelding

De Holocaust heeft op veel terreinen van de westerse naoorlogse samenlevingen belangrijke effecten. De Internationale Holocaust Herdenkingsdag is een toepasselijke gelegenheid om dit thema te evalueren.

Een belangrijke reden voor het feit dat de omvang van deze post-Holocaust-effecten grotendeels verborgen is, is erin gelegen dat ze door de Holocaust zelf overschaduwd zijn. Diens geschiedenis is met bloed doordrenkt, industriële massamoord, genocide moordenaars met vele nationaliteiten en miljoenen slachtoffers. Tegen deze extreem gewelddadige en tragische achtergrond krijgt de vakoverstijgende post-Holocaust-invloed met zijn moeilijk te resumerende, talrijke facetten veel minder aandacht. De vele thema´s en terreinen van de post-Holocaust-effecten rechtvaardigen het echter om nader bekeken te worden.

Hoewel gedomineerd door de Holocaust, wordt in veel geïsoleerde thema´s van de post-Holocaust-studies onderzoek gedaan. Er werd een enorm aantal verschillende boeken en onderzoeken over de aspecten van de invloed van de Holocaust op naoorlogse samenlevingen gepubliceerd. Er bestaan ook nog andere aanzienlijke effecten op post-Holocaust-gebied. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is een rechtstreeks resultaat van de Holocaust, evenals de genociden-conventie van de Verenigde Naties.

Een belangrijk effect van de Holocaust is de verandering in de standpunten van de religieuze wereld. Sinds de Tweede Wereldoorlog veranderde de Rooms-katholieke kerk zijn houding tegenover de Joden radicaal. In 1965 legde een verklaring van paus Paulus VI., Nostra Aetate, de verandering in de theologische houding van de kerk tegenover de Joden vast; deze kan vertaald worden als “in onze tijd”. Verschillende pausen hebben zich in de afgelopen 50 jaar heel anders over Joden uitgelaten dan hun voorgangers voor de oorlog dit deden. In gelijke mate heeft zich een serie protestantse kerken voor hun houding tegenover de Joden voor en tijdens de oorlog verontschuldigd.

De Holocaust heeft vele ethische vragen opgeroepen. Bijvoorbeeld de ethiek van de gehoorzaamheid. Veel nazimisdadigers beweerden dat zij alleen maar bevelen opvolgden. Dat heeft fundamentele vragen opgeroepen over wat mensen ertoe brengt om misdadige bevelen van hun meerderen uit te voeren en in welke mate dit in de toekomst kan worden verhinderd.

De vele traumatische ervaringen van Holocaustoverlevenden hebben tot vooruitgang op het gebied van psychosociale behandeling geleid, ook bij trauma´s die niet veroorzaakt werden door de Holocaust. Epigenetici onderzoeken nu of de Holocausttrauma´s vaak genetisch aan de volgende generaties werden doorgegeven.

Er bestaat een grote hoeveelheid andere thema´s die de overlevenden betreffen. Daartoe behoort hun bijdrage aan de joodse wereld evenals aan samenlevingen in het algemeen.

Schadevergoeding en hoe deze gehandhaafd werd kan beschouwd worden als prisma van de veelzijdige opvattingen van landen die door Duitsland bezet waren. Een onderzoek van Sidney Zabludoff toont aan dat slechts 20% van de van Joden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen vermogen werd teruggegeven. Bovendien kan er nauwelijks sprake zijn van een debat over schadevergoeding zonder daarbij de schuld te betrekken. Je kunt je afvragen waarom veel van de door de Duitsers bezette landen pas gedurende de laatste decennia bereid waren om zich voor hun gedrag tegenover de Joden tijdens de oorlog te verontschuldigen. Anderen, zoals Frankrijk, hebben zich er in hun inspanningen toe beperkt om hun verleden van de oorlogstijd naar waarheid te omschrijven. Onder de West-Europese landen is het alleen Nederland dat constant geweigerd heeft om iedere vorm van schuld ook maar toe te geven.

Om hetgeen te herdenken wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde, is ook een belangrijk aspect van de post-Holocaust. Veel van de oorspronkelijke monumenten en gedenktekens voor joodse slachtoffers bevonden zich oorspronkelijk in synagogen, joodse centra of op begraafplaatsen. Pas tientallen jaren later kregen ze steeds meer hun plek in het openbaar. Bovendien bestonden er boeken over het ontwerp en de architectuur van Holocaustgedenktekens en Holocaustmusea. Een opmerkelijk punt is dat er in de communistische wereld geen differentiatie tussen joodse en niet-joodse slachtoffers was toegestaan. Ook de resterende gebouwen van de kampen zelf houden verband met de herinnering. In het vernietigingskamp Sobibor onderzoekende archeologen hebben de gaskamers aan het licht gebracht.

De filosofie is nog een door de post-Holocaust beïnvloede discipline. Is “Nooit meer” een lege leuze geworden? De vooraanstaande Holocaustfilosoof Emil Fackenheim heeft gezegd dat er naast de 613 geboden van de joodse wet nog een 614de bestaat – de plicht van de Joden om te overleven. Desondanks zegt de filosoof Shmuel Trigano dat de manier waarop in Frankrijk aan de Holocaust herinnerd wordt, leidt tot een structurele vervalsing van de identiteit van de Joden. En hoe komt het dat het noemen van de Holocaust, in plaats van weg te sterven, de afgelopen jaren in de publieke discussie is toegenomen?

De vervorming van de Holocaust is een belangrijk thema geworden in de naoorlogse samenleving. Vaak ligt de focus van de discussies op Holocaustontkenning. Veel belangrijker is de omkering van de Holocaust – het gelijkschakelen van Israël met de nazi-staat. Minstens 150 miljoen burgers van de Europese Unie zijn het eens met de absurde bewering dat Israël een vernietigingsoorlog tegen de Palestijnen voert.

Veel romans hebben zich op verhalen in verband met de Holocaust geconcentreerd. Het bekendste gedicht over de Holocaust is waarschijnlijk Paul Celan´s “Deathfugue” met de indringende zin “this Death is a master from Deutschland”. Bovendien bestaan er literaire analyses van Holocaustromans.

Dit alles is slechts een klein gedeelte van een veld waarvan geen overzicht bestaat. Pas wanneer een serie universiteiten ermee begint om post-Holocaust-studies in zijn totaliteit systematisch te bekijken, zullen we belangrijke extra instrumenten krijgen waarmee we enkele moderne ontwikkelingen in een in toenemende mate chaotische wereld zullen begrijpen.

Bron: https://heplev.wordpress.com

Auteur: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/02/11 ... nlevingen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6779
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: De effecten van de Holocaust

Bericht door Ali Yas »

Als je een beetje afstand neemt - zo langzamerhand mag dat wel een keer - kun je ook zeggen dat de moorddadigheid van de nazi's iets te veel onze blik op de geschiedenis bepaalt. Planken vol Nederlandse boeken concentreren zich op deze periode, waarin de Duitsers uiteraard als de bad guys worden afgeschilderd, maar wat ervóór en erna gebeurde krijgt weinig aandacht. Hoeveel boeken gaan er bijvoorbeeld over de opkomst van de NSB? Hoe veel weten we over de vooroorlogse manier waarop Nederlandse regeringen reageerden op de ontwikkelingen bij onze oosterburen? Het kan zijn dat ik die boeken toevallig nooit onder ogen heb gekregen, maar ik vermoed dat ze er gewoon nauwelijks zijn.

Afbeelding

De manier waarop de nazi's in Europa hebben huisgehouden was kwaadaardig en vernietigend op grote schaal. Maar objectief gezien, uitgedrukt in de aantallen doden, de impact op de bevolking en de lengte van de periode, was het communisme veel erger. Schrijvers zoals Aleksandr Solzjenitsyn hebben zeer indringend geschreven over de mechanismen die hiertoe leidden. Hieruit zijn belangrijkere lessen te leren dan uit de vernietiging van zes miljoen joden, hoe verschrikkelijk ook, want het zaad voor de volgende totalitaire ramp ligt in onszelf. Als we niet begrijpen hoe we dat in de kiem kunnen smoren, lopen we een grote kans iets dergelijks tijdens ons leven nog eens mee te moeten maken.

Afbeelding

De essentie van een gezonde, sterke samenleving is oefening in het spreken van de waarheid en de categorische weigering mee te doen met het verkondigen van leugens, ook al vindt misschien niet iedereen dat fijn.

Afbeelding
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16302
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: De effecten van de Holocaust

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Heel goed Ali Yas!

Joden krijgen overdreven veel aandacht. En dat terwijl zij hoe dan ook als jood betrokken waren bij het bepalen van negatieve wereldgeschiedenis. Door eigen toedoen. Laat ik het kort houden. Ik noem slechts de Jodenraad te Amsterdam tijdens de Duitse bezetting. De opa van PvdA-voorman Asscher was de voorzitter. De druppel op de gloeiende plaat van jodeninvloed. Ik ben een vriend van Israël - niet van joden. Onzin. Ik heb aangename intelligente bij mij passende joden leren kennen. Maar . . . die waren NIET gelovige joden. Fundamentalistische gelovigen zijn geestelijk levensgevaarlijke tot zwakzinnigheid gereduceerde mafketels die bereid zijn op te volgen wat hen bevolen wordt door het door God ingestelde grondpersoneel op aarde. Ik was zo'n mafketel. WAS. Ik ben nu een serieuze religieuze geheelonthouder. [icon_lol.gif] Zelfs beter dan ooit tevoren. Met dank aan de Organisatie van Jehovah's Getuigen. icon_wave.gif
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Teva Teff

Re: De effecten van de Holocaust

Bericht door Teva Teff »

Ali Yas schreef: Maar objectief gezien, uitgedrukt in de aantallen doden, de impact op de bevolking en de lengte van de periode, was het communisme veel erger.
Daar ben ik het (voorlopig) helemaal mee eens.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16302
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: De effecten van de Holocaust

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Teva Teff schreef:
Ali Yas schreef: Maar objectief gezien, uitgedrukt in de aantallen doden, de impact op de bevolking en de lengte van de periode, was het communisme veel erger.
Daar ben ik het (voorlopig) helemaal mee eens.
Teva moet eerst nog wat onderzoek doen op internet. Waarschijnlijk via Google. Hij heeft de klok horen luiden maar wil graag zekerheid. En daar kan ik hem geen ongelijk in geven. De bijbel (Jezus) beveelt aan: "Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede!" Kom daar maar eens om bij de historische Mohammed. De Koran volgens Mohammed is leidinggevend voor mohammedanen. Onderzoekt de Koran en bestrijdt de andersdenkenden en haat vooral joden en veracht zowel joden als christenen. Het doden moet beginnen bij de atheïsten, want alleen zij zijn de ongelovigen.

Ik heb echter ALLE mohammedanen lief. Tegelijk met hun gerief in hun doodskist.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Teva Teff

Re: De effecten van de Holocaust

Bericht door Teva Teff »

Wellicht was het aantal slachtoffers van de door Stalin veroorzaakte Holodomor groter dan Hitler's Holocaust. En dan gaat het alleen maar over Oekraïne in de jaren 30.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 7935
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De effecten van de Holocaust

Bericht door sjun »

Dat zou maar zo kunnen. En dan is er nog de lange mars van Mao Zedong de Marxist. Maar om een of andere reden wil dat er bij al te linkse gesprekspartners nooit in. Vooral als je over Culturele Revolutie van de Grote Roerganger begint -die momenteel gekopieerd lijkt te worden door de Amerikaanse 'Liberals'- valt het stil. Kennelijk lezen bevoogdende mensen geen boeken meer en is het ook al droevig gesteld met hun historische bewustzijn.

Waar het mijns inziens op neer komt is dat fascistoide systemen als de nationale variant van het Socialisme, Communisme en Islam maar bar weinig kritische belichting laat staan weerwoord verdragen. Want zodra de mensen eenmaal zelf aan het denken slaan is het natuurlijk gauw afgelopen met politiekcorrecte en gewelddadige dramdwang die mensen dom, klein en afhankelijk houdt en en ook nog eens depersonalificeert omdat ze hun toekomst en/of leven in dienst van een heilig verklaarde zaak dienen te offeren. Een blik op de SJW's van nu verheldert dat er al vlot degeneratie bij zulke lieden optreedt.
:greeting2:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6779
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: De effecten van de Holocaust

Bericht door Ali Yas »

Teva Teff schreef:Wellicht was het aantal slachtoffers van de door Stalin veroorzaakte Holodomor groter dan Hitler's Holocaust. En dan gaat het alleen maar over Oekraïne in de jaren 30.
Ik weet alleen niet of dat opzet was of het gevolg van een foute ideologie. Het valt voor communistische regimes niet mee hun eigen bevolking genoeg te eten te geven. In Noord-Korea stierven een paar jaar geleden nog miljoenen. Een paar honderd kilometer verderop verdienen dezelfde soort mensen onder een kapitalistisch systeem letterlijk honderd keer meer. Er is wel enige persbreidel nodig om te voorkomen dat de Noord-Koreanen door hebben hoe ze worden benadeeld.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Plaats reactie