Ophef over uitsluiting blanke vrouwen door zwarte feministen op festival

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Maarten
Berichten: 580
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Ophef over uitsluiting blanke vrouwen door zwarte feministen op festival

Bericht door Maarten »

Ophef over uitsluiting blanke vrouwen door zwarte feministen op festival

Er is ophef ontstaan over een festival in Parijs waar blanke vrouwen niet welkom zijn. De burgemeester van de lichtstad wil het evenement verbieden en de organisatoren mogelijk vervolgen wegens discriminatie.


Het gaat om de eerste edititie van het Nyansapo Festival, van 28 tot 30 juli in Parijs. De organisatie spreekt zelf van een evenement 'geworteld' in zwart feminisme en activisme. Het grootste deel van het terrein is volgens de eigen website alleen toegankelijk voor zwarte feministes, volgens de organisatie gaat het om een 'non-mixed zone'. Een kleiner deel is ook open voor zwarte mannen. Slechts een vijfde deel van het terrein is open voor iedereen.

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft het festival scherp veroordeeld. Ze wil het evenement verbieden en 'het recht behouden om de organisatie te vervolgen wegens discriminatie'. De politie zegt te bekijken of het event voldoet 'aan de wetten en de waarden van Frankrijk'.

Diverse organisaties die opkomen voor mensenrechten hebben zich uitgesproken over het festival. Zij veroordelen de opzet en stellen dat de strijd tegen racisme van iedereen moet zijn.
De organisatie van het Nyansapo Festival zegt dat ze doelwit is geworden van 'desinformatie door extreemrechts', maar ontkent de opzet niet. De organisatie wijst er op dat er nooit ophef is als feministen mannen weigeren tijdens bijeenkomsten.


http://www.ad.nl/buitenland/ophef-over- ... ~a3c768cb/

Plaats reactie