Vrouwen besnijdenis

Bestaan gelijkheid en gelijkwaardigheid tussen man en vrouw in de islam? Begon de emancipatie van de vrouw 1400 jaar geleden? Bevrijdt de islam de vrouw?
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

Afrikaanse folklore: ook in Europa worden steeds meer meisjes “besneden”

Geplaatst op 23 juli 2017

Afbeelding

Met de ongeremde toestroom van islamitische “vluchtelingen” uit Afrika en Arabische landen houden in datgene wat vroeger Duits-land was geheel nieuwe zeden en gebruiken hun intocht. De VIP-gasten van mevrouw Merkel verrijken het land gewoon op hun manier, door verkrachtingen, overvallen en nog veel meer. En typische Afrikaanse folklore houdt eveneens zijn intocht: de genitale verminking van vrouwen, bagatelliserend “besnijdenis” genoemd.

De vrouwenrechtenactivisten van “Terre des Femmes” klagen dat er ook in Duitsland steeds meer vrouwen en meisjes door deze zeden worden bedreigd. Op dit moment zouden dat 13.000 meisjes zijn, 4.000 meer dan een jaar geleden.

Aantal verminkte meisjes neemt toe met de immigratie
Dat zou blijken uit berekeningen van de organisatie. “De stijging is vooral terug te voeren op hogere migratie uit landen, waarin vrouwelijke genitale verminking gepraktiseerd wordt”, zegt Charlotte Weil, deskundige voor vrouwelijke genitale verminking van “Terre des Femmes”. Dit zou vooral om vrouwen gaan uit Irak, Eritrea en Somalië. Het aantal slachtoffers met een Irakees staatsburgerschap in Duitsland zou het afgelopen jaar met 61% gestegen zijn en dat van de bedreigde meisjes zelfs met 118%. “Het is dus des te belangrijker om ook hier in Duitsland over het onderwerp te informeren en in gesprek te gaan met praktiserende gemeenschappen om vooral bedreigde meisjes te beschermen”, aldus Weil.

De verminking van de vrouwelijke seksuele organen wordt in veel Afrikaanse en enkele Aziatische landen gepraktiseerd. Ze is in Duitsland strafbaar. “Ons zijn geen gevallen bekend dat meisjes in Duitsland verminkt werden.” Dat zou of tijdens een vakantie in het thuisland, waaruit men immers moest “vluchten”, plaatsvinden of men zou vrouwelijke besnijders uit het land van herkomst opzoeken die in andere Europese steden zouden “besnijden”, zei de medewerkster van “Terre des Femmes” volgens “Focus Online”.

De gruwelijke praktijk
Bij de zogenaamde “faraonische besnijdenis” of infibulatie worden bij de meisjes de hele clitoris, de kleine schaamlippen evenals de binnenste laag van de grote schaamlippen verwijderd. Daarna worden de “resten” dichtgenaaid of met doornen aan elkaar bevestigd. Met een klein stukje hout wordt ervoor gezorgd dat er een kleine opening overblijft voor de urine en het menstruatiebloed. Des te kleiner de opening, hoe hoger de bruidsschat zal zijn. Daarna worden bij de meisjes de benen tot aan de heup aan elkaar gebonden. Zo moet het meisje ongeveer 20 dagen liggend wachten tot de wond genezen is.

Leerkrachten zouden hun oren moeten spitsen wanneer leerlingen voor een aanstaande thuisvakantie van een gepland “groot feest” vertellen, eist men. “Terre des Femmes” levert meteen een hitlist van genitale verminking mee. Daaruit blijkt dat Egypte, Djibouti, Guinee, Mali, Sierra Leone, Eritrea en Soedan (inclusief Zuid-Soedan) de toplanden bij deze vorm van negerfolklore zijn, slechts overtroffen door een land met de “intelligentste” bewoners ter wereld, het piratenparadijs Somalië met 98% besneden vrouwen.

In 2014 werd in Zweden bekend dat een complete meisjesklas in Norrköping verminkt was. Ook uit Zwitserland en Noorwegen zijn gevallen bekend. Tegelijkertijd bestaan er in Duitsland vrouwelijke universitaire docenten, zoals Tatjana Hörnle van de Humboldt-Universiteit Berlijn, die in Duitsland opkomen voor legalisering van deze barbarij.

Bron: www.pi-news.net

Auteur: “Chevrolet”

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/07/23 ... -besneden/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

Groot-Brittannië: wie zich uitspreekt tegen vrouwelijke genitale verminking (FGM) is een “hater”!

Geplaatst op 24 maart 2018

Afbeelding

Hoewel de genitale verminking van meisjes (FGM) in Groot-Brittannië verboden is, zijn er jaarlijks duizenden slachtoffers. De daders – meestal naaste familieleden zoals vaders en moeders- ontlopen iedere straf. Tot nu toe werd niet een enkele aangeklaagde veroordeeld. Diegenen die deze wrede praktijk van de “besnijdenis” durven kritiseren, worden tot “haters” verklaard, met strenge straffen bedreigd en zodoende monddood gemaakt.

In zijn campagne tegen “hatespeech” leest de burgemeester van Londen op Twitter “haat comments” voor die zich tegen hem en moslims richten. Behalve uitspraken als “Moslims moeten doodgeschoten of opgehangen worden... Moslims hebben geen waarde. Ik zou willen dat Sadiq Khan zichzelf zou opblazen... Er bestaat een simpele oplossing tegen de terreur. Zet de moslims uit... dood de burgemeester van Londen en er is één islamitische terrorist minder...” duikt ook de volgende terechte vraag op:

“Als je een mes neemt om de vagina van je dochter te verminken, word je dan door de volle hardheid van de wet bestraft?”

Deze vraag werd gesteld door de ex-moslima Shazia hobbs, een schrijfster en activiste, die zich steeds opnieuw voor slachtoffers van verkrachting en verminkte vrouwen en meisjes inzet en vooral kritiek heeft op de omgang van de autoriteiten met islamitische verkrachtingbendes. Daarvoor staat ze bij Twitter, Facebook en Co. helemaal bovenaan de lijst van de zogenaamde “haters”.

Tommy Robinson heeft met haar gepraat over hoe ze het vindt om door de burgemeester van Londen vanwege haar vraag nu tot “haatmisdadiger” verklaard te worden.

“In Londen zijn veel FGM-klinieken geopend, hoewel we officieel een zero tolerance politiek hebben. Dat is een enorm probleem... In Groot-Brittannië zou het gaan om 55.000 kinderen... Mijn vader is buschauffeur. Hij is Pakistani, mijn moeder is katholiek, ik werd islamitisch opgevoed... Deze verminkingen komen niet zozeer in de Pakistaanse gemeenschap voor, maar ze worden islamitische kinderen, Britse kinderen aangedaan... Mijn vader heeft twee vrouwen – zijn nicht en mijn moeder. Ik werd toen ik 18 was gedwongen te trouwen. Ik werd hen te westers en als je te westers wordt, dan word je gedwongen te gaan trouwen. Je hebt geen kans je daartegen te verzetten... Het huwelijk duurde bijna drie jaar en mijn man was zeer gewelddadig. Hij had geen interesse in mij, hij wilde door het huwelijk alleen maar aan het paspoort komen. Hij heeft me verkracht en geslagen...

Sadiq Khan maakt geen woord vuil aan het misbruik van kinderen
Tommy Robinson vraagt aan haar: “De reden waarom ik deze vragen stel, is, omdat je eigenlijk een slachtoffer bent, je werd gedwongen om te trouwen, je zet je voor islamitische vrouwen en kinderen in, en de burgemeester van Londen gebruikt jouw boodschap om je daarvoor een haatprediker te noemen...”

“Hij zou bij het thema ´haat´ over vele andere dingen hebben kunnen spreken, zoals over de verkrachting en het misbruik van islamitische kinderen in moskeeën en thuis... Het gaat er alleen maar om dat er niets kritisch meer wordt gezegd over de islam, niets meer over moslims. Al diegenen die iets zeggen over deze vreselijke culturele praktijken, dienen tot zwijgen gebracht te worden”, aldus de conclusie van de 47-jarige Shazia Hobbs.

Betrouwbare cijfers over FGM-slachtoffers in Groot-Brittannië zijn er nauwelijks. Al in 2011 ging de City University of London in het Verenigd Koninkrijk van 103.000 gedupeerde vrouwen en meisjes in de leeftijd tussen 15 en 49 jaar uit.

Tussen april 2015 en september 2017 werd in totaal bij 14.250 vrouwen een genitale verminking vastgesteld.

Het nieuwste record spreekt van 5.391 nieuwe gevallen binnen een jaar tot maart 2017. Bij 50 gevallen ging het om legale piercings bij vrouwen boven de 18 jaar. Alle andere “besnijdenissen” werden in het buitenland uitgevoerd.

Tot nu toe zijn er maar weinig daders voor de rechter verschenen. Bij drie tot nu toe gehouden processen vond geen veroordeling plaats. Enkele dagen geleden mislukte het derde FGM-proces in Londen.

Direct tweemaal zou een uit West-Afrika afkomstige 50-jarige notaris de besnijder besteld hebben, die met een scheermes met zijn 9-jarige dochter aan de slag ging. Het meisje zou het uitgeschreeuwd hebben van de pijn en gesmeekt hebben om ermee te stoppen, maar haar vader zou de besnijder hebben aangemoedigd om verder te gaan.

Het openbaar ministerie stelde noch een religieuze noch een culturele achtergrond vast. Het zou om een bestraffing zijn gegaan. De 50-jarige vader wees alle beschuldigingen van de hand. Hij zou zoiets vreselijk alleen daarom al niet kunnen doen, omdat hij katholiek zou zijn, liet hij de rechtbank weten. De rechter sprak hem vrij op alle punten van de aanklacht.

Bron: https://www.journalistenwatch.com

Door: Marilla Slominski

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/03/24 ... een-hater/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77358
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Ariel »

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16302
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ariel schreef:
Die blik in haar ogen . . . Daarin herken je mensen.Ik denk dat ik al direct ruzie met haar zou hebben gehad.

Je hebt iets vergeten te melden Ariel. Zij is besneden. Vandaar. Hoe ik dat weet? Die blik in haar ogen en gelet op haar frustratieve tekst.
Achterlijk wijf? Inderdaad. Naar aanleiding van haar epistel. Zoiets als de uitspraak van Jezus: "Als uw hand u hindert, hak hem dan af."
"Indien dan uw rechteroog u ergert, trekt het uit, en werpt het van u; want het is u nut, dat een uwer leden verga, en niet uw gehele lichaam in de hel geworpen worde. En indien uw rechterhand u ergert, houwt ze af, en werpt ze van u; want het is u nut, dat een uwer leden verga, en niet uw gehele lichaam in de hel."
Ik heb beslist geen zin om die spraakvondsten van Jezus in de een of andere passende context te plaatsen. Het is leuk gevonden en het illustreert dat Jezus een gewone jood was en niks meer als God, of minder als zijn zoon. [icon_lol.gif]
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

Sadiq Khan: Het kritiseren van vrouwelijke “besnijdenis” en genitale verminking is “hate speech”

Geplaatst op 6 april 2018

Afbeelding

Het krankzinnige wereldbeeld van de Londense burgemeester Sadiq Khan

In enkele regio´s van Afrika en de islamitische wereld worden meisjes “besneden”. Migranten hebben deze “traditie” naar Groot-Brittannië gebracht. Veel vrouwen- en mensenrechtenbewegingen hebben hier felle kritiek op. Maar wat betreft de islamitische burgemeester van Londen, Sadiq Khan (foto), is het “hate speech”.


De krankzinnige multiculti-ideologie van de cultureel marxisten neemt af en toe zeer onvriendelijke trekken aan. Dit is te zien wanneer vrouwen, die het slachtoffer werden van radicale moslims, uit hun land moesten vluchten en ondertussen persoonsbescherming nodig zijn, omdat zij voor hun leven moeten vrezen, nu de beschuldiging van “hate speech” moeten ondergaan. Vaak gaat het om vrouwen, die bruut mishandeld of gepijnigd werden, of om vrouwen, die voor een gedwongen huwelijk vluchten of de dwang van hun samenleving niet meer uitgehouden hebben.

Ze komen dan naar Europa of Amerika, waar ze zich islam-kritisch uitlaten. Wat enkele jaren geleden nog als moedig en fatsoenlijk gold, wordt inmiddels door linkse activisten en enkele politici als “hate speech” gebrandmerkt. Een bekend voorbeeld is de uit Somalië afkomstige politieke activiste Ayaan Hirsi Ali, die tegenwoordig in de VS woont. Als kind werd zij tot een clitorisbesnijdenis en een islamitische opvoeding gedwongen. Nu bekritiseert ze de islam. Ze wordt zowel door radicale islamieten als linkse politieke activisten bedreigd.

Het nieuwste voorbeeld van hypocrisie heeft opnieuw de Londense burgemeester Sadiq Khan afgeleverd. De vraag van een voormalige moslims van Pakistaanse herkomst of de Britse wet volledig tot gelding zou komen wanneer iemand met een mes de vagina van zijn dochter besnijdt, werd door Sadiq Khan als “hate speech” voorgelezen. En dat, hoewel duizenden jonge meisjes uit Afrika en het Midden-Oosten ook in Groot-Brittannië worden besneden.

De betreffende vrouw die de vraag had gesteld en nu als haat-predikster wordt voorgesteld, werd uitvoerig door de activist en verslaggever Tommy Robinson geïnterviewd.

Bron: www.freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/04/06 ... te-speech/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77358
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Ariel »

Pilgrim schreef:
De betreffende vrouw die de vraag had gesteld en nu als haat-predikster wordt voorgesteld, werd uitvoerig door de activist en verslaggever Tommy Robinson geïnterviewd.
Het interview is moeilijk te beluisteren, ( slechte kwalitiet geluid) maar als je de ondertiteling aanzet, dan is het goed te doen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

Meisjesbesnijdenis in Nederland geen probleem voor ruime Kamermeerderheid

Geplaatst op 7 juli 2018

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Door: Gerard de Boer

https://ejbron.wordpress.com/2018/07/07 ... erderheid/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

Afbeelding
Islam: barbaarse, achterlijke ideologie – genitale verminking bij kleine meisjes...
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 42503
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Mahalingam »

Hoogstwaarschijnlijk is dit de eerste veroordeling in Europa. In ieder geval de eerste in Zwitserland.
Somali mother first to be sentenced under new law in Switzerland for genital mutilation of daughters
A court in Neuchâtel last week found a Somali mother guilty of submitting her two daughters to female genital mutilation in a landmark case in the Alpine nation.

It was the first ever such sentence in Switzerland, where female genital mutilation was made a crime in 2011 under Article 124.

The young Somali girls were genitally mutilated while living with their mother in Somalia and Ethiopia between 2013 and 2015, a fact the mother did not deny in the Neuchâtel regional court.

Article 124 states: "Anyone who mutilates the genitals of a female person, significantly impairing her in her natural function or in any other way, will be imprisoned for up to ten years." The law stipulates that "anyone who commits the crime abroad is also liable in Switzerland."

"I do not think I can change things. But perhaps this verdict will help eliminate the suffering of millions of girls," said Nathalie Kocherhans, the judge at the presiding regional court, according to Swiss national news portal SRF.
https://www.thelocal.ch/20180716/somali ... -daughters

Ik had het mis. Frankrijk kent ook veroordelingen:
France has taken a strong legal position on FGM, with approximately 30 cases taken to court in the last 15 years, according to Coyle. "Each country has a different approach," she said.
Each year, nearly 180,000 women and girls in Europe are estimated to be at risk of FGM, according to the End FGM European Network, an advocacy group.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21294
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door King George »

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 42503
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Mahalingam »

Mag je aan cursisten vertellen dat het volgens de shariawetten aanbevelenswaardig is om je dochters genitaal te laten verminken ?
The various schools of Islamic jurisprudence have expressed differing views on FGM.[56] The Maliki, Hanafi and Hanbali schools of Islamic jurisprudence view it as makrama for women ("noble", as opposed to obligatory).[2] For the Shafi'i school it is obligatory (wājib).[1][2][3] Other scholars say it has no justification at all.[57] Egyptian scholars such as Mohammed Emara and Mohammad Salim Al-Awa argue that FGM is not an Islamic practice and is not endorsed by Islamic jurisprudence.[58]
https://en.wikipedia.org/wiki/Religious ... tion#Islam
Maar als je dat aan tafel bij Gutmenschen ter sprake brengt, is er ontsteltenis. Islam is toch liev?
'Vrouwenbesnijdenis is niet verplicht maar wel aanbevolen,' aldus een prediker in de As Soennah moskee. Het OM onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit. Volgens prediker Umair Bantvawala is er geen sprake van wetsovertreding.
Het gekakel in het kippenhok (video)
https://twitter.com/DeNieuweMaanNTR/sta ... 4517492737
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

Nederland: Moslimprediker zegt dat vrouwelijke genitale verminking “aanbevolen” wordt

Geplaatst op 4 oktober 2018“Vrouwelijke besnijdenis is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen”, zegt een prediker in de As Soennah moskee. De openbare aanklager onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit. Volgens prediker Umair Bantvawala is er geen sprake van een overtreding van de wet.

FGM [Vrouwelijke genitale verminking] is verplicht volgens de islamitische wet: “Besnijdenis is verplicht (voor elk man en vrouw) (door het stukje huid op de eikel van de penis van een man af te snijden, maar besnijdenis van de vrouw is door de bazr ‘clitoris’ af te snijden [dit heet khufaadh ‘meisjesbesnijdenis’]). – Umdat al-Salik e4.3, vertaald door Mark Durie, The Third Choice, p. 64

Waarom is het verplicht? Omdat wordt verondersteld dat Mohammed dat heeft gezegd: “Abu al- Malih ibn Usama’s vader vertelt dat de profeet zei: “Besnijdenis is een wet voor mannen en een behoud van hun eer voor vrouwen”. – Ahmad Ibn Hanbal 5:75

“Verhaald Umm Atiyyyyah al-Ansariyyah: In Medina verrichtte vroeger een vrouw de besnijdenis. De profeet (vrede zij met hem) zei tegen haar: ‘Snijd niet zwaar, want dat is beter voor een vrouw en wenselijker voor een man'”. – Abu Dawud 41:5251

Die hadith (overlevering) wordt als zwak beschouwd, maar deze als sahih (betrouwbaar): “Aishah vertelde: Wanneer de besnedene de besnedene ontmoet, dan is inderdaad Ghusl (rituele wassing na o.m. geslachtsgemeenschap) vereist. Ikzelf en Allah’s boodschapper deden dat, dus hebben we Ghusl uitgevoerd. – Jami` bij Tirmidhi 108

Als Mohammed de genitaliën van zijn favoriete vrouw, Aisha, verminkt had, dan is dat een sterke bevestiging/goedkeuring voor de praktijk, het komt van de man die een “uitmuntend voorbeeld” (Koran 33:21) is voor moslims.

De jurisprudentie van de soennitische scholen (madhahib), de Hanafi, Maliki en Hanbali scholen, leert dat meisjesbesnijdenis makrama is voor vrouwen (een eer, maar niet verplicht; de Shafi’i school stelt dat het inderdaad verplicht is – wajib).

Bron: www.jihadwatch.org

Door: Robert Spencer

Vertaald uit het Engels door: “Wachteres”

https://ejbron.wordpress.com/2018/10/04 ... len-wordt/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77358
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Ariel »

Aangifte tegen As-Soennah-moskee om aanzetten tot vrouwenbesnijdenis

Vrouwenrechtenorganisatie Femmes For Freedom (FFF) heeft gisteren aangifte gedaan tegen de As-Soennah-moskee in Den Haag wegens aanzetten tot geweld. Aanleiding is een online video van de moskee waarin vrouwenbesnijdenis wordt aanbevolen.

Vrouwenbesnijdenis is strafbaar. Bij een besnijdenis wordt een deel van de clitoris van een vrouw weggesneden, en wordt de ingang van de vagina grotendeels dichtgenaaid. De ingreep leidt tot veel lichamelijke, geestelijke en seksuele problemen.

FFF noemt de "aanbeveling tot genitale verminking een gevaarlijke ontwikkeling" en roept medestanders op aangifte hiertegen te doen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat er al enige tijd een onderzoek loopt naar de uitlatingen over vrouwenbesnijdenis door As-Soennah .

'Wijsheid'
In de video van afgelopen zomer, die inmiddels is verwijderd, noemt een gast-imam besnijdenis verplicht voor mannen en aanbevolen voor vrouwen. "De wijsheid hierachter is dat de penis wordt gereinigd van onreinheden. En van de vrouw worden de lusten minder."

De voorzitter van As-Soennah, Abdelhamid Taheri, zegt tegen de Volkskrant dat er na de ophef "in een aantal verklaringen krachtig afstand is genomen" van de video. Ook heeft de moskee volgens hem al in 2009 "via een fatwa" vrouwenbesnijdenis afgekeurd. Hoe de video dan toch op de website van As-Soennah terechtkwam, is niet duidelijk. As-Soennah was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie.

Vrouwenbesnijdenis komt vooral voor in Afrikaanse gemeenschappen. Femmes For Freedom noemt het eerder geografisch dan religieus bepaald. "De As-Soennah moskee heeft een Marokkaanse achtergrond, een gemeenschap waarin genitale verminking nooit voorkwam. Dat het daar nu wel gepredikt wordt, is een gevaarlijke ontwikkeling."

Duizenden meisjes
In Den Haag lopen ongeveer 5000 meisjes een "serieus risico" om besneden te worden, schatte eerder de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Haaglanden. Omdat dit aantal volgens de gezondheidsdienst groeit, is de GGD een campagne gestart tegen vrouwenbesnijdenis.

In talkshow De Nieuwe Maan nam salafistische imam Umair Bantvawala het begin oktober op voor As-Soennah.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16302
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ariel schreef:
Bij een besnijdenis wordt een deel van de clitoris van een vrouw weggesneden, en wordt de ingang van de vagina grotendeels dichtgenaaid.
Dat wegsnijden van de clitoris kan ik nog wel begrijpen vanuit het oogpunt van de man. Maar dezelfde man maakt het zich wel heel erg ongemakkelijk door de vagina grotendeels te verkleinen.

Oooooh . . . naïeve sukkel die ik ben. Ik begrijp het al. Op deze manier lijkt het voor de man net of hij een meisje van negen jaar voor het eerst neukt. Terwijl hij vanzelfsprekend in gedachte de profeet Mohammed imiteert. :huh:
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 42503
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Mahalingam »

Schadelijke culturele traditie nog steeds gaande: in één nacht 400 Tanzaniaanse meisjes besneden
In het Tanzaniaanse district Serengeti zijn ruim vierhonderd meisjes van het Kuriavolk onlangs in één nacht besneden. Dit meldt de ontwikkelingsorganisatie Terre des Hommes. Hoewel in Tanzania bij wet verboden, vindt de schadelijke culturele traditie nog altijd plaats.

De verantwoordelijke clans hebben geprofiteerd van de afwezigheid van politiefunctionarissen in hun leefgebied in verband met de jaarlijkse Toorts van Vrijheid-race, een fakkeltocht die het land doorkruist en de onafhankelijkheid van Tanzania symboliseert.
De massabesnijdenis is nauwkeurig voorbereid, zo meldt Terre des Hommes. De kinderen kwamen uit meer dan tien dorpen. Tegen enkele van de verantwoordelijke clanleiders en vrouwelijke besnijders is vervolging ingezet.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b407c22c/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42503
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Mahalingam »

Islam in U.S.: Judge Rules Law Against Genital Mutilation Unconstitutional
In a historic ruling, a Detroit federal judge has dismissed key charges against defendants in a female-genital-mutilation (FGM) case, ruling the law against it unconstitutional. As Fox 2 reports:
  • U.S. District Judge Bernard Friedman ruled that congress [sic] does not have the authority to make FGM illegal, which it had been classified as ... under the Necessary and Proper Clause or the Commerce Clause.

    The case involved Dr. Jumana Nagarwala who had been awaiting trial on female genital mutilation charges. She was arrested in the summer of 2017 and was released on a $4.5 million bond.

    According to the opinion filed by Friedman, congress [sic] had banned FGM under a statute that states “whoever knowingly circumcises, excises, or infibulates the whole or any part of the labia majora or labia minora or clitoris of another person who has not attained the age of 18 years shall be fined under this title or imprisoned not more than 5 years, or both.”

    Prosecutors said she did that with at least six girls at a clinic in the Detroit area, including two girls from Minnesota. The doctor denies that she committed a crime and says she performed a religious custom from her Muslim sect, the India-based Dawoodi Bohra.

    ... Two other people, Dr. Fakhruddin Attar and Farida Attar, have been charged in this case, the first U.S. case of its kind.
[...]
As the Detroit News reports, relating the judge’s reasoning, “‘There is nothing commercial or economic about FGM,’ Friedman wrote in a 28-page opinion. (Female genital mutilation) [‘]is not part of a larger market and it has no demonstrated effect on interstate commerce. The Commerce Clause does not permit Congress to regulate a crime of this nature.’”
[...]
Unfortunately, 23 states haven’t yet outlawed the practice, which means that Muslims in the U.S. can lawfully have this mutilation performed simply by traveling a bit.
https://www.thenewamerican.com/usnews/c ... titutional
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

Genitale verminking van meisjes hoort wel degelijk bij islam

Door: Sonja Dahlmans, 20 nov 2018

Afbeelding
Het geografisch argument van Femmes for Freedom is een afleidingsmanoeuvre om niet over het verband tussen islamitische bronteksten en meisjesbesnijdenis te hoeven spreken. (foto: Flickr)

“Genitale verminking van vrouwen is geen islamitische traditie”, stond te lezen in een persbericht van acht november 2018 van de stichting Femmes for Freedom. Deze stichting heeft te kennen gegeven aangifte te willen doen tegen de as-Soennah moskee, omdat, zo staat in het persbericht: “Aanleiding voor deze aangifte zijn uitspraken met betrekking tot vrouwelijke genitale verminking gedaan in een online leeromgeving. Tijdens de lessen werd door de docent gezegd dat vrouwenbesnijdenis niet verplicht is, maar wel aan te bevelen om de lusten van de vrouw te temperen.”

Hardnekkig gebruik
Hoe sympathiek het idee ook is om paal en perk te willen stellen aan het bepleiten of propageren in de moskee van dit soort gevaarlijke, risicovolle praktijken, ontkennen dat dit iets met de islam te maken heeft, is absurd. Meisjesbesnijdenis komt niet alleen in islamitische kringen voor, dat klopt, maar het heeft wel met de islam te maken en in het bijzonder zelfs met de islamitische traditie. Het is een gebruik dat hardnekkig blijft voortduren. De islamitische traditie wordt de soenna genoemd. Dat woord zit ook in de naam van de betreffende as-Soennah moskee.

Authentiek
Het betreft de sira en de hadith collecties; de sira beschrijft het leven van Mohammed en de hadith collecties wat Mohammed volgens de overlevering gezegd zou hebben. In de soenna staan deze ahadith (meervoud van hadith) aangaande het onderwerp van de besnijdenis: Ahmad Ibn Hanbal 5:75; Abu Dawud, Adab 167 Sunan Abu Dawud 41:5251, Sahih Muslim 3:684 en andere. Sommige van deze ahadith worden hasan of da’if – respectievelijk ‘goed’ en ‘zwak’ – genoemd. Maar een paar van deze overleveringen worden als sahih, authentiek c.q. teruggaand tot Mohammed, beschouwd.

Meisjesbesnijdenis is verplicht
De soennitische islam kent vier shariascholen; Maliki, Shafi’i, Hanbali en Hanafi. Het is Shafi’i die voorschrijft dat wanneer een hadith (uitspraken van Mohammed) niet specifiek voor of mannen of vrouwen bedoelt is, deze voor beiden geldt. Op deze grond is meisjesbesnijdenis – net als de besnijdenis voor jongetjes – verplicht binnen de Shafi’i shariaschool van Soenni islam. Het is precies hierom onzin om te stellen dat meisjesbesnijdenis een geografisch probleem is, zoals Femmes for Freedom doet in haar persbericht, waarin zij zeggen: “Genitale verminking komt in verschillende gemeenschappen voor en is eerder geografisch dan religieus bepaald.”

Migranten
Meisjesbesnijdenis of genitale verminking komt in verschillende uithoeken van de wereld voor, precies in die landen waar de Shafi’i shariaschool wordt aangehangen. “Er is echter een gevaarlijke ontwikkeling gaande waarbij binnen islamitische gemeenschappen, waar vroeger genitale verminking van vrouwen niet voorkwam, nu genitale verminking wordt aanbevolen”, claimt Femmes for Freedom vervolgens in hetzelfde bericht. Dit gebeurt nu onder andere in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar dit heeft vaak te maken met migranten uit de eerder genoemde landen, waar de Shafi’i shariaschool dus wordt aangehangen.

Religieus
Sterker nog, in delen van de wereld waar meisjesbesnijdenis eerder niet voorkwam, zoals bijvoorbeeld in Zuidoost-Azië, is het samen met de Shafi’i shariaschool geïntroduceerd. Het is dus daarom niets cultureels of geografisch, maar iets religieus en precies dit wordt altijd, ook door mevrouw Musa van Femmes for Freedom, ontkend. Meisjesbesnijdenis komt voor in onder andere Jemen, Mozambique, India, de Filipijnen, Maleisië, Indonesië, delen van Egypte, Kenia, Somalië en andere landen of regio’s waar de Shafi’i shariaschool wordt gepraktiseerd.

Vorm van hoffelijkheid
Wat zeggen de andere shariascholen? Volgens de meeste Maliki juristen is meisjesbesnijdenis mustahab; d.w.z. degene die het doet zal beloond worden, maar zal niet veroordeeld worden wanneer het niet gebeurt. Hanbal, stelt dat meisjesbesnijdenis niet verplicht is, maar wel soenna, dus volgens de traditie van Mohammed, want daarin staat het dus beschreven. Fiqh Hanbali is o.a. in Saudi-Arabië dominant. Hanafi, in Turkije en Pakistan bijvoorbeeld is er een groot aantal volgers van deze shariaschool, stelt dat meisjesbesnijdenis niet verplicht is, maar wel een vorm van hoffelijkheid of een gunst naar de echtgenoot toe.

Nobele daad
Er zijn ook gevallen van meisjesbesnijdenis onder Bohra sjiieten in bijvoorbeeld India en delen van Pakistan. De voormalig rector van de bekende al-Azhar universiteit in Kaïro, dr. Muhammad al-Mussayar, heeft het volgende gezegd: “Alle rechtsgeleerden, vanaf de beginperiode van de islam en veertien eeuwen of meer daarna, zijn het erover eens dat meisjesbesnijdenis toegestaan is binnen de islam. Maar zij verschilden van mening over de status ervan binnen de sharia. Sommigen zeiden dat meisjesbesnijdenis een vereiste is binnen de sharia, net als de besnijdenis voor jongens, anderen zeiden dat het een reguliere praktijk is, terwijl anderen weer zeiden dat het een nobele daad is.” (bron: dr. Mark Durie, The Third Choice).

Strikte interpretatie
De bekende islamitische geleerde Ibn Taymiyyah heeft gezegd: “niet-islamitische vrouwen, onbesneden, hebben buitensporig veel seksuele verlangens.” (Fatawa al-Nisa’ of Jurisprudenties aangaande vrouwen). Ibn Taymiyyah leefde in de dertiende en veertiende eeuw en was een van de belangrijkste juristen van de Hanbali shariaschool. Een filosoof die een zeer strikte vorm van interpretatie van de koran en tradities aanhield, absoluut, maar hij deed dit op basis van de bronteksten en niet vanwege de cultuur of geografisch ligging.

Kortom, er zijn dus shariascholen die zeggen dat het verplicht is en andere die zeggen dat het aan te bevelen is, maar aangezien zij er allen over spreken, is het duidelijk dat het dus ‘iets’ met de islam te maken heeft. Tenzij mevrouw Musa wil claimen dat de soenna en de sharia niets met de islam te maken hebben. Dat is uiteraard een belachelijk idee.

‘Cutters’ ingevlogen
Meisjesbesnijdenis komt ook onder niet-moslims zeker voor, dat wil echter niet zeggen dat het niets met de islam te maken heeft. Zeker niet aangezien het moslims zijn die zo aan het gebruik vasthouden dat het inmiddels ook in landen als de V.S. en het Verenigd Koninkrijk, zoals hierboven reeds genoemd, op grote schaal voorkomt. Maar ook dichter bij huis, in België, is meisjesbesnijdenis inmiddels een groot probleem. Meegebracht door met name islamitische migranten. Er worden zelfs ‘cutters’ speciaal ingevlogen vanuit het buitenland. Daar komt nog bij dat het excuus van cultureel gebruik versus religieus gebruik geen stand houdt; cultuur en religie beïnvloeden elkaar nu eenmaal. Dit soort argumenten, het culturele, maar ook het geografische argument waar de stichting Femmes for Freedom gebruik van maakt in het eerder genoemde persbericht, zijn een afleidingsmanoeuvre om niet over het verband met de islamitische bronteksten en meisjesbesnijdenis te hoeven spreken.

Machtsstructuren
Het is goed dat er veel moslims vandaag de dag zijn, zoals bij Femmes for Freedom, die meisjesbesnijdenis willen stoppen, maar dat kan alleen gebeuren wanneer de islamitische wereld hier eerlijk over is en niet van alles aanwijst als probleemveroorzaker, behalve de islamitische bronteksten zelf. Femmes for Freedom zegt zelfs: “De Nederlandse overheid is met betrekking tot genitale verminking al te lang inactief gebleven.” Zij verwijten onze overheid wel preventieve initiatieven te ondersteunen, maar geen oog te hebben voor vrouwen en meisjes die al besneden zijn. Femmes for Freedom gaat zelfs zover te stellen dat: “De Nederlandse overheid weigert de verminkte vrouw haar lichamelijke integriteit terug te geven en houdt daarmee de machtsstructuren uit de patriarchale gemeenschappen in stand.”

Ontkenning
De pot verwijt de ketel; wanneer de islamitische wereld eindelijk eens zélf met de genitale verminking van meisjes afrekent en de bronteksten, fatwa’s, uitspraken van islamitische geleerden en de sharia die dit mogelijk maken bekritiseert en daar stelling tegen durft te nemen, dan – en pas dan – kan meisjesbesnijdenis een halt toe worden geroepen. Ontkenning leidt doorgaans niet tot oplossingen, maar houdt de situatie mede in stand. Overheden, niet alleen de Nederlandse, kunnen pas iets doen wanneer er eindelijk eens met één stem gesproken wordt binnen de moslimgemeenschap. Al deze onduidelijkheid helpt niet, maar schept alleen maar meer verwarring wat juist de probleemanalyse en het oplossen ervan schier onmogelijk maakt. Studie heeft aangetoond dat meisjesbesnijdenis op korte termijn shock, ernstige bloedingen en psychische problemen kan veroorzaken. Op de lange termijn kan er sprake zijn van vroege onvruchtbaarheid, chronische pijn, complicaties bij bevallingen, ontwikkeling van keloïd (goedaardig gezwel) en zelfs gevaar voor een pasgeboren baby wanneer de moeder is besneden (bron).

Zero tolerance
Wanneer wij willen dat deze pijnlijke, schadelijke en traumatiserende praktijken stoppen, moeten wij een begin maken de teksten die aan de basis hiervan liggen te durven bekritiseren. Er moet een duidelijk beleid hieromtrent komen en van overheidswegen moet er een risicoanalyse gemaakt worden waarin meegenomen wordt dat meisjesbesnijdenis binnen diverse islamitische shariascholen geaccepteerd wordt en soms dus zelfs verplicht is. Imams en ouders moeten een luid en duidelijk signaal van zero tolerance te horen krijgen. Er moet veel meer eenduidige informatie komen; dit soort vreselijke praktijken mogen niet voort blijven bestaan omdat men zich eerder druk maakt om de reputatie van de islam dan om de lichamelijke integriteit van deze jonge meisjes.

https://cultuurondervuur.nu/genitale-ve ... bij-islam/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

Voor het eerst in 30 jaar Britse veroordeling voor “vrouwenbesnijdenis”

Door: Redactie, 18:17, 01 februari 2019

Afbeelding

Rechter gelooft niet dat slachtoffertje ten val kwam tijdens klimpartij om een koekje te pakken

In het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst iemand schuldig bevonden aan “vrouwenbesnijdenis” [webm.: genitale verminking!]. Het gaat om een 37-jarige Oegandese moeder uit Oost-Londen, berichten Britse media.

De vrouw huilde in de rechtszaal toen ze de uitspraak hoorde. Ze had zelf beweerd dat het letsel aan de genitaliën van haar dochtertje het gevolg was van een ongeval. Het kind was volgens de vrouw ten val gekomen tijdens een klimpartij om een koekje te pakken.

De genitale verminking kwam aan het licht toen het kind met fors bloedverlies naar het ziekenhuis was gebracht. Daar bleek dat het meisje vermoedelijk was besneden met een scalpel. Het slachtoffer vertelde later zelf dat een ‘heks’ dat gedaan had.

De politie vond tijdens een huiszoeking aanwijzingen dat de moeder had geprobeerd hekserij te gebruiken om onderzoekers tot zwijgen te brengen. Ook zou ze haar dochtertje opdracht hebben gegeven tegen de politie te liegen.

De rechter doet pas in maart een uitspraak over de strafmaat, maar heeft de moeder alvast een forse gevangenisstraf in het vooruitzicht gesteld. De maximumstraf voor vrouwelijke genitale verminking is veertien jaar. Die praktijk is al meer dan dertig jaar verboden in het Verenigd Koninkrijk, maar is vaak lastig te bewijzen.

ANP

https://tpo.nl/2019/02/01/voor-het-eers ... snijdenis/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 42503
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Mahalingam »

Hoeveel mannen in ons land verminkt worden weten we niet. Maar het aantal vrouwen is wel geschat. Fijn toch dat 'met behoud van eigen cultuur'.
Vrouwenbesnijdenis komt vaker voor dan gedacht: 41.000 vrouwen in Nederland genitaal verminkt
Vrouwenbesnijdenis komt in Nederland bijna twee keer vaker voor dan tot nu toe werd aangenomen. De genitaliën van naar schatting 41 duizend vrouwen zijn verminkt. Ook het aantal meisjes dat risico loopt op verminking is veel hoger dan gedacht.

Dit blijkt uit een rapport van Pharos en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Pharos is een kenniscentrum gespecialiseerd in gezondheidsverschillen. Het rapport is opgesteld op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Vrouwenbesnijdenis is in Nederland sinds 1993 verboden, maar pas sinds 2006 is er actief beleid. Dat heeft voor zover bekend nog niet geleid tot veroordelingen.
[...]
In 2012 schatte Pharos nog dat 29 duizend vrouwen een vorm van genitale verminking was aangedaan. Het aantal meisjes dat de komende vijftien jaar risico liep op verminking werd toen geschat op 600 tot 3.800. Na bijstelling van het rekenmodel, komt Pharos nu met een veel hogere raming. Het instituut stelt dat 41 duizend vrouwen verminkt zijn en dat 4.200 meisjes het risico lopen op verminking. Dat risico lopen zij vooral als zij naar het land van herkomst van hun ouders of een van beide ouders gaan.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bafeaf1c/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

Fleur Agema veegt de vloer aan met GroenLinks: “Er wordt KOLOSSAAL weggekeken van meisjesbesnijdenis!”

Door Michael van der Galien, 27 juni 2019

Afbeelding
Fleur Agema (PVV).

We weten nu waarom GroenLinks niet stemde voor een motie om te stoppen met wegkijken bij meisjesbesnijdenis. Dat stelt Jan Roos (DDS-columnist, podcaster, mannetje van alles, ondernemer) op Twitter. Volgens de nummer twee van de partij in de Tweede Kamer, Kathalijne Buitenweg, is zo’n motie namelijk gewoon “flauw.”

Eerst een tweet van mede-GroenLinkser Nevin Ozutok. Zij stelt dat het heel “schokkend” is dat maar liefst 41.000 meisjes/vrouwen in Nederland “genitaal verminkt” zijn. Dit ondanks een wettelijk verbod op vrouwenbesnijdenis.

Lees verder>>>
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21294
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Groetjes uit gezellig Mali

Bericht door King George »

Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49739
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Pilgrim »

In Ierland, net zoals in ons land, zijn er veel meisjes die het slachtoffer worden van brute culturele “gewoontes”, die deze meisjes beschadigen voor het leven. Volgens experts zijn er duizenden meisjes het slachtoffer van genitale verminking en zijn er nog zeker 3000 meisjes die het risico lopen om te worden onderworpen aan genitale verminking, iets dat in mijn ogen gezien zou moeten worden als een zeer ernstige vorm van kindermishandeling.
www.breitbart.com

https://ejbron.wordpress.com/2019/10/28 ... nder-gaan/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77358
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Ariel »

‘Vakantie’ in Kenia

Het vermoeden bestaat al langer dat uit Somalië afkomstige gezinnen hun in Nederland geboren dochters in het buitenland laten besnijden, maar harde cijfers ontbraken. In Nairobi vertellen een bemiddelaar en een ‘snijdster’ echter openlijk over de praktijk.

Het is eind augustus als een Nederlands-Somalische moeder aankomt op Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi, Kenia. Ze is gekleed in een donkerblauwe jurk en een zwarte jilbaab, een doek die meer van het hoofd en schouders bedekt dan de bekendere hijab, als zij Terminal 1A verlaat. Ze sleept twee karretjes met koffers en enkele tassen met zich mee. Drie kleine meisjes van vijf, zeven en tien jaar klampen zich aan haar vast. De oudste draagt een felpaarse hijab, de twee jongere meisjes zijn gekleed in het bruin.

Ze zien er vermoeid uit na de lange vlucht vanuit Amsterdam via Qatar. Ze kijken om zich heen terwijl de moeder wordt begroet door Isaac Hassan. Hij is een taxichauffeur die bijklust als bemiddelaar voor Somalische gezinnen die in het buitenland wonen en die hun dochters willen laten ‘snijden’.

Op het vliegveld van Nairobi praten de moeder en bemiddelaar kort met elkaar en dan leidt Hassan het gezin snel naar zijn wachtende auto. Hij zal hen naar Eastleigh brengen, een dichtbevolkte buitenwijk in het oosten van Nairobi, ook wel Klein Mogadishu genoemd vanwege de vele etnische Somaliërs die er wonen. De nauwe straten zijn volgebouwd met dicht tegen elkaar aan staande flatgebouwen, met daartussen winkelcentra vol Somalische winkels. Zover het oog reikt zijn er kledingwinkels, eettentjes en specerijenverkopers, en in de straten vol gaten en kuilen drommen druk pratende vrouwen, hun hoofden en gezichten grotendeels bedekt. De buurt is berucht om zijn hoge misdaadcijfers – zelfs de Keniaanse politie gaat er liever niet naar toe.

Hassan heeft alles geregeld voor het gezin van vier: een safehouse, het appartement waar ze ‘veilig’ zijn, de afspraken met de vrouwen die de besnijdenis uitvoeren en het vervoer van de gezinnen tussen afspraken, appartement en vliegveld, voor de volle drie weken dat het in Kenia blijft.

Er doen in de Somalische gemeenschap in Nederland al jaren geruchten de ronde over meisjes die naar het buitenland worden gebracht om besneden te worden. Het is echter bijna onmogelijk om erachter te komen of dit echt gebeurt, omdat de betrokkenen weten dat vrouwenbesnijdenis verboden is in Nederland. Bij de Nederlandse organisaties en instanties die strijden tegen genitale verminking is er niemand die openlijk wil bevestigen dat hier geboren kinderen in het buitenland worden verminkt.

Ook als wij erachter willen komen wat waar is van alle verhalen over besnijdenissen in het buitenland, stuiten we op een muur van zwijgen in de Somalische gemeenschap in Nederland. Dat merkt ook de Keniaans-Somalische H., die Somalisch en Swahili spreekt en voor dit verhaal undercover gaat in de Somalische gemeenschap. Na vier maanden gezellig theedrinken en winkelen met haar Somalische nieuwe ‘vriendinnen’, is duidelijk dat genitale verminking niet iets is waarover vrouwen bij een kopje thee en een koekje onthullingen willen doen. In de Somalische gemeenschap wordt het niet op prijs gesteld als je de vuile was buitenhangt. Leidraad is het Somalische spreekwoord ceebtaada oo ay kow ogtahay, kun looma sheego: jouw schande is slechts aan één persoon bekend, en moet niet met duizend worden gedeeld.

We geven daarom de ervaren Keniase journalist George Kaigwa, die ons is aanbevolen door een Nederlandse documentairemaker, de opdracht uit te zoeken of Somalisch-Nederlandse gezinnen naar Kenia reizen om hun dochters te laten besnijden. Hij stuit al snel op taxichauffeur-annex-bemiddelaar Hassan, die bereid is hem mee te nemen als hij het Nederlands-Somalische gezin van het vliegveld ophaalt. Op het vliegveld bekijkt Kaigwa de ontmoeting van een afstand. Hij heeft Hassan verteld dat hij student is aan de Universiteit van Nairobi en dat hij geïnteresseerd is in de culturele gewoonten van de verschillende etnische groepen in Kenia. Hassan trapt er in. Maar zo gauw de net gearriveerde moeder Kaigwa ziet, wordt ze nerveus en achterdochtig. Ze wil weten wie hij is en waarom hij erbij is. De situatie wordt zo gespannen dat Hassan Kaigwa uiteindelijk vraagt een Uber naar de stad te nemen, omdat de vrouw anders niet meegaat. Hassan suggereert dat hij het gezin later misschien kan opzoeken in hun safehouse.

Omdat Hassan een soort reisagent is voor gezinnen die deze reisjes maken, heeft hij er geen moeite mee gedetailleerd te vertellen over zijn zakelijke relatie met het gezin. Zo had hij Kaigwa verteld over zijn plan het gezin naar Eastleigh te brengen, waar hij in de 11de Straat tijdelijk een huis had gehuurd om een vooraf gereserveerde ‘snijdster’ te ontvangen.

Nu Kaigwa’s aanwezigheid de moeder van de drie kinderen angstig heeft gemaakt, worden er nieuwe afspraken gemaakt. Het gezin verhuist naar een andere locatie voordat Kaigwa de vrouw te spreken kan krijgen. Hij komt er later achter dat het nieuwe safehouse in Lavington ligt, een dure woonwijk in het noordwesten van Nairobi, waar veel internationale scholen zijn. Anders dan Eastleigh met zijn drukke en lawaaiige straten, is Lavington rustig en sereen. Het is een buurt waar je niet gauw nieuwsgierige buren zult tegenkomen, en daardoor een perfecte plek voor illegale activiteiten, aldus Kaigwa. Ook in Kenia is genitale verminking verboden, maar de autoriteiten doen er nauwelijks aan opsporing en vervolging. Bovendien zijn de straffen ervoor erg laag.

Kaigwa stuurt ons opnamen van de gesprekken die hij voerde, waarbij Somalisch en Swahili door elkaar worden gesproken, en H. beluistert en vertaalt ze. Kaigwa heeft indrukwekkend materiaal verzameld, maar toch willen we zeker weten dat alles zo gegaan is als hij rapporteert. Daarom belt H. bemiddelaar Hassan op, en doet zich voor als een jonge, onzekere moeder die haar twee dochters wil laten besnijden. Hij klinkt alsof hij net wakker is, maar wordt al gauw enthousiast als hij begrijpt een nieuwe cliënt aan de lijn te hebben. Hassan verzekert haar dat ze aan het juiste adres is. ‘Ja, mijn zuster’, zegt hij, ‘het moet om religieuze (redenen), dus eigenlijk is het heilzaam voor jouw meisjes.’

Hij schept op over zijn laatste cliënt, het gezin dat Kaigwa op het vliegveld zag, om het vertrouwen van zijn nieuwe ‘cliënt’ te winnen. ‘Ik heb het huis voor hen gereserveerd, en het was 5000 (dollar). Ongeveer een week nadat ik hen daar in Lavington had ondergebracht, bracht ik hen naar die andere plek. Daar werden ze “geholpen”, en na een week vlogen ze terug naar Holland. Dus er is niets om je zorgen over te maken.’

Hassan vertelt aan de telefoon dat H. hem slechts ‘een klein bedrag’ hoeft over te maken, ‘ongeveer een derde, dat je van te voren betaalt’, zodat hij alvast een huis kan reserveren. De andere ‘diensten’ hoeft ze pas te betalen als ze in Nairobi is. ‘Mijn zuster’, zegt hij, ‘in de eerste plaats: moge God je in vrede hier brengen. Er zijn geen strenge voorwaarden voor jou, er zullen jou niet veel vragen worden gesteld: wie je bent, of je papieren hebt, hoe je heet, et cetera. Niets van dat alles. Alles wordt in orde gemaakt voor je.’

Los van het vliegticket, dat de cliënt zelf koopt, zijn er Hassans speciale taxidiensten van vijftig dollar per dag. Voor het onderdak betaalt de cliënt tussen de 700 en 800 dollar per maand in Eastleigh en 1000 tot 1300 dollar in South C, een buurt waar ook vooral Somaliërs wonen. Als de cliënt in een wat duurdere buurt wil verblijven, zoals Lavington, stijgen de verblijfskosten tot 5000 dollar, zeker als het op het laatste moment moet worden geregeld, zoals bij het gezin dat Hassan net van het vliegveld heeft gehaald. De snijdster zelf rekent tussen 150 en 200 dollar voor de soenna en 300 tot 800 dollar voor de firaun (zie kader).

H. laat Hassan weten bezorgd te zijn over de manier waarop de ‘besnijdenis’ wordt uitgevoerd. Het moet niet op de ‘klassieke’ manier gebeuren, de firaun-manier. ‘Het is alsof je gewoon op bezoek komt en we gaan het op een manier doen dat de kinderen geen pijn hebben’, zegt Hassan geruststellend. ‘Ik breng je naar de beste en die zal je helpen.’ Hoe H. er zeker van kan zijn dat het veilig gebeurt? ‘Het is zo, mijn zuster, en ik zal niets voor je verborgen houden’, sust Hassan. ‘Er is een plek waar je heengebracht kunt worden en waar de meerderheid van de Somaliërs het laat doen, en die doen het zoals het hoort. Het kan op de soenna-manier en het kan op de firaun-manier, zoals het bij onze moeders werd gedaan. Alle soorten zijn beschikbaar.’

Hij spreekt erover alsof hij verse groenten op de markt aanprijst. En hij verzekert H. dat de procedure hygiënisch wordt uitgevoerd: ‘De plek is schoon. Er waren verscheidene meisjes uit Holland die ik naar deze plekken heb gebracht en er zijn nooit klachten geweest. Er zijn geen problemen geweest.’ Hassan maakt duidelijk hoe groot zijn netwerk is. Hij zegt twee à drie gezinnen per maand te ‘helpen’ en dat hij in de afgelopen tien maanden met succes negen Nederlands-Somalische gezinnen heeft geholpen hun dochters te laten ‘besnijden’. Hij krijgt zijn cliënten via mond-tot-mondreclame. ‘Als iemand mij kent omdat ze dit hebben gedaan, geeft die persoon mijn contactinformatie en dan bellen ze mij. Contact tot contact, vriend tot vriend, of via familie.’

Het telefoongesprek met Hassan bevestigt wat Kaigwa heeft verteld. Maar we vragen Kaigwa ook met de ‘snijdsters’ te spreken. Het lukt hem uiteindelijk een van Hassans vaste ‘snijdsters’ te ontmoeten, weer onder het voorwendsel onderzoek te doen voor zijn studie.


In de buurt California Estate in Eastleigh leidt een smalle steeg vanaf First Avenue langs honderden straatverkopers en over een open riool, om bij een kleine blauwe poort te eindigen, weggestopt tussen een bouwplaats en een grote hoeveelheid kleren die te koop hangen aan een hek. Een bordje vermeldt in piepkleine letters de naam van de ‘kliniek’: Moeder en Kind. Hier ontmoet Kaigwa ‘snijdster’ Sagal, die zich voorstelt als ‘de Engels des Doods van de clitoris’. Er zijn nog twee vrouwen: haar assistente en een vrouw die zich ‘directeur van de kliniek’ noemt.

Kaigwa praat lang met Sagal over haar werk, via een tolk omdat hij geen Somalisch spreekt. Sagals assistente vertelt Kaigwa dat de moeder op het vliegveld vanwege de aanwezigheid van Kaigwa een ander adres en een andere ‘snijdster’ verkoos. ‘Ja, ze was heel bang en besloot het in een huis hier ver vandaan te laten doen, bij hun familie en haar moeder. Ik denk niet dat je haar nog zult zien’, zegt de assistente.

De tolk onderbreekt haar een paar keer, om het gesprek breder te maken. ‘De taxichauffeur zei dat deze meisjes iemands kinderen zijn’, zegt hij, ‘en dat het dus niet netjes is verslag te doen van hun “operatie”. Wij willen dus alleen dat jij ons vertelt hoe het proces van besnijdenis verloopt en over de problemen die ermee gemoeid zijn.’ Maar Sagal gaat door over dit ene gezin: ‘Die meisjes over wie jij het had, er was er één ouder dan drie, klopt dat? Het Hollandse meisje ouder dan drie, en één is ongeveer tien? Ze belden mij, maar ik heb ervoor gezorgd dat ze naar een andere besnijdster konden gaan.’

Zij deed dit wegens een nieuw verschijnsel onder Nederlands-Somalische gezinnen die de reis naar Kenia maken: omdat genitale verminking verboden is in Nederland, willen ze het risico verkleinen dat kinderen hen per ongeluk verraden. Daarom komen ze steeds vaker met hele jonge kinderen. ‘Nu brengen ze meisjes die pas één of twee jaar oud zijn. Die kunnen niet praten, snap je?’ zegt ze. ‘Eentje van vijf kan erover praten, dat is wat ouders ons verteld hebben. Dus als ze thuiskomen, kunnen ze zeggen: “Mijn moeder heeft dit gedaan”, snap je?’

Ze voegt daar op zelfverzekerde toon aan toe: ‘Als het een te riskant geval is, stuur ik het gezin door.’ Daarmee doelt ze op de gevangenisstraf van drie jaar die een gearresteerde ‘snijdster’ kan krijgen: uit voorzorg verwijst ze riskante gevallen door naar een van de vele andere ‘snijdsters’ in Eastleigh. Sagal kan selectief zijn omdat ze veel cliënten krijgt doorverwezen vanuit het buitenland. Ze noemt Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Zweden en de Verenigde Staten. ‘Ik neem geen meisjes van vijf jaar of ouder. Die gaan praten en verpesten alles en ik wil niet dat de moeder wordt gearresteerd.’

Bemiddelaar Hassan vertelt Kaigwa ook over een ander gezin uit Nederland. De moeder vastte omdat het ramadan was. Ze had twee kinderen, een jongen en een meisje van negen. Het meisje was ‘geholpen’, maar de moeder was overstuur omdat het meisje erg verdrietig werd toen het gezin na drie maanden terugkeerde in Nederland. ‘Het meisje weigerde weer naar school te gaan. Zij had een gebroken geest en sloot zich op in huis. Inmiddels praat het meisje niet meer met haar eigen moeder en broer, heb ik gehoord.’ Het is niet mogelijk erachter te komen wie dit kind is: we weten niet waar het gezin woont.

De Nederlandse overheid financiert projecten die gericht zijn op preventie van en voorlichting over genitale verminking, maar doordat cijfers ontbreken, is het onmogelijk te weten in hoeverre de subsidies zin hebben. Er is vrijwel geen registratie van (verdenking van) genitale verminking. Professionals in de zorg zijn zeer huiverig om ‘verdachte gevallen’ te melden. Veilig Thuis Amsterdam, meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, zegt desgevraagd dat vorig jaar maar één keer melding is gemaakt van (verdenking van) genitale verminking, het laatste jaar waarover het gegevens heeft.

Zahra Naleie, programma-manager van de Federatie van Somalische Associaties in Nederland, zet zich al 25 jaar in voor preventie van genitale verminking. Volgens haar gaat het goed in Nederland met de preventie, maar niet met het melden van verdenkingen bij politie of Veilig Thuis. ‘Ik heb veel gevallen van verminking gezien, maar de ouders zijn nooit voor de rechter gekomen in Nederland. Ik heb geen onderzoek gedaan, maar in mijn ervaring komt de weerzin (om aangifte te doen) van de professionals’, zegt ze, zonder daar verder op in te willen gaan.

Pharos, het kenniscentrum voor gezondheidszorg, kreeg dit jaar bijna 330.000 euro subsidie van het ministerie van VWS voor preventie van genitale verminking. In juni publiceerde het een rapport over de stand van zaken in Nederland.

Omdat harde cijfers ontbreken, heeft Pharos een statistische methode gehanteerd om het aantal meisjes te kunnen schatten met een verhoogd risico op genitale verminking. Deze is gebaseerd op het aantal geregistreerde migranten uit zogenaamde risicolanden en berichten van vroedvrouwen over hoeveel genitaal verminkte vrouwen zij hebben gezien – vrouwen die zijn verminkt voordat ze naar Nederland kwamen. Volgens Pharos wonen er in Nederland bijna 41000 vrouwen die zijn besneden en lopen naar schatting 4200 meisjes de komende twintig jaar risico op besnijdenis.

Genitale verminking van vrouwen
Er zijn drie soort genitale verminking (VGV) van vrouwen: de kleine soenna, waarbij het zichtbare deel van de clitoris of alleen de top ervan wordt verwijderd. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt dit type 1. Daarnaast is er de grote soenna, waarbij naast de clitoris ook de kleine schaamlippen (labia minora) worden verwijderd (type 2). Tot slot is er de firaun, type 3, waarbij de clitoris, de kleine en de grote schaamlippen (labia majora) worden verwijderd, de wond wordt dichtgenaaid en slechts een kleine opening wordt opengelaten voor urine en menstruatiebloed. De naam – ‘faraonische’ – verwijst naar de oorsprong van deze verminking, die in het oude Egypte ligt.

Meer dan 200 miljoen nu levende meisjes en vrouwen zijn op een van deze manieren verminkt in dertig landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De besnijdenis wordt vooral gedaan bij meisjes tussen de 0 en 15 jaar oud, en alleen in sommige moslimgemeenschappen, om religieuze redenen.

Bemiddelaar Hassan noemde 22 gevallen van meisjes die waren meegenomen naar Kenia om besneden te worden, tussen januari en oktober dit jaar. En dat gaat om één bemiddelaar en één ‘snijdster’. Het werkelijke aantal meisjes uit Nederland dat in het buitenland wordt besneden, zal veel hoger liggen. Zo komt besnijdenis ook voor bij migranten uit Soedan, Eritrea, Ethiopië en Egypte en bij Koerden. De Soedanese vluchteling Nusiba Abdalla, die al lang in een asielzoekerscentrum verblijft in afwachting van een besluit over haar asielaanvraag, vertelt dat Soedanezen in Nederland hun dochters ook vaak tijdens de schoolvakanties meenemen naar hun geboorteland voor een besnijdenis. Een andere, anonieme Soedanese bron die al ruim twintig jaar in Nederland woont, bevestigt dit.

Bovendien hoef je niet naar Afrika om je dochter te laten ‘helpen’. Er zijn sterke vermoedens dat Somalische ouders hun dochters laten besnijden in het Verenigd Koninkrijk, in het bijzonder in Birmingham, dat een zeer grote Somalische gemeenschap heeft. De ‘s nijdsters’ worden er speciaal voor ingevlogen, meldde de Britse krant The Independent. De Somalische gemeenschap in Birmingham is groot genoeg om deze ook in het VK verboden activiteiten onopgemerkt te kunnen laten uitvoeren.

En dan zijn er nog verdenkingen die we niet kunnen verifiëren. Half mei worden we benaderd door een Somalisch sprekende medewerker van de sociale dienst in een grote stad, die vreest dat een van zijn cliënten haar dochters heeft laten besnijden. De vrouw vertelde hem dat haar drie in Nederland geboren dochters in Kenia zijn ‘om de koran te leren’ en ‘terug te laten keren tot de cultuur’. De drie meisjes blijken uitgeschreven te zijn uit de Basisregistratie Personen in hun woonplaats en verblijven vermoedelijk bij hun vader in Kenia. Volgens de medewerker, die anoniem wil blijven, kwam de moeder al snel niet meer opdagen bij de sociale dienst, hoewel zij hulp nodig heeft wegens schulden. Waarschijnlijk is ze geschrokken van zijn vragen over waarom zij de kinderen het land uitgebracht heeft en wat zij bedoelt met ‘terugkeren naar de cultuur’.

‘Terugkeren naar de cultuur’, of dhaqan-celis in het Somalisch, is een breed gebruikte term die onder andere wordt gebruikt voor lessen waardoor in het Westen geboren kinderen kennismaken met de cultuur van hun ouders. Maar, zegt de medewerker van de sociale dienst, ‘dhaqan-celis is in feite een code voor besnijden. Als ik zeg dat ik mijn kinderen heb meegenomen naar mijn geboorteland om hun mijn cultuur te leren… Dat is niet wat er gebeurt. Het gaat beslist om de besnijdenis. Als je een klein meisje bent, is de enige reden om naar huis te gaan besneden te worden, niet om meer over cultuur te leren.’

De drie meisjes in dit geval zijn zeven, negen en elf jaar oud. Zij zijn het grootste deel van dit jaar niet naar school geweest. Een telefoontje naar de afdeling Leerplicht in hun woonplaats levert niets op: men weigert uit te zoeken of er drie meisjes zijn die al zo lang absent zijn, met als reden de privacywetgeving.

Terug naar Nairobi, waar Hassan aan Kaigwa vertelt dat ‘het werk’ altijd ‘in het geheim’ wordt gedaan. ‘De regering weet niet dat dit in particuliere huizen wordt gedaan.’ Omdat er weinig arrestaties plaatsvonden, gaven veel gezinnen de voorkeur aan privéklinieken, maar de afgelopen jaren heeft de Medische Raad in Kenia illegale klinieken, apotheken en kwakzalvers hard aangepakt in verschillende delen van Nairobi, waaronder Eastleigh. Door de verminking thuis uit te voeren, voorkom je arrestatie, aldus de snijdster. ‘Bijna niemand gaat nog naar klinieken om de vagina te fixen’, zegt ze, waarop zij en haar assistente in de lach schieten vanwege dit woord. ‘Alleen misschien als het slecht “gecorrigeerd” is.’

Naast de feitelijke snijdster is er een assistente die een pijnstiller injecteert in de dijen van het meisje. Hassan weet niet wat voor middel het is. ‘Degene die de besnijdenis uitvoert, is een ander dan de vrouw die de injectie doet. Ik weet niet wat erin zit, misschien wel water.’

In zijn gesprekken met Kaigwa lijkt Hassan de gevolgen te begrijpen voor de gezondheid en het psychologisch welzijn van de besneden meisjes, vooral voor kinderen die geboren en opgegroeid zijn in Nederland. ‘Als de meisjes daar vandaan komen (uit Europa), zelfs als ze pas drie zijn, zien ze er gezond en sterk uit. Nadat ze zijn besneden, zijn het net kinderen van één of twee jaar oud, zo mager worden ze. Ze hebben veel bloed verloren, en raken ook gedemoraliseerd. Als ze na drie, vier of vijf maanden teruggaan, zijn hun ogen naar de grond gericht. Zo worden ze mee teruggenomen.’

Intussen gaat de praktijk gewoon door. Eind oktober landde een nieuw gezin in Kenia, waar Hassan eind augustus al over vertelde. Hij had een groot huis gereserveerd voor dit gezin met zeven kinderen, onder wie vier meisjes, vertelde hij Kaigwa destijds. ‘Ze (de moeder) vroeg mij een groot huis te zoeken waar ze een tijd konden blijven. Ik ken hun verhaal, en ze wil de meisjes hier laten besnijden. Hun is verteld dat ze op vakantie gaan. Een maand na hun aankomst worden de meisjes op de “slachttafel” gelegd – en alle drie tegelijk “geholpen”.’
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21294
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door King George »

Wat een hoogopgeleide en vakbekwame kennisimmigranten toch weer. We hebben ze nodig. We hebben ze nodig.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77358
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrouwen besnijdenis

Bericht door Ariel »

King George schreef:Wat een hoogopgeleide en vakbekwame kennisimmigranten toch weer. We hebben ze nodig. We hebben ze nodig.
Ik vraag me af wie al de duizenden euro's hebben betaald voor dit "vakantie reisje".
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie