Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51252
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Pilgrim »

Duitse mediamagnaat Mathias Döpfner: ‘We zien de voorbodes van onderwerping’

Sietske Bergsma, 19-09-2017

Afbeelding

Opmerkelijke toespraak bij landelijke mediabijeenkomst in Stuttgart roept op tot kritische journalistiek en mondig burgerschap

Gisteren sprak ‘de Ruport Murdoch’ van Duitsland, Mathias Döpfner (foto) – president van de Duitse vereniging van krantenuitgevers (BDZV) en winnaar van vele journalistieke prijzen, voor een volle zaal in Stuttgart over de kwaliteit van de journalistiek en de uitdagingen van deze tijd. Het werd een bijna on-Duits vlammend betoog over het gevaar van onderwerping aan islam en autocratische overheden. Een beetje laat komt de oproep wel.

“De democratieën worden wereldwijd verzwakt. Radicale minderheden dicteren het discours. Er kan maar een antwoord zijn op de uitdagingen van deze tijd: kritische journalistiek. (...) De tijden zijn ernstig, het gaat om veel. Alleen als we vechtlustig zijn en zelfverzekerd, kunnen we winnen.”

“Ik heb maar een boodschap: vecht voor de toekomst van vrije samenlevingen met kritische journalistiek. Hier noem ik zomaar drie weken uit de afgelopen zomer. Eind juli steekt Ahmad A, een Palestijn, een 50-jarige man neer in een Edeka supermarkt in Hamburg. Zeven anderen raakten zwaargewond. Op 9 augustus overrijdt Hamou Benlatrèche, een 36-jarige Algerijn, zes soldaten in de stad Levallois-Perret bij Parijs. Drie dagen daarvoor probeerde een islamist mensen neer te steken met een mes voor de Eiffeltoren. Op 18 augustus doodt een jonge man genaamd Abderrahman Mechkah twee mensen in de Finse stad Turku. Eén dag eerder doden twaalf terroristen 13 mensen in Barcelona. Op vrijdag ontplofte een bom in de metro in Londen. En in Parijs viel een moordenaar met een mes soldaten aan die door de Franse hoofdstad patrouilleerden.”


Het einde van diversiteit
Döpfner spreekt vervolgens over het ‘begin van onderwerping’ . Hij haalt Samuel Huntington aan, die twintig jaar geleden het bekende proefschrift ‘Clash of Civilizations’ publiceerde. De professor van Harvard beweerde dat na het einde van de Koude Oorlog nieuwe conflicten zouden ontstaan tussen verschillende culturen en religies.

“Vandaag zijn ze de realiteit. Terreur is alledaags in Europa. En wel al sinds zestien jaar. In 2001 zijn ongeveer 3000 mensen vermoord. En de frequentie van aanslagen neemt alsmaar toe. We moeten oppassen dat we niet in de wereld terechtkomen die Michel Houellebecq in zijn boek ‘Onderwerping’ beschrijft. We mogen er niet aan wennen. In Houellebecq’s boek passen de Fransen zich aan. Het begint kruipend: vouwen dragen geen minirok meer, steeds meer mensen bekeren zich tot islam. Zover is het bij ons nog niet, maar we zien de eerste voortekenen.”

“De Lidl bedrukt verschillende traditionele producten met een foto uit Griekenland. Kerken zijn daarop ook te zien. Om geen klanten te beledigen heeft Lidl de kruisen van de kerken verwijderd. Slechts een paar weken geleden meldde het krantje “Nordkurier” uit de stad Neuss dat de traditionele bockwurst in hun buitenzwembaden niet meer te koop is. De reden: varkensvlees. Halal is al lang niet meer alleen in Turkse of Arabische restaurants te koop. Ik zou me geen zorgen maken over een enkele toevoeging aan ons menu. Mensen mogen insecten, vegetarisch, veganistisch, slakken, halal of kosher eten. Ik maak me zorgen over het tegenovergestelde: het einde van de diversiteit. Het ergste is de verwijdering van keuzes uit angst. Het begin van de onderwerping.”


Voortaan met zijn tweeën joggen
“Niet alleen met ons voedsel lopen we het risico om de rechtsstaat en de cultuur aan een kleine radicale minderheid op te offeren. Aydan Özoguz, de integratiecommissaris van de Zwitserse regering, waarschuwde vorig jaar voor een algemeen verbod op kindhuwelijken. Serieus. Om de Iraanse president Hassan Ruhani niet te kwetsen, zijn naakte beelden in Rome onlangs verborgen onder houten dozen.”

“Er zijn tal van andere gevallen. En anders dan velen geloven is de aanpassing van de meerderheid aan een onverdraagzame minderheid op geen enkele wijze de uitzondering. Dit toont de filosoof en wiskundige Nassim Nicholas Taleb in zijn briljante essay “De meest intolerante wint: de dictatuur van de kleine minderheid.” En tegenwoordig proberen steeds meer mensen onverdraagzaam te zijn.”

“Eerder deze maand werd in een park in Leipzig een vrouw verkracht. Een woordvoerder van de politie zei: “Het zou beter zijn om voortaan met z’n tweeën te gaan joggen”. (...) In Hamburg brengen linkse criminelen op de G20-top een hele stad in een noodtoestand. De politie kon niet langer hun eigen burgers beschermen.”

“De ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ (FAZ) berichtte over een studie, waarin meer dan 500 joden in Duitsland werden geïnterviewd. Vorig jaar alleen al meldde 29 procent daarvan beledigingen en intimidatie. En drie procent was fysiek aangevallen in de afgelopen twaalf maanden. Omdat ze Joden zijn.”

“In Berlijn zegt een snackverkoper tegen zijn gast dat hij niet aan Joden serveert. Slechts een paar dagen geleden, hebben Duitsers bij een voetbalwedstrijd van het nationale team “Sieg Heil” in het stadion geroepen. (...) Er gaat geen week voorbij dat er geen rechts-radicale gewelddadigheden zijn en anti-semitische incidenten het land ontwrichten.”


Leven met de waarden die de VS ons hebben geleerd
Dan spreekt Döpfner over dat de democratie in Duitsland tegenwind heeft, maar dat in veel andere landen er een stormvloed is. Hij heeft het over Turkije, de gevangen genomen (Duitse) journalisten aldaar, waaronder Deniz Yüzel. En over Rusland. In het algemeen zegt hij:

“Het is handig om te onthouden dat autocratische systemen bijna altijd beginnen met het verbieden van de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van kunst en de persvrijheid. De voorbode van de Holocaust in 1933 was de nacht van de boekverbrandingen.”

Dan over Trump. Hij vindt hem narcistisch, journalistenfeindlich und demokratiegefährlich. Toch, benadrukt hij, is het de taak van de Europeanen om onze missie te verdedigen en te ‘leven met de waarden die de VS ons hebben geleerd te verdedigen’. Dan noemt hij George Orwell’s voorspelling. Want ‘het beeld wordt ingewikkelder omdat liberale waarden en vrede niet alleen onder druk staan door politieke ontwikkelingen’, zegt hij.

“Enkele dagen geleden schreef de uitvinder en ondernemer Elon Musk (van de Tesla auto’s): ‘De concurrentie voor de soevereiniteit van kunstmatige intelligentie tussen individuele landen is naar mijn mening de meest waarschijnlijke reden voor een derde wereldoorlog’. Musk is voor velen bekend, vrees voor technologie hoort niet bij hem. (...) Musk heeft nu een fonds gelanceerd en meer dan een miljard dollar bij elkaar gebracht om de bedreigingen van kunstmatige intelligentie te bestrijden. Ik vind het belangrijk dat we Musks argumenten serieus nemen. Ook omdat onze industrie direct wordt beïnvloed door kunstmatige intelligentie. Of meer in het algemeen omdat digitalisering duidelijk het potentieel voor beide heeft: om een menselijke zegen te worden zoals de uitvinding van wiel of boekdruk. Óf een instrument van vrijheidsontneming, uit Orwell’s voorspelling ‘1984’.”

Journalistiek is de schijnwerper van de Verlichting en de zaklamp van de mondige burger
Hij gaat verder in op de rol van technologie in een veranderende samenleving, onze afhankelijkheid van mobiele apparaten en machines. ‘Hoe voorkomen we dat we de machine de mens dient en niet andersom, vraagt hij zich af. Hij zegt: ‘mijn diepste overtuiging is: door journalistiek. Als instrument van vrijheid’.

“Journalistiek is de schijnwerper van de Verlichting, of op zijn minst de zaklamp van de mondige burger. Journalistiek betekent het vragen van ongemakkelijke vragen, het vertellen van onaangename waarheden, het opsporen van verborgen dingen – die anders in het donker zouden blijven. Journalistiek betekent ook strijd, polemiek, debat – en dus een geestelijke stimulans en een aanhoudende strijd om het juiste standpunt, de eeuwige zoektocht naar het juiste pad. Journalistiek informeert, voedt op en vormt uiteindelijk de ware soeverein van de democratie: de burger. Het zijn alleen deze verantwoordelijke burgers, en niet de gemonopoliseerde die de juiste beslissingen kunnen nemen op basis van juiste en relevante informatie en kennis. Zodat de politici die hij kiest dan de juiste koers kunnen uitzetten. Voor zelfverzekerde samenlevingen. Dat is precies waarom dictators bang zijn voor vrije drukpers.”

Journalisten maken ook fouten en dat is niet erg, vervolgt hij. Maar we moeten niet bang zijn die te maken. Hij is voor het openbaar maken van de herkomst van criminelen in berichtgeving, omdat ‘het waar is’ en om de ‘hetzes van de politieke correctheids-maffia te verstoren’.

Behoorlijk, betrouwbaar nieuws is begeerlijk alternatief geworden
Tot slot zijn aanbevelingen. Dit is er volgens Mathias Döpfner nodig voor de toekomst:

“We moeten vechten voor onze samenlevingen en de toekomst van de journalistiek. En een ieder van jullie kan helpen. Dit is het eerste. Het tweede is dat onze uitgeverijen een kader moeten creëren voor journalistiek die relevant en succesvol kan zijn. Mijn verzoek aan u, aan ieder van ons hier in deze zaal: In deze moeilijke, politiek zeer kwetsbare tijden creëer de voorwaarden voor vrije, kritische journalistiek om te kunnen blijven bestaan en groeien. Eigenlijk zijn de basisvoorwaarden gunstig.”

“De vloed van ‘Fake News’ heeft in de publieke opinie een renaissance van het nieuws op gang gebracht. Behoorlijke, betrouwbare feiten en exclusief nieuws zijn een begeerlijk alternatief geworden. De ‘verantwoordelijke afzender’ is weer in trek. (...) Investeer in verslaggevers die gaan waar het brandt. Investeer in onderzoeksjournalistiek en in reizen die nodig zijn. En investeer in kritische kruiskoppen, die ons soms irriteren, maar die vaak de vinger op de zere plek leggen. En vooral: investeer in uitstekende schrijvers die zo schrijven dat mensen wel verder moéten lezen.”


http://media.tpo.nl/2017/09/19/duitse-m ... erwerping/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80785
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Ariel »

Klachten over het NOS Journaal? Meld je hier.
Zwartboek NOSjournaal

Hoe betrouwbaar en onafhankelijk is het NOS-journaal? Deze vraag stelt menig nieuwsconsument. TheKarskens Times, luis in de journalistieke pels, begint daarom met een inhoudsanalyse. Afhankelijk van het resultaat begint TKT namens gedupeerden een rechtszaak. Uw hulp is daarbij onontbeerlijk.

Wij vragen u items aan te leveren waaraan u zich hebt geërgerd omdat de waarheid grof geweld is aangedaan, of omdat de waarheid dermate is verdraaid of gemonteerd dat u in een bepaalde denkrichting bent gedrukt, of omdat het échte nieuws is verzwegen, of omdat er onvoldoende weerwoord is gevraagd, of omdat met herhaling nepnieuws is verspreid, omdat er te weinig sprake is van pluriformiteit, of omdat er sprake is van vooroordelen ten opzichte van een bepaald persoon, nationaliteit, ras, geloof of politieke overtuiging.

Kom met duidelijke actuele voorbeelden liefst met dag van uitzending, de presentatie, de maker en geef uitleg. Ga niet verder terug dan tien jaar geleden. Wie niks maakt, maakt ook geen fouten. Dus versprekingen en bloopers blijven buiten beschouwing.

Stuur uw informatie naar [email protected]

En/of naar postbus 12830, 1100 AV te Amsterdam.

Deadline staat op 31 december 2017. Tussentijds komt er verslag waarin we ook verwijzen naar eerdere onderzoeken om te bepalen of er sprake is van verbetering dan wel verslechtering. Dus blijft tuned! De vijf beste voorbeelden ontvangen een boek van mijn hand.

Waarom het NOSjournaal?

Het best bekeken nieuwsprogramma kost de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks zo’n vijftig miljoen euro, inclusief de kosten voor de radionieuwsuitzendingen, teletekst, apps en website. Een hoop geld. Dus de ‘staatsonderneming’ mag best een keer tegen het licht worden gehouden.

Wat doet TheKarskensTimes met deze informatie?

Op de eerste plek wordt uw input gecontroleerd en duidelijke voorbeelden voorgelegd aan het NOSjournaal voor een reactie. Vervolgens is het de bedoeling dat de uitslag met hoor-wederhoor (jaja, daar doet TheKarskensTimes aan) op de site verschijnt.

Het NOSjournaal wordt betaald uit de algemene middelen, grotendeels belastinggeld. Dus mochten er zaken aan het licht komen die indruisen tegen de gedragscode van de NOS, behoort aangifte bij het Openbaar Ministerie met verzoek tot vervolging zeer zeker tot de mogelijkheid.

Blijft het hierbij?

Dat is de vraag. Als het aanslaat kunnen we het onderzoek uitbreiden naar andere programma’s van de NPO. Bijvoorbeeld: In hoeverre komen alle geluiden uit de samenleving nog wel eerlijk verdeeld voor het voetlicht bij de publieke omroep? Daarbij gaat het vooral om de verdeling van de zendtijd op goed bekeken uren en zenders. Het mooie van het Nederlandse omroepbestel met de waaier aan zendgemachtigden is dat iedereen gehoord kan worden. Althans dat is de opzet, vraag is of dat ook gebeurt met uw centen. Ook zoeken we mogelijk een antwoord op de vraag of ‘embedded journalistiek’ of reisjes met Niet-Gouvernementele Organisaties de nieuwsstroom naar uw huiskamer sturen.

Waaraan is géén behoefte?

Scheldpartijen en complottheorieën. Beperk u dus tot concrete voorbeelden. Wellicht is er een vakgroep ‘journalistiek’ bij een opleiding die ook een steentje kan bijdragen.

Wat is wél nodig?

Geld. Euro’s voor het onderzoek - zaken moeten gecheckt worden, niet waar? - en wellicht kijkt in bepaalde gevallen een jurist naar de zaak. Bijvoorbeeld of er sprake is van smaad of laster én zeker of er voldoende gronden bestaan voor een rechtszaak.

Dus geef gul. Het recht in Nederland (en de rest van de Europese Unie) moet van U komen, de burger, de kijker, de betaler! Doneer hier.


POWER TO THE PEOPLE

Arnold Karskens

Journalist van het volk
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80785
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Ariel »

Is dit artikel het gevolg van nieuwe en kritische journalistiek ?

Ik moet hier om lachen. Maar ja...Haal die grijns van je gezicht Ariel. : nono3: Waarschijnlijk wonen er miljoenen naieve mensen in Nederland voor wie dit groot nieuws is.
’SS had ook moslims in dienst’

„Het beeld van de beruchte Duitse SS (de Schutzstaffel) in de Tweede Wereldoorlog is er een van grote, blonde Ariërs, die meedogenloos te werk gingen en die doodseskaders vormden. Maar dat beeld is incompleet. Wie weet bijvoorbeeld dat de SS een multiculturele organisatie was, waarin tientallen nationaliteiten dienden, onder wie een groot aantal moslims in twee Kroatische divisies?”

Dat zegt historicus Jory Brentjens, die voor het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de tentoonstelling ’De SS: Veelzijdig Extremisme’ heeft ingericht. Voor zover bekend is er in Nederland niet eerder een complete expositie gewijd aan de in de oorlog zeer gevreesde SS.

’Onbekend stukje geschiedenis’
„Wij denken dat zo’n tentoonstelling zeker zinvol is. Het is een onbekend stukje geschiedenis. Wij laten zien dat de SS een wijdvertakte organisatie van enorme extremen was, die in alle vormen een misdadig karakter had. De SS ging in alles tot het uiterste”, zegt Brentjens. „Het fanatieke raciale denken veroorzaakte altijd menselijk lijden, niet alleen in de concentratiekampen.”

Zo bezat de organisatie onder andere porselein- en mineraalwaterfabrieken, waar ze gevangenen als slaven lieten werken onder erbarmelijke omstandigheden. De SS beheerde ook kinderopvangcentra met als doel Arisch ras te kweken. Onder invloed van leider Heinrich Himmler kreeg oud-Germaanse mystiek voet aan de grond. Het kerstfeest moest vervangen worden door een Germaans ritueel.

’Populair bij neo-nazi’s’
Brentjens: „Door sterke verhalen en stereotypen is de SS nu nog populair bij groepen als neo-nazi’s en rechtsextremisten. Onze tentoonstelling heeft dan ook een missie: we willen geschiedvervalsing over de kwaadaardigste organisatie van de Tweede Wereldoorlog rechtzetten.”

Het Bevrijdingsmuseum is niet bang dat de expositie tot rechts-extremistisch vlagvertoon zal leiden. „Iedereen is welkom. Als ze zich netjes gedragen kunnen ze wat van deze expositie leren.”

De tentoonstelling gaat op 13 oktober open en duurt tot en met 15 april 2018.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7250
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
„Het beeld van de beruchte Duitse SS (de Schutzstaffel) in de Tweede Wereldoorlog is er een van grote, blonde Ariërs,
Wiens verknipte beeld is dat dan? Die Oostenrijkse schilder bijvoorbeeld voldeed daar helemaal niet aan.
Het Bevrijdingsmuseum is niet bang dat de expositie tot rechts-extremistisch vlagvertoon zal leiden. „Iedereen is welkom. Als ze zich netjes gedragen kunnen ze wat van deze expositie leren.”
De bezoekers gaan daar dus in elk geval niet leren dat de nazi's meer links dan rechts waren. Jammer jongens, probeer het nog eens!
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51252
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Pilgrim »

Zwartboek NOS Journaal, 1e vangst

Maandag 02 oktober 2017

Afbeelding

Op 20 september vroeg ik u om voorbeelden die duidelijk maken dat het NOS Journaal niet aan zijn wettelijke verplichting voldoet. De rijksoverheid stelt immers: ‘De NOS zorgt voor onafhankelijke nieuwsvoorziening’.

Enkele meningen: Jan Bosma op Facebook: ‘Ik erger me de laatste jaren vreselijk aan de gekleurde berichtgeving en het bashen van bepaalde groepen en personen in het bijzonder. NOS hoort totaal onafhankelijk en objectief te zijn, maar neemt bij veel zaken politiek standpunt in.’

Hans Izaak Kriek meldt op Facebook: ‘Als voormalig TrosAktua journalist had ik ooit de primeur over de greep van het kabinet in de pensioenkas van het ABP. De media slapen in deze tijd of steunen de overheid.’

Frits de Jong reageert op FB: ‘Ze steunen de overheid en belazeren de bevolking.’

Het doel van dit zwartboek: nagaan of het juridisch hard te maken valt aangifte te doen tegen het NOS Journaal c.q. de Nederlandse Omroep Stichting wegens (onder andere) misbruik van belastinggeld.

Hieronder een eerste greep van voorvallen die zijn aangedragen en zijn terug te vinden op het internet. Een tweede reeks volgt over een paar weken. Voorbeelden, zowel items uit uitzendingen als persoonlijke ervaringen, blijven welkom tot eind dit jaar. Commentaar of gevloek houden geen stand voor een rechtbank, wel goed onderbouwde zaken. Stuur uw informatie daarom met duidelijke datum en link naar [email protected]. Als leidraad heb ik alvast wat categorieën aangegeven. Tussentijdse correcties of toevoegingen op deze eerste shift behoren uiteraard tot de mogelijkheden. Het moet allemaal kloppen als de advocaat aan de slag gaat. En oja, steun het initiatief! Doneer voor de waarheid.

Grote misleidingen zijn volgens veel indieners:

Het NOS-Journaal van 8 september 2014 toont BBC-journalist John Sweeney die president Poetin een vraag stelt over de Russische steun aan de opstandelingen in Oost-Oekraïne. Op het NOSjournaal zien we op beeld en in tekst hoe Poetin de vragensteller ‘zo goed als genegeerd’. Hierdoor ontstaat bij de kijker het idee dat Poetin geen antwoord wil geven en zo expliciet schuld op zich laat. Uit andere beelden geleverd door Russia Today blijkt dat Poetin de BBC-verslaggever echter uitgebreid te woord staat. Het NOSjournaal corrigeert nooit fouten die zijn gemaakt in de eigen uitzending. NOSjournaal hoofdredacteur Marcel Gelauff twittert naderhand dat het ‘niet erg handig’ was. U kunt het NOS-item met de orginele versie nazien.

Het verknippen van de vraag van PVV-tweedekamerlid Dion Graus in november 2011 als lid van de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel over het ingrijpen van de Nederlandse overheid in financiële systemen ten tijde van de kredietcrisis. Het antwoord door oud-ABN AMRO topman Jan Peter Schmittmann wordt in het NOSjournaal zo gemanipuleerd dat Graus als een domme man wordt neergezet, terwijl zijn vraag juist werd gesteld. U kunt het NOS-item met de orginele versie nazien.

Journalist Bart Schut is ooggetuige van de rellen bij het bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kayain aan Rotterdam op 11 maart 2017. Hij weet wie de aanstichters zijn. 'Wat zie je 16 uur later, als eindredacteuren en hoofdredacteuren hun zegje hebben kunnen doen? Precies het tegenovergestelde.' Kijk en lees Nine for news en interview Weltschmerz.

Bij de eerste Pegida-demonstatie in Nederland op 11 oktober 2015 in Utrecht vertelt het NOSjournaal niet dat de tegendemonstranten de grote aanstichters waren van de rellen. Het verslag.

GeenStijl meldt: 'Volgens het NOS Journaal waren er in Keulen op 17 juni 2017 "duizenden" moslims op de been om te protesteren tegen terreur. Dat waren er 300 tot 500, onder wie heel veel naïeve dialoogwappies die de moslims aaiend kwamen vertellen dat ze brave moslims zijn.' Slechts een enkele keer biedt NOSjournaal daarvoor zijn verontschuldigingen aan, zoals bij een verkiezingstournee van Geert Wilders op 19 februari 2017 in Spijkenisse, maar niet in de uitzending zelf. Bron: Elsevier Weekblad

Het NOS wordt ‘Religie van de Politieke Correctheid’ verweten door Helldesk op de site van GeenStijl. Een omschrijving die erop duidt dat het pas nieuws is als het conform het gedachtegoed is van het hoger opgeleid blank establishment. Daarbij wordt gekeken naar de mening in de Verenigde Staten zoals die wordt gebracht door The New York Times en nieuwszender CNN. Zo ziet de kijker wel een rel om het doodschieten van een zwarte door een blanke politieman maar zelden andersom. Niet terecht zo beargumenteert Juliaan van Acker. Geweld politie VS: vooral tegen blanken.

Paul Andersson Toussaint reageert op Facebook met: ‘Waarom niet Nieuwsuur erbij pakken? Dat is echt vijf keer per week prijsschieten’. Nieuwsuur wordt gemaakt door de taakomroepen NTR en NOS en brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws,’ schrijft het programma. Nieuwsuur en NOSjournaal werken samen en presentator Twan Huys zit dus op twee stoelen getuige het voorbeeld van Bas Paternotte op 19 september 2017 op Facebook. 'Trump hield vanmiddag toespraak voor Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zei bereid te zijn Noord-Korea te vernietigen wanneer nodig. Zowel de telex van het ANP als Twan Huys te gast bij DWDD lieten echter onvermeld wat Trump daarna zei: dat de VN juist zijn opgericht om dergelijke conflicten te voorkomen. De BBC had gelukkig al snel het filmpje online dus u kan terugzien wat Trump werkelijk zei. Verdrietig dat zowel ANP als DWDD/Nieuwsuur meewerken aan het verspreiden van nepnieuws. SAD.'

’Het NOSjournaal lijdt aan het ‘Trump derangement Syndrome,’ meent GS-reaguurder Knoeperd. In een NOS-uitzending van 11 januari 2017 wordt door een ‘betrouwbaar’ oud geheim agent beweerd dat er videobeelden bestaan van de net gekozen president Trump met prostituees in een hotelkamer in Moskou.’ NOSjournaal correspondent Wouter Zwart spreekt zelfs over een ‘explosief gedeelte’ maar sluit zijn bijdrage af met de mededeling dat er niks te verifiëren valt. 'Geen bewijzen’. Een kritische kijker zou zich kunnen afvragen: is dat niet het werk van een journalist: bewijzen zoeken voordat je iets meldt?

Als partijleider Jan Roos het verkiezingsprogramma presenteert van VNL interviewt het NOSjournaal hem op op 29 oktober 2016. Het antwoord aan NOS-verslaggever Albert Bos wordt in high speed doorgespoeld. Met andere woorden: totaal niet relevant wat deze man zegt en neem hem vooral niet serieus,’ aldus inzender Karel Veenendaal. Die verder meldt: ’Over één ding nam ik de moeite om een klacht in te dienen: het gebruik van het woord 'populisme'. Dit woord is gereserveerd voor rechtse partijen en is gelijktijdig een negatieve kwalificatie. ‪Ik heb hen eens gevraagd om hierover uitleg te geven: welke definitie hanteert u van 'populisme' en welke partijen zijn volgens u 'populistisch'. Ze erkennen dat de term een sterk negatieve bijklank heeft. De vraag blijft staan en wordt eigenlijk des te prangender: waarom wordt de term alleen bij rechtse partijen gebruikt?’

Bij sommige reageerders lijkt het of bij het NOSjournaal alle religies gelijk worden behandeld, maar de een toch wat meer gelijk dan de ander. Zoals de kreet "Dit is voor Allah" die terroristen riepen toen ze mensen vermoorden bij een aanslag op 3 juni 2017 in Londen waarbij 8 mensen omkwamen. ‘Ook het moment waarop Theresa May de aanslag "islamitisch terrorisme" noemt, is voor de televisie-uitzending uit haar verklaring geknipt dus zelfs de premier van Engeland wordt selectief geciteerd door de Staatsomroep,’ meldt GeenStijl.

Op 13 mei 2014 blupt het NOSjournaal de islamitische tekens bij een item over ontvoerde –meest christelijke- Nigeriaanse meisjes door de islamitische terreurgroep Boko Haram. Een ander voorbeeld wat werd aangevoerd is de daders achter de brandstichting van een Koptische kerk in Egypte in 2011. Bij Likud Nederland bestaan grote bezwaren over de NOSverslaggeving met betrekking tot Israël. Inzender Simon de Koning: 'Als u dat samengevat wil zien: linkse voorkeur voor de (vermeende) underdog, onwetendheid en compensatie van schuldgevoel over de Holocaust.'

Een aansluitend voorbeeld van ‘corrigeren’ van de feiten is het niet tonen van een hakenkruis bij een pro-Gaza demonstratie in juli 2015. ‘De hakenkruizen hebben we niet laten zien, omdat het in onze ogen een incident was...', meldt de NOS als reactie op de berichten van Annabel Nanninga en Joost Niemöller.

Gerton van Unnik twitterde: ‘Bomans zei 't al: "Iets constant verzwijgen is ook een vorm van indoctrinatie."' Een voorbeeld is het niet juist melden van de cijfers over het aantal moslims in Nederland.

Nog wat andere vormen van manipulatie van het nieuws. Geluid bominslag laten horen terwijl die in het echt niet wordt geregistreerd.

Geen bloopers voor het zwartboek, want fouten maken we allemaal, maar sommigen fouten zijn extreem schrijnend en worden voor zoete koek geslikt door de NOS-verslaggever omdat het misschien in een ideologisch profiel past. Onder andere Jan Braam stuurt op 26 september een email waarin hij protesteert: 'Elke keer als van CO2 wordt gerept, zien wij waterdamp, als het kan met tegenlicht. Er kwam zelfs iemand (Jos Olivier van het Planbureau door de leefomgeving. red.) het verschil uitleggen tussen een kilogram methaangas en een kilogram CO2 gas.' De eerste is 25 maal zwaarder, aldus een spreker in het NOSjournaal.

Wordt vervolgd...

Teruglezen eerdere post Zwartboek NOSjournaal

http://thekarskenstimes.com/item/667-zw ... journaal-2
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80785
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Ariel »

Oké NOS. Make up your mind.

Zoek de verschillen.

Afbeelding

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80785
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Ariel »

Bekijk de 'aanpassingen' in de tekst ook eens.

Afbeelding

Afbeelding


:nietverstaan:
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16300
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Het woord 'ILLEGAAL' is in dit verhaal angstvallig bewust vermeden.

Logisch. Er regeerde nog niet zo lang geleden een zeer wijze PvdA-man mee in de regering. Op één voorwaarde om van Rutte-II een succes te maken: illegaal is niet langer strafbaar. Zijn naam is Samsom. Zoals gezegd een zeer wijze man die leed aan een overdosis onverklaarbare intelligentie.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51252
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Pilgrim »

Oostenrijkse journalisten dienen zich in het vervolg neutraal te gedragen – graag nadoen MDR!

Geplaatst op 1 juli 2018

Afbeelding

De Österreichische Rundfunk (ORF) is van plan zijn redacteurs en presentatoren comments op sociale media te verbieden. Ze dienen in het vervolg ook op privéaccounts geen meningen te uiten die “objectiviteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de publiekrechtelijke omroep zouden kunnen ondermijnen”, meldt het weekblad “Junge Freiheit”.

Daarover verklaarde de vicevoorzitter van de AfD, Maximilian Krah:

“Sinds in Oostenrijk de zusterpartij van de AfD, de FPÖ, meeregeert, waait er een verfrissende politieke wind door ons buurland. Sinds mei 2018 is de FPÖ-politicus Norbert Hofer voorzitter van de ORF-stichtingsraad, die de publiekrechtelijke omroep van Oostenrijk controleert.

Juist journalisten zouden zich de grote woorden van ´Hajo´ Friedrichs moeten herinneren, die zei: ´Een goede journalist herkent men daaraan dat hij geen afstand houdt van een zaak – ook van een goede zaak´. Wanneer Duitse redacteurs of schrijvers echter – zoals is gebeurd bij de laatste AfD-demonstratie in Berlijn – onder de vlaggen en achter de banieren van de gewelddadige Antifa meelopen en hun leuzen brullen, om daarna in de redactiekantoren ophitsende berichten over de AfD te schrijven, zijn zij hun geloofwaardigheid kwijtgeraakt.

Afbeelding

De publiekrechtelijke omroep van Midden-Duitsland, de MDR, zou het voorbeeld van Oostenrijk moeten volgen en zijn journalisten aan hun eigenlijke taak moeten herinneren: verslag geven en berichten. Mondige burgers hebben geen schrijvende of bazelende nannies nodig.”

Bron: www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/07/01 ... adoen-mdr/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51252
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Oproep tot een nieuwe en kritische journalistiek

Bericht door Pilgrim »

Burgerinitiatief Omroepverkiezingen

Geplaatst op 30 juli 2019

Afbeelding

Op maandag 29 juli 2019 is op petities.nl het burgerinitiatief Omroepverkiezingen gestart. De ondertekenaars van dit burgerinitiatief Omroepverkiezingen roepen op tot een debat in de Tweede Kamer over een fundamentele wijziging van ons omroepbestel waarbij de zendtijd van de publieke omroep wordt verdeeld via elke vijf jaar te houden directe verkiezingen.

Als minimaal 40.000 ondertekenaars dit burgerinitiatief ondersteunen, zal er in de Tweede Kamer over gedebatteerd moeten worden (het onderwerp is daar de afgelopen twee jaar immers niet aan de orde geweest).

Het huidige omroepbestel stamt nog uit de tijd dat Nederland een verzuild land was en ledenomroepen voor de verschillende zuilen de zendtijd op radio en televisie verdeelden. Nederland is al vele tientallen jaren ontzuild en de huidige omroepen zijn nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden. De Mediawet schrijft voor dat het media-aanbod pluriform en evenwichtig moet zijn, maar daar is geen sprake van. Onderwerpen als de multiculturele samenleving, immigratie, de islam, de Europese Unie en het veranderende klimaat worden door de publieke omroep al vele jaren zeer eenzijdig benaderd.

Daarmee wordt broodnodig debat gesmoord en ons democratisch staatsbestel tekort gedaan en zelfs bedreigd. Niet voor niets wordt de journalistiek de vierde macht in een democratie genoemd (naast de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke machten). Eenzijdige journalistiek, nota bene betaald door àlle belastingbetalers, kan nooit een waakhond van de democratie zijn. Meer democratie is op allerlei terreinen wenselijk, niet in de laatste plaats op het terrein van de publieke omroep. De kiesgerechtigden zouden meer zeggenschap krijgen en de publieke omroep zou pluriformer en evenwichtiger worden.

Ronald Katee

https://ejbron.wordpress.com/2019/07/30 ... kiezingen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie