China versus Amerika

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 42329
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

China versus Amerika

Berichtdoor Pilgrim » Wo Okt 11, 2017 5:42 pm

China zal de VS onttronen – economisch en politiek

Geplaatst op 10 oktober 2017

Afbeelding

De inspanningen van Peking om economisch rondom de aardbol vaste voet te krijgen, werpen vruchten af: de globale invloed van China neemt toe – economisch, financieel en politiek.

Chinese ondernemingen en hun producten zijn in de hele wereld nauwelijks meer weg te denken uit het economische leven. Ook wanneer men met het oog op de namen van de ondernemingen niet direct het verband legt met China – veel grotere, maar ook middelgrote ondernemingen rondom de aardbol bevinden zich intussen (merendeels) in Chinees bezit. Weliswaar domineren nog steeds Amerikaanse en Europese aandeelhouders de beurzen van Noord-Amerika en Europa, maar langzamerhand verandert dat.

Maar dat is nog lang niet alles. Ver verwijderd van het blikveld van de meeste mensen in Europa en in de VS voltrekt zich vooral in Oost- en Centraal-Azië een grote politieke en economische machtsverschuiving. Terwijl de VS steeds minder gewicht in de schaal leggen, speelt de Volksrepubliek een steeds belangrijkere rol. Vooral de “Nieuwe Zijderoute”, die meerdere handelscorridors vormt en tot aan Europa en Noord-Afrika reikt, is hier van groot belang.

Daarbij komen omvangrijke infrastructurele investeringen in Latijns Amerika en in zwart-Afrika, die weliswaar op dit moment nog enorme sommen geld verslinden, op de lange termijn daarentegen niet alleen positieve voordelen zullen opleveren, maar bovendien door de daarmee gepaard gaande economische impulsen ook een sterkere economische groei in deze regio´s met zich meebrengen. Omdat de Chinezen niet optreden als kolonisators die zich in binnenlandse aangelegenheden mengen, maar als zakenmensen, zorgt dit ook voor een positief beeld bij de desbetreffende bevolking – hoewel er uiteraard ook steeds weer protesten zijn, omdat vooral de corrupte lokale politici bij zaken met de Chinezen de belangen van de lokale bevolking negeren.

De toenemende economische en politieke macht zorgt er natuurlijk ook voor dat de politieke rol van de Volksrepubliek toeneemt. Daarvan is men zich in Peking ook bewust. President Xi Jinping deelde daarom aan het Volkscongres mee dat het Rijk van het Midden de rol van wereldleider wel degelijk aan zou kunnen, omdat men de internationale gemeenschap met “positieve energie” zou injecteren en men in de afgelopen jaren een “betere globale leiding” bewezen zou hebben. “ChinaDaily” kopt niet voor niets met de titel “China biedt wijsheid in de globale leiding”.

In tegenstelling tot de westerse filosofie, die vooral gebaseerd is op economisch egoïsme, zet China in – aldus het artikel verder – op een “win-win-situatie”, die uiteindelijk alle deelnemende partijen ten goede zou komen. Coöperatie en samenwerking in plaats van rivaliteit is dan ook het credo van Peking als het om een “open wereldeconomie voor de gemeenschappelijke ontwikkeling van alle landen” zou gaan, evenals om “gemeenschappelijke inspanningen om globale uitdagingen aan te pakken”.

De op de lange termijn denkende Chinezen zouden op de tot nu toe bestaande “Amerikaanse eeuw” wel degelijk een “Chinese eeuw” kunnen laten volgen. Per slot van rekening speelt het “Westen” globaal gezien een steeds minder wordende economische rol. Dit zal ook effect hebben op de (geo)politiek.

Bron: www.contra-magazin.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/10/10 ... -politiek/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten