Terugkeer naar land van herkomst.

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ariel »

Syrië voor coalitie een heet hangijzer

DEN HAAG - Syrische asielzoekers splijten de coalitie. De VVD wil dat het kabinet voorbereidingen treft om deze Syriërs zo snel mogelijk terug te sturen omdat delen van hun thuisland veilig zouden zijn. De ChristenUnie gaat dit te ver.

VVD-Kamerlid Azmani wil dat het kabinet snel bekijkt of delen van Syrië officieel veilig verklaard kunnen worden. Hij ziet namelijk dat veel asielzoekers al terugkeren naar hun thuisland, dus er kunnen volgens hem deze kabinetsperiode ook mensen teruggestuurd worden nu het land steeds veiliger wordt. De VVD’er stelt vandaag in debat voor dat het kabinet in elk geval nu al actief Syrische asielzoekers gaat informeren over dat zij hier waarschijnlijk niet permanent zijn.

Volgens Azmani is er haast bij. Na vijf jaar kunnen asielzoekers een permanente vergunning krijgen. Omdat de instroom van Syriërs vanaf 2013 op gang kwam, gaat dat de komende jaren voor steeds meer mensen gelden.

Voor collega-regeringspartij de ChristenUnie gaat dit echter te ver. Die partij ziet dat Syrië nog niet veilig is en dat basisvoorzieningen er niet functioneren. „Op dit moment lijkt me terugkeer niet aan de orde”, zegt Kamerlid Voordewind.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ariel »

Volgens de ChristenUnie is Syrië te onveilig om asielzoekers terug te sturen.

Kerst in Europa.

Afbeelding

Kerst in Syrie,
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Maarten
Berichten: 975
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Maarten »

Christenunie dat zijn in wezen gewoon een soort Groenslinkers met een christelijk sausje...Een flutpartij dus.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ariel »

'Groeiende groep Syrische vluchtelingen wil terug naar huis'

Steeds meer Syriërs die zich als vluchteling in Nederland hebben gevestigd, willen terug naar huis. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die migranten begeleidt bij vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst, krijgt sinds een halfjaar wekelijks zo'n tien telefoontjes met vragen hierover, meldt de Volkskrant.

De vragen komen zowel van Syriërs die nog in de asielprocedure zitten als van Syriërs die al een verblijfsvergunning hebben. ,,Ze kunnen niet aarden in Nederland of willen voorkomen dat ze terug moeten naar het land waar ze het eerst asiel hebben aangevraagd", zegt Pieter Maas, manager bij de IOM. ,,Dan gaan ze liever direct terug naar Syrië, of naar een ander land in de regio waar nog familie zit."
:shock: De IOM geeft geen gehoor aan de terugkeerwens van de Syriërs. Daarvoor is de veiligheidssituatie te onstabiel. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn in 2017 twintig Syriërs vanuit Nederland teruggekeerd naar hun vaderland.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ariel »

In de volkskrant lees ik verder nog dit. Het uitje naar Europa heeft sommige Syriërs veel geld gekost
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn in 2017 twintig Syriërs vanuit Nederland teruggekeerd naar hun vaderland. Vijftien van hen zaten nog in de procedure. Door terug te keren raken ze hun recht op een verblijfsvergunning kwijt. Van de andere vijf Syriërs is niet bekend wat hun status was. Tien Syriërs verruilden vorig jaar Nederland voor een ander land in het Midden-Oosten.

Mogelijk is er sprake van een grotere groep illegale terugreizigers, die via Libanon of Turkije de grens met Syrië is overgestoken. Deze vorm van reverse migration is in opkomst, blijkt uit internationale onderzoeken. Syriërs betalen smokkelaars aanzienlijke bedragen om terug te keren naar hun thuisland. Ze zijn gefrustreerd over de lopende asielprocedure en zien geen toekomst in het land waar ze naartoe zijn gevlucht.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Pilgrim »

EU: Terugkeer van vluchtelingen naar Syrië moet vrijwillig zijn

Geplaatst op 17 augustus 2018

Afbeelding
De Syrische VN-ambassadeur Bashar al-Jafaari.

De Europese Commissie staat op het standpunt dat de terugkeer van vluchtelingen naar Syrië alleen op vrijwillige basis kan geschieden.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei tegen de “Deutsche Wirtschaftsnachrichten”: “Voor de EU is het van beslissende betekenis dat de terugkeer van Syrische vluchtelingen vrijwillig moet zijn. Ze moet o.a. het resultaat van individuele beslissingen op basis van fundamentele voorwaarden zijn. Elke overeenkomst over de terugkeer moet de fundamentele voorwaarden en rechten, inclusief dat van de zekere en gelijkberechtigde toegang tot civiele documenten, evenals de naleving van woon-, grondstuk- en eigendomsrechten respecteren.”

De Syrische VN-ambassadeur Bashar al-Jafaari had daarvoor alle Syrische vluchtelingen in het buitenland ertoe opgeroepen naar Syrië terug te keren. Al-Jafaari wees erop dat de terugkeer van Syrische vluchtelingen niet alleen met de Syrische regering, maar met veel landen samenhangt, die aan het Syrische volk zogeheten “eenzijdige dwangmaatregelen oplegden” (sancties), die niet gebaseerd zijn op resoluties van de VN-veiligheidsraad.

Op de vraag of de mogelijkheid zou bestaan dat de EU de sancties tegen Syrië opheft, antwoordde de woordvoerster van de Europese Commissie:

“Het zijn de lidstaten van de EU (Raad van de Europese Unie) die over de opheffing en oplegging van sancties beslissen. In het geval van Syrië heeft de Raad van EU-ministers van Buitenlandse Zaken op 29 mei 2018 besloten de sancties tegen het Syrische regime en zijn ondersteuners tot 1 juni 2019 te verlengen. De Raad actualiseerde bovendien de informatie over bepaalde personen en instellingen op de lijst en haalde de namen van overledenen van diezelfde lijst af.

Op deze lijst staan nu 259 personen en 67 instellingen die een reisverbod hebben of waarvan de vermogens zijn bevroren. De onlangs in de lijst opgenomen personen hadden een rol gespeeld bij de inzet van chemische wapens, zoals ook het geval was bij de vier personen die op 19 maart 2018 in de sanctielijst werden opgenomen. Verder omvatten de op dit moment geldende sancties tegen Syrië o.a. een olie-embargo, restricties bij bepaalde investeringen, het bevriezen van zich in de EU bevindende vermogens van de Syrische Centrale Bank, exportbeperkingen voor uitrusting en technologie die voor binnenlandse repressie gebruikt kunnen worden, evenals voor uitrusting en technologie ter controle of afluisteren van het internet en telefoongesprekken.”

Bron: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/08/17 ... llig-zijn/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ali Yas »

Die vrijwilligheid kan worden ondersteund door uitkeringen stop te zetten van hen die we hier niet meer willen hebben.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ariel »

Uiteraard...Natuurlijk kan je die arme Syriërs niet terug sturen naar Syrië. Stel je voor zeg dat ze daar opgeroepen worden om hun diensttijd te vervullen. :scratch: Die nare Bashar al-Assad.

Daar moet je niet aan denken. Gelukkig kunnen ze zo nu en dan wel terug naar Syrië voor een welverdiende vakantie.

Afbeelding
Nog steeds zorgen over veiligheid terugkeer Syrische asielzoekers

Het is niet veilig voor vluchtelingen om terug te gaan naar Syrië, als ze hebben samengewerkt met de oppositie. Dat staat in een rapport van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken over de veiligheidssituatie in Syrië.

"Politieke opposanten kunnen het slachtoffer worden van verdwijningen, willekeurige arrestaties en detentie, martelingen en andere mensenrechtenschendingen", schrijven de opstellers van het rapport. Ook lopen mannen en jonge jongens het risico dat ze het leger in moeten. Dat geldt voor alle regio's in Syrië.

Het rapport is van belang voor het asielbeleid van Nederland. Op basis ervan bepaalt staatssecretaris Broekers-Knol of Syrische vluchtelingen teruggestuurd worden.

Acht jaar conflictgebied
Meer dan 13 miljoen mensen zijn binnen en buiten Syrië op de vlucht, voor de nu meer dan acht jaar durende oorlog in het land. Op dit moment is het geweld verminderd. President Assad heeft inmiddels weer de controle over het zuiden en midden van Syrië.

Vooral in buurlanden ervaren gevluchte Syriërs nu druk om terug te keren. Maar volgens het ambtsbericht is er weinig bekend over de omstandigheden op plaatsen waarheen ontheemden terugkeren. Wel wordt geconstateerd dat Syriërs die naar Turkije waren gevlucht tijdens de afgelopen ramadan de situatie thuis gingen opnemen. Maar ze gingen bijna allemaal spoorslags terug naar Turkije.

Nu de Syrische regering steeds meer gebieden onder controle heeft, is er steeds minder informatie beschikbaar, is de conclusie. Achtergebleven familieleden durven nauwelijks te communiceren met familie en vrienden.

Militaire dienstplicht
Redenen die vluchtelingen geven om niet terug te keren, zijn zorgen over schade aan hun huis en gebrek aan geld voor het herstel daarvan. Verder zijn er geen banen en vrezen ze voor de militaire dienstplicht.

Syriërs die wel willen terugkeren, moeten een aanvraag indienen bij de Syrische ambassade in het land waar ze verblijven. Daar wordt gevraagd waarom ze uit Syrië zijn vertrokken, wat ze in het gastland hebben gedaan, en welke inkomsten ze hebben gehad.

Volgens de Syrische onafhankelijke mensenrechtenorganisatie SOHR, een van de bronnen van Buitenlandse Zaken, krijgen mensen die niet hebben samengewerkt met de oppositie geen problemen bij hun terugkeer. Zij kunnen hun papieren regelen door veiligheidsdiensten om te kopen.

Namenlijsten
Syriërs die overwegen terug te keren, laten bekenden in Syrië nagaan of zij op een lijst van gezochte personen staan. Eerder deden op internet lijsten de ronde met daarop namen van mensen die door de Syrische autoriteiten worden gezocht. Die lijsten zijn nu verdwenen, constateren de onderzoekers.

Vluchtelingenwerk Nederland ziet in het rapport aanleiding om voorlopig geen Syriërs terug te sturen. In de Tweede Kamer gingen de laatste maanden stemmen op om dat wel te doen, nu het rustiger wordt in dat land.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17465
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Eigen land is nog altijd het moslimgeluk waard

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ali Yas schreef:Die vrijwilligheid kan worden ondersteund door uitkeringen stop te zetten van hen die we hier niet meer willen hebben.
Duidelijk! Simpel en doeltreffend. Logisch ook. Moslims zullen nooit kunnen begrijpen dat respect verdienen niet hetzelfde is als respect eisen. Een eeuwenoude van alle logica gevrijwaarde super achterlijke heidense moslimcultuur mengen met een superieure beschaving als het christendom vraagt om smaakdegeneratie, onverschilligheid en acceptatie van vreugdeloos sharia primitivisme, opgelurkt met heidense woestijnrituelen.

We leven in een afglijdende schaal richting degeneratie, gemengd met het absurde. Alles is anders geworden. Men (de Europese onverantwoordelijke leiders en egotrippers met een naar links afwijkend verstand) meenden dat omgekeerd evenredig in de waarheid hetzelfde is als het rechtvaardigheidsbeginsel waarbij in de eerste plaats geluisterd moet worden naar linkse conclusies op voorhand.

Voor een moslim telt de wil van Allah.

Echter uitsluitend in het land van herkomst. Interpreteren is zijn wil negeren.

Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Eigen land is nog altijd het moslimgeluk waard

Bericht door Ali Yas »

Hans v d Mortel sr schreef:Moslims zullen nooit kunnen begrijpen dat respect verdienen niet hetzelfde is als respect eisen.
Ik denk juist dat de islam bol staat van minderwaardigheidsgevoel, wat gecompenseerd moet worden met afgedwongen respect. Het is een narcistisch systeem.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Pilgrim »

Steekproef wijst uit: slechts 13 van 750 illegalen keren terug naar eigen land

Geplaatst op 12 oktober 2019

Afbeelding

De vermoedens worden wederom bevestigd: bij een steekproef door De Telegraaf blijken slechts 13 van de 750 illegalen huiswaarts te keren. De rest van de illegalen blijft hangen in de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV’s). Er gebeurt dus geen ene donder.

Er is in de LVV’s van vier steden gemeten. In Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht, met in totaal 750 illegalen. De uitkomsten zijn ronduit deprimerend. Zoals de titel verklapt zijn er 13 teruggekeerd, 20 zitten in de gevangenis, 35 hebben ‘een onbekende bestemming’, 41 hebben er een vergunning gekregen, 84 deden een nieuwe verblijfsaanvraag en zijn naar het azc verhuisd. Dat betekent dat er minimaal 557 illegalen zijn blijven zitten die allang terug hadden moeten keren!

De Telegraaf deed ook een poging om de LVV-cijfers van Amsterdam te bemachtigen, maar die wilden deze niet verstrekken. Gezien de cijfers van de vier onderzochte steden is dat ook niet zo verrassend.

John van Tilborg, directeur van stichting Inlia die de opvang in Groningen regelt, ziet slechts drie oplossingen voor illegalen:

“Dat kan zijn door terugkeer of migratie naar een ander land, maar ook een nieuwe asielprocedure.”

Gezien het minuscule aantal illegalen dat terugkeert, lijkt het mij een veilige aanname dat de eerste optie makkelijk kan worden omzeild en we om één of andere reden blijven zitten met hordes illegalen, die nota bene worden gesteund door een hele juridische industrie die telkens weer procedures aanspannen voor verblijf. We wisten dit al met z’n allen, maar het blijft belachelijk.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2019 ... igen-land/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ali Yas »

Illegalen horen in vreemdelingendetentie. Dat ze daar niet zitten, is geen toeval. Het bestuur wil het zo.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ariel »

En zo hoort het. Oorlog voorbij, dan naar het land waar je verleden en je toekomst ligt.
Deel Syrische vluchtelingen overweegt terugkeer: ‘Kunnen in Nederland niet ademen’

De oorlog in Syrië is nog niet voorbij, toch komen er bij terugkeerorganisaties dagelijks telefoontjes binnen van asielzoekers die overwegen terug te gaan. ,,Dat zijn de mensen die hier niet kunnen wennen, niet kunnen ademen.”

Als Nader met zijn taxi door de straten van de hoofdstad Damascus rijdt, denkt hij eigenlijk nooit meer aan Nederland. ,,Hier kan ik weer genieten van het leven, dat lukte me in Nederland niet. Daar bleef iedereen me zien als vluchteling, hier voel ik me weer de leider van mijn gezin.”

Nader en zijn vrouw en drie kinderen vluchtten in 2016 voor de burgeroorlog vanuit Syrië naar Nederland en kregen hier een verblijfsvergunning. Maar hoewel de oorlog in Syrië nog niet voorbij is, keerde het gezin een jaar geleden weer terug naar Damascus. Ze hadden heimwee en voelden zich in Nederland eenzaam en onbegrepen. ,,Ik ben gevlucht vanwege de onveiligheid in Syrië, maar dat wil niet zeggen dat ik geen verstand heb. Dat begreep niet iedereen in Nederland.”

Meerderheid wil blijven
De terugkeer van asielzoekers naar Syrië is een beladen onderwerp. Sinds 2014 kregen meer dan 70.000 Syriërs een verblijfsvergunning in Nederland. In recent onderzoek gaf een grote meerderheid van hen aan hier te willen blijven. Ook nu melden zich nog elke maand enkele honderden Syriërs in Nederland voor asiel.

Ondertussen bepleiten enkele politieke partijen in Nederland juist de terugkeer van de Syriërs. De PVV zette het vorige maand nog in het verkiezingsprogramma, ook Forum voor Democratie wil dat de Syriërs teruggaan.

Vooralsnog stuurt Nederland niemand gedwongen terug naar Syrië, het land heeft ‘onveilig’ als beoordeling gekregen. Het alomvattende oorlogsgeweld van de afgelopen jaren mag dan geluwd zijn, er woedt nog steeds een burgeroorlog in het noordwesten van het land. Ook terreurorganisatie IS pleegt nog aanslagen. Daarnaast maakt Nederland zich zorgen over het schenden van de mensenrechten door zowel de Syrische staat als andere groeperingen. Wel kunnen Syriërs op vrijwillige basis terugkeren, daarbij kunnen ze om (financiële) hulp van Nederland vragen.

We krijgen dagelijks telefoon­tjes van Syriërs die nadenken over terugkeer. Het zijn mensen die heimwee hebben of die niet in Nederland kunnen aarden

Hiran Ali, Solid Road
,,We krijgen dagelijks telefoontjes van Syriërs die nadenken over terugkeer. Het zijn mensen die heimwee hebben of die niet in Nederland kunnen aarden. Mensen die het gevoel hebben dat ze hier niet kunnen ademen”, zegt Hiran Ali, van de terugkeerorganisatie Solid Road. ,,Sommige mensen komen hier niet toe aan inburgeren, omdat ze in Syrië eigenlijk nog niet zijn uitgeburgerd. Ze zijn vanuit een oorlogssituatie hierheen gekomen, kampen soms nog met trauma’s en worden daar nauwelijks mee geholpen.” Wat ook vaak meespeelt: problemen bij het vinden van werk in Nederland. ,,En veel mensen die wel werk vinden, krijgen een baan die ver onder hun niveau is.”

Solid Road is een van de twee gesubsidieerde, particuliere organisaties die Syriërs helpt bij terugkeer. Via de organisatie zijn in 2019 acht mensen teruggegaan. In een groot deel van 2020 lag terugkeer stil door de reisbeperkingen vanwege de coronapandemie. Inmiddels komen de aanvragen weer binnen, stelt Ali. ,,Er staan nu tien mensen op de wachtlijst.”

Hoeveel Syriërs er in totaal zijn teruggegaan, is lastig vast te stellen. De Dienst Terugkeer & Vertrek, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie, meldt in 2019 en 2020 steeds zo’n tien Syriërs te hebben geholpen bij hun reis door vliegtickets te boeken. Het zijn (deels) dezelfde mensen die Solid Road heeft begeleid.

Verblijfsvergunning kwijt
Maar het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) becijferde vorig jaar dat ‘van alle Syriërs die tussen 2014 en 2016 in Nederland een verblijfsvergunning ontvingen, halverwege 2018 ongeveer 2,3 procent uit Nederland was vertrokken.” Waar die 1355 mensen naar toe zijn gegaan, Syrië of een ander (Europees) land, is niet onderzocht. Mogelijk meldt niet iedereen zijn terugreis direct: wie aantoonbaar terugkeert naar Syrië raakt zijn Nederlandse verblijfsvergunning in principe kwijt.

Solid Road hielp ook Nader en zijn gezin bij hun terugkeer naar Damascus. ,,Via onze partnerorganisatie in Syrië hebben we ervoor kunnen zorgen dat Nader een taxi heeft kunnen aanschaffen. Overdag is hij nu taxichauffeur, ‘s avonds privéchauffeur voor mensen van hulporganisaties. Hij heeft zijn leven weer kunnen oppakken.”

Opgepakt en verhoord
Toch is terugkeer naar Syrië ingewikkeld. Want de oorlog in Syrië mag dan geluwd zijn, het Assad-regime is nog steeds aan de macht. Syriërs zijn bang na terugkeer door een van de vele beruchte veiligheidsdiensten te worden opgehaald voor ‘verhoor’. Of alsnog in militaire dienst te moeten en naar een van de overgebleven fronten te worden gestuurd.

Het Syrian Network for Human Rights becijferde dat zeker tweeduizend Syriërs na terugkeer uit buurlanden als Libanon of Jordanië werden gearresteerd en dagenlang werden verhoord. ,,Er zijn best mensen die terug willen, maar niemand weet zeker of hij wel of niet op een lijst van een geheime dienst daar staat en of dat problemen kan opleveren”, zegt een bron bij een hulporganisatie.

Solid Road stelt altijd expliciet na te vragen of er bij hun klanten iets speelt vanuit het verleden. ,,Wij willen niet dat mensen worden opgepakt na terugkeer. Dat is niet goed voor hen en niet goed voor het Nederlandse beleid”, zegt Hiran Ali. ,,Niemand die via ons is teruggegaan heeft problemen gekregen.” Solid Road houdt nog zeker twaalf maanden na aankomst contact.

Onderhandelen met Assad
Nederlands grootste partnerorganisatie bij vrijwillige terugkeer, de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie), assisteert vooralsnog niet bij terugkeer naar Syrië. Officiële reden is dat Syrië nog te gevaarlijk is. Officieus lijkt mee te spelen dat bij terugkeer via de IOM Nederland de verbroken banden met het regime van Assad, die beschuldigd wordt van vele oorlogsmisdaden, weer zou moeten aanhalen.

,,Ik was niet bang om terug te gaan en heb hier geen problemen gehad”, laat taxichauffeur Nader vanuit Damascus weten. Wel een probleem: na acht jaar oorlog kampt Syrië met een grote economische crisis. ,,Het is een reden waarom veel mensen toch niet terugkomen. Maar ik kan mijn gezin hier in leven houden en dat voelt beter dan toen ik in Nederland was.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ariel »

Kunnen Syrische vluchtelingen terug naar huis?

Nu de burgeroorlog in een groot deel van Syrië is geluwd, dringt de vraag zich op: kunnen Syrische vluchtelingen terugkeren? Denemarken stuurt als eerste Europese land groepen Syriërs terug. Moet Nederland dit voorbeeld volgen?

Ze willen de taal leren, integreren, een toekomst opbouwen in Nederland, zich ’Nederlander’ kunnen noemen. De Syriërs, die tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 en daarna in grote getale naar ons land kwamen, keren zich niet van de Nederlandse samenleving af, maar willen er in meerderheid onderdeel van uitmaken, wijst onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit.

’Groot aantal contacten met autochtone Nederlanders’
Het SCP ondervroeg, samen met andere wetenschappelijke organisaties, sinds 2017 periodiek een groot aantal Syriërs dat vluchtte voor de burgeroorlog in eigen land en zich vestigde in Nederland. Hoe is het hen vergaan?

„Wat bij hen opvalt is het grote aantal contacten met autochtone Nederlanders”, zegt hoofd-onderzoeker Jaco Dagevos (55). „Zeker in vergelijking met Turken en Marokkanen zijn die een stuk intensiever.” Het zijn veel buddy-achtige relaties. „Mensen die maatschappelijke begeleiding organiseren, een buurvrouw, vrijwilligers, een docent. Zulke contacten zijn van onschatbare waarde.”

Wat gebeurt er als de burgeroorlog eindigt?
De Syriërs vormen, met zo’n honderdduizend zielen, in Nederland inmiddels een redelijk grote, nieuwe minderheid van vooral moslims (78 procent), met kleine groepen niet-gelovigen (13 procent) en christenen (8 procent). Ter vergelijking: de grootste groep mensen met een migratieachtergrond in ons land heeft Turkije als land van herkomst: 422.356 personen per februari 2021. Bijna evenveel burgers stammen uit Marokko. Een andere relatief nieuwe – en grote – groep vormen de Polen, van wie er zo’n tweehonderdduizend in Nederland leven.

Wat willen de Syriërs, of beter wellicht: wat gebeurt er met hen als de burgeroorlog eindigt en de rust in hun thuisland terugkeert? Syrië was tot het geweld de regio ontwrichtte behalve een dictatuur, ook een ontwikkeld land; steden als Damascus en Aleppo bruisten. „Waar de Syriërs echt niet tegen kunnen is wanneer wordt gedaan alsof zij uit een ontwikkelingsland komen”, zegt Dagevos. „Zo van: hebben ze daar ook auto’s? Dat soort vragen krijgen ze en daar nemen ze enorm afstand van.”

Assad
Hoogstwaarschijnlijk zou een overgrote meerderheid van deze mensen in normale tijden de trek naar het Westen nooit hebben gewaagd. Willen ze ooit terug? Dagevos: „Dat is sterk afhankelijk van hoe het in Syrië gaat. Zolang Assad er zit, is de kans dat ze teruggaan niet groot. Vooralsnog valt juist hun bereidheid op om te integreren in de Nederlandse samenleving.”

De PVV wil dat de Syriërs terugkeren, net als FvD. Ook de VVD heeft daar oren naar. „Wij baseren ons bij dit soort zaken op de ambtsberichten van Buitenlandse Zaken”, zegt buitenlandwoordvoerster Bente Becker. „BZ beoordeelt waar het veilig is. We hebben er al eerder voor gepleit om die afweging niet per land, maar per regio te maken. Als zou blijken dat delen van Syrië veilig zijn, valt daar met ons zeker over te praten.”

Denemarken: ’Nul asielzoekers’
Precies dit laatste is de weg die de Deense regering bewandelt. Denemarken, dat bekendstaat om z’n strenge immigratiewetten, streeft er, in de woorden van de sociaaldemocratische premier Mette Frederiksen, naar om in de toekomst ’nul asielzoekers’ op te vangen. Frederiksens regering verklaarde de Syrische hoofdstad Damascus en omgeving ’veilig’ en trok inmiddels van zo’n honderd Syriërs de verblijfsstatus in. Zij wachten nu in speciale kampen op repatriëring. Van nog honderden anderen wordt de status opnieuw geëvalueerd.

Denemarken is het eerste Europese land dat niet-criminele Syrische vluchtelingen terugstuurt. Kan Kopenhagen hiermee een precedent scheppen? „Dat de Denen deze stap zetten zou voor Nederland reden kunnen zijn om het beleid te heroverwegen”, zegt immigratieonderzoeker Carolus Grütters van de Radboud Universiteit in Nijmegen. „Maar het zou natuurlijk niet te rijmen zijn dat er jaarlijks aan de voordeur grote groepen Syrische asielzoekers in Nederland worden toegelaten, terwijl we via de achterdeur mensen terugsturen.”

Terugkeerbeleid
Nederland kan Bente Beckers voorstel volgen en in Syrië ’veilige zones’ aanwijzen. Grütters: „Dat is tijdens de oorlogen in Irak ook gebeurd. Nederland hanteerde toen een terugkeerbeleid dat zich richtte op de regio waar de asielzoeker vandaan kwam. Mensen uit het noorden kregen daardoor met andere regels te maken dan mensen uit andere delen van het land.” Uiteindelijk is dit alles een politieke afweging, zegt Grütters.

Syriërs die in 2015 binnenkwamen verblijven inmiddels langer dan vijf jaar in Nederland, waardoor zij recht hebben op een permanente verblijfsstatus: de opmaat naar naturalisatie. „Vooral mentaal is dat een belangrijk markeringspunt”, zegt Jaco Dagevos. „Dan pas hebben ze écht het gevoel – wat ook klopt – dat ze niet meer kunnen worden teruggestuurd, zoals Wilders wil.” Mocht Nederland het Deense terugkeer-voorbeeld volgen, dan zouden alleen Syriërs met een tijdelijke verblijfsvergunning in aanmerking komen voor repatriëring, dus mensen die ons land de afgelopen vijf jaar binnenkwamen. Die ’cohorten’, zoals dit heet in jargon, zijn veel kleiner dan de grote vluchtelingenstroom uit 2015.

Permanente verblijfsstatus
Overigens hoeft het wel of niet hebben van een permanente verblijfsstatus niet te betekenen dat de Syrische immigranten altijd in Nederland zullen willen blijven. Dagevos: „Als je kijkt naar vluchtelingengroepen uit de jaren ’90, blijkt dat na vijftien jaar maar liefst 40 procent weer is vertrokken. De gedachte: als ze eenmaal binnen zijn, gaan ze niet meer weg, klopt dus niet. Somaliërs bijvoorbeeld reisden massaal door naar Groot-Brittannië, veel Irakezen keerden terug naar huis. Nu gaat nog bijna niemand van de Syriërs weg, maar we weten niet wat er op den duur gebeurt.”

De meeste Syriërs uit de SCP-onderzoeken zijn enthousiast over het idee dat zij in Nederland mogen blijven. Maar Dagevos wijst erop dat zij veel hordes zullen moeten nemen. „De eerste jaren van hun verblijf hier staan in het teken van de taal leren en de inburgeringscursus afsluiten. Maar dan gaan ze de arbeidsmarkt op en blijkt wat voor ingewikkeld diploma-land Nederland eigenlijk is. Jongvolwassenen vinden vaak geen baan die aansluit bij hun opleidingsniveau in Syrië. Het hele positieve beeld dat zij nu hebben van Nederland en van de mensen en de instituties hier, ook van de rechtsstaat – omdat zij zich hier veilig voelen – kan dan kantelen. En als het leven hier tegenvalt, kan dit reden zijn om door te emigreren. Dan is die 40 procent wel een indicatie.”

Massaal op taalcursus
Wat kan op basis van de SCP-onderzoeken worden voorspeld? Dagevos: „De eis dat je in drie jaar moet inburgeren is een belangrijke trigger gebleken. Syriërs gingen massaal op taalcursus en slaagden voor de inburgeringscursus. We zien vanaf 2017 een verschuiving naar mensen die al aan het werk zijn of werk zoeken.”

Maar de arbeidsparticipatie is nog laag: in 2019 lag die bij 34 procent, waar het aandeel werkenden in de algemene bevolking tussen 15 en 74 jaar 69 procent bedraagt. Veel Syriërs kampen met psychische problematiek, gerelateerd aan hun oorlogstrauma’s. Huwelijken – niet zelden gearrangeerd op jonge leeftijd – staan onder druk: meer dan de helft van de Syrische echtparen in Nederland overweegt te scheiden of ligt al in scheiding, zo blijkt uit onderzoek. De coronacrisis met al z’n sociale beperkingen en de onvermijdelijk oplopende werkloosheid zal, verwachten de experts, negatieve gevolgen hebben voor verdere integratie.

Onverwerkte trauma’s
Bij Solid Road, een organisatie die Syriërs helpt bij repatriëring, hebben ze ervaring met mensen die het uiteindelijk niet redden in Nederland en ervoor kiezen om terug te keren. Projectmedewerker Hiran Ali (35): „Als mensen hier niet kunnen aarden omdat hun trauma’s niet zijn verwerkt of omdat men zich om andere redenen niet thuis voelt, is terugkeer misschien wel beter, ook al is Syrië niet overal veilig.”

Het gaat vooralsnog om heel geringe aantallen Syriërs die deze keuze maken. De rest focust op een toekomst in Nederland. Hoe die eruit zal zien? Jaco Dagevos noemt zichzelf gematigd optimistisch: „Kijk naar de Iraanse en Afghaanse groepen, hoe goed die zich grotendeels hebben ontwikkeld. Zij werden Nederlander. Ik denk dat we met de Syriërs, die er zo op zijn gebrand om dat te worden, in twee generaties al een stuk verder zijn.”

’Weet je het zeker?’
Moet Nederland de Deense plannen kopiëren? Dagevos: „Ik kan alleen iets zeggen over de eventuele consequenties. We hebben te maken met mensen die enorme inspanningen hebben gepleegd om hier te komen, die soms al enkele jaren in Turkije hebben doorgebracht en die vaak hun gezinsleden naar Nederland hebben laten overkomen. Dat is een hele onderneming. De angst om opnieuw je spullen op te moeten pakken, zorgt dan voor veel onrust.”

Ja, zegt Hiran Ali, er zijn Syriërs die terug willen en die ook terug gaan. „Dat kan ook wel want er zijn regio’s waar het relatief veilig is.” Hiran Ali werkt bij Solid Road, een organisatie die Syriërs helpt bij repatriëring. Hoewel Solid Road vaak wordt gebeld voor informatie wagen uiteindelijk slechts enkelen de stap. In 2019 waren het er via Solid Road in totaal acht. Hiran Ali: „En in 2020 lag het reizen nagenoeg stil door de coronacrisis.”

Wie definitief terugkeert, verliest zijn verblijfsstatus. „Dus vragen wij nadrukkelijk: weet je het zeker? Ook wat betreft de slechte economische situatie daar. Als ze bij hun besluit blijven, stellen wij met onze partners ter plekke een businessplan op. Het re-integratiebudget dat zij kunnen besteden is 1800 euro per volwassene; per kind is het 2800 euro. En we houden contact om te kijken hoe het hen vergaat.”

Solid Road vraagt of zij mogelijk iets te vrezen hebben van het regime in Damascus. Het komt regelmatig voor dat terugkerende vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Libanon, waar meer dan een miljoen ontheemde Syriërs leven, worden gearresteerd en gemarteld. Hiran Ali: „Dat willen we absoluut voorkomen.”

"Terugkeer is totaal niet realistisch"
In 2015 kwam Tareq Alshoffe (30) aan in Nederland, na een lange tocht vanuit Damascus. Hij vroeg asiel aan in Ter Apel, op basis van de onveilige situatie in zijn vaderland.

„Eerst probeerde ik in de regio te blijven in de hoop om terug te keren”, vertelt Tareq. „Ik was langere tijd in Libanon, maar nadat ik voor de derde keer door de gewapende militie van Hezbollah werd opgepakt, zonder enige reden, besloot ik om naar Europa te gaan.”

In 2017 reisde zijn vrouw Ruba hem na. Hun dochter Sham (2) werd in Nederland geboren. Alshoffe, die werkt als projectcoördinator bij een internetprovider, spreekt goed Nederlands. Het gezin verwacht binnenkort een Nederlands paspoort te krijgen.

De familie Alshoffe voelt zich thuis in Nederland. „Toch overwegen we permanent om terug te gaan naar Syrië”, zegt vader Tareq. „Maar dan moet er wel eerst veel veranderen. In Syrië woedt immers nog altijd een burgeroorlog, ook al zie je daar in de media niet veel meer van terug.

Hij heeft daarom weinig begrip voor het Deense besluit om Syriërs terug te sturen. „Totaal niet realistisch”, vindt Tareq. „De Syrische munt is ingestort, de economie ligt helemaal plat en daarbovenop heeft Assad nog meer macht dan voor de revolutie.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door King George »

Laten we gidsland Denemarken volgen in deze.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door Ariel »

Denmark: Migrants offered cash to return home or be placed in a deportation facility


After Syria's Damascus was ruled as safe to return to, Denmark's Social democrats are fulfilling their campaign promises and moving to return asylum seekers home

Since assuming high office in 2019, Denmark’s ruling center-left Social Democratic Party has continued to honor its promises to repatriate asylum seekers and to limit — or perhaps even stop all together — the number of new migrants coming into the country.

As the first European country in the European Union to revoke the residency permits of Syrian asylum seekers whose homes have been deemed safe to return to – in the case Damascus – Denmark and its ruling party are intensely out of step with their northwestern European counterparts.

Denmark’s ruling center-left Social Democratic Party — with slightly over one-third of the country’s support, and its closest competitor having just under 12 percent of the vote — has carried out an action which no other center-left party has done in Europe, which is to enact a strict immigration policies fully in-line with the country's predominant right-wing party, which is the Danish People’s Party in the case of Denmark. Given the large number of unintegrated and chronically unemployed asylum seekers who require state welfare benefits for their survival, both the Social Democratic Party and the Danish People's Party have argued in the past that these migrants place an undue burden on the country’s welfare state and actually poses a grave threat to its survival.

To address the issue, Denmark’s ruling party has, among other things, put pressure on asylum seekers to return to their homelands, which have been deemed safe to live in. The Social Democrats have also enacted a policy which essentially gives asylum seekers whose residence permits have been rescinded the following two choices: 1) voluntarily repatriate themselves and receive a 30,000 euro incentive, or 2) live at a facility which is housing asylum seekers.

So far, about 130 Syrians have taken the government up on their offer to self-repatriate with cash assistance from the government. Each year, between 300 and 500 foreigners make use of the Danish repatriation systems which offers substantial sums of money to help them make their journey home.

“But many more foreigners must be sent on the scheme,” the Danish Minister for Immigration and Integration, Mattias Tesfaye, says.

“My dream is that we go from these 400 to 500 a year to over 1,000 who use the system,” adds Tesfaye.

Nearly 30,000 Syrians have arrived in Denmark since the outbreak of the Syrian conflict.

Earlier this month, the Danish Minister for Immigration and Integration, Mattias Tesfaye reiterated to the public that the government had been “open and honest from the start” regarding the situation with migration.

“We have made it clear to Syrian refugees that their residence permit is temporary,” Tesfaye told the UK’s Daily Telegraph newspaper earlier this month. “It can be withdrawn if protection is no longer needed.”

Denmark will “give people protection for as long as it is needed,” Tesfaye continued, adding “when conditions in the home country improve, a former refugee should return home and reestablish life there.”

Denmark’s Refugee Appeals Board ruled in 2019 that conditions in the Syrian capital of Damascus were no longer so dangerous that they gave legitimate grounds for temporary protection to be given to asylum seekers.

Since assuming office and even before, Prime Minister Mette Frederiksen, Denmark’s youngest-ever head of state, promised to target a policy of accepting "zero" asylum seekers applying for residency in the country.

According to a report from the Ministry for Immigration and Integration (IUM), nearly 9,000 long-term unemployed foreigners will have earnest conversations with municipality officials about their opportunity to repatriate voluntarily with the support of the Danish government.

“We need to be more honest and direct,” Tesfaye argues. “Some immigrants have been on cash benefits for a long time. They have never succeeded in becoming a part of society. Maybe it would be better for everyone if they returned home to their own country.”

“I am therefore pleased that we are now introducing a dedicated return journey conversation, where we can talk about the possibility of traveling home voluntarily with financial support from Danish society.”

The Social Democrat's plan to dramatically reduce the number of asylum seekers they allow into the country as well as the deportation of asylum seekers currently living within its borders is working, so far, without any major issues. In fact, Denmark last year saw the lowest number of asylum seeker since 1998, with a total of 1,547 individuals applying.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7918
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Terugkeer naar land van herkomst.

Bericht door hans van de mortel »

Maar . . .

Willen die Syriërs dan niet zelf graag naar huis?


Naar het land dat Allah's goedkeuring heeft, omdat het islamitisch is? Waar alles in het teken staat van de islam? Het betreft hier toch zeker 'tijdelijke opvang' in Europa, vanwege een noodgeval - Allah die het voor de zoveelste keer, niet zag zitten met moslims en het voor moslims weer eens liet afweten.

Begrijpelijk. Allah heeft al jaren geleden gekozen voor de besten onder de mensen: joden, christenen en atheïsten. Moslims behoren tot de mislukte mensensoort. Al een paar honderd jaar. En voorlopig zie ik daar geen verandering in komen. Mochten (Syrische) (Marokkaanse) moslims hier aan twijfelen, dan is er altijd nog het Vrijdagmiddaggebed dat mogelijk, maar niet waarschijnlijk, uitkomst biedt. De geschiedenis leert ons dat Vrijdagmiddaggebeden bijna altijd uitmonden in agressie, vernielzucht en gedoemd zijn te mislukken, heeft mogelijk te maken met de richtlijnen die de plaatselijke imam als ultieme moslimidioot, uitvaardigt.

Vraagje.
Hoe denkt onze politiek hierover? Wij zijn godverdomme een overbevolkt land. Moeten wij dan een zooitje ongeregeld (moslims) hier een sociale huurwoning geven, fiets(en), meubilair, geld toe, en alles wat een Nederlandse bijstandspersoon naar kan fluiten? Mensen die zich moslim noemen hangen een intens diep gewortelde achterlijke religie aan en hebben blijkbaar een hekel om zich aan te passen aan onze moderne westerse beschaving. De parasieten zijn slechts geïnteresseerd in ons Nederlandse paspoort en willen verder uitsluitend en vol zelfovertuiging doorgaan met parasiteren op onze beschaving omdat hun weerzinwekkende heidense achterlijke baggerreligie - volgens de moslimleer - een streepje voor heeft op alles wat niet des moslim is.

Gun moslims hun geluk! Niet met parasiteren op onze kenniseconomie en beschaving, maar met hun o zo geliefde, veel betere levenshouding volgens de leer van de historische vuile vieze smerige perverse pedofiele psychopaat, sadist, walgelijk mislukt mens en weerzinwekkende Arabische oorlogscrimineel Mohammed.

MOSLIMS HOREN THUIS IN DE MOSLIMLANDEN WAAR ZIJ - VOLGENS HUN RELIGIEUZE LOGICA - HET BEST TOT WASDOM KOMEN.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Plaats reactie