Toenemend pessimisme over de toekomst

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Toenemend pessimisme over de toekomst

Bericht door Pilgrim »

Duitsers zo pessimistisch als sinds 5 jaar niet meer

Geplaatst op 26 december 2018

Afbeelding

Volgens een peiling is de stemming in Duitsland zo slechts als sinds 5 jaar niet meer. Volgens onderzoeker Horst Opaschowski kijkt slechts 17% van de geënquêteerden positief naar het nieuwe jaar. Van de onder de 20-jarigen beschouwt 26% zich als optimist, bij de generatie 65+ is dit slechts 10%.

Volgens informatie van de toekomstonderzoeker Horst Opaschowski uit Hamburg is de stemming in Duitsland zo slecht als sinds 5 jaar niet meer. Volgens een representatieve peiling van Opaschowski en het opinieonderzoeksinstituut Ipsos zei slechts 17% van de geënquêteerden het komende jaar “vol vertrouwen en optimisme” tegemoet te zien en “betere tijden” te verwachten. In het jaar 2014 bedroeg dit percentage optimisten nog 45%.

In 2015 had het vluchtelingendebat tot een inzakken van de stemming geleid. De zorgen met het oog op de integratie van de immigranten zijn er nog steeds: 50% van de geënquêteerden vreest dat een toenemende buitenlander-vijandigheid de sociale vrede bedreigt. Dat is 4% meer dan vorig jaar.

De jonge generatie is duidelijk optimistischer gestemd dan de oudere. 26% van de onder de 20-jarigen gaf zich te kennen als optimist, bij de generatie 65+ is dit slechts 10%. 26% van de teenagers gelooft in een goed samenleven van Duitsers en vluchtelingen, maar slechts 11% van de senioren. “Een iets jeugdiger en positiever bepaalde blik in de nabije toekomst zou de Duitsers goed doen”, zei Opaschowski.

Bron: https://amp.welt.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/12/26 ... niet-meer/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24966
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Toenemend pessimisme over de toekomst

Bericht door King George »

Middenklasse in de knel bij economische voorspoed

Door DORINDE MEUZELAAR

24 dec. 2018 in FINANCIEEL



Ook al draait de economie prima, 2018 lijkt vooral het jaar te worden waarin burgers zich afvroegen waarom ze daar toch zo weinig van merken. Want ook al neemt de wereldwijde welvaart toe, de middeninkomens merken daar maar weinig van.


De wereld als geheel is rijker geworden. De laatste twintig tot dertig jaar is de helft van de wereldbevolking erop vooruit gegaan”, zegt Neil Dwane, hoofd strategie bij vermogensbeheerder AllianzGI. „Maar de middenklasse merkt daar weinig van.”

Wereldwijd gezien worden we nog steeds rijker. Credit Suisse becijferde dat de wereldwijde welvaart van halverwege 2017 tot halverwege 2018 toenam met $14.000 miljard tot $317.000 miljard, een stijging van 4,6%.

Zeker in opkomende landen zoals India en China gaat de gemiddelde welvaart omhoog, maar in Europa en de VS zijn het vooral de rijksten die profiteren van de welvaartsstijging.

Dat middeninkomens achterblijven, is volgens Dwane doordat banen van arbeiders zijn verplaatst naar lagelonenlanden of vervangen door robots. „Daardoor is de industrie in de VS en Europa uitgehold. En daar komt de laatste jaren steeds meer robotisering bij. Zelfs bij de McDonalds bestel je je hamburger bij een automaat.”

Volgens Dwane is dit vooral een probleem in het Westen, en nog weinig in opkomende landen. „In China herinneren veel mensen zich dat hun ouders arme boeren waren. Die zien de maatschappij nog vooruitgaan.”

Maar ook China kan zich op termijn niet aan deze ontwikkeling onttrekken, zegt Nannette Hechler-Fayd’herbe, hoofd investeringsstrategie bij Credit Suisse. „China was de laatste twintig jaar de fabriek van de wereld, maar verandert nu in hoog tempo naar een economie die de consument van de wereld kan worden. Dat betekent dat de overheid ook moet gaan zorgen dat er genoeg banen blijven voor de eigen bevolking en dat de koopkracht van consumenten versterkt wordt.” China First dus.

De Zwitserse bank noemde ’de boze maatschappij’ in 2016 als een van de belangrijkste trends van de komende jaren. Toen vond een aantal politieke omwentelingen plaats, zoals het Brexit-referendum en de verkiezing van president Trump. Volgens Hechler-Fayd’herbe komen die voort uit een gevoel van onveiligheid en een middenklasse die nauwelijks profiteert van de economische groei.

Want ook Hechler-Fayd’herbe ziet de middenklasse onder druk staan in Westerse landen. „In de jaren 70 behoorde 70% van de Amerikaanse huishoudens tot de middenklasse. Nu is dat gedaald tot 50%. Dat betekent dat de andere 50% of extreem rijk is, of extreem arm”, zegt de strateeg.

In sommige landen werd dat effect nog eens versterkt door de financiële crisis. Denktank Oeso becijferde in een rapport eerder dit jaar dat ongelijkheid in onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk sindsdien is gestegen, vooral doordat het aantal huiseigenaren in die landen is gedaald.

Volgens Dwane is het noodzakelijk dat de stijging van ongelijkheid wordt aangepakt. Bijvoorbeeld door betere scholing, zodat mensen weerbaarder zijn als banen door technologie verdwijnen. „Zorg dat je mee kunt blijven doen.”


De Telegraaf
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Toenemend pessimisme over de toekomst

Bericht door Pilgrim »

Consumentenvertrouwen dendert omlaag: sterkste daling in zeven jaar tijd!

Door Teunis Dokter, 22 januari 2019

Afbeelding

Sodeju! Het consumentenvertrouwen daalde in de afgelopen maanden net zo hard als de aandelenmarkten. Volgens cijfers van het CBS staat het vertrouwen nu op ‘1’ en daalde deze voor de zesde maand op rij. Dat behoeft natuurlijk geen verbazing gezien het feit dat centrale banken hun monetaire beleid aan het inperken zijn en het IMF onlangs nog waarschuwde voor een afkoeling van de economische groei.

Over de afgelopen jaren was het consumentenvertrouwen niet al te best (-3) en het is heel lang zoeken naar écht goede cijfers. Die vinden we pas terug in 1999 (de hoogtij dagen van de Europese economie). Toen was het vertrouwen in de economie een dikke +36!

Het CBS spreekt in haar stukje over ‘consumenten’ en veegt daarmee mensen van vlees in bloed in een hokje en doet alsof de burgers enkel consumenten zijn. Dat lijkt misschien vreemd, maar voor de staat is het natuurlijk wel waar. De staat wil vooral dat haar burgers zoveel mogelijk consumeren, zodat de economische cijfers goed blijven en er flink geld wordt verdiend. Geen uitgaven betekent immers minder belastinginkomsten! De daling in het consumentenvertrouwen is dan ook een ‘negatief fenomeen’.

Vooral het doen van grote aankopen wordt door consumenten nog even uitgesteld. Ook de vooruitzichten voor de financiële situatie in de komende twaalf maanden wordt pessimistisch ingeschat. Over het verleden waren de burgers wel weer positief. De economische situatie van het afgelopen jaar kreeg een flinke +16, maar de vooruitzichten voor het komende jaar levert een negatieve -9 punten op.

Afbeelding
Het vertrouwen in de economie neemt af. Bron: CBS.

Voor lezers van DDS komen deze cijfers natuurlijk niet als een verassing. Wij hebben in het afgelopen jaar al meermaals gewaarschuwd voor de economische situatie in Europa. Die is namelijk gebaseerd op illusies en deze zijn de afgelopen jaren enkel aangewakkerd. Denk aan het vertekenende beeld dat het ruime monetaire beleid van de centrale banken geeft. Als de liquiditeit nu opdroogt staat een nieuwe crisis zo voor de deur. Ook op de huizenmarkt zien we daar de eerste tekenen van. En in Italië en Duitsland rapporteert men eveneens slechte cijfers.

Afbeelding
Constructie van het ‘consumentenvertrouwen’ door het CBS. Bron: CBS.

Als we naar de bovenstaande afbeelding kijken, waarin het concept ‘consumentenvertrouwen’ is opgesplitst in verschillende factoren, dan zien we dat vooral de toekomst zwartgallig wordt gezien. De koopbereidheid is inmiddels negatief en dit heeft vooral te maken met de financiële situatie van consumenten. Dus de economie kan wel mooi blijven groeien, maar als door het beleid van Rutte 3 de consumenten steeds minder koopkracht hebben dan heeft dit uiteindelijk weer impact op de economie.

Wat vooral opvallend is: het vertrouwen in de economie was het hoogst in 1999. Destijds had Nederland te maken met sterke economische groei, een aandelenmarkt die elke week nieuwe records zette (die tot op de dag van vandaag staan en nooit zijn verbroken) en optimisme. De twee decennia daarna waren behoorlijk negatief. En dat is ook logisch, eigenlijk gaat het sinds 2000 helemaal niet zo goed met Nederland. Daar kan een essay aan besteed worden, maar kijk als simpele indicator maar eens naar de ‘staat van het onderwijs’.

Heren en dames politici proberen met mooie lijstjes wel de realiteit te verdraaien, of zelfs het CBS het inflatiecijfer middels methodologische veranderingen te laten drukken, maar de realiteit over de economische wanttoestanden in Europa wordt vanzelf weer duidelijk. En veranderen gaat het niet, betalen mogen wij dan weer wel.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2019 ... um=twitter
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Toenemend pessimisme over de toekomst

Bericht door Pilgrim »

Tweederde vindt dat Nederlandse identiteit onder druk staat

17-05-2019 - Auteur: Petra Klapwijk

Afbeelding

Veel mensen maken zich zorgen over 'de Nederlandse identiteit'. 67 procent van de deelnemers aan een groot onderzoek van EenVandaag vindt dat deze onder druk staat.

De helft heeft het gevoel dat ze niet kunnen zeggen wat ze echt denken over samenleven met verschillende culturen. Veel deelnemers menen dat onder invloed van nieuwkomers steeds vaker Nederlandse tradities ter discussie gesteld worden. Aan het onderzoek deden 46.000 mensen mee.

'Wij moeten ons te veel aanpassen'
Voor de meeste deelnemers (68 procent) is het wel duidelijk wat er bedoeld wordt met 'de Nederlandse identiteit'. Het gaat om christelijke normen en waarden, Nederlandse tradities en feestdagen, zoals Koningsdag en Sinterklaas mét Zwarte Piet. Ze zijn trots op de Nederlandse geschiedenis, handelsgeest en op helden uit heden en verleden: van Michiel de Ruyter tot Johan Cruijff. Typisch voor de Nederlandse mentaliteit vinden ze directheid, tolerantie en 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'.

Veel mensen hebben het gevoel dat de tradities waar ze van houden nu opeens besmet zijn. Ze menen dat ze zich moeten aanpassen aan mensen met een migratieachtergrond, terwijl die zelf in hun ogen weinig respect hebben voor Nederlandse gewoontes. Ze hebben het meest moeite met moslims, van wie de gebruiken volgens hen het verst van onze cultuur af staan.

Bang om mening te geven over multiculturele samenleving
Uit het onderzoek blijkt dat mensen bang zijn om eerlijk hun mening te geven. Drie van de tien (29 procent) ondervraagden zeggen liever niet in het openbaar wat ze vinden van het Nederlandse VOC-verleden. 18 procent houdt zijn mond over Nederlandse feestdagen.

De multiculturele samenleving ligt het meest gevoelig, hierover spreekt de helft (50 procent) zich niet echt uit. "Je wordt al snel voor racist uitgemaakt", redeneren ze. Door politici, door de media, maar ook in hun eigen familiekring of op hun werk. Sommigen geven aan dat ze vrezen voor hun baan als ze eerlijk hun mening geven. Terwijl ze best met iedereen samen willen leven, maar wel op willen komen voor hun eigen cultuur.

Zorgen bij PVV- en FVD-kiezers
De discussie over de Nederlandse identiteit en migratie leeft bij de kiezers van bijna alle politieke partijen in de aanloop naar de Europese verkiezingen. PVV- en FVD-kiezers maken zich het meest zorgen. Van hen ervaren bijna alle kiezers (96 en 95 procent) dat de Nederlandse identiteit onder druk staat.

Ook bij kiezers van andere partijen bestaat dit beeld: SGP (91 procent), 50PLUS (85 procent), VVD (80 procent), CDA (79 procent), SP (71 procent), CU en PvdD (beide 58 procent), PvdA (42 procent), D66 (39 procent), GroenLinks (29 procent) en DENK (18 procent). Bij de ondervraagde kiezers van DENK (67 procent), GroenLinks (57 procent), D66 (50 procent) en PvdA (46 procent) vindt de grootste groep dat de Nederlandse identiteit niet onder druk staat.

Vreedzaam samenleven met verschillende culturen?
De deelnemers zijn verdeeld over de vraag of we vreedzaam kunnen samenleven met alle verschillende culturen en religies die we op dit moment in Nederland hebben. De helft (52 procent) denkt van wel, en 40 procent gelooft van niet. Jongeren tot 25 jaar zijn optimistischer: 69 procent denkt dat wij goed met verschillende culturen kunnen samenleven.

Aan het onderzoek deden ook ruim 700 mensen met een niet-westerse migratieachtergrond mee. Ook zij zijn positiever: 76 procent denkt dat vreedzaam samenleven heel goed mogelijk is. Zij voelen zich wel thuis in Nederland maar ervaren regelmatig discriminatie. De uitslagen van deze groep worden op zaterdag 18 mei gepubliceerd bij EenVandaag.

https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/o ... ruk-staat/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie