Het Instituut

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49849
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Het Instituut

Bericht door Pilgrim »

HET INSTITUUT

Afbeelding

P E R S B E R I C H T

Bij Uitgeverij Just Publishers verschijnt half april:

HET INSTITUUT

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie als speelbal van Den Haag en Koningshuis


“De prins wilde immers even lekker uitrazen; in tegenspraak had hij geen zin. Wie weet wat hij er nog allemaal zou uitflappen, dus ik luisterde aandachtig, intussen hevig betreurend dat ik geen opnameapparaat bij de hand had. Zijn redenering dat hij geen NSDAP-lid kon zijn geweest, kwam er min of meer op neer dat hij maandenlang geen contributie had betaald. Mijn tegenwerping – ik kon het even niet laten – dat hij dus maanden lang wél had betaald, hoorde hij niet of hij wenste die niet te horen.” - Het telefoongesprek tussen Prins Bernhard en Gerard Aalders uit Het Instituut.

In dit onthullende boek geeft auteur en historicus Gerard Aalders een verbijsterende inkijk in de werkwijze van het NIOD. Het befaamde Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie werkt ook in opdracht van de regering. Het Instituut heeft de naam onafhankelijk te zijn, maar is dit wel zo? In de zeventien jaar dat Aalders als onderzoeker aan het NIOD was verbonden, kreeg hij menigmaal een spreekverbod opgelegd. De resultaten van zijn onderzoekswerk waren niet altijd welkom. Niet alleen `Den Haag’ probeerde hem het zwijgen op te leggen, ook prins Bernhard heeft getracht – direct of via minister-president Wim Kok – de auteur monddood te maken.

In de zeventien jaar dat Aalders op Het Instituut werkte (1993-2010) is herhaaldelijk druk op hem uitgeoefend om zijn onderzoeksresultaten in lijn te brengen met de wensen van het landsbestuur. Geen middel, intimidatie, roddel noch achterklap liet ‘Den Haag’ onbenut om zijn zin door te drijven. Zo vertelt Aalders in het boek over de onfrisse rol van oud-minister Jos van Kemenade, de bemoeienissen van Wim Kok en zijn hoogste ambtenaren, de manipulaties van CDA-prominent Piet Steenkamp en de leugens van Mark Rutte in de kwestie Edwin de Roy van Zuydewijn.

De leiding van het NIOD toonde vaak weinig ruggengraat. Directie en bestuur lieten meer dan eens de oren hangen naar de Haagse eisen.

Zo verscheen zijn eerste boek, de affaire Sanders in 1996 veel later dan gepland. De onthulling van het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard zorgde voor oponthoud, politieke onrust en zelfs intimidatie. Tussen premier Kok en de prins ontstond onenigheid omdat Bernhard Aalders voor de rechter wilde sleuren, hetgeen Kok hem verbood.

Zijn volgende project, de materiële beroving van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht opnieuw stress, intimidatie en druk vanuit Den Haag. Van Aalders werd verwacht dat hij de uitkomsten van zijn onderzoek zou aanpassen aan de wensen van de opdrachtgevers. Hij weigerde.

Het bleef niet bij spreekverboden. De Nederlandse ambassade in Washington intervenieerde om hem te beletten een toespraak te houden over de zaak Goudstikker, de grootste kunstroof uit de Nederlandse geschiedenis. Al eerder had Staatssecretaris Aad Nuis de NIOD-directie onder druk gezet om Aalders de mond te snoeren in deze kwestie.

Aalders heeft zich altijd beroepen op zijn academische vrijheid van spreken, die iedere NIOD-medewerker geniet. Aangezien hij de regels respecteerde, kon geen directie zijn ontslag doordrukken.

Aalders heeft lang geaarzeld of hij dit boek zou schrijven. Uiteindelijk concludeerde hij dat het beleid van onafhankelijke directies, die zich keer op keer toch lieten overrompelen door ‘Den Haag’ en het koningshuis, niet onbesproken mocht blijven. Geschiedschrijving behoort onafhankelijk te zijn; geen speelbal van belangen.

Gerard Aalders is historicus en schrijver. Gedurende zeventien jaar was hij onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en publiceerde onder meer over de nazi-roof in Nederland. Hij schreef diverse boeken over de Bilderbergconferenties, economische oorlogvoering, inlichtingendiensten, kartels en majesteitsschennis. Zijn boeken over ‘Zakenprins Bernhard’ en recentelijk ‘Wilhelmina’ werden bestsellers.

Technische gegevens Het Instituut:
Formaat: 15 x 23 cm
Omvang: 300 pagina’s
ISBN: 978908975 783 8
Prijs: € 22,50

Gerard Aalders is beschikbaar voor interviews

Voor meer informatie en/of het aanvragen van een interview of een recensie-exemplaar:

Odette Lafère

[email protected]
Tel +31(0)575563628 / Tmob +31(0)651273679

Alle uitgaven van Just Publishers vindt u op www.justpublishers.nl

https://www.gerardaalders.nl/2019/02/het-instituut.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8078
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Het Instituut

Bericht door sjun »

Het NIOD als politiek speelbal: Rudie Kagie en Gerard Aalders


Gerard Aalders schreef het boek 'Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) als speelbal van Den Haag'. Een verslag van de zeventien jaren die hij doorbracht aan de Amsterdamse Herengracht. Zo ontdekte hij O.a. dat Prins Bernhard onmiskenbaar fout was in de oorlog (en brieven ondertekende met 'Heil Hitler'), maar het werd hem door zijn superieuren allerminst in dank afgenomen toen hij daarover publiceerde. In het gesprek met Argus-hoofdredacteur Rudie Kagie vertelt hij hoe zijn pogingen om de naweeën van de Tweede Wereldoorlog objectief te onderzoeken stelselmatig werden gedwarsboomd door politiek Den Haag en het Koninklijk Huis.

De historicus Gerard Aalders (1946) werkte van 1993 tot 2010 als wetenschappelijk onderzoeker bij het NIOD (tot 1999 RIOD). Hij is medewerker aan de tweewekelijkse opiniekrant Argus.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Plaats reactie