Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Bericht door Ariel »

Staan we op de rand van een nieuwe oorlog? :shock:
Afbeelding
Explosieven treffen twee olietankers bij Iran, marine VS biedt hulp

De Amerikaanse marine is donderdag twee olietankers te hulp gesneld in de Golf van Oman die mogelijk zijn getroffen door explosieven. Een van de schepen vloog in brand. De aanvallen verhoogden opnieuw de spanningen tussen de VS en Iran in de regio. De regering-Trump beschuldigt Teheran onder andere van sabotageacties tegen olietankers.

De aanvallen op een van ’s werelds belangrijkste zeevaartroutes komen een maand nadat vier olietankers in de Perzische Golf beschadigd raakten. President Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei toen meteen dat Iran hiervoor verantwoordelijk was.

“We zijn zeer bezorgd”, liet ook de Britse regering weten over de nieuwste sabotageacties. Iran ontkende iedere betrokkenheid. Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif noemde de aanvallen ‘verdacht’. Hij wees erop dat de schepen werden getroffen uitgerekend op het moment dat de Japanse premier Abe, op bezoek in Iran, een gesprek had met de hoogste Iraanse leider Ali Khamenei. Abe heeft zijn hulp aangeboden om de spanningen tussen de VS en Iran te verminderen.

De Noorse reder Frontline zei dat een van zijn olietankers, de Front Altair, in brand vloog nadat hij was getroffen door een explosief. Het Iraanse persbureau Irna meldde later dat het schip was gezonken, maar de reder ontkende dit. Alle opvarenden konden tijdig van de olietanker worden gehaald. Het schip werd voor het laatst gezien voor de kust van Iran in de Golf van Oman. Het had daarvoor 75.000 ton nafta geladen in de Verenigde Arabische Emiraten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Explosieven treffen twee olietankers bij Iran

Bericht door Ariel »

Nederlands schip redt opvarenden

Afbeelding

Een Nederlands schip heeft vanochtend een operatie op touw gezet in de Golf van Oman om 21 bemanningsleden te redden van een olietanker die, waarschijnlijk na een aanval, in brand stond.

„De bemanning kreeg vanochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd een mayday en daar hebben wij direct op geantwoord”, zegt Sinclair McWilliams van Acta Marine, de eigenaar van het Nederlandse schip dat op weg was van Singapore naar Dubai. „We hebben de bemanning van de Kokuka Courageous, overwegend Filipijnen, aan boord genomen. Een van hen was lichtgewond en die hebben we eerste hulp verleend.”

Een tweede olietanker in de Golf van Oman was vanochtend eveneens het doelwit van een aanval. Aan boord van de Front Altair, eigendom van Noors bedrijf, deden zich drie explosies voor, waarna er een grote brand ontstond. De 23 bemanningsleden zijn door een Iraans schip gered. Volgens de Noorse autoriteiten was er sprake van een aanval, mogelijk met een torpedo of zeemijn. Volgens Iraanse media is de tanker gezonken, maar andere bronnen ontkennen dat.

De spanningen in de Golf van Oman en de verderop gelegen Straat van Hormuz zijn om te snijden. Voor de kust van de Emiraten waren vorige maand ook al vier olietankers doelwit van een aanval. De Verenigde Staten legden de schuld daarvan neer bij Iran. Na onderzoek stelden de autoriteiten in de Emiraten vast dat een ’staat’ verantwoordelijk was, zonder Iran bij naam te noemen.

De Verenigde Staten hebben onlangs een oorlogsvloot naar de regio gestuurd vanwege de oplopende ruzie met Iran. De Japanse premier Abe is op bezoek in Teheran, in een poging te bemiddelen, maar behaalde geen enkel succes. Ayatollah Khamenei haalde zelfs fel uit naar president Trump, met wie hij onder geen beding in overleg wel.

De aanvallen op de scheepvaart zijn mogelijk waarschuwingsschoten van Iran: als de economische sancties van kracht blijven dan komen wij met een reactie. Zo’n 30 procent van ’s werelds olie wordt door de Straat van Hormuz getransporteerd. Als gevolg van de twee aanvallen vanochtend schoten de olieprijzen omhoog.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24963
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Explosieven treffen twee olietankers bij Iran

Bericht door King George »

Gaat gezellig worden in de Golf. Aanvallen op schepen zijn min of meer aanvallen op het grondgebied van de landen van de schepen. Iran, wat zijn we van plan?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Explosieven treffen twee olietankers bij Iran

Bericht door Pilgrim »

Israëlische generaal: Volgende oorlog wordt ergste in onze geschiedenis

Posted on 14/06/2019

Afbeelding
Het Israëlische Iron Dome raketafweersysteem is niet berekend op vele honderden tot duizenden raketten per dag. (Afbeelding: Getty Images (2)).

‘Dagelijks 1000 tot 2000 raketten op Joodse staat – Wij zijn niet klaar voor deze oorlog’ – Speculaties over daders aanvallen op olietankers: Iran, VS, Israël, of een andere partij?

In het licht van de oplopende spanningen met Iran, dat inderdaad de schuld krijgt van de explosies waardoor gisteren twee olietankers zwaar werden beschadigd, waarschuwt de Israëlische generaal-majoor (res.) Yitzhak Brick, de voormalige ombudsman van het leger, dat de Joodse staat niet klaar is voor de volgende oorlog, die naar zijn overtuiging de ergste in de geschiedenis van Israël wordt.

In januari schreef Brick een geruchtmakend rapport waarin hij stelde dat het Israëlische leger (IDF) niet voldoende voorbereid is op de volgende grote, allesomvattende oorlog. Hij beweert dat zowel de huidige stafchef Aviv Kochavi als vice stafchef generaal Eyal Zamir zijn conclusies en aanbevelingen hebben geaccepteerd, ook al ontkenden zij in de media in alle toonaarden dat het leger niet in staat is het land afdoende te verdedigen.

‘Iedere dag zullen 1000 tot 2000 raketten op ons neerregenen’
Volgen Brick moet de organisatorische cultuur in het leger grondig worden veranderd. ‘Als het leger niet leert kritiek te accepteren en met de problemen om te gaan, moge God ons dan bijstaan... De volgende oorlog zal de ergste in de geschiedenis van Israël worden. Iedere dag zullen er 1000 tot 2000 raketten, die ieder een gewicht van 100 kilo hebben en nauwkeurig op hun doelen kunnen worden gericht, op ons neerregenen.’

De door Iran gesteunde terreurorganisatie Hezbollah in Libanon (en sinds enige jaren ook Syrië) heeft naar schatting zo’n 100.000 raketten en projectielen klaarliggen voor de volgende poging om Israël van de kaart te vegen. Daarnaast hebben de Palestijnse terroristen van Hamas en Jihad Islami sinds kort de beschikking gekregen over veel krachtigere en nauwkeurigere Iraanse raketten.

Tijdens die volgende oorlog zullen ook Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) een front worden, omdat duizenden Palestijnse militanten hun dorpen zullen verlaten en in alle richtingen om zich heen zullen schieten. ‘We hebben op diverse fronten infanterie eenheden nodig. Op dit moment hebben wij die capaciteiten niet,’ vervolgde de generaal.

De politiek is er volgens Brick nog slechter aan toe, omdat er niet één zou zijn die weet hoe het leger in elkaar zit en functioneert. In regeringskringen nam echter niemand zijn waarschuwingen serieus.

Grote oorlog dichterbij na ‘Iraanse aanval’ op olietankers
Critici van Brick zeggen dat de generaal getraumatiseerd en ‘gestoord’ is geraakt door de Yom Kippur oorlog. ‘Maar ik heb in mijn leven veel meegemaakt, en ik heb gezien wat er met Israël gebeurt als het niet klaar is voor oorlog,’ wierp Brick tegen. ‘Ik doe iets goeds voor het volk van Israël, zodat we (na de volgende oorlog) niet onze verliezen zullen hoeven tellen.’

Slechts weinig analisten geloven nog dat een volgende grote oorlog in het Midden Oosten – en mogelijk daarbuiten- vermeden kan worden, zeker niet nu het Pentagon opnames heeft vrijgegeven waarop te zien zou zijn hoe de bemanning van een klein Iraans marinevaartuig een niet geëxplodeerde kleefmijn van een van de gisteren getroffen tankers afhaalt, wat gedaan zou zijn om geen bewijs van directe Iraanse betrokkenheid achter te laten.

Speculaties over daders
Er wordt flink gespeculeerd of Iran inderdaad de dader is, of dat het een ‘false flag’ van Amerika is, of dat er misschien een derde partij bij betrokken is. Feit is dat de Iraanse politieke, religieuze en militaire leiders openlijk gedreigd hebben om de olie aanvoer via de Perzische Golf te blokkeren als de sancties tegen het land niet worden opgeheven, en Iran tevens openlijk extremistische terreurgroepen zoals Hezbollah en Houthi’s in Jemen steunt.

De afgelopen jaren verschenen er diverse geanimeerde propagandafilmpjes in de Iraanse media waarin aanvallen op Amerikaanse marineschepen en de vernietiging van Israël –zelfs met kernwapens- werden uitgebeeld.

Mogelijk gaat het dankzij de sancties zo slecht met de Iraanse economie, dat de apocalyptische islamitische leiders in Teheran –die zichzelf zien uitverkoren om het einde der tijden in te luiden- liever een grote oorlog uitlokken dan te moeten buigen voor de druk van Washington.

Of de Amerikanen weer een ‘Golf van Tonkin’ achtige false flag hebben uitgevoerd, zoals anderen suggereren, kan worden betwijfeld, aangezien president Trump duidelijk heeft aangegeven pertinent geen oorlog met Iran te willen, wetende dat deze de wereldeconomie zware klappen zal toedienen. Het is echter niet ondenkbaar dat fracties in de CIA en andere inlichtingendiensten die weigeren zijn gezag te erkennen –en die zijn er genoeg, zoals de afgelopen jaren is gebleken- juist proberen om Trump op deze extreme en mogelijk verwoestende wijze in de val te lokken.

Israël, waar men wéér op nieuwe verkiezingen wacht, is een onwaarschijnlijke dader. Premier Netanyahu doet er ondanks talloze stoere uitspraken al jaren alles aan om een grote confrontatie met Israëls vijanden uit de weg te gaan. Zelfs op de opgelaaide Palestijnse rakettenterreur wordt zeer gematigd gereageerd. Daarnaast floreert de Israëlische economie; ook om die reden is er voor Jeruzalem geen enkele reden om het enorme risico te lopen zich de woede van de onvoorspelbare Trump op de hals te halen door te proberen de VS in een oorlog met Iran te storten.

Xander

(1) Arutz 7
(2) Afbeelding: Embed from Getty Images > Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

https://www.xandernieuws.net/algemeen/i ... chiedenis/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Explosieven treffen twee olietankers bij Iran

Bericht door Ariel »

Iran sust: “Er komt geen oorlog met VS”

Een oorlog tussen Iran en de Verenigde Staten zal er volgens de inschattingen van de Iraanse veiligheidsraad niet komen. “Er is helemaal geen grond voor een oorlog, de Amerikaanse insinuaties tegen andere landen zijn wereldwijd een bekende tactiek van de VS om politieke druk uit te oefenen”, zei secretaris Ali Shamkhani van de Hoge Nationale Veiligheidsraad woensdag aan het staatspersbureau Irna.

Waar de Amerikanen nu mee bezig zijn, is een “economische oorlog” tegen het Iraanse volk, zei Shamkhani nog. De VS hopen Iran daarmee op de knieën te krijgen, maar dat zal niet gebeuren, voegde de secretaris eraan toe.

De VS stellen Iran verantwoordelijk voor de nog onopgehelderde aanvallen van vorige donderdag op twee olietankers in de Golf van Oman. Teheran wijst de beschuldiging van de hand.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Bericht door Ariel »

Iran heeft vanavond twee Britse olietankers gekaapt. En het lijkt er op dat momenteel ook een derde tanker is geënterd.

Afbeelding

Iraanse troepen hebben in enkele uren tijd twee Britse olietankers geënterd die door de Straat van Hormuz voer. De tankers hebben onder dwang koers gezet naar Iran. Na enkele uren mocht de tweede zijn oorspronkelijke koers weer hervatten.

De eerste Britse tanker veranderde op weg naar Saoedi-Arabië aan het begin van de avond plostklaps van koers. Lang was onduidelijk wat er aan de hand was, totdat het Iraanse staatspersbureau bekendmaakt het schip te hebben aangehouden. De tanker Stena Impero zou 'internationale maritieme regels geschonden'.

Volgens Iran had het schip zijn gps uitgezet 'en verschillende waarschuwingen hebben genegeerd'. Bovendien zou de tanker tegen de vaarrichting in vaargeul hebben gevaren, beweert een anonieme official van de Republikeinse Garde tegen het Staatspersbureau.

Internationale wateren
De tanker bevond zich in internationale wateren en was op weg naar Saoedi-Arabië. Opvallend is dat de tanker Brits is, omdat de Britten al twee weken een tanker aan de ketting houden voor de kust van Gibraltar.

De eigenaar van het schip heeft nog geen contact met de bemanning weten te leggen. Er zouden 23 mensen aan boord zijn.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Bericht door Ariel »

Iran 'speelt hoog spel' met kapen van olietankers

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt dreigt met 'consequenties' als Iran de gekaapte Britse olietanker Stena Impero laat gaan. Ook de Amerikaanse president Trump sprak dreigende taal richting Iran, dat volgens hem in 'grote problemen' zit.

Eerder op de avond kaapte de Iraanse marine twee Britse olietankers die door de Straat van Hormuz, voor de kust van Iran, voeren. Een van de twee mocht na enige tijd zijn route weer vervolgen, maar de Stena Impero is onder dwang naar een Iraanse marinehaven gevaren.

De Britse regering is in spoedberaad bijeengekomen en Hunt heeft ook contact gehad met zijn Amerikaanse collega.

"Met het kapen van deze enorme schepen speelt Iran hoog spel. Niet alleen de Britten hebben oorlogsbodems in de buurt, ook de Amerikanen dreigt al langer met aanvallen", schetst correspondent Olaf Koens de explosieve situatie. "Dit is waar iedereen bang voor was"

Hardliners in de Amerikaanse regering dringen al langer openlijk aan op een oorlog met Iran.

Oorlogsschepen
De Britten en Amerikanen hebben enkele oorlogsschepen in de regio, omdat de spanningen al langer oplopen. Toch zei Hunt 'nu niet te kijken naar militaire opties'.

De Amerikanen kondigden aan de straat momenteel nauw te monitoren. Hun marine staat in nauw contact met alle Amerikaanse schepen in de regio en vliegtuigen patrouilleren momenteel boven de zeestraat.

Al eerder hebben de Amerikanen andere landen gevraagd om ook marineschepen naar de regio te sturen, ook Nederland zou dat verzoek hebben gehad.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Bericht door Ariel »

Iran toont video van overname Britse olietanker.

Afbeelding

Iran heeft beelden vrijgegeven van de inbeslagname van de Britse olietanker Stena Impero van vrijdag. Gemaskerde mannen, gewapend met machinegeweren, betraden het schip via een touw vanuit een helikopter. Boten van de Revolutionaire Garde hielden de situatie verder in de gaten en begeleidden het schip naar Iraans grondgebied, de havenstad Bandar Abbas.

De beelden zijn afkomstig van het Iranian Students News Agency (ISNA), verbonden aan universiteiten in het land. Iran claimt dat het schip een noodsignaal van een vissersboot in de buurt negeerde en vervolgens betrokken raakte bij een ongeluk. De Britten noemen de kaping ’een vijandige daad’.

Volgens rederij Stena Bulk hield de tanker zich aan alle regels. De Zweedse eigenaar van het schip verklaarde dat de Stena Impero „was benaderd door kleine vaartuigen zonder nadere kenmerken en een helikopter terwijl het schip in internationale wateren door de Straat van Hormuz voer.”

De tanker en zijn 23-koppige bemanning liggen in de haven van Bandar Abbas en blijven daar tot het onderzoek is afgerond, aldus het Iraanse persbureau Fars. Het schip heeft bemanningsleden uit onder meer India, Rusland, Letland en de Filipijnen aan boord.

De verhoudingen tussen Iran en een aantal westerse landen zijn zeer gespannen, mede doordat de Britse marine begin juli een Iraanse tanker in Gibraltar aan de ketting legde op verdenking van overtreding van de EU-sancties tegen Syrië. Die maatregel werd door de rechter in Gibraltar met dertig dagen verlengd
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Bericht door Ariel »

Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Amerikaanse troepen keren terug in het land van Mekka en Medina. Een opvallende stap, bedoeld om weerstand te bieden aan Teheran. Want de crisis in de Golf staat met de inbeslagname door Iran van een Britse olietanker verder op scherp. Een snelle oplossing is uitgesloten. Amerika en Iran zetten hun hakken in het zand, waardoor een verdere escalatie meer voor de hand ligt.

Saoedi-Arabië heeft vandaag ingestemd met de komst van vijfhonderd Amerikaanse soldaten, die een Patriot-luchtafweersysteem gaan opzetten. De stap is vooral symbolisch van belang: de afgelopen zestien jaar waren er geen Amerikaanse soldaten op Saoedische bodem

Die werden destijds teruggetrokken omdat de Amerikaanse aanwezigheid in het geboorteland van de islam-extremisten munitie gaf aan de protesten tegen zowel het koninkrijk als de Verenigde Staten. Het was een van de belangrijkste redenen waarom Osama bin Laden en zijn Al-Qaeda de Amerikanen voortdurend op de korrel namen. En dat zij jonge moslims wisten te werven voor de jihad.

"De Golfregio staat al maanden op exploderen en niemand die een uitweg weet"
Die risico’s vallen blijkbaar in het niet bij het huidige gevaar van Iran. De Golfregio staat al maanden op exploderen en niemand die een uitweg weet. De nucleaire deal staat op springen, terwijl de gewelddadige confrontaties gestaag toenemen.

Sancties
Amerika blijft de druk op Iran opvoeren met sancties en militaire versterkingen, waardoor Teheran - niet van plan om te buigen voor de Grote Satan - steeds harder van zich afbijt. Het ontregelt de scheepvaart in de belangrijkste zeeroute ter wereld en het zal waarschijnlijk niet lang meer duren of het brengt zijn milities in landen als Syrië en Irak werkelijk in stelling. Met alle risico’s van dien.

De hoogoplopende crisis komt slechts een paar jaar na het ‘historische akkoord’, dat Iran uiteindelijk had moeten verzoenen met het Westen. Donald Trump zag echter al vanaf het begin niets in die ‘verschrikkelijke deal’. Na zijn aantreden maakte hij er snel werk van om zijn land eruit terug te trekken; volgens uitgelekte memo’s van de Britse ambassadeur in Washington vooral om zijn voorganger Barack Obama een hak te zetten. Maar hij heeft ook terechte kritiek: het inspectiesysteem rammelt, de beperkingen van Irans nucleaire programma zijn slechts van korte duur en tal van andere zaken, zoals de destabiliserende acties van Iran in de regio, zijn er niet in opgenomen.

Trump is ervan overtuigd dat hij Iran door een ‘campagne van maximale druk’ tot een strenger akkoord kan dwingen. Iran hield zich lange tijd rustig, totdat de Verenigde Staten een paar maanden geleden strenge sancties instelden tegen de Iraanse olie-export, de belangrijkste inkomstenbron van het land. Die export is in korte tijd teruggebracht van bijna 2 miljoen vaten per dag naar 200.000 tot 300.000. En dat komt hard aan.

Teheran heeft inmiddels ingezien dat het geen zin heeft om het presidentschap van Trump uit te zitten. Er is een grote kans dat hij volgend jaar een tweede termijn binnensleept. Ook beseft Iran dat Europa, zelfs als het wil, niet in staat is om financiële compensaties te bieden. En dus komt het, met de rug tegen de muur, in actie.

Nucleaire activiteiten
Het ontworstelt zich langzaam aan de verplichtingen van de nucleaire deal. Iran heeft inmiddels een grotere voorraad uranium dan is toegestaan en verrijkt die tot een hoger percentage. Het zal bovendien elke twee maanden nieuwe nucleaire activiteiten ontplooien die het land dichter bij de vervaardiging van een atoomwapen brengen. Experts schatten dat de ayatollahs daar nu nog een klein jaar van verwijderd zijn. Het geduld van Europa, dat de afgelopen anderhalf jaar hard werkte om het nucleaire akkoord te redden, raakt inmiddels op. Zeker na acties zoals gisteren, met de inbeslagname van een Britse olietanker.

Er is in de nucleaire deal een mechanisme opgenomen waardoor oude sancties hersteld kunnen worden. Europa wil dit tot dusver niet in werking stellen, maar staat onder druk van onder meer Amerika en Israël om dat wel te doen. Iran heeft gedreigd zijn nucleaire activiteiten in dat geval wel volledig te hervatten, ook al blijft het volhouden dat het niet uit is op een kernwapen. En nooit is geweest. De Mossad heeft vorig jaar echter de nucleaire geheimen van Iran gestolen, waaruit het tegendeel blijkt.

De ayatollahs weten inmiddels dat alleen een atoombom de Amerikanen kan afschrikken. Zij zien hoe president Trump wel respectvol omgaat met Noord-Korea, dat al over een aantal kernwapens beschikt. Trump schudde Kim jong-un onlangs zelfs de hand op Noord-Koreaans grondgebied. Iran, daarentegen, dreigt hij ‘van de kaart te vegen’.

Onderhandelingstafel
Door de crisis hebben ayatollah Khamenei en andere haviken definitief de wind uit de zeilen genomen van de ‘hervormers’ in het land. Zij kunnen - met enig recht - claimen dat de Amerikanen niet te vertrouwen zijn. Daarom is de kans klein dat economische sancties Iran opnieuw aan de onderhandelingstafel krijgen. Minister van Buitenlandse Zaken Zarif bood deze week weliswaar een kleine opening, maar werd meteen door de werkelijke machthebbers in Iran teruggefloten.

Die voelen zich gesterkt om over te gaan tot steeds gewaagdere acties. Dat gaat een keer fout. Bij de vele confrontaties zijn tot dusver geen slachtoffers gevallen, maar een pro-Iraanse militie kan zo maar een keer raak schieten in Irak en daarbij verschillende Amerikaanse militairen doden.

Trump gaf onlangs al de opdracht tot een beperkte aanval nadat Iran een Amerikaanse drone uit de lucht had geschoten. Hij trok die op het laatste moment terug, naar eigen zeggen uit angst voor veel doden aan Iraanse zijde. Dat kan de president niet nog een keer doen, zeker niet als er Amerikaanse doden vallen, want dan komt zijn geloofwaardigheid in het geding. Er zijn bovendien mensen binnen zijn regering die menen dat beter nu een militaire confrontatie kan worden aangegaan, dan in de toekomst, wanneer Iran mogelijk wel over kernwapens beschikt.

Daarom houdt de wereld bij elk incident in de Golf terecht zijn adem in.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17488
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Iran is volgens mij nooit een oorlogszuchtig land geweest.

Maar zoals met alle moslims eisen Iraanse moslims respect van niet-moslims.

Dat kan alleen door respect te verdienen. Maar respect verdienen is niet hetzelfde als respect krijgen. Nu krijgen alle moslims weliswaar respect zonder dat te verdienen, maar waar het aankomt op politieke aangelegenheden die haaks staan op onze democratie, zijn de democratische landen - god-zij-dank - eensgezind.

Iran zal nooit een aanval uitvoeren als beginnende partij. Bovendien weten Korangeleerden, die al 1400 jaar in de clinch liggen met hun Arabische collega's, dat een oorlog tegen Iran pas kan plaatsvinden met universeel goedvinden van de VN. En dat zie ik echt niet zitten. Die Ayatolla's zijn weliswaar niet goed maar ook niet gek. Zij weten best wel dat Allah aan de kant van de Amerikanen staat, dus dan rest hen nog slechts hun eer op te houden en te zinspelen op de trots van het Iraanse volk dat zich niet laat wil laten vernederen door joden. Saoedi-Arabië doet dat wel. Maar dat land wordt dan ook niet voor niets geregeerd door de grootste hoerenlopers en porno-fanaten in de wereld van het seksueel onhoudbare genot. En wat is er meer opwindend voor een islamitische Arabier dan een Russische of andere blonde hoer uit die regio?
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Bericht door Mahalingam »

Toen de Britten bij Gribraltar een Iraanse tanker stopten en met zich mee namen, waren de Amerikanen ze heel dankbaar.
Het schip zou olie naar Syrië brengen en dat mag niet van de geallieerden.
Het antwoord van de Perzen bleef niet uit: zij pakten een Britse olietanker, iets dat de Amerikanen niet konden tegengaan. Er was dus een uitruilobject.
VS kunnen Iraanse tanker niet in Gibraltar houden

Het Hooggerechtshof in Gibraltar heeft de Iraanse supertanker Grace 1 de toestemming gegeven om de Britse wateren te verlaten. De Verenigde Staten hadden de rechtbank gevraagd om het schip langer aan de ketting te houden.

De Grace 1, die begin juli aan de ketting werd gelegd omdat het schip olie naar Syrië zou transporteren en zo de internationaal opgelegde sancties op olietransporten zou overtreden, zal weldra vertrekken vanuit Gibraltar. Dat heeft de Iraanse regering bevestigd. 'De VS probeerde wanhopig om de vrijgave van het schip op het laatste moment tegen te houden, maar het leed een verpletterende nederlaag', meldde Hamid Baeidinejad, de Iraanse ambassadeur in Londen, op Twitter.

Ruildeal

De autoriteiten in Gibraltar en de Britse Royal Navy hielden de supertanker Grace 1, die onder Panamese vlag vaart, in de nacht van 4 op 5 juli tegen. Officieel had het schip olie uit Irak aan boord. Maar slechts luttele uren na de inbeslagname werd in de Iraanse hoofdstad Teheran de Britse ambassadeur op het matje geroepen en werd zowel de olie als het schip geclaimd als eigendom van Iran.

Iran nam zo snel mogelijk revanche: de Iraanse commando’s onderschepten de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren.

Na de entering van de tanker onder Britse vlag vonden er in alle stilte onderhandelingen plaats tussen Londen en Teheran. Gibraltar wilde de Iraanse tanker vandaag laten wegvaren, vermoedelijk nadat premier Johnson een diplomatieke deal had gesloten, maar het Amerikaanse ministerie van Justitie probeerde daar nog een stokje voor te steken, maar het Hooggerechtshof in Gibraltar volgde de Amerikanen dus niet.

Druk

De Britten zitten al langer geklemd tussen diverse belangen. Zo klonk het op 4 juli dat de tanker Grace 1 in Gibraltar was geënterd op vraag van Washington, dat zelf een politiek van ‘maximale druk’ uitvoert op Iran. Londen doet aan die druk nochtans niet mee. Anders dan de VS willen de Britten nog altijd, samen met Frankrijk en Duitsland, het nucleaire akkoord met Teheran vrijwaren en handel blijven drijven.

Militair zijn de Britten ook niet voor­bereid op het harde spel van realpolitik dat Iran voert in zijn rivaliteit met de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Israël.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190815_04559212
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Bericht door Mahalingam »

Die tanker in Gibraltar ligt er nog steeds. Nieuwe juridische verwikkelingen.
Amerikanen vaardigen arrestatiebevel uit voor Iraanse tanker Grace 1
De Verenigde Staten hebben vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de Iraanse tanker Grace 1. De Amerikanen willen dat het schip opnieuw in beslag wordt genomen, nadat het hof van Gibraltar donderdag juist had bepaald dat de olietanker van het anker mag. Vrijdagmiddag om 14.00 uur lag de tanker nog stil voor de kust van Gibraltar.

Volgens de Amerikaanse regering hebben de beheerders van de Iraanse tanker zich schuldig gemaakt aan witwassen en bankfraude. Ook zouden zij Amerikaanse sancties en anti-terrorismewetgeving hebben geschonden. De Amerikanen willen beslag leggen op het schip, op de ruim twee miljoen vaten olie aan boord en op bijna 1 miljoen dollar (ongeveer 900.000 euro) die rederij Paradise Global Trading op een Amerikaanse bank heeft staan.
Lees ook: Alles wat je moet weten over de Straat van Hormuz

De beheerders van de tanker zouden op „onwettige wijze” toegang hebben gekregen tot „het Amerikaanse financiële systeem” en zo „illegale transporten naar Syrië vanuit Iran” mogelijk hebben gemaakt, aldus justitie in een verklaring. Volgens de Amerikanen zit de „terroristische organisatie” de Islamitische Revolutionaire Garde achter de transporten. Een netwerk van meerdere bedrijven zou miljoenen dollars hebben witgewassen „ter ondersteuning van dergelijke transporten”.

Bij de aankondiging van het arrestatiebevel complimenteerde Amerikaanse justitie meerdere federale recherchediensten, waaronder de FBI, voor hun onderzoek in deze zaak. Wel benadrukte justitie dat het arrestatiebevel „slechts een beschuldiging” is en dat het aan de Amerikaanse regering is om die te bewijzen.
Wederzijds confisqueren

Op 4 juli confisqueerde het Verenigd Koninkrijk Grace 1 omdat de tanker mogelijk sancties van de Europese Unie schond door ruwe olie naar Syrië te brengen. Na 43 dagen voor anker te hebben gelegen, besloot het hof van Gibraltar donderdag definitief dat de olie niet bestemd was voor een gebied waarvoor het embargo van kracht was.

De Britse confiscatie leidde tot een conflict tussen Iran en de Britten. Kort nadat het hof van Gibraltar in juli had besloten de Grace 1 nog een maand vast te houden, nam de Iraanse Revolutionaire Garde een Britse tanker in de Straat van Hormuz in vanwege het „niet naleven van de zeevaartwetgeving”.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/17/am ... 1-a3970372

Als een staat een schip kan kapen in een internationale vaarweg zoals de Britten bij Gribraltar, dan kan Iran hetzelfde doen in de straat van Hormuz.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de Golf: wereld houdt adem in

Bericht door Mahalingam »

Na een hele hoop gedoe is de Iraanse tanker Grace 1 met zijn olie aangekomen in Syrië. Hoe dat kan?
Hoe de olietanker Adrian Darya I na een lange odyssee zijn bestemming bereikte
Juridisch is het een merkwaardig verhaal. Volgens Europese regels is de aankoop en import van Syrische olie weliswaar verboden, maar de verkoop van olie aan Syrië – waar de Grace I van wordt beschuldigd – is in beginsel toegestaan. De dag voor de bestorming heeft Gibraltar daarom de wet aangepast om het schip toch aan de ketting te kunnen leggen.
Tja een overheid kan niet gewoon een schip kapen. Dat moet juridisch in orde zijn.
Op 16 augustus oordeelt de rechter in Gibraltar dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat de Grace I Europese sancties overtreedt. Dit gebeurt nadat de regeringsleider van Gibraltar een verzekering van Iran heeft ontvangen dat het schip zich na vrijlating niet zal inlaten met verboden zaken. Na zes weken mag de olietanker eindelijk Gibraltar verlaten.
En waar ging die toen naar toe officieel?
De grote vraag is: waar gaat de olietanker naartoe? De haven van Kalamata in Griekenland, is het officiële verhaal. Onduidelijk is hoe de reusachtige olietanker voor anker kan gaan in deze kleine Griekse haven.
Terwijl de Adrian Darya via Spanje en Italië de Griekse kust bereikt, zetten de VS alles op alles om de olietanker te stoppen.
Ja maar met het oog van de wereld op de situatie moet het wel legaal zijn natuurlijk.
Maar dat maakt het handelen niet minder onsmakelijk.
Een openbaar aanklager in Washington laat bij een Amerikaanse rechter beslag leggen op het schip en alle olie aan boord. Als dat niets uithaalt, wordt bemanning van de olietanker, in elk geval deels afkomstig uit India, persoonlijk onder druk gezet. De dreigementen leiden tot een zoveelste diplomatieke rel in deze saga, ditmaal tussen India en de Verenigde Staten.

Op 26 augustus stuurt de Amerikaanse Iran-gezant Brian Hook een persoonlijke e-mail aan de kapitein van de olietanker, de Indiase Akhilesh Kumar. ‘Ik schrijf u met goed nieuws’, begint het epistel, dat uitlekt aan de Financial Times. Hook belooft de kapitein miljoenen dollars als hij het schip naar een haven stuurt waar het kan worden overgedaan aan de Amerikaanse autoriteiten. ‘Kiest u niet voor deze gemakkelijke weg, dan zal uw leven veel moeilijker worden.’
Het heeft de toon van "Dit is een aanbod dat je niet kan weigeren".
En dan varen ze naar een veilige haven.
Op 23 augustus verandert de Adrian Darya van bestemming: het wordt niet Griekenland, maar Mersin in Turkije, dicht bij de Syrische grens. Maar ook in Turkije zal het schip niet arriveren. In de laatste dagen van augustus maakt de olietanker vreemde manoeuvres in de oostelijke Middellandse Zee, voor de kust van Cyprus. De laatste positie op de openbare gps is ter hoogte van de grens tussen Libanon en Syrië.

Op 7 september twittert John Bolton, nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Trump, satellietbeelden van de olietanker in de haven van Tartus, Syrië.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bc896642/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie