Oostvaarderplassen

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74978
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oostvaarderplassen

Berichtdoor Ariel » Vr Aug 09, 2019 11:53 pm

Mahalingam schreef:
Hoe lang ze daar zullen overleven is onduidelijk. In ons land mochten we ze niet dood maken maar wie weet wat de wolven in het woud gaan doen.
En we weten allemaal wat wolven doen:


En zullen ze de winter overleven. Misschien kunnen ze in Rusland nog wat voedsel vinden.
De paardjes zijn iets ondervoed.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6516
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Oostvaarderplassen

Berichtdoor Ali Yas » Za Aug 10, 2019 7:34 am

Mahalingam schreef:Er zijn nu 16 " faunabeheerders" aan het werk.

Is het niet práchtig, al die "natuur"?

De Konikpaarden in Nederland behoren toe aan Stichting Ark, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en een aantal andere natuur beherende organisaties en zijn hier in Nederland puur voor de begrazing.

https://www.bokt.nl/wiki/Konik
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Oostvaarderplassen

Berichtdoor Mahalingam » Ma Sep 09, 2019 7:02 pm

Inmiddels zijn een heleboel edelherten in de pan beland. En nu het afschiet seizoen weer is begonnen blijken de burgers wel trek te hebben in een biologisch ecologisch verantwoord stukje hertenvlees.
Vlees van edelherten in zes minuten uitverkocht
Het vlees van afgeschoten edelherten in de Oostvaardersplassen was vanmiddag in precies zes minuten uitverkocht. Het was voor het eerst - na bijna een half jaar pauze - dat het wild weer in de verkoop was.

,,We hadden zowel edelherten uit de Oostvaardersplassen en enkele edelherten van de Veluwe vandaag", meldt Arka Der Stepanian, verantwoordelijke voor Crowdbutching in Nederland. ,,Deze zijn binnen zes minuten verkocht.”

De site die de verkoop regelt is Koopeenhert.nl. De klanten die eerder naast een pakket hertenvlees grepen, ontvingen gisteren een mail om hen attent te maken op de naderende verkoop. Die begon om het middaguur. De verkoop kon beginnen omdat het broedseizoen is afgelopen, waardoor de jagers het afschieten weer konden oppakken. De prijzen lagen wel 26 procent hoger dan tijdens de laatste keer dat op de beesten werd geschoten omdat het vlees voor de marktprijs over de toonbank moet. Het ging destijds om een tijdelijk tarief, omdat vooraf onduidelijk was welke kosten gemoeid zouden zijn bij het afschieten.

Het succes is volgens Der Stepanian te danken aan ‘duizenden tevreden klanten van vorige verkooprondes die ons aanbevelen’. De hertenvleespakketten kregen een hoge waardering bij klanten. ,,Mond-tot-mondpromotie van deze klanten (inclusief foto’s en reviews op social media) heeft geholpen om meer vraag te creëren naar het hertenvlees.”

Wat ook meespeelt: het aanbod is aanzienlijk lager dan vorig jaar, ondanks het feit dat Crowdbutching nu ook edelherten van de Veluwe kan aanbieden. ,,Verder staan 8500 mensen op de wachtlijst van Koopeenhert.nl die nog geen pakket hebben kunnen bestellen.”


Tienduizenden kilo's
Hoe omstreden het afschieten van de 1745 edelherten in de Oostvaardersplassen ook was, de verkoop van het vlees mag een succes worden genoemd. Tienduizenden kilo’s vlees belandden op het bord van ‘gewone’ Nederlanders en in restaurants, zo meldde Crowdbutching in april van dit jaar.

De nieuwe edelherten komen niet allemaal van de Oostvaardersplassen. Een kleiner deel zal afkomstig zijn van de Veluwe. De klanten zien bij het bestellen van hun vleespakket uit welk natuurgebied het vlees komt.
https://www.ad.nl/koken-en-eten/vlees-van-edelherten-in-zes-minuten-uitverkocht~a1b888f3/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Oostvaarderplassen

Berichtdoor Mahalingam » Di Nov 12, 2019 9:33 pm

Voorlopig geen vers hertevlees meer. De rechter heeft afschot verboden.
En dus kunnen komende winter de dierenliefhebbers hun hart weer ophalen door te gaan bijvoederen omdat die hertjes zo'n honger hebben.
Extensieve veehouderij zit er niet in voor ons land.

Rechter verbiedt afschot van herten in Oostvaardersplassen
UpdateHet afschieten van herten in de Oostvaardersplassen mag niet meer doorgaan. Dat oordeelde de bestuursrechter in Lelystad vandaag. Het besluit tot het afschot was volgens de rechter niet gebaseerd op een ecologisch vakkundig rapport.

De provincie Flevoland wil het aantal terugbrengen tot 490 edelherten. Er lopen er nu nog 1500 rond. Maar het aantal van 490 is niet goed onderbouwd, zegt de rechter. Stichting De Faunabescherming, stichting Dierbaar Flevoland en stichting Fauna4Life maakten bezwaar tegen het afschieten.

Hongerende herten die in de winter van 2017 op 2018 uit hun lijden verlost moesten worden, zorgden voor veel onrust. Actievoerders besloten het gebied binnen te dringen om de dieren bij te voeren. Demonstraties en acties bij het provinciehuis in Lelystad volgden.
https://www.ad.nl/binnenland/rechter-verbiedt-afschot-van-herten-in-oostvaardersplassen~aad30411/

Ja, 490, hoe kom je daaraan. En kan het geen 500 zijn? Dat is een mooi rond getal. Misschien wel 1000, dat is nog een mooier getal.
Onderwijl blijft het gebied een boomloze kaalgevreten vlakte (en worden de zeldzame plantjes ook opgegeten).
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74978
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oostvaarderplassen

Berichtdoor Ariel » Wo Nov 13, 2019 1:05 am

Mahalingam schreef:Onderwijl blijft het gebied een boomloze kaalgevreten vlakte (en worden de zeldzame plantjes ook opgegeten).


Natura 2000 is helemaal gek van zandvlaktes. Vandaar dat ze enorm in hun nopjes zijn met de desolate vlaktes van het Oostvaardersplassen gebied.

Afbeelding

Zo zien ze het graag.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 7854
Lid geworden op: Do Jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Oostvaarderplassen

Berichtdoor xplosive » Wo Nov 13, 2019 3:55 am

Met ontbossing in Nederland creëer je een "divers" (lees : meer kaal) landschap. Dat is is "handig" want dan kun je weer biomassa (lees : bomen) opstoken voor de energievoorziening. En dat allemaal omdat we geen Gronings gas meer mogen hebben.
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74978
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oostvaarderplassen

Berichtdoor Ariel » Wo Nov 13, 2019 3:20 pm

Oostvaarderplassen. Veel dierenleed. :cry:

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74978
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oostvaarderplassen

Berichtdoor Ariel » Di Jan 21, 2020 6:01 pm

Wat erg. :shock: Staatsbosbeheer is bang dat de gele weidemieren last van de paarden hebben,

Koniks vertrekken van Texel, slacht dreigt

Afbeelding

De konikpaarden die sinds vorig jaar in de Slufter stonden vertrekken van Texel. De proef van een jaar wordt niet verlengd. Staatsbosbeheer legt uit hoe men tot een keuze is gekomen. De kans dat ze terecht kunnen in een ander natuurgebied is klein. Staatsbosbeheer Texel heeft vanaf het begin gecommuniceerd dat er na een jaar gekeken zou worden of het in dit gebied werkt en gaf Oostvaardersveld zo ruimte om nog andere opties te onderzoeken. Die lijken er nu niet te zijn.

In De Slufter had Staatsbosbeheer in afwachting van de evaluatie van de begrazing op dat moment geen grazers lopen terwijl begrazing wel bij het beheer past. De koniks werden een bezienswaardigheid en genoten van hun vrijheid. Toch heeft Staatsbosbeheer besloten om na het geplande jaar afscheid te nemen van de hengsten.

Waarom gaan ze weg?

Staatsbosbeheer legt uit: "We zijn het vertrek van de paarden aan het voorbereiden omdat het afgelopen jaar is gebleken dat de begrazing niet uitpakt zoals we hadden gehoopt. Dat ligt aan een combinatie van factoren: een belangrijke reden is dat de hengstengroep zich tam gedraagt tegenover wandelaars in het gebied. De paarden zoeken toenadering en besnuffelen rugzakken. Er zijn bezoekers die dat gedrag onprettig vinden. Bovendien kan het tot gevaarlijke situaties leiden; ook is vast komen te staan dat ze niet langer in het deel van de duinen dat dienst doet als waterkering kunnen verblijven, omdat de koniks het duingebied op die plek teveel beschadigen voor deze functie; Daarnaast is er nog ecologisch nadeel van hun aanwezigheid zoals de meer dan verwachte vertrapping van nesten van de weidemier. Gele weidemieren zorgen met hun gegraaf voor een verrijking van de leefomstandigheden in De Slufter en daarmee een deel van de kwaliteit van het gebied; De aanwezigheid van de koniks op Texel leidt tot veel extra werk voor het team op Texel."

Het is volgens Staatsbosbeheer niet mogelijk om in De Slufter het graasgebied zo aan te passen dat deze omstandigheden tot een verantwoord niveau kunnen worden teruggebracht. Staatsbosbeheer Texel heeft nog alternatieven op het eiland verkend, maar komt tot de conclusie dat die niet voldoen. Daarom is besloten dat de tijdelijke plaatsing op Texel geen blijvende vestiging wordt en de dieren voor het broedseizoen weer worden opgehaald. "We laten ze dan ook met tegenzin vertrekken, want de paarden genoten op Texel van hun leven en wij van het schouwspel van deze hengstengroep", stelt Staatsbosbeheer.

Hoe nu verder?

Met Staatsbosbeheer in Flevoland, waar de dieren vandaan komen (Oostvaardersveld), is afgesproken dat de koniks van het eiland worden opgehaald door Free Nature, de organisatie die vorig jaar de paarden ook naar Texel heeft begeleid. De kans dat ze terecht kunnen in een ander natuurgebied is klein. Net als in andere natuurgebieden, waar dieren worden gehouden, is de kans dat ze naar de slacht gaan aanzienlijk.

"Een leven bij particulieren vindt Staatsbosbeheer geen goed alternatief. Deze dieren zijn een groot leefgebied gewend en onze organisatie vindt het ongewenst als ze na castratie een leven in een kleine wei of stal moeten leven. Staatsbosbeheer verkoopt daarom geen koniks aan particulieren. We realiseren ons dat de meningen daarover verschillen", besluit men.

Communicatie

Toen de paarden in januari 2019 naar Texel kwamen is direct gecommuniceerd dat dit na een jaar zou worden geëvalueerd. Mocht het behouden van de Konikpaarden op Texel niet mogelijk zijn, moest de oplossing bij Oostvaardersveld vandaan komen. Daar lijkt echter nu geen sprake van, waardoor de slacht dreigt.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: King George en 4 gasten