Problemen in Ter Apel

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Proef met pendelbus asielzoekers verlengd

De proef met een zogenoemde asielbus, tussen Emmen en het azc in Ter Apel (Groningen), krijgt een vervolg. Volgens vervoersbedrijf Qbuzz is de pilot tot nu toe succesvol en zijn er geen incidenten meer geweest, niet op de pendelbus maar ook niet op de reguliere lijnbussen in de regio. Dat bevestigt Qbuzz na berichtgeving van Hart van Nederland.

De proef ging half mei van start omdat asielzoekers overlast veroorzaakten op de lijnbussen. Buschauffeurs voelden zich niet veilig meer, na bedreigingen en intimidaties. De pilot zou donderdag aflopen. Er wordt nu overlegd over de nieuwe duur van de proef en hoe die precies vorm moet krijgen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de tussentijd loopt die door.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol liet vorige maand al weten dat de eerste ervaringen met de pendelbus positief waren.

De vervoerder had de zaak destijds zelf aangekaart. De Tweede Kamer drong erop aan het vervoer niet gratis te maken, om wangedrag niet te belonen. Daarom is de prijs van een kaartje vrijwel gelijk aan die voor de normale buslijn. De kaartjes voor de asielbus moeten vooraf worden gekocht. Ook is de bushalte bij de ingang van het azc, en daarmee in het zicht van de beveiliging.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 50403
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Pilgrim »

Golf aan diefstallen door ‘veiligelanders’

9 oktober 2019

De golf aan door “veiligelanders” gepleegde winkeldiefstallen in Ter Apel houdt aan. In de eerste vier maanden van dit jaar werd 48 keer aangifte gedaan.

De meest recente politiecijfers over Ter Apel maken dat duidelijk. De cijfers laten ook zien dat over de eerste vier maanden van vorig jaar 41 keer aangifte werd gedaan en dat van een afname dus nog geen sprake is. Wel ten opzichte van 2016 toen winkeleigenaren 97 keer aangifte deden tot mei van dat jaar.

Veiligelanders
,,Het aantal winkeldiefstallen in Ter Apel blijft dus inderdaad hoog’’, zegt burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde. ,,En duidelijk is ook dat vrijwel alle diefstallen zijn gepleegd door veiligelanders.’’

Bij die veiligelanders gaat het om asielzoekers uit veilig verklaarde landen, zoals die op de Balkan of in Noord-Afrika. Ze verblijven in het asielcentrum van Ter Apel en veroorzaken al langere tijd overlast in het grensdorp.

Die overlast uitte zich geruime tijd in het zich misdragen in het openbaar vervoer. Om daar een einde aan te maken, werd met geld van de rijksoverheid een speciale asielbus ingezet. Die rijdt dagelijks tussen het asielcentrum en Emmen heen en weer.

Drie sterke mannen
Om het probleem van winkeldiefstal in te dammen, stelde de rijksoverheid drie sterke mannen aan, met verregaande bevoegdheden. Die pakken overlastgevers ‘op individueel niveau’ aan en maakten onlangs bekend dat betrapte asielzoekers worden gekort op hun leefgeld. Dat geld gaat naar de gedupeerde winkeleigenaren. De burgemeester hoopt dat deze maatregelen er toe bijdragen dat het aantal diefstallen daalt.

Handelsvereniging
Dat hoopt voorzitter Harry Stuulen van de handelsvereniging Mercurius ook. Hij constateert ook dat het aantal diefstallen fors blijft. ,,Elke maatregel die genomen wordt om dit aan te pakken, is welkom.’’

Een van die maatregelen is ook de inzet van extra politieagenten in de komende twee jaar. ,,De basiseenheid van de politie in Westerwolde had 15 mensen en nu 20’’, aldus Velema.

Gemeenteraad
De burgemeester bespreekt de meest recente cijfers binnenkort met de gemeenteraad van Westerwolde. Die cijfers laten onder meer ook zien dat het aantal aangiften van mishandeling in de eerste vier maanden van dit jaar 23 bedroeg, tegen 31 over die periode vorig jaar. Bij 21 van die 23 gevallen was een ‘vreemdeling’ betrokken.

https://www.dvhn.nl/groningen/Golf-aan- ... 05289.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6901
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ali Yas »

Pilgrim schreef:
dat betrapte asielzoekers worden gekort op hun leefgeld
Moeten ze niet gewoon gekort worden op hun verblijfstijd?
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Echtpaar na pakken dief: ’Uiteindelijk ben jij de sjaak’

Na een geweldsincident met een bewoner van het lokale asielzoekerscentrum vonden Wim en Willeke Vroom uit Ter Apel weinig steun in de samenleving. „Hij viel óns aan, maar wij worden als daders neergezet.” Hoe je als burger op jezelf kan worden teruggeworpen.

Wim en Willeke Vroom zouden zich wel twee keer bedenken alvorens weer een burgerarrest uit te voeren. ,,Van ons hoeft niemand meer iets te verwachten.”

„Uiteindelijk ben jij de sjaak”, zegt Wim Vroom (56). De voormalige huisschilder uit Ter Apel stroopt z’n linkermouw op. Over zijn elleboog tot in zijn onderarm loopt een litteken. „Drie liter bloed verloren.” Wims vrouw Willeke: „Het was kantje boord.” Wims pink staat krom. Zenuw geraakt: „Dat komt niet meer goed.”

Vorig jaar mei hielden Wim en Willeke op straat een dief aan. Een 20-jarige Algerijn uit het plaatselijke azc had iets gestolen uit een bestelbus van een winkelier. Met een paar anderen wisten Wim en Willeke de vluchtende jongeman staande te houden. De Noord-Afrikaan trok een stanleymes en haalde uit. Wim raakte lelijk gewond. „Slagaderlijke bloeding”, zegt Willeke. „Het spoot eruit, werkelijk. Het scheelde niet veel of Wim was doodgebloed.”

Een burgerarrest, met een bijkans fatale afloop.

Wat volgde was een lijdensweg. „We zijn compleet aan ons lot overgelaten”, zegt Willeke Vroom. „Terwijl die jongen direct de beste advocaten kreeg toegewezen. Op het laatst stond de advocaat van Connie Breukhoven hem bij. Hoe kan dat?”

Trauma
We zitten in de kleine, vrijstaande woning aan het kanaal in Ter Apel. Willeke serveert koffie met koekjes. Pal achter het huis ligt het asielzoekerscentrum. Het is een vertrouwd beeld in dit Oost-Groninger dorp: Afrikaanse en Arabische mannen, vrouwen en kinderen, wandelend of op de fiets. Willeke Vroom: „Ik maak regelmatig een praatje met ze.”

Op tafel ligt een berg papieren. Brieven van het Openbaar Ministerie, van de Dienst Terugkeer en Vertrek en van Slachtofferhulp. Een map vol. En ook: kennelijk weggegooide – soms Duitstalige – identiteitspapieren van Noord-Afrikanen, ov-boetes, brieven van zorgverzekeraars aan bewoners van het azc. „Die vind ik hier achter in de berm en bij de sloot”, legt Willeke uit. Ze verzamelt ze ’als een soort traumaverwerking’ en levert de spullen in bij de politie. „Tassen vol heb ik al afgegeven.”

Wim Vroom zit thuis omdat hij lijdt aan de schildersziekte OPS, een aandoening van het zenuwstelsel. Willeke is huisvrouw.

Gevecht
Het echtpaar voelt zich in de steek gelaten. „Niets ten nadele van de burgemeester of van het COA”, zegt Wim Vroom. „Die hebben ons netjes behandeld.” Maar: „Ik dacht: er wordt voor ons wel iets geregeld. Ik was aangevallen door een bewoner van het azc. Dan dragen zij toch ook verantwoordelijkheid?” Willeke: „We moesten het allemaal zelf uitzoeken. Maar hoe vind je een advocaat?” Ze belde met kantoren. „Kreeg ik te horen: dat wordt een gevecht met de overheid, daar beginnen we niet aan.”

Henk Wolthof (58), toenmalig regiomanager van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers: „Vroom had een lintje moeten krijgen. In plaats daarvan heeft hij permanente schade en moesten de burgemeester en wij eraan te pas komen om een slachtofferadvocaat te vinden.”

Stokken
Het proces werd een vervreemdende ervaring. Wim Vroom: „Volgens die jongen hadden wij hem met stokken geslagen.” Willeke: „De dader zou angstig zijn geweest en zich bedreigd hebben gevoeld omdat hij de taal niet verstond. Maar wij zagen hoe agressief hij was.”

De rechter ging niet mee in het beroep op noodweer. Willeke laat het vonnis zien: „De verdachte heeft weinig zelfinzicht, staat hier. Hij ziet zijn eigen aandeel in het geheel niet en vindt zijn gedrag niet verkeerd.”

Schadevergoeding
De Algerijn kreeg tien maanden cel en het echtpaar kreeg een schadevergoeding toegewezen van 6822 euro. En toen raakte de dader zoek.

Zoek? Willeke Vroom: „Hij had zijn straf uitgezeten en zou worden overgeplaatst naar vreemdelingenbewaring. Maar we kregen een brief van het Slachtoffer Informatiepunt Schadevergoedingsmaatregelen dat ze niet wisten waar hij was.”

Zij vroeg om opheldering bij het Openbaar Ministerie. Willeke laat het antwoord zien. ’Ik heb even voor u geïnformeerd’, schrijft de ’zaakscoördinator’. ’De veroordeelde is inderdaad zoek. Maar dat maakt voor uw schadevergoeding niet uit’.

Aardappels
Wim Vroom: „Alsof het om een zak aardappels gaat, die kwijt is geraakt. Ze onderschatten totaal wat dit met je doet. Je weet nooit wat zo’n jongen van plan is.”

Wat hen vooral steekt, is dat hun zorgen zo weinig serieus worden genomen. Willeke: „En dat wij verdacht worden gemaakt. We zouden een hetze voeren tegen asielzoekers. Ja, dat maakt me boos. Wij verdragen geen onrecht.”

Vanuit het dorp kwam ook weinig steun. „Veel mensen werken zelf bij het azc of hebben er familie werken”, zegt Willeke. „Daarom houden ze hun mond. Maar als er wat is appen ze Wim, of hij iets kan doen.”

De overlast in Ter Apel is groot: inbraken, winkeldiefstal. „Klopt. Een kleine groep veilige-landers bederft het voor de rest”, zegt Wolthof van het COA. Wim Vroom: „,Zelfs de politie spreekt over de ’nafjes’, Noord-Afrikaantjes.” Soms gaat bij het echtpaar Vroom wel drie keer per week het alarm af. „Staan ze weer op onze oprit.”

Inbraak
Laatst zag Wim Vroom hoe aan de overkant van het kanaal werd ingebroken in een auto. „Ik scheen de daders recht in het gezicht, maar ze gingen gewoon door. Met het water ertussen maakte het hen niks uit dat ik ze betrapte.”

Dat zij als ’racisten’ worden afgeschilderd, zegt Willeke Vroom, maakt haar woedend. „In je eigen dorp mag je al niet meer wijzen op misstanden.”

„Soms denk ik ’we verkopen de toko en gaan weg’”, zegt Wim. Maar ja, de kinderen. „En er is weer een kleinkind op komst.”

De dader werd uiteindelijk opgepakt in Luxemburg. Willeke Vroom: „Hij is naar Rotterdam overgebracht en later uitgezet, hoorden we van het COA.”

Toenmalig staatssecretaris Harbers (VVD) bood zijn excuses aan. „Die leek zich echt te schamen”, zegt Willeke Vroom. Maar de winkelier die was bestolen liet niks van zich horen.

Zouden ze nog eens in de bres springen? „Nee”, zegt Willeke beslist. „Van ons hoeft in zo’n geval niemand meer iets te verwachten.” Wim Vroom knikt bevestigend: „Als het erop aankomt, sta je er helemaal alleen voor.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Ter Apel wil veiligelanders kwijt

Een apart aanmeldcentrum voor asielzoekers uit veilige landen is nodig om overlast tegen te gaan, vindt burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Daar staat nu het enige aanmeldcentrum van ons land. Velema wil dat asielzoekers uit zo’n veilig land zich elders in Nederland kunnen melden om een procedure te starten. Staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) zegt in een reactie aparte en sobere opvang voor die groep ’te verkennen’.
Spoiler! :
Velema wil een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko, Algerije en Tunesië, omdat hij vreest dat anders het draagvlak voor de opvang in zijn gemeente onder druk komt te staan. „Ongeveer 95 procent van alle winkeldiefstallen die gepleegd worden in Ter Apel komt voor rekening van veiligelanders”, zegt de burgemeester. „Maar overlast bestaat bijvoorbeeld ook uit hinderlijk gedrag zoals intimidatie.”

Grootste
Het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel vervult een onmisbare rol in de asielketen, omdat vreemdelingen op deze opvanglocatie een asielprocedure kunnen beginnen. Ook biedt het azc onderdak aan maximaal 2000 asielzoekers en het is daarmee het grootste opvangcentrum van Nederland. Op dit moment komt ’een kwart’ van alle bewoners van het azc uit zo’n veilig land.

„De overlast komt vooral van personen uit landen in Noord-Afrika maar ook uit de voormalige Sovjet-Unie”, zegt Velema. „Als deze groep zich niet meer in Ter Apel hoeft aan te melden, komt er ook een einde aan de problematiek in het dorp. Het is een groep die niet direct het gezag van onze autoriteiten accepteert.”

Uit cijfers gepubliceerd door de gemeente blijkt dat van de 48 winkeldiefstallen die in de eerste vier maanden van dit jaar geregistreerd zijn, er 45 keer een vreemdeling betrokken was bij de diefstal. „Maar het aantal winkeldiefstallen ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet elke winkelier aangifte doet”, zegt de burgemeester. „Het liefst hebben we geen personen uit veilige landen meer in Ter Apel.”

Ook vanuit de Tweede Kamer wordt om een oplossing gevraagd om raddraaiers met kansloze asielaanvragen geen vrij spel meer te geven. „Apart zetten van veiligelanders is er daar een van”, zegt VVD-Kamerlid Becker. „Ik wil van de staatssecretaris snel duidelijkheid of zij dit ook echt gaat doen.” CDA-Kamerlid Van Toorenburg snapt dat Ter Apel er klaar mee is. „Alles wat eraan kan bijdragen om Nederland een akelige plek te maken voor asielzoekers met kansloze aanvragen moeten we doen, dus ook gescheiden opvang.”

Staatssecretaris Broekers-Knol laat weten aparte en sobere opvang voor asielzoekers uit veilige landen ’te verkennen’. Daarbij is volgens haar het uitgangspunt ’een minimum aan voorzieningen’. „Dat is ook het streven. Bij veiligelanders gaat het veelal om asielzoekers met een kansarm asielverzoek en daar passen sobere voorzieningen bij.” De bewindsvrouw meldt dat het COA een geschikte locatie moet vinden. Daarover worden gesprekken met gemeenten gevoerd. „Op dit moment worden diverse opties bestudeerd.”

https://www.telegraaf.nl/nieuws/9076285 ... ders-kwijt
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21606
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door King George »

Van sommige zijn ze in Ter Apel misschien wel af. Die zwerven wellicht nu door Amsterdam.

https://tpo.nl/2019/11/01/honderden-cri ... sema-leeg/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 50403
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Pilgrim »

Halsema naar Ter Apel om te praten over criminele asielzoekers

Goedemorgen Nederland - 15 november 2019 — 09:17

Afbeelding

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gaat binnenkort naar het asielzoekerscentrum Ter Apel om daar te praten over criminele asielzoekers die naar de hoofdstad komen en voor veel overlast zorgen. Dat heeft Halsema toegezegd aan de gemeenteraad van Amsterdam.

Agenten hebben hun handen vol aan zakkenrollers en overvallers, zeiden zij eerder in gesprek met De Telegraaf. De politie wil graag registreren wie van de daders asielzoekers zijn, om zo vast te kunnen stellen hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Dat plan stuit echt op de nodige weerstand en burgemeester Halsema stelde gisteren dat er geen wettelijke grondslag is voor het registreren van de verblijfstatus van de daders.

Rotzooi trappen
VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen vindt het onzin, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als ik word opgepakt moet ik ook mijn legitimatie laten zien. Als je hier als asielzoeker komt en je gaat alleen maar rotzooi trappen, dan verlies je wat de VVD betreft het recht om in Nederland te blijven.”

Telegraaf-journalist Olof van Joolen, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, vindt het belangrijk dat de gegevens wél worden genoteerd. “Juist voor het draagvlak voor het hele asielbeleid”, stelt Van Joolen. “Wanneer je hier niet serieus mee aan de slag gaat, steek je een beetje de kop in het zand.”

Vluchtelingen
Volgens Van Joolen kan het aanpakken van criminele asielzoekers zorgen voor een positief effect op het gehele asielbeleid. “Zo kan je ervoor zorgen dat mensen die wel onderdak nodig hebben en die we moeten helpen als vluchteling, geholpen kunnen worden.”

Door: Thijs Kroezen

https://wnl.tv/2019/11/15/halsema-naar- ... elzoekers/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Dit is echt bizar. 65 Moldaviërs aangetroffen in touringcar Ter Apel.
Gelukszoekers worden nu al per bus naar Nederland vervoerd vanuit hun thuisland.
De Koninklijke Marechaussee heeft een touringcar onderschept met daarin ongeveer 65 illegale Moldaviërs. De 57-jarige chauffeur en de 50-jarige bijrijder zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De Marechaussee werd maandagochtend ingeschakeld door personeel van het asielzoekerscentrum in het Groningse dorp toen zij een groep vanuit de bus hun terrein op zagen komen lopen.

Geen van allen kon een geldig grensoverschrijdingsdocument tonen. Onder de 65 Moldaviërs waren veel kinderen.

De afgelopen week zijn er meer mensen aangehouden die Moldaviërs ons land probeerden in te smokkelen. Zo werd zaterdag een 34-jarige man opgepakt omdat hij in een busje reed met 19 Moldaviers. En ook vorige week was het raak. Toen werd een 26-jarige man uit het Limburgse Baexem aangehouden, nadat hij met elf Moldaviërs gezien was bij de grensovergang van de N366 in Groningen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Het blijkt dat dit de tweede keer is in een week dat er een busload van Moldaviërs gedumpt wodt in Ter Apel.
Opnieuw bus vol Moldaviërs bij AZC Ter Apel: tweede in een week tijd

Vorige week werd er bij Ter Apel ook al een bus met Moldaviërs tegengehouden, hier zaten toen ongeveer twintig Moldaviërs in.
Het heeft absoluut onze aandacht. Dat er zulke grote groepen komen, is voor ons ook nieuw', zegt woordvoerder Stan Verberkt van de Koninklijke Marechaussee. 'We gaan onderzoeken waarom ze nu naar Nederland komen.'

Wat denk je zelf Stan?
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Broekers neemt extra maatregelen tegen asielzoekers uit Moldavië

Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie neemt extra maatregelen tegen de groeiende instroom van asielzoekers uit Moldavië. Vorige maand dienden 480 Moldaviërs een asielverzoek in, maar ze maken nauwelijks kans op een verblijfsvergunning.

Broekers schrijft aan de Tweede Kamer dat er een speciaal team van de Immigratie- en Naturalisatiedienst is opgericht om de asielaanvragen zo snel mogelijk af te handelen. Binnen drie tot vier weken moet er een besluit genomen zijn, waarna de Moldaviërs moeten vertrekken.

Ondertussen worden ze ondergebracht in sobere opvang. Ze krijgen geen zakgeld, zoals andere asielzoekers. Wel wordt er voor eten en toiletartikelen gezorgd. De Moldaviërs moeten zich regelmatig melden, om te voorkomen dat ze uitzetting ontlopen.

Touringcar
Vorige maand kwamen opvallend veel Moldaviërs naar Nederland. Op 18 november stopte er een touringcar in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel. De 65 passagiers, allemaal uit Moldavië, liepen zelf de laatste 500 meter.

Op zich staat Moldavië, een voormalige Sovjetrepubliek, niet op de lijst van landen waar uitgeprocedeerde asielzoekers veilig naartoe kunnen terugkeren. Toch was er de afgelopen drie jaar geen enkele keer reden om een asielverzoek uit dat land in te willigen. Het is dan ook een raadsel waarom de Moldaviërs nu zo massaal naar Nederland komen.

De Koninklijke Marechaussee houdt sinds vorige maand specifieke controles aan de grens, gericht op Moldaviërs. Om vertrek te bespoedigen kunnen ze 40 euro krijgen als tegemoetkoming in de kosten van de reis van het vliegveld in Moldavië naar huis. Ze krijgen dat bedrag pas als ze daadwerkelijk uitreizen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Aso-asielzoekers veranderen Ter Apel in crimineel slagveld: ‘In de supermarkt bespuugd!’

Inwoners van de Groningse dorp Ter Apel luiden de noodklok: de overlast van zogeheten ‘veiligelanders’ in hun pittoreske plaatsje houdt maar niet op. Intimidatie en winkeldiefstal zijn er aan de orde van de dag, en de politie heeft een dagtaak aan het oppakken van de asielzoekers uit landen als Marokko. Bij Rutger Castricum (PowNed) luchten inwoners hun hart.

Winkeldiefstal, wapens op zak, verkrachten, dorpsbewoners zonder duidelijke aanleiding een racist noemen, spugen, intimidatie… de lijst met zaken die in het Groningse Ter Apel op dagelijkse basis plaatsvinden, omdat het dorp een asielzoekercentrum voor veiligelanders herbergt, is lang. De inwoners van de noordelijke plaats zijn het helemaal zat dat asielzoekers uit landen als Marokko, waar totaal geen oorlog is, gewoon gratis in Nederland kunnen verblijven en naar hartelust rotzooi mogen trappen.

Harry Stuulen, van de plaatselijke ondernemersvereniging, heeft het er totaal mee gehad. Dit gedonder vindt nu al enkele jaren plaats, en lijkt maar niet af te nemen: “Het neemt niet af, het is nu stabiel erg. De overlast blijft. Elke overlast is er één teveel.”

“Voor de sfeer is het dramatisch,” zegt hij ook. En hij vraagt Den Haag om de regels aan te scherpen voor inwoners van landen waar géén oorlog is maar tóch denken het Nederlandse asielsysteem een poot uit te kunnen draaien.

Want nee, bespuugd worden in de supermarkt omdat je geen Arabisch spreekt slaat nergens op. Dat je winkel wordt gebruikt als luilekkerland al helemaal niet. Dus wanneer gaat Ruttes club van lachebekjes dit probleem eens oplossen? Het is niet van vandaag of gisteren: al jaren worden plaatsen als Ter Apel geteisterd door asielzoekers die niet vluchten voor onveiligheid, maar de onveiligheid zelf creëren in voorheen rustige dorpjes. Het is bij de konijnen af.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Syrische mensensmokkelaars aangehouden in Ter Apel

Twee Syrische mannen zijn maandagavond in Ter Apel gearresteerd op verdenking van mensensmokkel, meldt de Koninklijke Marechaussee op Facebook.

Het gaat volgens de marechaussee om verdachten van 24 en 21 jaar, woonachtig in Hardenberg en Tynaarlo. Zij vervoerden in hun auto een Syrische man van 24 jaar en een Syrische jongen van 12.

Zij stapten in de buurt van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel uit. Bij controle door de marechaussee bleken de passagiers geen geldige grensoverschrijdingsdocumenten te hebben. Zij zeiden familie van de bijrijder te zijn. De twee zijn het vreemdelingentraject ingegaan.

De bestuurder en de bijrijder zijn aangehouden voor verder onderzoek.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8433
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door sjun »

Ariel schreef:Afbeelding
Kennelijk is het de bedoeling dat tot het uiterste getergde burgers zelf gaan ingrijpen. Verstandige burgers laten ook dit beleid meewegen bij de eerstvolgende verkiezingen in plaats van risico op een strafblad te lopen. Grenzen stukken selectiever toe om op cumulerende maatschappelijke kosten te sparen en de woningmarkt te ontlasten.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Asielstroom trekt aan; wachtrijen in Ter Apel

Bij het aanmeldpunt Ter Apel werd wegens het coronavirus minder personeel ingezet. Nu is er een tekort aan mankracht en zijn er rijen. Door personeelstekort in het aanmeldcentrum in Ter Apel kunnen niet alle nieuwe asielzoekers tijdig worden geregistreerd. Sommigen van hen brengen de nacht door in de ‘wachtkamer’ en slapen op een stoel of op de grond, omdat ze geen bed krijgen toegewezen. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Door het coronavirus daalde het aantal asielzoekers dat naar Nederland kwam de afgelopen tijd tot ruim 400 per maand; in januari waren dat er nog bijna 2.150. De diensten die asielzoekers registreren, zoals de immigratiedienst IND en de vreemdelingenpolitie, speelden in op de daling en zetten minder personeel in. Maar sinds juni (bijna 900 asielaanvragen) en juli (bijna 1700, van wie een derde Syriërs) trekt het aantal asielzoekers weer aan.
Het NRC en een woordvoerder van Vluchtelingenwerk huilen tranen met tuiten om het leed van zielige asielzoekers die in hete wachtruimtes moesten wachten op klapstoeltjes.
In het verleden kregen asielzoekers die ’s avonds laat aanklopten of van wie door drukte niet op tijd de identiteit kon worden vastgesteld toch een bed toegewezen in een aparte opvangruimte van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Maar het COA is daarmee gestopt, omdat de afspraak is dat asielzoekers eerst geregistreerd moeten zijn voor ze een slaapplek krijgen. Ook zou het onveilig zijn om mensen op te vangen waarvan niet bekend is wie het zijn – oorlogsmisdadigers of terroristen zouden zo ongezien in het azc kunnen overnachten.

Door het tekort aan personeel en de groeiende groep asielzoekers stonden er de afgelopen weken lange rijen voor de ‘registratiestraat’ in Ter Apel. Op sommige dagen worden „tientallen” asielzoekers niet op tijd geregistreerd, volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid – een aantal dat schommelde per dag. Omdat de wachtkamer onvoldoende ruimte bood, moesten asielzoekers soms urenlang wachten in de verzengende hitte. Afgelopen week liet het ministerie op het terrein van migratiedienst IND een extra paviljoen bouwen dat ook dienstdoet als wachtkamer. „Die ruimte is goed gekoeld”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Er is een „waterpunt” en een „toiletpunt”, maar bedden ontbreken.

De menselijke maat is hier volkomen zoek, reageert een woordvoerder van Vluchtelingenwerk getergd. „Het gaat om een tent met een kale houten vloer, zonder bedden of matrassen. Slechts vijftig plastic stoeltjes op anderhalve meter van elkaar, langs de wanden. Er is een airco, die het vooral koud maakt.” Het is onbegrijpelijk dat er geen rekening mee is gehouden dat het aantal asielaanvragen na het dieptepunt van de coronacrisis weer zou aantrekken, zegt de woordvoerder van Vluchtelingenwerk. „We vinden het zeer kwalijk dat mensen na een lange reis, vaak op de vlucht voor oorlog of vervolging op deze manier worden ontvangen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Asielzoeker Ter Apel sterft na eten giftige paddenstoel

Een bewoner van het asielcentrum in Ter Apel is overleden na het eten van giftige paddenstoelen.
Bronnen melden dat aan Dagblad van het Noorden . Woordvoerder Fabian Paardekooper van het COA kan vanwege de privacyregels niets over het voorval kwijt.

De asielzoeker zou soep van in de natuur geplukte paddenstoelen hebben gegeten, niet wetend dat die giftig waren. Enkele andere bewoners zouden ook van de soep hebben gegeten en ziek zijn geworden. Het COA kan ook daar niets over zeggen.

Vaderland
Het komt vaker voor dat asielzoekers in Nederland paddenstoelen plukken en er een maaltijd van bereiden. Ze doen dat in de veronderstelling dat de paddenstoelen, die lijken op die in hun vaderland, prima eetbaar zijn. Iets dat dus niet altijd het geval is.

,,Daarom waarschuwen we op verschillende manieren voor de gevaren van paddenstoelen plukken en eten’’, zegt Paardekooper. ,,We zetten informatie op de website van een asielcentrum, we plakken posters op en organiseren voorlichtingsbijeenkomsten over het onderwerp.’’

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) waarschuwde begin deze week in Dagblad van het Noorden voor het eten van paddenstoelen uit de natuur. Bij het NVIC meldden zich dit jaar al 6 personen die daardoor ziek waren geworden.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42928
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Mahalingam »

En waar komen die vergiftigingen door? Door ons ,want we hebben geen smulbossen aangelegd voor onze nieuwe Nederlanders waar die gratis uit de natuur kunnen eten.
Trouwens, ook veel inboorlingen raken iedere herfst vergiftigd . Meestal zijn dit mensen die zo natuurlijk mogelijk voedsel willen eten en zich gedragen als jagers/verzamelaars uit de steentijd, helaas zonder de bijbehorende kennis.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Agent schiet man in voet bij dreigende situatie in azc Ter Apel

De politie heeft tijdens een dreigende situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel een man in zijn voet geschoten. Het slachtoffer wordt medisch behandeld. Vier mensen zijn aangehouden, meldt de politie.

Agenten waren in de nacht van woensdag op donderdag naar het azc gekomen omdat een man met een mes dreigde. Toen de politie hem wilde arresteren verzette hij zich daartegen en kreeg hulp van andere mensen. Daarop loste een van de agenten een schot en raakte een van de verdachten in de voet.
Extra informatie via de NOS.
De politie Groningen kreeg een melding over een man die in het azc mensen zou bedreigen met een mes. Eenmaal in het azc werden agenten inderdaad geconfronteerd met een gewapende man die "zich bedreigend" opstelde. Toen de politie hem wilde arresteren, keerde ook een aantal andere aanwezigen zich tegen de agenten, meldt RTV Noord.

"De situatie was dusdanig dat een collega zich genoodzaakt heeft gezien een schot te lossen", twittert de politie. Een van de verdachten is daarbij in zijn voet geraakt. Zoals gebruikelijk als de politie heeft geschoten wordt nader onderzoek ingesteld.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Update asielzoekerscentrum in Ter Apel
Bewoners asielzoekerscentrum in Ter Apel aangehouden voor bedreiging, poging tot doodslag en vernieling

De politie heeft woensdagavond vier bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel aangehouden op verdenking van bedreiging, poging tot doodslag en vernieling.

Een van de vier werd bij de aanhouding door een politieagent in zijn voet geschoten, een andere werd met een politiehond aangehouden, tevens werd pepperspray door de agenten gebruikt.

Bewoner bedreigde beveiliger met een mes
De agenten werden woensdagavond laat naar het asielcentrum aan de rand van Ter Apel geroepen. Dit omdat een bewoner een beveiligingsmedewerker met een mes bedreigde. De agenten wilden de asielzoeker aanhouden maar enkele andere bewoners van het centrum bemoeiden zich er mee, ze probeerden de aanhouding te voorkomen.

,,Zo vernielden ze een ruit en gooiden vervolgens met grote glasscherven naar de agenten’’, zegt de politiewoordvoerder. ,,De agenten werden ook met andere voorwerpen bekogeld en daarbij bedreigd. Er was sprake van buitensporig veel geweld.’’

De situatie was zodanig bedreigend dat een van de agenten zich genoodzaakt zag een van de bewoners in zijn voet te schieten. De asielzoeker werd onder medische behandeling gesteld maar is dus een ook van de vier aangehouden bewoners. De vier zijn 20, 21, 25 en 27 jaar oud. Over hun land van herkomst worden geen mededelingen gedaan door de politie.

,,We onderzoeken de toedracht van het incident nu verder en leggen de zaak als elke zaak voor aan het Openbaar Ministerie’’, zegt de woordvoerder. ,,Het gebruik van het vuurwapen door de politie wordt onderzocht door de Rijksrecherche. Ook dat is de gebruikelijke gang van zaken.’’

Azc Ter Apel zit vol
Het asielcentrum in Ter Apel is de grootste opvanglocatie van het COA in Nederland en de plek waar vrijwel alle pas gearriveerde vluchtelingen zich melden. Ter Apel wordt daarom ook wel de asielhoofdstad van Nederland genoemd.

Het asielcentrum kan maximaal 2000 asielzoekers herbergen en zit momenteel, mede vanwege de weer stijgende instroom aan vluchtelingen, zo goed als vol. Volgens de woordvoerder van het COA verblijven er momenteel 1960 personen. Ook zij worden geconfronteerd met de corona-maatregelen zoals het onderling afstand houden.

In het asielcentrum doen zich vaker incidenten voor. Dat blijkt ook uit cijfers die de politie regelmatig voorlegt aan de gemeenteraad van Westerwolde. Voor die gemeenteraad is een grote zorg ook dat een klein groepje bewoners van het asielcentrum, veiligelanders met name, geregeld overlast in het winkelcentrum veroorzaakt, onder meer door het plegen van winkeldiefstallen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Nog een update asielzoekerscentrum in Ter Apel via de Telegraaf.
Asielzoekers die de ochtend na het incident richting de bushalte lopen, hebben het een en ander gehoord ’s nachts. „Het was ’boom boom’ ja!”, zegt een van hen opgewonden, die van het grote terrein afkomt. Hij gebaart alsof hij zelf wat gooit. Mogelijk was er drank in het spel. „Het ging even door met die mannen. ’Big fight, man’. En ’bambam’!” zegt hij.

Andere ’oorgetuigen’ hoorden vooral politie en ambulances aankomen. Het geloste schot heeft niet iedereen vernomen op het uitgestrekte asielcomplex. Ze vinden het zuur dat sommige jongemannen de boel verpesten voor de rest. „Wij doen echt niks”, zegt een vijftiger. „En er vloog wat rond”, zegt hij, wijzend op de lucht.

Veiligelanders
Het COA rept van een ’verschrikkelijk incident’ voor zowel de belaagde medewerker als ander asielzoekers, die er immers niets mee van doen hebben. „De betrokken mannen zijn veiligelanders”, bevestigt zegsman Fabian Paardekooper. „Ze zaten in hun asielprocedure.” Wat de aanleiding is van het oproer kan hij nog niet zeggen. „We wachten het politieonderzoek af. We hebben nauw contact met de politie.” Bewoners hopen dat het COA de buurt inlicht over wat er gebeurd is. „Het incident vond echter plaats op het terrein van het asielzoekerscentrum”, aldus Paardekooper. Het COA benadrukt dat het inlichten van buurtbewoners een taak is van de politie.

"Ik maak me zorgen, want er gebeurt hier echt van alles"
Willeke Vroom loopt met de hond haar ronde. „Ik maak me zorgen, want er gebeurt hier echt van alles. En nu horen we het eigenlijk betrekkelijk snel omdat er geschoten is. Maar wel via het nieuws.. Maar tot in het dorp is het telkens raak en dat al jarenlang.”

Het zit haar en man Wim Vroom (die in 2018 levensgevaarlijk gewond raakte bij een steekincident met een later veroordeelde jonge Algerijn) vooral dwars dat het wederom zogenoemde ’veiligelanders’ zijn die onrust veroorzaken. Ze benadrukken dat overlastveroorzakers soms zomaar opduiken en niet perse tijdelijke bewoners van het bekende asielcomplex zijn. „Afgelopen week nog liepen er een aantal door de straat, jonge jongens die elders in het land van de radar waren verdwenen. Illegalen die geen kans maken op een status en blijkbaar op roverspad waren.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie