Jihadiste die terugkeer eist blijkt echtgenote van beruchte IS’erEen van de Nederlandse jihadistes die in een Syrisch detentiekamp vastzit en terug naar Nederland wil komen, blijkt de vrouw van een beruchte Deense IS’er die wordt verdacht van het plannen van aanslagen en het houden van slavinnen. Maandag oordeelt de rechtbank of Nederland haar en 22 andere IS-vrouwen terug moet halen.
Tientallen interviews hebben journalisten gehouden met vrouwelijke Europese jihadisten die nu in detentiekampen in Noord-Syrië zitten. Ze wisten niet van de gruwelen van IS, zeiden de meeste. Niet van de onthoofdingen, de moorden, de slavinnen. Ze waren huisvrouw, vrijwel altijd binnenshuis om te koken en voor de kinderen te zorgen. De vrouwen die terugkwamen in Europa zeiden voor de rechtbank doorgaans hetzelfde.
Maar wat zal Ojone I. daarover zeggen, als ze al ooit in Nederland terug zal komen? Zij blijkt de vrouw te zijn geweest van de beruchte Deense IS’er Basil Hassan, zo meldden bronnen aan deze site. De Deen is door de VS als IS-coördinator van buitenlandse aanslagen op de terreurlijst gezet, wordt in Denemarken gezien als pleger van een moordaanslag op een publicist en zou medeverantwoordelijk zijn voor het opblazen van een Russisch vliegtuig boven Egypte.
De 23-jarige Ojone, (geboren in Wageningen, half Nederlandse, half Nigeriaanse) reisde in 2014 naar Syrië. Tot nu toe was haar naam nog onbekend. De Wageningse staat niet op de Nationale Sanctielijst Terrorisme en dook niet eerder op in de media. Naar nu blijkt is ze één van de 23 vrouwen die een kort geding aanspanden tegen de Nederlandse staat. Ze zit met haar twee kinderen (4 en 2 jaar oud), waarvan er één van Basil Hassan is, in detentiekamp Al Hol in Noord-Syrië. Het kabinet weigert de vrouwen en kinderen terug te halen. De rechter doet maandagmiddag om 13.00 uur uitspraak in het kort geding dat de vrouwen aanspanden om de Staat te dwingen hen op te halen.
Moordaanslag op publicist
De Deense tv-zender DR berichtte de afgelopen maanden uitgebreid over Ojone’s man Basil Hassan (31). De Deense veiligheidsdiensten zien hem als een centrale figuur in een jihadistisch netwerk daar. Ze houden hem verantwoordelijk voor een moordaanslag op de Deense publicist en islamcriticus Lars Hedegaard in 2013. Hassan belde bij hem aan, schoot op hem, maar miste. Daarna zou hij naar Syrië zijn gevlucht en klom hij op in de rangen van IS. De Denen denken dat hij achter een netwerk zit dat drones naar Syrië smokkelde, om als wapens voor IS te gebruiken.
De zwaarste aantijging kwam vorige week naar buiten. Hassan zou een van de planners zijn geweest van de aanslag op een Russische Airbus die in 2015 crashte onderweg van Sharm-el Sheik in Egypte naar Rusland. Meer dan 200 Russische toeristen stierven.
Slavinnen
Ook vertelden twee Yezidi-vrouwen aan tv-zender DR dat Hassan hen als slavin kocht en verkrachtte. Een van hen zei ook zijn Nederlandse vrouw te hebben ontmoet, die toen zwanger was. Of I. tegelijk in hetzelfde huis woonde als de slavinnen is niet duidelijk
Ojone I., die zich in Syrië Umm Baraa noemt, heeft tegenover DR bevestigd dat ze met Hassan getrouwd was. Ze trouwde met hem nadat haar eerste man, uit Bangladesh, in Syrië was omgekomen. Ze noemt de Deen ‘een goede man, met veel geduld’. De twee woonden in Raqqa, hoofdstad van het kalifaat. In haar periode in Syrië ging ze, zo bleek uit andere informatie die deze site inzag, ook om met andere Nederlandse vrouwen. Wat haar man precies deed wist ze niet, vertelde ze tegen DR. Wel zegt ze dat hij inmiddels dood is, overleden in juli 2017. De Deense autoriteiten hebben die dood niet bevestigd.
Ojone I. bleef ook na de dood van haar man in IS-gebied. Ze belandde pas dit najaar, toen IS vrijwel al het grondgebied verloren had, in Koerdische handen. Sinds die tijd verblijft ze met haar twee kinderen in het detentiekamp Al Hol.
Mocht de rechter oordelen dat Nederland moet meewerken aan de terugkeer van de vrouwen, dan kan de Staat daar nog tegen in beroep gaan. Vrouwen die terugkeren worden op Schiphol aangehouden en vastgezet op de terrorismeafdeling van de gevangenis. Daarna worden ze berecht. Hun kinderen worden opgevangen bij familie of in pleeggezinnen.