Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef: Migratiemuseum wordt pand uitgezet: huur is niet betaald
De website doet het ook niet meer. How come dat ze geen geld meer hadden? Kwamen er geen bezoekers?
Vreemd :thinking: Zijn moslims niet geïnteresseerd hoe het gaat met de migratie en integratie van Turken, Marokkanen en andere exotische bevolkingsgroepen die zich verplaatst hebben naar Nederland. .
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21293
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door King George »

Wel erg veel belastinggeld eerder vervluchtigd in het niets voor een heuglijk berichtje dat het museum is gesloten. Het had van mij nooit geopend hoeven te worden.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Buurt is autobranden beu en begint een buurtwacht

Autobranden, inbraken en drugsoverlast. De bewoners van de Haagse Notenbuurt zijn het zo zat dat ze een buurtinterventieteam opzetten. Ze willen daarmee voorkomen dat individuele wijkbewoners het recht in eigen hand nemen. ,,Er zijn al mensen die zeggen: als we hem te pakken krijgen, maken we hem af.’’

De bewoners van de Notenbuurt zagen het afgelopen jaar met lede ogen aan hoe steeds vaker auto’s in de straat in vlammen op gingen. Toen ook de ouderen in de wijk keer op keer te kennen gaven dat ze eigenlijk de deur niet meer uit wilden omdat ze bang zijn voor inbrekers, moest er iets gebeuren, vond onder anderen Jacqueline.

Ze nam het initiatief om het buurtinterventieteam op te zetten. ,,We hebben nu al negen autobranden gehad, sinds februari vorig jaar”, vertelt Jacqueline, die niet met haar achternaam in de krant wil. ,,Dat was in februari en maart, en in december begon het weer. We hebben bij de politie aan de bel getrokken, maar die zeiden dat de cijfers nog te laag waren, in vergelijking met andere wijken.” De inbraken doen zich vooral voor in buurten rondom de Notenbuurt.

Dus besloot Jacqueline twee weken geleden ‘na de zoveelste autobrand’ om samen met buurtgenoten het heft in eigen hand te nemen. Nu surveilleren de buren met herkenbare gele hesjes aan ’s avonds op onregelmatige tijden. ,,Wijkbewoners werden echt onrustig.”

Cameraatje
Maar het surveilleren is niet het enige dat de buurt doet. ,,Sommige mensen hadden al een klein cameraatje voor het raam, maar nu komen er steeds meer camera’s in de wijk gericht, zodat iemand ze misschien een keer op beeld heeft. Een persoon heeft er al een aan de gevel en mijn eigen huis heeft straks ook camera’s aan de buitenkant.”

Eigenlijk wil Jacqueline liever dat de politie vaker komt surveilleren om de brandstichter te pakken. ,,Ik snap ook dat er onderbezetting is bij de politie en dat onze cijfers misschien niet zo erg zijn als die van andere wijken. Maar wij zien hier wel gewoon een toename. Er zijn al mensen die zeggen: als we hem pakken, maken we hem echt af. Dat wil je ook weer niet.”

Geen gekke dingen
Ook handhavers van de gemeente ziet ze niet vaak genoeg. ,,Als ze er zijn, rijden ze met die auto linea recta de wijk door. We willen dat zij meer komen surveilleren en misschien te voet in de wijk komen op verschillende tijdstippen. Zodat mensen zien dat ze hier geen gekke dingen moeten doen en dat we ze in de gaten houden.”

Want een gevoel van onveiligheid dringt zich volgens Jacqueline steeds meer op bij de wijkbewoners. ,,We hebben veel ouderen in de wijk die al als de dood zijn voor babbeltrucs, die ’s avonds de deur niet meer uit willen. En mensen met kinderen willen niet dat hun kinderen door drugsdealers worden aangesproken. De onrust is groot op dit moment. Het is nu zelfs moeilijk om vrijwilligers te vinden met Halloween, omdat mensen bang zijn dat er dan wordt ingebroken als ze er niet zijn.”

Stadsmarinier
De politie is op de hoogte van de autobranden. ‘Deze branden hebben uiteraard onze aandacht en worden onderzocht’. De politie ziet de buurtpreventieteams ‘in zijn algemeenheid’ als een positieve ontwikkeling. Loosduinen telde al zes buurtpreventieteams, voordat de Notenbuurt zich verenigde. Raadslid Janice Roopram van Groep de Mos vraagt het college om actie te ondernemen en stelt een ‘stadsmarinier’ voor.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42485
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Mahalingam »

Buurt is het beu en gaat een knokploeg samenstellen, zo wordt beweerd.
Extreme overlast daklozen Scheveningen: 'Het is hier haast oorlog’

Vanwege de extreme overlast gaat de gemeente Den Haag een deel van de ruim honderd dak- en thuislozen weghalen die in het Scheveningse Renbaankwartier in hotels zijn ondergebracht. Maar buurtbewoners betwijfelen of dat voldoende is om het tij te keren. ,,Er wordt al gepraat over een knokploeg.”

Het is een mooie kans. Nu Den Haag vijftig containerwoningen voor zieke en mogelijk besmette daklozen gaat neerzetten rond het ADO-stadion komt er plek vrij in de reguliere Haagse opvang. En daar wil wethouder Bert van Alphen een deel van de Scheveningse daklozen naartoe verplaatsen die het Renbaankwartier op z’n kop hebben gezet.

Al weken is het daar hommeles. Sinds ruim honderd Haagse daklozen in twee Scheveningse hotels ondergebracht werden, omdat het in de 24-uursopvang niet mogelijk is om met met z’n allen coronaregels na te leven, klaagt de buurt steen en been.

Zo beschimpten en bespuugden daklozen omwonenden, richtten zij vernielingen aan en plasten in de portieken. Een Scheveninger die op een zonnige zondag een paar uur met zijn boot uit varen was geweest, vond bij zijn terugkomst tientallen lege blikjes bier in de tuin. ,,Ze hebben gewoon een feestje op mijn terras gevierd’’, zo mopperde hij.

Geslachtsdeel

Na deze eerste klachten regelde de gemeente Den Haag extra beveiliging rond de hotels en extra dagbesteding voor de Haagse daklozen, maar volgens de bewoners van het Scheveningse Renbaankwartier bleef de ellende aanhouden.

Sterker, de toch al grote overlast zou de afgelopen weken alleen maar zijn toegenomen, met alle excessen van dien. Zo liep een sjofel geklede man met zijn geslachtsdeel uit zijn broek rond op de kinderboerderij, vertellen bewoners.

Een vrouw van in de veertig uit het Renbaankwartier werd onlangs zelfs door enkele dakloze mannen ingesloten en (seksueel) bedreigd. Een advocaat van het slachtoffer meldt dat ze van die verschrikking aangifte gaat doen bij de politie.

Vandaar dat sommige bewoners vrezen dat het verhuizen van een deel van de daklozen de problemen niet gaat oplossen. ,,Deze mensen zijn heus niet allemaal fout en ze hebben ook zeker opvang nodig, maar ze trekken dealers aan en nog veel meer vage types. Het is nu heel ellendig in onze mooie wijk. Wij willen dat iedereen er weggaat.”

Gestoord

De eerder genoemde Scheveninger is wel wat gewend, maar ook hij ziet de ellende met lede ogen aan. Niet alleen heeft Den Haag te veel daklozen in de wijk neergezet, ook zijn ze in meerderheid verslaafd of psychisch gestoord, meent hij.

,,Ze beginnen heel vroeg te drinken en stoppen er dan niet meer mee. Rond vijven wordt het hier steeds agressief en vervelend. Ze zijn ook niet op hun gedrag aan te spreken. In de wijk wordt over een knokploeg gesproken. Het is hier haast oorlog.‘’

Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is blij dat wethouder Van Alphen nu actie onderneemt, al is het volgens hem dan een week of drie te laat. ,,En het moet wel zo zijn dat de raddraaiers en de overlastgevers weggehaald worden. ,,De wijk voelt zich enorm onveilig. Ik heb letterlijk met huilende mensen aan de telefoon gezeten.‘’
https://www.ad.nl/den-haag/extreme-over ... ~a72ebfd3/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Burgemeester Remkes wenst Haagse moslims per video mooie én veilige ramadan

In een videoboodschap wenst burgemeester Remkes moslims in Den Haag een mooie ramadan. De islamitische vastenmaand begint morgen. Remkes benadrukt dat veiligheid voor iedereen voorop staat.

De boodschap heeft alles te maken met de coronamaatregelen. Volgens de Haagse burgemeester maken die nodig dat een andere invulling wordt gegeven aan de saamhorigheid die hoort bij de ramadan.

,,Natuurlijk is de ramadan dit jaar anders dan anders. Maar als we voorzichtig zijn en letten op de gezondheid van anderen en onszelf kan deze ramadan ook mooi zijn”, zegt Remkes.
Burgemeester Remkes wenst Haagse christenen per video mooi én veilige paasfeest

Burgemeester Remkes wenst Haagse christenen prettige Kerstdagen
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Den Haag. De stad waar men een tolk nodig heeft om de wet uit te leggen. :nietverstaan:
Afbeelding

Agenten met tolk op pad om samenscholing Kaapseplein te voorkomen: ‘Het is dweilen met de kraan open’

Ruim tien bezoekers van het Haagse Kaapseplein hebben vanmiddag een flinke boete gekregen omdat ze zich niet aan de coronaregels hebben gehouden. Agenten en handhavers hebben groepen mensen met behulp van een tolk gewaarschuwd, omdat ze niet genoeg afstand van elkaar hielden, meldt calamiteitensite Regio15.

De politie probeerde een grote groep bezoekers van het Kaapseplein nog te waarschuwen, maar de pogingen leken tevergeefs. Volgens calamiteitensite Regio15 gaf een agent aan dat het ‘dweilen met de kraan open’ is. Nadat agenten met behulp van een tolk overtreders probeerden aan te spreken op hun gedrag, werden er binnen no-time weer groepen gevormd op het Kaapseplein.

Het is niet de eerste keer dat de politie controleert op het plein in de Haagse wijk Transvaal. Eerder hebben agenten met een speciale drone van de politie boven het Kaapseplein gevlogen om mensen in verschillende talen op te roepen om afstand van elkaar te houden.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21293
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door King George »

Je moet ook niet met een tolk aankomen, want dat werkt niet. Wat wèl bij die structureel niet-aanspreekbaren welke je helaas alleen tegemoet kan treden in een taal die ze nog wèl verstaan werkt is bijvoorbeeld de lange lat om hen tot bedaren te houden of te brengen. Dan heb je die grote ongewenste samenscholingen zo uiteengedreven.

>> Klik <<
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Op pad in Haagse Schilderswijk: ’Antiracisme-verhaal komt niet bij ons vandaan’

Na de dood van Mitch Henriquez braken vijf jaar geleden dagenlange rellen uit in de Haagse Schilderswijk. Hoe is het daar nu, in een tijd waarin de activisten van Black Lives Matter de verhoudingen op scherp zetten?

„Dat antiracisme-verhaal komt niet bij ons uit de wijk”, zegt Alex Bergman (62). „Volgens mij komt het niet eens uit Den Haag.” Hij bedoelt maar: in de hoogst multiculturele Haagse Schilderswijk vangt de voorzitter van bewonersorganisatie De Paraplu weinig discussies op over ’systemisch racisme’.

Jongerenwerker Mohamed Balah (29) weet waarom dit zo is. „In deze wijk wonen zoveel mensen met verschillende achtergronden. Dan ga je niet zeggen: ’Ik vind jou een racist’. Wat heeft Alex er nou aan om hier als ’racist’ te komen wonen? De mensen hier hebben elkaar geaccepteerd. Wat speelt is overlast op straat en bijvoorbeeld de problemen met schimmel in de woningen.”

Haagse Markt
De twee mannen zitten op een terras aan de befaamde Haagse Markt. Langs de kramen is het een drukte van belang, ondanks de coronamaatregelen. De Schilderswijk, met 90 procent allochtonen, trekt in al zijn multiculturele glorie aan het oog voorbij: van autochtone gezinnen die ’even een bakje koffie komen doen’ tot de moslimvrouwen in nikab, de orthodoxe gezichtssluier, waaraan slechts weinigen zich hier lijken te storen.

Vijf jaar geleden vonden in deze wijk dagenlange rellen plaats naar aanleiding van de dood tijdens een aanhouding van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez. Een betoging bij het politiebureau in de Heemstraat escaleerde. Bushokjes en ramen werden vernield en de politie werd bekogeld met flessen, stukken meubilair, stenen en vuurwerk.

Relschoppers
„De wijk had helemaal niks met die rellen te maken”, is Alex Bergman zeker. „Die agenten kwamen toevallig van het bureau Heemstraat dat het doelwit werd van de relschoppers. Die trokken de wijk in en kwamen nog tot pal aan mijn voordeur. Het ging helemaal nergens over.”

Mohamed Balah: „Ik was bij het bureau en keek toe vanaf de zijkant. Het was aanvankelijk redelijk rustig. De politie stond er en nam de boodschap van de demonstranten in ontvangst. Maar doordat er op sociale media was opgeroepen om te gaan rellen, kwamen er steeds meer mensen en ging het helemaal mis.”

De mannen balen van de slechte reputatie van hun wijk. „Als ik hier een wind laat, wordt al snel gedaan alsof in de Schilderswijk een bom is gevallen”, zegt Bergman. „Dat fake-verhaal in Trouw, over die Shariadriehoek die hier zou bestaan, heeft veel kapot gemaakt.” Mohamed Balah: „De Schilderswijk wordt helaas vaak misbruikt: soms zijn we een soort Malieveld, soms een politieke barometer. De wijk wint er niks mee.” Bergman: „Ik woon hier al 24 jaar en heb het helemaal naar m’n zin. Ik heb contact met iedereen en heb van niemand last.”

Burendag
Maar Bergman woont dan ook in de Herderslaan, de ’leukste straat van Nederland’. „Daar waren de eerste koopwoningen van de wijk en er zat een ander publiek met veel ondernemers. Bij ons is nog een meerderheid autochtoon en we organiseren veel samen: burendag, Halloween, een brunch met Pasen, een zwemdisco en bij grote voetbaltoernooien tenten met beamers. We stoppen geld in een potje en kopen bier, limonade, wat je maar wilt.”

Mohamed Balah groeide op in een ander deel van de wijk. „Ik hopte als kind van pleintje naar pleintje, hoorde nergens echt bij. Als ik vriendjes het slechte pad op zag gaan, trok ik weer verder. Maar de Schilderswijk is ook mijn dorp, ik houd van die wijk, hoewel ik nu wel elders woon. Omdat we een kleine hebben, wilden we meer groen en minder verkeer voor de deur.”

Balah is behalve jongerenwerker ook fractievertegenwoordiger voor de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. „Ik rapporteer over wat hier allemaal gebeurt. Dat Richard de Mos ex-PVV’er is en ik van Marokkaanse afkomst speelt helemaal geen rol. We vinden elkaar in onze liefde voor de stad.”

IS-demonstratie
In juli 2014 vond in deze wijk een grote – en berucht geworden – pro-IS demonstratie plaats, waarbij radicale moslims onder meer ’dood aan de Joden!’ riepen. In 2015 volgden de rellen. „Door de verhalen die rond die excessen zijn gebouwd, worden er budgetten beschikbaar gesteld voor problemen die er eigenlijk niet zijn”, zegt Balah. De échte problemen in de wijk, vindt hij, zijn heel banaal. „Verkeersveiligheid, afval, te weinig groen, tochtige en beschimmelde woningen.” Bergman vult aan: „Drugsdealers, nachtelijk geschreeuw op straat.” En de radicalisering dan? Balah: „Dat probleem speelt op allerlei plekken in de stad en moet worden aangepakt, maar het bestaat niet alleen hier.”

Organisaties als Black Lives Matter zeggen te demonstreren tegen ’racistisch’ politiegeweld zoals – in hun ogen – de arrestatie van Mitch Henriquez. Hoe is nu het contact tussen politie en wijkbewoners? Balah: „Gemeente en politie hebben veel tijd gestoken in het contact met de bewoners. Zo moet iedere nieuwe agent eerst door de ’culturele wasstraat’: ze maken een rondje langs allerlei instellingen en praten met ’sleutelpartners’: moskeebesturen, jeugdzorg, vrouwengroepen, lastige jongeren. Op die manier leren ze de wijk kennen.”

Zwarte Pieten
Al met al is het in zo’n gemixte buurt een kwestie van inschikken, zegt Bergman. „Ik speel zelf Sinterklaas mét Zwarte Pieten en kom ook gewoon bij allochtone gezinnen thuis. Turkse en Marokkaanse moeders en hun kinderen willen met mij op de foto.” Balah: „Als de moskee op feestdagen vol is, bidden we tot op de stoep en vragen anderen om begrip. Dan is het in mijn ogen ook normaal om begrip op te brengen voor een traditie als het Sinterklaasfeest.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Het is weer zomers warm, en dan worden in Den Haag de brandkranen weer open gedraaid door groepen "niet van hier" . De roep van de waterbedrijven om zuinig te zijn met drinkwater is weer niet aangekomen.

Op meerdere plaatsen in Den Haag werden brandkranen opengedraaid. Het is een kat-en-muis spel tussen de politie en de daders. Dunea draait de brandkranen weer dicht.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Bij enkele bewoners aan de Kockstraat in DenHaag is het water naar binnen gekomen. Ze hebben forse schade aan vloer en apparatuur.
Den Haag - De politie was dinsdag druk met meldingen van opengedraaide brandkranen.

Op de kruisinng van de Engelenburgstraat met de Kockstraat werd ook een brandkraan opengedraaid.

Het water spoot meters in de lucht omhoog. Het water kwam ook op een balkon en in een woning terecht.

De bewoners van de hoekwoning hebben veel waterschade. Het water is op de vloer terecht gekomen en heeft ook digitale apparaten aangetast.

De politie kwam met de hondenbrigade ter plaatse. Medewerkers van drinkwaterbedrijf Dunea hebben de brandkraan dichtgemaakt en met een speciaal slot beveiligd.

Het is in Den Haag 'traditie' om brandkranen open te draaien met hoge temperaturen.

Enkele jongeren zouden op scooters door de wijk rijden om met een speciale sleutel de brandkranen open te draaien.

Omwoners hebben dit gefilmd en op basis daarvan kon de politie enkele aanhoudingen verrichten. De verdachten zijn naar het politiebureau vervoerd.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42485
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Mahalingam »

In New York hebben ze ook hittegolven. En ook daar worden in de benauwde ghetto's kranen open gedraaid.
En daar heeft de overheid gezorgd voor douchekoppen op de kraan. Zie maar:

Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Den Haag - Een verkeersregelaar is dinsdagavond uitgescholden en bekogeld met eieren bij een geopende brandkraan.

In heel Den Haag werden vandaag brandkranen opengedraaid. Dat is in Den Haag inmiddels een 'traditie' bij hoge temperaturen.

Dinsdagavond toen de zon allang onder was werd een brandkraan op de Laakkade opengedraaid.

Een verkeersregelaar die verderop het verkeer regelde schoot te hulp. Omdat het onweerde vroeg hij de kinderen weg te blijven bij het water.

Een grote groep jongeren keerde zich tegen de verkeersregelaar. Ze hebben hem uitgescholden en met eieren bekogeld.

Twee keer werd de verkeersregelaar geraakt door een ei. Hij besloot daarop 112 te bellen en met spoed politie ter plaatse te vragen. De man heeft meerdere keren moeten bellen voordat de politie ter plaatse kwam.

Toen agenten eenmaal ter plaatse waren was de groep al verdwenen.

Agenten hebben een afzetting gemaakt. Een medewerker van Dunea heeft de brandkraan gedicht.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 6705
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door hans van de mortel »

Ariel schreef:
Twee keer werd de verkeersregelaar geraakt door een ei. Hij besloot daarop 112 te bellen en met spoed politie ter plaatse te vragen. De man heeft meerdere keren moeten bellen voordat de politie ter plaatse kwam.
Dat is standaard bij de politie. Ze rukken alleen uit wanneer er van een beroepsrisico nauwelijks sprake is.
Toen agenten eenmaal ter plaatse waren was de groep al verdwenen.
Dat was ook precies uitgekiend de bedoeling van de agenten.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

ME ingezet tegen groep jongeren in Den Haag

In de Haagse Schilderswijk heeft een groep van zeker honderd jongeren brandkranen opgezet, vuurwerk afgestoken en vernielingen aangericht. Enkele wegen waaronder de Parallelweg zijn afgezet, meldt de politie.

De politie heeft de Mobiele Eenheid ingezet. De actie is nog gaande.

Afbeelding

Via het AD.
Relschoppers hebben met stenen naar auto's en naar politieagenten gegooid. Enkele voertuigen liepen daardoor flinke schade op.

Rond kwart voor twaalf trok de Mobiele Eenheid zich volledig terug naar een nabijgelegen tankstation. De agenten gaan zich daar volledig omkleden en hebben om versterking gevraagd, zo meldt calamiteitensite Regio 15.

De politie kan nog niet duiden om hoeveel jongeren het gaat. Volgens Regio 15 bestaat de groep uit zo'n honderd tot honderdvijftig personen. Velen van hen zijn met een scooter naar het gebied in de Schilderswijk gereden. De drie fotografen van de site die op de melding afkwamen, zijn inmiddels op veilige afstand gaan staan.

Fotografen bekogeld
Volgens één van de fotografen van het persbureau werden zijn collega's bekogeld met eieren en andere voorwerpen en ook verbaal geïntimideerd. ,,Ze wilden duidelijk niet dat er foto's werden gemaakt. Normaal komen we heel dichtbij bij dit soort incidenten, maar nu kiezen we ervoor om veilig afstand te houden. Naast dat wij werden bekogeld, werd er ook vuurwerk gegooid naar omstanders. We roepen onze volgers op Twitter op om het gebied vanavond vanwege de onveiligheid niet in te gaan.”

Het opendraaien van brandkranen gebeurt in de zomer vaker in Den Haag. Gisteravond werden er nog twee 17-jarigen opgepakt die een brandkraan hadden opengemaakt. Waterbedrijf Dunea doet aangifte tegen de twee tieners.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21293
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door King George »

Willen we in Den Haag en in heel Nederland meer of minder Marokkanen?

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

En het bleef nog lang en tot laat in de nacht gezellig in de schilderwijk. De politie laat via een persbericht weten dat er 4 mensen zijn aangehouden. :shock: 4 personen terwijl er een paar honderd rel allochtonen actief waren.

Later in de nacht, rond 2.30 uur, woedde er brand op de kruising van de Vaillantlaan met de Hoefkade. Op het vuur werden onder meer fietsen en pallets gegooid. Ook waren er harde knallen te horen. 'Ze slopen onze wijk', zeiden twee jongens tegen een verslaggever van Omroep West. 'Het leek wel oud en nieuw, zoveel vuurwerk werd afgestoken', reageerde een ander. Toen agenten een veilige werkruimte wilden creëren voor de brandweer werden zij belaagd door tientallen jongeren. Daarop werd de Mobiele Eenheid ingezet, waarna de brandweer de brand alsnog kon blussen.

Drie politievoertuigen raakten beschadigd. Bij één surveillancevoertuig sneuvelde de achterruit. Ook andere auto's in de omgeving raakten bij de ongeregeldheden beschadigd.

Dunea laat weten:
Bewoners van Duindorp kunnen momenteel verlaagde tot geen waterdruk ervaren. Dit is helaas het gevolg van het illegaal openzetten van brandkranen. Onze collega's doen er alles aan dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Naar verwachting is het rond 12.00 uur opgelost.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Getuigen over onrust Schilderswijk: 'Ik zei al tegen mijn vrouw: dit loopt uit de hand'

Auto's werden vernield, straatmeubilair moest het ontgelden, er werd brand gesticht, vuurwerk afgestoken en brandkranen werden opengezet. De Haagse Schilderswijk maakt donderdagochtend de schade op na de rellen die woensdagavond uitbraken en die tot diep in de nacht aanhielden. Opgeroepen hulpdiensten werden bekogeld met stenen, vuurwerk en eieren.

'In het begin was het nog een beetje speels', vertelt een buurtbewoner die anoniem wil blijven. 'Er werden brandkranen opengezet en mensen werden met dat water nat gemaakt terwijl de daders riepen: douchen, douchen! Maar al snel werd de sfeer grimmig en werd er met vuurwerk gegooid. Er ontstonden gevaarlijke situaties voor voetgangers en het verkeer.'

Het opendraaien van de brandkranen gebeurde volgens hem door een groepje van twintig of dertig man. 'Maar allerlei mensen werden daardoor aangetrokken, jongeren die dit allemaal wel spannend vonden. Misschien ook uit andere buurten.' Volgens ooggetuigen zouden er uiteindelijk 100 tot 150 jongeren bij de ongeregeldheden betrokken zijn.

Verbazing
In de loop van de avond en nacht liep de situatie steeds verder uit de hand. 'Ik was verbaasd dat het zo lang duurde voordat de politie er was', vertelt de buurtbewoner. Twee uur later pas! Het gedoe begon rond 21.00 uur en de ME was er rond 23.00 uur.'

De hulpdiensten werden vervolgens bekogeld met eieren, stenen en vuurwerk. Volgens een politiewoordvoerder hebben meerdere agenten last van oorsuizen, omdat het zware vuurwerk vlak naast hen ontplofte.

Pas diep in de nacht keerde de rust terug in de wijk. Grote vraag is waarom de onrust uitbrak. 'Het zal wel de hitte en de verveling zijn', vermoedt de buurtbewoner. 'De jongeren zoeken afleiding, ik denk dat dat het is. '

Ook persfotograaf Daan van den Ende heeft geen idee waar de agressie vandaan kwam. 'De aanleiding is onduidelijk. Ik snap dat ze verkoeling zochten, maar of dat reden is om te rellen en de wijk te gaan vernielen... Bizar waar dit ineens vandaan kwam.'

'Te grimmig'
Hij kreeg net zoals andere journalisten die op de rellen afkwamen eieren en stenen naar zich toe gegooid. 'Binnen vijf minuten vlogen de eerste ons al om de oren. Het was de jongeren er duidelijk alles aan gelegen om te voorkomen dat er beelden gemaakt zouden worden. De situatie was te grimmig om dichtbij te komen. Er liepen mensen met gezichtsbedekkende kleren rond. Daar willen we gewoon niet tussen lopen.'

De mening van de buurtbewoner dat de politie laat aanwezig was klopt volgens Van den Ende niet. 'Er was al een wagen, maar de politie moest vanwege de rellen opschalen en de ME moest opgeroepen worden. Het duurt simpelweg even voordat die er is.'
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Dunea doet aangifte om opengedraaide brandkranen: 'Risico voor volksgezondheid'

Op meer dan tien plekken in Den Haag zijn dinsdagavond brandkranen opengedraaid voor een verkoelende straal water. Drinkwaterbedrijf Dunea heeft inmiddels tegen diverse personen aangifte gedaan. 'Het illegaal opendraaien van brandkranen heeft veel negatieve gevolgen', legt een woordvoerder uit. 'Het is onder meer slecht voor de volksgezondheid.'

'Dit is een serieus ding voor ons', legt de woordvoerder uit. 'Er wordt veel kostbaar drinkwater verspild. Maar ook de waterdruk kan wegvallen, waardoor we weer problemen kunnen krijgen met de kwaliteit van het water. En dat is dan weer een gevaar voor de volksgezondheid. Voor ons was dat reden om aangifte te doen tegen een aantal mensen.'

Dunea zegt te begrijpen dat mensen en kinderen het leuk vinden. 'Het water spuit twintig meter de lucht in, dat is heel leuk. Maar wij zijn er niet blij mee. Voor ons zit er achter zo’n grapje toch een hoop sores.' Inmiddels zijn alle brandkranen weer dichtgedraaid door monteurs van het drinkwaterbedrijf.

Stoeptegel wegtrekken
Volgens de woordvoerder zijn het vooral jongeren die de brandkranen opendraaien. 'Brandkranen krijg je niet zomaar open. Daar moet je echt wel wat voor doen. Het zijn dus geen kinderen die zomaar even een stoeptegel wegtrekken en een brandkraan opendraaien. Het zijn echt groepen die dit doen.'

Volgens de woordvoerster van Dunea was het eerder deze week ook al raak in Den Haag. 'Toen werden er al acht brandkranen opengedraaid.' Het bedrijf gaat nu noodgedwongen sloten aanbrengen op de kranen. Dit heeft gevolgen voor de brandweer, die minder snel kunnen blussen als er brand is. 'Er zit met een slot altijd vertraging in. Er kan zand in het slot komen, waardoor het langer duurt voor het slot open is.'
Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Schilderswijk is rellende jongeren zat: ’We willen deze ellende niet meer’

En weer was het raak in de Schilderswijk. De Haagse buurt heeft de naam en de faam van relbuurt, en bewoners en ondernemers zijn het nu zat. Zij zijn het beu dat mensen naar hun wijk komen voor opstootjes én dat de politie zo laat komt. „Als dit niet in de Schilderswijk was geweest, was er veel sneller opgetreden.”

„Ik denk eraan te verhuizen. Het is een fijne buurt, maar dit soort ellende wil ik niet meer”, verzucht een man. Zijn auto staat bij de garage. De voorruit ligt eruit, en een steunbalk was dwars doormidden. „En vorig jaar december stond mijn auto al in brand.” Zijn vrouw vult aan: „Ik was bang, heb me boven verstopt.”

Het echtpaar woont in een van de straatjes waar het woensdagavond vreselijk misging. Nadat een brandweerpaal was opengeschroefd en een fontein van water door de Parallelweg spoot, kwamen honderden jongeren van heinde en verre naar de wijk. Dat klinkt gezellig, maar dat was het niet.

„Ze trokken mensen uit de auto, gooiden water naar binnen. Niet bij meisjes met hoofddoekjes, want het waren allemaal Turken en Marokkanen. Nee, bij Hollanders, Surinamers”, vertelt een buurtbewoner, die de schade opneemt aan zijn auto. Er zit een fiks gat in de motorkap, en krassen op de hele zijkant. „En aan de achterzijde van mijn huis hebben ze de ruiten ingegooid.”

Hij opent de achterbak, haalt er een tasje uit vol met stukken steen, verzameld tijdens de rellen. „Ze trokken de stoeptegels eruit, braken die in stukken. Daar gooiden ze mee. Ook naar fietsers.” De rellende menigte – van mogelijk honderden jongeren – verplaatste zich joelend door de wijk. Daar een brandje, daar een opstootje, daar een charge van de ME. Uren duurde het, vertellen de buurtbewoners.

"Ze trokken de stoeptegels eruit en braken die in stukken"
Niemand wil met naam worden genoemd. Laat staan dat ze op de foto willen. „Dat deed een vrouw uit de straat eerder wel. Werden haar ruiten ingegooid”, beschrijft de vrouw die zich boven verstopte voor de terreur.

’Afvoerputje’
Ze zijn wat gewend in de Schilderswijk. Een ondernemer noemt de wijk ’het afvoerputje van Den Haag’. Regelmatig is er gedoe, of erger. Er mogen dan stappen voorwaarts zijn gezet op het gebied van criminaliteit, ze zijn er nog niet. Met name jongeren maken het bont. Jeugdhonken worden even makkelijk in brand gestoken als leeggeroofd, klinkt het.

Het openschroeven van brandkranen is een traditie die even fout als oud is. Maar daarvoor is nog wel begrip. Het is loeiheet, mensen vervelen zich en Scheveningen is afgeladen met toeristen. Bovendien is het ook daar bonje. Den Haag staat er gekleurd op, beseffen de bewoners en ondernemers.

„Normaal zou iedereen op vakantie zijn. Naar Spanje, Marokko, Turkije. Maar dat kan dit jaar ook niet, en dat na die lockdown. Mensen zijn het zat, zijn kapot. Dat met die brandkraan is gewoon een feestje. Mensen vieren dat ze even wat verkoeling hebben, dat ze wat te doen hebben. Dat moet je ze gunnen”, vindt een ondernemer.

Mensen voelen zich opgesloten, zeker nu twee verkeersaders dicht zijn. Maar een andere ondernemer vult aan: „Allemaal mooi, maar dat mensen gaan rellen, dat kan niet. Er wordt schade aangericht.” Beide mannen hebben hun zaak gered door maatregelen te nemen. En ze stuurden jongeren weg. „Naar mij luisteren ze wel.”

Naam en faam
Maar, zo vraagt de buurt zich ook af, was dit zo uit de hand gelopen als het niet de Schilderswijk was geweest? De wijk heeft de naam en faam, zeker na de rellen in 2015 na de dood van Mitch Henriquez. Ook toen kwamen relschoppers van heinde en verre. „Elders was veel sneller ingegrepen. Maar de politie heeft het laten groeien, tot ze het niet meer aankon. Jongens kwamen van heinde en verre, veel ook uit Ypenburg”, beschrijft een buurtbewoner. „Het waren tieners en twintigers, die elkaar appen. ’Er is wat in de Schilderswijk’. Voor je het weet heb je een volksoploop.”

Andere bewoners vertellen dat ze de politie belden, maar dat die aangaf niets te kunnen beginnen. „Er stonden hier tientallen jongens voor de deur met stenen te gooien. Waar was de wijkagent? Die weet toch hoe het hier werkt? Ik ben zo boos”, aldus de man van de kapotte auto.

Anderen vragen zich af hoe het kan dat er maar vier mensen zijn opgepakt, van wie er twee bovendien zo weer buiten stonden. „Wat je al die jongens hebt geleerd, is dat ze in de Schilderswijk uren los kunnen gaan, en ze ermee wegkomen. Dan gaat het vaker gebeuren. Is het nu echt zo dat de buurt zijn eigendommen moet verdedigen omdat de politie het niet doet?”, vraagt een man zich af.

Begrip
Een woordvoerster van de politie laat weten de bewoners te begrijpen. „We waren er absoluut, al was het maar omdat een paar avonden ervoor ook een brandkraan was opengedraaid. Maar je gaat opschalen als het erger wordt, en om echt op te treden heb je toestemming nodig.”

Dat duurt even, en dat is voor de bewoners soms te lang. Zeker als geteisem uit andere wijken huishoudt, weet ook de politie. „Dit heeft niets met de bewoners te maken. We hebben daar goed contact en dat houden we graag zo”, aldus de woordvoerster. De politie bereidt zich voor op nieuwe problemen.

Reactie burgemeester
De kersverse Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft de Schilderswijkers donderdag een hart onder de riem gestoken en hun verteld dat het relgedrag in de buurt niet wordt getolereerd.

De burgervader, die al eerder terugkwam van vakantie na de overlast in Scheveningen, trok de wijk in om te praten met bewoners en ondernemers. „Tot hun verbijstering zijn de bewoners geconfronteerd met ongeregeldheden in hun wijk door een grote groep jongeren. De politie heeft mij laten weten dat het met name om jongeren en tieners ging uit andere delen van de stad”, zo stelt Van Zanen in een verklaring. „Op hun scooters kwamen zij hierheen om rotzooi te trappen.”

Van Zanen vindt het opendraaien van de brandkranen echt niet kunnen, voegde hij eraan toe. „Dit zet onze drinkvoorziening op het spel. En kan in deze periode van hitte de gezondheidszorg in gevaar brengen.”

De burgemeester beraamt zich nog op nadere maatregelen. „Het gooien van stenen en vuurwerk naar politiemensen en het beschadigen van spullen van wijkbewoners is te gek voor woorden”, besluit hij.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Weer onrustige avond in de Schilderswijk, ME grijpt in

Het is donderdagavond wederom onrustig in de Schilderswijk in Den Haag. Volgens een politiewoordvoerder werd de stemming vanaf 23.00 uur grimmiger. Toen sommigen vuurwerk begonnen af te steken en een brandje stichtte, greep de ME in en dreef de groep uit elkaar. De politie roept de mensen uit de groep op naar huis te gaan.

Enkele honderden mensen verzamelden zich donderdagavond op de Hoefkade. 'Er werden met stenen, eieren en zwaar vuurwerk gegooid. Ook naar onze collega's', aldus de politiewoordvoerder. 'We zijn met meerdere eenheden ter plaatse en proberen de rust zo snel mogelijk weder te laten keren.'

Volgens Omroep West-verslaggever Sander Knura kwam de Mobiele Eenheid (ME) in actie nadat er op de kruising van de Hoefkade met de Vaillantlaan een hoop afval in de brand werd gestoken. 'De ME is uitgestapt om de straten schoon te vegen. De jongeren vluchtten meteen de wijk in. Het lijkt erop dat het kat-en-muisspel is begonnen.'

Het is de tweede avond op rij dat het onrustig is in de Haagse wijk. Woensdagavond zette een grote groep jongeren brandkranen open. Ook gooiden ze stenen en vuurwerk naar agenten en vernielden ze spullen. Vier mensen werden opgepakt.
LOL. Politie geeft laatste waarschuwing: ‘ga naar huis, er is hier niks te zien’ Wat coulant.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21293
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door King George »

Ariel schreef:
Dunea doet aangifte om opengedraaide brandkranen: 'Risico voor volksgezondheid'
Spoiler! :
Op meer dan tien plekken in Den Haag zijn dinsdagavond brandkranen opengedraaid voor een verkoelende straal water. Drinkwaterbedrijf Dunea heeft inmiddels tegen diverse personen aangifte gedaan. 'Het illegaal opendraaien van brandkranen heeft veel negatieve gevolgen', legt een woordvoerder uit. 'Het is onder meer slecht voor de volksgezondheid.'

'Dit is een serieus ding voor ons', legt de woordvoerder uit. 'Er wordt veel kostbaar drinkwater verspild. Maar ook de waterdruk kan wegvallen, waardoor we weer problemen kunnen krijgen met de kwaliteit van het water. En dat is dan weer een gevaar voor de volksgezondheid. Voor ons was dat reden om aangifte te doen tegen een aantal mensen.'

Dunea zegt te begrijpen dat mensen en kinderen het leuk vinden. 'Het water spuit twintig meter de lucht in, dat is heel leuk. Maar wij zijn er niet blij mee. Voor ons zit er achter zo’n grapje toch een hoop sores.' Inmiddels zijn alle brandkranen weer dichtgedraaid door monteurs van het drinkwaterbedrijf.
Stoeptegel wegtrekken
Volgens de woordvoerder zijn het vooral jongeren die de brandkranen opendraaien. 'Brandkranen krijg je niet zomaar open. Daar moet je echt wel wat voor doen. Het zijn dus geen kinderen die zomaar even een stoeptegel wegtrekken en een brandkraan opendraaien. Het zijn echt groepen die dit doen.'

Volgens de woordvoerster van Dunea was het eerder deze week ook al raak in Den Haag. 'Toen werden er al acht brandkranen opengedraaid.' Het bedrijf gaat nu noodgedwongen sloten aanbrengen op de kranen. Dit heeft gevolgen voor de brandweer, die minder snel kunnen blussen als er brand is. 'Er zit met een slot altijd vertraging in. Er kan zand in het slot komen, waardoor het langer duurt voor het slot open is.'
Spoiler! :
Afbeelding
Kunnen we deze wijk al nu niet als afgeschreven beschouwen en deze gewoon af laten fakkelen als er brand uitbreekt. En Groen Links dat ons doucheschaamte, zwembadjesschaamte e.d. wil aanpraten is nu in geen velden of wegen te bekennen.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

King George schreef:
Kunnen we deze wijk al nu niet als afgeschreven beschouwen en deze gewoon af laten fakkelen als er brand uitbreekt. En Groen Links dat ons doucheschaamte, zwembadjesschaamte e.d. wil aanpraten is nu in geen velden of wegen te bekennen.
: nono3: Nee, nee King. Aanpakken doen we niet. Dat is racistisch. Het zijn geen boeren. Kom nou...

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Politie over rellende jeugd: 'Overvolle stranden en korte lontjes’

Op meerdere plaatsen in het land zijn jongeren aan het rellen geslagen. Ook vannacht in de Schilderswijk in Den Haag was het weer raak. Volgens de politie komt het door een combinatie van vakantie, coronaverveling en de verzengende hitte. ,,Stranden zijn overvol en de lontjes worden wat korter.’’

Politievakbond NPB ziet dat agenten momenteel overuren draaien. ,,We hebben eerst de maatregelen gehad na de moord op Derk Wiersum. Vervolgens kwam corona. Agenten zijn zwaar overbelast en krijgen nu dit voor hun kiezen. Het stapelt zich maar op’’, aldus voorzitter Jan Struijs. ,,Ik heb zorgen voor het welzijn van agenten.”

Vooral in Den Haag was het deze week verschillende keren raak. In de Haagse Schilderswijk leek het gisternacht alsof er oorlog was uitgebroken. Jongeren staken grote vuren aan, draaiden brandkranen open en gooiden vuurwerk naar politieagenten. Verschillende agenten liepen daardoor gehoorschade op. De Mobiele Eenheid moest verschillende keren optreden.

Ook vannacht moest de politie opnieuw optreden in de Schilderswijk. Ruim 20 mensen werden aangehouden omdat ze eieren, stenen en zwaar vuurwerk naar agenten gooiden. Ook werden vernielingen aangericht, onder meer aan twee politieauto’s.

‘Geen spelletjes’
De wijk Duindorp kreeg gisterochtend weinig tot geen water meer uit de kraan, omdat op zo’n grote schaal brandkranen waren opengedraaid. ,,Dit zijn geen spelletjes meer”, zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen in een felle reactie. ,,Dit zet onze drinkwatervoorziening op het spel.’’

De burgemeester kwam terug van vakantie nadat maandag een 19-jarige jongen in Scheveningen was doodgestoken. Van Zanen zegt ‘nadere maatregelen voor te bereiden’ om de reljeugd in toom te houden.

Drank en drugs
Ook in Zeeuwse badplaatsen en Zandvoort klagen strandtenthouders over overlast van balorige pubers. ,,Wat een oorlogsgebied de laatste dagen”, zegt Bas Teunissen van strandtent Ons Paviljoen 11 in Zandvoort. Volgens Teunissen is de jeugd massaal onder invloed. ,,De warmte brengt ze hier en de drank en drugs doen de rest.’’

De jongerenoverlast is volgens de Haagse politiewoordvoerster Annemarie de Mooij te wijten aan een combinatie van factoren. ,,Ze gaan niet naar het buitenland op vakantie. Vanwege corona is er al de hele zomer niets te beleven, want alle festivals en feesten zijn afgelast. Stranden zijn overvol en door de warmte worden de lontjes wat korter. Dat zou de agressie kunnen verklaren.’’

Straatraces, illegale vuren, rellen. In de warmste week die in Nederland ooit is gemeten staat de politie opvallend vaak tegenover heetgebakerde jongeren. Maar is warmte werkelijk een aanstichter van agressie en geweld? Tot enkele jaren geleden werd die vraag volmondig met ja beantwoord, tegenwoordig is de wetenschap gereserveerder.

Hoe dichterbij de evenaar, hoe meer geweld in een land wordt gepleegd, blijkt uit een studie van onder meer de Vrije Universiteit naar VN-statistieken uit 2013. Moordcijfers zijn in Zuid-Amerikaanse landen hoger dan in Noord-Amerika. Eenzelfde verschil is te zien tussen Scandinavische landen en zuidelijker gelegen landen als Turkije. Dit soort studies deden wetenschappers lang geloven dat warmte agressie opwekt.

Veel geciteerd is een Amerikaans onderzoek naar politiestatistieken door John Cotton van de Universiteit van Purdue. Zodra het dertig graden werd, zag Cotton een flinke stijging van agressie en diefstal met geweld. Andere Amerikaanse onderzoekers constateerden dat betogingen sneller uit de hand lopen wanneer het heet is.

Maar om een echt verband aan te tonen tussen hitte en agressie, zijn meer experimenten nodig, betoogt Universitair Hoofddocent Psychologie Hans IJzerman van de universiteit van Grenoble Alpes. ,,Er zijn zoveel meer variabelen, dat het moeilijk is om verbanden te leggen. Als het heet is, gaan mensen meer naar buiten en hebben ze meer contact. Dat kan bijvoorbeeld ook een hoger aantal moorden verklaren.”

Sommige studies lijken te suggereren dat een causaal verband bestaat tussen warmte en agressie. Zo is een studie gedaan naar hoe vaak honkballers met elkaar op de vuist gaan. Bij warm weer doen ze dat sneller dan op koude dagen. Vanwege dit soort onderzoeken is lange tijd aangenomen dat er een direct verband bestaat, maar een meta-analyse van verschillende studies levert een genuanceerder beeld op, legt Hans IJzerman uit.

Volgens IJzerman speelt het begrip publication bias een rol in de studies die een causaal verband zouden moeten leggen. Alleen onderzoeken met een positief resultaat worden gepubliceerd. Onderzoeken die geen relatie aantonen, vind je veel minder terug. Dat levert een scheef beeld van de werkelijkheid op.

Wetenschappers zoeken daarom naar herhaalbare experimenten waarmee de causale relatie tussen hitte en agressie kan worden bewezen. ,,Op dit moment is er onvoldoende bewijs voor een causale relatie. Er zijn meer van dit soort onderzoeken nodig”, zegt IJzerman.

Ook Laurens Severijn Hondema, als arts Medische Milieukunde gespecialiseerd in het onderwerp hitte, gelooft meer dat een combinatie van factoren een rol speelt. ,,Het is een ingewikkeld systeem van actie en reactie, waarbij je nooit precies kunt vaststellen wat het aandeel hitte is. Wel is het zo dat mensen slechter slapen in de hitte. Daardoor kunnen ze geprikkelder zijn.”

Politiewoordvoerster Annemarie de Mooij denkt dat de agressie van de Haagse jongeren het gevolg is van meer factoren. ,,Je ziet dat jongeren die anders vijf weken op vakantie zijn, nu maar wat rondhangen. Door de coronaperiode zijn alle festivals, feesten en optredens afgelast, dus er is niets te doen voor de jeugd. Iedereen zoekt de koelte op, dus op sommige plekken is het overvol. En met de warmte krijgt iedereen een kort lontje. Ik heb er niet voor gestudeerd, maar ik denk dat het een optelsom is.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 6705
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door hans van de mortel »

Ariel schreef:
Op meerdere plaatsen in het land zijn jongeren aan het rellen geslagen. Ook vannacht in de Schilderswijk in Den Haag was het weer raak. Volgens de politie komt het door een combinatie van vakantie, coronaverveling en de verzengende hitte. ,,Stranden zijn overvol en de lontjes worden wat korter.’’
Interessant om te weten . . . Edoch . . .

Rot toch op waardeloze klootzakken, nietsnutten, slapjanussen . . .

Ach, maar natuurlijk. Waaraan het dit keer ook nog ontbreekt zijn de standaard kutsmoezen waarin de vakbond van de politie doorgaans grossiert:

Tekort aan personeel. Of heeft het toch meer te maken met de onderdanige lamlendigheid aan de baas van de politie in Den Haag: de lapzwans en stuk onbenul Jan van Zanen? ZEKER WETEN!
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49710
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Pilgrim »

Rellen in ‘afvoerputje van Den Haag’ Schilderswijk: ‘Het waren allemaal Turken en Marokkanen’

Door: Bert Brussen, 19:30, 13 augustus 2020

Afbeelding

'Jeugdhonken worden even makkelijk in brand gestoken als leeggeroofd'

“Ze trokken mensen uit de auto, gooiden water naar binnen. Niet bij meisjes met hoofddoekjes, want het waren allemaal Turken en Marokkanen. Nee, bij Hollanders, Surinamers”, vertelt een buurtbewoner, die de schade opneemt aan zijn auto. Er zit een fiks gat in de motorkap, en krassen op de hele zijkant. „En aan de achterzijde van mijn huis hebben ze de ruiten ingegooid.”

“Ze trokken de stoeptegels eruit, braken die in stukken. Daar gooiden ze mee. Ook naar fietsers.”

“Ze zijn wat gewend in de Schilderswijk. Een ondernemer noemt de wijk ’het afvoerputje van Den Haag’. Regelmatig is er gedoe, of erger. Er mogen dan stappen voorwaarts zijn gezet op het gebied van criminaliteit, ze zijn er nog niet. Met name jongeren maken het bont. Jeugdhonken worden even makkelijk in brand gestoken als leeggeroofd, klinkt het.”


Aha. Dus de ”’jongeren”’ die de Haagse Schilderswijk kapot relden zijn ‘Turken en Marokkanen’. Nou, dat zal voor iedereen wel als een verrassing komen hè?

Apart wel dat je er een getuigenverslag in de Telegraaf voor nodig hebt om te bevestigen wat iedereen al lang (een jaar of 30 ofzo) weet.

https://tpo.nl/2020/08/13/rellen-in-afv ... arokkanen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77334
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

90 dagen ’s avonds en ’s nachts niet op straat
Relschoppers Schilderswijk krijgen gebiedsverbod

De mensen die in de nacht van donderdag op vrijdag zijn aangehouden in de Haagse Schilderswijk mogen zich daar voorlopig ’s avonds en ’s nachts niet meer op straat vertonen. Als ze in de wijk wonen, hebben ze één route gekregen om thuis te komen. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. Diverse Haagse wijken worden de afgelopen dagen geteisterd door relschoppers.

De verdachten hebben voor een specifiek gebied een gedragsaanwijzing van negentig dagen van het OM gekregen. Ze mogen tussen 18.00 uur en 06.00 uur niet op straat komen, dat geldt zowel voor de bewoners van die wijken als de relschoppers van elders.

De in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden personen - veelal jongeren - gooiden onder meer stenen, zwaar vuurwerk en eieren naar de politie. Ook werden vernielingen aangericht, onder meer aan twee politieauto’s. De ME moest ingrijpen. In totaal zijn er 22 verdachten aangehouden, bij een van hen kon uiteindelijk geen strafbaar feit worden vastgesteld.

Donderdagavond liepen buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten samen door de wijk om in gesprek te gaan met bewoners en de jeugd op straat. De sfeer was goed tot het moment dat tientallen jongeren zich rond 23.00 uur verzamelden en agenten gingen bekogelen. Woensdagavond en -nacht was het ook al onrustig in de Haagse wijk. Ook toen werden brandjes gesticht, brandkranen opengedraaid en vernielingen aangericht. Vier mensen werden toen aangehouden.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie