Tijd om milieufreak te worden?

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.

Houd jij je bezig met het milieu?

Ja. Ik ben anti-milieu en koop alles zo goedkoop en vervuilend mogelijk. Ik ben de anti-hippie!
2
9%
Ja. Ik houd me graag bezig met het vitten op Greenpeace-mensen als ze weer eens op de tv zijn; heerlijk om te roepen: Zoek es een normale baan man!
2
9%
Nee. Ik denk er nooit aan. Walvissen gaan toch eens een keer dood en als wij die bomen niet vellen doet een bosbrand of moslim het wel.
2
9%
Nee. Maar dat is omdat ik het niet interessant vind.
4
17%
Nee. Maar dat is omdat het me te deprimerend is.
2
9%
Ja. Ik koop vaak de duurdere eco-versie maar besef wel dat ik er niet aan kan ontsnappen dat ik óók een ecologische voetafdruk heb.
8
35%
Ja. Ik voel me superschuldig, en ik wil alles doen om te voorkomen dat ik het milieu belast!
3
13%
Ja. Ik vind dat zo'n zalig gevoel, dat ik steeds voor de bio-eco-versie ga, en dat iedereen dan ziet: Tjonge, wat is die goed bezig!
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 23

Mahalingam
Berichten: 52148
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Een kleine minderheid verpest het voor de meerderheid?
Vijf jaar na zijn comeback boet de wolf in hoog tempo in aan populariteit
Toen de eerste wolf in 2015 in Nederland bleek teruggekeerd, gonsde het land van opwinding. Vijf jaar later, met zeker tien wolven binnen de landsgrenzen, overstemmen de zorgen alweer het enthousiasme. Boeren en politici eisen maatregelen.

111 schapen en 1 geit zijn in de eerste drie maanden van dit jaar doodgebeten, blijkt uit de meldingen die BIJ12 bijhoudt, een organisatie die werkt voor de twaalf samenwerkende provincies. Recentelijk waren voornamelijk Brabantse schapenhouders het slachtoffer. Land- en tuinbouworganisatie LTO roept op het wolvenbeleid te herzien en daarbij de jacht mogelijk te maken.
[...]
CDA-Kamerlid Maurits von Martels springt daarop in met Kamervragen aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Von Martels vraagt zich af of het dichtbevolkte Nederland wel geschikt is voor wolven. Ook wil hij van Schouten weten of het toch niet mogelijk zou zijn om overlastgevende wolven af te schieten, zoals in Duitsland gebeurt.

Frank Wassenberg, Kamerlid voor de Partij voor de Dieren en bioloog, reageert niet enthousiast. ‘Het is een beschermde diersoort, daarvoor zou je de wet moeten veranderen. Bovendien hoort de wolf van oorsprong bij de Nederlandse natuur en wat mij betreft is dat nog steeds het geval.’

Hij ziet liever dat de omgeving wordt aangepast aan de wolf. ‘Het gaat de wolf nu behoorlijk makkelijk af, je bent ze nu aan het conditioneren. Je moet die wolven afleren om schapen te pakken, door de schapen te beschermen met elektrische netten en hekken. Het kabinet zou daar een rol bij moeten spelen.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~be34a940/

"... maar jaarlijks sneuvelen er veel meer door toedoen van een hond.’"
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89716
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
Hij ziet liever dat de omgeving wordt aangepast aan de wolf. ‘Het gaat de wolf nu behoorlijk makkelijk af, je bent ze nu aan het conditioneren. Je moet die wolven afleren om schapen te pakken, door de schapen te beschermen met elektrische netten en hekken. Het kabinet zou daar een rol bij moeten spelen.’

"... maar jaarlijks sneuvelen er veel meer door toedoen van een hond.’"
Alleen, deze wolf dood in zijn uppie best wel veel schapen, en als een hond schapen doodmaakt of verwond, dan laten ze hem ook inslapen. En hoe hoog moeten die hekken en netten worden. Een wolf kan toch over hekken springen?
Wolven hebben stevige kussens onder hun tenen die de klap bij het lopen en rennen opvangen als ze de grond raken. Met zijn sterke pootspieren kan een wolf grote afstanden springen. Hij kan wel 4,5 m springen. Ze zijn zo lenig en handig dat ze ook opzij en naar achter kunnen springen.
Schrikdraad wolven en vee.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89716
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Afbeelding

Wat doen we met de wolf. :nietverstaan: De wolf is ook al een paar keer gesignaleerd in de bebouwde kom van Vlijmen. En ze kunnen wel zeggen ’de wolf valt geen mensen aan’, maar men is er toch niet gerust op.”
Romantiek terugkeer wolf vervliegt door ’bloedbaden’

Juichend verwelkomden natuurliefhebbers de terugkeer van de wolf. Maar na een nieuwe serie aanvallen is van de romantiek weinig over. Waar stopt dit bloedbad? „Het wordt gevaarlijk als het dier zijn schuwheid verliest voor de mens”, waarschuwt baron Van Voorst tot Voorst, directeur van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wordt het afschot of oneindig netten plaatsen?

Elke ochtend is er bij Jos Verhulst dezelfde angst. Wat zal de schapenhouder uit Ammerzoden dit keer aantreffen? Na een nacht woelen rijdt hij gespannen langs de plekken waar zijn texelaars verblijven. Bang voor nieuwe traumatische vondsten: verspreid over ruim een week vond hij veertig schapen roerloos in de wei. Doodgebeten.

„Het was verschrikkelijk. Al die dieren waarvan de strot was doorgebeten. Maar ook totaal opengereten schapen”, vertelt de boer. Verhulst is er wel klaar mee. „Ik ben een natuurliefhebber en het is jammer voor de wolf, maar hij moet gewoon verdwijnen. We worden al vijf jaar voor de gek gehouden door mensen die zeggen dat het fantastisch is dat dit dier terug is in Nederland. Ik heb het gevoel dat er een kantelpunt is bereikt.”

Die kans op verandering in de maatschappelijke opinie groeit nu woensdag in Haarsteeg, enkele kilometers zuidelijk van Ammerzoden, een jong weerloos veulen is gegrepen. Eigenaar Jowan van Oosterhout zette een foto van een afgescheurd voorbeen op Facebook. „Vannacht is ons veulentje Olav ’vermoord’ en opgevreten”, meldde de eigenaar. Hij stelt dat we ’machteloos toekijken hoe wolven in Nederland tekeergaan’.

Zorgen
Zo bekruipt je langzamerhand de vraag: was het wel verstandig om de terugkeer van dit roofdier juichend te begroeten? „Dat is een zeer terechte vraag”, zegt Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur & Landschapsontwikkeling bij LTO Nederland. „Helaas zien wij onze zorgen en angst bewaarheid door wat er nu in Brabant gebeurt.” Wolven op de Veluwe, ver van boerenbedrijven, is tot daaraan toe. „Maar zodra mannetjes gaan zwerven wordt het link.”

Het is deze negatieve beeldvorming die de organisatie Wolven in Nederland graag wil voorkomen. Volgens de belangengroep, waarvan Natuurmonumenten deel uitmaakt, is er wel plaats voor het bijzondere roofdier in Nederland. Men ziet het dier als kroon op de voedselketen en geslaagd natuurbeheer. Zeker toen vorig jaar welpjes werden geboren op de Veluwe.

„Het is zorgelijk wat er rond Heusden gebeurt”, erkent Glenn Lelieveld van de wolvenclub. „Het is gewoon knap klote voor schapen en veehouders. Het is ook een verrassende plek, waar wij het dier niet hadden verwacht. Maar ik ben ervan overtuigd: als we de schapen goed afschermen, trekt hij met een knorrende maag vanzelf verder.” En financieel zou niet alleen de boer daarvoor moeten opdraaien, benadrukt Lelieveld.

Leefgebied aanwijzen
Maar volgens LTO voorziet het landelijke wolvenplan, dat provinciale bestuurders verantwoordelijk maakt voor het probleem, niet in goede oplossingen. Haarman: „Netten en rasters plaatsen is een mooi verhaal, maar niet uitvoerbaar. Schapen leven niet alleen in vaste weilanden, maar grazen op wisselende plekken. Wij zeggen: als de politiek besluit dat de wolf welkom is, dan moet men wel leefgebieden aanwijzen. Als hij zich daarbuiten niet gedraagt, dan moeten we verjagen of bejagen.”

Zelfs uit de natuurhoek klinkt instemming. Seger baron van Voorst tot Voorst, directeur van het Nationale Park De Hoge Veluwe, denkt niet dat de terugkeer van de wolf goed is voor Nederland. „Wolvenknuffelaars appelleren aan valse emotie. De wolf verruïneert ons natuurbeheer. Herten gaan in grotere roedels leven en worden minder zichtbaar. Als de wolf ons park bereikt, is dat het einde van de moeflons. En die zijn onmisbaar omdat ze als enige grazer grove den eten.”

Niet aaibaar
Volgens hem weigeren voorstanders te luisteren naar particuliere terreineigenaren in Europa. „De wolf is geen aaibaar dier. Personeel van landeigenaren in Oost-Duitsland krijgt pepperspray mee voor werk in de bossen. Waarom denk je?” In Toscane zag hij persoonlijk een gruwelbeeld: wolven hadden gewacht bij een drachtig rund. Daarna vielen ze het jonggeboren dier aan. „Toen we erbij kwamen leefde het kalf nog, aangevreten aan de weke delen.”

Nu de Brabantse wolf zich in bewoond gebied begeeft, is dat niet zonder risico, stelt de parkdirecteur. „Zodra de wolf zijn schuwheid verliest, is dat gevaarlijk. Ook voor mensen. We hebben het dier niet voor niets ooit het land uitgejaagd. Zodra een wolf zich vergrijpt aan schapen, is er maar één oplossing: afschieten. Dat gebeurt elders in Europa ook. Ja, voor sommigen is dat vloeken in de kerk.”

Kinderen
Van Voorst tot Voorst hint op aanvallen op kinderen, die in vroeger eeuwen ook in Nederland voorkwamen. Vierentwintig jaar geleden nog in de Indiase staat Uttar Pradesh raakte een wolvenroedel zo gewend aan het leven rond mensen, dat er 64 kinderen werden gedood en verwond, zo meldt de Amerikaanse website van het International Wolf Center. „De combinatie van een gebrek aan angst, nabijheid van mensen en de aanwezigheid van kleine kinderen [..] kan stoutmoedige wolven aanzetten om te experimenteren met deze prooi”, schrijft David Mech, oprichter van het kenniscentrum.

Is die angst slechts een Roodkapje-syndroom? Ook Lelieveld van Wolven in Nederland bevestigt dat het gevaarlijk is als de wolf schuwheid verliest.

„Maar daarvan is in Heusden geen sprake. Wat we daar zien is dat de wolf elk contact met mensen uit de weg gaat, ook als hij zich richting schapen beweegt. Overdag verschuilt het dier zich. ’s Nachts is het actief, en liggen alle kindertjes in bed.”

Lelieveld: „De cruciale vraag is: is een wolf agressief? Maar de wolf is een vluchtdier dat mensen mijdt. In Europa wordt geen enkel agressief dier getolereerd. Zo’n beest leeft niet lang, en krijgt geen nakomelingen. Ook als Wolven in Nederland zullen wij nooit een wolf verdedigen die agressief wordt richting mensen.” Voorlopig houdt hij zich vast aan de Europese wet: afschot mag niet.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52148
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Het animo voor het OV is minimaal geworden. Die mondkapjes weren heel veel potentieele klanten.
En ook is het logisch dat de zorgen over het milieu wat naar de achtergrond verdwijnen. Dus:
175.000 OV-reizigers willen een auto kopen

In een onderzoek van Markteffect in opdracht van BOVAG onder 1.185 consumenten gaf afgelopen week de helft van de OV-reizigers aan te zullen kiezen voor alternatief vervoer. Daarvan gaat 57 procent meer met de auto reizen. Het gros heeft al een eigen auto, terwijl 1 op de 12 zegt er een te zullen gaan kopen. In absolute aantallen komt dat neer op 175.000 personen en de Nederlandse autobedrijven realiseerden afgelopen maand de op één na de hoogste occasionverkoop ooit.
https://www.bovag.nl/nieuws/175-000-ov- ... auto-kopen

Er gaan dus weer veel oude auto's (met veel uitstoot) de weg op.
"Dat de handel in tweedehands auto’s tussen particulieren onderling in de lift zit, heeft er natuurlijk mee te maken dat een frequente OV-reiziger acuut en tegen zo laag mogelijke kosten de beschikking wil hebben over een alternatief. Als veiligheid, duurzaamheid en comfort even geen rol spelen, kom je natuurlijk al gauw uit bij het goedkope, oude boodschappenwagentje van de buurvrouw, verre neef of onbekende plaatsgenoot via een internetadvertentie", aldus Ten Broeke.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52148
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Ook in Duitsland subsidieert de overheid het electrische rijden.
En komen er regelingen om 'electrische' mensen te bevoordelen.
Ten nadele van anderen natuurlijk.
In Duitsland moet ieder tankstation een laadpaal krijgen
Duitsland is hard bezig om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren. Nu wil het land dat elk tankstation ook een laadpaal voor stekkerauto’s krijgt.

Dit jaar had hét jaar van de elektrische auto moeten worden. Door de mondiale coronacrisis zijn de verkoopcijfers van nieuwe auto’s echter enorm gedaald, en daarmee dus de komst van de elektrische auto.

Aankoopsubsidie elektrische auto

Daarom trekken overheden nu alles uit de kast om de verkoop van stekkerauto’s te stimuleren. In veel landen – ook bij ons in Nederland – gebeurt dat door middel van een aankoopsubsidie. Wie hier een nieuwe elektrische auto koopt, krijgt €4000 toe. Daar zitten wel een paar eisen aan: de auto moet minstens €12.000 en maximaal €45.000 kosten en een rijbereik van minimaal 120 kilometer hebben. Wie via de officiële vakhandel een tweedehands EV koopt, krijgt €2000 korting.

In andere landen gaat het nog iets verder. De Franse particulier krijgt bijvoorbeeld €7000 toe bij de aankoop van een elektrische auto. Ook plug-in hybrides worden met een bedrag van €2000 gesteund, mits de auto gebruikmaakt van een benzinemotor. Diesel-PHEV’s worden in Frankrijk niet gestimuleerd.

Verdubbeling

Ook Duitsland verdubbelde deze week de subsidie op de elektrische auto. In ons buurland kreeg de consument al langer een bedrag van €3000 toe bij de aankoop van een elektrische auto, maar dat bedrag is nu verdubbeld naar €6000. De subsidie voor een waterstofauto bedraagt €4500, voor een stekkerhybride of hybride krijgt de consument respectievelijk €4500 en €3750 toe.

Ionity

Maar Duitsland gaat nog een stap verder. Want het succes van de elektrische auto hangt niet alleen af van de prijs, maar ook van de laadinfrastructuur in een land. En die is in veel landen nog verre van optimaal. In ons land vind je – met name in het midden en westen van het land – op elke hoek van de snelweg wel een Fastned, maar dat is in grotere landen minder het geval.

Uitbreiding infrastructuur

In Duitsland is Ionity de grote speler wat betreft snelladers, maar de Duitse overheid vindt dat en andere netwerken nog niet groot genoeg. Daarom wil het nu iedere pomphouder verplichten om naast de brandstofpompen ook een laadpaal aan te bieden. De Duitse overheid trekt 2,5 miljard euro uit aan de uitbreiding van laadinfrastructuur en de productie van batterijcellen.

In maart 2020 telde Duitsland 27.730 laadstations. Dat getal moet stijgen naar 70.000 reguliere en 7000 snellaadstations. Pas dan is het land volgens experts klaar voor het massale gebruik van de elektrische auto.
https://www.autovisie.nl/nieuws/ieder-t ... egraaf.nl/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52148
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Er is een onverwacht bijverschijnsel bij het binnentrekken van de wolf. Die is namelijk in staat om Natura2000 natuurgebieden te creeëren. Niks magisch aan.
Vandaar die populariteit bij de milieu aanhang?
Vestiging wolf aanleiding voor nieuw Natura 2000-gebied
Als een rondtrekkende wolf zich vestigt en een roedel vormt in een primair agrarisch gebied – bijvoorbeeld de Flevopolder – dan kan vanuit Brussel al snel de verplichting volgen om het leefgebied van die roedel aan te merken als Natura 2000-gebied voor de wolf. „Ik denk dat maar heel weinig boeren dit beseffen”, waarschuwt natuurbeschermingsjurist Arie Trouwborst.

Trouwborst is universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit in Tilburg en als een van de weinige juristen gespecialiseerd in (roof)dieren en hun status in het natuurbeschermingsrecht. De wolf heeft vanuit de Habitatrichtlijn de status van beschermd dier. De wolf mag niet worden bejaagd en het leefgebied mag niet worden verstoord.

„In de Habitatrichtlijn geldt dat de dynamiek van de betrokken soorten leidend is”, benadrukt de rechtsgeleerde. „Daar waar de wolf zich vestigt, moet ie beschermd worden. En zeker als het tot voortplanting komt, kan al snel de verplichting volgen om het leefgebied van de roedel aan te merken als Natura 2000-gebied voor de wolf.”
https://www.agraaf.nl/artikel/251089-ve ... 00-gebied/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89716
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:„Daar waar de wolf zich vestigt, moet ie beschermd worden. En zeker als het tot voortplanting komt, kan al snel de verplichting volgen om het leefgebied van de roedel aan te merken als Natura 2000-gebied voor de wolf.”
Ik zie die gekken er voor aan dat ze stiekem wolven uitzetten in gebieden, zodat ze dan op een goedkope manier van de boeren afkomen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door sjun »

Daar kon je wel eens gelijk in hebben. een ander manier om van de boeren af te komen is ze via ongekozen EU-bestuurders in een voor socialistische EU dwars te zitten. Dat gebeurt door wetsaanpassing met overdreven milieu-eisen, inzet van subsidie/Eu sponsoring bij protestclubjes en juridische processen tegen boerenbedrijven. Onder andere daarom moeten we van deze EU af die het actiegroepen mogelijk maakt om de democratie te ondergraven via de EU en hardwerkende burgers achterbaks uit hun eigendommen te werken.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door sjun »

Mahalingam schreef:
Nederland investeerde elf miljard tevergeefs in de natuur. ‘Er moet iets rigoureus veranderen’

Het verlies aan biodiversiteit is niet afgewend door dertig jaar natuurbeleid, blijkt uit onderzoek van Trouw. De natuur is nog even versnipperd en soorten gaan in Nederland nog steeds achteruit.
Spoiler! :
Het is een zeldzaam lentetafereel op de vroege ochtend: het korhoen maakt een wals door de heide, zijn witte staart opgezet als die van een pauw, zijn vuurrode kam uitstekend boven het gras. Bij de aanblik van een concurrent, die ook de aandacht van een hen wil trekken, verandert de heide plots van een balzaal in een arena. Er klinkt een snerpende krijs, gevolgd door vleugelslagen en pikkende snavels.

Er mag dan wel ritueel worden gedanst, veel concurrenten zijn er niet meer op de Sallandse Heuvelrug. Het is de laatste plek in Nederland waar nog enkele exemplaren van het korhoen te vinden zijn. Een schril contrast met de eerste helft van de twintigste eeuw, toen er nog duizenden hoenders verspreid door het land leefden.

De aantallen waren volgens Sovon Vogel­onderzoek in 1976 teruggelopen tot zo’n vierhonderd broedparen. Vanaf de jaren negentig resteerde alleen de populatie in het Salland, die ooit begon met dertig hanen. Nu is daar slechts een enkeling van over.

“De soort is praktisch uitgestorven in Nederland”, zegt Ruud Foppen, onderzoeker bij Sovon en bijzonder hoogleraar dierecologie aan de Radboud Universiteit. Om de populatie in leven te houden, zijn Zweedse korhoenders naar de Nederlandse hei gehaald. Een laatste noodgreep, die op de Veluwe al door natuurbeheerders is opgegeven.

Landschap uit het verleden

Het korhoen staat dus op de rand van de afgrond. Dit komt allereerst omdat zijn leefgebied is uitgekleed, zegt Foppen. “We denken dat het een vogel van de heide is, waar hij nu zijn laatste adem uitblaast, maar dat is niet zo.” De soort gedijt juist bij een mozaïek van open land afgewisseld met beschutting, vertelt Foppen, zoals hier en daar een struik, boom of ruige akkerrand vol bloemen.

Maar zo’n landschap is iets uit het verleden. Begin twintigste eeuw werden de kleine akkertjes van heideboerderijen ontgonnen om plaats te maken voor grote landbouwpercelen, die waren ontdaan van kneuterige overhoekjes, bosjes en houtwallen. Hoogveen besloeg 90.000 hectare in 1900. In 2012 was daar nog 6000 hectare van over. “De heidegebieden zijn drastisch verkleind en het korhoen is er geïsoleerd”, zegt Foppen.

Hetzelfde verhaal gaat op voor vogels als de duinpieper, die uit Nederland is verdwenen, en de met uitsterven bedreigde tapuit. Ook talloze vlinders, reptielen en amfibieën verliezen door het gladgestreken landschap belangrijke elementen van hun habitat.

Veel Europees beschermde soorten in Nederland kunnen daarom niet behouden blijven, waarschuwen ecologen de Tweede Kamer in april dit jaar: 90 procent van de leefgebieden, 70 procent van de soorten en tot 40 procent van de vogels is geen lang leven beschoren, stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

Landelijk netwerk van verbonden natuurgebieden

Dat de leefgebieden van dieren steeds verder versnipperen, rapporteerde het Natuurplanbureau al in 2000. Tien jaar ervoor had Den Haag afgesproken om een landelijk netwerk van verbonden natuurgebieden aan te leggen: de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In 2018 zou die bijna 730.000 hectare groot moeten zijn. Nederland liep daarmee voor op veel andere landen: de EHS is een voorbeeld voor het latere Natura2000-netwerk in Europa.

Maar zelfs als de EHS er komt, waarschuwde het Natuurplanbureau toen al, schieten verbindingen te kort. Infrastructuur zit in de weg, beoogde ecologische verbindingen zijn te klein of slecht afgestemd op de te beschermen soorten. De duinpieper stond toen al te boek als toekomstig slachtoffer, net als de tot op heden kwetsbare boommarter. Nieuwe, zogeheten robuuste verbindingen moesten deze problemen wegnemen, vond ook het oude ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer.

Het plan voor aaneengeschakeld groen was gestoeld op een belangrijk wetenschappelijk inzicht uit die tijd: door natuur te verbinden, wordt het totale leefoppervlak voor planten en dieren groter. In een klein land als Nederland is dat noodzakelijk om biodiversiteit te behouden, legt hoogleraar ecologie Han Olff van de Rijksuniversiteit Groningen uit. Een verkruimeld leefgebied maakt de toch al kleine populaties nog kwetsbaarder. “Eén droge zomer of strenge winter kan een kleine groep al doen uitsterven en het risico vergroten dat die soort verdwijnt.” Als dieren zich tussen natuurgebieden kunnen bewegen, worden kwetsbare populaties weer aangevuld. Olff: “Dit maakt de kans groter dat een soort blijft bestaan.”

Plannen in de prullenbak

Maar bij het aantreden van kabinet-Rutte I, in 2010, belandden de voor deze robuuste verbindingen die voor soortbehoud zo belangrijk zijn, in de prullenbak. Er werd fors bezuinigd op natuur en de natuurtaken verschoven van het Rijk naar de provincies. De waarschuwing dat de leefomstandigheden van planten en dieren onomkeerbaar zal verslechteren, zoals de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur in een doorrekening schreef, werd in de wind geslagen.

“Het huis is nog steeds niet af”, zegt hoogleraar Olff. De EHS, voortaan Natuurnetwerk Nederland geheten, mag nog 680.000 hectare groot worden. En in plaats van in 2018 moet de groene keten in 2027 zijn afgerond. “Dat is dus vijftigduizend hectare kleiner en negen jaar later dan gepland.”

En die robuuste verbindingen nog altijd niet gerealiseerd, zegt Olff. Knelpunten rondom infrastructuur zijn wel grotendeels aangepakt, onder meer met faunabruggen, maar ecologische barrières zijn niet echt verwijderd. De helft van de landnatuur heeft een ‘slechte ruimtelijke samenhang’: die is te klein of te geïsoleerd is voor soorten om te kunnen overleven. Die verhouding is bijna onveranderd sinds 1990. “Planten en dieren zijn nog evenzeer opgesloten in gefragmenteerde natuurgebiedjes.”

Stikstofuitstoot


Een versplinterd leefgebied is niet het enige dat soorten als het korhoen nekt. De kwaliteit van natuur staat ook aanhoudend onder druk door andere factoren. Iets minder dan 70 procent van de Nederlandse natuur heeft een gammel ecosysteem: hier komt minder dan de helft van de typerende vlinders, vogels en planten voor, blijkt uit gegevens van soortenorganisaties Floron, Sovon en deVlinderstichting. Sinds 2000 is het aandeel ondermaatse natuur alleen maar toegenomen. Op dit moment scoort bijna 90 procent van de leefgebieden in Nederland een onvoldoende, zowel op ruimte als kwaliteit.

“Al had hij genoeg ruimte, dan nog zou het korhoen het niet overleven”, zegt bijzonder hoogleraar Foppen. Jonge korhoenders worden namelijk in hun eerste weken grootgebracht op rupsen en larven, voegt boswachter Ine Nijveld van de Sallandse Heuvelrug daaraan toe. Maar die zijn er haast niet meer. “Er wordt volop gebaltst, er worden zelfs nestjes gebouwd. Maar de kuikens overleven het niet, jaar in jaar uit.”

Het voedseltekort heeft alles te maken met de stikstofuitstoot van verkeer, industrie en – vooral – landbouw. De stikstofdeken boven Nederland verstoort en verzuurt het bodemleven, vertelt ecoloog Olff. Dit tast planten en insecten aan, waar vogels van moeten leven.

Insectensterfte bezorgt onderzoekers al langer kopzorgen. Tussen 1890 en 2017 nam het aantal vlinders in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek met wel 80 procent af. Ook de bij is zijn leven niet zeker: bijna de helft van de bijensoorten is in aantal en verspreiding teruggelopen sinds 1950, blijkt uit gegevens van het Kenniscentrum Insecten. Met name in Europa neemt de hoeveelheid landinsecten nog jaarlijks af.

Bestrijdingsmiddelen in de landbouw


Stikstof is lang niet de enige boosdoener. Ook het grootschalig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw vormt een bedreiging voor de beestjes. “Het gif dat bedoeld is om plaagdieren te lijf te gaan, doodt ook belangrijke bestuivers zoals bijen en hommels”, zegt Frank Berendse, emeritus hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie aan Wageningen Universiteit.

En daar zijn insectenetende vogels ook de dupe van, concludeerden onderzoekers van de Radboud Universiteit enkele jaren terug. Zo’n 70 procent van de Europees beschermde broedvogels leidt onder landbouwgif, meldt WUR.

Plannen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch terug te dringen, hebben nog weinig resultaat gehad. Hoewel het gebruik van insecticiden sinds 1996 is verminderd, stagneert die afname de laatste jaren weer. Door het hele land zijn normoverschrijdende hoeveelheden insecticiden in het oppervlaktewater te vinden.

“Middelen worden verboden, maar er komen ook weer nieuwe middelen bij”, zegt Berendse. Hij schreef in 2015 mee aan een kritisch rapport over bestrijdingsmiddelen van Europese wetenschapskoepel EASAC, waarna een drietal giftige stoffen door de Europese Commissie werd verboden. “Er worden wel kleinere hoeveelheden gebruikt, maar omdat insectensoorten resistent worden, moeten er steeds nieuwe stoffen bijkomen die vaak nog giftiger zijn.” De vele normoverschrijdingen in water zijn dan ook toe te schrijven aan een handvol stoffen die het meest vervuilend zijn.

Natuurvriendelijk boeren

Om de weerslag van de landbouw op de biodiversiteit te verminderen, is natuurvriendelijk boeren het devies. Zo zijn agrariërs sinds 2014 verplicht hun akker te vergroenen, willen zij Europese landbouwsubsidie ontvangen. Dit geeft soorten weer beschutting en kan insecten aantrekken die bladluizen opeten in plaats van bespuiten.

Het gros van de Nederlandse landbouwbedrijven maakt hier gebruik van: ruim 90 procent van het boerenland heeft in 2018 ten minste één vergroeningsverplichting. Maar diezelfde boeren planten vrijwel nooit een rij bomen of struiken. In plaats daarvan kiest het merendeel voor generieke gewassen, zoals Engels en Italiaans raaigras, met een ‘geringe ecologische meerwaarde’, staat in een recent monitoringsrapport van WUR. De 2 miljard euro subsidie die boeren sinds 2014 voor vergroening hebben ontvangen, draagt zelden bij aan het verbeteren van de biodiversiteit. Sterker nog, het areaal akkerranden is de laatste jaren afgenomen.

Ook het natuurbeheer door boeren, dat sinds de start van het natuurnetwerk wordt toegepast, heeft weinig vruchten afgeworpen. Dat komt allereerst door het kleine oppervlak: van in totaal 1,7 miljoen hectare landbouwgrond, wordt slechts 4 procent als natuur beheerd. Landbouwers kiezen veelal voor kleine lapjes grond met licht beheer, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarnaast gaat het om kortlopende contracten die in de helft van de gevallen niet worden verlengd, waardoor de weinige inspanningen gauw verloren gaan.

Pogingen, zoals later maaien en nestbescherming om vogels en insecten te begunstigen, leveren te weinig op. Typische soorten van het boerenerf zijn in drie decennia in aantallen gehalveerd. Van de vlinders in het agrarisch gebied is ten opzichte van 1992 nog een kwart over en boerenlandvogels zijn sinds 1960 met wel 70 procent afgenomen. Zij komen net als de hoenderkuikens nog steeds voedsel en beschutting tekort. Nergens anders in Nederland is het soortverlies zo groot als in het agrarisch gebied.

Ten dode opgeschreven

De variatie aan soorten komt nog altijd in de knel door de versnippering en de slechte kwaliteit van de natuur. Dit kan desastreuze gevolgen hebben volgens ecologisch onderzoeksinstituut Alterra. Al in 2002 concludeert het dat hierdoor ‘populaties vroeg of laat, maar onherroepelijk, zullen uitsterven’. Zo’n populatie kan nog wel tientallen jaren voortbestaan, schrijft het instituut, maar zij is feitelijk al ten dode opgeschreven.

Klopt, want een soort kan zich pas herstellen als zijn leefgebied op orde is, zegt ecoloog Olff. Maar daar gaan jaren overheen. Voor een vogel kan het misschien tien jaar duren, voor planten tientallen jaren. “Het is te vergelijken met CO2-uitstoot: de schade die je nu aanricht, is niet zomaar verholpen en het effect ervan blijft nog lang doordenderen.”

Dat ruimte en natuurkwaliteit elkaar versterken, kan natuurlijk ook positief uitpakken. “Als de kwaliteit van het agrarisch gebied rond natuurgebieden verbetert, zijn soorten ook veel minder geïsoleerd”, zegt Paul Opdam, onderzoeker bij Alterra en oud-hoogleraar landschap in ruimtelijke planning aan Wageningen Universiteit. Hij schreef mee aan diverse kritische beleidsrapporten. “In de toekomst wordt dit nog belangrijker, omdat soorten nu niet opgewassen zijn tegen extremere weersomstandigheden door klimaatverandering.”

Het is logisch dat soorten komen en gaan, zegt oud-hoogleraar Berendse, en ja, er zijn ook successen behaald. Met name op plekken waar natuur de ruimte krijgt, zoals het Fochteloërveen en de Oostvaardersplassen, kunnen eerder verdwenen soorten als de kraanvogel en de zeearend weer uit de voeten. “Tegelijkertijd tast ons menselijk handen de natuurlijke dynamiek ingrijpend aan.” En een tekort aan insecten betekent ook een tekort aan natuurlijke plaagbestrijders en bestuivers van groenten en fruit. “Dat proberen we kunstmatig op te lossen, zoals met steeds giftigere insecticiden, maar hier zit een grens aan.”

De korhoenders dansen nog over de Sallandse heide, maar de tijd tikt. Beheerders trekken alles uit de kast om de zure bodem een handje te helpen, zegt boswachter Nijveld, door te maaien, plaggen en strooien met kalksteen. Toch laten de gele bloemen die normaal tussen de heidestruiken bloeien en rupsen voeren zich al jaren niet meer zien. “Wat wij doen is puur tijd rekken zolang de bron niet wordt aangepakt. En daarvoor moet er iets rigoureus veranderen.”
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuu ... ~b2b35cb6/
Ii begin me sterk af te vragen of Trouw niet het lobbykrantje van de EKO club geworden is. Ze schijnen zich totaal niet druk te maken om de voedselvoorziening en wel erg selectief met oplossingen voor natuurbehoud te komen. Waarom schrijven ze bijvoorbeeld niks over de kosteen van immigratie en bevolkingsgroei voor de natuur? Waarom wordt het stukken selectiever toelaten van allerhande gelukszoekers met hun eigen ecologische voetstappen niet eens als natuurvriendelijke oplossing gepresenteerd? Minder drukte en meer aanspreekbaarheid betekent immers minder wegen, minder huizen, minder verwarmingskosten en meer ruimte voor de natuur in de leefomgeving. Te vrezen valt echter dat dit niet past in het politieke programma van de huidige Belgische eigenaren van de krant. Straks gaan er nog mensen vragen stellen over EU-sponsoring en Sorostoelagen ter bevordering van geagendeerde 'berichtgeving'.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89716
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Opmerkelijke draai Urgenda-boegbeeld: ’Beter aardgas dan biomassa’

De openlijke afkeer van Marjan Minnesma voor het gebruik van houtige biomassa voor warmte en elektriciteit zorgt voor de nodige ophef. Dat het boegbeeld van Urgenda, na een jarenlange klimaatstrijd tegen fossiele brandstoffen, nu ineens een lans breekt voor aardgas, vinden vele toehoorders curieus.

In het EO-radioprogramma Dit is de dag stelde Minnesma zondagavond: „Als ik het heel cru zou stellen, zou ik zeggen: op dit moment is het beter om aardgas te gebruiken en een boom te planten, dan om biomassa te gebruiken en een boom te planten.” Ze voegde er zelf nog aan toe: „Dat klinkt heel raar uit mijn mond.”

Schijnwerpers
De Urgenda-zaak zette Minnesma wereldwijd in de schijnwerpers. Rechters gaven haar gelijk dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de CO2-uitstoot te verlagen. Eén van richtingen waar het kabinet op koerst, is huizen van het aardgas afhalen. Daarnaast stimuleert Den Haag het gebruik van biomassa door miljardensubsidies.

Op sociale media reageerden opiniemakers verrast door Minnesma’s uitspraken. ’Onbegrijpelijk’, stelde columnist en energiedeskundige Remco de Boer. Een ’ommezwaai’, oordeelt wetenschapsjournalist Simon Rozendaal. Volgens Fenna Swart van Comité Schone Lucht nam Minnesma niet eerder publiekelijk zo openlijk afstand van houtige biomassa. Ze doet het overigens terwijl er de maatschappelijke weerstand groeit tegen bijstook wegens luchtvervuiling en het verlies aan biodiversiteit.

Opwarmend effect
Minnesma erkent op de radio dat ze biomassa twintig jaar geleden nog als ’oplossing’ zag voor het klimaat. Maar volgens de Urgenda-voorzitter is klimaatverandering inmiddels zo nijpend dat de wereld geen tijd meer heeft om nog biomassa te gebruiken. De CO2 van een opgestookte boom blijft te lang in de atmosfeer, en vormt daarmee een opwarmend effect.

„Ik zie voortschrijdend inzicht bij Minnesma”, zegt Rozendaal verheugd. „Daar kan ik wel bewondering voor opbrengen.” Ook het feit dat ze aardgas nu duidelijk als een ’overgangsbrandstof’ ziet, waardeert de schrijver van het boek ’Warme Aarde, Koel Hoofd’. Dat is namelijk één van de kernpunten in zijn publicatie.

Sommigen begrepen uit de uitspraak van Minnesma dat we ook de Groningse gaskraan weer open zouden moeten draaien. Maar dat weerspreekt ze. Wel stelt Minnesma nu dat het verstoken van gas slechts de helft van de CO2-uitstoot oplevert in vergelijking met het verbranden van biomassa. Zolang aardwarmte, zonnepanelen en windmolens nog onvoldoende energie opwekken, kunnen we het beste gas gebruiken. Tot in elk geval 2030, aldus Urgenda. Rozendaal ziet overigens een langere toekomst voor gas.

Druk uitgeoefend
Volgens Fenna Swart van het Comité Schone Lucht, dat onder meer vecht tegen de komst van ’s lands grootste biomassacentrale bij Diemen, is de draai van Urgenda opvallend. In eerdere instantie leken de klimaatactivisten biomassa namelijk wel te steunen als tijdelijke oplossing. Er zou echter van verschillende kanten druk zijn uitgeoefend op Minnesma om houtige biomassa openlijker te veroordelen.

Swart: „Waarschijnlijk was Urgenda nooit principieel voorstander van biomassa, maar de Urgenda-zaak duwde de overheid wel verder in de richting van het subsidiëren van het verbranden van houtpellets. Voor het kabinet is het nu eenmaal, op papier, de makkelijkste manier om ’hernieuwbare energie’ te stimuleren. Nog begin dit jaar is een nieuwe subsidietermijn opengesteld. Het zorgt voor verdere groei van de vraag naar houtige biomassa.”

Totaal niet verantwoordelijk
Die kritiek werpt Minnesma verre van zich. „Ik voel me totaal niet verantwoordelijk voor de keuze die de overheid heeft gemaakt voor het subsidiëren van biomassa. Dat komt voort uit het Energie- en Klimaatakkoord”, zegt ze. Minister Wiebes stelde vorige week in de Tweede Kamer nog dat biomassa te belangrijk is om de klimaatdoelen te halen – zoals Urgenda via de rechter heeft geëist.

Volgens Minnesma kunnen we met wind op zee en zonnepanelen op bestaande gebouwen een heel eind komen met de energietransitie. „Tegen windmolens op zee bestaat weinig weerstand.” En van het vol leggen van weilanden met zonnepanelen is ze géén voorstander. „Het is ook niet nodig”, aldus de klimaatactiviste.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
Volgens Minnesma kunnen we met wind op zee en zonnepanelen op bestaande gebouwen een heel eind komen met de energietransitie. „Tegen windmolens op zee bestaat weinig weerstand.” En van het vol leggen van weilanden met zonnepanelen is ze géén voorstander. „Het is ook niet nodig”, aldus de klimaatactiviste.
O nee? Heeft Minnesma de moeite genomen uit te rekenen hoeveel landoppervlak er dan wel nodig is?
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89716
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Ali Yas schreef: O nee? Heeft Minnesma de moeite genomen uit te rekenen hoeveel landoppervlak er dan wel nodig is?
Wacht maar. Er komt straks heus wel voortschrijdend inzicht bij Minnesma wat betreft de windmolens op zee.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:Wacht maar. Er komt straks heus wel voortschrijdend inzicht bij Minnesma wat betreft de windmolens op zee.
Niet bij Minnesma, maar wel bij de consumenten die hun energieprijzen zien stijgen. Hoe meer zonnepanelen en windmolens er komen, hoe meer dat extra kost: de apparaten komen op steeds duurdere plekken, de winning van energie wordt steeds inefficiënter en naarmate het aandeel onregelmatig aanbod toeneemt, wordt de energievoorziening in periodes dat het niet waait of de zon niet schijnt steeds kostbaarder.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52148
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Wetenschappers: rekensysteem stikstof te onnauwkeurig voor vergunningen
Dat oordeel velt een adviescommissie van wetenschappers onder leiding van Leen Hordijk, emeritus hoogleraar milieusysteemanalyse. Volgens de commissie zijn verbeteringen noodzakelijk.

Het gaat om de zogeheten Aerius Calculator, een geavanceerd systeem dat het RIVM gebruikt om de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden te berekenen, evenals de neerslag van die stoffen op natuurgebieden. Aan de hand van deze berekeningen verleent de overheid vergunningen voor bijvoorbeeld het uitbreiden van een stal of het verbreden van een weg.
[...]
De commissie is kritisch over de drempelwaarde voor de uitstoot waaronder geen vergunning nodig is. Die is zo laag dat die op enige afstand van een bron niet meer te meten is, terwijl voor vrijwel iedere activiteit waarbij stikstof in de natuur terecht kan komen een vergunning nodig is. ‘Dit levert schijnnauwkeurigheid op, omdat er onvoldoende informatie is om de berekening met voldoende nauwkeurigheid uit te voeren. De onzekerheid in de berekening is veel hoger dan de drempelwaarde.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b596716a/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Pilgrim »

‘Groene Nieuwe Deal EU veroorzaakt slechtere oogsten en hoge voedselprijzen’

Posted on 16/06/2020

Afbeelding

Nederland loopt in Europa voorop met vernietigen landbouw en betaalbare voedselvoorziening

Een Duitse boer luidt namens tal van Europese collega’s de noodklok over de ‘Groene Nieuwe Deal’ van de Europese Commissie en ‘klimaattsaar’ Frans Timmermans. Brussel wil dat Europa in 2050 zogenaamd ‘klimaatneutraal’ wordt, en daarvoor moet de moderne landbouw worden geëlimineerd. Als dit plan wordt doorgezet, zal dat leiden tot inefficiënte, veel minder ‘groene’ landbouw, tot slechtere oogsten, en daardoor veel hogere voedselprijzen. Dat zal vooral onder de lagere inkomens wijd verspreide honger en armoede veroorzaken.

In mei werden meer details bekend van de ‘European Green Deal’. De Europese Commissie wil de samenleving compleet op zijn kop zetten, en de ‘transitie voor iedereen rechtvaardig en inclusief’ maken. Tenminste één groep valt daar echter helemaal buiten: de boeren.

‘Farm to Fork’ is de naam van de strategie die is gekozen om de landbouw in Europa te hervormen. De doelstellingen van deze strategie zijn compleet ‘onrealistisch,’ schrijft de Duitse boer Marcus Holtkoetter voor het Global Farmer Network. ‘De boeren zouden in het volgende decennium hun gewassenbeschermingsproducten met de helft moeten verminderen, en kunstmest met 20%. Maar liefst een kwart van al het bestaande landbouwgrond moet worden gebruikt voor ‘organische’ productie.’

‘Maar natuurlijk niets van dit alles zou de maaltijden van de mensen verstoren,’ vervolgt de boer cynisch.

‘Voedsel zal duurder worden’
De Europeanen zijn gezegend met een overvloed aan voedsel (alhoewel bij de kwaliteit de nodige vraagtekens kunnen worden gezet, met name bij geraffineerd voedsel), vooral omdat de landbouw tot de modernste en efficiëntste ter wereld kan worden gerekend. De bodem is vruchtbaar, de oogsten bijna altijd van hoge kwaliteit. ‘Door intensieve landbouw hebben we uitstekende resultaten geboekt. Daardoor hebben wij geen problemen met honger en ondervoeding, waar mensen met minder geluk in andere samenlevingen door worden geplaagd.’

‘Wat de Europese Commissie nu voorstelt komt neer op kleinere oogsten. Voor consumenten zal dit direct tot één ding leiden: hoger prijzen. Voedsel zal duurder worden.’

Steeds kleinere oogsten
Nog een groot probleem is dat boeren, die het toch al zwaar hebben, door lagere oogsten en dus lagere verkopen nog minder zullen gaan verdienen. ‘De commissie begrijpt niet dat haar slechte benadering van de landbouw ertoe zal leiden dat boeren die niet meer kunnen rondkomen, zullen stoppen. Zodra dit gebeurt, zullen de lagere oogsten nog kleiner worden.’

Dit is het tegenovergestelde van wat de commissie zegt te willen bereiken, namelijk ‘een duurzame’ economie en landbouw. Nog belangrijker is de vraag waar ons voedsel dan vandaan moet komen, als de Europese boeren er niet meer voldoende van mogen produceren. De Europese Groene Deal zal daardoor onvermijdelijk leiden tot nog meer inefficiënte landbouw in landen met minder vruchtbare en productieve gronden.

‘Wat is er ‘groen’ aan het verbouwen van minder gewassen op meer land?’
‘Dat zou de buiken in een Europa met minder boeren kunnen vullen, en mogelijk zelfs het geweten van de activisten en bureaucraten in Brussel kunnen sussen. Maar het zal het klimaat absoluut NIET helpen. Ons doel zou moeten zijn om meer voedsel op minder land te verbouwen. De benadering van de EU, die zich niet door wetenschap maar door ideologie laat leiden, zal juist leiden tot het verbouwen van minder voedsel op meer land. Wat is daar ‘groen’ aan?’

Bedenkt daarbij dat de wereldbevolking in 2050 met nog eens 2 miljard mensen zal zijn toegenomen. Die moeten óók eten. Het zou al een hele opgave doen om dat met de huidige efficiënte landbouwmethoden te doen, maar toch zou het kunnen. De landbouw heeft de afgelopen tientallen jaren namelijk bewezen zeer innovatief te zijn.

‘EU ziet ons als een probleem dat moet worden opgelost’
Wat de boeren echter NIET nodig hebben is nóg meer regels en nóg meer beperkingen. Dat zou voor velen de nekslag betekenen, en de voedselvoorziening –en tevens voedselveiligheid- in Europa in gevaar brengen. ‘Het ergste is nog wel dat de Europese Groene Deal ervan uit lijkt te gaan dat boeren de vijanden van natuurbehoud zijn. Het behandelt ons als een probleem dat moet worden opgelost, in plaats van een bondgenoot in een gemeenschappelijke zaak.’

‘Wij werken er hard aan om zo ‘groen’ mogelijk te zijn. Op mijn bedrijf produceren we een deel van onze elektriciteit met zonnepanelen. We gebruiken GPS en andere technologieën om bij bemesting en onkruidbestrijding ons afval te beperken. We planten gewassen om de bodem tegen erosie te beschermen. We leggen bloemenperken aan om insecten die gewassen bestuiven aan te trekken, en de biodiversiteit te verbeteren.’

‘De beste manier om positieve innovatie te voorkomen is door ervoor te zorgen dat boeren niet meer rond kunnen komen. Voor boeren, en voor iedereen, is de Europese Groene Deal daarom een hele slechte deal.’ (1)

Nederland loopt voorop met vernietigen landbouw en voedselvoorziening
Zoals bekend loopt Nederland voorop met het vernietigen van onze landbouw en veilige, betaalbare voedselvoorziening. Het kabinet Rutte en vooral linkse partijen lijken te denken dat voedsel uit de supermarkt komt, en niet van de boeren, en dat die daarom met allerlei absurde maatregelen (zoals het nutteloze, economisch extreem schadelijke stikstof beleid) van hun inkomen en bestaansrecht beroofd mogen worden.

Nu bepaalde bloemetjes en plantjes die al dan niet in de wei en in de bossen (als die tenminste niet worden gekapt voor biomassa) groeien belangrijker zijn gemaakt dan ervoor te zorgen dat alle burgers genoeg en betaalbaar eten op tafel kunnen zetten, kan alleen een door het volk veroorzaakte omwenteling nog voorkomen dat honderdduizenden Europese boeren aan de bedelstaf worden geholpen, en tientallen miljoenen Europeanen met permanente voedselarmoede te kampen zullen krijgen.

(1) AG Web via Zero Hedge

Xander

https://www.xandernieuws.net/algemeen/g ... elprijzen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 52148
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Over de milieubelasting van een electrische auto is al veel gezegd. En ook over de recycling van die dingen. (bar slecht)
Ben ik nu verbaasd dat door al die subsidies er veel belastinggeld wordt gebruikt voor een minieme CO2 uitstoot reductie?
Rekenkamer: CO2 besparen door elektrische auto’s te stimuleren erg duur

Hoewel het Rijk via de belastingvoordelen minder inkomsten misloopt dan in 2018 en vorig jaar, is nog altijd sprake van een hoge prijs per bespaarde ton CO2, volgens de Rekenkamer. Prijzen variëren nu van 1.261 tot 1.695 euro per ton, aldus het dinsdag gepubliceerde onderzoek naar de effectiviteit van autobelastingen.

Wel dalen de kosten: in 2018 ‘kostte’ een Tesla Model X de staat nog 3.168 euro per uitgespaarde ton CO2. Toch noemt de Rekenkamer ook de huidige bedragen ‘relatief hoog’. Ter vergelijking: het ministerie van Economische Zaken hanteert voor andere stimuleringsprojecten 300 euro per vermeden ton kooldioxide, staat in het rapport.

Bij bestelauto’s is het beeld nog somberder dan bij personenauto’s. De fiscale voordelen voor deze groep gebruikers kennen geen enkele prikkel om de luchtkwaliteit of het klimaat te verbeteren. Niettemin liep de staatskas in 2019 ruim 1,7 miljard euro aan inkomsten mis door de regelingen. De Rekenkamer adviseert deze prikkels onder te brengen in autobelastingen voor bestelbusjes.

Omdat fiscale voordelen voor de elektrische auto nu leidt tot ‘erosie van belastingopbrengsten’, adviseert de Rekenkamer nog eens goed te kijken of de huidige maatregelen voortgezet moeten worden. Betalen naar gebruik (‘rekeningrijden’) is volgens het onderzoek een belangrijke aanzet om het lek te dichten.
https://www.topics.nl/rekenkamer-co2-be ... =brand/vk/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
Betalen naar gebruik (‘rekeningrijden’) is volgens het onderzoek een belangrijke aanzet om het lek te dichten.
Ik vraag me vaak af of zo'n uitdrukking nou moedwil of slordig denken is. Want er bestáát al betalen naar gebruik: brandstofaccijns. Rekeningrijden gaat over het gebruik van de openbare weg, los van hoeveel brandstof je daar verstookt.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89716
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

De ondergang van de insecten was vals alarm

Na de paniek over het Nijmeegse onderzoek waaruit zou blijken dat sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen was, is de biodiversiteit van insecten een stuk grondiger onderzocht. En wat blijkt: er is geen sprake van een dramatische afname.

Dit alleen al zou de ondergang van de mensheid worden: het insecten-Armageddon. Driekwart van de vliegende insecten was sinds 1989 verdwenen, zeiden onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit in 2017, en die neerwaartse trend was nog in volle gang. Nadat de Britse krant The Guardian dit onderzoek groots oppikte ging het de hele wereld over. Omdat insecten veel van onze landbouwgewassen bestuiven, was de ineenstorting van onze voedselvoorziening aanstaande.

Critici verdacht gemaakt
Entemologen als Kees Booij en Theodoor Heijerman die van het begin af aan hun twijfels uitten over de kwaliteit en representativiteit van het onderzoek, werden verdacht gemaakt en op een zijspoor gezet. Terwijl hun bezwaren toch echt voor de hand lagen: er waren maar in een paar kleine natuurgebieden insecten geteld, bijna allemaal rond de Duitse stad Krefeld.

Bovendien was op de meeste locaties maar één keer gemeten, waarna de meeste herhalingsmetingen werden gedaan op de locaties waarvan de amateur-entomologen uit Krefeld vermoedden dat de insectenpopulatie er afgenomen was. (zie ook: Ernstige zwakheden in alarmerend onderzoek naar vliegende insecten)

Er volgden hoorzittingen van de Tweede Kamer, en Nederlandse ecologen onder leiding van Louise Vet vormden met de overheid een soort Outbreak Management Team dat snel met maatregelen moest komen om het onheil af te wenden.

Ecologen wisten het wel: het ligt aan de landbouw
Want hoewel het Nijmeegse onderzoek niets kon zeggen over de oorzaak van de dramatische afname, stond voor de Nederlandse ecologengemeenschap vast dat het de schuld van de landbouw was, met hun monoculturen en alom doorsijpelend gif.

Inmiddels zijn diverse andere grote onderzoeken naar de biodiversiteit van insecten gedaan, met een veel grotere geografische spreiding en langere en betere tijdreeksen, sommige al vanaf 1960, en de conclusie is…. hoe zeg je dat netjes? Het ligt genuanceerder.

De breedste inventarisatie tot nu toe stond 24 april in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Science, met als eerste auteur de Nederlandse entomoloog Roel van Klink. Het is een meta-onderzoek, dat de resultaten van 166 langdurige tellingen van insecten en spinnen over de hele wereld statistisch verantwoord bij elkaar veegt.

De kortste samenvatting van deze brede enquête naar het welvaren van onze zes- en achtpotige vriendjes luidt: er is geen trend.

Met de ene insectensoort gaat het goed, met de ander minder
Met sommige soorten gaat het uitstekend, met andere minder, en hoe dan ook variëren insecten en spinnen van jaar tot jaar enorm in aantallen. Van veel soorten weten we het niet omdat er geen goede metingen zijn. Maar uit al die 166 tellingen bij elkaar valt geen algemene conclusie te trekken: niets wijst op een alomvattend insecten-Armageddon.

Van Klink en collega’s konden wel trends onderscheiden per geografische regio en per ecologisch domein. Zo namen insecten in en rond rivieren en meren (freshwater) met 11% per decennium toe, terwijl landgebonden insecten (terrestial) met 9% per decennium afnamen (het Nijmeegse onderzoek claimde een afname in biomassa van vliegende insecten van 25% per decennium).

Insecten doen het juist beter naarmate er meer landbouwgrond is
Beide trends worden vooral bepaald door de tellingen in Noord-Amerika en Europa, waar sowieso het meeste onderzoek gedaan is. Duitsland is een aparte regio in dit onderzoek, die voor terrestial op een forse afname met 20% per decennium uit komt. Maar het Nijmeegse onderzoek dat de hype over het insecten-armageddon startte, is een van de zes tellingen die in Duitsland gedaan zijn, wat dus behoorlijk zwaar weegt in dit gezamenlijke percentage.

Nederland wordt niet apart vermeld, maar zit in de regio ‘Europe rest West’. In die regio is geen significante trend te zien in het aantal insecten, noch voor freshwater, noch voor terrestial.

De dataset van Van Klink en collega’s is groot genoeg om nog naar andere trends te speuren. Zo vinden ze geen bewijs, dat klimaatverandering tot nu toe iets te maken heeft met de afname in terrestial insecten. Verrassend is een trend die wel uit de data opduikt: insecten doen het juist beter naarmate er in hun omgeving meer landbouwgrond is! Hoewel niet duidelijk is hoe dit komt, is dit in flagrante tegenspraak met het wijdverbreide idee dat de pesticiden en herbiciden die op landbouwgrond gebruikt worden de hele omgeving onleefbaar maken voor insecten.

Angst slaat als een boemerang terug
Dit en ander vervolgonderzoek na de Nijmeegse publicatie maken eens te meer duidelijk, dat het geen zin heeft om over biodiversiteit of de staat van de natuur te praten in termen van een algemeen rapportcijfer. Natuurbeheer is maatwerk, en een hele bedrijfstak de schuld geven zonder een duidelijk begrip van de oorzaak van veranderingen in dierenpopulaties, is zinloos en contraproductief.

In een begeleidend commentaar in Science formuleren twee Britse ecologen, Maria Dornelas en Gergana Daskalova het zo: ‘De verleiding om simplistische en sensationele conclusies te trekken is begrijpelijk, want het trekt de aandacht van het publiek en kan de katalysator zijn voor hoognodige actie in politiek beleid en in onderzoek. Maar boodschappen gebaseerd op angst veroorzaken vaak een terugslag. Deze strategie loopt een ernstig risico om het vertrouwen in de wetenschap te ondermijnen en kan leiden tot ontkenning, moeheid en apathie. Het omarmen van de nuance geeft ons de kans om accurate verslaglegging van zorgwekkende verliezen af te wegen tegen hoopgevende voorbeelden van winst. Hoop is een krachtiger aandrijver voor verandering dan angst.’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52148
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

De Pontijnse moerassen en de stad Rome.
Zeker is dat vanaf het eind van de 2e eeuw nC, mede door de economische achteruitgang, het drainagesysteem steeds meer verwaarloosd werd, waardoor de malaria om zich heen greep, die tot ontvolking leidde.
https://www.stilus.nl/oudheid/wdo/GEO/P/PONTIJN.html
Onze inlandse malaria werd de 'Zeeuwse koorts' genoemd. Plaatselijke bewoners kregen meestal een milde vorm, omdat ze weerstand tegen de parasiet hadden opgebouwd.
Direct na de Tweede Wereldoorlog kwam het lang werkend insecticide DDT ter beschikking. Het één keer per jaar selectief spuiten van woningen van malariapatiënten en woningen van gezonde malaria parasietendragers resulteerde in een spectaculaire daling van het aantal patiënten. In de periode 1946-1948 daalde het aantal inheemse malariagevallen van 8456 tot circa 250. Toch werd tot het jaar 1961 door deMalariacommissie aangeraden om selectieve bespuiting van woningen toe te passen.
Nu is bedacht dat de Rotterdamse wijk Het Lage Land een moeras moet krijgen. Dan zullen de bewoners vaker onder een klamboe moeten slapen.
Nu is een moeras maken daar niet moeilijk: gewoon een paar dagen niet pompen want ze zitten daar 6 meter beneden NAP en het grondwater staat 15 cm beneden het maaiveld.
Hoe ze het ooit in hun hoofd gehaald hebben om op deze marginale bodem huizen te zetten, is mij een raadsel.
Architect Nina Aalbers (32) wil wateroverlast tegengaan door een moeras aan te leggen in Rotterdam
[...]Deze wijk, met veel portiekflats uit de ­jaren zestig, staat bekend als een van de laagst gelegen locaties van het land.

Dat kun je merken. Aalbers wijst op een strook stoeptegels. Het grondwater heeft ze omhooggestuwd, tot een bobbel. Het grondwaterpeil ligt net onder de oppervlakte, dus absorberen kan de bodem bijna niet. De putten krijgen het water nauwelijks nog weggesluisd richting riool.

Het grasveld ligt er zompig bij. Na een flinke regenbui kunnen hierin de eenden zwemmen, staat in het net verschenen boek ‘Het gebouw als watermachine’.
[...]
In het meest extreme scenario wordt de hele wijk een meer. Aalbers wijst naar de onderste en eerste etage van de portiekplat. “Die komen dan onder water te staan.” Boven op de flat zijn twee nieuwe woonlagen nodig, waar de bewoners kunnen intrekken.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuu ... ~b996a10f/

Het grootste deel van bovenstaand verhaal bevat pseudo-techno klimaatgebabbel.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89716
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Gisteren bij de NOS een alarmerend bericht dat Siberië ( weer ) in de brand staat.
In Siberië zijn vorige maand opnieuw recordtemperaturen gemeten. Ook zijn er hevigere branden in het noordpoolgebied dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van Copernicus, de EU-dienst voor klimaatverandering.

De gemiddelde temperatuur in Siberië lag in juni op sommige plekken wel 10 graden hoger dan de normale temperatuur voor die maand. De gemiddelde temperatuur over het gehele poolgebied in Siberië was meer dan 5 graden boven het gemiddelde, en meer dan een graad hoger dan in 2018 en 2019. In die twee jaren werden de vorige records gemeten in juni.

Ook in mei was er al sprake van een 'hittegolf in Siberië', met bosbranden, een mottenplaag en ontdooiende permafrost tot gevolg.

Weinig sneeuw
Er zijn meerdere oorzaken van de warmte, stelt Copernicus. Er is een verband met veranderde windpatronen, de geringe hoeveelheid sneeuw en de vochtigheid van het grondoppervlak. Het lagere vochtgehalte van de bodem is waarschijnlijk ook een oorzaak van de toename van de branden in het gebied.

De cijfers zijn zorgwekkend, zegt de directeur van Copernicus, Carlo Buontempo. "Siberië en de poolcirkel in het algemeen hebben grote schommelingen van jaar tot jaar en hebben al eerder andere relatief warme junimaanden gekend. Wat zorgwekkend is, is dat de Noordpool sneller opwarmt dan de rest van de wereld", aldus Buontempo.

Het is ongebruikelijk dat Siberië zo lang in de winter en het voorjaar warmer is dan gemiddeld, zegt hij. "En de uitzonderlijk hoge temperaturen in het noordpoolgebied van Siberië die zich nu in juni 2020 hebben voorgedaan, zijn eveneens zorgwekkend."
Vandaag lees ik een bericht op twitter...
Remember when we were told: “The Arctic Is On Fire, and We Should all Be Terrified”? It’s SNOWING there now.


From the “weather is not climate”, you идиот department comes this about face by climate change nature.

Remember just a couple of weeks ago we were lectured to about the dangers of climate change turning towns around the Arctic circle into easy-bake ovens?

As New York’s David Wallace-Wells wrote of one town that hit triple-digit temperatures on June 20, “In a world without climate change, this anomaly, one Danish meteorologist calculated, would be a 1-in-100,000-year event.”

“We always expected the Arctic to change faster than the rest of the globe,” one researcher told the Washington Post.

Afbeelding

Well, I pointed out how absurd this all was, especially since it also happened 100 years ago, before the climate change was even a glimmer in leftists eyes. And, because with 24 hour sunlight at the peak of the summer solstice, the area is bound to get hot, because there’s no “night” to cool off. Of course, that didn’t stop opportunistic trough-feeding scientists like Mark “the Arctic is screaming” Serreze from taking advantage of the situation, claiming it was all part of a disturbing pattern.

Naturally, the visual that was produced on Twitter to scare people was pretty convincing to the non-thinking media types that pounced on the story.

But guess what? Now in the very same place (Verkhoyansk) that became the poster child for climate change back on June 19th and 20th, we now have abnormal cold and snow, according to the Siberian Times:

Abnormally cold weather has been recorded in the north of Yakutia with residents of Verkhoyansk district waking up to fresh snow on 5 July.

Afbeelding
Dit is het weerbericht van vandaag. 2°-1°

Wie of wat kan je nog geloven?
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52148
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Die dure electrische auto's die door rijken gekocht worden krijgen 4000 euro subsidie per stuk.
Subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's is na een week leeg
Volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is sinds woensdagochtend er al meer subsidie aangevraagd dan er beschikbaar is. Hoeveel meer dat is, maakt de dienst niet bekend. Voor 2020 was een budget van 10 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf of private lease van nieuwe elektrische auto's. Het gaat om een subsidie van 4000 euro, dus 2500 mensen hebben er gebruik van kunnen maken.
[...]
De subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische auto's ging in per 1 juli 2020. De regeling loopt door tot 2025. In totaal is er voor vijf jaar 252 miljoen euro aan subsidie gereserveerd. 152 miljoen euro is bestemd voor nieuwe elektrische auto's. De subsidies zijn in het leven geroepen om meer particulieren over te halen om een elektrische auto aan te schaffen. De hoge aanschafprijs vormt daarbij voor veel mensen een drempel.
https://tweakers.net/nieuws/169520/subs ... -leeg.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52148
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Een grote boze wolf wil een aantal jonge wilde katjes opeten. Mamma ziet dat niet zitten en wordt woest. De hele nacht blijft ze de wolf weg houden. De wolf is zeker tien keer groter dan zij.


Wilde katten zijn zeer zeldzaam, schuw en leven in afgelegen bossen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89716
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:Een grote boze wolf wil een aantal jonge wilde katjes opeten. Mamma ziet dat niet zitten en wordt woest. De hele nacht blijft ze de wolf weg houden. De wolf is zeker tien keer groter dan zij.
Moederliefde.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89716
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Physicist – CO2 does not cause climate change, it RESPONDS to it

More CO2 would actually help the planet , says Professor William Happer of Princeton University. CO2 can actually be beneficial to an ecosystem rather than a burden
Highlights of the video:
Is there a correlation between CO2 and temperature?

Happer: “Yes. (However), temperature always changes first, and CO2 follows.”

Host: (2:39 into the video): “Has there been any global increase in temperature since 1998?”

Happer’s clear and simple answer: “No.”

Happer (3:48 in): A thousand parts per million (ppm) of CO2 would actually help the planet.

How? Because agricultural productivity would go up.

Several thousand ppm in greenhouses

Happer: “if you look around the world, many greenhouse operators put several thousand parts per million into their greenhouses.

Host: “Would there be any negative effects on humans from breathing a trhousand parts per million?

Happer: “No, absolutely not.” Our primate ancestors were here roughly 70 to 80 million years ago when CO2 levels were 3,000 parts per million. That’s when we evolved. “So it was ten times what it is now.”

Happer: “We also let our sailors in submarines live in atmospheres that are several thousand parts per million.”

Glacier Bay glaciers disappeared long before any increase in CO2

Happer (6:20 in): “The glaciers in Alaska’s Glacier Bay are all gone. They disappeared in the 1800s.”

Happer: “In fact, that was one of the most famous trips of John Muir. Muir, the founder of the Sierra Club, was visiting Glacier Bay in 1879, and he pointed out all the glaciers were gone. That was long before there was any increase of CO2.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door sjun »

Actueler dan ooit met de verkiezingen in het vooruitzicht:

Iedereen heeft bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer gestemd op GroenLinks. Tenminste, dat idee bekruipt je bij het lezen van het klimaatakkoord. Uit het akkoord, waaraan ook het kabinet-Rutte intensief meewerkte, walmt de geur van de groene geitenwollensokken van Jesse Klaver.

De strijd tegen klimaatverandering is de heilige reden om Nederland op de schop te nemen. Zonder dat kiezers daar ooit om hebben gevraagd. Ons land moet van het gas af, miljoenen huizen moeten worden verbouwd en het bedrijfsleven zal miljarden investeren. En dat allemaal om de wereld te redden
.
Edwin Timmer
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Plaats reactie