Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Omwonenden verklaren Schilderswijkrellen: ’Doorgeslagen na maanden van corona-verveling’

Verveling is duidelijk omgeslagen in vandalisme. Dit zeggen bewoners en ondernemers in de Haagse Schilderswijk na wederom een onrustige nacht. Honderden stenen en vuurwerk gooiende jongeren hielden flink huis in de wijk. De politie arresteerde uiteindelijk twintig relschoppers.

De vrees is dat de doorgeslagen en verveelde jongeren de komende tijd niet van plan zijn rustig thuis te blijven zitten.

„Dit komt gewoon door corona”, aldus een bewoners die voor het koffiehuis aan de Hoefkade zit. „Ze vervelen zich hier enorm. In Scheveningen worden ze allemaal nu weggestuurd en de lounges en clubs zijn dicht”, geeft hij aan. „Dat wil niet zeggen dat het goed is dat ze met stenen gaan gooien. Ik heb daarvoor maar één oplossing: hard aanpakken en de cel in.”

Een andere buurtbewoner denkt ook dat het een opeenstapeling is van frustratie na maanden verveling door corona. „Het lijkt erop dat het in de kop van die jongeren is gaan zitten.”

Weer een ander vindt dat er meer met de jongeren gesproken moet worden. „Dingen verzinnen die ze wel mogen. Er is nu zo veel dicht. Met praten los je het misschien op. Als de politie geweld gaat gebruiken tegen de relschoppers, dan krijg je pas echt problemen. Dat hebben we in deze wijk ook gezien.”

Een bewoonster geeft ook aan dat ze denkt dat het door verveling komt. „Heel veel van deze jongeren zijn normaal in de zomer in Turkije, Marokko of naar de stranden in Spanje. En nu gaan ze maar hier los. Ik heb geen oog dichtgedaan. Ik hoorde tot diep in de nacht hier de ellende.”

Balen
Een ondernemer die precies in het gebied zit op de hoek van de Hoefkade en Vaillantlaan, laat weten ervan te balen eerder dicht te moeten terwijl de jongeren urenlang hun gang kunnen gaan. „Wij moeten hier eerder dicht anders hebben we echt een groot probleem. Wat willen die jongens nu eigenlijk precies? Ze willen gewoon met de politie een spelletje spelen uit verveling. En dat laat de politie dus gebeuren.”

De eigenaar van een tabakshop zegt dat er in de buurt veel vragen zijn over waarom de jongeren ineens allemaal komen rellen. „Wij weten het allemaal niet zo goed wat nu precies de aanleiding is. Maar het beste is dat iedereen rustig blijft.”

De reljongeren, zo liet ook burgemeester Jan van Zanen weten, komen overigens niet uit de wijk zelf, maar uit andere buurten. Van Zanen liet weten de ongeregeldheden niet te tolereren.

’Investeren’
Frank van Summeren, expert risicojongeren en veiligheid bij RONT en adviseur van gemeenten en rijksoverheid, heeft wel een uitleg voor de problemen in de Schilderswijk. In het verleden zijn ’aandachtswijken’ vaak ’geherstructureerd’. Er kwam aandacht voor de fysieke omgeving en voor woningen. „Maar dat verhelpt de problemen helemaal niet”, zegt hij. „We hebben geleerd: je moet kijken naar werk, onderwijs, schuldhulpverlening. Echte verbetering. Geef die jongeren iets te doen buiten. Investeer in ze.”

Ook sociaal-economische en etnisch-culturele aspecten kunnen meespelen volgens hem. „Deze jongeren zitten vaak met grotere huishoudens in kleine huizen. De opvoedingsstijl is strikt. Autoritairder. Ze worden kort gehouden. Komen ze buiten, dan hebben ze alle ruimte.”

Dat moet worden aangepakt. Maar niet door simpelweg de harde hand te gebruiken. „Vaak heb je een aantal raddraaiers. Dat zijn de leiders. De rest loopt erachteraan. Als je de groep wilt aanpakken, moet je de leiders, die niet willen, keihard aanpakken, terwijl je de meelopers een alternatief biedt.”

Richard de Mos, fractievoorzitter van de grootste partij Hart voor Den Haag, stelt dat het echt tijd wordt de problemen structureel aan te pakken. „Vreselijke beelden zien we van reltuig dat de Schilderswijk op stelten zet. Dit zorgt voor een slecht imago voor Den Haag. Het wordt tijd om bij het Rijk meer agenten af te dwingen. En er moet worden onderzocht hoe dit nu ineens komt.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Opnieuw onrustig in Haagse Schilderswijk; noodbevel van kracht

Het is voor de derde dag op rij onrustig in de Haagse Schilderswijk. De afgelopen twee avonden en nachten was dat ook al het geval. Relschoppers zorgden voor overlast door onder meer met stenen en vuurwerk te gooien. Vrijdagavond zijn tientallen jongeren de straat opgegaan.

Rond 22.45 uur werd een noodbevel afgegeven voor de omgeving van de Hoefkade en de Vaillantlaan. 'Personen die van plan zijn om mee te gaan doen aan de rellen, zullen worden tegengehouden', laat de politie weten. Wegen rondom de Hoefkade en de Vaillantlaan zijn afgezet.

Een verslaggever van Omroep West vertelt dat er vrijdagavond opnieuw een groep jongeren aanwezig is op straat. Er is vuurwerk afgestoken. De politie is massaal aanwezig en rijdt met megafoons rond met de oproep om naar binnen te gaan. Wie dat niet doet, wordt aangehouden. Op foto's is te zien dat er al meerdere personen staande zijn gehouden. Hoeveel dat er zijn, is nog niet duidelijk.

De verdachten die afgelopen nacht zijn opgepakt hebben een gebiedsverbod gekregen. Verdachten die in de Schilderswijk wonen, mogen hun woning via een strikt vastgelegde route verlaten. Ook mogen zij zich tussen 18.00 uur en 6.00 uur niet op straat begeven. Een aantal verdachten kwam van buiten de Schilderswijk, zij hebben voor dezelfde tijden een gebiedsverbod gekregen.
Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49890
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Pilgrim »

Van Zanen na rumoerige nacht Haagse Schilderswijk: 'Onze rust bewaren en verstand gebruiken'

Donderdag 13 augustus 2020, 15:42

Afbeelding

DEN HAAG – De Haagse burgemeester Jan van Zanen (foto) hoopt dat het niet opnieuw onrustig wordt in de Haagse Schilderswijk. Relschoppers gooiden afgelopen nacht met vuurwerk en stenen naar de politie, draaiden brandkranen open en richtten vernielingen aan. Vier relschoppers werden aangehouden. ‘Laten we onze rust bewaren en ons verstand gebruiken. Den Haag en de inwoners verdienen dat’, aldus Van Zanen.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen vermoedt dat een deel van de relschoppers afgelopen nacht buiten de Schilderswijk vandaan komt. ‘De eerste indruk is dat er een kern uit de Schilderswijk komt, maar dat het merendeel elders uit de stad of daarbuiten komt op scooters. Ze zijn blijkbaar op rellen uit.’

Van Zanen trof bij zijn bezoek aan de Schilderswijk naar eigen zeggen huilende bewoners aan. ‘Bewoners en ondernemers die verbijsterd zijn over wat er vannacht en gisterenavond is gebeurd. Dat zijn mensen die best wat gewend zijn, want het zijn mensen die al jaren hier wonen of een zaak hebben. Het gooien van stenen en spullen van mensen dat kan gewoon niet. Dat is geen geintje, dat is eigenlijk gewoon een schandaal.’

'Schilderswijk en Scheveningen staan los van elkaar'
Volgens de burgemeester staan de gebeurtenissen in de Schilderswijk los van incidenten op Scheveningen. Daar werd afgelopen maandag een 19-jarige man doodgestoken. Ook was er de afgelopen tijd sprake van geweld tegen verkeersregelaars en handhavers.

Met behulp van bewoners, ondernemers, hulpdiensten en deskundigen hoopt Van Zanen het tij te keren in Den Haag. 'Ik ben ervan overtuigd dat het met een gemeenschappelijke inspanning gaat lukken. Misdaad moet worden bestreden. Die brandkranen, daar moeten we gewoon mee stoppen dat is geen geintje.'

https://www.omroepwest.nl/nieuws/409220 ... -gebruiken
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49890
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Pilgrim »

Tweet van Geert!

Afbeelding

(via Twitter; Geert Wilders)
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Een verslaggever van Omroep West was vrijdagavond in de wijk en vertelde dat er een grote groep jongeren aanwezig was op straat. Er werd zo nu en dan vuurwerk afgestoken. De politie was massaal aanwezig en reed met megafoons rond met de oproep om naar binnen te gaan.

'Als de politie langsrijdt, dan rennen de jongeren weg. Maar zodra de politieauto's en bikers weer weg zijn, komt iedereen weer terug', merkt onze verslaggever op, die ook vertelde dat er veel getoeterd werd en zag dat het geduld van de politie op raakte. 'Het is een kat-en-muisspel.'

De Vaillantlaan is vanaf de Parallelweg en het Vaillantplein een tijd afgesloten geweest. Die weg is rond 1.00 uur weer vrijgegeven. Automobilisten en fietsers die de Schilderswijk in willen, worden op sommige plekken gecontroleerd.

De politie heeft 27 aanhoudingen verricht en zes scooters in beslag genomen.
De aanhoudingen waren voor het overtreden van het noodbevel van de burgemeester, openlijke geweldpleging, opruiing, belediging en bedreiging. Rond 22.45 uur is een noodbevel uitgevaardigd voor de omgeving van de Hoefkade en de Vaillantlaan. 'Personen die van plan zijn om mee te gaan doen aan de rellen, zullen worden tegengehouden', liet de politie weten.

Er verzamelde zich een groep van ongeveer vijftig jongeren op de Vaillantlaan. Toen agenten hen wegstuurden, gaven ze daar geen gehoor aan, meldt de politie. Gedurende de nacht bleven kleine groepjes zich ophouden in de buurt van de Vaillantlaan en de Hoefkade. Ze gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Jeugdhonk Schilderswijk net open, nu al verwoest door straattuig: ’Waarom moet dit nou?’

Afbeelding

Het jeugdhonk aan het Jacob van Campenplein was al kort in gebruik, maar zou binnenkort officieel en feestelijk worden geopend. Maar nadat er in de nacht van vrijdag op zaterdag een molotovcocktail naar binnen werd gegooid, is het mooie onderkomen in hartje Schilderswijk compleet verwoest.

Een Hindoestaanse vrouw slaat haar handen voor haar gezicht. „Wat vreselijk”, zegt ze als ze het kapotgeslagen gebouw van dichtbij bekijkt. „Waarom moet dit nou? Wie doet dit nou?”

Ze kan het deels zelf beantwoorden, want de vrouw woont aan het plein en hoorde de harde knal. „Het was een behoorlijke explosie, ik zat rechtop in mijn bed. Ik keek naar buiten en zag een groep jongeren eerst schuilen, en daarna wegrennen. Goed kon ik het niet zien, en ik ben niet naar buiten gegaan. Mocht ook niet, want de politie riep om dat iedereen binnen moest blijven.”

Blussen met de ME erbij
De gevel van het wijkcentrum werd er gedeeltelijk uitgeblazen, alle ramen zijn gesneuveld en het stalen frame van het pand is vervormd. Ook in de keuken is de verwoesting die het projectiel veroorzaakte goed te zien. De brandweer moest vanwege de veiligheid onder begeleiding van de Mobiele Eenheid blussen.

„Dit is geen verveling hoor”, zegt een man die de schade komt opnemen, op cynische toon. „Dit is gewoon crimineel gedrag. Gewoon een schande. Maar ja, het is al een paar nachten onrustig hier. Komende nacht gaat het hier weer los, is al aangekondigd.”

Hij weet niet of de politie dan bij voorbaat al massaal ter plaatse is om rellen en een nieuwe ravage te voorkomen. „Als dat tuig dat weet, zoeken ze gewoon een andere plek uit. Als ze maar iets kunnen slopen.”

Het jeugdhonk was pas net open, na een grondige renovatie. Ook in het verleden was het gebouw al meermaals slachtoffer van vernieling en brandstichting. Het vernieuwde pand was al sinds kort in gebruik, maar zou binnenkort op feestelijke wijze worden geopend voor de buurt. Daar zal het voorlopig niet van komen, en de man vraagt zich af of het überhaupt nog gaat gebeuren.

Getto
„Dit gebouw is speciaal ontworpen door een architect. Daar zit veel werk in. Dat kun je ook niet zomaar even maken.” Hij kijkt even vertwijfeld naar de ruïne die is overgebleven op het plein dat is omgevingen door sociale woningbouw. „Volgens mij kun je hier beter niets meer neerzetten.”

Dat zegt ook een buurtbewoner die op een bankje naast het jeugdhonk een sigaret rookt. „Welkom in de geweldige Schilderswijk”, zegt hij met Haagse tongval en sarcasme in zijn stem. „Den Haag is Den Haag niet meer. Het wordt hier gewoon een getto. Of nee, dat ís het al. Wat wás dit een mooie buurt, ooit.”

Beveiligingscamera’s
Veel hoop dat de daders van de explosie worden gepakt is er niet. Er staat een beveiligingscamera op het plein, zegt de man die de schade opnam. Een geluk bij een ongeluk zou je zeggen. Maar nee. „Want die camera staat precies achter een boom.”

Volgens de politie zijn vrijdagavond en -nacht zeker 27 mensen aangehouden voor onder andere het overtreden van het noodbevel, openlijke geweldpleging, opruiing, belediging en bedreiging. Ook zijn zes scooters in beslag genomen
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Reljeugd ruïneert luxe keet van de sportuitleen in Schilderswijk: ,,Hij was verdomme net weer open”

Na een eerdere brandstichting was de luxe, houten keet van de sport- en speluitleen aan het Jacob van Campenplein net weer open. Maar dankzij de reljeugd van gisternacht is het Haagse Hopje opnieuw geruïneerd. Tot woede van buurtbewoners: ,,Waarom moet hier altijd alles stuk?”

Een jonge vrouw is deze zaterdagmorgen met haar dochtertje naar de speeltuin op het groene plein gekomen. Hoofdschuddend taxeert ze de zwartgeblakerde binnenkant van de luxe, houten keet. Ze pakt wat glasscherven, snuift de doordringende geur van de rook op en vloekt een beetje binnensmonds.

Daar waar kinderen normaal gesproken een fietsje kunnen lenen of een skateboard, een voetbal of een bordspel, ligt nu de zwarte smurrie van verbrande folders, aangetast servies en halfverbrande materialen. ,,Ze moeten er maar mee stoppen’’, zegt de buurtbewoonster. ,,Het heeft toch geen zin om hier steeds weer een dure keet neer te zetten, als ‘ie toch in de fik gaat?

Gisternacht gooiden reljongeren molotovcocktails door de ramen van de keet van het zogeheten Haagse Hopje. Even na middernacht, weet Patrick Spaans die met collega Huib elders deze zaterdagmorgen de schade taxeert. Ze zijn beheerders van een sportcomplex even verderop

,,Runaldo doet hier het beheer, maar we kunnen hem niet bereiken’’, zegt Spaans. ,,Daarom komen we zelf maar even de spullen redden die de fik hebben overleefd. Anders worden die ook nog gejat.”

De Hagenaars vinden onaangetaste skateboards en skeelers. Een fietsje ook. Opblaasbare zwembadjes om de buurtkinderen verkoeling te bieden in de hitte van de zomer zitten nog in dozen. ,,Die zijn zo nieuw, die heeft de beheerder nog niet eens kunnen gebruiken’’, verzucht Spaans.

Want dat is misschien nog wel het meest trieste aan de uitgebrande keet op het Jacob van Campenplein. Hij is gloednieuw. na een eerdere brandstichting anderhalf jaar geleden is er een compleet nieuw gebouwtje uit de grond gestampt. Het moest nog officieel geopend worden, weet Elders.

Na een korte inspectieronde zijn de mannen het er gauw over eens. Hier valt niks meer aan te doen. ,,Dit is vreselijk, ook voor Runaldo die hier ziel en zaligheid in zijn werk stopt’’, zegt Patrick Spaans. ,,Er moet weer een nieuw gebouw komen. Nou, vorige keer duurde dat ruim een jaar.’’

Spuugzat
Rond half twaalf zijn er deze zaterdag meer omwonenden die even bij de luxe, houte keet komen kijken. De sfeer is bedrukt meerdere buurtgenoten vinden dat het Haagse Hopje definitief het veld moet ruimen. ,,Hij was verdomme net weer open. Het houdt toch een keer op.”

Een wat oudere vrouw klampt de verslaggever aan. Ze wil gaat kwijt hoe erg ze de rellen in haar wijk vindt. Hoe enorm boos ze is op de rellende jeugd uit de Schilderswijk en van ver daarbuiten.

,,Ze geven de buitenlanders weer een slechte naam. Ze geven mensen een reden om boos op ons te zijn.’’ En dat is ze onderhand spuugzat. ,,Weet je wat het is? Ouders moeten het goede voorbeeld geven. Deze jongeren krijgen binnen geen aandacht en die gaan ze dan buiten halen.’’

Mazzel
Patrick en Huib lopen terug naar hun eigen complex, nauwelijks honderd meter verderop in de Bosboomstraat. Via een poort kom je bij een grote binnentuin die ooit van de school in de straat was.

‘De Haagse Sporttuin’ heet deze prachtplek met voetbalveldjes, plastic zwembadjes en vrolijke gekleurde parasols. ,,Wij hebben mazzel,’’ zegt Patrick Spaans. ,,Als we de poort afsluiten, komt hier helemaal niemand binnen.’’
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Een Ghanese jongeman weet waarom Marokkaanse jongeren rellen, en heeft een oplossing .

In het kort.

De rellen zijn de schuld van de regering...( geen geld voor deze jongeren in corona tijd)
De jongeren kunnen niet op vakantie.

Oplossing. Geld, en nog meer geld vrijmaken om feesten voor de reljeugd te organiseren.

Daarna komt alles goed.
Schilderswijker Collins Siaw: ,,Er zit niets achter deze rellen, het komt puur door verveling”

Collins Siaw (27) is geboren en getogen in de Schilderswijk en dat draagt hij graag uit. Het doet hem pijn dat zijn wijk opnieuw negatief in het nieuws komt door rellen. ,,Het is niet goed, maar ik begrijp het wel”, zegt hij. ,,Iedereen is thuis, het is druk op straat, maar er valt niets te beleven. Er zit ook niets achter deze rellen, het komt puur door verveling.”

Collins heeft een Ghanese achtergrond. Normaal gesproken zou ook hij deze zomer naar het land van zijn ouders op vakantie zijn gegaan, maar net als de meeste anderen moest hij vanwege corona thuisblijven. Zelf probeert hij er het beste van te maken. ,,Ik ben entertainer, speel in een brassband en organiseer battles en feesten voor jongeren uit de buurt”, zegt hij. ,,Dat werk is door corona een stuk minder geworden. Het liefst zou ik de wijk ingaan en activiteiten organiseren, maar we kunnen zo weinig met alle beperkende maatregelen.”

Collins probeert een positief voorbeeld te zijn voor jongeren uit de Schilderswijk en wil wel praten over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, in tegenstelling tot jongeren op straat die zich ergeren aan cameraploegen die de wijk intrekken nadat het weer fout is gegaan.

Er is niemand in deze wijk die ‘s ochtends opstaat en zegt ‘vandaag ga ik eens lekker rellen’

Kattenkwaad
,,Het is ook maar een kleine groep die rottigheid uithaalt”, zegt Collins Siaw. ,,Dat is jammer want zo blijft bij de buitenwereld het beeld bestaan van een wijk waar het altijd onrustig is, terwijl het overgrote deel van de jongeren geen overlast veroorzaakt. Er is niemand in deze wijk die ‘s ochtends opstaat en zegt ‘vandaag ga ik eens lekker rellen’. Het begint met kattenkwaad: putten opendraaien, kinderen die met water spelen. Het mag niet, maar ze doen er omstanders geen kwaad mee. Toch komen er ordehandhavers en politie. Ze gaan er tegenin en zo wordt het van kwaad tot erger.”

Collins was vier jaar toen hij begon met drummen. ,,Na afloop van een dienst in de kerk moest ik altijd even naar voren lopen en aan de trommels zitten”, zegt hij. ,,Iemand vond dat zo leuk dat hij mij in aanraking bracht met een muziekleraar. Sinds de middelbare school speel ik in een brassband. Normaal oefenen we twee keer per week in een binnenruimte, er spelen veel jongens mee uit de Schilderswijk. Door corona is daar de klad in gekomen. Nu komen we één keer bij elkaar en spelen buiten. Ik organiseer ook battles met andere muzikanten. De laatste keer was dat in Wateringen, op een afgelegen plek om geen geluidsoverlast te veroorzaken. Zeker in deze periode dat iedereen thuis is, zou ik dat ook in de Schilderswijk willen doen, maar ja, dan heb je weer met vergunningaanvragen te maken.”

In plaats van extra jongerenac­ti­vi­tei­ten te organise­ren is er juist nu helemaal niets te beleven

Verschillende culturen
Het verbaast de Schilderswijker dat de gemeente niet heeft geanticipeerd op de situatie waarin veel jongeren aan hun eigen stad zijn gebonden. ,,Het was vooraf bekend dat de vakanties dit jaar niet door zouden gaan”, zegt hij. ,,In plaats van extra jongerenactiviteiten te organiseren is er juist nu helemaal niets te beleven. Muzieklessen liggen stil, net als sportactiviteiten en festivals. Als ik zelf via social media een feestje aankondig zijn in mum van tijd alle kaartjes weg. De behoefte is groot.”

Veiligheid
Directeur Harrie van de Louw van de Vaillant ziet diezelfde behoefte. De onrust had grotendeels voorkomen kunnen worden, meent hij. Met het bestuur van het theater vreesde hij al voor dit scenario toen door coronaregels allerlei evenementen afgelast werden. ,,Wij organiseren in de zomer normaal veel activiteiten. Daar kregen we nu geen geld voor. In plaats van naar welzijnswerk, werd dat gestoken in veiligheid, kreeg ik te horen. Ik heb toen al gezegd dat ik dat niet verstandig vond.”

Van de Louw keurt af wat er de afgelopen dagen in de wijk gebeurde. ,,Ik ga slecht gedrag echt niet goed praten en denk ook niet dat je helemaal alles kunt voorkomen. Maar het had wel anders kunnen gaan, als daar van tevoren meer op was ingezet. Zeker dit jaar kan je die ellende verwachten.”

Onjuist
Maar daar is juist wel op geanticipeerd, laat de gemeente weten. ‘Het beeld dat wordt geschetst dat budgetten zijn ingetrokken ten behoeve van andere doelstellingen zoals veiligheid, is onjuist en herkent de gemeente Den Haag niet.’

Zo verzorgt het jeugdwerk niet twee maar vijf weken lang vakantieactiviteiten. Ook zijn er op verschillende plekken activiteiten en worden badjes neergezet voor kinderen. Kinderen die door de coronacrisis een leer- of sociale achterstand hebben opgelopen kunnen naar zomerscholen en er is subsidie voor vakantieactiviteiten voor kinderen.

Verveling
‘Het gooien met stenen en vuurwerk naar politiemensen en het vernielen van spullen van wijkbewoners valt nooit en op geen enkele manier goed te praten’, benadrukt de gemeente.

Daar is Groep de Mos het volledig mee eens. Raadslid Nino Davituliani vindt dat ook verveling nooit tot ongeregeldheden mag leiden. ,,Er is geen enkel excuus voor dit wangedrag van jongeren met overwegend Noord-Afrikaanse roots die hun eigen gemeenschappen een slechte naam bezorgen.” De partij noemt de nachtelijke beelden uit de Schilderswijk ‘vreselijk’ en slecht voor het imago van de stad. Daarom heeft de partij een plan gemaakt om de tekorten bij de Haagse politie op te lossen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Een zaterdag in de Schilderswijk: Goede sfeer in de middag, grimmig in de avond, maar geen rellen

DEN HAAG - Een rustige, gemoedelijke sfeer. Zo kun je de situatie overdag in de Schilderswijk in Den Haag beschrijven. Kinderen spelen buiten, ouderen leggen een kaartje en de buurtsupermarkten leggen hun groente en fruit buiten. Wie in de middag door de Schilderswijk loopt, zou niet geloven dat de wijk drie avonden is geteisterd door rellen en ongeregeldheden. Toch wordt de sfeer grimmig zodra de schemer valt.

Groepen jongeren, veelal met scooters, verzamelen zich op de pleintjes in de wijk. Komen ze van buiten de wijk? Volgens de jeugd in de Schilderswijk zelf wel. 'Je ziet dat er overdag niks aan de hand is. Het is gewoon gezellig op de Hoefkade', vertelt een jongen van 14 die wat rondhangt op één van de vele pleintjes in de wijk. 'Die mensen die in de avond komen rellen, komen van buitenaf. Ze komen hier de boel verkloten.'

En dat maakt volgens een van de andere jongens op het pleintje dat de Schilderswijk een slechte naam krijgt, ook in de media. 'Wij krijgen een stempel, terwijl wij als jeugd in de Schilderswijk het ook niks vinden wat er gebeurt.' Hij geeft wel toe dat de eerste avond van de ongeregeldheden begon door jongeren in de Schilderswijk zelf. 'Eén avondje was grappig, maar nu is het wel klaar.' Ook burgemeester Jan van Zanen zei eerder al dat jongeren die in de voorgaande nacht voor de onrust zorgden uit andere delen van de stad kwamen. 'Op hun scooters kwamen zij hierheen - kennelijk om rotzooi te trappen', verklaarde hij.

Na een rustige middag, waar de ongeregeldheden wel onderwerp van de gesprekken op straat zijn, slaat de sfeer om wanneer het donkerder wordt. De ouderen gaan naar binnen, de politie laat zich meer zien op straat en overal lopen groepjes jongeren. 'We moeten hier weg', zegt een vrouw met een kind tegen een andere vrouw. Ook een oudere man die buiten nog wat rondkijkt, beaamt dat de goede sfeer tegelijk met de zon verdwijnt. 'De straten lopen vol met jongeren die waarschijnlijk rotzooi willen trappen. Die jongens zie je overdag nergens.'

Tot rotzooi trappen komt het zaterdagavond echter niet. De politie spreekt van een rustige avond. Waar dat aan ligt, is moeilijk te zeggen. De politie was met veel man aanwezig en hield ook bromfietscontroles in de stad. Daarnaast barstte een flinke regenbui los boven Den Haag, geen ideale omstandigheid om op straat te hangen.

Wijkbewoners in actie
Bovendien lijken de inwoners van de Schilderswijk het ook wel zat te zijn met de rellen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat een verslaggever van Omroep West, niet op die manier herkenbaar en een petje dragend, wordt gevolgd en gesommeerd om de wijk uit te gaan door een man van een jaar of dertig. Pas als de verslaggever zich bekend maakt als journalist, vertelt de man dat hij het rustig wil houden in ‘zijn’ wijk en mensen van buitenaf wegjaagt.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49890
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Pilgrim »

De NOS wil de waarheid niet zien... :unhappy:
'Onrust in Schilderswijk door verveling en gebrek aan structuur'

Vrijdag, 20:41

Afbeelding
Er werden vannacht onder meer brandjes gesticht ANP

Aanhoudingen, vernielde auto's en bekogelde agenten. Voor de confrontaties de afgelopen avonden en nachten in de Haagse Schilderswijk lijkt geen duidelijke aanleiding te zijn. Maar voor jongerenwerkers uit de wijk is het duidelijk: jongeren vervelen zich en missen structuur.

Jeugdwerker Dean Arma zag het gisteravond al "borrelen" bij zijn ronde door de wijk. Het begon volgens hem met kleine groepen jongeren, op zoek naar sensatie. "Ze stonden te wachten totdat iemand het lef had om te beginnen." Dat gebeurde, met vernielde auto's, lawinevuurwerk, benzinebommen en bekogelde agenten tot gevolg. De politie hield 22 mensen aan.
20 verdachten die vannacht zijn aangehouden mogen zich de komende tijd niet meer in een deel van de Schilderswijk vertonen, meldt het Openbaar Ministerie. Voor verdachten die in de wijk wonen, geldt dat zij zich tussen 18.00 uur en 6.00 uur niet op straat mogen begeven. Om thuis te komen hebben ze een "strikte route" aangewezen gekregen.

Burgemeester Van Zanen heeft een noodbevel afgegeven vanwege ernstige verstoring van de openbare orde. Daardoor konden mensen die niet naar de politie wilden luisteren worden aangehouden.
Het probleem is duidelijk, zegt de Haagse jongerenambassadeur Aad van Loenen. "Als je maandenlang de scholen sluit, nauwelijks zwembaden opent en jongeren wegjaagt uit Scheveningen, dan krijg je dit." Jongeren zijn volgens hem al heel lang zonder sturing. "De coronatijd is een rare tijd. We hebben het als volwassenen druk met onszelf, maar heel weinig met de jeugd."

Jongeren hebben een "vrijbrief gekregen door de lockdown", stelt Arma. "Het lijkt alsof ze vakantie hebben. Ik snap dat het leven een beetje stilstaat voor de jeugd." In de wijk is helemaal niks te doen, zien ze.

NOS Stories sprak met jongeren in de Schilderswijk. Sommigen begrijpen de de onrust, anderen distantiëren zich van het geweld:

[zie video op de site.]

De hitte ontvluchten op het strand bij Scheveningen is voor veel jongeren geen optie. Van Loenen: "Daar is van alles aan de hand. Als jongere met een kleur ben je verdacht als je daar met meer dan twee bij elkaar bent. Dan word je aangesproken, je voelt je niet meer welkom."

In de Schilderswijk wonen veel Turkse en Marokkaanse gezinnen; zij kunnen dit jaar niet op vakantie naar het land waar hun ouders vandaan komen. "Normaal zijn ze in de zomer vaak wekenlang weg. Er is geen geld voor een vakantie in Nederland." Veel jongeren zijn dus op straat. "Als jongeren bij elkaar komen, krijg je groepsgedrag, dan escaleren de dingen."

Meer incidenten
Van Loenen vreest meer incidenten, want "de coronaproblematiek blijft nog wel een tijdje". Een oplossing is volgens hem structuur bieden en jongeren medeverantwoordelijk maken voor hun wijk.

"We moeten de hand in eigen boezem steken, dus meer activiteiten organiseren." Tegelijkertijd wil hij jongeren meer verantwoordelijkheid geven. "Als je ergens zelf verantwoordelijk voor bent, is het moeilijker het weer kapot te maken."

Arma: "We moeten de verveling wegnemen en we moeten de bewoners aansporen om ook in gesprek te blijven met de jongeren." Tegelijkertijd spoort de jeugdwerker jongeren aan om zich uit te spreken. "Dit is ook hun wijk. En als anderen hier komen, op uitnodiging of uit vrije wil, en zij gaan hier herrie schoppen, dan moeten ook de eigen jongeren elkaar kunnen aanspreken."

Wie meedoen aan de confrontaties, is onduidelijk. De contacten gingen volgens jongerenwerker Arma vooral via WhatsApp. "Als jongerenwerker raak je dan de grip kwijt. Er kwamen veel jongeren uit andere wijken bij. Die kennen we niet."

"Sommigen hebben nog een oude vete met politie uit te vechten en dachten: leuk, we gooien een brandkraan uit", zegt Arma. Volgens hem was 10 procent uit op rotzooi en confrontatie met de politie en kwam de meerderheid af op de sensatie.

Burgemeester Van Zanen van Den Haag zegt dat een deel van de relschoppers uit de Schilderswijk komt. Het merendeel zou van elders uit de stad of van daarbuiten zijn gekomen.

Zo ging het er afgelopen nacht aan toe:

[Zie video op de site.]

https://nos.nl/artikel/2344123-onrust-i ... ctuur.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

‘Het is op Scheveningen helemaal losgeslagen, net Sodom en Gomorra’

Badplaats Nu de Middellandse Zee onbereikbaar is, is Scheveningen het alternatief voor jongeren met migratie-achtergrond.

In Scheveningen heeft iedere groep zijn eigen plek. De zuidelijkste strandtenten zijn het terrein van de surfers. Ze ontbijten met açai bowls en drinken iced lattes van plantaardige melk. Daar, bij Scheveningen-Dorp, komen ook de oudere dorpsbewoners. Mensen uit families die vaak een achtergrond in de visserij hebben.

Zeshonderd meter verder spugen trams verhitte dagjesmensen de boulevard op. Strandtenten staan er strak naast elkaar. Loungemuziek golft over de boulevard. Aan het einde, op het Zwarte Pad, komen vooral „de Hollanders”, zegt Randell uit Rotterdam. Op dat strand liggen bezoekers op bedjes waar een wijnkoeler aan gehangen kan worden. „Daar is nooit wat aan de hand.” Randell staat aan het begin van de Pier, in een blauw poloshirt van ‘Hofstad Security’. In zijn vrije tijd, als hij niet aan het werk is als beveiliger, gaat hij ook het liefst naar dit gedeelte van het strand. Al zijn vrienden zijn Nederlanders met een migratieachtergrond. „Hier komen de buitenlanders”, zegt hij, „dat voelt vertrouwd”.

Beveiliger Romano stapt van zijn mountainbike. „Die gasten van gisteren zijn er gewoon wéér man”, zegt hij tegen Randell. „Hou ze in de gaten, hoor.”

Een dag eerder veroorzaakte het groepje problemen op het terras van El Nino. Ze hadden een lachgastank mee waar ze gretig gebruik van maakten, gedroegen zich opgefokt tegen andere gasten van de strandtent, ze sisten naar vrouwen en wapperden met briefgeld, maar wilden na herhaaldelijke verzoeken niet vertrekken. Toen de beveiligers ter plaatse waren, was het groepje jongens wars van het gezag dat het v’tje op de donkerblauwe polo’s moet afdwingen.

„Ze weten heel goed dat wij helemaal niets mogen doen”, zegt Romano.

De politie heeft de jongens uiteindelijk opgepakt, maar dat heeft ze er niet van weerhouden om ook vandaag, met lachgastank en al, naar de boulevard te komen.

„Hoe zien ze eruit”, wil Randell weten. „Zijn ze Turks of Marokkaans?”

„Zoiets. Die ene gast heeft zo’n vlassig sikje. Dunne benen en daarboven juist dik.”

Hebben de beveiligers het groepje al aangesproken? „Nee”, zegt Romano, „hij begon tegen mij te praten. ‘Oh, jij weer’, lachte hij. Brutaal.”

Rampweekend
Overlast is niet nieuw op Scheveningen, de badplaats ligt vlak bij grote steden en ontvangt jaarlijks ongeveer veertien miljoen bezoekers. Scheveningers kennen het riedeltje wel: dronken vakantiegangers, vrijgezellenfeesten, gasten die vol gas door de kustplaats rijden en alle parkeerplekken bezet houden. Maar 2020 is anders. Het gaat vaker mis en de gemoederen raken sneller verhit, ziet ook Cees Hofland (46), de baas van Hofstad Security, dat al acht jaar de badplaats beveiligt. „Die eerste drie warme dagen van mei merkte je meteen dat het uit de hand ging lopen”, zegt hij. „Het is hier helemaal losgeslagen, net Sodom en Gomorra.”

Het tweede weekend van augustus werd een rampweekend voor Scheveningen. Twee mensen verdronken. Een verkeersregelaar kreeg een knuppel op zijn hoofd. Een boa werd met de dood bedreigd. Ook politieagenten werden lastiggevallen. Op het strand waren hele gezinnen aan het wildkamperen. In een poging de overlast te bezweren, zijn er honderdvijftig wielklemmen geplaatst en zeshonderd verkeersboetes uitgedeeld.

Maandagavond werd boven op de Pier een negentienjarige Rotterdammer doodgestoken, een geweldsdaad die in verband wordt gebracht met de drillrapscene. Daarna onderbrak de net aangetreden burgemeester Jan van Zanen zijn vakantie – in Egmond aan Zee weliswaar, maar het was een duidelijk signaal.

Vraag de Scheveningers, de beveiligers, de politie en of de locoburgemeester naar de bron van de ellende, en ze wijzen naar de coronacrisis, waardoor mensen hun vakantie vaak noodgedwongen in eigen land vieren. „Op zaterdag was er een verdubbeling van het aantal bezoekers ten opzichte van de drukste dag die wij tot dan toe kenden”, zei locoburgemeester Hilbert Bredemeijer vorige week maandag in talkshow Op1. Maar er wordt ook expliciet naar één groep gewezen: jongeren met een migratieachtergrond. „We zien dat een heel nieuw publiek Scheveningen heeft gevonden”, zei de locoburgemeester bij Op1. „Vanuit België en Duitsland komen toeristen met een niet-westerse migratieachtergrond” die normaal gesproken hun vakantie in hun land van herkomst aan de Middellandse Zee doorbrengen.

Zoeken naar een waterpijpcafé
Beveiliger Younes (21) staat vrijdagavond bij de opgang van De Pier. „Wat is er aan de hand, waarom doe je dat nou?”, vraagt Younes wel eens aan de jongens die voor overlast zorgen. Omdat hij een Marokkaanse Nederlander is, gaan ze het gesprek met hem erover aan, zegt Younes. „‘Ik weet niet’, zeggen ze dan. ‘Ik heb geen werk. Ik verveel me’.” Younes vertelt ze dan dat het hem ook is gelukt, dat hij uit Transvaal komt, niet bepaald de makkelijkste wijk, en dat hij nu toch ook een leuke baan heeft.

Het weekend na de steekpartij is de temperatuur eindelijk gedaald, naar twintig graden. Verderop, in de Schilderswijk, wordt er gereld, maar op Scheveningen is het rustig. Op de boulevard is de politie nog steeds overal. De gemeente wil niet zeggen hoeveel meer politie er is, maar er rijden zeker vier voertuigen rond in het gebied vlakbij de pier.


Een groepje Duitssprekende jongens dwaalt over de boulevard op zoek naar een waterpijpcafé. „En naar vrouwen”, zegt een jongen in een strak Calvin Klein-shirt.

Twee meisjes van twintig uit Rotterdam zeggen dat ze niets merken van een intimiderende sfeer. „Maar mijn moeder zei wel dat ze het niet zo’n goed idee vond om hierheen te gaan.”

Het blonde meisje: „Maar ja, in Rotterdam zijn we wel wat gewend.”

‘Ik zou hier niet gaan drinken’
Dit weekend wordt er door acht beveiligers gesurveilleerd. Ze focussen vooral op het gedeelte waar de jongeren komen. Daar wijzen ze blowers, drinkers en fietsers erop dat ze in overtreding zijn. Ze gaan achter de weglopers aan, de „flessentrekkers”, mensen die bij strandtenten hun rekening niet betalen. Dit jaar gebeurt dat veel vaker dan voorheen. Als er een aanhouding moet worden verricht, bellen ze de politie. Die is er steeds in een paar minuten. De beveiligers spreken mensen op een ‘hospitality-achtige’ manier aan. „Zo van: hé, ik zou hier niet gaan drinken, want straks komt de politie en dan krijg je een boete. Van dat geld kun je een hoop flessen wijn kopen.”

Dat het in de weekend rustig is, heeft behalve met de lagere temperatuur ook te maken met angst, zegt Cees Hofland. „Ik denk dat veel mensen niet meer durven, nadat ze hoorden van die steekpartij. Zou jij op vakantie gaan naar een plek waar wordt gestoken?”

Hofland, die zelf opgroeide in Scheveningen, vergelijkt de Scheveningers met Volendammers: de vissersachtergrond, de niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit, gehecht aan de omgeving.

Maar terwijl in Volendam zelfs nieuwe gebouwen in een oude stijl worden ontworpen en de geschiedenis wordt gevierd, wordt in Scheveningen alles beton, zegt Hofland. „Den Haag bepaalt.” Op de boulevard komen de Scheveningers volgens hem nauwelijks meer. „We noemen het hier ook wel Marrakech aan Zee.”

Ook in Scheveningen heb je mensen die álle jongeren met een migratie-achtergrond slecht nieuws vinden, weet Hofland. Zelf heeft hij jaren geleden „een omslag” gemaakt. In de beveiliging werkte hij met jongens met allerlei achtergronden. „Ik kon het zo goed met ze vinden. Dan leer je dat er meer is. Als je opgroeit in een dorp, heb je een tunnelvisie.”

Online strijd
De slag om Scheveningen speelt zich niet alleen af op de boulevard. Beheerder Bert van der Ham vond altijd dat de ruim zestienduizend leden van zijn Facebookpagina ‘Wat is het fijn om een Scheveninger te zijn’ zelf mogen bepalen waar over gediscussieerd werd. Maar in mei ging het alleen nog maar over de overlast. Van der Ham was klaar met „de PVV-retoriek” en besloot dat „té racistische reacties” voortaan verwijderd zouden worden. „Als je het over een ‘Marokkanenverbod’ hebt, doe je net alsof de hele groep verantwoordelijk is.” Het is een dunne lijn, merkt hij. „We zouden struisvogels zijn als we de problemen met Noord-Afrikaanse jongeren niet zouden onderkennen.”

De maatregelen van Van der Ham zorgde voor veel verontwaardiging onder de Facebookleden: hij werd een communist genoemd. Mensen zeiden dat hij zeker weer „met zijn VVD-kliekje had gesproken”. Hij legt uit: „Antiracisme wordt gelinkt aan liberalisme.” De grimmige sfeer deed hem denken aan de zwartepietendiscussie van een paar winters geleden. De fruitkraam van zijn medebeheerder werd toen beklad. De ramen van Van der Ham werden bekogeld met eieren. De grootste klagers stapten dit keer over naar de nieuwe Facebookgroep ‘Overlast op Scheveningen.’

De afgelopen weken is Scheveningen nog meer een politieke speelbal geworden. In een nieuwsbrief schreef FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet deze week: „Terwijl ons wordt aangepraat dat de multiculturele samenleving een ‘verrijking’ zou zijn, ervaart de badgast op Scheveningen alleen maar verarming.” PVV-partijleider Geert Wilders twitterde: „De stranden lijken wel Marokko of Turkije. We zijn vreemdelingen in ons eigen land geworden.”

Cees Hofland weet niet of je de problemen die hier op Scheveningen spelen moet verbinden aan het gegeven dat veel bezoekers een „Noord-Afrikaans uiterlijk” hebben, zegt hij. Hij zegt dat „10 procent het verpest voor de rest”. En: „Door mensen in hokjes te pushen, blijft iedere groep nog meer op zijn eigen stukje.”

Zijn beveiligers staan dit weekend ook voor het Indisch Monument in Den Haag, dat eerder deze week, een dag voor de 75-jarige herdenking, werd beklad. „De wrijving in de maatschappij merk je overal.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42585
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Mahalingam »

Wat moet ik hier nu van denken?
Ik dacht dat die Marokkanen van de maangodaanbidders zijn, maar nu zie ik ze met Marokkaanse vlaggen juigend rondjes rijden om een vuur heen. Dus toch vuurgodaanbidders?

https://twitter.com/i/status/1294408843867361280
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

De Politievakbond ACP Zeeland-West-Brabant schreef een tweet.
In #DenHaag worden al 2 dagen op rij agenten belaagd. Ze worden bekogeld met stenen, glaswerk & vuurwerk met als gevolg letsel en soms zwaar letsel. Achter dit uniform zitten zonen, vaders, moeders, dochters, broers, zussen, beste vrienden of vriendinnen. Mensen. Stop het geweld!
Je moet eens weten wat een bagger het politiekorps door dit bericht over zich heen krijgt.

En gedeeltelijk ook terecht. Lees even mee.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21319
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door King George »

Hoe laat je als korpsleiding je eigen politieagenten in de stront wegzakken? Wel, dat doe je door ignorant laf weg te blijven kijken.

Brief 2: ’Moet er dan eerst iemand sterven?’

Politiebaas Martin Sitalsing weigerde de problemen met reljongeren concreet te benoemen, concludeert Simon Tom.

Hebt u politiebaas Midden-Nederland Martin Sitalsing maandagavond gezien bij Op1? Achtergrond relschoppers? „Nog geen idee.” Ouders aanspreken op gedrag kinderen? „Vind ik niet terecht.”

De daders straffen? „Het zou jammer zijn als ze daardoor een strafblad krijgen.”

Kortom het beproefde recept: niet benoemen, goedpraten, wat lacherig doen, wegkijken en alles aanwenden om maar niet te hoeven optreden.

Dat zijn eigen politiepersoneel en de burgers te lijden hebben onder straatterreur lijkt hem koud te laten. Moeten er eerst burgers of politieagenten op straat sterven?

De Telegraaf
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21319
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door King George »

Ariel schreef:
za aug 15, 2020 6:30 pm
Reljeugd ruïneert luxe keet van de sportuitleen in Schilderswijk: ,,Hij was verdomme net weer open”
Spoiler! :
Na een eerdere brandstichting was de luxe, houten keet van de sport- en speluitleen aan het Jacob van Campenplein net weer open. Maar dankzij de reljeugd van gisternacht is het Haagse Hopje opnieuw geruïneerd. Tot woede van buurtbewoners: ,,Waarom moet hier altijd alles stuk?”

Een jonge vrouw is deze zaterdagmorgen met haar dochtertje naar de speeltuin op het groene plein gekomen. Hoofdschuddend taxeert ze de zwartgeblakerde binnenkant van de luxe, houten keet. Ze pakt wat glasscherven, snuift de doordringende geur van de rook op en vloekt een beetje binnensmonds.

Daar waar kinderen normaal gesproken een fietsje kunnen lenen of een skateboard, een voetbal of een bordspel, ligt nu de zwarte smurrie van verbrande folders, aangetast servies en halfverbrande materialen. ,,Ze moeten er maar mee stoppen’’, zegt de buurtbewoonster. ,,Het heeft toch geen zin om hier steeds weer een dure keet neer te zetten, als ‘ie toch in de fik gaat?

Gisternacht gooiden reljongeren molotovcocktails door de ramen van de keet van het zogeheten Haagse Hopje. Even na middernacht, weet Patrick Spaans die met collega Huib elders deze zaterdagmorgen de schade taxeert. Ze zijn beheerders van een sportcomplex even verderop

,,Runaldo doet hier het beheer, maar we kunnen hem niet bereiken’’, zegt Spaans. ,,Daarom komen we zelf maar even de spullen redden die de fik hebben overleefd. Anders worden die ook nog gejat.”

De Hagenaars vinden onaangetaste skateboards en skeelers. Een fietsje ook. Opblaasbare zwembadjes om de buurtkinderen verkoeling te bieden in de hitte van de zomer zitten nog in dozen. ,,Die zijn zo nieuw, die heeft de beheerder nog niet eens kunnen gebruiken’’, verzucht Spaans.

Want dat is misschien nog wel het meest trieste aan de uitgebrande keet op het Jacob van Campenplein. Hij is gloednieuw. na een eerdere brandstichting anderhalf jaar geleden is er een compleet nieuw gebouwtje uit de grond gestampt. Het moest nog officieel geopend worden, weet Elders.

Na een korte inspectieronde zijn de mannen het er gauw over eens. Hier valt niks meer aan te doen. ,,Dit is vreselijk, ook voor Runaldo die hier ziel en zaligheid in zijn werk stopt’’, zegt Patrick Spaans. ,,Er moet weer een nieuw gebouw komen. Nou, vorige keer duurde dat ruim een jaar.’’

Spuugzat
Rond half twaalf zijn er deze zaterdag meer omwonenden die even bij de luxe, houte keet komen kijken. De sfeer is bedrukt meerdere buurtgenoten vinden dat het Haagse Hopje definitief het veld moet ruimen. ,,Hij was verdomme net weer open. Het houdt toch een keer op.”

Een wat oudere vrouw klampt de verslaggever aan. Ze wil gaat kwijt hoe erg ze de rellen in haar wijk vindt. Hoe enorm boos ze is op de rellende jeugd uit de Schilderswijk en van ver daarbuiten.

,,Ze geven de buitenlanders weer een slechte naam. Ze geven mensen een reden om boos op ons te zijn.’’ En dat is ze onderhand spuugzat. ,,Weet je wat het is? Ouders moeten het goede voorbeeld geven. Deze jongeren krijgen binnen geen aandacht en die gaan ze dan buiten halen.’’

Mazzel
Patrick en Huib lopen terug naar hun eigen complex, nauwelijks honderd meter verderop in de Bosboomstraat. Via een poort kom je bij een grote binnentuin die ooit van de school in de straat was.

‘De Haagse Sporttuin’ heet deze prachtplek met voetbalveldjes, plastic zwembadjes en vrolijke gekleurde parasols. ,,Wij hebben mazzel,’’ zegt Patrick Spaans. ,,Als we de poort afsluiten, komt hier helemaal niemand binnen.’’
En altijd maar janken over dat ze gaan rellen omdat ze geen buurthuis hebben. Nou hebben ze een buurthuis en wat gebeurt er dan? Dan hebben ze geen buurthuis meer omdat ze dat zelf in brand hebben gestoken.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21319
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door King George »

Deze man heeft een duidelijke boodschap

https://www.facebook.com/meldpuntnederl ... 551011638/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21319
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door King George »

Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

King George schreef:
di aug 18, 2020 12:30 pm
Politiebaas Martin Sitalsing weigerde de problemen met reljongeren concreet te benoemen, concludeert Simon Tom.
Politiechef Martin Sitalsing knielt liever voor BLM.

Martin Sitalsing heeft de knieval gedaan; zie de foto. Die foto heeft hij vervolgens zelf gepubliceerd op LinkedIn. (Waarom toch op LinkedIn? Dacht hij echt dat het zijn cv ten goede zou komen?) Op dit moment is de foto trouwens weer verwijderd. Zoals gesteld waren er veel (lagere) collega’s die hem de knieval zeer kwalijk namen. Hun kritiek drong half tot hem door en hij bood een soort van verontschuldiging aan:
Spoiler! :
Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49890
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Pilgrim »

Hart voor Den Haag: Gemeente regelde demonstratie Schilderswijk zelf!

21 augustus 2020

Raadslid Ralf Sluijs: “Bizar dat deze twee wethouders de Schilderswijkers schaamteloos voor hun politieke karretje spannen!”

In de radio-uitzending van Nieuws en Co op NPO Radio 1, gaf wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) toe dat de gemeente de demonstratietocht door de Haagse Schilderswijk zelf geïnitieerd heeft. Hart voor Den Haag/Groep de Mos noemt de handelswijze ‘onbegrijpelijk’ en eist opheldering van het stadsbestuur.

“Dit is echt bizar. Een college wat zelf demonstratietochten gaat regelen om de beeldvorming te sturen, inclusief waarschijnlijk door hen betaalde spandoeken, is natuurlijk de wereld op z’n kop”, zegt raadslid Ralf Sluijs. De partij benadrukt de goede intenties van de demonstratie te ondersteunen maar dat de aanzet daarvoor uit de wijken zelf moet komen en niet vanuit het stadhuis. “Ik denk dat de vrouwen die tegen intimidatie op de Scheveningse boulevard protesteerden die steun van de gemeente ook wel gewild hadden. En bij de demonstratie in de Schilderswijk tegen de wegafsluitingen, moesten de mensen ook hun eigen spandoeken regelen en betalen. Waar was de gemeente toen om te helpen?”, vraagt Sluijs zich af. De grootste partij in de raad noemt het demonstratierecht een zeer groot goed maar ziet, naast een faciliterende rol en het handhaven van de openbare orde en veiligheid, geen enkele organiserende rol voor de gemeente. “Een demonstratie is een belangrijk recht van de inwoners om de overheid op gezette tijden wakker te schudden. Als diezelfde overheid zelf een demonstratie gaat organiseren om de beeldvorming te sturen, dan begeven we ons als samenleving echt op een hellend vlak. De schijn van willekeur die nu ontstaan is moet je te allen tijde vermijden”, zegt Sluijs.

Wegkijkwethouders
“In plaats van op een door henzelf georganiseerde demo te roepen de Schilderswijk op één te zetten en zo propaganda voor zichzelf te organiseren, kunnen de wegkijkwethouders Groenlinkser Van Alphen en PvdA-er Balster beter handelen waar ze voor zijn aangesteld. Balster (wonen) moet zich druk maken over betaalbare en schimmelvrije huizen. Van Alphen weigert de Rotterdamwet in te voeren, waardoor de toestroom van kansarme mensen aanhoudt, de disbalans in diverse wijken niet wordt rechtgetrokken en de grote armoede, met grote kans op afglijden richting radicalisering en criminaliteit, blijft bestaan. Daarnaast zegt hij in het Radio 1-interview dingen die haaks staan op wat de burgemeester gisteren zei over de mogelijkheid tot preventief fouilleren. Van Zanen wil dit onderzoeken en Van Alphen kwalificeert preventief fouilleren als ‘De Schilderswijk afsluiten’. Ridicuul! In hoeverre spreekt Van Alphen namens het college?”, zo besluit het raadslid.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen waarin zij onder meer om een overzicht vragen van de door de gemeente gemaakte kosten voor de demonstratie.

https://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co minuut 68

Lees hier onze schriftelijke vragen

https://www.hartvoordenhaag.nl/hart-voo ... wijk-zelf/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Tuigjeugd Den Haag berooft 14-jarige op straat, passant start succesvolle achtervolging

Een 14-jarige jongen is vrijdagavond door een groep leeftijdsgenootjes achterna gezeten in Den haag, waarbij hij zijn telefoon moest afgeven – en ook nog werd gekleineerd. Gelukkig was een omstander scherp én doortastend.

Het slachtoffer fietste rond 19.30 uur in de buurt van tramhalte Het Kleine Loo, samen met een vriend. De twee merkten dat een groepje jongens hen achterna kwam. Op enig moment werd er wat geroepen, beschrijft de politie. Daarop stopte de twee jongens met fietsen. „De groep van vijf jongens kwam bij hun staan. Een discussie volgde en het slachtoffer moest zijn telefoon laten zien”, aldus de politie.

„Eén van de jongens trok de telefoon uit zijn hand en een andere jongen doofde zijn sigaret uit op het bovenbeen van het slachtoffer.”

Daarna fietste de groep weg. Een getuige zag het hele voorval gebeuren, schoot de jongen te hulp en sprong in de auto. Een korte achtervolging volgde. Met succes. „De getuige heeft de groep aangesproken en wist één van de verdachten aan te houden en direct over te dragen aan de politie. De andere verdachten zijn gevlucht.”

Signalement: donkere jongens, zwart krulhaar
De jongen die aan de politie werd overgedragen, 14 jaar, zit nog vast. De anderen worden nog gezocht. Ze zijn allen donker getint en donker gekleed. De jongen die de sigaret uitdrukte, heeft zwart, krullend haar. De politie hoopt dat getuigen zich melden.

Ook wordt op de website nog eens herhaald dat een burgerarrest mogelijk is, mits de verdachte zo snel mogelijk aan de politie wordt overgedragen. Dwang uitoefenen mag daarbij. „Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Ai, ai, ai.... :scratch: Er is een drama gebeurd in Den Haag. Een hele straat vervuild. Als dat maar geen nare gevolgen heeft.

Afbeelding

Filmpje...Provocatief scheuren en verstrooien van de Koran
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42585
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Mahalingam »

Iemand heeft dus afval op straat gegooid. Dat mag niet, daar krijg je een boete voor. Zijn er al 10 rechercheurs op de zaak gezet?
En zijn we er zeker van dat dit geen 'false flag' actie is om de Mohammedanen op te peppen en te brengen tot meer gelooffanatisme ?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
do okt 01, 2020 2:55 pm

En zijn we er zeker van dat dit geen 'false flag' actie is om de Mohammedanen op te peppen en te brengen tot meer gelooffanatisme ?
Denk jij dat er een mohammedaan bestaat die de koran durft te verscheuren? Mmmmmm, dan gaan ze naar de hel .

Maar ja, misschien voor een goed doel is het geoorloofd? :nietverstaan:
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Vijf mannen...En hebben de 5 mannen nog iets aan deze date overgehouden? Wat geld, of een smartphone misschien?
Man hoopt op leuke date in Den Haag, maar wordt mishandeld door vijf mannen

Een man dacht in de nacht van maandag op dinsdag een leuke date te hebben in Den Haag, maar werd in plaats daarvan mishandeld door vijf mannen. Dat gebeurde rond middernacht op de Laan van Wateringseveld.

Het slachtoffer dacht dat hij via een gratis datingsite had afgesproken met een vrouw. Maar toen hij zijn auto in de omgeving van de afgesproken plek parkeerde, liepen vijf onbekenden direct op zijn auto af. Ze vielen hem lastig, schopten en sloegen het slachtoffer en beschadigden expres zijn auto. De vijf renden daarna weg en lieten het slachtoffer achter. Van de daders is alleen bekend dat ze allemaal licht getint zijn en tussen de 25 en 30 jaar oud worden geschat.

De politie hamert erop dat men, ook al was het eerste contact online nog zo goed, niet weet wie er achter een online profiel schuilgaat. Daarom wordt geadviseerd voorzichtig te zijn bij dates en wordt geadviseerd bij voorkeur overdag af te spreken. Ook is het advies een afspraak te maken op een plek die je goed kent en waar meerdere mensen aanwezig zijn. 'Spreek bij voorkeur af in een openbare gelegenheid of op een openbare plek en zorg dat je direct weg kunt als je je niet prettig of veilig voelt.'
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77493
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuws uit Den Haag en uit de Schilderwijk

Bericht door Ariel »

Omroep West-verslaggever over rellen: 'Ik word met rust gelaten, maar loop hier niet op mijn gemak'

Als ik om 18.00 uur zondagavond langs het Hobbemaplein rij, is er nog niks aan de hand in de Haagse Schilderswijk. Een oproep op sociale media om samen te komen brengt vrijwel niemand op de been. Op het plein staan wat agenten die nieuwsgierige jongeren aanspreken. Terug naar huis dan maar. Daar meldt een tipgever zich: het is twee uur uitgesteld. Ik twijfel of ik terug moet gaan. Maar toch stap ik in de auto. Als ik even voor achten de Hobbemastraat inloop zie ik dat het foute boel is.

Deze oproep ging zondagmiddag rond
Midden in de straat, op de trambaan wordt een vuur gestookt. Tientallen jongeren staan er omheen, het verkeer staat vast, de rijen met auto's toeteren, scootertjes scheuren overal tussendoor. De vlammen worden gevoed met afval, fietsen en een scooter. Jongeren staan te filmen, sommigen dragen mondkapjes of hebben hun capuchon over hun hoofd.

Als ik even voor acht uur aankom is de politie nergens te bekennen. De opwinding is groot. Een man die met een tas brood in zijn auto stapt, kijkt me vragend aan. Wie hier toevallig is, maakt dat hij wegkomt.

Motoragent op de vlucht
Ik loop vanaf het Hobbemaplein de Hobbemastraat in. Er staan een of twee politie-auto's in de straat en een motoragent enkele tientallen meters van het vuur. Als een groep de motoragent in de gaten krijgt, stormen ze schreeuwend op hem af. De man draait om en rijdt richting het Hobbemaplein, ik trek ook een sprintje en vergeet op de recordknop van mijn telefoon te drukken. Jammer dan.

Bij het Hobbemaplein draait de motoragent zijn motor nog een keer, hij geeft flink gas en schiet weg. Daarna loop ik weer richting het vuur en probeer door de groep heen het andere eind van de straat te bereiken. Ik word met rust gelaten maar ik loop hier niet op mijn gemak. Zeker niet als een paar jongens in een auto mij aanzien voor een politieagent in burger.

Zwaar vuurwerk
Er wordt met vuurwerk gegooid. Dit zijn geen astronauten, of strijkers maar veel zwaarder illegaal spul. Als ik door de groep ben zie ik dat de politie de straat heeft afgesloten. Een rij politiefietsen en -auto's blokkeert de straat. 'Maak even een linie!', roept een agent.

Er wordt van alles gegooid richting de politiemensen, maar ze weten niet van wijken ook al staan ze er vrijwel onbeschermd. Het lijkt wachten op Mobiele Eenheid. Een fotograaf trekt me achter een politieauto, ook wij worden bekogeld. Terwijl we dekking zoeken, vertelt een jongerenwerker dat hij en zijn collega's vanavond al actief waren in de wijk, uit voorzorg.

Kijken omdat hier 'chaos' is
Ik vraag aan twee jongens op een scooter waarom ze er zijn vanavond. Ze komen uit Spoorwijk, even kijken omdat ze hoorde dat het hier 'chaos' was. Met hen nog vele anderen. Inmiddels zijn de agenten met honden er. Achter hen ter hoogte van de tramhalte staan tientallen mensen te kijken. Achter ons scheuren auto's over de Vaillantlaan. Samen met hun collega's rennen de agenten op de groep relschoppers af, de jongeren deinzen even terug.

Dan trekt de politie zich terug. Een agent waarschuwt: 'Pas op want de ME komt zo deze kant op.' Even voor negen uur verlichten de lampen van de ME-bussen de Hobbemastraat. Ze rijden langzaam de straat in. Iedereen vlucht de zijstraten in. De politie heeft de straat terugveroverd. Maar al snel wordt er even verderop een vuur gestookt op de kruising van de Hoefkade en de Vaillantlaan.

Rust keert terug
De politie zit er bovenop. Auto's worden omgeleid. De straat wordt leeggemaakt en afgesloten zodat de brandweer veilig kan blussen. De rust lijkt hersteld. Het is inmiddels half tien, wie nog op straat is wordt gecontroleerd. Er geldt immers een avondklok. Een jongen op een fiets wordt toegeschreeuwd vanuit een ME-bus: 'Wegwezen!' Hij vertrekt.

De rust lijkt terug. Ik loop terug naar mijn auto. Het is doodstil, alsof er niks is gebeurd. De goedwillende wijkbewoners mogen de schade morgenochtend weer herstellen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie