Problemen in Ter Apel

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Proef met pendelbus asielzoekers verlengd

De proef met een zogenoemde asielbus, tussen Emmen en het azc in Ter Apel (Groningen), krijgt een vervolg. Volgens vervoersbedrijf Qbuzz is de pilot tot nu toe succesvol en zijn er geen incidenten meer geweest, niet op de pendelbus maar ook niet op de reguliere lijnbussen in de regio. Dat bevestigt Qbuzz na berichtgeving van Hart van Nederland.

De proef ging half mei van start omdat asielzoekers overlast veroorzaakten op de lijnbussen. Buschauffeurs voelden zich niet veilig meer, na bedreigingen en intimidaties. De pilot zou donderdag aflopen. Er wordt nu overlegd over de nieuwe duur van de proef en hoe die precies vorm moet krijgen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de tussentijd loopt die door.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol liet vorige maand al weten dat de eerste ervaringen met de pendelbus positief waren.

De vervoerder had de zaak destijds zelf aangekaart. De Tweede Kamer drong erop aan het vervoer niet gratis te maken, om wangedrag niet te belonen. Daarom is de prijs van een kaartje vrijwel gelijk aan die voor de normale buslijn. De kaartjes voor de asielbus moeten vooraf worden gekocht. Ook is de bushalte bij de ingang van het azc, en daarmee in het zicht van de beveiliging.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51252
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Pilgrim »

Golf aan diefstallen door ‘veiligelanders’

9 oktober 2019

De golf aan door “veiligelanders” gepleegde winkeldiefstallen in Ter Apel houdt aan. In de eerste vier maanden van dit jaar werd 48 keer aangifte gedaan.

De meest recente politiecijfers over Ter Apel maken dat duidelijk. De cijfers laten ook zien dat over de eerste vier maanden van vorig jaar 41 keer aangifte werd gedaan en dat van een afname dus nog geen sprake is. Wel ten opzichte van 2016 toen winkeleigenaren 97 keer aangifte deden tot mei van dat jaar.

Veiligelanders
,,Het aantal winkeldiefstallen in Ter Apel blijft dus inderdaad hoog’’, zegt burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde. ,,En duidelijk is ook dat vrijwel alle diefstallen zijn gepleegd door veiligelanders.’’

Bij die veiligelanders gaat het om asielzoekers uit veilig verklaarde landen, zoals die op de Balkan of in Noord-Afrika. Ze verblijven in het asielcentrum van Ter Apel en veroorzaken al langere tijd overlast in het grensdorp.

Die overlast uitte zich geruime tijd in het zich misdragen in het openbaar vervoer. Om daar een einde aan te maken, werd met geld van de rijksoverheid een speciale asielbus ingezet. Die rijdt dagelijks tussen het asielcentrum en Emmen heen en weer.

Drie sterke mannen
Om het probleem van winkeldiefstal in te dammen, stelde de rijksoverheid drie sterke mannen aan, met verregaande bevoegdheden. Die pakken overlastgevers ‘op individueel niveau’ aan en maakten onlangs bekend dat betrapte asielzoekers worden gekort op hun leefgeld. Dat geld gaat naar de gedupeerde winkeleigenaren. De burgemeester hoopt dat deze maatregelen er toe bijdragen dat het aantal diefstallen daalt.

Handelsvereniging
Dat hoopt voorzitter Harry Stuulen van de handelsvereniging Mercurius ook. Hij constateert ook dat het aantal diefstallen fors blijft. ,,Elke maatregel die genomen wordt om dit aan te pakken, is welkom.’’

Een van die maatregelen is ook de inzet van extra politieagenten in de komende twee jaar. ,,De basiseenheid van de politie in Westerwolde had 15 mensen en nu 20’’, aldus Velema.

Gemeenteraad
De burgemeester bespreekt de meest recente cijfers binnenkort met de gemeenteraad van Westerwolde. Die cijfers laten onder meer ook zien dat het aantal aangiften van mishandeling in de eerste vier maanden van dit jaar 23 bedroeg, tegen 31 over die periode vorig jaar. Bij 21 van die 23 gevallen was een ‘vreemdeling’ betrokken.

https://www.dvhn.nl/groningen/Golf-aan- ... 05289.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7250
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ali Yas »

Pilgrim schreef:
dat betrapte asielzoekers worden gekort op hun leefgeld
Moeten ze niet gewoon gekort worden op hun verblijfstijd?
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Echtpaar na pakken dief: ’Uiteindelijk ben jij de sjaak’

Na een geweldsincident met een bewoner van het lokale asielzoekerscentrum vonden Wim en Willeke Vroom uit Ter Apel weinig steun in de samenleving. „Hij viel óns aan, maar wij worden als daders neergezet.” Hoe je als burger op jezelf kan worden teruggeworpen.

Wim en Willeke Vroom zouden zich wel twee keer bedenken alvorens weer een burgerarrest uit te voeren. ,,Van ons hoeft niemand meer iets te verwachten.”

„Uiteindelijk ben jij de sjaak”, zegt Wim Vroom (56). De voormalige huisschilder uit Ter Apel stroopt z’n linkermouw op. Over zijn elleboog tot in zijn onderarm loopt een litteken. „Drie liter bloed verloren.” Wims vrouw Willeke: „Het was kantje boord.” Wims pink staat krom. Zenuw geraakt: „Dat komt niet meer goed.”

Vorig jaar mei hielden Wim en Willeke op straat een dief aan. Een 20-jarige Algerijn uit het plaatselijke azc had iets gestolen uit een bestelbus van een winkelier. Met een paar anderen wisten Wim en Willeke de vluchtende jongeman staande te houden. De Noord-Afrikaan trok een stanleymes en haalde uit. Wim raakte lelijk gewond. „Slagaderlijke bloeding”, zegt Willeke. „Het spoot eruit, werkelijk. Het scheelde niet veel of Wim was doodgebloed.”

Een burgerarrest, met een bijkans fatale afloop.

Wat volgde was een lijdensweg. „We zijn compleet aan ons lot overgelaten”, zegt Willeke Vroom. „Terwijl die jongen direct de beste advocaten kreeg toegewezen. Op het laatst stond de advocaat van Connie Breukhoven hem bij. Hoe kan dat?”

Trauma
We zitten in de kleine, vrijstaande woning aan het kanaal in Ter Apel. Willeke serveert koffie met koekjes. Pal achter het huis ligt het asielzoekerscentrum. Het is een vertrouwd beeld in dit Oost-Groninger dorp: Afrikaanse en Arabische mannen, vrouwen en kinderen, wandelend of op de fiets. Willeke Vroom: „Ik maak regelmatig een praatje met ze.”

Op tafel ligt een berg papieren. Brieven van het Openbaar Ministerie, van de Dienst Terugkeer en Vertrek en van Slachtofferhulp. Een map vol. En ook: kennelijk weggegooide – soms Duitstalige – identiteitspapieren van Noord-Afrikanen, ov-boetes, brieven van zorgverzekeraars aan bewoners van het azc. „Die vind ik hier achter in de berm en bij de sloot”, legt Willeke uit. Ze verzamelt ze ’als een soort traumaverwerking’ en levert de spullen in bij de politie. „Tassen vol heb ik al afgegeven.”

Wim Vroom zit thuis omdat hij lijdt aan de schildersziekte OPS, een aandoening van het zenuwstelsel. Willeke is huisvrouw.

Gevecht
Het echtpaar voelt zich in de steek gelaten. „Niets ten nadele van de burgemeester of van het COA”, zegt Wim Vroom. „Die hebben ons netjes behandeld.” Maar: „Ik dacht: er wordt voor ons wel iets geregeld. Ik was aangevallen door een bewoner van het azc. Dan dragen zij toch ook verantwoordelijkheid?” Willeke: „We moesten het allemaal zelf uitzoeken. Maar hoe vind je een advocaat?” Ze belde met kantoren. „Kreeg ik te horen: dat wordt een gevecht met de overheid, daar beginnen we niet aan.”

Henk Wolthof (58), toenmalig regiomanager van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers: „Vroom had een lintje moeten krijgen. In plaats daarvan heeft hij permanente schade en moesten de burgemeester en wij eraan te pas komen om een slachtofferadvocaat te vinden.”

Stokken
Het proces werd een vervreemdende ervaring. Wim Vroom: „Volgens die jongen hadden wij hem met stokken geslagen.” Willeke: „De dader zou angstig zijn geweest en zich bedreigd hebben gevoeld omdat hij de taal niet verstond. Maar wij zagen hoe agressief hij was.”

De rechter ging niet mee in het beroep op noodweer. Willeke laat het vonnis zien: „De verdachte heeft weinig zelfinzicht, staat hier. Hij ziet zijn eigen aandeel in het geheel niet en vindt zijn gedrag niet verkeerd.”

Schadevergoeding
De Algerijn kreeg tien maanden cel en het echtpaar kreeg een schadevergoeding toegewezen van 6822 euro. En toen raakte de dader zoek.

Zoek? Willeke Vroom: „Hij had zijn straf uitgezeten en zou worden overgeplaatst naar vreemdelingenbewaring. Maar we kregen een brief van het Slachtoffer Informatiepunt Schadevergoedingsmaatregelen dat ze niet wisten waar hij was.”

Zij vroeg om opheldering bij het Openbaar Ministerie. Willeke laat het antwoord zien. ’Ik heb even voor u geïnformeerd’, schrijft de ’zaakscoördinator’. ’De veroordeelde is inderdaad zoek. Maar dat maakt voor uw schadevergoeding niet uit’.

Aardappels
Wim Vroom: „Alsof het om een zak aardappels gaat, die kwijt is geraakt. Ze onderschatten totaal wat dit met je doet. Je weet nooit wat zo’n jongen van plan is.”

Wat hen vooral steekt, is dat hun zorgen zo weinig serieus worden genomen. Willeke: „En dat wij verdacht worden gemaakt. We zouden een hetze voeren tegen asielzoekers. Ja, dat maakt me boos. Wij verdragen geen onrecht.”

Vanuit het dorp kwam ook weinig steun. „Veel mensen werken zelf bij het azc of hebben er familie werken”, zegt Willeke. „Daarom houden ze hun mond. Maar als er wat is appen ze Wim, of hij iets kan doen.”

De overlast in Ter Apel is groot: inbraken, winkeldiefstal. „Klopt. Een kleine groep veilige-landers bederft het voor de rest”, zegt Wolthof van het COA. Wim Vroom: „,Zelfs de politie spreekt over de ’nafjes’, Noord-Afrikaantjes.” Soms gaat bij het echtpaar Vroom wel drie keer per week het alarm af. „Staan ze weer op onze oprit.”

Inbraak
Laatst zag Wim Vroom hoe aan de overkant van het kanaal werd ingebroken in een auto. „Ik scheen de daders recht in het gezicht, maar ze gingen gewoon door. Met het water ertussen maakte het hen niks uit dat ik ze betrapte.”

Dat zij als ’racisten’ worden afgeschilderd, zegt Willeke Vroom, maakt haar woedend. „In je eigen dorp mag je al niet meer wijzen op misstanden.”

„Soms denk ik ’we verkopen de toko en gaan weg’”, zegt Wim. Maar ja, de kinderen. „En er is weer een kleinkind op komst.”

De dader werd uiteindelijk opgepakt in Luxemburg. Willeke Vroom: „Hij is naar Rotterdam overgebracht en later uitgezet, hoorden we van het COA.”

Toenmalig staatssecretaris Harbers (VVD) bood zijn excuses aan. „Die leek zich echt te schamen”, zegt Willeke Vroom. Maar de winkelier die was bestolen liet niks van zich horen.

Zouden ze nog eens in de bres springen? „Nee”, zegt Willeke beslist. „Van ons hoeft in zo’n geval niemand meer iets te verwachten.” Wim Vroom knikt bevestigend: „Als het erop aankomt, sta je er helemaal alleen voor.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Ter Apel wil veiligelanders kwijt

Een apart aanmeldcentrum voor asielzoekers uit veilige landen is nodig om overlast tegen te gaan, vindt burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Daar staat nu het enige aanmeldcentrum van ons land. Velema wil dat asielzoekers uit zo’n veilig land zich elders in Nederland kunnen melden om een procedure te starten. Staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) zegt in een reactie aparte en sobere opvang voor die groep ’te verkennen’.
Spoiler! :
Velema wil een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko, Algerije en Tunesië, omdat hij vreest dat anders het draagvlak voor de opvang in zijn gemeente onder druk komt te staan. „Ongeveer 95 procent van alle winkeldiefstallen die gepleegd worden in Ter Apel komt voor rekening van veiligelanders”, zegt de burgemeester. „Maar overlast bestaat bijvoorbeeld ook uit hinderlijk gedrag zoals intimidatie.”

Grootste
Het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel vervult een onmisbare rol in de asielketen, omdat vreemdelingen op deze opvanglocatie een asielprocedure kunnen beginnen. Ook biedt het azc onderdak aan maximaal 2000 asielzoekers en het is daarmee het grootste opvangcentrum van Nederland. Op dit moment komt ’een kwart’ van alle bewoners van het azc uit zo’n veilig land.

„De overlast komt vooral van personen uit landen in Noord-Afrika maar ook uit de voormalige Sovjet-Unie”, zegt Velema. „Als deze groep zich niet meer in Ter Apel hoeft aan te melden, komt er ook een einde aan de problematiek in het dorp. Het is een groep die niet direct het gezag van onze autoriteiten accepteert.”

Uit cijfers gepubliceerd door de gemeente blijkt dat van de 48 winkeldiefstallen die in de eerste vier maanden van dit jaar geregistreerd zijn, er 45 keer een vreemdeling betrokken was bij de diefstal. „Maar het aantal winkeldiefstallen ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet elke winkelier aangifte doet”, zegt de burgemeester. „Het liefst hebben we geen personen uit veilige landen meer in Ter Apel.”

Ook vanuit de Tweede Kamer wordt om een oplossing gevraagd om raddraaiers met kansloze asielaanvragen geen vrij spel meer te geven. „Apart zetten van veiligelanders is er daar een van”, zegt VVD-Kamerlid Becker. „Ik wil van de staatssecretaris snel duidelijkheid of zij dit ook echt gaat doen.” CDA-Kamerlid Van Toorenburg snapt dat Ter Apel er klaar mee is. „Alles wat eraan kan bijdragen om Nederland een akelige plek te maken voor asielzoekers met kansloze aanvragen moeten we doen, dus ook gescheiden opvang.”

Staatssecretaris Broekers-Knol laat weten aparte en sobere opvang voor asielzoekers uit veilige landen ’te verkennen’. Daarbij is volgens haar het uitgangspunt ’een minimum aan voorzieningen’. „Dat is ook het streven. Bij veiligelanders gaat het veelal om asielzoekers met een kansarm asielverzoek en daar passen sobere voorzieningen bij.” De bewindsvrouw meldt dat het COA een geschikte locatie moet vinden. Daarover worden gesprekken met gemeenten gevoerd. „Op dit moment worden diverse opties bestudeerd.”

https://www.telegraaf.nl/nieuws/9076285 ... ders-kwijt
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22593
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door King George »

Van sommige zijn ze in Ter Apel misschien wel af. Die zwerven wellicht nu door Amsterdam.

https://tpo.nl/2019/11/01/honderden-cri ... sema-leeg/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51252
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Pilgrim »

Halsema naar Ter Apel om te praten over criminele asielzoekers

Goedemorgen Nederland - 15 november 2019 — 09:17

Afbeelding

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gaat binnenkort naar het asielzoekerscentrum Ter Apel om daar te praten over criminele asielzoekers die naar de hoofdstad komen en voor veel overlast zorgen. Dat heeft Halsema toegezegd aan de gemeenteraad van Amsterdam.

Agenten hebben hun handen vol aan zakkenrollers en overvallers, zeiden zij eerder in gesprek met De Telegraaf. De politie wil graag registreren wie van de daders asielzoekers zijn, om zo vast te kunnen stellen hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Dat plan stuit echt op de nodige weerstand en burgemeester Halsema stelde gisteren dat er geen wettelijke grondslag is voor het registreren van de verblijfstatus van de daders.

Rotzooi trappen
VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen vindt het onzin, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als ik word opgepakt moet ik ook mijn legitimatie laten zien. Als je hier als asielzoeker komt en je gaat alleen maar rotzooi trappen, dan verlies je wat de VVD betreft het recht om in Nederland te blijven.”

Telegraaf-journalist Olof van Joolen, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, vindt het belangrijk dat de gegevens wél worden genoteerd. “Juist voor het draagvlak voor het hele asielbeleid”, stelt Van Joolen. “Wanneer je hier niet serieus mee aan de slag gaat, steek je een beetje de kop in het zand.”

Vluchtelingen
Volgens Van Joolen kan het aanpakken van criminele asielzoekers zorgen voor een positief effect op het gehele asielbeleid. “Zo kan je ervoor zorgen dat mensen die wel onderdak nodig hebben en die we moeten helpen als vluchteling, geholpen kunnen worden.”

Door: Thijs Kroezen

https://wnl.tv/2019/11/15/halsema-naar- ... elzoekers/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Dit is echt bizar. 65 Moldaviërs aangetroffen in touringcar Ter Apel.
Gelukszoekers worden nu al per bus naar Nederland vervoerd vanuit hun thuisland.
De Koninklijke Marechaussee heeft een touringcar onderschept met daarin ongeveer 65 illegale Moldaviërs. De 57-jarige chauffeur en de 50-jarige bijrijder zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De Marechaussee werd maandagochtend ingeschakeld door personeel van het asielzoekerscentrum in het Groningse dorp toen zij een groep vanuit de bus hun terrein op zagen komen lopen.

Geen van allen kon een geldig grensoverschrijdingsdocument tonen. Onder de 65 Moldaviërs waren veel kinderen.

De afgelopen week zijn er meer mensen aangehouden die Moldaviërs ons land probeerden in te smokkelen. Zo werd zaterdag een 34-jarige man opgepakt omdat hij in een busje reed met 19 Moldaviers. En ook vorige week was het raak. Toen werd een 26-jarige man uit het Limburgse Baexem aangehouden, nadat hij met elf Moldaviërs gezien was bij de grensovergang van de N366 in Groningen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Het blijkt dat dit de tweede keer is in een week dat er een busload van Moldaviërs gedumpt wodt in Ter Apel.
Opnieuw bus vol Moldaviërs bij AZC Ter Apel: tweede in een week tijd

Vorige week werd er bij Ter Apel ook al een bus met Moldaviërs tegengehouden, hier zaten toen ongeveer twintig Moldaviërs in.
Het heeft absoluut onze aandacht. Dat er zulke grote groepen komen, is voor ons ook nieuw', zegt woordvoerder Stan Verberkt van de Koninklijke Marechaussee. 'We gaan onderzoeken waarom ze nu naar Nederland komen.'

Wat denk je zelf Stan?
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Broekers neemt extra maatregelen tegen asielzoekers uit Moldavië

Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie neemt extra maatregelen tegen de groeiende instroom van asielzoekers uit Moldavië. Vorige maand dienden 480 Moldaviërs een asielverzoek in, maar ze maken nauwelijks kans op een verblijfsvergunning.

Broekers schrijft aan de Tweede Kamer dat er een speciaal team van de Immigratie- en Naturalisatiedienst is opgericht om de asielaanvragen zo snel mogelijk af te handelen. Binnen drie tot vier weken moet er een besluit genomen zijn, waarna de Moldaviërs moeten vertrekken.

Ondertussen worden ze ondergebracht in sobere opvang. Ze krijgen geen zakgeld, zoals andere asielzoekers. Wel wordt er voor eten en toiletartikelen gezorgd. De Moldaviërs moeten zich regelmatig melden, om te voorkomen dat ze uitzetting ontlopen.

Touringcar
Vorige maand kwamen opvallend veel Moldaviërs naar Nederland. Op 18 november stopte er een touringcar in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel. De 65 passagiers, allemaal uit Moldavië, liepen zelf de laatste 500 meter.

Op zich staat Moldavië, een voormalige Sovjetrepubliek, niet op de lijst van landen waar uitgeprocedeerde asielzoekers veilig naartoe kunnen terugkeren. Toch was er de afgelopen drie jaar geen enkele keer reden om een asielverzoek uit dat land in te willigen. Het is dan ook een raadsel waarom de Moldaviërs nu zo massaal naar Nederland komen.

De Koninklijke Marechaussee houdt sinds vorige maand specifieke controles aan de grens, gericht op Moldaviërs. Om vertrek te bespoedigen kunnen ze 40 euro krijgen als tegemoetkoming in de kosten van de reis van het vliegveld in Moldavië naar huis. Ze krijgen dat bedrag pas als ze daadwerkelijk uitreizen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Aso-asielzoekers veranderen Ter Apel in crimineel slagveld: ‘In de supermarkt bespuugd!’

Inwoners van de Groningse dorp Ter Apel luiden de noodklok: de overlast van zogeheten ‘veiligelanders’ in hun pittoreske plaatsje houdt maar niet op. Intimidatie en winkeldiefstal zijn er aan de orde van de dag, en de politie heeft een dagtaak aan het oppakken van de asielzoekers uit landen als Marokko. Bij Rutger Castricum (PowNed) luchten inwoners hun hart.

Winkeldiefstal, wapens op zak, verkrachten, dorpsbewoners zonder duidelijke aanleiding een racist noemen, spugen, intimidatie… de lijst met zaken die in het Groningse Ter Apel op dagelijkse basis plaatsvinden, omdat het dorp een asielzoekercentrum voor veiligelanders herbergt, is lang. De inwoners van de noordelijke plaats zijn het helemaal zat dat asielzoekers uit landen als Marokko, waar totaal geen oorlog is, gewoon gratis in Nederland kunnen verblijven en naar hartelust rotzooi mogen trappen.

Harry Stuulen, van de plaatselijke ondernemersvereniging, heeft het er totaal mee gehad. Dit gedonder vindt nu al enkele jaren plaats, en lijkt maar niet af te nemen: “Het neemt niet af, het is nu stabiel erg. De overlast blijft. Elke overlast is er één teveel.”

“Voor de sfeer is het dramatisch,” zegt hij ook. En hij vraagt Den Haag om de regels aan te scherpen voor inwoners van landen waar géén oorlog is maar tóch denken het Nederlandse asielsysteem een poot uit te kunnen draaien.

Want nee, bespuugd worden in de supermarkt omdat je geen Arabisch spreekt slaat nergens op. Dat je winkel wordt gebruikt als luilekkerland al helemaal niet. Dus wanneer gaat Ruttes club van lachebekjes dit probleem eens oplossen? Het is niet van vandaag of gisteren: al jaren worden plaatsen als Ter Apel geteisterd door asielzoekers die niet vluchten voor onveiligheid, maar de onveiligheid zelf creëren in voorheen rustige dorpjes. Het is bij de konijnen af.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Syrische mensensmokkelaars aangehouden in Ter Apel

Twee Syrische mannen zijn maandagavond in Ter Apel gearresteerd op verdenking van mensensmokkel, meldt de Koninklijke Marechaussee op Facebook.

Het gaat volgens de marechaussee om verdachten van 24 en 21 jaar, woonachtig in Hardenberg en Tynaarlo. Zij vervoerden in hun auto een Syrische man van 24 jaar en een Syrische jongen van 12.

Zij stapten in de buurt van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel uit. Bij controle door de marechaussee bleken de passagiers geen geldige grensoverschrijdingsdocumenten te hebben. Zij zeiden familie van de bijrijder te zijn. De twee zijn het vreemdelingentraject ingegaan.

De bestuurder en de bijrijder zijn aangehouden voor verder onderzoek.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8903
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door sjun »

Ariel schreef:Afbeelding
Kennelijk is het de bedoeling dat tot het uiterste getergde burgers zelf gaan ingrijpen. Verstandige burgers laten ook dit beleid meewegen bij de eerstvolgende verkiezingen in plaats van risico op een strafblad te lopen. Grenzen stukken selectiever toe om op cumulerende maatschappelijke kosten te sparen en de woningmarkt te ontlasten.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Asielstroom trekt aan; wachtrijen in Ter Apel

Bij het aanmeldpunt Ter Apel werd wegens het coronavirus minder personeel ingezet. Nu is er een tekort aan mankracht en zijn er rijen. Door personeelstekort in het aanmeldcentrum in Ter Apel kunnen niet alle nieuwe asielzoekers tijdig worden geregistreerd. Sommigen van hen brengen de nacht door in de ‘wachtkamer’ en slapen op een stoel of op de grond, omdat ze geen bed krijgen toegewezen. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Door het coronavirus daalde het aantal asielzoekers dat naar Nederland kwam de afgelopen tijd tot ruim 400 per maand; in januari waren dat er nog bijna 2.150. De diensten die asielzoekers registreren, zoals de immigratiedienst IND en de vreemdelingenpolitie, speelden in op de daling en zetten minder personeel in. Maar sinds juni (bijna 900 asielaanvragen) en juli (bijna 1700, van wie een derde Syriërs) trekt het aantal asielzoekers weer aan.
Het NRC en een woordvoerder van Vluchtelingenwerk huilen tranen met tuiten om het leed van zielige asielzoekers die in hete wachtruimtes moesten wachten op klapstoeltjes.
In het verleden kregen asielzoekers die ’s avonds laat aanklopten of van wie door drukte niet op tijd de identiteit kon worden vastgesteld toch een bed toegewezen in een aparte opvangruimte van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Maar het COA is daarmee gestopt, omdat de afspraak is dat asielzoekers eerst geregistreerd moeten zijn voor ze een slaapplek krijgen. Ook zou het onveilig zijn om mensen op te vangen waarvan niet bekend is wie het zijn – oorlogsmisdadigers of terroristen zouden zo ongezien in het azc kunnen overnachten.

Door het tekort aan personeel en de groeiende groep asielzoekers stonden er de afgelopen weken lange rijen voor de ‘registratiestraat’ in Ter Apel. Op sommige dagen worden „tientallen” asielzoekers niet op tijd geregistreerd, volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid – een aantal dat schommelde per dag. Omdat de wachtkamer onvoldoende ruimte bood, moesten asielzoekers soms urenlang wachten in de verzengende hitte. Afgelopen week liet het ministerie op het terrein van migratiedienst IND een extra paviljoen bouwen dat ook dienstdoet als wachtkamer. „Die ruimte is goed gekoeld”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Er is een „waterpunt” en een „toiletpunt”, maar bedden ontbreken.

De menselijke maat is hier volkomen zoek, reageert een woordvoerder van Vluchtelingenwerk getergd. „Het gaat om een tent met een kale houten vloer, zonder bedden of matrassen. Slechts vijftig plastic stoeltjes op anderhalve meter van elkaar, langs de wanden. Er is een airco, die het vooral koud maakt.” Het is onbegrijpelijk dat er geen rekening mee is gehouden dat het aantal asielaanvragen na het dieptepunt van de coronacrisis weer zou aantrekken, zegt de woordvoerder van Vluchtelingenwerk. „We vinden het zeer kwalijk dat mensen na een lange reis, vaak op de vlucht voor oorlog of vervolging op deze manier worden ontvangen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Asielzoeker Ter Apel sterft na eten giftige paddenstoel

Een bewoner van het asielcentrum in Ter Apel is overleden na het eten van giftige paddenstoelen.
Bronnen melden dat aan Dagblad van het Noorden . Woordvoerder Fabian Paardekooper van het COA kan vanwege de privacyregels niets over het voorval kwijt.

De asielzoeker zou soep van in de natuur geplukte paddenstoelen hebben gegeten, niet wetend dat die giftig waren. Enkele andere bewoners zouden ook van de soep hebben gegeten en ziek zijn geworden. Het COA kan ook daar niets over zeggen.

Vaderland
Het komt vaker voor dat asielzoekers in Nederland paddenstoelen plukken en er een maaltijd van bereiden. Ze doen dat in de veronderstelling dat de paddenstoelen, die lijken op die in hun vaderland, prima eetbaar zijn. Iets dat dus niet altijd het geval is.

,,Daarom waarschuwen we op verschillende manieren voor de gevaren van paddenstoelen plukken en eten’’, zegt Paardekooper. ,,We zetten informatie op de website van een asielcentrum, we plakken posters op en organiseren voorlichtingsbijeenkomsten over het onderwerp.’’

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) waarschuwde begin deze week in Dagblad van het Noorden voor het eten van paddenstoelen uit de natuur. Bij het NVIC meldden zich dit jaar al 6 personen die daardoor ziek waren geworden.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44672
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Mahalingam »

En waar komen die vergiftigingen door? Door ons ,want we hebben geen smulbossen aangelegd voor onze nieuwe Nederlanders waar die gratis uit de natuur kunnen eten.
Trouwens, ook veel inboorlingen raken iedere herfst vergiftigd . Meestal zijn dit mensen die zo natuurlijk mogelijk voedsel willen eten en zich gedragen als jagers/verzamelaars uit de steentijd, helaas zonder de bijbehorende kennis.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Agent schiet man in voet bij dreigende situatie in azc Ter Apel

De politie heeft tijdens een dreigende situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel een man in zijn voet geschoten. Het slachtoffer wordt medisch behandeld. Vier mensen zijn aangehouden, meldt de politie.

Agenten waren in de nacht van woensdag op donderdag naar het azc gekomen omdat een man met een mes dreigde. Toen de politie hem wilde arresteren verzette hij zich daartegen en kreeg hulp van andere mensen. Daarop loste een van de agenten een schot en raakte een van de verdachten in de voet.
Extra informatie via de NOS.
De politie Groningen kreeg een melding over een man die in het azc mensen zou bedreigen met een mes. Eenmaal in het azc werden agenten inderdaad geconfronteerd met een gewapende man die "zich bedreigend" opstelde. Toen de politie hem wilde arresteren, keerde ook een aantal andere aanwezigen zich tegen de agenten, meldt RTV Noord.

"De situatie was dusdanig dat een collega zich genoodzaakt heeft gezien een schot te lossen", twittert de politie. Een van de verdachten is daarbij in zijn voet geraakt. Zoals gebruikelijk als de politie heeft geschoten wordt nader onderzoek ingesteld.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Update asielzoekerscentrum in Ter Apel
Bewoners asielzoekerscentrum in Ter Apel aangehouden voor bedreiging, poging tot doodslag en vernieling

De politie heeft woensdagavond vier bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel aangehouden op verdenking van bedreiging, poging tot doodslag en vernieling.

Een van de vier werd bij de aanhouding door een politieagent in zijn voet geschoten, een andere werd met een politiehond aangehouden, tevens werd pepperspray door de agenten gebruikt.

Bewoner bedreigde beveiliger met een mes
De agenten werden woensdagavond laat naar het asielcentrum aan de rand van Ter Apel geroepen. Dit omdat een bewoner een beveiligingsmedewerker met een mes bedreigde. De agenten wilden de asielzoeker aanhouden maar enkele andere bewoners van het centrum bemoeiden zich er mee, ze probeerden de aanhouding te voorkomen.

,,Zo vernielden ze een ruit en gooiden vervolgens met grote glasscherven naar de agenten’’, zegt de politiewoordvoerder. ,,De agenten werden ook met andere voorwerpen bekogeld en daarbij bedreigd. Er was sprake van buitensporig veel geweld.’’

De situatie was zodanig bedreigend dat een van de agenten zich genoodzaakt zag een van de bewoners in zijn voet te schieten. De asielzoeker werd onder medische behandeling gesteld maar is dus een ook van de vier aangehouden bewoners. De vier zijn 20, 21, 25 en 27 jaar oud. Over hun land van herkomst worden geen mededelingen gedaan door de politie.

,,We onderzoeken de toedracht van het incident nu verder en leggen de zaak als elke zaak voor aan het Openbaar Ministerie’’, zegt de woordvoerder. ,,Het gebruik van het vuurwapen door de politie wordt onderzocht door de Rijksrecherche. Ook dat is de gebruikelijke gang van zaken.’’

Azc Ter Apel zit vol
Het asielcentrum in Ter Apel is de grootste opvanglocatie van het COA in Nederland en de plek waar vrijwel alle pas gearriveerde vluchtelingen zich melden. Ter Apel wordt daarom ook wel de asielhoofdstad van Nederland genoemd.

Het asielcentrum kan maximaal 2000 asielzoekers herbergen en zit momenteel, mede vanwege de weer stijgende instroom aan vluchtelingen, zo goed als vol. Volgens de woordvoerder van het COA verblijven er momenteel 1960 personen. Ook zij worden geconfronteerd met de corona-maatregelen zoals het onderling afstand houden.

In het asielcentrum doen zich vaker incidenten voor. Dat blijkt ook uit cijfers die de politie regelmatig voorlegt aan de gemeenteraad van Westerwolde. Voor die gemeenteraad is een grote zorg ook dat een klein groepje bewoners van het asielcentrum, veiligelanders met name, geregeld overlast in het winkelcentrum veroorzaakt, onder meer door het plegen van winkeldiefstallen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Nog een update asielzoekerscentrum in Ter Apel via de Telegraaf.
Asielzoekers die de ochtend na het incident richting de bushalte lopen, hebben het een en ander gehoord ’s nachts. „Het was ’boom boom’ ja!”, zegt een van hen opgewonden, die van het grote terrein afkomt. Hij gebaart alsof hij zelf wat gooit. Mogelijk was er drank in het spel. „Het ging even door met die mannen. ’Big fight, man’. En ’bambam’!” zegt hij.

Andere ’oorgetuigen’ hoorden vooral politie en ambulances aankomen. Het geloste schot heeft niet iedereen vernomen op het uitgestrekte asielcomplex. Ze vinden het zuur dat sommige jongemannen de boel verpesten voor de rest. „Wij doen echt niks”, zegt een vijftiger. „En er vloog wat rond”, zegt hij, wijzend op de lucht.

Veiligelanders
Het COA rept van een ’verschrikkelijk incident’ voor zowel de belaagde medewerker als ander asielzoekers, die er immers niets mee van doen hebben. „De betrokken mannen zijn veiligelanders”, bevestigt zegsman Fabian Paardekooper. „Ze zaten in hun asielprocedure.” Wat de aanleiding is van het oproer kan hij nog niet zeggen. „We wachten het politieonderzoek af. We hebben nauw contact met de politie.” Bewoners hopen dat het COA de buurt inlicht over wat er gebeurd is. „Het incident vond echter plaats op het terrein van het asielzoekerscentrum”, aldus Paardekooper. Het COA benadrukt dat het inlichten van buurtbewoners een taak is van de politie.

"Ik maak me zorgen, want er gebeurt hier echt van alles"
Willeke Vroom loopt met de hond haar ronde. „Ik maak me zorgen, want er gebeurt hier echt van alles. En nu horen we het eigenlijk betrekkelijk snel omdat er geschoten is. Maar wel via het nieuws.. Maar tot in het dorp is het telkens raak en dat al jarenlang.”

Het zit haar en man Wim Vroom (die in 2018 levensgevaarlijk gewond raakte bij een steekincident met een later veroordeelde jonge Algerijn) vooral dwars dat het wederom zogenoemde ’veiligelanders’ zijn die onrust veroorzaken. Ze benadrukken dat overlastveroorzakers soms zomaar opduiken en niet perse tijdelijke bewoners van het bekende asielcomplex zijn. „Afgelopen week nog liepen er een aantal door de straat, jonge jongens die elders in het land van de radar waren verdwenen. Illegalen die geen kans maken op een status en blijkbaar op roverspad waren.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Buschauffeurs voelen zich opnieuw onveilig in Ter Apel

Chauffeurs van Qbuzz trekken samen met de FNV aan de bel vanwege de situatie op buslijn 73 tussen Ter Apel en Emmen. De chauffeurs voelen zich opnieuw onveilig en willen extra maatregelen in de bus die in de buurt van de asielzoekersopvang in Ter Apel stopt.

In het verleden waren er regelmatig opstootjes in de bussen van lijn 73. De raddraaiers waren voornamelijk asielzoekers uit zogeheten veilige landen. Allerlei maatregelen zorgden ervoor dat de overlast verminderde, maar sommige maatregelen zijn alweer afgeschaft of afgeschaald.

'Vorige week nog een lastige passagier'
'De bushalte aan de Hoofdstraat in Ter Apel richting Emmen geeft nu veel problemen', weet buschauffeur Dirk Visser. Dat komt omdat die halte de dichtstbijzijnde halte is voor asielzoekers in de opvang van Ter Apel.

Hij vertelt dat hij vorige week nog een lastige passagier had: 'Een grote man kwam binnen en zei dat hij alleen maar contant geld had om een buskaartje te betalen, maar ondertussen zie je wel ov-kaarten in zijn portemonnee. Vervolgens probeert hij medepassagiers te bewegen om een kaartje voor hem te kopen, wat dan ook lukt. Je hebt dan al wel weer vijf minuten vertraging opgelopen.'

Volgens Visser zorgen dit soort incidenten voor onveilige gevoelens bij chauffeurs: 'Er staat een groot iemand voor je die allerlei bewegingen staat te maken. Je staat er vervolgens wel helemaal alleen voor bij de halte als het escaleert.'

In 2018 ook al veel onrust over lijn 73
Het is niet de eerste keer dat buschauffeurs aan de bel trekken over het onveiligheidsgevoel. Dat gebeurde ook in 2018 toen chauffeurs dreigden om haltes bij het asielzoekerscentrum over te slaan. Uiteindelijk kondigt voormalig staatssecretaris Mark Harbers aan dat een speciale pendelbus, in de volksmond 'asielbus', bewoners van de opvang in Ter Apel naar het station in Emmen brengt.

Die 'asielbus' rijdt nog steeds, maar wel in afgeslankte vorm. De bus rijdt alleen in de ochtend, eind van de middag en avond. Tussen 12.00 en 16.45 uur rijdt er geen bus. Ook reden er een tijdje beveiligers mee op de reguliere buslijn om opstootjes te voorkomen, maar daaraan kwam begin vorig jaar een eind.

'Pendelbus moet weer de hele dag rijden'
De afschaling van de maatregelen is volgens buschauffeur Dirk Visser de reden voor de onrust onder chauffeurs. Hij pleit daarom voor de terugkeer van een pendelbus voor asielzoekers die de hele dag rijdt. Ook wil hij dat boa's vaker op de reguliere buslijn gaan controleren.

FNV onderzocht onveiligheidsgevoel onder chauffeurs
Visser is niet de enige buschauffeur die zich zorgen maakt. De FNV heeft onderzocht of buschauffeurs zich veilig voelen tijdens hun werk. Zo'n tachtig buschauffeurs hebben een vragenlijst ingevuld. Negen op de tien chauffeurs zeggen wel eens een onveilig gevoel te hebben.

Volgens vakbondsbestuurder Edwin Kuiper liegen die cijfers niet: 'Mijn oproep is dan ook om ermee aan de slag te gaan', zegt hij. Kuiper pleit voor een structurele oplossing: 'Alle betrokken partijen moeten de handen ineen slaan. Provincies, gemeentes en het OV-bureau. Er moet voor eens en altijd een plan komen zodat je niet over twee jaar weer terug in deze discussie komt.'

Qbuzz houdt vinger aan de pols
Qbuzz laat in een reactie weten het gevoel van onveiligheid te herkennen. Het bedrijf geeft aan dat het incidenten registreert en onder andere doorgeeft aan gemeenten en het ministerie, maar dat het 'lage aantal gemelde incidenten niet maatgevend is voor het gevoel van onveiligheid'.

Wel geeft Qbuzz toe dat er 'verbetering mogelijk is in het opvolgen van de gemelde incidenten en het terugkoppelen van het gevoerde beleid'. De vervoersmaatschappij zegt de vinger aan de pols te houden en bekijkt of de huidige maatregelen afdoende zijn wanneer het aantal reizigers straks weer toeneemt.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »


Collectief winkelverbod voor overlast gevende asielzoekers Ter Apel

- Om de door asielzoekers veroorzaakte overlast de kop in te drukken, wordt in Ter Apel alsnog een collectief winkelverbod ingevoerd.

In eerste instantie wordt het van kracht in drie winkels; de vestigingen van Jumbo, Aldi en Hema. „Maar andere winkeliers kunnen zich erbij aansluiten”, zegt Jumbo-eigenaar Monique van Zijl.

Huisvredebreuk
Het verbod is, zoals de regels willen, aangevraagd bij het landelijk Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het houdt in dat iemand die in een van de deelnemende winkels een strafbaar feit begaat, eerst een ’collectieve waarschuwing’ krijgt. Als de betrokkene binnen een jaar nog eens over de schreef gaat, wordt het verbod van kracht. Hij mag dan niet meer in een van de winkels komen en maakt zich schuldig aan huisvredebreuk als hij dat wel doet.

Het CCV regelt dat de deelnemende winkeliers gegevens kunnen inzien over degenen voor wie het winkelverbod geldt. „Dat kan op een speciale, afgeschermde site, zodanig dat wordt voldaan aan de eisen van de Autoriteit Persoonsgegevens”, zegt CCV-woordvoerder Martijn Wildeboer. Hij bevestigt dat meer winkeliers in het grensdorp zich bij de regeling kunnen aansluiten en dat Ter Apel momenteel de enige plaats in Groningen is waar dit middel wordt ingezet.

Diefstallen en agressiviteit
De handelsvereniging in Ter Apel probeerde enkele jaren geleden al eens een collectief verbod van kracht te laten worden, maar constateerde toen dat er te weinig draagvlak was. Maar in de drie genoemde winkels is de overlast zodanig dat dit middel daar toch wordt ingezet. De overlast wordt vaak veroorzaakt door uit veilige landen afkomstige bewoners van het plaatselijke asielcentrum. „Waarbij het niet alleen gaat om diefstallen, maar ook om agressiviteit waarmee die gepaard gaan”, stelt Van Zijl.

Niet zaligmakend
Ze benadrukt dat ze het collectief winkelverbod absoluut niet als hét zaligmakende middel tegen de overlast ziet. „We hopen ook en vooral op de extra sombere opvang voor veiligelanders in het asielcentrum. Die moet ervoor zorgen dat het voor die groep niet meer leuk is om naar Ter Apel te komen.”

Van Zijl sprak die hoop ook uit tijdens onlangs gevoerd overleg met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van Asielzaken. De ketenmariniers Cor de Lange en Henk Wolthof, door ’Den Haag’ belast met de bestrijding van de overlast, waren daarbij aanwezig. De Lange is blij dat het collectief winkelverbod alsnog wordt ingevoerd. „Het is ook een middel dat kan helpen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Vandaag 15/6.
Opnieuw incident op buslijn 73 Ter Apel; chauffeurs zijn agressie asielzoekers zat

Een buschauffeur op lijn 73 tussen Emmen en Ter Apel heeft maandag de politie ingeschakeld nadat een asielzoeker met twee toezichthouders op de vuist was gegaan. Volgens vakbond FNV is het aantal incidenten op de buslijn gestegen sinds de bezuiniging op de speciale pendeldienst voor bewoners van het azc in Ter Apel.

Chauffeur Martijn Mulder vertelt wat hij maandagmiddag tijdens zijn dienst meemaakte: 'Ik kwam tegen half zes aan bij het station in Emmen. Daar stond al een grote groep passagiers te wachten., waaronder een groep asielzoekers. Dat is op zichzelf niks bijzonders. Toen ze binnenstapten, hadden een paar geen mondkapje op. Daar zei ik wat van, maar dat hielp niet echt. Maar toen eentje binnenstapte zonder in te checken, heb ik twee toezichthouders [beveiligers - redactie] erbij gehaald. Kort daarna ging een passagier met hen op de vuist.'

Noodknop voor de politie
Deze man had volgens Mulder overigens wel betaald voor de reis, maar weigerde een mondkapje te dragen. Toen de beveiligers hem daarop aanspraken, liep de situatie uit de hand.

Mulder: 'Ik heb toen op de noodknop gedrukt, maar het duurde nog even voordat de politie er was. Ondertussen verplaatste de vechtpartij zich naar voren, pal voor mijn plek. Dat was heel heftig. Ik kon geen kant op. Het kuchscherm zwaaide heen en weer. Ik was bang dat het zou knappen. Overigens probeerden andere passagiers hem nog te corrigeren. Dat maak je niet vaak mee.'

Het voorval is Mulder niet in de koude kleren gaan zitten. 'Nu gaat het wel weer, maar ik was even behoorlijk van de kaart. Ik heb de bus leeg naar Veendam gereden, omdat die daar volgens dienstregeling zou moeten eindigen. Maar de passagiers zijn door een collega met een andere bus vervoerd.' Later op de avond hervat Mulder zijn dienst en maakt die volgens volgens planning af.

Mulder maakt vaker incidenten op lijn 73 mee, waar volgens hem asielzoekers uit Ter Apel bij zijn betrokken. 'Ik rij meer dan vijf jaar op lijn 73. Het aantal incidenten neemt toe sinds de pendeldienst tussen Emmen en Ter Apel minder is gaan rijden en er minder beveiligers zijn. Dit is voor mij het derde incident in drie maanden, maar zo heftig als gisteren heb ik nog niet eerder meegemaakt.'

'Chauffeurs willen weer speciale pendeldienst'
Het verhaal van Mulder staat niet op zichzelf, zeg Edwin Kuiper, bestuurder bij FNV Vervoer. De vakbond schreef in april een enquête uit onder de buschauffeurs, die rijden op lijn 73 en / of 72 (zie kader). In totaal zijn dat er 130 tot 140, schat Kuiper. 'Daarvan hebben er tachtig gereageerd, een grote respons.' De uitkomst is volgens hem duidelijk: 'De chauffeurs geven aan dat hun werk onveiliger is geworden. Ze willen dat de speciale pendeldienst weer vaker gaat rijden en dat er meer beveiligers op de bussen worden ingezet.'

De incidenten op lijn 73 rondom lastige asielzoekers uit Ter Apel hebben in het verleden vaker het nieuws gehaald. Naar aanleiding daarvan werd als proef een speciale pendeldienst tussen het station in Emmen en het azc in Ter Apel in het leven geroepen. Ook kwamen er extra beveiligers. Het ministerie van Veiligheid en Justitie betaalde aanvankelijk alle kosten. Later ging de regie over naar de gemeente, maar die kreeg te weinig geld van het ministerie om de pendeldienst volledig overeind te houden.

De chauffeurs en de vakbond zien de huidige situatie zo snel mogelijk ongedaan gemaakt. Woensdag staat de kwestie zowel bij de gemeenteraad van Westerwolde als bij de Provinciale Staten op de politieke agenda. Mulder en Kuiper zullen bij beide gelegenheden hun verhaal doen.
Reactie Qbuzz
'Wij zien niet echt een toename van het aantal incidenten op lijn 73', zegt Qbuzz-woordvoerder Michel van der Mark. 'Maar uit de enquête van de FNV blijkt dat het gevoel van onveiligheid onder de chauffeurs wel is toegenomen. Dat gaat ons aan het hart, want een veilige werkplek is heel belangrijk. Dus we hebben zeker begrip voor de chauffeurs.'

Maar Qbuzz gaat niet over de pendeldienst, voegt de woordvoerder daar meteen aan toe. 'Wij zijn daarvoor niet verantwoordelijk. Die pendeldienst is niet van ons. Wij hebben daarvoor het geld ook niet. Het ministerie gaat hierover.'

Ook lijn 72
De problemen spelen zich voornamelijk af op lijn 73, de lijn Emmen - Ter Apel - Veendam. Maar ook de chauffeurs van lijn 72 hebben er soms mee te maken. Dat is de bus tussen Emmen en Winschoten, Die stopt ook in ter Apel.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Ariel »

Per direct extra pendelbussen tussen AZC Ter Apel en Emmen

De dienstregeling van de pendelbus tussen het asielzoekerscentrum in Ter Apel en het station in Emmen wordt per direct uitgebreid. De provincies Groningen en Drenthe staan tot tenminste september garant voor de extra kosten.

Directe aanleiding voor de uitbreiding zijn de nieuwe incidenten op de reguliere buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel. Afgelopen maandag ging het drie keer mis.

Voor de gedeputeerden mobiliteit Cees Bijl van Drenthe en Fleur Gräper van Groningen is de maat vol. Ze benadrukken dat het Rijk uiteindelijk verantwoordelijk is voor het structureel oplossen van de overlast. Maar de veiligheid van de chauffeurs en reizigers staat voorop.

Daarom willen Gräper en Bijl niet langer wachten en geven ze zelf opdracht voor uitbreiding van de pendeldienst. Bijl ziet het als een tijdelijke noodmaatregel. Met de gemeente Westerwolde, die de pendeldienst uitvoert, zijn daarover inmiddels afspraken gemaakt. De provincies en de gemeente Westerwolde gaan de rekening voor de uitbreiding van de pendeldienst uiteindelijk bij het rijk neerleggen.

VVD-statenlid Karin Zwaan, die al langer aandacht vraagt voor de problemen rondom de veiligelanders in het OV, laat weten: "Ik ben blij dat de gedeputeerde nu ook aangeeft het zat te zijn en dat het Rijk nu echt aan zet is. Het is een eerste stap in de goede richting naar een structurele oplossing." FNV streekvervoer-bestuurder Edwin Kuiper en Qbuzz-buschauffeur Martijn Mulder bij wie maandagavond nog een fors incident in zijn bus tussen Emmen en ter Apel was zijn blij met de tijdelijke maatregel van beide provincies: "Het is inderdaad een goede eerste stap. Maar we weten nog niet hoe vaak de de asielbus gaat rijden en tot hoe laat 's avonds. En we willen ook extra veiligheidsmensen. Toezichthouders en BOA's op de bussen."

Oplossingen kwamen en gingen
Al jaren lang zijn er problemen met zogeheten veiligelanders, oftewel asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsstatus. Deze groep wil niet betalen voor de bus en treinritten. Er kwamen boa's in de bussen, en bij de eindhaltes. Ook kwam er een permanente speciale asielbus tussen het AZC Ter Apel en Emmen. De incidenten namen daardoor af.

Maar er zijn nu steeds minder boa's in de bussen, toezichthouders bij de eindhaltes en op de dienstregeling van de asielbus is fors bezuinigd. Daardoor zitten de veiligelanders weer in de normale OV-bussen en stijgt het aantal incidenten weer. Uit een recente enquête onder tachtig chauffeurs van Qbuzz die de lijnen 72 en 73 rijden langs het AZC ter Apel bleek dat negen van de tien buschauffeurs zich onveilig voelen op die ritten.

Arriva
Als de veiligelanders in Emmen overstappen van de bus op de trein schuift het probleem van het zwartrijden en de overlast door naar het bordje van Arriva. Ook Arriva heeft al maatregelen genomen. Zo rijden er vaker twee stewards op een trein, maar dat werkt volgens de vervoerder, het treinpersoneel en vakbond VVMC nog onvoldoende. Bovendien rijden er door de dubbele inzet ook treinen rond waar geen steward is en dan staat een machinist er bij een incident helemaal alleen voor.

Arriva en de VVMC hebben daarom bij de provincies Drenthe en Overijssel om geld gevraagd voor meer boa's. Die moeten op de perrons in Emmen en Zwolle permanent vervoersbewijzen controleren. Bijl en Gräper gaan de komende tijd met het rijk, de OV-vervoerders en het COA "de gesprekken intensiveren" om een structurele oplossing te krijgen.

Provinciale Staten praten vandaag over de overlast door veiligelanders. Bijl verwacht dat er in ieder geval geen bezwaren zullen zijn tegen de kosten die de provincie tijdelijk op zich neemt voor de uitbreiding van de asielbus. FNV'er Kuiper en chauffeur Mulder gaan inspreken.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44672
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Ter Apel

Bericht door Mahalingam »

En die pendelbus, is dan een gewone bus of iets van dit type?

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie