Oudheidense spiritualiteit trekt Europeanen meest aan

Plaats reactie
Sjeng
Berichten: 5516
Lid geworden op: di dec 07, 2004 3:52 am

Oudheidense spiritualiteit trekt Europeanen meest aan

Bericht door Sjeng »

Europa keert terug naar zijn wortels
Jeff Fountain: Oudheidense spiritualiteit trekt Europeanen enorm aan, veel meer dan islam

Bron: refdag.nl

HEERDE - Komende maandag, 31 oktober, is het weer hervormingsdag. Maar het percentage Europeanen dat dit nog weet, neemt steeds verder af. Het aantal Europeanen daarentegen dat op die dag het Halloweenfeest zal vieren, groeit alleen maar. Het tekent de geestelijke situatie van dit moment, stelt Jeff Fountain. „Europa keert terug naar zijn wortels.”

Wat heeft Europa tot Europa gemaakt? Wie zijn de Europeanen?

„Eigenlijk”, zegt de leider van Jeugd met een Opdracht (JmeO) Europa, „is Europa geen apart continent, zoals Afrika of Amerika. Europa is in feite een schiereiland, één met Azië. En de Europeanen: hun wortels liggen in het oosten, hun talen gaan terug op het Indo-Europees, hun voorouders waren polytheïsten.”

Met „de komst van de Bijbel en het verhaal van Jezus”, eeuwen geleden, veranderde het gelaat van het werelddeel, aldus Fountain. „Europa kreeg een eigen identiteit. En uiteindelijk werd het gezien als een apart werelddeel.”

Maar wat nu Europa die Bijbel aan de kant heeft geschoven? „We zien het voor onze ogen gebeuren”, vervolgt hij. „Europa keert terug naar zijn wortels. „Europa”, schreef Carl Gustav Jung ooit, „is een christelijke kathedraal, gebouwd op heidense fundamenten.” Nu die kathedraal steeds verder wordt afgebroken, worden de fundamenten, de voorchristelijke fundamenten, weer zichtbaar.”

Opwekking
”Evangelisatie in een nieuwe tijd”, zo luidt het thema van een congres dat van 31 oktober tot en met 3 november plaatsheeft in de Zwitserse stad Basel. Organisator is het evangelisatienetwerk Hope for Europe (waarvan Fountain een van de initiatiefnemers is), dat ondersteund wordt door organisaties als Agapè, Operatie Mobilisatie en JmeO.

„De belangrijkste opwekking die momenteel in Europa gaande is, is die van de oudheidense spiritualiteit”, aldus de organisatoren in een vooraankondiging. „Ze wordt genoemd de „nieuwe spiritualiteit” en ze heeft vermoedelijk een veel grotere invloed op de toekomst van Europa dan de islam. Waarom? Gewoon, omdat ze een veel grotere aantrekkingskracht op de Europeanen heeft.”

Centraal op de conferentie (Fountain spreekt liever van een „consultation”, een raadpleging) staan vragen als: „Zijn christenen, is de kerk zich bewust van deze verandering in het geestelijke landschap van Europa? Wat moet onze reactie zijn? Hoe effectief is ons werk om deze ’nieuwe’ Europeanen te bereiken? Wat zou deze newagebeweging mogelijk tot de kerken kunnen zeggen?”

Geen modeverschijnsel
Vijfentwintig jaar geleden, zegt Fountain, „kwam de newagebeweging ook in Nederland sterk op. Mijn reactie was toen: Het zal wel een modeverschijnsel zijn dat weer overgaat. Maar het was géén modeverschijnsel - en ik ben daarachter gekomen toen ik in aanraking kwam met een Bosnische vrouw uit die wereld. Een „heidense, jungiaanse, feministische archetype psychotherapeute” noemde ze zichzelf.

Sinds die ontmoeting ben ik meer en meer gaan zien dat het denken dat zij vertegenwoordigde, het oudheidense, animistische denken, een enorme aantrekkingskracht uitoefent op Europeanen. Veel meer dan de islam, die zo veel aandacht krijgt in de media.”

„Kijk maar om je heen”, zegt de JmeO-leider, wiens wieg in Nieuw-Zeeland stond maar die nu in Heerde woont. „In de zakenwereld, in de academische wereld, in de reclamewereld. Het is religie, spiritualiteit wat de klok slaat. Ik kreeg net een mailtje van een Duitse collega. Hij schreef: Bijna alle reclames van dit moment hebben een spirituele dimensie.

Neem ook de populariteit van wicca, van Halloween, hekserij, satanisme. Of yoga, reiki - hier een eindje verderop, langs de snelweg, staat ook een reikicentrum. Het thema van de Boekenweek was magie. En waarom is een boek als ”De Da Vinci Code” zo populair? Of Harry Potter? Loop de doorsnee boekwinkel binnen: de schappen liggen vol met esoterie, religie.”

Maar we willen er niet aan, constateert Fountain. „Laatst zat ik bij een diner naast twee echtparen. Het ene echtpaar geloofde eigenlijk niet dat new age in Nederland erg van de grond komt. In Engeland is het veel erger, zeiden ze. Maar toen vertelde de man van het andere echtpaar zijn verhaal. Hij zei: U wilt niet geloven waar ik mij allemaal mee bezig heb gehouden. Met satanisme, met wicca. Ik kon een glas bewegen zonder het aan te raken. Tot op het moment dat ik tot Jezus kwam. Toen heb ik alles, waaronder al mijn boeken, verbrand. Maar zoals ik toen leefde, leven op dit moment duizenden Nederlanders.””

Kerk
In Europa heeft momenteel een „megashift in wereldbeschouwing” plaats, stelt Fountain. „Er is sprake van een grote geestelijke honger. Rationalisme en materialisme, de dominante wereldbeschouwingen tot op heden, blijken achterhaald. De mens blijkt tóch een geestelijk wezen te zijn. Maar, de laatste plek waar die mens, waar de Europeaan op dit moment zijn voedsel gaat halen, is de kerk. En wat mij betreft is de grote vraag: Hoe komt dat?

Dat is ook de reden waarom we deze consultation organiseren. Want in mijn ogen zijn we er als kerk niet met alleen te waarschuwen tegen new age. We zullen ons ook de vraag moeten stellen hoe we op de huidige honger naar religie, naar spiritualiteit, kunnen inspelen. Hoe vertalen we de taal van Jezus in de taal van deze mensen? Hoe brengen we hen bij Jezus? Overigens: christelijke organisaties in Engeland -Churches Together for England bijvoorbeeld- zijn al veel verder met het nadenken over deze vragen dan wij in Europa.”

Dat de conferentie op 31 oktober begint, heeft een reden, zegt hij. „Eigenlijk is onze vraag: Europa, welke toekomst kiest u? Gaat u terug naar de Bijbel? Of gaat u terug naar uw heidense wortels - met alle gevolgen van dien?”

Groot is de belangstelling voor de „consultation” niet. Op dit moment hebben zich zo’n vijftig deelnemers ingeschreven. Maar misschien is het het begin, zegt Fountain. „Het begin van een comeback van het christelijk geloof in Europa. In elk geval willen we deze conferentie jaarlijks terug laten komen.”

Zou het zo kunnen zijn dat God -om Luther te citeren- de kandelaar al uit Europa heeft weggenomen? En, schreef Luther, „hin ist hin”, weg is weg.
„Ik zie dat niet als het karakter van God. Is dat dan Gods wil? Ik geloof dat niet. Zelfs de ontrouwe vrouw van Hoséa nam Hij terug. Ik hoor het ook in evangelische kring zo vaak: We leven in de laatste dagen, in de eindtijd. Dan denk ik: Moeten we dan maar stil gaan zitten? Ik zie ook te veel tekenen van hoop. In mijn boek ”Leven als volk van hoop” noem ik er zelfs zeven, waaronder de nieuwe geestelijke honger, de vele nieuwe gebedsinitiatieven, de komst van Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse christenen naar Europa. Nee, ik ben niet pessimistisch. Ik heb hoop voor Europa.”

Link naar artikel: http://www.refdag.nl/artikel/1235162/Eu ... rtels.html
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)
Gebruikersavatar
wodan82
Berichten: 17
Lid geworden op: zo nov 21, 2004 11:29 am

Bericht door wodan82 »

Mooi :D . Alleen jammer dat we blijkbaar weer op een hoop worden gegooid met die commerciële new agers.

Om even Ram Swarup, de invloede rijke hindu-intelectueel, aan te halen : Pagan renaissance is overdue

Voor degene die meer geïntreseert zijn in het Heidendom : www.heidendom.nl

Het forum van deze stek bevindt zich op : http://heidensforum.dyndns.org/forum/index.php

Ik plaats dit bericht ook maar gelijk even daar :wink: .
unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: do dec 09, 2004 11:02 pm

Bericht door unholy »

God is dood, lang leve de nieuwe goden ?

Wat is het toch met mensen, die enorme behoefte om iets buiten jezelf te zoeken terwijl er nog zoveel in jezelf te vinden is?
Sjeng
Berichten: 5516
Lid geworden op: di dec 07, 2004 3:52 am

Bericht door Sjeng »

God is dood, lang leve de nieuwe goden ?

Wat is het toch met mensen, die enorme behoefte om iets buiten jezelf te zoeken terwijl er nog zoveel in jezelf te vinden is?
Het gaat niet zozeer over nieuwe goden, maar over spiritualiteit en dergelijke.
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)
unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: do dec 09, 2004 11:02 pm

Bericht door unholy »

Sjeng schreef:Het gaat niet zozeer over nieuwe goden, maar over spiritualiteit en dergelijke.
Stop het in een grote zak, hier en daar wat onlogische dogmatische ideeën erbij, en het begint van voor af aan....
Sjeng
Berichten: 5516
Lid geworden op: di dec 07, 2004 3:52 am

Bericht door Sjeng »

unholy schreef:
Sjeng schreef:Het gaat niet zozeer over nieuwe goden, maar over spiritualiteit en dergelijke.
Stop het in een grote zak, hier en daar wat onlogische dogmatische ideeën erbij, en het begint van voor af aan....
unholy, ik vind je voor de rest een toffe gozer, maar omdat al die religies de wereld in hel en verdoemenis storten, wil nog niet zeggen dat spiritualiteit iets is waar bloed aan kleeft. Wie er behoefte aan heeft, doe je best om je spirituele behoefte te bevredigen, wie er geen behoefte aan heeft, doe het vooral niet. Dit staat los van goden, religies ed.

Weet je, ik luister graag 's avonds ceedeetjes met Keltische spirituele muziek. Geeft me een prettig gevoel. Is daar wat mis mee dan? :roll:
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)
unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: do dec 09, 2004 11:02 pm

Bericht door unholy »

Ik ben blij dat je me een beste gozer vind :wink:

Maar over spiritualiteit, geloof en paganisme en noem maar op heb ik een mening;

Het is simpelweg niet empirisch te bewijzen, nog zit er ene logica aan ten gronde. Dergelijke zaken zijn ten alle tijden zeer gevoelig voor dogmatische benaderingen. Dit omdat het rationeel niet uit te leggen is. Dat komt bij mij al in een verdacht daglicht...


Het luisteren naar CD tjes kan iemand dan spiritueel opvatten, prima. Ik luister ook graag cd tjes vind ik ontpannend.

Maar allerlei stromingen die zich met spiritueel / paranormaal / geloof /etc. etc. bezighouden kunnen moeilijk zelfkritiek hebben, hetgeen ook moeilijk is want er niets rationeels aan.....

Wie controleert wie en hoe kan je een gevaarlijke dogmatiek voorkomen, niemand heeft enige autoriteit wanneer we iets buiten de ratio plaatsen en daar een prominente plaats aan geven...

Er zijn nu heel wat van die spirituele boeken mijn ogen gepasseerd, maar geen schrijver ontkomt aan onlogische gevolgtrekkingen logisch te gaan noemen.

Waar ik me dan ook nog eens zorgen over maakt is de enorme hype omtrent allerlei spirituele zaken, waarin de commercie een grote rol begint te spelen. Ideaal, een produkt waarvan je van te voren al kan zeggen dat je het nooit kan meten op z'n effectiviteit :?:

Misschien moet ik het zo stellen, wanneer is het persoonlijk en wanneer begint het groepsmatig te worden :roll:
Sjeng
Berichten: 5516
Lid geworden op: di dec 07, 2004 3:52 am

Bericht door Sjeng »

Het is simpelweg niet empirisch te bewijzen, nog zit er ene logica aan ten gronde. Dergelijke zaken zijn ten alle tijden zeer gevoelig voor dogmatische benaderingen. Dit omdat het rationeel niet uit te leggen is. Dat komt bij mij al in een verdacht daglicht...
Zolang men niemand kwaad doet, geen heilige boeken heeft die oproepen tot haat en doden van vele mensen en groepen, geen achterlijke gebruiken de ronde doen mag het van mij best, ook al is het niet empirisch te bewijzen of wat dan ook.
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)
unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: do dec 09, 2004 11:02 pm

Bericht door unholy »

Sjeng schreef:Zolang men niemand kwaad doet, geen heilige boeken heeft die oproepen tot haat en doden van vele mensen en groepen, geen achterlijke gebruiken de ronde doen mag het van mij best, ook al is het niet empirisch te bewijzen of wat dan ook.
Maar net als bij religie is elk controle mechanisme gedoemt te mislukken, men kan zich altijd beroepen op iets vaags als geloof, spiritueel, para-normaal....

Wie geeft mij dan de garantie dat een bewegig niet zal uitgroeien tot én grote commerciele campagne, als dat al niet zo is ?

Maar erger nog, het behoeft geen genie om te bedenken dat ook sektes zullen ontstaan die daadwerkelijk schadelijk zijn, voor zover die er al niet zij (geweest)....

En uiteindelijk behoeft het ook geen genie om te bedenken dat er bepaalde groeperingen als sektes zullen beginnen en als geloven domineren om de behoeftes van het collectief te bevredigen, zal een godsdienst altijd vredig blijven (toegegeven gebebeurt ook) of niet?

Vandaar dat de opmerking God is dood leven de goden niet uit de lucht is gegrepen.... :wink:
Sjeng
Berichten: 5516
Lid geworden op: di dec 07, 2004 3:52 am

Bericht door Sjeng »

Vandaar dat de opmerking God is dood leven de goden niet uit de lucht is gegrepen....
Je hebt een punt, maar dit geld voor ideologieën en groepsvorming van mensen in het algemeen. Zowel religieus getint (islam-fascisme) alswel seculier getint (denk aan fascisme, communisme)
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)
unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: do dec 09, 2004 11:02 pm

Bericht door unholy »

Kijk, misschien ben ik erg ultra atheïstisch maar wat ik zo ontzettend jammer vind is dat geloven altijd worden vervangen door nieuwe geloven cq. para-normale zaken. Dat vind ik zo jammer omdat we nu feitelijk veel beter kunnen gaan kiezen voor een reeële en rationele manier van omgaan met het lvenen en dus de maatschappij. Vrijwel ieder bloederig geloof kent zijn wordtels in (vaak kleine en goedbedoelende) sektes om vervolgens uit te monden in zevenkoppige draken. Bij mij is het verlichtingsideaal nog niet helemaal verloren :wink:
Plaats reactie