Wat wordt het Europese verhaal van Rutte?

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 65576
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Wat wordt het Europese verhaal van Rutte?

Berichtdoor Ariel » Ma Mei 14, 2012 11:40 am

Wat wordt het Europese verhaal van Rutte?

Als het op televisie over de Europese Unie gaat, is het oppassen geblazen. Kijkers zappen weg, presentatoren komen in de problemen omdat ze niets snappen van de Europese Unie en de Europese functionarissen door elkaar gooien. Zelfs politici blijken amper op de hoogte.

Mona Keijzer, een van de zes kandidaat-lijsttrekkers van het CDA, is waarschijnlijk niet de enige politicus die niet weet wie de president van de Europese Centrale Bank is. Ze redde zich er in Nieuwsuur uit door de vraag niet relevant te verklaren. Ze wil immers geen premier worden.

Maar het leek er sterk op dat hier een politicus stond die geen besef heeft van de context waarin Nederland internationaal opereert. Ze was vast niet de enige van de zes kandidaatlijsttrekkers. Sterker: menig Kamerlid weet weinig van de Europese Unie, terwijl naar schatting driekwart van de wetten een oorsprong heeft in Brussel.

Thema
En toch zal het de komende maanden vaak over Europa gaan. Niet alleen omdat Geert Wilders het thema alvast heeft gemunt, maar vooral omdat de eurocrisis het continent in zijn greep heeft en de actualiteit het zal afdwingen.

Maar wat moet het strijdpunt zijn? Nederland uit de Unie, zegt de PVV. De partij komt vast nog met een toelichting hoe dat moet. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, waar de Unie al veel langer omstreden is, heeft niemand een alternatief.

Nigel Farage, de door PVV'ers bewonderde europarlementariër van UKIP (United Kingdom Independence Party) bekende afgelopen week in de Brusselse wandelgangen dat het tijd wordt dat hij met een alternatief komt en niet alleen maar 'eruit' roept. Des te boeiender om straks in Wilders' programma te lezen hoe een van de stichters van de Unie eruit zou kunnen stappen.

Banaan
Premier Mark Rutte (VVD) gaf er in de laatste uitzending van Pauw & Witteman blijk van nog niet echt klaar te zijn voor het Europadebat. Eerst ontkende hij dat de verkiezingen over Europa zouden gaan, vervolgens noemde hij Europa ‘middel en niet het doel’ en toen begon hij ook nog over te veel regels uit Brussel en liet zelfs de kromme banaan vallen.

Dat de premier van een land over bananen begint – terwijl hij waarschijnlijk ook nog komkommers bedoelde – is onnozel. Alsof het daar om gaat in de Unie. Maar misschien heeft Rutte wel net zo weinig met de Unie als met de Grieken.

Export
Met het verhaal ‘we verdienen ons geld aan Europa, want we leven van de export’ komt hij er niet. Dat is veel te abstract voor Henk en Ingrid, of Miesje en Jacqueline, die VVD-minister Ivo Opstelten op de Libelle Zomerweek had ontmoet.

Het wordt nog een klus om de baten van Europa helder te maken. Zodra het concreet wordt, weten politici het zelf vaak ook niet meer. Rutte had het nota bene over 350 miljoen burgers, maar de Europese Unie heeft er inmiddels 500 miljoen. Meer dan de Verenigde Staten dat er 310 miljoen telt.

Maar juist burgers hebben weinig in te brengen in de Unie. Veel van hen hebben er niets mee, om het in Ruttes woorden te zeggen.

Probleem
De samenleving boeit het niet en de politiek heeft geen verhaal. Dat wordt het echte probleem voor Rutte, maar ook voor het CDA dat zich heilig heeft voorgenomen nooit meer een eurosceptische campagne te voeren, zoals bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009. Lijsttrekker Wim van de Camp pleitte toentertijd voor een fikse korting van het Europese budget, maar na de verkiezingen stemde hij telkenmale voor verhoging.

De Europese Unie van de burgers bestaat niet, hoe laag eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) de prijs van bellen en internetten in het buitenland ook weet te krijgen. En hoe amechtig de Unie ook probeert die burgers erbij te betrekken: ze kunnen nu zelfs onderwerpen in Brussel agenderen.

Bedrijfsleven
De Unie heeft zich ontwikkeld onder druk van het bedrijfsleven, dat in Brussel grote invloed heeft, en als gevolg van de val van de Berlijnse Muur die een ongekende uitbreiding van de Unie tot gevolg had.

De burger zag het allemaal gebeuren maar had er part noch deel aan. Om dat gevoel voor 12 september weg te poetsen vergt wel heel slimme spindoctors. En dan moet de muntunie intussen natuurlijk niet uit elkaar spatten.

Carla Joosten

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Bruss ... -Rutte.htm
Wim Camp, CDA... 'De islam is onze bondgenoot"
I Stand with Israel

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 65576
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wat wordt het Europese verhaal van Rutte?

Berichtdoor Ariel » Ma Mei 14, 2012 11:44 am

Griekse exit uit de euro is onvermijdelijk

Grieks vertrek uit muntunie is niet meer te voorkomen, al blijven de gevolgen voor de andere eurolanden ongewis

Door Carla Joosten

Een Grieks vertrek uit de eurozone is onvermijdelijk nu de Griekse politici niet tot overeenstemming komen voor een noodregering. Maar het blijft een riskante operatie omdat onduidelijk is hoe de financiële markten reageren.

De crisis is al ernstig, maar de Grieken kiezen ervoor om er nog een schepje bovenop te doen door te kiezen voor partijen die weigeren opgelegde bezuinigingen door te voeren.

Het is begrijpelijk dat de bevolking wanhopig is, maar het is ernstig dat politici er niet in slagen om tot een akkoord te komen voor een nieuwe regering.

Water
Het land was al een veel te zwakke deelnemer in de muntunie, maar blijkt nu ook nog een onbetrouwbare partner.

De andere landen van de eurozone moeten zich niet laten verleiden om de gemaakte afspraken in ruil voor hulp verder te verzachten. In dat geval rekenen ook andere zwakke broeders op die versoepeling en valt het hele Europese reddingsbeleid in het water.

Belastingbetalers
De keuze is aan de Grieken zelf. In de eurozone blijven, betekent afspraken nakomen. Bij een vertrek blijft het land zitten met een enorme schuldenberg die het in geen jaren kan terugbetalen.

De belastingbetalers in de overige eurolanden betalen het gelag. Alleen de Duitsers zouden al tegen de 80 miljard euro moeten betalen.

Maar ook Nederland gaat het miljarden kosten.

Onbezonnen
Allemaal als gevolg van een onbezonnen start van een muntunie in een Europa met veel te grote economische en culturele verschillen om gezamenlijk één munt te kunnen hebben.

Het is al heel wat als de consequenties van die onbezonnenheid beperkt blijven tot het Griekse debacle, maar dat staat lang niet vast. De Europese politici maken een machteloze indruk.

Afwaarderen
De reactie van de financiële markten op de volgende acte in het Griekse drama is ongewis.

Als die na een Grieks vertrek andere eurolanden gaan afwaarderen, is de eurozone nog verder van huis dan met een Griekse wanbetaler binnen de club.

Het wordt tijd dat de eurolanden alle mogelijke scenario's doorrekenen. Aan doormodderen komt ooit een einde.

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Comme ... delijk.htm
Wim Camp, CDA... 'De islam is onze bondgenoot"
I Stand with Israel


Terug naar “Eurabia”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten