Spanjaarden heroverwegen traditionele verbranding Mohammed

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Sjeng
Berichten: 5516
Lid geworden op: di dec 07, 2004 3:52 am

Spanjaarden heroverwegen traditionele verbranding Mohammed

Bericht door Sjeng »

Spanjaarden heroverwegen verbranding Mohammed

Bron: planet.nl/news

MADRID (ANP) - Een eeuwenoude traditie in Spanje staat plotseling ter discussie: het verbranden van een grote pop die de islamitische profeet Mohammed moet voorstellen. Met het gebruik herdenken de christelijke Spanjaarden de herovering (Reconquista) van hun land op de islamitische Moren.

Burgemeesters van talrijke plaatsen vragen zich af hoe zij moeten reageren op de commotie in de moslimwereld over twaalf Deense Mohammed-spotprenten. Het dorp Bocairent bij Valencia zag onlangs voor de allereerste keer af van het verbranden van een Mohammed-figuur.

Het gebruik met de pop, die vaak ook van een burcht wordt gesmeten, maakt deel uit van het jaarlijkse festival Moros y Cristianos. Het feest in plaatsen langs de Middelandse Zee, op Mallorca en elders in Spanje is ook bij toeristen uiterst populair.

Volgens een Spaans historicus hebben de van oorsprong anti-islamitische festivals niets meer met een conflict tussen religies te maken. Moros y Cristianos zou juist zorgdragen voor het behoud van het rijke Arabische erfgoed in Spanje.

De Spanjaarden noemen de poppen van papier-maché niet Mohammed maar La Mahoma, met vrouwelijk lidwoord. In sommige dorpen vereren de katholieke bewoners de baarddragende figuur met tulband bijna net zo als de Heilige Maagd.

Link naar artikel: http://planet.nl/planet/show/id=78873/c ... /sc=849043
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)
Plaats reactie