resolutie 181 1947 (verdeling )

Deze afdeling dient niet voor discussies. Het is een databasis van documenten, websites, boeken en andere bronnen teneinde sceptici te voorzien in materiaal om hun artikels op te stellen, zodat ze islam kunnen weerleggen. Plaats uw links in de juiste topic. Indien u een nieuwe topic wil inleiden, gelieve mij dat dan eerst te laten weten, we willen gelijklopende topics vermijden. Geen copy paste. Geef volledige referenties en ga na of uw bron betrouwbaar is. Indien u één van de aangehaalde bronnen wil weerleggen, vragen wij u dat te doen in de andere afdelingen van dit forum.
Gebruikersavatar
AREND
Berichten: 129
Lid geworden op: wo mar 12, 2003 6:22 pm

resolutie 181 1947 (verdeling )

Bericht door AREND »

VN-Verdelingsplan (resolutie 181) 1947
Op 29 november 1947 nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties resolutie 181 aan. Deze resolutie bepaalde dat Palestina opgedeeld zou worden in twee afzonderlijke staten, een Arabische en een joodse.


Even groot
Volgens dit plan (zie kaartje) zouden beide staten qua oppervlakte ongeveer even groot worden. Ook zouden de Arabieren en de joden over evenveel natuurlijke hulpbronnen beschikken.

Samenwerking
De Verenigde Naties wilden dat de twee toekomstige staten veel zouden samenwerken op economisch gebied. Ze zouden dezelfde munteenheid krijgen, een gezamenlijk wegennet en gezamenlijke overheidsinstellingen. Jeruzalem zou een aparte status krijgen, met een onafhankelijk bestuur.

Joden akkoord
De joden gingen aarzelend akkoord met het plan, omdat hiermee aan twee van hun basiseisen tegemoet werd gekomen: zelfbeschikkingsrecht en controle over de immigratie.

Palestijnen afwijzend
De Palestijnen en de Arabische buurlanden wezen het plan echter resoluut van de hand. Zij weigerden de stichting van een joodse staat in de regio te accepteren. Een jaar later riepen de joden daarom op eigen houtje de staat Israël in het leven. In de burgeroorlog die volgde, kregen de joden veel meer land in handen dan de VN voor ze had gereserveerd. Het resultaat was dat de Palestijnen uiteindelijk slechter af waren, dan als ze het VN-verdelingsplan hadden geaccepteerd.
"leest u ons ook voor uit de
fabeltjeskoran,t"
[url=http://ah_52.tripod.com/zeg-het-maar/]mijn homepage[/url]
Afbeelding

Plaats reactie