21 moslimlanden eisen excuus van Ayaan Hirsi Ali

Plaats reactie
nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

21 moslimlanden eisen excuus van Ayaan Hirsi Ali

Bericht door nina »

De volgende brief had ik in een andere discussie geplaatst, maar bij nader inzien leek het me beter er een nieuw onderwerp aan te wijden in islam in het nieuws, omdat het anders zo door elkaar gaat lopen.
Dit is het vervolg op het zalmlog.nl van Gerrit Zalm, die een delegatie van ambassadeurs uit vier moslimlanden op bezoek heeft gehad met het verzoek Hirsi Ali het zwijgen op te leggen.

Het is inmiddels nog bonter. Zalm zei op http://www.zalmlog.nl:
Weet niet of de ambassadeurs tevreden zijn weggegaan maar het gesprek was wel zinvol denk ik. Na de VVD gingen ze ook nog andere fracties bezoeken.
Blijkbaar waren ze niet tevreden. Inmiddels hebben 21 landen excuus geëist van Hirsi Ali. Hun brief bevat alle clichés.

Hier is de volledige brief, in het Engels. Helaas moet je je tegenwoordig uitgebreid aanmelden bij de NRC, maar ja.
http://www.nrc.nl/documenten/artikel/1046240789743.html

Artikel:

http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1046240804642.html
DEN HAAG, 26 FEBR. De 56 landen tellende 'Organisation of the Islamic Conference' (OIC) eist dat VVD-leider Zalm het Kamerlid Hirsi Ali opdracht geeft, 'grove' opmerkingen over de profeet Mohammed terug te nemen en daarvoor excuses aan te bieden.
[...]
De diplomaten zeggen te handelen omdat Hirsi Ali - die in een interview met het dagblad Trouw de profeet Mohammed onder andere als 'pervers' had omschreven - met haar uitlatingen ,,de religieuze gevoeligheden van 1,5 miljard moslims over de hele wereld heeft beledigd, onder wie Nederlandse en Europese moslims''. Zij noemen de uitlatingen in Trouw ,,volledig onaanvaardbaar''.
Dat is het eerste cliché. Anderhalf miljard moslims zijn gekwetst. En het zou me niet verbazen als het nog waar is ook. Toen in de VS een tv-dominee zich vijandig uitliet over de profeet, sloeg men aan de andere kant van de aardbol aan het moorden.

Oplossing: er moet veel meer van dit soort discussie komen, zodat moslims ermee leren om te gaan, en niet meer zo snel diep gekwetst zijn. Gekwetste gevoelens zijn veel meer de oorzaak van gestoorde menselijke relaties dan kritiek. Iedereen leert hier door schade en schande met kritiek omgaan, en de moslims zullen zich hieraan aan moeten passen.

In deze discussie over Hirsi Ali is te lezen hoe Mohammed zelf zijn critici liet vermoorden. Hij was zo moordzuchtig, onvolwassen en agressief dat deze gewoonte tot op heden wordt voortgezet. Dit moet een keer doorbroken worden. De angst bij sommigen is natuurlijk dat de 'bescherming van de godsdienst' wegvalt. Maar wat is dat nou voor een godsdienst die alleen maar in stand kan worden gehouden door geweld, en door het primair reageren op een gekwetst gevoel? Is er dan niet iets mis met die godsdienst?

Cliché nummer 2: wij misbruiken de vrijheid van meningsuiting om godsdienst te bekritiseren. 8) Toch even duidelijk stellen: wij hebben de vrijheid van meningsuiting juist ondermeer om de godsdienst te kunnen bekritiseren.
De vrijheid van meningsuiting, aldus de brief, ,,zou niet gebruikt moeten worden als een voorwendsel om de religieuze overtuigingen van anderen te denigreren of kleineren''. De gewraakte opmerkingen ,,dragen niet bij tot de verstandhouding tussen twee beschavingen''.
Denigreren... zo gesteld geef ik toe dat niet netjes is om de vrijheid van meningsuiting te gebruiken om te denigreren. Maar hier wordt niet gedenigreerd. Hier probeert iemand kwaadaardige aspecten van de islam bespreekbaar te maken. En juist omdat hier zowel vrijheid van godsdienst als vrijheid van meningsuiting geldt, is de geëigende manier om aan te geven dat je het er niet mee eens bent het woord!

Wij hebben de afgelopen eeuwen dankzij de strijd met het woord de onderdrukking van het christendom kunnen afwerpen, en nu is de islam aan de beurt, althans voor zover die zich binnen onze landsgrenzen bevindt.

Als godsdiensten de vrijheid van het individu onderdrukken, en zich beledigend en bedreigend uitlaten over allerlei bevolkingsgroepen, kan het niet uitblijven zo'n godsdienst roept kritiek over zich af.

Probeer je voor te stellen dat ik in de stijl van Mohammed zeg: wie gaat voor mij die en die moslim vermoorden, omdat ik als vrouw door de islam wordt bedreigd en beledigd. Dat komt toch op z'n zachtst gezegd onprettig over. Als ik werkelijk mensen ging vermoorden vanwege zulke opvattingen, zou men mij gevaarlijk of gestoord vinden. Dat mag dan toch ook gezegd worden als een zogenaamde profeet dat doet? Evenals onverhuld sexueel opgewonden raken van een meisje van zes jaar en ermee trouwen. Heeft een meisje van zes geen recht op haar eigen leven, en haar eigen ontwikkeling?

Nog een paar passages uit de brief:
Zoals u zich bewust bent zijn - na de vreselijke gebeurtenissen van 11 september in de Verenigde Staten - islam en moslims het slachtoffer geworden van verkeerde concepties en negatieve stereotypering in westerse landen.
Zo moet 11 september dan een aanleiding worden om kritiek op de islam en de profeet de mond te snoeren. Dat lijkt me de omgekeerde wereld.
Wij zijn diep bezorgd over deze storende trend naar veroordeling en belastering van de de islam en moslims, die in toenemende mate duidelijk wordt in dit land. Als wordt toegestaan dat dit zo doorgaat, bestaat er een ernstig gevaar - menen wij - dat het imago van Nederland als een land dat gelijkheid, liberalisme en tolerantie bevordert, wordt bezoedeld.
Laten we wel even de boel in de juist verhouding blijven bekijken. Het is Hirsi Ali die doodsbedreigingen heeft ontvangen, en het zijn de 21 islamitische landen die een einde wil maken aan onze democratie en tolerantie.

De manier waarop in islamitische landen over het westen wordt gesproken, 'draagt ook niet bij tot de verstandhouding tussen twee beschavingen'. Om maar te zwijgen over hoe de koran over andere godsdienstculturen spreekt. Misschien moet men eerst eens de hand in eigen boezem steken? En verder een beetje relaxen in plaats van zo hoog opspelen als iemand een mensenrecht gebruikt om zich tegen godsdienstonderdrukking te verdedigen. 8)

Schelden doet geen zeer, heb ik altijd geleerd. :wink:
De brief is ondertekend door de ambassadeur van Soedan, A. Halim. B. Fatih, mede namens de volgende 20 andere lidstaten van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), die diplomatiek vertegenwoordigd zijn In Nederland: Algerije, Bangladesh, Egypte, Eritrea, Indonesië, Irak, Iran, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Maleisië, Marokko, Oman, Palestina, Saoedi-Arabië, Tunesië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Soedan is op dit moment voorzitter van de OIC.
Goed. Dan gaan we in de volgende post eens na hoe democratisch met de vrijheid van meningsuiting wordt omgegaan in elk van deze 21 landen landen. We hebben dus al gezien dat in de eerste vier landen de doodstaf bestaat voor afvalligheid en belediging van de profeet. :roll:
Laatst gewijzigd door nina op do feb 27, 2003 10:58 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

Bericht door nina »

Het stuk over Soedan knip er in deze discussie nog maar een keer in, want ik heb geen tijd meer de meest relevante dingen uit te zoeken.

http://www.worldevangelical.org/persec_ ... mar02.html
Article 24 of the Constitution Of The Republic Of Sudan (enacted in July 1998) states, 'Everyone has the right to freedom of conscience and religion and the right to manifest and disseminate his religion or belief in teaching, practice or observance. No one shall be coerced to profess a faith in which he does not believe or perform rituals or worship that he does not voluntarily accept.' But Section 126 of the Sudan Criminal Law 1991 makes apostasy (leaving Islam) a criminal offence punishable by death.
Artikel over gedwongen bekeringen en genitale verminking in islam. Ook hier nogmaals uitgelegd dat afvalligheid in Soedan wordt gestraft met de dood.

http://www.worldnetdaily.com/news/artic ... E_ID=26672
Aladin Omer Agabni Mohammed, who left Islam 11 years ago to become a Christian, is subject to the death penalty under Sudanese criminal law for "apostasy." According to a church leader, two other converts face a similar situation.
Het volgende document heb ik met Winword geopend, dat werkte:

Wetten over afvalligheid van de islam.
This section clearly enacts the Sharia law of apostasy. The Government of Sudan replied to a communication from the UN Special Rapporteur on the question of religious intolerance regarding apostasy as follows:

`The punishment is inflicted in cases in which the apostasy is a cause of harm to the society, while in those cases in which an individual simply changes his religion the punishment is not applied. But it must be remembered that unthreatening apostasy is an exceptional case, and the common thing is that apostasy is accompanied by some harmful actions against the society or State (...) Assuredly, the protection of society is the underlying principle in the punishment for apostasy in the legal system of Islam.'

The Special Rapporteur for the Sudan, Mr Caspar Biro, has pointed out that Article 126 of the Criminal Act, 1991, is in flagrant contradiction with the rights and principles enshrined in Article 18 of the CCPR, which was ratified by the Sudan in 1986. The rapporteur has added that the argument provided by the Government, should not be retained because it is merely a political one, and as such, leaves considerable room for arbitrary interpretation. The Special Rapporteur has further noted that

`this provision of the Sudanese legislation could in practice be implemented not only against persons belonging to religious minorities who converted and subsequently changed their mind, but also could potentially threaten those belonging to the majority faith and dissent from the official position on religious matters.'
Dit moet de ambassadeur van Soedan toch weten? Hoe kan hij naar Hirsi Ali's politieke, publieke functie verwijzen als de doodstraf voor afvalligheid in Soedan in de grondwet is opgenomen, en dus politiek is?????
Hij vertegenwoordigt een wet die de doodstraf voor Hirsi Ali voorschrijft, dus zijn diplomatieke rondgang onder Nederlandse politici komt voort uit deze overtuiging.

Hetzelfde geldt voor Pakistan, Saoedi-Arabië, en een aantal deelstaten van Maleisië. Deze staten houden er tirannieke godsdienstwetten op na in navolging van hun tirannieke profeet. Al deze ambassadeurs hebben boter op hun hoofd als ze verwijzen naar Hirsi Ali's publieke functie.

Is er iemand die een netter woord kan aanreiken voor het instellen van de doodstraf op het verlaten van de godsdienst en het bekritiseren van wangedrag van de profeet? Of iemand die mij wil overtuigen dat het hier geen tirannie betreft?

**************

Hier volgen nog wat quotes over een aantal andere landen die meer verantwoordelijkheid vragen ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting.

Op vrijheid van meningsuiting in Yemen staan zweepslagen en onthoofding. Hier het recente voorbeeld van Al Masri.

http://www.sinarg.org/print.php?sid=36
Yemeni who insulted Islam to lose his head
Date Wednesday, February 05 @ 11:58:49
Topic News


Saudi Arabia has sentenced a Yemeni national to death after he refused to wake up for prayers and denounced Islam and the Saudi religious police. A Saudi court in Jedda sentenced the Yemeni national to death on Jan. 7.

Saudi newspapers said Hail Al Masri was originally sentenced to two years imprisonment and 600 lashes. But a higher court headed by Ali Al Zahrani rejected the sentence and ruled that Al Masri should be beheaded.
The reports said Al Masri tried to jump from the third floor where the courtroom was located after the death sentence was read. Al Masri was seriously injured in the fall and taken to a local hospital.
Al Masri was charged with refusing the appeals of his roommate to wake up for early morning prayers. When the roommate insisted, Al Masri began cursing him, Islam and Saudi religious police.

The roommate complained to authorities and Al Masri was arrested. Other university students testified that Al Masri also slapped his roommate.

The Washington-based Saudi Institute said Saudi Arabia has not formally announced the death sentence. The opposition group said a Saudi reporter who covered the court proceedings refused to speak with the institute in fear of government reprisal.

The institute called on the United States to pressure Saudi Arabia to commute Al Masri's death sentence. The group urged for appeals to be sent to former President Jimmy Carter, winner of Noble Prize and a friend of Saudi King Fahd.

The appeal came as Saudi Crown Prince Abdullah Bin Abdul Aziz began a dialogue with intellectuals over the prospect of democratic reforms. They included a proposal to elect the current Shura Council, which examines domestic issues and issues recommendations for legislation.

In Pakistan staat de doodstraf op vrijdenken. Dit gaat zover dat je van tevoren niet begrijpt wat je wel of niet kan zeggen. De Pakistaan Younis Shaik is voor blasfemie ter dood veroordeeld. Zijn misdaad was dat hij zei dat het huwelijk tussen Khadijah en Mohammed nooit islamitisch kan zijn geweest, omdat de islam toen nog niet was ingesteld.

http://iheu.org/Shaikh/index.htm
http://iheu.org/Shaikh/sentence.html
The civilised world should shudder at the news that in this Century a human being can be tried and eventually be killed by Pakistan's brutal Islamic State for merely saying that neither Prophet Mohammed nor his Parents could logically have been Muslims before Islam was revealed to the Prophet. The other charges of blasphemy against Dr. Shaikh's
remarks - supposedly made in the course of a routine lecture he gave in a Medical college where he was a lecturer in Physiology - are equally ridiculous and malicious.
[...]
Unfortunately, none of this made any difference to the judge. A Human Rights activist writes "the lower courts are always very scared of letting off accused blasphemers. Many of the judges have been bumped off when they gave decisions in favour of such persons. Why should they stick their neck out? Particularly when they know that a recourse to higher courts would be available to the convicted person".

Dr. Shaikh has been given a week's time to appeal in the High Court, as opposed to the 30 days that is usual. While so far no one has been hanged due to blasphemy convictions in the country, hundreds of Pakistanis languish in Pakistan jails after being accused or convicted of blasphemy. Convicts are locked up in extremely small 'death cells' where prisoners can barely stand. If we do not act now, Dr. Shaikh - the most moderrn minded of all the blasphemy-accused so far - will meet with a similar fate.
Ook van deze website:
http://iheu.org/Shaikh/resources/blasph ... kistan.htm
But the main concern of Pakistan's Human Rights activists are the Blasphemy laws. Blasphemy of Islam is punished differently and much more severely than Blasphemy of other religions. There is no Freedom of Religion or Belief in Pakistan. Bishop John Joseph, Roman Catholic Bishop of Faizalabad even killed himself in protest in front of the sessions court of Sahiwal, on May 5, 1998. But even this ultimate sacrifice did not move the administration or the legislature.
Dit is wat er in Jordanië gebeurt als je openheid geeft over het seksleven van Mohammed:
Jordanians jailed over 'Prophet slur'

The journalists were accused of insulting Islam
Three Jordanians have been sentenced to jail terms over the publication of an article touching on the sex life of the Prophet Muhammad.
The three faced charges of insulting Islam and damaging the prestige of the state with the article published in the independent al-Hilal (The Crescent) weekly newspaper.

They were also found guilty of destabilising society, propagating perversity and circulating false rumours with the article published on 14 January, about Muhammad relationships with his wives, in particular his favourite wife, Aisha.
In Iran is Hashem Aghajari ter dood veroordeeld omdat hij om hervorming van van het onderdrukkende Iraanse regime, dat is gebaseerd op de islam.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/2430139.stm
Hashem Aghajari was convicted of apostasy for remarks he made in an address in the western Iranian city of Hamedan, calling for reform within the Islamic clergy.
In Bangladesh is Taslima Nasrin door de staat veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, door de islamitische clerus echter is een fatwa over haar uitgesproken die oproept haar te doden. Daarom zit ze ondergedoken.

http://humanists.net/nasrin/harvard%20lecture.htm
BENGALI "BLASPHEMERY"

Born 1962

I said that Shariat law should be revised. I want a modern, civilized law, where women are given equal rights. I want no religious law that discriminates, none, period-no Hindu law, no Christian law, no Islamic Law. Why should a man be entitled to have four wives? "Why should a son get two-thirds of his parents' property when a daughter can inherit only a third? Should I be killed for saying this? ...
De nog niet genoemde landen volgen. 8)
nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

Bericht door nina »

http://www.parool.nl/1046326299627.html
'Laat gezanten mond houden'
BAS SOETENHORST

DEN HAAG - Binnen de VVD-fractie heerst woede over de pogingen van de ambassadeurs uit landen als Soedan en Saoedi-Arabië Ayaan Hirsi Ali haar uitspraken over de islam te laten terugnemen. VVD-Kamerlid Geert Wilders noemt het een gotspe dat dit soort ambassadeurs, uit landen waar ze het woord democratie niet eens kunnen spellen, óns de les komt lezen.


''Het is van een zotheid die geen grenzen kent,'' aldus Wilders, die voor zijn fractie woordvoerder is op het gebied van moslimextremisme.
''Landen als Soedan en Saoedi-Arabië proberen de meest zuivere vorm van fundamentalisme naar Europa te exporteren. Als je in zo'n land je mond opendoet, is het de vraag of je de volgende dag haalt. En dat komt dan hier klagen over opmerkingen van Ayaan. Het is dat Gerrit Zalm een beleefde man is. Als ze bij mij waren komen klagen, had ik ze meteen de deur gewezen.''


VVD-leider Zalm zelf reageerde eerder terughoudend op het bezoek dat hij vorige week donderdag kreeg van de ambassadeurs uit Soedan, Saoedi-Arabië, Pakistan en Maleisië. Ze hekelden in het onderhoud opmerkingen van Zalms fractiegenote Hirsi Ali in een interview over de profeet Mohammed, die ze, gemeten naar westerse maatstaven, een perverse man en een tiran noemde.

In een publieke reactie beperkte Zalm zich naderhand tot de opmerking dat de persoonlijke visie van Hirsi Ali op godsdienst geen onderwerp is waarover de VVD zich heeft uit te spreken.
nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

Bericht door nina »

posting.php?mode=reply&t=61
Hirsi Ali kijkt deze week in een vraaggesprek met De Groene Amsterdammer met scepsis terug op het bezoek van de ambassadeurs aan haar fractieleider: ,,Wat verontrust is dat ze hun mening zeer openlijk poneren. Er is geen enkele terughoudendheid. Waarom komen ze niet naar mij toe om van gedachten te wisselen? Maar nee, ze stappen naar Zalm om te vragen of hij mij wil beteugelen.''
Dat komt er inderdaad nog bij. Als er iets is waar deze landen nog een erger broertje aan dood hebben dan aan vrijheid van meningsuiting en kritiek op de intolerantie van hun godsdienst, is het wel aan zelfstandige vrouwen die voor hun mening uitkomen.
Moella Nasroedin
Berichten: 15
Lid geworden op: wo mar 26, 2003 2:06 pm

Bericht door Moella Nasroedin »

Je zou die ambassadeurs moeten vragen: Waarom reageren jullie zo heftig? Waarom mag je geen kritiek hebben op Islam? het lijkt haast wel of jullie geloof niet te verdedigen is! Afbeelding

Het briljante opiniestuk van Bouazza gelezen in de Volkskrant "Zachtmoedige paashazen buigen voor islamitische tirannie", Nina? Heb 't bewaard trouwens kan zo wat citaten plaatsen als je belangstelling hebt.
Wie hersens heeft, denke na!
nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

Bericht door nina »

Graag, Moella N. Ik heb nog even paashazen ingetikt bij de volkskrant, maar ik kwam alleen twee artikelen tegen waarvoor je moest betalen. Een over hoe je 23 paashazen kan leren breien onder leiding van Maxima als ik het goed heb begrepen, en een andere hoe je chocolade paashazen hol kan maken. Dat laatste leek me trouwens vreselijk interessant.

Maar ik vind het wel jammer een stuk van Hafid Bouazza te hebben gemist.

En passant, inmiddels heb ik nog geleerd dat in Marokko, dat de brief ook heeft ondertekend, tot drie jaar gevangenisstraf staat op het bekeren van een moslim tot een andere godsdienst.
Plaats reactie