Waterstof

Is de koran perfect? Bevat de koran informatie over de toekomst? Bevat de koran wonderen? Is de koran het woord van God? Of begonnen als een tekstuitleg bij de bijbel?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4146
Lid geworden op: ma jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contacteer:

Waterstof

Bericht door sprot »

Een molecule waterstof.Een internationaal wetenschapsteam heeft aan de hand van een ver verwijderde quasar moleculaire waterstof in het totnogtoe verst verwijderde systeem gevonden. Een quasar is een ruimteobject, dat er uitziet als een ster maar door de enorme afstand veel roodverschuivingen heeft. De quasar bevindt zich in een systeem toen het universum nog maar 1,5 miljard jaar oud was. Dit is ongeveer tien procent van zijn huidige leeftijd, zo meldde de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO.

Veertien
Moleculaire waterstof is de meest voorkomende molecule in de kosmos, maar het gas is zeer moeilijk rechtstreeks te detecteren. Cédric Ledoux van de ESO, Patrick Petitjean van het Institut d'Astrophysique de Paris en Raghunathan Srianand van een Indiaas onderzoeksinstituut observeerden 75 systemen. In veertien daarvan stelden ze heel zeker de aanwezigheid van moleculaire waterstof vast. Eentje heeft zelfs een roodverschuiving van 4.244, zegt de ESO waarvan België stichtend lid is.

Record
Met de 12,3 miljard lichtjaar van ons verwijderde quasar met de naam PSS J 1443+2724 als baken vonden zij meerdere kenmerken van een voorheen niet gezien sterrenstelsel met die roodverschuiving. Er zijn daar meerdere lijnen van moleculaire waterstof gevonden, waarmee meteen het record van de verst verwijderde aanwezigheid is gesteld. Het gas in dat sterrenstelsel moet met min 90° tot min 180° eerder koud zijn. De verhouding bedraagt een waterstofmolecule voor 250 waterstofatomen.

Stervorming
Uit de overvloedige aanwezigheid van het gas leidden de vorsers af dat het in de laatste levensfasen van vier tot acht sterren met de massa van onze zon is geproduceerd. De stervorming moet minstens 200 tot 500 miljoen jaar zijn begonnen vooraleer het sterrenstelsel werd geobserveerd, dus toen de kosmos zowat een miljard jaar oud was. De wetenschappers maakten ook soortgelijke accurate metingen aan de hand van twee andere quasars.

Vergelijking
Al die gegevens lieten toe de massaverhouding van een proton tot een elektron in moleculaire waterstof, zoals die nu is, te vergelijken met twaalf miljard jaar geleden. Dit gebeurde in een labo, waarna er een vergelijking kwam met de waargenomen spectrale lijnen in de quasars.

Gevolgen voor fysica
De wetenschappers stelden vast dat die verhouding in de afgelopen twaalf miljard jaar met 0,002 procent zou zijn afgenomen. Die verandering is maar heel klein, maar kan - indien bevestigd - belangrijke gevolgen hebben voor de fysica, aldus nog de ESO. (belga/edp)
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.
nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

Bericht door nina »

Moleculaire waterstof bestond 1,5 miljard jaar geleden al
Deze vreemde titel trok mijn aandacht. Anderhalf miljard geleden hadden we hier op aarde al miljarden jaren een voetenbadje. :?
Nou ja, voeten hadden we nog niet, maar wel water.

Klopt dus niet. In het artikel staat dat moleculaire waterstof al bestond toen het universum 1,5 miljard jaren oud was. Dat is heel wat miljarden jaartjes langer geleden. :D
Gebruikersavatar
Thomas
Berichten: 3890
Lid geworden op: wo apr 12, 2006 3:53 pm
Locatie: De Sleutelstad

Bericht door Thomas »

nina schreef:
Moleculaire waterstof bestond 1,5 miljard jaar geleden al
Deze vreemde titel trok mijn aandacht. Anderhalf miljard geleden hadden we hier op aarde al miljarden jaren een voetenbadje. :?
Nou ja, voeten hadden we nog niet, maar wel water.

Klopt dus niet. In het artikel staat dat moleculaire waterstof al bestond toen het universum 1,5 miljard jaren oud was. Dat is heel wat miljarden jaartjes langer geleden. :D
Goed gezien Nina. Loopt dus tegen de 15 miljard jaren geleden.
Ja ja Unbeliever. Wij gaan je niet zomaar geloven he.....
oppertovenaar
Berichten: 97
Lid geworden op: ma feb 06, 2006 2:18 am

Bericht door oppertovenaar »

De titel is inderdaad verkeerd. Van waterstof is nu vastgesteld dat het 1.5 miljard jaar na de "big bang" al present was. Niet 1.5 miljard jaar geleden.
Atheisme is een religie zoals het niet verzamelen van postzegels een hobby is.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85807
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Waterstof

Bericht door Ariel »

Waterstof knalt als energiebron in Nederland

In stilte rolt Nederland een immens netwerk voor waterstof als energiebron uit. Dankzij de hoge gasprijs versnelt de invoering. Kilometers aan oude gasleidingen worden omgebouwd. Grote industriegebieden leggen eigen leidingen richting havens aan, waar de waterstof van een toenemend aantal windmolenparken als energiebron wordt geïmporteerd.

„Het is nog niet zichtbaar voor consumenten, maar dit wordt in 2050 een van de grootste energiemarkten”, zegt onderzoeker René Peters van TNO. „Nederland heeft een behoorlijk voordeel. We zijn gezegend met veel zee voor grote windmolenparken, we hebben goed toegeruste havens en een landelijk gasnetwerk dat als transporteur kan dienen. Ook voor export naar de rest van Europa.”

Via elektrolyse-machines wordt de kracht van windmolenwieken via turbines omgezet van elektrische energie naar de waterstof. Een standaard elektrolyse-container voor 2,2 megawatt vermogen kost rond €2,5 miljoen. Het eindproduct wordt al vaker bij windturbines zelf opgeslagen, of via pijpleidingen getransporteerd. „Het voordeel van waterstof is dat je daarvoor de oude gasbuizen kunt gebruiken. Zo belast je het al volle elektriciteitsnetwerk veel minder”, aldus Peters.

Waterstof stond lang op achterstand. Op 6 mei 1937 explodeerde de met waterstof gevulde zeppelin Hindenburg na kortsluiting boven New Jersey. Het duurde jaren voordat het gas weer volledig werd ingezet, en dan nog uitsluitend in de industrie, schetst Peters. Sinds 2003 rijden er Nederlandse waterstofstadsbussen. Waterstof is in zijn puurste vorm een kleurloos, geurloos en niet-giftig gas. Het wordt ook geleverd voor de aanmaak van ammoniak en kunstmest. En zelfs voor olieraffinage.

Groen en grijs
Veel waterstof wordt nu echter verkocht als groen, gemaakt van zon- of windenergie. Maar in realiteit is 95% van de waterstof nog ’grijs’, gewonnen uit aardgas en kolen. Of ’blauw’, waarbij van ’grijs’ de schadelijke CO2-uitstoot eerst wordt afgevangen. Begin oktober schrapte Brussel een serie beperkingen voor productie van groene waterstof, de Europese Commissie legde ook nog €5,2 miljard neer voor de inhaalslag.

Desondanks is de opmars in volume nog beperkt. „Waterstof speelt nog nauwelijks een rol in de energievoorziening van Nederland”, schetst Sanne de Boer, analist bij RaboResearch en auteur van het boek De energietransitie uitgelegd. „Kleinverbruikers kunnen geen waterstof afnemen van een energieleverancier.”

De politiek subsidieert een omslag. Volgens het in 2019 gesloten Klimaatakkoord moet er in 2030 zeker 4 gigawatt groene waterstof komen. Regeringspartijen VVD en D66 en oppositiefracties vragen het kabinet nu om een verdubbeling. Vooral om snel de afhankelijkheid van Russisch gas te beperken. Met landen rond de Noordzee sprak minister Jetten (Klimaat en Energie) ook af 20 gigawatt aan waterstof te produceren.

Werna Udding, bij Gasunie verantwoordelijk voor offshore waterstof, onderzoekt daarom inmiddels de aanleg van een compleet offshore waterstofnetwerk. Want aanleg van stroomkabels vanaf de windmolens naar land zou €36 miljard kosten; transport via buizen of verpakt op schepen is veel goedkoper.

Verdubbeling
„We hebben niet genoeg stroom in Nederland om daarmee de economische groei op te vangen. Dat tekort was er ook al voor de Russische aanvallen in Oekraïne”, zo verklaart directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) de interesse bij ondernemers in uitbreiding. „Er is een verdubbeling van capaciteit nodig. Bedrijven willen wel.”

Acht nieuwe waterstofprojecten kregen onlangs in Nederland €758 miljoen subsidie. Den Haag denkt dat de bedrijven vervolgens zelf nog eens €7 miljard investeren. „Onze potentiële energiecapaciteit is enorm. Nederland loopt in Europa redelijk voorop”, overziet ING-energiespecialist Gerben Hieminga de plannen. „Dankzij onze lange gashistorie”, nuanceert Cyril Widdershoven, energie-analist. „Een gasinfrastructuur opzetten, reguleren en investeren – waterstof is uiteindelijk doodgewoon een gas. Een gasmarkt hiervoor opzetten, dat kunnen we wel.”

Terwijl Gasunie 1100 kilometer aan stalen gasleidingen en koppelstukken omzet voor gebruik van waterstof, broedt de Europese Unie op een nog ruimere markt. Bedrijven worden immers gedwongen hun uitstoot te beperken, wat met groene waterstof snel kan. „De industrie zal graag overgaan op waterstof”, zegt Van der Gaag van de NVDE. „Want daar is de grootste CO2-besparing voor ze te behalen.”

Waterstofpoeder
Dat gebeurt bij vijf grote industriële clusters van uitstoters: de Rotterdamse Maasvlakte, Zeeuws-Vlaanderen, de regio Amsterdam, Eemshaven/Delfzijl en Chemelot in Limburg. „Al die clusters zijn via ons gasnetwerk te bedienen”, aldus de woordvoerder van Gasunie. Vooral in het noorden verzamelen zich nu veel start-ups in waterstof bij de havens. Zoals Electriq Global, dat waterstof in poedervorm levert. De meeste versnelling wordt verwacht van Shell, dat op de Maasvlakte voor €1 miljard aan elektrolyse-systemen bouwt.

Tata Steel, de grootste uitstoter van CO2 in Nederland, stak onlangs €65 miljoen in de eerste fabrieksinstallaties die cokes en kolen vervangen en met waterstof ’groen’ staal moeten produceren. „Inmiddels sluiten veel meer bedrijven in de IJmond zich bij waterstofproductie aan”, aldus de woordvoerder. „Zo’n vraag van Tata, die over twee jaar wil beginnen, zet enorme druk op windsector om groene waterstof te leveren. Tata is goed voor zo’n 600 kiloton, dat is heel veel”, zegt Peters van TNO. „En zulke vraag naar waterstof komt nu uit heel Europa.”

In de Botlek bouwt Air Products zijn tweede grote waterstoffabriek. In 2025 moet die zorgen voor verdubbeling van de Europese productie. De totale eigen groene Nederlandse waterstof is desondanks voorlopig nog niet voldoende, aldus de zegsman van Havenbedrijf Rotterdam. Dat heeft met de Spaanse leverancier Cepsa een deal gesloten om waterstof uit Algeciras aan te voeren voor de industrie. „We kijken ook naar import uit het Ruhrgebied”, aldus de Gasunie-woordvoerder.

’Klein spul’
Veel transporteurs experimenteren. Maar ze wachten op waterstofaanbod in grote volumes, anders loont het voor een waterstoftruckvloot niet. Ook de vervuilende scheepvaart heeft, met inwisselbare waterstofcontainers, een teen in het diepe gestoken. „Om de industrie voor komende jaren te laten investeren, het gaat vaak om miljarden, moet de overheid de onzekerheid wegnemen. Geef duidelijk aan wat we als bedrijven kunnen verwachten”, zegt Rik Harmsen van de branchevereniging van de windsector NWEA.

Wat ook snel nodig is voor die bredere invoering van waterstof als energiebron is een handelsprijs, zegt energie-analist Widdershoven. „Zolang handelaren op de grondstoffenmarkten niet willen instappen op een prijs voor waterstof, dan blijft het klein spul.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Waterstof

Bericht door Mahalingam »

Nederlandse overheid geeft 783 miljoen euro subsidie aan waterstofprojecten

De Rijksoverheid heeft zeven grote Nederlandse waterstofprojecten gefinancierd met in totaal 783,5 miljoen euro subsidie. Als alle projecten gerealiseerd worden, moet er in totaal 1150MW aan vermogen gebruikt worden voor de elektrolyse van waterstof.

De subsidie gaat naar Shell-dochterbedrijf Rotterdam Hydrogen Company, H2ermes, Air Liquide Industrie, HyCC en H2-Fifty, Ørsted Hydrogen Netherlands en Engie Energie Nederland; de Nederlandse overheid maakt in de aankondiging niet bekend in welke verhouding de bijna 784 miljoen euro verdeeld wordt. Met deze projecten moet de elektrolyse van waterstof duurzamer uitgevoerd worden. Bij elektrolyse wordt in dit geval water aan elektriciteit blootgesteld waarbij het wordt gesplitst in de individuele elementen waterstof en zuurstof. Waterstof kan vervolgens dienen als brandstof.

De investering is bedoeld om de Nederlandse industrie te verduurzamen. Door deze 'impactvolle projecten' te steunen wil de overheid daarnaast de doelen van het Klimaatakkoord voor 2030 halen. Daarin staat onder meer dat er tegen 2030 een 'geïnstalleerde elektrolysecapaciteit' van tussen de 3 en 4 gigawatt in Nederland aanwezig moet zijn. De beoogde 1150MW aan elektrolysecapaciteit is dus goed voor ruim een kwart van de totale geplande waterstofproductie.

De desbetreffende subsidieronde maakt deel uit van de Ipcei-waterstofsubsidies, een Europees project van verscheidene EU-lidstaten waarmee geïnvesteerd wordt in de Europese waterstofinfrastructuur. Deze subsidieregeling bestaat uit vier golven. In de eerste golf werd geïnvesteerd in waterstoftechnologie, terwijl de huidige tweede golf zich richt op verduurzaming. De Rijksoverheid verwerkt momenteel aanmeldingen voor de derde golf, gericht op de opslag- en importinfrastructuur voor waterstof. Hier is 595 miljoen euro voor gereserveerd. De vierde golf met een subsidiepotje van net geen 200 miljoen euro draait om mobiliteit en transport. In totaal is het Nederlandse budget voor waterstofsubsidies 1,6 miljard euro.
https://tweakers.net/nieuws/204744/nede ... ecten.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Waterstof

Bericht door Mahalingam »

Beetje bij beetje durven sommige mensen het aan om de Heilige Graal 'Waterstof' minder heilig te verklaren.
Waarom waterstof niet de heilige graal in de energietransitie is: ‘We zijn veel geld aan het verspillen’

Waterstof lijkt vaak de mirakeloplossing in de energietransitie. Straks rijden we op waterstof en verwarmen we onze gebouwen met waterstof, klinkt het. Experts waarschuwen echter voor onzinnige toepassingen. ‘We gooien geld weg.’

Rijden vrachtwagens in de toekomst op waterstof? Zullen we er onze huizen mee verwarmen? Alle plannen en proefprojecten ten spijt is het antwoord van energie-experts een duidelijk ‘neen’.
“We dreigen enorme sommen geld te verspillen aan verkeerde toepassingen en verkeerde infrastructuur op de verkeerde plaats”, waarschuwt de Britse expert Michael Liebreich in een recente bijdrage voor Bloomberg, waarin hij kanttekeningen plaatst bij de waterstofhype.

“Waterstof is de rockster van het energiesysteem”, liet vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans nochtans optekenen bij de voorstelling van de Europese waterstofstrategie. In de eerder dit jaar voorgestelde REPowerEU-plannen, die tegelijkertijd de CO2-uitstoot en onze afhankelijkheid van Russisch gas moeten reduceren, speelt waterstof een nog belangrijkere rol.

Waterstof is op verschillende manieren inzetbaar. Als grondstof voor allerlei industriële processen, als brandstof, of als tijdelijk opslagmedium voor hernieuwbare energie.

Er is vooral veel interesse in zogenoemde groene waterstof, die wordt geproduceerd door met hernieuwbare elektriciteit water te splitsen in waterstof en zuurstof. Het probleem is dat het aandeel hernieuwbare elektriciteit in de mix vooralsnog beperkt is. En groene elektriciteit die je gebruikt om waterstof te produceren kun je niet meer gebruiken om er pakweg auto’s op te laten rijden of mee te koken.

Hogere uitstoot

“Als je daar elektriciteit uit gascentrales voor moet gebruiken, wordt de netto CO2-uitstoot net verhoogd in plaats van te verlagen”, zegt energie-expert ­Pieter Vingerhoets (VITO/EnergyVille). “Groene waterstof is pas echt groen als het volledige elektriciteitssysteem voldoende fossielvrij is.”

De EU mikt op de productie van 10 miljoen ton groene waterstof tegen 2030. Daar horen ambitieuze doelen voor de toename van zonnepanelen en windmolens bij. “Slagen we er niet in de installatie daarvan te verviervoudigen, dan werkt zo’n waterstofdoelstelling averechts”, zegt Vingerhoets.

Nog eens 10 miljoen ton groene waterstof wil de Europese Commissie importeren uit landen gezegend met overvloedige zonne- en windenergie. Maar Liebreich waarschuwt dat “de ondraaglijke lichtheid van waterstof” langeafstandstransport niet vanzelfsprekend maakt.

Dat zou in theorie kunnen door vloeibaar gemaakte waterstof per schip te vervoeren, zoals dat bij lng gebeurt. Maar doordat de energiedichtheid van waterstof veel lager is, krijg je in eenzelfde schip minder dan half zoveel energie. En dan zijn er nog de verliezen bij de omzetting in vloeibare vorm en vervolgens weer in gas. Kortom, de hele onderneming wordt al snel onrendabel, omdat je de fysica tegen hebt.

Transport via pijpleidingen is dan een betere optie, al kan dat niet zomaar de wereld rond. “Hoe we al die waterstof gaan importeren is verre van duidelijk”, zegt Vingerhoets.

Waterstof voor de verkeerde toepassingen gebruiken maakt het probleem nog groter. “Helaas zijn bedrijven die daar belang bij hebben er goed in te verkrijgen dat nutteloze wegen zo lang mogelijk worden bewandeld”, zegt energie-expert Johan Driesen (KU Leuven/Energyville).

Zo zijn auto’s of bussen op waterstof, die onder meer in Brussel rondrijden, volgens Driesen “compleet zinloos”. Je moet eerst met elektriciteit waterstof produceren, het gas samendrukken en opslaan, om er vervolgens in een brandstofcel opnieuw elektriciteit van te maken.

Het resultaat is een rendement om bij te janken”, zegt Driesen. “Met een elektrisch voertuig rijd je met eenzelfde hoeveelheid energie drie tot vier keer verder.” Onder meer Colruyt en AB Inbev investeerden al in vrachtwagens op waterstof.

Enkel voor zwaar langeafstands­transport op waterstof valt volgens Driesen eventueel nog iets te zeggen. “En door de steeds betere batterij- en laadtechnologie wordt zelfs dat twijfelachtig.”

Verwarmen op elektriciteit

Even onzinnig is het volgens Vingerhoets om te verwarmen op waterstof. “De Europese Commissie streeft ernaar om een deel van het aardgas in het gasnet te vervangen door waterstofgas”, zegt hij. “Maar het is pure verspilling als je eerst aardgas nodig hebt voor de productie van de elektriciteit waarmee je waterstof maakt.”

De Brusselse distributienetbeheerder Sibelga verwacht dat een vijfde tot driekwart van de Brusselse gebouwen tegen 2050 met waterstof zal worden verwarmd. “Net als bij transport geldt voor verwarmen dat je dat beter rechtstreeks elektrisch doet”, zegt Driesen. “Verwarmen met een warmtepomp is vier tot vijf keer efficiënter.”

Voor verschillende industrieën is waterstof een onmisbare grondstof, onder meer bij de productie van ammoniak en methanol. De industrie gebruikt daarvoor zogenoemde grijze waterstof, die wordt gewonnen uit aardgas. Bij dat proces komt CO2 vrij.

“De eerste prioriteit zou moeten zijn waterstof te vergroenen in de toepassingen waarin het onmisbaar is”, zegt Vingerhoets. “Het basisprincipe moet zijn: elektrisch als het kan, op waterstof als het echt moet. Helaas zien we dat de Europese Commissie waterstof pusht in sectoren waarin het niet de optimaalste oplossing is. Wat we nodig hebben, zijn goed doorgerekende plannen die verder dan de hype kijken.”
https://www.demorgen.be/nieuws/waarom-w ... ~bf180d36/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie