Jihadi's en hun kinderen keren terug

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

Ik vermoed dat Kaag een groot aandeel heeft wat betreft het terughalen van de vrouwelijke jihadi,s . En we zijn er nog niet, want onder het motto "Gelijke gevallen, gelijke rechten’ wordt de rest waarschijnlijk ook terug gehaald.

D66 heeft weer gewonnen.
Experts: grote kans dat Nederland nu meer Syriëgangers moet terughalen

Nederland heeft zaterdag voor het eerst een IS-vrouw opgehaald in Syrië. In het land zitten nog tientallen andere volwassenen gevangen in kampen van de Koerden. Betekent dit dat de Nederlandse overheid nu ook deze Syriëgangers moet terughalen?

„Zeker. Dat denk ik wel”, zegt André Seebregts. De advocaat staat op dit moment acht vrouwen bij, die naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij IS en nu in de Koerdische kampen vastzitten. „Bij de teruggehaalde vrouw Ilham B. lopen er procedures voor de beëindiging van strafzaken tegen haar. De overheid wilde dit voorkomen, en haalde haar op zodat ze in Nederland kan worden berecht. Mijn acht cliënten zitten in precies hetzelfde schuitje.”

’In de lijn der verwachting’
Strafrechtadvocaat Richard Korver sluit zich bij die lezing aan: „Dat zou je wel verwachten”, zegt hij. „Zeker als de overheid hier al uitvoering aan geeft, door deze vrouw actief terug te halen naar Nederland. Het is dan in de lijn der verwachting dat bij andere gevallen eenzelfde keuze wordt gemaakt. Aan gelijke gevallen kunnen immers gelijke rechten worden ontleend.”

„In zijn algemeenheid kan ik er over zeggen dat de strafbare feiten bij voorkeur worden berecht in het land waar ze zijn uitgevoerd”, weet hij. „Maar je kan natuurlijk ook stellen dat door deze mensen in Nederland te berechten er een preventieve werking van uit kan gaan. De overheid zegt dan: je kan niet ongestraft allerlei dingen uitspoken in het buitenland, want dan kan je hier worden berecht.”

Kans op soortgelijk traject
Ook advocaat en hoogleraar Internationaal Recht Geert-Jan Knoops denkt dat de andere IS-vrouwen nu eveneens kans maken om een soortgelijk terughaaltraject bij de rechter af te dwingen. „Het kan namelijk niet zo zijn dat er alleen vrouwen worden opgehaald als het de Staat goed uitkomt”, stelt hij.

„Je krijgt dan een heel gekke situatie. Als de overheid daadwerkelijk deze Syriëganger heeft opgehaald vanwege een strafzaak, dan blijven de vrouwen die in strafrechtelijke zin niks verweten kan worden achter. Dat is niet de bedoeling”, vindt hij.

’Terughalen is verstandig’
Het terughalen van deze vrouwen is verstandig, vindt Seebregts. „Anders komen deze mensen op een ongecontroleerde manier terug, zonder dat je ze kan vastzetten en na vrijlating bijvoorbeeld de reclassering kan inzetten.”

Bij de IS-mannen zijn de kaarten overigens wel anders geschud, verduidelijkt Seebregts. „De Koerden hebben deze personen in gevangenissen opgesloten. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat ze bereid zijn deze personen vrij te laten. Het ophalen van deze groep is dus niet mogelijk.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43772
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Mahalingam »

Terughalen IS-vrouwen is affront voor rechtsgevoel

Een Nederlandse afvaardiging is in Syrisch Koerdistan om een IS-vrouw en drie kinderen met de Nederlandse nationaliteit, uit een gevangenenkamp te halen. Deze actie is een affront voor het rechtvaardigheidsgevoel én voor de Tweede Kamer, schrijft René van Rijckevorsel.

In november 2019 diende een kort geding namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen, die vastzitten in de kampen Al-Hol en Al-Roj in het noorden van Syrië. Ze wilden dat Nederland zich inspant hen uit de ‘erbarmelijke’ omstandigheden te bevrijden.

Veel vrouwen hangen nog steeds IS-gedachtegoed aan

Deze vrouwen, die in veel gevallen het verwoestende gedachtegoed van Islamitische Staat nog aanhangen, die nooit spijt hebben betuigd, die de democratie afwijzen en mensenrechtenschendingen – herinnert u zich de Jezidi’s nog? – toejuichen, verkiezen een kort en comfortabel verblijf in een cel in een geminachte democratische rechtsstaat, boven een verblijf in een kamp in een land waar ze vrijwillig naartoe gingen om er een gewelddadige dictatuur uit naam van de islam te steunen en te bevechten.
https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie ... el-827976/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

De IS-vrouw Ilham B. en drie kinderen die gisteren in Syrië zijn opgehaald, zijn vanochtend aangekomen in Nederland, bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

B. is bij aankomst aangehouden en overgedragen aan het Landelijk Parket. Woensdag wordt ze voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door King George »

Ik krijg nu al braakneigingen van die orgie van zelfmedelijden en ander slachtofferisme wat ze gaat veinzen en al dat met haar meehuilen dat ons te wachten zal gaan staan.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

Met terugkeer IS’er laait debat weer op: ‘Stel je voor dat we zo zouden zijn omgegaan met SS’ers’

Met de verrassende repatriëring van IS-ganger Ilham B. en drie jonge kinderen uit een Koerdisch kamp, laait het politieke debat op. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) krijgt de volle laag, want de Syriëgangers zijn ook een heet hangijzer aan het Binnenhof.

Ze ‘verlangde’ ooit ‘naar het kalifaat’, maar wilde na jaren in een Koerdisch kamp nu vooral terug naar Nederland. Met een zeer geheime operatie van de Nederlandse overheid slaagde dat dit weekend: Ilham B. en haar twee kinderen (2 en 5 jaar) werden samen met een 12-jarig kind van andere ouders overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.

Tot ieders verbazing, erkende haar advocaat Tamara Buruma. ,,Ik had alle hoop zo langzamerhand verloren.’’

Raqqa
Ilham vertoefde in Gouda in fanatieke kringen, jaren terug. Rond 2013 besloot ze naar het IS-kalifaat te gaan, trouwde met een Vlaamse jihadist en streek neer in Aleppo en later in IS-hoofdstad Raqqa. Daar bleef ze - ondanks kritiek en bombardementen -de extremist die ze was: ,,Dat er een raket op je huis valt, is levenservaring.’’

Later kwam ze in handen van Koerdische strijders, toen het IS-gebied werd overlopen. En de laatste jaren sleet ze dus in een kamp, waarbij het verlangen naar terugkeer naar haar geboorteland groeide.

Ophalen
Door haar terugkeer ontvouwt zich ook weer een wat weggeëbde politieke discussie. In politiek Den Haag staan partijen, ook binnen de coalitie, lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om het ‘ophalen’ van voormalig IS-strijders en sympathisanten.

Grapperhaus liep over een dun koord: D66 is juist voor terugkeer en berechting, terwijl VVD en oppositiepartijen als PVV niets willen weten voor welke repatriëring dan ook.

VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian spreekt van een ‘onbegrijpelijke actie’. ,, Mijn bloed kookt. De rechtsstaat afwijzen, democratie afwijzen, mensenrechten op grote schaal schenden, en dan wel lekker terug naar Nederland? Stel je voor dat we ooit zo zouden zijn omgegaan met SS’ers. Ongelooflijk.’’

Grapper­haus stelt voorop dat B. bij terugkeer op Nederlands grondge­bied wordt aangehou­den. Er loopt immers al een strafzaak tegen haar

Ook PVV-leider Geert Wilders stelt het kabinet een pittig debat in het vooruitzicht. ,,Het is onacceptabel en onaanvaardbaar dat we de vijand, islamitische IS’ers, hierheen halen. Die terreurvrouwen hebben hun recht verspeeld ooit nog voet op Nederlandse bodem te zetten.’’

Straffeloosheid voorkomen
Toch is de redenering van Grapperhaus een andere, blijkt uit zijn toelichting. Hij stelt voorop dat B. bij terugkeer op Nederlands grondgebied wordt aangehouden. Er loopt immers al een strafzaak tegen haar. De Raad voor de Kinderbescherming zal zich over de kinderen ontfermen.

Grapperhaus wil juist dat B. haar strafzaak niet ontloopt: ,,Teneinde straffeloosheid te voorkomen.’’ Ofwel: als we haar niet hadden opgehaald, was ze misschien in vrijheid op een dag het kamp uitgewandeld.

Dat is precies wat D66 prijst: ,,Goed voor de veiligheid van Nederland: deze IS-vrouwen hierheen halen, berechten en voorkomen dat ze van de radar verdwijnen.’’

Bovendien werd de overheid de afgelopen jaren meermaals door rechters aangespoord om meer te doen om IS-gangers terug naar Nederland te halen. Allereerst de kinderen die niet voor de reis hadden gekozen.

Zo werd het 12-jarige meisje dat nu terugkeert jaren geleden door haar moeder meegenomen naar Syrië, tegen de wil van de vader in. Die vader spande in Nederland een rechtszaak aan die de repatriëring in gang zette.

Maar door verschillende rechterlijke uitspraken moest de overheid ook meer doen om de vrouwen en mannen tegen wie hier in Nederland rechtszaken lopen ‘op te halen’. Zij moesten, vond het gerechtshof bijvoorbeeld, de kans krijgen om hun proces bij te wonen.

Veilig genoeg
Grapperhaus reageerde in algemene zin steeds afwijzend. De kabinetslijn was: het is te gevaarlijk die gebieden in te gaan om mensen op te halen. Pas als Koerden of Turken hen in rustig gebied overdragen, zou er actie worden ondernomen. Kennelijk was het oordeel nu dat het (veilig genoeg) kon.

Zeldzaam is het wel: in 2019 werden twee weeskinderen gerepatrieerd, vaker ontsnapten Nederlandse vrouwen uit kampen in Syrië; het afgelopen jaar zeker tien. Slechts enkelen melden zich bij een Nederlands consulaat in Turkije en werden gearresteerd. Anderen vluchtten naar een deel van Syrië waar jihadisten de baas zijn.

Ook B. vroeg sinds 2018 omwille van haar rechtszaak om terugkeer. Een rechter honoreerde dat, maar omdat Nederland geen actie ondernam, dreigde haar zaak naar de prullenbak te worden verwezen, zegt haar advocaat Buruma. ,,Ze moest worden teruggehaald, maar actie bleef uit. Dan kan het moment komen waarop wordt gezegd: kennelijk wil Nederland haar niet vervolgen en komt de zaak te vervallen.’’

B. is bovendien niet de laatste. Er zitten, volgens cijfers van inlichtingendienst AIVD, nog zo’n 45 Nederlandse mannen en vrouwen en 75 kinderen in kampen en gevangenissen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

Belgie haalt opnieuw IS-terroristes terug uit Syrië. Want de jihadisten hebben spijt.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door King George »

Spijt van dat ze nu gevangen zitten en niet meer kunnen koppen snellen?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door King George »

Joost Eerdmans maakt hier een goed punt. Geen gecontroleerd hierheen halen, maar gecontroleerd hen hier weren.

  • Syrieganger Ilham B. naar Nederland gehaald voor bijwonen rechtszaak. Terecht?

    07 juni 2021 18:30 - 19:00

    Om te voorkomen dat het strafproces tegen een vrouwelijke Syrieganger zou komen te vervallen, heeft het Kabinet IS-vrouw Ilham B. terug naar Nederland gehaald samen met haar twee kinderen. De grote vraag is: blijft het hierbij, of is de deur nu geopend naar meer IS-strijders? En moeten we daar blij mee zijn?

    Daarover een gesprek met advocaat André Seebregts die meerdere Syriegangers bijstaat, en met fractievoorzitter voor JA21 in de Tweede Kamer, Joost Eerdmans.
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/dit ... ak-terecht
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

Uit de papieren telegraaf.
’Wij willen ze hier niet’

Kamerleden fel over terughalen van terreurverdachte Ilham B. uit Syrië
Onrust leeft er in de Tweede Kamer over de terughaalactie van terreurverdachte Ilham B. uit Syrië. De actie werd in het diepste geheim voorbereid en resulteerde zaterdag in de overdracht van de vrouw aan vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid.

Politieke partijen op de rechterflank zijn fel tegen het naar Nederland halen van IS-strijders. Ze hebben er immers zelf voor gekozen om naar Syrië te vertrekken. Dat ze nu soms onder erbarmelijke omstandigheden in Koerdische detentiekampen zitten, kan op weinig empathie rekenen. Onze nationale veiligheid speelt bij de afweging een belangrijke rol. Terreurverdachten binnen de landsgrenzen halen is risicovol, oordeelden de veiligheidsdiensten al eerder.

Bij coalitiepartijen VVD en CDA valt dan ook flink wat chagrijn en onrust te bespeuren. „Deze uitreizigers hebben ons land heel bewust verlaten om lid te worden van een organisatie die genocide pleegde. Ze krijgen nu een vliegticket naar Nederland uit een gebied dat ze in puin achterlaten”, gruwelt CDA-Kamerlid Anne Kuik.

Lage straffen

VVD-Kamerlid Ingrid Michon heeft er ook de pee in. „Onze mening over het terughalen van terrorismeverdachten is niet veranderd. Wij willen ze hier niet. We willen dat ze daar berecht worden waar ze hun misdaden hebben gegaan, waar het bewijsmateriaal is en waar hun slachtoffers zijn. Hier dreigen lage straffen, bij gebrek aan voldoende bewijs, waarna terroristen hier mogelijk snel vrij rondlopen. Dat is een groot risico voor de veiligheid van ons land. Dat is voor mij onbestaanbaar.”

Achter de schermen werkte het kabinet volgens bronnen al weken aan de retour van IS-strijdster Ilham B. en haar twee zoontjes. Meerdere ministeries waren daarbij betrokken, waaronder Algemene Zaken van premier Mark Rutte, Veiligheid en Justitie van Ferd Grapperhaus, Buitenlandse Zaken van Sigrid Kaag en Defensie van Ank Bijleveld.

Journalisten krijgen er pas afgelopen vrijdagavond lucht van. Er lekt uit dat er een Nederlandse delegatie in Noord-Syrië is om IS-vrouwen op te halen en hun kinderen. Later blijkt dat het om Ilham B. gaat en haar kroost. Nog een ander kind, een meisje, wordt ook opgehaald. Dat gebeurt op aandringen van haar vader die zegt dat zijn dochter het slachtoffer is van internationale kinderontvoering.

In een korte brief aan de Tweede Kamer meldt het kabinet zaterdagavond laat dat zich ’een uitzonderlijke gelegenheid’ voordeed om de verdachte en haar twee kinderen naar Nederland te brengen. Ministers Grapperhaus en Kaag laten er verder ’in het belang van de veiligheid en privacy van berokkenen’ weinig over los. Er valt nog te lezen dat het kabinet vreesde voor straffeloosheid, als Ilham B. niet naar Nederland zou zijn gehaald. Dat heeft alles te maken met de rechtszaak die ons land eerder tegen haar aanspande.

Zulke rechtszaken tegen Syriëgangers werden al eerder gehouden. Verdachten hoefden daar toen niet voor naar Nederland te worden gehaald. Ze konden ook bij verstek worden veroordeeld.

Prullenbak

Bij Ilham B. liep het anders. Haar advocaat vond dat zij het recht moest hebben om bij haar eigen zitting te zijn. De Rotterdamse rechtbank oordeelde eerder dat het kabinet daartoe een ’inspanningsverplichting’ heeft. Gevreesd werd, zo melden Haagse bronnen, dat de rechtszaak tegen Ilham B. in de prullenbak zou belanden als ze niet uit Syrië zou worden opgehaald.

In tegenstelling tot haar coalitiegenoten van VVD en CDA steunt D66-Kamerlid Hanneke van der Werf de terughaalactie van het kabinet ten volle.

Ze twittert: „Goed voor de veiligheid van Nederland: deze IS-vrouwen hierheen halen, berechten en voorkomen dat ze van de radar verdwijnen. Niet in het minst voor hun kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden leven en door IS geronseld worden.”

JA21-leider Joost Eerdmans hekelt het argument van straffeloosheid dat het kabinet aandraagt. „Quatsch”, noemt hij dat. Volgens hem dreigt het gevaar van verdere radicalisering van Ilham B. en anderen binnen onze gevangenissen. „Gewoon lekker laten zitten daar in de zandbak a.u.b.”

Toch is het maar de vraag of het bij de terughaalactie van de Goudse IS-bruid blijft. Experts zien namelijk parallellen met tientallen andere Syriëgangers die op dit moment in de kampen van de Koerden zitten.

Moet Nederland dan ook deze vrouwen gaan terughalen? „Zeker. Dat denk ik wel”, zegt André Seebregts. De advocaat staat op dit moment acht vrouwen bij die in een vergelijkbare situatie als Ilham B. zitten.

„Bij de teruggehaalde vrouw Ilham B. lopen er procedures voor de beëindiging van strafzaken tegen haar. De overheid wilde dit voorkomen, en haalde haar op zodat ze in Nederland kan worden berecht. Mijn acht cliënten zitten in precies hetzelfde schuitje.”

Strafrechtadvocaat Richard Korver sluit zich bij die lezing aan: „Dat zou je wel verwachten”, zegt hij. „Zeker als de overheid hier al uitvoering aan geeft, door deze vrouw actief terug te halen. Het is dan in de lijn der verwachting dat bij andere gevallen eenzelfde keuze wordt gemaakt. Aan gelijke gevallen kunnen immers gelijke rechten worden ontleend.”

Ook advocaat en hoogleraar Internationaal Recht Geert-Jan Knoops denkt dat de andere IS-vrouwen nu eveneens kans maken om een soortgelijk terughaaltraject bij de rechter af te dwingen. „Het kan namelijk niet zo zijn dat er alleen vrouwen worden opgehaald als het de Staat goed uitkomt”, stelt hij.

IS-mannen

Bij de IS-mannen zijn de kaarten overigens wel anders geschud, verduidelijkt Seebregts. „De Koerden hebben deze personen in gevangenissen opgesloten. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat ze bereid zijn deze personen vrij te laten. Het ophalen van deze groep is dus niet mogelijk.”

Volgens de laatste cijfers van de AIVD zijn er 110 uitgereisde Nederlandse volwassenen in Syrië. Van hen is een derde vrouw. In Turkije zijn er nog eens 25. In Koerdische kampen of gevangenissen zitten 45 volwassenen, 30 volwassenen zitten bij strijdgroepen, 35 anderen zijn ’elders’.
Ilham B. wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. „Ze heeft heel veel moeite gedaan om terug te komen naar Nederland om zich voor de rechter te verantwoorden”, zegt haar advocaat Tamara Buruma. „Ze is heel erg blij dat dat nu eindelijk kan gebeuren, want ze was de hoop verloren.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

Zo werd in het diepste geheim besloten IS-bruid Ilham B. terug naar Nederland te halen

Het besluit om IS-bruid Ilham B. terug naar Nederland te halen, is vanwege de ’politieke gevoeligheid’ ervan met regeringskopstukken afgetikt, inclusief VVD’ers Mark Rutte en Stef Blok. Dat er fel verzet volgt in de Tweede Kamer vanuit coalitiepartijen VVD en CDA zorgt dan ook voor verbazing in kabinetskringen.

De Goudse IS-bruid Ilham B. is zaterdag door een Nederlandse delegatie met haar twee kinderen opgehaald uit Syrië en wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Er kwam nog een extra kind mee, dat volgens het demissionaire kabinet slachtoffer is van ontvoering.

Tijdens een verkiezingsdebat in 2015 sloeg premier Rutte nog stoere taal uit over uitgereisde jihadisten. Nederlanders die afreizen naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij terreurorganisaties als Islamitische Staat (IS) kunnen beter daar sneuvelen dan terugkomen naar Nederland, zei Rutte tijdens een debat voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Een schril contrast met de werkelijkheid zes jaar later, wanneer ons land een regeringsdelegatie naar Syrië stuurt om diezelfde uitreizigers persoonlijk op te halen en naar Nederland te begeleiden.

Ultimatum
De repatriëring wordt ook binnen het kabinet, dat tot vorig jaar stug volhield nooit Nederlandse jihadisten te gaan ophalen, als ongemakkelijk ervaren. Maar onverwacht is het niet. Er is veel voorbereiding aan vooraf gegaan.

Nadat bleek dat de Rotterdamse rechter de zaak tegen Ilham B. wilde beëindigen omdat ze zelf niet bij het proces aanwezig zou kunnen zijn, is het balletje gaan rollen. Het kabinet ervaarde die rechterlijke uitspraak als ultimatum.

Even is nagedacht over de mogelijkheid om Ilham B. haar Nederlandse paspoort af te pakken, maar dat lukte niet. Daarvoor moet ze namelijk in Nederland zijn veroordeeld, of moet de verantwoordelijke veiligheidsdienst daartoe besluiten. Dat laatste was volgens een ingewijde niet mogelijk omdat daar te weinig informatie was over de vrouw.

Met een kernteam van bewindspersonen is vervolgens de repatriëring besproken. Vanwege de operationele veiligheid van de repatriëringsmissie, moest het team tot een klein clubje besloten blijven. Grapperhaus, Rutte, Blok en minister van Defensie Ank Bijleveld maakten deel uit van dat clubje. Opvallend is dat Sigrid Kaag, die nu net sinds twee weken minister van Buitenlandse Zaken is, er niet bij hoorde.

Eerst werd de operatie in een onderraad met ministers wel met bewindspersonen van alle coalitiepartijen afgestemd. Er zijn dan ook geen coalitiepartijen overvallen door dit besluit, valt achter de schermen te horen. Om CU ook aan te laten haken werd bijvoorbeeld onderwijsminister Slob uitgenodigd, weet een betrokkene.

Koortsachtig overleg
Ondertussen werd koortsachtig overlegd met andere EU-landen die ervaring hebben met zulke gevaarlijke missies. De druk op de ketel was extra hoog door het dreigende verloop van de strafzaak tegen de IS-vrouw. Toen er groen licht werd gegeven gegeven voor de bliksemactie moest er volgens een betrokkene dan ook snel worden gehandeld. „Want over een week kan de situatie weer heel anders zijn en dan hebben we de kans gemist.” Ingewijden weten dat alle luiken dicht gingen toen operationele details werden besproken. „Dat kan niet worden gedeeld met de Tweede Kamer, dan lekt het uit en lopen mensen die de missie uitvoeren ernstig gevaar”, vertelt een van hen.

Grapperhaus verdedigde het ongemakkelijke besluit dinsdag in de Kamer. Het terughalen van de IS-vrouw is het resultaat van een giftige cocktail van een rechterlijke uitspraak, de onwil om over te gaan tot lokale berechting, en de angst dat de vrouw haar straf zou ontlopen en opeens in Nederland zou opduiken.

Coalitiepartijen VVD en CDA toonden zich verbolgen over het besluit. „Wat mij betreft blijven ze in die zandbak daar”, fulmineerde VVD-Kamerlid Ingrid Michon. „Dit zijn vrouwen die hun middelvinger naar Nederland hebben opgestoken”, voegde CDA’er Anne Kuik daaraan toe. „Het gebied daar is nog onveilig, wat is er veranderd?” Meerdere partijen vragen zich bovendien af waar de optie van lokale berechting is gebleven.

Doodstraf
De angst dat Ilham B. haar straf zou ontlopen werd te groot, zo luidt de verklaring van Grapperhaus. Mocht zij uit het Koerdische kamp ontsnappen en toch haar weg terug naar Nederland vinden, dan zou ze niet opnieuw vervolgd kunnen worden.

En lokale berechting werd in Den Haag ook niet als een optie gezien. In Syrië en Irak geldt namelijk de doodstraf en dat wil het kabinet de eigen onderdanen - hoe verschrikkelijk hun vermeende misdaden ook - niet aandoen.

Michon merkt op dat het argument van straffeloosheid geen deel uitmaakt van de criteria in het kabinetsbeleid. Daarin staan alleen de veiligheid van de regio, de veiligheid van de betrokkenen en internationale betrekkingen. Op die punten is er niets veranderd.

Grapperhaus moet zich volgende week weer verantwoorden tijdens een plenair debat in de Kamer. Dan schuiven waarschijnlijk ook zijn collega’s Rutte, Kaag en Bijleveld aan. In de Kamer bestaat de angst dat het besluit een precedent schept en de deuren opent voor andere uitgereisde jihadisten.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door King George »

Wat is nou het probleem met hen daar lokaal te laten berechten, zelfs al zouden zij daar de doodstraf kunnen krijgen?

En nogmaals: Waarom kon deze IS-oorlogsmisdadigster niet bij verstek veroordeeld worden waarna haar Nederlandse nationaliteit verbeurd verklaard kon worden?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

King George schreef:
wo jun 09, 2021 10:58 am
Wat is nou het probleem met hen daar lokaal te laten berechten, zelfs al zouden zij daar de doodstraf kunnen krijgen?

En nogmaals: Waarom kon deze IS-oorlogsmisdadigster niet bij verstek veroordeeld worden waarna haar Nederlandse nationaliteit verbeurd verklaard kon worden?
Ik zie het probleem ook niet King. Laat ze daar blijven, en zorg dat hun kinderen daar opgevoed worden in een kinderhuis.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

‘Opgehaalde IS-vrouw Ilham B. had gedenaturaliseerd moeten worden’

IS-vrouw Ilham B., die zaterdag is opgehaald uit Syrië, had eigenlijk gedenaturaliseerd moeten worden. Dat zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je moet niet lichtzinnig doen over de Nederlandse nationaliteit, maar als je deelneemt aan een genocidale beweging en aan het organiseren van slavernij voor vrouwen en kinderen, heb je afscheid genomen van de Nederlandse democratie en rechtstaat.”

Het kabinet heeft wel degelijk nagedacht over het afpakken van het Nederlandse paspoort van de 27-jarige IS-bruid uit Gouda, zo blijkt uit een analyse van De Telegraaf. Maar dat lukte niet. “Alles werd binnen het kabinet heel serieus doorgenomen, ook door de minister Grapperhaus (Justitie). Maar een voorwaarde voor denaturalisatie is dat je veroordeeld moet zijn door de rechter”, legt Ellian uit. “Of dat er een uitvoerig en goed onderbouwd ambtsbericht moet uitgaan van de AIVD of NIVD.” Dat laatste was volgens een ingewijde niet mogelijk omdat daar te weinig informatie was over de vrouw, zo schrijft de krant.

Voorgeleid
Ilham B. wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Zij werd zaterdag door een Nederlandse delegatie met haar twee kinderen opgehaald uit Syrië. Er kwam nog een extra kind mee, dat volgens het demissionaire kabinet slachtoffer is van ontvoering. Enkele IS-vrouwen kwamen eerder al op andere manieren terug naar Nederland, maar Ilham B. is de eerste vrouw die daadwerkelijk door de Nederlandse overheid werd opgehaald.

De rechter beslist vandaag over de verlenging van het voorarrest van de vrouw. Justitie vervolgt haar omdat zij naar Syrië is afgereisd en zich bij terreurorganisatie IS zou hebben aangesloten.

Ilham B. werd teruggehaald nadat de rechter de zaak tegen haar dreigde te beëindigen, omdat ze zelf niet bij het proces aanwezig zou kunnen zijn, iets waar zij wel om gevraagd had. Het kabinet ervaarde die rechterlijke uitspraak als ultimatum. “Het zou heel vreemd zijn als de rechter tegen B. zou zeggen ‘nee, je hoeft niet te komen, we veroordelen je'”, zegt Ellian. “Maar het is natuurlijk opportunisme om naar Nederland te komen om berecht te worden. Na twee, drie jaar sta je weer buiten. Ze zal wel onder controle van de veiligheidsdiensten staan, vanwege het gevaar dat ze kunnen opleveren.”

‘Verbazingwekkend’
Dat het afpakken van het Nederlands paspoort niet mogelijk was noemt de rechtsgeleerde “verbazingwekkend”. “Ik denk dat het de taak is van de Tweede Kamer om te kijken naar of de maatregelen rond het afpakken van de Nederlandse nationaliteit van Syriëgangers goed afgebakend zijn.”

De vrees is dat Ilham B. er met een relatief lage straf vanaf komt, omdat het vaak moeilijk is om te bewijzen wat IS-vrouwen precies hebben uitgehaald in Syrië. “Er was een gigantische oorlog gaande, waar veel landen bij betrokken waren, waaronder Nederland. Er werd veel informatie verzameld door de AIVD, NIVD en andere diensten. Maar of je voldoende hebt om een rechtszaak te beginnen verschilt per geval”, zegt Ellian daarover.

Signaal
Ook om die reden is het belangrijk om een signaal af te geven aan Syriëgangers, zegt hij. “Niet alleen aan Ilham B. die twee nationaliteiten heeft, maar ook aan mensen die één nationaliteit hebben. Denk aan bekeerlingen. Je moet daar ook een signaal aan kunnen afgeven: tot hier en niet verder.” Wanneer bekeerlingen enkel de Nederlandse nationaliteit hebben kan deze niet afgepakt worden. “Maar daar moet je ook een equivalent voor verzinnen, dat altijd helder blijft dat er iets vreselijks is gebeurd en dat we dat niet gaan vergeven”, besluit Elian.

Minister Grapperhaus (Justitie) moet zich volgende week weer verantwoorden tijdens een plenair debat in de Kamer. Dan schuiven waarschijnlijk ook zijn collega’s Rutte, Kaag en Bijleveld aan. In de Kamer bestaat de angst dat het besluit een precedent schept en de deuren opent voor andere uitgereisde jihadisten.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

Nederlandse Syriëgangers waren de ergste soort kolonialen

Door EDDY TERSTALL

De strafzaak tegen Ilham B. uit Gouda, die zich aangesloten heeft bij de terroristische organisatie IS, is begonnen. B. wist dat die organisatie zich schuldig maakte aan slavernij en aan massamoord op burgers. Dat wist ze omdat de organisatie daarover opschepte op internet.

Filmpjes van de meest gruwelijke executies van burgers waren op het net te zien en haalden vaak de landelijke media. IS was daar heel creatief in. Niet alleen zagen de filmpjes er hip en strak uit, ook de executiemethodes waren vindingrijk. Burgers die levend werden verbrand, verdronken, platgereden door tanks, onthoofd of een nekschot kregen van kinderen. Het deed denken aan de Romeinse arena’s. Moord als vermaak.

Ook op slavernij was men trots in de Islamitische Staat. Pochende jihadisten over welke seksslaven ze nu weer op de kop hadden kunnen tikken op de slavenmarkt waren op internet te bewonderen. De Syriëgangers, de Oostfronters van deze tijd, wisten dit niet alleen, het is waarschijnlijk zelfs een belangrijke reden geweest om naar Syrië te gaan.

Oostfronter 2.0
Nederlandse staatsburgers zijn dus als het ergste soort kolonialen naar het buitenland gegaan om mee te helpen om de lokale burgers af te slachten en tot slaaf te maken. Laat dat even bezinken.

De vraag of het verstandig is om de verdachte terug naar Nederland te halen laat ik even in het midden. Ik ken de juridische overwegingen daarvoor onvoldoende. Ik laat me ook niet uit over de te verwachten strafmaat. Ik ken de bewijsvoering niet. Ook de jurisprudentie ken ik niet. Ik ga het dus niet hebben over een eventueel te verwachten te lage strafmaat.

Wat wel zo is, is dat ik vrees dat veel media staan te springen om het verhaal van deze Nederlandse Oostfronter 2.0 op te tekenen. Hoe heeft ze het ervaren? Waren de bombardementen eng? Of de klassieker: welke snacks heeft ze het meest gemist?

Nooit de vraag: hoe voelt het nou om hoofdloze lichamen van lokale burgers aan het kruis te zien hangen op het dorpsplein? Hoe voelde het om slaven en slavinnen te hebben? Wat deed dat soort absolute macht met jou en je man? Voelde je geen medelijden wanneer je man jullie seksslaven verkrachtte? Had je geen mededogen met haar en haar kinderen? Heb je ooit om hen gehuild?

Landverraadster
De fascinatie van media met het absolute kwaad is bizar. En ook de decadente mildheid waarmee het fenomeen wordt benaderd. Ik ben bang dat de terugkerende landverraadster meer krantenkolommen zal vullen dan een heel kamp jezidi-vluchtelingen bij elkaar.

Het kan inderdaad zo zijn dat de mevrouw in kwestie door gebrek aan direct bewijs al binnen een paar jaar weer haar favoriete snack in de snackbar kan halen terwijl de slachtoffers van haar, van haar man en van de rest van de moordenaarsbendes nog steeds in Syrische kampen zitten. O, nu speculeer ik opeens zomaar toch over de strafmaat. Al zeg ik: het zou zomaar kunnen. En dat is ontegenzeggelijk zo: het zou zomaar kunnen.

Het zou zomaar kunnen dat een van de jezidi-slachtoffers die wel het geluk hebben gehad hier als vluchteling te worden opgenomen, achter deze dader in de rij bij de bakker komt te staan. Dat kan in een rechtsstaat. Die zal nooit zo op maat gesneden zijn, dat je alle onrecht kunt voorkomen. En de dame zal onderhevig zijn aan een democratische rechtsgang die zij en haar kornuiten anderen in hun apartheidsstaat hebben ontzegd. Net als ooit bij de drie van Breda. Het zij zo. Wij democraten zijn nu eenmaal niet zoals zij, de totalitairen. Wij hechten aan de rechtsstaat.

Echt gebeurd
Maar wat ik wel hoop, is dat de media ophouden met het geven van een podium aan knuffelmisdadigers. Geen films, boeken toneelstukken of musicals. Maar dat we deze keer meer oog gaan hebben voor de gruwelijke verhalen van hun slachtoffers. Die verhalen zijn minder hip, maar veel, veel, veel belangrijker als het gaat om het besef van wat er in Noord-Syrië en Irak allemaal echt is gebeurd. Echt gebeurd is het. Het is echte mensen overkomen. Laat dat even doordringen
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door King George »

Landverraadster

De fascinatie van media met het absolute kwaad is bizar. En ook de decadente mildheid waarmee het fenomeen wordt benaderd. Ik ben bang dat de terugkerende landverraadster meer krantenkolommen zal vullen dan een heel kamp jezidi-vluchtelingen bij elkaar.
Daar heb je geen glazen bol voor nodig.

En hiervoor ook niet:
Wat wel zo is, is dat ik vrees dat veel media staan te springen om het verhaal van deze Nederlandse Oostfronter 2.0 op te tekenen. Hoe heeft ze het ervaren? Waren de bombardementen eng? Of de klassieker: welke snacks heeft ze het meest gemist?

Nooit de vraag: hoe voelt het nou om hoofdloze lichamen van lokale burgers aan het kruis te zien hangen op het dorpsplein? Hoe voelde het om slaven en slavinnen te hebben? Wat deed dat soort absolute macht met jou en je man? Voelde je geen medelijden wanneer je man jullie seksslaven verkrachtte? Had je geen mededogen met haar en haar kinderen? Heb je ooit om hen gehuild?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

Britse jihadbruid smeekt om terugkeer, ’ik was naïef’

De bekendste Jihadbruid van Groot-Brittannië, Shamima Begum, smeekt wederom om een terugkeer naar haar geboorteland. ,,Ik was 15 en naïef, laat me alsjeblieft terugkeren”, zegt ze tegen een Britse documentairemaker. De kans daarop is gering.

Londen ziet niets in het terughalen van IS-bruiden of hun kinderen omdat ze nog steeds een gevaar voor de eigen samenleving zouden vormen. Tot voor kort stond Nederland ook op dat standpunt maar deze maand werden toch voor het eerst een IS-bruid, Ilham B. en haar twee kinderen alsmede een ander kind, gerepatrieerd uit Syrië.

Skinny jeans
Begum lijkt in niets meer op het mollige Jihad-meisje dat als 15-jarige, tien dagen nadat ze met twee schoolvriendinnen in Syrië was aangekomen, trouwde met de Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk. Toen ging ze grotendeels schuil onder traditioneel islamitische kleding, nu loopt ze met fel rood gelakte nagels in skinny jeans en een T-shirt met blote armen door het Al-Roj gevangenkamp in het noorden van Syrië. Op de vraag waarom ze er zo bijloopt nu zegt ze: ,,Omdat het me gelukkig maakt. En alles wat me gelukkig maakt kan ik gebruiken.”

Rehabilitatie
Haar verhaal is in de loop der tijd ook veranderd. Tegen filmmaker en journalist Andrew Drury vertelt ze in de film Danger Zone zelfs dat ze niet gerehabiliteerd hoeft te worden. Sterker nog ,,ik zou het fantastisch vinden anderen te helpen rehabiliteren.” En vindt dat ze voor één fout op jeugdige leeftijd niet langer gestraft hoeft te worden.

Daar denkt het Hooggerechtshof in Groot-Brittannië anders over. Die oordeelde eerder dit jaar dat de nu 21-jarige niet terug naar Londen mag komen om te pleitten voor teruggave van haar Britse staatsburgerschap. Dat was om reden van nationale veiligheid afgenomen. Dezelfde reden houdt een terugkeer tegen.

Overleden vriendinnen
Dat Begum nu beweert dat ze samen met haar, in Syrië overleden schoolvriendinnen Amira Abase en Kadiza Sultana, naar de heilstaat van IS was gelokt via IS-ronselaars die zinspeelden op het schuldgevoel van dode moslims in Syrië, wordt niet geloofd. In eerdere interviews zei ze niet geschokt te zijn door afgehakte hoofden van de ‘tegenstanders van de islam’. ,,Ik stelde me dan gewoon voor wat die man moslimvrouwen zou hebben kunnen aandoen.”

En in 2019 weigerde ze de bomaanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester waarbij 22 mensen omkwamen te veroordelen. De Britse inlichtingendienst MI5 ziet de in de Londense wijk Bethnal Green geboren Begum vanwege haar toewijding aan IS nog steeds als een bedreiging voor de samenleving.

Tegenstrijdig
Een soortgelijk tegenstrijdig verhaal heeft haar man Riedijk, maar die is in 2019 bij verstek in Nederland veroordeeld tot zes jaar cel vanwege lidmaatschap van een terroristische organisatie. De Arnhemmer heeft in interviews in een Koerdisch gevangenkamp wel toegegeven in Kobani gevochten te hebben voor IS, maar dat was volgens hem maar kort omdat hij gewond raakte. Hij zei toen vooraf niets van de gruweldaden van IS te hebben geweten hoewel die toen algemeen bekend waren. Hij stelt zelfs in Rakka, de terreur hoofdstad van het door IS zelf uitgeroepen ‘Kalifaat’ in de cel te hebben gezeten omdat hij van spionage voor Nederland werd verdacht. Pogingen om samen met zijn elders in de regio in een gevangenkamp verblijvende vrouw naar Nederland te komen faalden in 2019. De Nederlandse staat wilde ze niet hebben.

Drama
Het echtpaar maakte wel een persoonlijk drama mee want alle drie kinderen die ze kregen overleden in Syrië.

De fascinatie van de Britse pers met jihadbruid Begum heeft onder meer te maken met de jonge leeftijd waarop ze vertrok, maar ook met de vrees dat bij een eventuele terugkeer naar het geboorteland er meer zullen volgen, waarbij de vrees overheerst dat men terrorisme binnenhaalt.

Overtuigd
Eén iemand heeft Begum wel overtuigd. Filmmaker Drury zegt dat zijn ontmoeting met haar hem van mening heeft doen veranderen. ,,Ze is geen terrorist meer. Laat haar naar huis gaan en daar boeten voor haar misdaden.”
Via Daily Mail. New look jihadi bride Shamima Begum says she was a 'dumb kid' when she fled to Syria aged 15

Afbeelding

Wearing a leather Nike baseball cap and skinny jeans, jihadi bride Shamima Begum has insisted she does not need to be rehabilitated.

In fact she would 'love' to help rehabilitate others, she has claimed.

With fingernails painted red as she held a fashionable clutch bag, she now looks very different from her previous image as a jihadi bride in hijab and head scarf.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

Buitenlandse berechting Nederlandse IS’er niet mogelijk

Nederlandse IS-gangers kunnen niet in het buitenland worden berecht voor hun misdaden. Dat hebben het het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Openbaar Ministerie laten weten aan de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid wil dat de Nederlandse IS-strijders en IS-vrouwen niet meer terugkeren naar ons land om terecht te staan en richtte daarom de hoop op een buitenlandse rechter.

De Tweede Kamer reageerde begin deze maand nog verdeeld op het terughalen van een IS-vrouw en drie kinderen uit kamp in Noord-Syrië. Ilham B. moest volgens het kabinet worden opgehaald omdat zij anders het risico liep om vervolging te ontlopen. Een groot deel van de Kamer had liever gezien dat zij zich in het buitenland had moeten verantwoorden voor haar daden.

Voor die buitenland-optie werden door het kabinet drie routes bekeken: een internationaal tribunaal, berechting in Noordoost Syrië of terechtstaan in Irak. ,,Geen van die trajecten gaan soelaas bieden”, concludeerde officier van justitie Ferry van Veghel vandaag tijdens een gesprek met Kamerleden. Op de korte termijn is dat in elk geval geen optie, maar ook in de toekomst ziet het OM daar geen mogelijkheden voor. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken acht de kans daarop ‘heel klein’, stelde Thijs van der Plas, directeur-generaal politieke zaken.
n
Een internationaal tribunaal – wat Kamer én kabinet het liefst zien – ‘gaat er niet komen’, zei Van der Plas. Daarvoor is een uitspraak van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nodig. Hoewel toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok daar, samen met andere landen, in 2019 voor heeft gepleit, ligt Veiligheidsraadlid Rusland als bondgenoot van de Syrische president Assad dwars. Die optie valt af. ,,We krijgen het gewoon niet door de Veiligheidsraad.”

Berechting in Noordoost Syrië stuit ook op ‘allerlei rechtstatelijke bezwaren’. In die regio hebben de Koerden weliswaar een autonoom gebied gerealiseerd, maar formeel is Assad aan de macht in het land. Daarom zou een rechtbank daar ‘een inbreuk op de soevereiniteit’ van Syrië betekenen, omdat Assad daar geen toestemming voor zou geven. Ook heeft Nederland ‘gewoon geen vertrouwen in de rechtstaat daar’, stelt Van der Plas.

Irak leek de meest kansrijke optie. Met het land is Nederland, samen met zes andere landen, nog ‘voortdurend in gesprek’. De kans dat dit ergens toe leidt, is volgens Van der Plas klein. ,,Irak geeft voortdurend aan niet af te willen zien van de doodstraf, dat is voor ons een showstopper.” Nederland wil niet meewerken aan berechting in een ander land als staatsburgers in dat land het risico lopen om ter dood te worden gebracht.

Een tweede ‘obstakel’ is dat Irak aan eventueel gevangen Nederlandse IS’ers consulaire bijstand weigert. Meerdere Europese landen vinden dat onacceptabel. ,,Overal ter wereld waar Nederlanders gevangen zitten, willen wij consulaire bijstand kunnen verlenen.” Irak heeft daarbij de handen vol aan 30.000 Iraakse staatsburgers die in Syrische kampen zitten. Die moeten ook gerepatrieerd worden en berecht. ,,Dat is al een enorme last voor het land.”

Ondanks alle bezwaren komt er waarschijnlijk nog ‘voor de zomer’ een gesprek met zeven Europese landen, stelt Van der Plas, in een poging een doorbraak te forceren. ,,Maar ik wil aan verwachtingsmanagement doen: de kans daarop acht ik klein.” Officier van Justitie Van Veghel is stelliger: ,,In Irak zijn zoveel valkuilen, dat is gewoon geen reëel alternatief.”

Deskundigen die ook met de Kamer in gesprek gingen, zijn het niet allemaal met de conclusie van Buitenlandse Zaken en het OM eens. Zij stellen dat Nederland argumenten tegen vervolging in het buitenland gebruikt die ‘in een perfecte wereld’ zouden gelden. In dit geval breekt nood wet, vindt hoogleraar sociologie Ruud Koopmans van de Berlijnse Humboldtuniversiteit. ,,Nederland maakt de verkeerde afwegingen.”

Kinderen terughalen
De Leidse hoogleraar rechtswetenschap Afshin Ellian vindt dat kinderen teruggehaald moeten worden, hun moeders moeten worden berecht in Nederland, maar de overige IS’ers zouden in de regio terecht moeten staan.

Christophe Paulussen van het International Centre for Counter-Terrorism meent echter dat Nederland internationale regels schendt door niet veel meer werk te maken van de berechting van IS-gangers. Na de aanslagen van 11 september 2001 heeft de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen die stelt dat daders van terrorisme moeten worden opgespoord en berecht. Daar vallen ook IS-strijders onder, stelt Paulussen. ,,Het is een schending van het internationaal recht als je wacht met berechting.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Jihadi's en hun kinderen keren terug

Bericht door Ariel »

Experts dringen erop aan dat Nederland meer IS-gangers uit Syrië ophaalt

Het is onwenselijk dat een grote groep Syriëgangers terug naar Nederland wordt gehaald. Dat zegt AIVD-baas Akerboom in de Tweede Kamer. De druk op de verantwoordelijke autoriteiten zou dan volgens hem te hoog worden. Desondanks sturen sommige experts er bij de Kamer op aan om in navolging van IS-bruid Ilham B. meer uitreizigers naar Nederland te halen. „Er is geen reëel alternatief voor berechting in Nederland”, schetst officier van Justitie Ferry van Veghel.

Nog voor de zomer debatteert de Tweede Kamer over de geheime bliksemactie waarmee IS-vrouw Ilham B. onlangs naar Nederland werd gehaald om haar strafzaak niet te laten verlopen. Experts schetsen woensdag in de Tweede Kamer een scenario waarin er geen andere goede opties zijn dan terughalen van uitreizigers, ondanks dat het onmiskenbaar een veiligheidsrisico is om dat te doen. Opvallend daarbij is dat de kenners, die nauw contact hebben met betrokken bewindslieden, nadrukkelijk aansturen op besluitvorming waarover de Tweede Kamer gaat.

Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg wordt er per persoon gekeken of het risico te groot is om iemand te halen. Hij benadrukt dat maatregelen tegen jihadisten alleen mogelijk zijn als ze worden veroordeeld. Aalbersberg snapt dan ook dat Ilham B. naar Nederland werd gehaald om ’straffeloosheid’ te voorkomen, maar erkent dat iedere terugkeer een risico met zich meebrengt. „Er blijft een dreiging uitgaan van terugkeerders, in welk scenario dan ook.”

Toch vindt officier van justitie Ferry van Veghel dat er op dit moment ’geen reëel alternatief is’. „Berechting kan alleen als iemand bij de zitting is, of als een persoon nadrukkelijk aangeeft niet bij berechting aanwezig te willen zijn.” Dat laatste geldt niet voor de uitreizigers met Nederlands paspoort die in Noord-Syrië zitten, die willen namelijk maar wat graag naar Nederland terug. „Een deel heeft zelfs een procedure aangespannen bij de rechtbank Rotterdam”, weet Van Veghel. Hij schetst twee mogelijkheden: „Of de strafzaak beëindigen, of ze naar Nederland halen om bij de berechting te zijn.”

De officier van justitie drukt Kamerleden op het hart dat berechten in Nederland bittere noodzaak is. Om zijn relaas kracht bij te zetten waarschuwt hij ook nog eens dat de zaak anders verloopt en dat hoger beroep dan niet mogelijk is. „Dan kan iemand niet meer vervolgd worden voor terroristische feiten. Dat dient te allen tijden voorkomen te worden.” Daarom heeft het OM aan demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gevraagd Ilham B. naar Nederland te halen, vertelt Van Veghel. „Daarmee is de strafzaak gered.”

Ook AIVD-baas Erik Akerboom hamert tegenover de Tweede Kamer vooral op risico’s wanneer de uitreizigers niet terug worden gehaald. „Hun bewegingsvrijheid neemt toe, of we ze nou wel of niet repatriëren.” Akerboom vertelt dat de Koerden in het gebied van de jihadisten zitten en de druk om te repatriëren zullen verhogen. Illegale terugkeer naar Nederland ligt volgens hem dan ook nog op de loer. Maar voorzichtigheid is geboden, stelt Akerboom. Om een teruggekeerde jihadist in de smiezen te houden kunnen namelijk tientallen mensen nodig zijn. „Het is onwenselijk als ze allemaal in een keer naar Nederland komen. Dan wordt de druk op het personeel wel erg hoog.”

Bliksemactie
Een nadrukkelijke wens die al langer klinkt vanuit de Kamer is om de uitreizigers in het gebied zelf te berechten. Directeur-generaal Thijs van der Plas van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat niet haalbaar te vinden. Voor een internationaal tribunaal van de VN ligt de Veiligheidsraad van die instantie dwars, vertelt hij. En berechting in Syrië en Irak stuit volgens hem op andere bezwaren.

„Ze willen in Irak niet afzien van de doodstraf, dat is voor ons een showstopper.” Bovendien benadrukt hij dat andere Schengenlanden ook kinderen ophalen en meekomende IS-moeders als ’noodzakelijke bijvangst’ zien.

Maar de experts zijn niet eensgezind over de afweging tussen de juridische risico’s en de nationale veiligheid. Socioloog Ruud Koopmans zei dat de nationale veiligheid vooropgesteld moet worden en wees erop dat het gaat om mensen met een extremistische overtuiging. Berechting in de regio is wat hem betreft de beste optie, dan moet er maar wat minder rekening worden gehouden met de nadelen. „Ja, in een ideale wereld zouden we aan alle criteria willen voldoen.” Rechtsgeleerde Afshin Ellian waarschuwt voor precedentwerking. De bliksemactie van vorige week betekent volgens hem dat zoiets vaker kan gebeuren.

Het standpunt in het regeerakkoord van het demissionaire kabinet is uitreizigers niet op te halen, maar dat is mede door uitspraken van de rechter gaan schuiven. Kamerleden van coalitiepartijen VVD en CDA toonden zich verbolgen over het besluit om Ilham B. tóch op te halen. „Wat mij betreft blijven ze in die zandbak daar”, fulmineerde VVD-Kamerlid Ingrid Michon. „Dit zijn vrouwen die hun middelvinger naar Nederland hebben opgestoken”, voegde CDA’er Anne Kuik daaraan toe. „Het gebied daar is nog onveilig, wat is er veranderd?” In een debat moeten betrokken bewindslieden nog voor de zomer verantwoording afleggen. Dan wordt duidelijk of VVD en CDA bij hun stoere taal blijven.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie