Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Mahalingam »

In Schaarbeek is een Belg met de voornaam Ali opgepakt.
De Belg is aangehouden op verdenking 'van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden, als dader, mededader of medeplichtige', maakte het federaal parket vrijdag bekend. Verder wil het parket niets kwijt.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/nie ... ~a4317878/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Mahalingam »

En in Duitsland is er ook iemand opgepakt:
Duitse politie pakt 'hulpje' terreurverdachte Abdeslam op
De Duitse politie heeft bij toeval in Aken een handlanger van de terreurverdachte Salah Abdeslam gearresteerd. De 20-jarige Algerijn Bilal C. was eind april aangehouden voor onder meer diefstal. Uit nader onderzoek is nu gebleken dat de man vermoedelijk de terreurgroep Islamitische Staat (IS) zou hebben gesteund en mogelijk betrokken was bij het plannen van de aanslagen in Parijs.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/dui ... ~a4318615/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
mercator
Berichten: 19601
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door mercator »

Mahalingam schreef:In Schaarbeek is een Belg met de voornaam Ali opgepakt.
Geweldig. Maar dan mogen ze 90 % van Mohammedaans Schaarbeek oppakken want die steunen allemaal het terrorisme.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51243
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Pilgrim »

Politicus stomverbaasd wanneer hij privilege Abdeslam in gevangenis ontdekt

Bij een bezoek aan de Franse gevangenis waar Salah Abdeslam sinds kort verblijft, deed politicus Thierry Solère een opvallende vaststelling. De terrorist heeft er een eigen fitnessruimte.

Abdeslam leeft in een geïsoleerd regime in de gevangenis van Fleury-Mérogis, nabij Parijs. Het Republikeinse parlementslid stelde tot zijn verbazing vast dat een van de cellen voor Abdeslam werd omgebouwd tot fitnessruimte. Er was al een roeitoestel geïnstalleerd, en andere fitnesstoestellen zijn besteld.

Frappant, vond de politicus, omdat de rest van de gevangenis overbevolkt is. Ze heeft een bezettingsgraad van liefst 190%. “In andere cellen worden matrassen op de grond gelegd om nieuwe gedetineerden te kunnen onderbrengen.”

De politicus kon Abdeslam ook observeren in zijn cel via de videobewaking. “Er hangen een zestal camera’s, waarmee je perfect kan inzoomen op wat hij leest of wat hij eet, maar er is geen geluid. Hij zag er vermoeid en nerveus uit. Zijn bed is perfect opgemaakt, er slingert niks rond, alles is maniakaal geordend. Hij zette alles met gehaaste bewegingen weg, en poetste erg snel zijn tanden. Hij geeft een zeer gespannen indruk.” De
politicus zag Abdeslam ook bidden. “Hij parfumeerde zich en rolde zijn rode gebedsmatje uit. Sinds een week draag hij geen jilbab (traditioneel lang gewaad, red.) meer, maar een gewoon trainingspak. Na het gebed ging hij op bed zitten en begon hij de koran te lezen.”

De bewakers vertellen dat Abdeslam “heel gereserveerd” is, en niet verdraagt dat hij wordt gefouilleerd.

Het parlementslid heeft aangekondigd dat hij de Franse minister van Justitie, Jean-Jacques Urvoas, zal aanschrijven om uitleg te vragen over de fitnessruimte.

Salah Abdeslam was betrokken bij de aanslagen in Brussel op 22 maart. Hij was enkele dagen voor die aanslagen opgepakt. Omdat hij eerder een hoofdrol speelde bij de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar, werd hij enkele weken geleden overgeleverd aan Frankrijk.
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

El Bakraoui nam wraak op verdorven Westen'

De Belgische zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui haatte het verdorven Westen en zwoer wraak voor de miljoenen doden onder islamieten als gevolg van westerse aanvallen.

Dit staat in "het testament'' van El Bakraoui, dat een medium van Islamitische Staat, al-Furat, heeft verspreid.

El Bakraoui hekelt verder de prostitutie, de pornografie en het bloot in de media. ,,De vernedering (van de vrouw) is zo ver gekomen dat ze een naakte vrouw tonen om shampoo te verkopen''. De criminele Brusselaar van Noord-Afrikaanse komaf blies zichzelf 22 maart op in het metrostation Maalbeek van de Belgische hoofdstad en sleurde 21 mensen de dood in.

Hij stelt dat het Westen volkerenmoord pleegt tegen moslims. Volgens hem zijn miljoenen moslims om het leven zijn gebracht in onder meer Bosnië, China, de Filipijnen, Irak, Myanmar, Palestina en Tsjetsjenië, meldde maandag de Belgische krant Het Laatste Nieuws.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
silkyboxershortXL
Berichten: 2541
Lid geworden op: za apr 24, 2010 3:20 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door silkyboxershortXL »

Ravage in Belgisch justitielab na aanslag met auto
Afbeelding
Een aanslag met een auto die door de hekken was gereden, heeft afgelopen nacht een ravage veroorzaakt in het Belgische instituut voor criminologie in Brussel. Justitie in België laat weten dat het waarschijnlijk gaat om een criminele daad, niet om terrorisme.

Nadat de auto zich door de hekken had geboord, brak brand uit in één van de laboratoria. De schade is groot, maar er zijn geen gewonden gevallen, melden Belgische media.

'Brandstichting, geen bom'
Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie​ (NICC) valt onder het ministerie van Justitie en doet onafhankelijk onderzoek, zoals sporenonderzoek, onder meer voor het oplossen van misdrijven. Directeur Jan De Kinder zegt dat bij de aanslag explosieven zijn gebruikt. Maar volgens de openbaar aanklager in België is er geen sprake van een bom, maar van brandstichting.

Wie achter de aanslag zit, is niet bekend. Ook is niet duidelijk hoeveel mensen er in de auto zaten.
Hoop is geen strategie.
WWG1WGA
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Mahalingam »

Two alleged jihadists arrested in Barcelona admit being at Brussels airport during attack
Mohamed Lamsalak and Youssef Ben Hammou were arrested earlier in the week as part of a joint investigation between Spanish and Belgian police. Officers seized firearms, drugs and cash in raids connected to the operation.

The two men "have admitted that they were at the airport when the bombs went off. They deny involvement in the attacks," said a spokesman for the National Court, which specialises in terrorism cases.
[...]
The spokesman said an inquiry had established that the men were in Brussels from March 16-23rd.
"They say that they went to Brussels to buy a car," he said. "Investigators are working to determine if the money (intended for the purchase) was used to finance the attack or for any other motive".

The men, who are charged with belonging to a terrorist organisation, admitted that while in Brussels they visited the cousin of the two brothers who blew themselves up in the coordinated attack.
https://www.thelocal.es/20170428/two-al ... ing-attack
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Kennen jullie hem nog? Salah Abdeslam? De jihadist? Wel nu, de arme jongen heeft het zwaar..

Hoe zou het gaan met zijn slachtoffers in Brussel en Parijs.
Zorgen om geestelijke toestand van terreurverdachte Salah Abdeslam, gevangenisregime iets versoepeld

Omdat zijn geestestoestand er fors op achteruit is gegaan en er zelfs gevreesd wordt dat hij zelfmoord zou plegen, is het gevangenisregime van Salah Abdeslam iets versoepeld.

Abdeslam, het brein achter de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, zit al meer dan een jaar in quarantaine en dat laat sporen na, weet de Franse krant Le Parisien.

Zijn advocaat Frank Berton noemt zijn detentievoorwaarden “catastrofaal”. Volgens hem verslechtert de geestestoestand van zijn cliënt met de dag. Er zijn al een aantal incidenten geweest waarbij hij plots een woede-uitbarsting krijgt.

Gedetineerde 428001 kampt volgens de directie van de zwaar beveiligde gevangenis Fleury-Mérogis (Essonne) met zware psychologische problemen. Hij zou paranoia zijn, is neerslachtig en erg prikkelbaar tegenover de cipiers. Daarom heeft de gevangenisdirectie, in overleg met de onderzoeksrechter, beslist een aantal toegevingen te doen wat zijn regime betreft. Anders vreest men dat hij zijn proces misschien niet eens haalt.

Abdeslam blijft in afzondering zitten en de permanente videobewaking blijft ook. Maar hij mag zijn familie voortaan ontmoeten zonder dat ze gescheiden worden door veiligheidsglas. Dat geldt ook voor niet familie die hem bezoekt. Op voorwaarde dat ze toelating krijgen om hem te bezoeken. Bij die bezoeken zijn wel altijd cipiers aanwezig. En wie komt wordt ook altijd vooraf grondig gescreend en gefouilleerd.

Abdeslam zelf wordt ook altijd grondig onderzocht nadat hij bezoek ontvangen heeft om te zien of hij niets mee in zijn cel probeert te smokkelen.

Ook het plexiglas voor het raam in zijn cel zal worden weggehaald zodat hij buiten kan kijken.

24 uur per dag gefilmd

Andere strenge regels blijven wel van kracht. Zo mag hij geen contact hebben met andere gedetineerden. Hij mag ’s ochtends en ’s middags telkens een uur wandelen. Maar enkel als de andere gedetineerden op cel zitten.

Sinds zijn opsluiting in Fleury-Mérogis zit hij daar in een cel van 10 vierkante meter groot. Hij heeft er een kookplaat en een kleine koelkast, een eigen toilet en douche, een tv met beschermend plexiglas voor en een bed dat aan de vloer is vastgevezen.

Verschillende camera’s filmen hem 24 uur per dag en cipiers kunnen van in een centrale controlekamer inzoomen om te kijken wat hij aan het doen is. “Dat gebrek aan privacy weegt enorm zwaar op hem”, zegt zijn advocaat nog.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door King George »

Welke sukkel neemt zo'n iemand uit zulk een risicogroep als ambtenaar in dienst? Dit is vragen om ellende.


 • Broer terreurverdachte Abdeslam opgepakt na gewapende overval

  VANDAAG, 09:53
  BUITENLAND


  De broer van terreurverdachte Salah Abdeslam, Mohamed, is opgepakt in verband met een gewapende overval op ambtenaren in de Brusselse gemeente Molenbeek. Bij die overval in januari zou 70.000 euro zijn buitgemaakt.

  Volgens twee Belgische kranten is Mohamed Abdeslam gisteren met een andere verdachte opgepakt. Bij de overval vorige maand werden drie ambtenaren met een mes bedreigd. De drie waren op weg naar een bank om 70.000 euro aan gemeentegeld te storten.

  Abdeslam was werknemer van de gemeente Molenbeek. Hij zou onlangs zijn ontslagen.

  Eis Salah Abdeslam
  Zijn broer Salah Abdeslam is de enige verdachte van de terreuraanslagen in Parijs van november 2015 die nog in leven is.

  Hij stond begin deze maand terecht in de rechtbank van Brussel. Daar heeft het OM 20 jaar cel tegen hem geëist voor de schietpartij kort voor zijn aanhouding in 2016.

https://nos.nl/artikel/2219183-broer-te ... erval.html
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 49140
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Mahalingam »

Salah Abdeslam krijgt 20 jaar cel voor terroristische moordpoging

Volgens de rechtbank heeft immers niet alleen de gedode Mohamed Belkaïd op de politie geschoten tijdens de schietpartij in de Driesstraat in de Brusselse deelgemeente Vorst, op 15 maart 2016, maar heeft minstens één van de twee anderen (Abdeslam en medeverdachte Sofien Ayari) ook het vuur geopend. Bovendien hadden de drie duidelijk op voorhand afgesproken om zich met geweld en vuurwapens tegen een politie-inval te verzetten.

,,De beklaagden hadden duidelijk de intentie om de agenten te doden”, verklaart de rechtbank. ,,De gebruikte wapens waaronder twee oorlogswapens en de maar liefst 34 geloste schoten hadden dodelijke gevolgen kunnen hebben.”
[...]
Ook medeverdachte Sofien Ayari heeft 20 jaar cel gekregen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het duo was niet aanwezig bij de uitspraak. Abdeslam erkent het gezag van de rechtbank niet en ‘heeft alleen vertrouwen in Allah’, zo verklaarde hij tijdens zijn proces eerder dit jaar. Ook daar bleef hij al de helft van de tijd weg.

De twee terreurverdachten moeten ook 315.000 euro schadevergoeding betalen aan een agent die zwaargewond raakte en 142.000 euro aan de Belgische staat. Voor vijf andere agenten bepaalde de rechtbank de schadevergoeding op 10.000 tot 15.000 euro.

Bij de schietpartij op hun ‘safe house’ in Vorst, half maart 2016, raakten drie politiemensen gewond en kwam terreurverdachte Mohamed Belkaid (36) om het leven. Abdeslam en Ayari wisten na een spectaculaire vlucht over het dak te ontkomen.
https://www.ad.nl/buitenland/salah-abde ... ~a0e2aa72/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door King George »

Ossama Krayem, alias Naïm Al Hamed is kennelijk tegenwoordig een echte nieuw-Zweedse naam?

 • Afbeelding
  Muath Al-Kasasbeh werd levend verbrand door Islamitische Staat © Videostil

  Terreurverdachte Parijs en Brussel herkend als beul bij IS-verbranding

  De Belgische politie heeft een Zweedse terreurverdachte, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en Brussel, herkend als een van de IS-beulen die in februari 2015 een Jordaanse piloot levend verbrandden. De gruwelexecutie van Muath Safi Yousef al-Kasasbeh werd gefilmd en online gezet. De gemaskerde daders waren allen hooggeplaatste IS’ers.


  David van der Heeden 06-07-18, 11:22

  Een lid van de Belgische antiterreureenheid DR3 zegt in het Franstalige dagblad La Dernière Heure er zeker van te zijn dat Osama Krayem een van de gemaskerde beulen uit de executiebeelden van 2015 is. De gevangengenomen F16-piloot Al-Kasasbeh werd levend verbrand in een kooi.

  De identificatie van Krayem, die schuilging onder de naam Naïm Al Hamed, als beul bij de verbranding van de gevechtsvlieger zou bewijzen dat hij een hoog in rang staande IS-soldaat was. Justitie in België geeft vooralsnog geen commentaar, meldt Het Laatste Nieuws, maar zou drie jaar na de executie van Al-Kasasbeh hebben achterhaald dat Krayem zich exact op die plek in Syrië bevond.

  Afbeelding
  Ossama Krayem, alias Naïm Al Hamed © Justitie/Privéfoto

  Betrokken bij aanslagen Brussel

  Osama Krayem, die in maart 2016 van plan was zich samen met Khalid el Bakraoui op te blazen in het metrostation van Maalbeek maar op de vlucht sloeg, werd in april van dat jaar opgepakt. De man houdt vol dat hij niets met de aanslagen te maken heeft.

  De 25-jarige Syrische Zweed werd echter gefilmd door beveiligingscamera’s in metrostation Pétillon, waar hij enkele woorden wisselde met de terrorist El Bakraoui. Die laatste blies zich kort na het gesprek op in het Brusselse station Maalbeek. Twintig personen vonden daarbij de dood.

  Explosieven door toilet gespoeld
  Krayem zou later in een appartement in Etterbeek de explosieven uit zijn rugzak door het toilet hebben gespoeld. Bij onderzoek werden in de afvoer van het toilet sporen van de explosieve stof acetonperoxide, bekend als TATP, aangetroffen. Ook werden vingerafdrukken van hem gevonden.

  Vorige maand werd Krayem uitgeleverd aan Frankrijk, dat hem verdenkt van een voorbereidende rol bij de aanslagen van november 2015 in Parijs. Hij zou onder leiding van Abdelhamid Abaaoud de bommen hebben gemaakt. Bij de aanslagen vielen 130 doden.

AD
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Wat is dit.... :shock: Een van de moslimterroristen van de bloedige jihad-aanslagen in Brussel, nog geen 3 jaar geleden, was dus al vrijgelaten onder voorwaarden? Zo snel al?
Een van de daders van aanslag in Brussel opnieuw in cel wegens niet-naleven van voorwaarden

Ibrahim Abrini -een van de daders van de aanslag op Brussels Airport en jongere broer van Mohamed Abrini- zit opnieuw in de gevangenis nadat hij de voorwaarden van zijn vrijlating niet had nageleefd. Dat meldt de krant La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

De jongere broer van Mohamed Abrini werd in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, in het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Hij was eerder al tweemaal vrijgelaten onder voorwaarden, maar schond die voorwaarden beide keren.

Mohamed Abrini is één van de terroristen die de aanslag pleegde op de luchthaven Brussels Airport, op 22 maart 2016. De maanden voordien werd de man al intensief opgespoord omdat hij ook betrokken was bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. In maart 2016 werd ook zijn broer Ibrahim in verdenking gesteld in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs omdat het Belgische gerecht vermoedde dat hij zijn broer in de maanden na de aanslagen in Parijs had helpen onderduiken.

Ibrahim Abrini werd vrijgelaten onder voorwaarden maar op 20 juni 2016 vloog hij opnieuw in de cel omdat hij de voorwaarden van die vrijlating niet had nageleefd. Niet alleen zou Ibrahim Abrini zijn broer Mohamed zijn gaan opzoeken in de gevangenis, nadat die op 8 april 2016 was opgepakt, op zijn computer zou ook jihadistische propaganda gevonden zijn.

Een klein jaar na die nieuwe arrestatie, in juni 2017, was de man opnieuw onder voorwaarden vrijgelaten maar eerder deze week werd die opnieuw ingetrokken omdat hij verschillende voorwaarden niet heeft nageleefd.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16566
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Tijd voor nieuwe, meer rigoreuze aanslagen in Brussel en omstreken.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst en verkondig eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Daders aanslagen Brussel pleegden ’testmoord’ op willekeurige man

Twee van de zelfmoordterroristen die in 2016 betrokken waren bij de terroristische aanslagen in Brussel, zouden eind 2014 een willekeurige moord hebben gepleegd omdat ze wilden testen hoe het is om iemand te doden, schrijft de Belgische krant De Morgen op basis van een reconstructie.

Een 76-jarige man uit Brussel kwam hierdoor om het leven. Hij werd op 14 december 2014 doodgeschoten toen hij onderweg was naar een café om een voetbalwedstrijd te kijken. De Belgische politie zou destijds geen motief voor de moord hebben kunnen vinden en er werden geen daders gevonden.

Op basis van de reconstructie concludeert De Morgen nu dat de moord is gepleegd door de broers Ibrahim en Khalid El Bakroui, die zelf omkwamen bij de aanslag op een metro in Brussel in 2016. Tot die conclusie komt de krant ze op basis van het onderzoeksdossier en de verklaringen van twee terroristen die de aanslagen wel overleefden.

Eén van hen heeft in 2016 verklaard dat Khalid El Bakraoui de moord aan hem heeft bekend. „Hij zei dat de politie het lichaam had geborgen en dat dat het was. Hij glimlachte toen hij me dit vertelde”, aldus de terrorist in de verklaring. Het slachtoffer zou willekeurig gekozen zijn. Ze zouden hebben willen „testen hoe het was om iemand te vermoorden.”

De weduwe van het slachtoffer zegt in De Morgen dat ze vorig jaar van haar advocaat heeft gehoord dat de broers waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de moord op haar echtgenoot.

Bij de aanslagen op 22 maart 2016 kwamen 32 mensen om het leven. Rond 08.00 uur ontploften twee bommen in de vertrekhal van het vliegveld Zaventem. Even later ontplofte een bom in een metro. Drie zelfmoordterroristen kwamen om het leven.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door King George »

Hoeveel van die "testmoorden" zullen er inmiddels hebben plaatsgevonden? Met meer omvolking zullen het er in ieder geval alleen maar meer worden.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

"Terroristenjager" Lionel die mee Salah Abdeslam oppakte: "Een 'dank je wel' of schouderklopje? Nooit gekregen"

Veel druk vanuit de pers, politiek en het parket, nooit een "dank je wel" of schouderklopje gekregen. Zo blikt Lionel D., een ex-lid van de speciale eenheden, terug op de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam en de maanden voordien. "Hier wilde de vijand sterven en zoveel mogelijk slachtoffers maken. Dat was anders dan wat we gewoon zijn", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Vrijdag 18 maart 2016, late namiddag. De speciale eenheden omsingelen het bewuste huis in de Vierwindenstraat in Molenbeek, waar Salah Abdeslam zich schuilhoudt. Abdeslam wordt op dat moment al maanden gezocht als een van de daders van de bloedige aanslagen in Parijs van november 2015, de aanslagen in ons land zijn dan nog niet gebeurd. De speciale eenheden kunnen de man overmeesteren en krijgen zo publieke vijand nummer één levend in handen.

Lionel D. was een van de agenten die bij de operatie aanwezig was. "Die dag is fel gemediatiseerd. Terecht ook", blikt hij terug in "De ochtend" op Radio 1. Op zijn vraag vermelden we zijn achternaam niet. "Maar het is niet moeilijk om terug te kijken op die dag. Voor ons zijn er opdrachten die emotioneel zwaarder waren dan deze. Uiteraard waren we blij en opgelucht na de arrestatie. De druk was even van de ketel, al beseften we snel dat het nog niet gedaan was."

Op het moment van de arrestatie was het al zwaar geweest voor de speciale eenheden. "Na de aanslagen in Parijs hebben we weken en maanden shiften van 24 op 24 gedraaid. Honderden opdrachten en huiszoekingen hebben we uitgevoerd. Er was veel druk: van de pers, de politiek, maar ook van het federaal parket. We werden van hier naar daar gestuurd."

"We verbleven bijna constant in de Kazerne. En daar waren de omstandigheden alles behalve ideaal", zegt de man. In De Standaard getuigde gisteren Lerre, die op het moment van de feiten ook bij de speciale eenheden was. Hij had het over "slapen op matjes op de grond" en "vier toiletten voor 150 mensen". "We werden bekeken als topatleten. Die zou je moeten pamperen, maar dat gebeurde niet", zegt Lionel D.

Enkele dagen voor de bewuste arrestatie hadden de speurders Abdeslam al bijna te pakken. Ze vallen binnen in een pand in de Driesstraat in Vorst, al gingen ze ervan uit dat het leeg zou zijn. Pas later ontdekken ze dat Abdeslam daar verbleef. Bij de operatie worden de speurders onder vuur genomen. "Deze vijand reageerde anders dan andere gangsters. Zij wilden sterven en daarbij zoveel mogelijk slachtoffers maken. We moesten het volledig anders aanpakken."

"Het is moeilijker om op die dag terug te blikken", zegt Lionel. "Uren aan een stuk zaten we in een hevig vuurgevecht. Een van de collega's werd geraakt met een kogel (Lerre, red.). We dachten dat hij zou overlijden. Gelukkig heeft hij het overleefd, al is hij wel gehandicapt. Op het moment zelf moet je doorgaan met de opdracht, pas later kan je daarbij stilstaan. Zoiets blijft wel hangen. We hebben nog elke week contact."

Lerre had het gisteren in De Standaard over de juridische strijd die hij heeft moeten voeren om de kosten van zijn operaties terugbetaald te krijgen. "Dat wringt", zegt Lionel. "Zoiets zegt veel over hoe je tegenover je personeel staat. Er is nooit officieel erkenning geweest voor wat we hebben gedaan. Niemand vraagt een medaille, een simpele "dank je wel" of een schouderklopje was al veel geweest."

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was op dat moment nog geen bevoegd minister, maar heeft de getuigenissen naar eigen zeggen wel gehoord. "Ik wil hen uitnodigen op mijn kabinet om te kijken hoe zij die periode hebben beleefd en wat we kunnen veranderen", zegt ze in "De ochtend". "We hebben alvast gewerkt aan betere psychologische begeleiding en de renovatie van de Kazerne staat bovenaan de lijst. Ik ben die mensen alleszins heel dankbaar voor het straffe werk dat zij hebben gedaan. Dat wil ik graag uitspreken."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Slachtoffer aanslagen 22 maart 2016 schreef boek: "Niemand dacht dat ik zou leven"

Karen Northshield, een van de zwaargewonde slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016, heeft een boek geschreven over haar revalidatie- en verwerkingsproces. "Weggeblazen door de bom", heet het. "Ik had eigenlijk dood moeten zijn", getuigt ze in "Terzake". "Maar ik ben er door mijn doorzettingsvermogen geraakt." Het is maandag precies 5 jaar geleden dat terroristen zichzelf opbliezen op de luchthaven en in de Brusselse metro.

Volgende week maandag is het precies vijf jaar geleden dat drie zelfmoordterroristen zich opbliezen in ons land. Twee deden dat op de luchthaven van Zaventem, een in het Brusselse metrostation Maalbeek. Er vielen 32 doden en honderden anderen raakten gewond, zowel fysiek als mentaal. Karen Northshield is een van hen. Op 22 maart 2016 stond ze 2 meter van een van de daders toen die zichzelf opblies. Haar leven hing wekenlang aan een zijden draadje.

"Dokters dachten dat ik het niet zou overleven, ik hoop dat mijn verhaal nu een inspiratie voor anderen is", vertelt Northshield aan "Terzake". Northshield werd tientallen keren geopereerd en leerde opnieuw lopen. 5 jaar na de aanslagen is er nu haar boek - "Weggeblazen door de bom" - over haar verwerkings- en revalidatieproces.

"Een psychologische tijdbom"
In "Terzake" getuigt Northshield ook over de psychologische klap, die pas na de fysieke klap kwam. "Na drie jaar hospitalisatie heb ik een tweede "ontploffing" meegemaakt, een tijdsbom op psychologisch vlak", vertelt ze aan het begin van het gesprek in "Terzake". "En dat kwam na dat ik alle oorlogswonden had doorgemaakt."

Aan mensen die lijden, geeft Northshield later in het gesprek in "Terzake" mee dat het belangrijk is om positief te blijven, en te praten. "Ik heb veel gepraat met therapeuten, en dat heeft enorm geholpen."

"Ik had dood moeten zijn"
Dat Northshield nog leeft, kan een klein wonder worden genoemd. "Ik had eigenlijk gedood moeten zijn (...) Dagen, weken en zelfs maandenlang zat ik tussen leven en dood", vertelt ze. "Ik heb al een zestigtal operaties ondergaan. Het is een kwestie van doorzettingsvermogen en dat heb ik te danken aan mijn atletische discipline."

Tot voor de aanslagen was Northshield een zwemkampioene en fitnesscoach, haar lichaam was haar trots. "Mijn lichaam was mijn tempel, het was een soort van onderneming (...) Op 22 maart heb ik dus een faillissement gekend en daar spreek ik ook over in mijn boek", aldus Northshield.

"Overheid heeft niets geleerd"
Northshield is bijzonder hard voor de Belgische overheid. Volgens haar heeft die niets geleerd na de aanslagen. Er moet meer financiële hulp komen voor de slachtoffers, zegt ze."En ook op administratief vlak wordt er te veel gevraagd om te bewijzen dat je slachtoffer bent. Dat moet elk jaar opnieuw gebeuren", onderstreept Northshield.

Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) kondigde onlangs aan dat hij voor de slachtoffers coaches gaat voorzien. Later in het gesprek laat Northshield verstaan dat dat volgens haar niet veel zoden aan de dijk zal brengen. Volgens Northshield vinden ook de andere slachtoffers dat de overheid te weinig doet (en gedaan heeft) voor de slachtoffers van de aanslagen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Vijf jaar na aanslagen Brussel, sommigen wachten nog steeds op financiële steun

België staat vandaag stil bij de aanslagen van 22 maart 2016. Bij bomaanslagen op metrostation Maalbeek in Brussel en de luchthaven Zaventem kwamen 32 mensen om en raakten meer dan 300 mensen gewond. Vijf jaar later hebben sommige slachtoffers nog steeds moeite om (financiële) steun te ontvangen.

"Het is een intense dag", zegt Kristin Verellen in het NOS Radio 1 Journaal. Zij verloor haar partner, fotograaf Johan van Steen, bij de aanslag op metrostation Maalbeek. "Ik stond er vanochtend mee op en dan word ik er onmiddellijk aan herinnerd. Er zijn natuurlijk veel lieve mensen die me een berichtje sturen."

Slachtoffers en nabestaanden hebben de afgelopen vijf jaar wisselend beleefd. Vooral ervaringen met het verkrijgen van financiële steun lopen uiteen, zegt Philippe Vansteenkiste van slachtoffervereniging V-Europe.

Met sommige slachtoffers is het "goed gesteld", zegt Vansteenkiste, die bij de aanslagen zijn zus verloor. Anderen lopen na vijf jaar nog steeds tegen een muur aan bij het aanvragen van steun om hun leven weer op te pakken. Zij moeten zowel bij de Staat als verzekeringsmaatschappijen aankloppen om financiële steun te krijgen.

Vansteenkiste zegt dat sommigen in schrijnende toestanden terechtkomen. "Toestanden die niet aanvaard kunnen worden op menselijk niveau."

"Bijvoorbeeld mensen die een lichamelijke handicap opgelopen hebben en die nog niet de financiële steun gehad hebben, zodanig dat zij hun leven op een zo goed mogelijke manier hebben kunnen hervatten", zegt Vansteenkiste. Zo moesten sommige slachtoffers kosten zelf voorschieten.

Daarnaast is de "administratieve rompslomp" ook psychisch moeilijk, zegt Vansteenkiste. "En dan komen de frustraties van 'kijk, jullie zien toch dat ik een handicap heb opgelopen, ik ben een slachtoffer van terreur, waarom moet dat zo lang duren'."

Een van de slachtoffers die deze frustraties ondervindt is de 35-jarige Karen, die de afgelopen vijf jaar zo'n zestig operaties onderging. Zij zegt dat de Belgische overheid en de verzekeringsmaatschappijen hun verantwoordelijkheden niet nemen. "En wij als slachtoffers kunnen niets anders doen dan klagen totdat er iets wordt gedaan."

Ook Kristin Verellen herkent dat het lang heeft geduurd voordat er hulp was, zowel sociale hulp als administratieve hulp voor bijvoorbeeld het regelen van een schadevergoeding. "Het land was niet voorbereid."

Volgens Verellen is het nog altijd aan de slachtoffers zelf om het initiatief te nemen om hulp te vragen. "Dat klopt niet en dat is niet menselijk", zegt ze. "Bij collectief trauma is het juist van belang dat er snel wordt gereageerd. Als dat niet gebeurt, dreigen mensen die alleen zijn zich af te sluiten."

Een van de initiatieven die Verellen zelf nam is het organiseren van 'cirkels' met haar organisatie We have the choice. Als psychotherapeut probeert ze zo een veilige omgeving te creëren waarin mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan. "Ieder kan een stukje van zijn beleving op dat moment in het midden leggen."

Het heeft drie dagen geduurd voordat Verellen wist dat haar partner bij de aanslag was overleden. In die drie dagen zijn de cirkels ontstaan, vertelt Verellen: "De eerste avond na de aanslag hadden we een hele dag gezocht naar Johan en we hadden hem niet gevonden. Vrienden en familie zijn uit wanhoop op de grond geploft en woorden proberen te geven waar eigenlijk geen woorden voor zijn."

Vanavond, vijf jaar na de zwarte dag, organiseert Verellen weer een cirkel, om stil te staan bij het verlies. "Het vreemde en mooie bij verlies, wat ik ook vijf jaar geleden heb gemerkt, is dat het ons doet beseffen wat ons dierbaar is, het is een toegangsdeur tot ons hart. Wat ons ook overkomt, we hebben de keuze hoe we ermee omgaan, dat is ook ons keuze als mens."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

We zijn inmiddels weer een jaar verder dan bovenstaande post. 6 jaar na de aanslagen in Brussel. En wat is er veranderd? Nog niets.
6 jaar na aanslagen Brussel: Molenbeek nog steeds een “hellhole”, slachtoffers wachten nog op tegemoetkoming

De aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek zijn vandaag exact zes jaar geleden. In totaal vielen er 32 dodelijke slachtoffers en raakten meer dan 300 mensen gewond. De daders waren teruggekeerde (vooral Belgische) Syriëstrijders die in naam van de Islamitische Staat zichzelf opbliezen. Ook in de gemeente Molenbeek werd er een plechtigheid gehouden om de slachtoffers te herdenken.

Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) was ook aanwezig op de plechtigheid. “Het eerbetoon dat wij vandaag brengen aan alle slachtoffers van deze barbaarse aanslagen, is een bewijs van onze wil om het leven te vieren”, aldus Moureaux. “Om dat te bereiken, moeten we de segregatie en de gettovorming die aan de bron lag van het drama dat zich heeft afgespeeld, meer dan ooit vermijden.” Verschillende daders groeiden namelijk op in Molenbeek, waar ze ten prooi vielen aan radicalisering. En wat blijkt? Zes jaar na datum is er nog weinig veranderd en krioelt het in de Brusselse gemeente nog steeds van de moslimextremisten.

De beloftes om het radicalisme uit Molenbeek te verdrijven zijn niet nagekomen, zo blijkt. De toestand is zo ernstig dat niet-moslims de ergste buurten zelfs compleet vermijden. Molenbeek krijgt dan ook vaak bijnamen als ‘Brussels Kalifaat’, men spreekt zelfs van ‘het ideale islamitische ecosysteem’.

Huiswerk laten liggen
De federale regering leverde vorige week een synthesedocument af, waaruit moest blijken in hoeverre de aanbevelingen van de onderzoekscommissie over de aanslagen al gevolgd werden. Dat document vroeg de N-VA-Kamerfractie anderhalf jaar geleden voor het eerst aan. “Tot onze grote spijt hebben we moeten vaststellen dat deze regering haar huiswerk heeft laten liggen”, reageerde fractieleider Peter De Roover. “Ze hebben de strijd tegen terrorisme uit het oog verloren.”

De regering-Michel 1 nam een eerste reeks antiterreurmaatregelen. “Maar die drive is binnen de federale regering jammer genoeg al enige tijd verdwenen, waardoor een hoop noodzakelijke aanbevelingen zijn blijven liggen”, aldus de N-VA. Zo is het nog steeds onduidelijk hoe het staat met de Kruispuntbank Veiligheid, één van de speerpunten van de POC die informatiedeling makkelijker zou moeten maken. Daarnaast is er na zes jaar nog steeds geen slachtofferfonds opgericht voor de schadeloosstelling.

Slachtoffers nog steeds niet ontzorgd
Federaal parlementslid Koen Metsu (N-VA) vindt het ook onaanvaardbaar hoe de federale regering met de slachtoffers van de islamitische aanslagen omgaat. “Slachtoffers worden nog steeds niet ontzorgd. Ze moeten nog steeds zelf op zoek naar hulp en ondersteuning”, verklaart hij. “Ze worden van hot naar her gestuurd. Wellicht had de regering de miljoenen euro’s voor de repatriëring van de IS-adepten beter in de slachtoffers gestoken.”

Ook het Vlaams Belang klaagt het getalm van de regering in deze kwestie aan. “Personen die veelal in het buitenland wonen kregen een lagere vergoeding dan werd afgesproken, en sommige slachtoffers kregen zelfs helemaal géén schadevergoeding. Sommigen waren vaak niet of onvoldoende op de hoogte van hun rechten, en zouden zelfs geïntimideerd zijn geworden door enkele verzekeringsexperts”, zo klaagt Kamerlid Barbara Pas aan.

Intussen ligt er een wetsvoorstel op tafel om terreurslachtoffers voor de volle 100 procent te vergoeden, ook als ze niet verzekerd zijn. “Veel te weinig en veel te laat”, vindt Pas. Slachtoffers van de IS-aanslagen wachten intussen nog steeds op een financiële tegemoetkoming.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Bloedige aanslagen Brussel kostten 32 levens, vandaag begint proces tegen verdachten

Vandaag, 5 december start in Brussel voor het Hof van Assisen na 6,5 jaar het proces tegen tien mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen. Een van hen staat bij verstek terecht. Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de aanslagen in Parijs in november 2015 en ruim 4,5 maanden later in Brussel. Hij is vermoedelijk omgekomen bij de strijd van IS in Syrië. De verdachten zijn op één na allemaal Belgisch met Noord-Afrikaanse roots. De laatste is een Zweed van Palestijns-Libanese origine. Voor het proces is zeker negen weken uitgetrokken, tot begin februari 2023. Maandag wordt de 12-koppige jury gekozen die moet oordelen over het lot van de verdachten. Ook worden 24 reservejuryleden gekozen. Vanaf dinsdag wordt drie dagen lang de aanklacht voorgelezen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Op een vroege lenteochtend, zes jaar en acht maanden geleden, ontploffen in Brussel kort na elkaar drie zware bommen. De eerste twee explosies zaaien binnen 9 seconden dood en verderf in de vertrekhal van vliegveld Zaventem. De derde richt een bloedige ravage aan in een metrowagon op station Maalbeek, vlakbij de Europese gebouwen in de stad.

Er vallen die dag 32 doden en meer dan 340 gewonden. Ook drie daders komen om het leven. Onmiddellijk wordt de klopjacht op de terroristen geopend. Het blijkt uiteindelijk te gaan om aanhangers van Islamitische Staat (IS). Het is dezelfde groep die nauwelijks vier maanden eerder in Parijs een bloedbad aanrichtte. Daar werden toen 130 mensen vermoord, onder meer in de concertzaal Bataclan.

Vandaag begint in het voormalige Navo-hoofdkwartier in de Brusselse gemeente Evere het proces tegen tien verdachten van de aanslagen. Vier van hen zijn in Frankrijk al tot levenslang veroordeeld voor hun aandeel in de aanvallen daar. De bekendste is Salah Abdeslam (32), een Fransman uit Brussel. Hij moest in Parijs ook een bomgordel laten ontploffen. Naar eigen zeggen deed het ding het niet, waarna hij vluchtte.

Ook Mohamed Abrini (38), een Belg met Marokkaanse wortels, ging er vlak voor de aanslag op Zaventem vandoor. Hij werd bekend als de ‘man met het hoedje’ op beelden van beveiligingscamera’s. Het vermoedelijke brein van de aanslagen staat ook terecht, bij verstek. De Marokkaan Oussama Atar is omgekomen in Syrië, waar hij vocht voor IS. De mannen worden beschuldigd van deelname aan activiteiten van een terroristische groep (waarop vijf tot tien jaar cel staat) en lidmaatschap en leiderschap van een terroristische groep (tien tot twintig jaar).

De Belgen hebben lang moeten wachten op het proces. Het zou eigenlijk vorig jaar september beginnen, maar toen zorgde corona voor uitstel. De volgende datum, 10 oktober 2022, werd ook niet gehaald. Justitie had voor alle verdachten een glazen kooi laten bouwen, waarin ze tijdens de zitting moesten plaatsnemen. Er zaten gaatjes in het glas, voor overleg met hun advocaten, en een smalle gleuf voor het doorgeven van documenten.

Hun advocaten spraken er schande van en noemden het ‘mensonterend’ en ‘foltering’. Rechter Laurence Massart gaf hen gelijk. ,,Dit is een overdreven maatregel’’, zei ze. De zaak speelt al in een streng bewaakte bunker, dus om elke verdachte ook nog afzonderlijk op te sluiten was volgens het hof nergens voor nodig. Afbreken, dus. En weer twee maanden vertraging.

Jurysamenstelling
De volgende grote klus was de samenstelling van de jury. De zaak dient voor het zogeheten assisenhof, dat alleen de zwaarste misdrijven behandelt. In België hoort daar een twaalfkoppige jury bij. Daarvoor werden duizend mensen opgeroepen, die willekeurig uit het kiezersregister waren geselecteerd. Wie niet kwam opdagen, riskeerde een flinke boete. Gênant: er werden per ongeluk ook vijf slachtoffers van de aanslagen opgeroepen. Zij kregen onmiddellijk excuses.

Opvallend veel mensen hadden totaal geen zin in het proces, niet alleen vanwege de ernst van de zaak, maar wellicht ook omdat het weleens lang kan gaan duren: zes tot negen maanden. Ze konden bezwaar maken, maar niet alles werd geaccepteerd. Uitvluchten zoals ‘Mijn man wil wel komen’, ‘Ik ben journalist’, ‘Ik ben hier niet zo in geïnteresseerd’ of ‘Mijn vader zit in de cel’ hielpen niet. België kent in principe een juryplicht. Wel succesvol: ‘Ik ben nauw bevriend met een van de advocaten’ en ‘Ik kan amper lezen of schrijven’.

Uiteindelijk zijn zeven vrouwen en vijf mannen benoemd, en nog eens 24 reservejuryleden. Zij zijn de komende maanden van maandag tot en met donderdag in de rechtszaal (behalve op feestdagen). De vrijdag is een rustdag. De zittingen beginnen om 09.00 uur en duren tot 17.00 uur. Op het programma voor de eerste week staat vooral het voorlezen van de aanklacht. Dat gaat drie dagen duren.

Het proces is het duurste en grootste ooit in België. ‘Met een straatlengte’ zelfs, concludeert de krant De Morgen. Die heeft het over meer dan 35 miljoen euro en komt met een uitgebreide uitwerking van de kosten. De uitgaven voor de zaal komen op 24.177.000 euro, voor onder meer de verbouwing, beveiliging, catering en schoonmaak. De aanpassing van de glazen boxen kostte ook nog eens 235.000 euro. De energierekening komt op 1,7 miljoen euro, inclusief stookolie, elektra en water. Voor de tolken is 2,1 miljoen uitgetrokken en voor de 36 juryleden (twaalf plus de reserves) 1,15 miljoen. Dan is er nog de huur van het busje dat documenten en mensen heen en weer rijdt tussen het voormalige Navo-complex en het Paleis van Justitie in het centrum van Brussel: 15.000 euro.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Weer protest van verdachten aanslagen Brussel: verlaten rechtszaal om ‘onmenselijke maatregelen’

Vijf mannen die terechtstaan voor de aanslagen in Brussel van 2016 willen de rechtszaak niet langer bijwonen. Ze hebben de rechtszaal verlaten uit protest tegen de volgens hen onmenselijk strenge veiligheidsmaatregelen. Bij twee eerdere zittingen protesteerden ze ook al.

De mannen staan terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen van 22 maart 2016 op de nationale luchthaven bij Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel. Daar kwamen in totaal 32 mensen bij om het leven. Ongeveer 340 mensen raakten gewond.

Deze week, 5,5 jaar na dato, is de inhoudelijke behandeling begonnen in het voormalige Navo-hoofdkwartier in Brussel. Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam, Sofien Ayari en Ali El Haddad Asufi storen zich vooral aan de manier waarop ze dagelijks worden overgebracht van de gevangenis naar het gerechtsgebouw. Ze worden dan geblinddoekt en krijgen harde muziek te horen om hen te desoriënteren. Het zou om hardrock gaan.

,,Ze vernederen ons elke dag”, klaagde El Haddad Asufi bij aanvang van de zitting vanochtend. ,,Er hangt zelfs een camera boven ons toilet hier.” De verdediging beklaagde zich dinsdag officieel bij de Vlaamse justitieminister Vincent Van Quickenborne. Maar die zou niet van plan zijn de veiligheidsmaatregelen te schrappen.

‘Slachtoffer van wraak’
Eergisteren, tijdens de eerste zitting, vroegen de verdachten ook al om aandacht voor hun rechten. Abrini, bekend als ‘de man met het hoedje’ voelt zich ‘al zeven jaar het slachtoffer van wraak’ en klaagt over de manier waarop hij opgesloten en getransporteerd wordt. ,,Bij elk gevangenistransport word ik vernederd.”

Daarnaast wordt hij dagelijks naakt gefouilleerd, waarbij zijn anus wordt geïnspecteerd. Abrini weigerde nog langer vragen te beantwoorden van de rechtbank als zijn omstandigheden niet zouden verbeteren. Advocaten vroegen om schorsing van de zaak, zodat het Openbaar Ministerie allereerst de omstandigheden kon verbeteren. Maar dat werd afgewezen.

Rechtszaak uitgesteld
Een paar maanden terug werd het proces wél uitgesteld, nadat de verdachten bezwaar maakten tegen de glazen kooien waarin ze in de rechtbank moesten plaatsnemen. Die waren ‘stigmatiserend en belemmerden het contact met de beklaagden', aldus de advocaten. Het lukte de rechtbank niet om de glazen hokjes voor de zittingsdatum van 10 oktober te vervangen, waardoor het proces werd verdaagd tot 5 december. Dit keer met een glazen afscheiding. September vorig jaar werd het proces ook al eens uitgesteld. Toen vanwege corona. Naar verwachting duurt de rechtszaak zo'n zes tot negen maanden
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door King George »

Ik jank een traantje met hen mee. Het is toch zielig wat deze arme jongens zomaar overkomt?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

King George schreef:
wo dec 07, 2022 2:55 pm
Ik jank een traantje met hen mee. Het is toch zielig wat deze arme jongens zomaar overkomt?
Zeker weten. Ik huil ook maar even mee. Want het is toch vreselijk dat ze worden geblinddoekt en harde muziek krijgen te horen om hen te desoriënteren.

Zo respectloos. :unhappy: Zo ga je toch niet om met mensen van "The Best of Mankind".
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85817
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Zitting terreurproces tijd geschorst nadat Asufi zegt “gewurgd” te zijn geweest in gevangenis, beschuldigden verlaten uit protest de rechtszaal

De vierde procesdag rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel is vanochtend meteen gestart met een schorsing van de zitting. Beschuldigde Ali El Haddad Asufi zegt het slachtoffer te zijn geworden van politiegeweld. “Mijn cliënt is deze ochtend zo zwaar gewurgd in de gevangenis dat hij het bewustzijn verloor”, zei zijn advocaat Jonathan De Taye. Daarop schorste de voorzitter van het hof van assisen de zitting zodat een arts de man kon onderzoeken. De wetsdokter stelde vast dat El Haddad Asufi effectief verwondingen vertoonde die “in overeenstemming” waren met zijn verklaringen, maar dat ze niet van die aard waren dat hij het proces niet verder kon volgen. Intussen kan de zitting hervatten, maar dat gebeurt zonder beschuldigden in de box. El Haddad Asufi heeft de rechtszaal verlaten, zes andere beschuldigden volgden uit protest zijn voorbeeld.

Het terreurproces rond de aanslagen van 22 maart gaat vandaag voor de derde dag op rij verder met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Volgens de planning is het ook de laatste dag voor de voorlezing van de akte, maar er zijn nog maar 217 van de in totaal 467 pagina's voorgelezen. De bedoeling is dat het openbaar ministerie vandaag de rol belicht van Salah Abdeslam, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, Smail en Ibrahim Farisi. Ook de rol van Osama Krayem moet nog voor een stuk belicht worden.

“Gewurgd”
Het proces werd vanochtend echter meteen geschorst omdat beschuldigde Ali El Haddad Asufi medische bijstand vroeg. Alle beschuldigden waren bij het begin van de zitting aanwezig in de zaal, maar El Haddad Asufi lag met zijn hoofd op de tafel. Zijn advocaat Jonathan De Taye zei dat zijn cliënt gewurgd was geweest door leden van de federale politie die hem vanuit de gevangenis overbrengen, en gewurgd in die mate dat El Haddad Asufi buiten bewustzijn was geraakt. Hij vroeg aan de voorzitter om de zitting te schorsen zodat de beschuldigde onderzocht kon worden. “Hij heeft tekens op zijn hals van het incident”, aldus de advocaat.

Advocaat: “Nog nooit meegemaakt”
Voorzitter Laurence Massart vroeg aan El Haddad Asufi of hij in staat was om het proces te volgen. Hij zei van niet, omdat hij nog steeds draaierig is. De voorzitter besliste daarop om de zitting te schorsen.

“De situatie is ernstig. Ik hallucineer volledig, ik heb nog nooit een proces meegemaakt in deze omstandigheden”, zei meester De Taye, die sprak van een aanpak van een totalitair regime en ook verwees naar de Abu Ghraib-gevangenis in Irak, waar de Amerikanen gevangenen folterden. “Mijn cliënt heeft zich gisteren op een redelijke manier uitgedrukt en vanmorgen is hij op zo’n gewelddadige manier gewurgd dat hij het bewustzijn verloor.”

“Het is uitgesloten dat ik een man vertegenwoordig die niet in staat is om zijn proces te volgen, omdat hij werd aangevallen omdat hij zijn mening heeft gezegd”, aldus De Taye.

Verwondingen “in overeenstemming” met verklaringen
Intussen stelde een wetsdokter vast dat El Haddad Asufi effectief verwondingen aan hals en nek vertoont die “in overeenstemming” zijn met hetgeen hij aan haar heeft beschreven, met name een armklem. De wetsdokter zei dat ze evenwel niet de middelen had om vast te stellen dat hij daardoor het bewustzijn verloor. Ook had de beschuldigde verwondingen aan knieën en hoofd, die overeenkomen met zijn verklaring dat hij gevallen zou zijn, klonk het.

Op vraag van de voorzitter antwoordde de wetsdokter dat El Haddad Asufi “medisch gezien” wel in staat is om het proces verder te volgen. De beschuldigde zelf verklaarde dat het “mentaal” niet mogelijk was.

Advocaat Jonathan De Taye, die eerder nog aangegeven had dat hij zijn cliënt op de zitting niet verder wou vertegenwoordigen als die medisch niet in staat was, toonde zich bereid om dat nu wel te doen. Hij maakte wel duidelijk dat hij het Brusselse parket ingelicht heeft over de feiten en vraagt dat de bewakingsbeelden onderzocht worden.

De Taye beklaagde zich ook over de aanwezigheid van gemaskerde politiemannen bij het medisch onderzoek van zijn cliënt. “Het kon de dader zijn. Toen ik daarvan iets zei, moest ik zwijgen. Hoe is het mogelijk in een rechtsstaat?”

El Haddad Asufi vertrok uiteindelijk uit de rechtszaal. Zes andere beschuldigden volgden uit protest zijn voorbeeld. Hervé Bayingana Muhirwa zei nog zelf getuige geweest te zijn van het geweld en “niet zomaar te kunnen doen alsof er niets gebeurd is”.

Wel wilden de beschuldigden eerst nog luisteren naar de brief die de voorzitter gestuurd had naar de bevoegde instanties om aan te dringen op verbeteringen van de transferomstandigheden van de beschuldigden. Ze worden nu allemaal verder vertegenwoordigd door hun advocaten.

“Elke dag uitkleden voor drie man”
Eerder deze week klaagden verschillende beschuldigden de omstandigheden aan waarin ze worden overgebracht van de gevangenis van Haren naar de rechtbank.

Gisteren nam El Haddad Asufi het woord. Hij vroeg onder meer wie bepaalt “dat hij zo gevaarlijk is dat hij zich iedere dag moet uitkleden voor drie man?” en laakte dat de beschuldigden zelfs gefilmd worden als ze naar het toilet gaan. Daarna verliet hij samen met Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam en Sofien Ayari de rechtszaal. De vijf bleven ook de rest van de dag weg uit protest.

Dialoog
Isa Gultaslar, advocaat van Sofien Ayari, reageerde vanmiddag bijzonder fel op het incident rond El Haddad Asufi. “Het proces in Parijs heeft tien maanden geduurd zonder enig incident. Hier waren er drie in drie dagen”, klaagde hij. Vincent Lurquin, die Bayingana Muhirwa verdedigt, riep op tot dialoog, met een vergadering met advocaten, parket, politie en de bevoegde ministers. Ook voorzitter Massart gaf aan dat ze een dialoog wil tussen alle betrokken partijen, zodat het proces kan voortgezet worden in goede omstandigheden.

Rond de middag is federaal procureur Paule Somers opnieuw gestart met de voorlezing van de akte van beschuldiging. We zijn aangekomen aan bladzijde 218, midden in het hoofdstuk van Osama Krayem.

Opnieuw haakt plaatsvervangend jurylid af
Vandaag was overigens opnieuw een plaatsvervangend jurylid afwezig. Volgens de voorzitter heeft het plaatsvervangend jurylid buikgriep. Maandag vielen er al twee plaatsvervangende juryleden af met een medisch attest, dinsdag viel een effectief jurylid af, eveneens om een medische reden. Er blijven nu in totaal nog 32 (effectieve en plaatsvervangende) juryleden over.

Het volledige proces duurt naar verwachting zes tot negen maanden. Er moeten op zijn minst twaalf effectieve juryleden overblijven tot het einde van het proces om te oordelen over de schuld van de tien beschuldigden. Als er op een gegeven moment geen twaalf juryleden meer over zijn, moet het proces worden overgedaan.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie