Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85777
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

De glazen box tijdens het proces voor de :sheik: Met hun persoonlijke beschermers. :smile7:

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85777
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Deze moordenaars blijven maar hun wetten stellen en die worden steeds aanvaard.
Rechter beslist: beschuldigden terreurproces mogen niet meer naakt gefouilleerd worden

De beschuldigden op het grote terreurproces rond de aanslagen van 22/3 mogen niet meer naakt gefouilleerd worden. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter beslist. Een blinddoek kan wel nog.

Zes beschuldigden stapten onlangs naar de rechter om de “onmenselijke behandeling” op weg naar de assisenzaal aan te klagen. Onder hen ook Salah Abdeslam. Het zestal pikte het niet dat ze elke ochtend, voor het transport, naakt gefouilleerd werden. Ze spraken van vernederende, mensonwaardige praktijken. Ze dreigden om niet langer naar het terreurproces af te zakken als die praktijken niet zou stoppen. Naast de naaktfouilles hekelden ze ook de luide muziek op weg naar de assisenzaal en de blinddoek die ze de hele reisweg (van de gevangenis van Haren naar Evere) moesten dragen. Misnoegd stapten zes van de tien beschuldigden naar de kortgedingrechter.

Duizend euro boete per dag
De Franstalige Brusselse rechtbank heeft donderdag een vonnis geveld dat deels tegemoet komt aan de grieven van de beschuldigden. De praktijk van de naaktfouilles moet inderdaad stopgezet worden. Gebeurt dat niet, dan moet de Belgische Staat een dwangsom van duizend euro per dag betalen, maximaal begrensd op vijftigduizend euro per beschuldigde.

Blinddoek mag
De voorbije weken was de praktijk van de luide Rammstein-achtige muziek al gestopt tijdens het vervoer van Abdeslam, Abrini en co. De rechter oordeelde dat ze wel nog steeds geblinddoekt mogen worden. In principe is de gespannen situatie tussen het hof en de beschuldigden hiermee voorlopig ontmijnd.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85777
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Vier machinegeweren zijn nog altijd spoorloos, ze liggen ergens te wachten op toekomstige terroristen

Afbeelding

Meer dan vijftig huiszoekingen hebben de speurders uitgevoerd om ze te vinden. Maar vruchteloos. Het wapenarsenaal van de Brusselse terreurcel is nog altijd spoorloos en ligt te wachten op een volgende terreurcel. Na jaren van ontkennen heeft beschuldigde Bilal El Makhoukhi nu wel toegegeven dat hij ze verstopt heeft. Waar? Dat wil hij niet zeggen.

De speurders toonden woensdagmiddag op het terreurproces een opmerkelijke foto. Een IS-vlag met daaronder een collectie wapens. Een foto waarop de Brusselse terroristen toonden welke vuurwapens, granaten en explosieven ze allemaal ter beschikking hadden. De foto is kort voor de aanslagen van 22 maart 2016 gemaakt in de schuilplaats in de Max Roosstraat in Schaarbeek. Hij werd gevonden op de computer van de terreurcel die door twee vuilnismannen werd ontdekt kort na de ontploffingen.

Het is een indrukwekkende collectie wapens. Een shotgun, vier machinegeweren, enkele granaten, twee kleine handwapens, enkele pakketjes explosieven. En nog opmerkelijker: het merendeel van die wapens is nooit teruggevonden.

In de laatste audioboodschap van de terreurcel naar hun opdrachtgever in Syrië legt Najim Laachraoui uit dat ze tijdens hun aanslag geen wapens zullen gebruiken. Anders dan bij de aanslagen in Parijs. Door de aanwezigheid van militairen in de luchthaven vrezen ze te snel uitgeschakeld te worden. “Om een maximaal aantal slachtoffers te maken zullen we ons onder de reizigers mengen en ons laten ontploffen”, zegt hij.

Maar wat dan met het beetje bij beetje verzamelde wapentuig? Dat zal - alweer volgens de audioboodschap - door “trouwe broeder” Abou Imrane naar een veilige bergplaats worden gebracht. Daar zullen ze blijven liggen tot er later een nieuwe terreurcel opstaat, die de wapens wel kan gebruiken.

Abou Imrane is door de onderzoekers geïdentificeerd als Bilal El Makhoukhi, een IS-aanhanger die in Syrië een been verloor en terugkeerde naar België. El Makhoukhi zit al wekenlang zo onopvallend in de glazen box van het terreurproces. Maar de speurders probeerden de jury gisteren duidelijk te maken dat hij wel degelijk een cruciale rol heeft gespeeld, als trouwe medewerker van de terreurcel.

De grote rol van El Makhoukhi
De speurders verklaarden dat El Makhoukhi jarenlang heeft ontkend dat hij ook maar iets met de verdwenen wapens te maken had. Tot juni 2022. De man werd toen nog maar eens verhoord, in de gevangenis van Marche-en-Famenne. En na jaren ontkennen gaf hij plots toe dat hij wel degelijk betrokken is bij het verbergen van het wapenarsenaal. Hij vertelde de speurders dat hij de dag voor de aanslagen naar de schuilplaats in Schaarbeek werd geroepen. De wapens lagen er klaar in een sportzak, de munitie in een rugzak. Hij heeft ze dan niet meegenomen. Ze zijn “later” - wanneer is niet duidelijk - weggehaald uit het appartement. Daarbij zou nog een onbekende betrokken zijn, met wie El Makhoukhi samenwerkte. Maar hij wilde niet zeggen wie dat was, noch waar ze de wapens nadien hebben verstopt.

Tot vandaag is het wapenarsenaal van de terreurcel onvindbaar. Al hebben de speurders er alles aan gedaan om ze te vinden. Meer dan vijftig huiszoekingen werden daartoe uitgevoerd. Allemaal vruchteloos.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door King George »

Met of zonder die vermiste geweren is het niet de vraag of, maar wanneer er weer een aanslag in Brussel komt. Deze week was het weer gezellig in Duitsland en in Spanje.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85777
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Ibrahim El Bakraoui werd in verhoren El Haddad Asufi "minder en minder radicaal"

Naarmate de verhoren van beschuldigde Ali El Haddad Asufi vorderden, "werd Ibrahim El Bakraoui steeds minder radicaal". Dat heeft onderzoeksrechter Berta Bernardo Mendez gezegd. Donderdag werd op het proces gestart met de bespreking van de verschillende entiteiten van de terreurcel. Het is de laatste fase van de presentatie van het onderzoek. Als eerste is Ali El Haddad Asufi aan de beurt - een opmerkelijke keuze, omdat El Haddad Asufi vermoedelijk eerder een logistieke rol speelde.

Bernardo Mendez legde uit dat El Haddad Asufi een van de beschuldigden is die het vaakst werden verhoord. De onderzoekers konden bij hem het verst teruggaan in de tijd, en feiten verifiëren, tot juni 2015, in de aanloop naar de aanslagen in Parijs, waarvoor hij veroordeeld werd tot tien jaar cel. De onderzoeksrechter legde uit dat die periode buiten de inbreukperiode valt van het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 (die start op 1 december 2015), maar wel van belang is om onder meer de relaties met de protagonisten in het dossier te begrijpen, vooral met kamikaze Ibrahim El Bakraoui dan.

El Haddad Asufi kwam een eerste keer in beeld van de politie toen signalen van zijn gsm op 22 maart 2016 opgevangen werden op een gsm-mast in de buurt van Brussels Airport. Dat was niet abnormaal omdat El Haddad Asufi een job had bij een luchthavenbedrijf. Maar zijn nummer was al bekend bij de antiterrorisme-eenheid van de federale gerechtelijke politie (fgp) van Brussel omdat het nummer contact had met verschillende protagonisten uit hun dossier, en dan vooral met Khalid El Bakraoui, die al snel geïdentificeerd was als de kamikaze in metrostation Maalbeek.

El Haddad Asufi, de jongste van een gezin van vier kinderen die opgroeide in Schaarbeek, werd een eerste keer opgepakt op 24 maart 2016. Hij verklaarde toen, in zijn eerste verhoor van vele, dat hij in Zaventem was omdat hij die dag aan het werk was. Hij zei dat hij zich ook "triest en verslagen" voelde na de aanslagen, zelfs overwoog om van job te veranderen. Hij zei ook dat hij een praktiserend moslim was, maar geen lof had voor terreurgroep IS. Hij ging niet akkoord met "kelen over te snijden, te vechten voor de islam" en zei dat hij niemand kende die akkoord ging met de filosofie van IS.

Over Ibrahim El Bakraoui, die hij kende vanop de middelbare school, zei hij dat hij nog contact had met hem nadat die uit de cel was gekomen, eind 2014, begin 2015, maar dat hij hem een laatste keer gezien had in de zomer van 2015, vlak voor El Bakraoui op vakantie naar Turkije trok. Hij zei ook dat hij geruchten had opgevangen dat hij naar Syrië was vertrokken. In zijn verhoren merkte Ali El Haddad Asufi op dat hij gezien had dat het gedrag van Ibrahim El Bakraoui was veranderd: terwijl hij hem voordien beschouwde als een delinquent, was hij geradicaliseerd geworden. Hij vermoedde dat zijn neef Oussama Atar, de vermoedelijke leider van de cel, hem beïnvloed had. Ook verklaarde hij dat El Bakraoui eerder positief stond tegenover IS.

De onderzoekster van de Brusselse FGP die de rol van El Haddad Asufi in de rechtszaal besprak, merkte op dat hij in de loop van het onderzoek zijn verklaringen over Ibrahim El Bakraoui matigde. "Volgens de evolutie van zijn verklaringen, werd Ibrahim El Bakraoui steeds minder radicaal", voegde onderzoeksrechter Bernardo Mendez eraan toe.

Ali El Haddad Asufi, die op dat moment nog een blanco strafblad had, werd na zijn eerste arrestatie vrijgelaten. Maar op 9 juni van hetzelfde jaar werd hij weer opgepakt, toen het onderzoek was gevorderd. Een van de redenen was een audioboodschap die gevonden werd in de laptop die in de Max Roosstraat werd gevonden, en waarin kamikaze Najim Laachraoui verklaart dat "een broer" signaleerde dat de ochtend van 22 maart "Amerikaanse, Russische en Israëlische vluchten" gepland waren. De speurders vermoeden dat dat El Haddad Asufi is geweest. Bovendien bleek uit telefonieonderzoek dat hij Ibrahim El Bakraoui geholpen had in de zomer van 2015 nadat die aan de grens met Syrië opgepakt was in Turkije. Nadien werd hij samen met Ibrahim El Bakraoui gezien op bewakingsbeelden van het safehouse in de Kazernenlaan in Etterbeek.

Er volgde een tweede verhoor, waarna El Haddad Asufi deze keer wel aangehouden werd. Hij zei dat hij El Bakraoui niet meer beschouwde als goede vriend sinds de zomer van 2015 en dat hij daarom had gezegd dat hij niemand kende die IS genegen was. El Haddad Asufi ontkende ook dat hij de vluchten heeft aangewezen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85777
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Terreurcel dacht aan aanslag op Eurostar en Thalys

Uit een nota, die wellicht als basis diende voor een audioboodschap van kamikaze Najim Laachraoui aan Oussama Atar, de vermoedelijke opdrachtgever uit Laken die verbleef in Syrië, blijkt dat de terreurcel nadacht over de Eurostar-trein in Engeland of de Thalys in Frankrijk als potentiële doelwitten. Maar in de audioboodschap zelf kwam de Eurostar of Thalys niet expliciet ter sprake. Wel zei Laachraoui om plannen in Engeland te vergeten, wegens "te riskant".

De audioboodschappen dienden als communicatie tussen de terreurcel in België en de opdrachtgevers van terreurgroep IS in Syrië. De audioboodschappen, die gerecupereerd werden op een pc die in een vuilzak gevonden werd bij het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek, werden opgenomen op de computer, maar die had geen internet. Vermoed wordt dat ze gekopieerd werden naar USB-sticks en nadien via phoneshops doorgestuurd werden.

In een van de twee audioboodschappen die konden gerecupereerd worden uit de pc, die opgenomen zou zijn tussen 13 en 15 maart, vallen enkele opvallende zaken op. Eerst en vooral is het zo dat alles voorgelegd wordt aan Oussama Atar, aangesproken met zijn strijdnaam 'Abu Ahmed', die uiteindelijk zijn zegen moet geven. Ook valt op dat de leden van de terreurcel nog explosieven zoeken, niet alleen TATP maar ook onder meer nitroglycerine. Daarnaast valt ook op dat de boodschap, alhoewel ze soms als een banaal telefoongesprek klinkt, bedachtzaam en gestructureerd is.

De speurders vonden dan ook in de computer nog een nota die wellicht als basis diende voor het gesprek. Daarin staat ook het puntje 'Eurostar Engeland/Thalys Frankrijk' vermeld, al wordt daar in de audioboodschap niet expliciet over gesproken. Adjunct-hoofdonderzoeker Frédéric Vanesse zei voor het assisenhof dat een passage in de audioboodschap waarschijnlijk wel ingaat op de kwestie. Zo zegt Laachraoui om Engeland "te vergeten" wegens "te riskant". In diezelfde passage zegt hij dat Frankrijk wel interessant is, maar dat het goed zou zijn om daar voor een safehouse te zorgen, omdat heen en weer reizen "een te groot risico" zou zijn. Bijna een jaar eerder, in augustus 2015, was al gepoogd om een aanslag te plegen op een Thalys, maar die werd verijdeld.

Het is overigens niet de enige passage die erop lijkt te wijzen dat de terroristen dachten aan een aanslag op spoorverkeer. Zo zegt Laachraoui, die lijkt te antwoorden op een vraag die in een vroegere boodschap werd gesteld (en nooit gevonden werd), dat hij aan twee kompanen in Syrië al een vraag had gesteld over het viseren van rails. Maar daarvoor zou een dure plasmasnijder nodig zijn en zou het risico bestaan dat de actie zou ontdekt worden door veiligheidspersoneel. Wel vraagt Laachraoui om in Raqqa te testen om explosieven onder het spoor te plaatsen.

Nog een opvallend element tot slot: Laachraoui zegt dat als de foto's van 'Walid' en 'Soeleiman', de strijdnamen van Khalid en Ibrahim El Bakraoui, in de pers zouden verschijnen, dat "alles dan gedaan" zou zijn. Het is pas op 16 maart dat de foto's van de twee in de krant La Dernière Heure verschijnen. De tweede audioboodschap, die op 21 maart is opgenomen, heeft dan ook een veel paniekerige toon.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85777
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Laachraoui besprak in eerste audioboodschap mogelijke doelwitten met 'Abu Ahmed' in Syrië

Een bestelwagen volladen met 600 à 700 kilo van de explosieve stof TATP en die tot ontploffing brengen. Dat is een piste die zelfmoordterrorist Najim Laachraoui naar voren schuift in een van de twee audioboodschappen aan 'Abu Ahmed', die opgenomen werden op de laptop die gevonden werd aan de Max Roosstraat in Schaarbeek. 'Abu Ahmed' was de vermoedelijke strijdnaam van beschuldigde Oussama Atar.

De onderzoekers lieten de eerste van de twee boodschappen horen. De boodschap werd gewist van de laptop, maar de Computer Crime Unit kon die terughalen. In de audioboodschap, die 16 minuten duurt, valt de stem van Najim Laachraoui te horen, die zich op een zakelijke, vrij monotone toon richt tot 'Abu Ahmed', die op dat moment in Syrië zou verblijven. Laachraoui geeft daarin een overzicht van de situatie, zegt dat alles goed gaat met de groep.

In het begin praat Laachraoui over de vervaardiging van explosieven en vraagt daarover raad. Ook zegt hij dat hij naar schatting al 130 kilo TATP produceerde in tien dagen. Ter vergelijking: DOVO schatte dat er uiteindelijk 126 à 128 kilo vervaardigd zou zijn door de groep. Voor Brussels Airport werden drie bommen van telkens 30 kilo geproduceerd, voor Maalbeek ging het om twee keer 15 kilo.

De audioboodschap zou opgenomen zijn tussen 13 en 15 maart, dus voor de inval in de Driesstraat in Vorst. Laachraoui zei dat hij mikte op 200 kilo tegen het einde van de week. Hij suggereerde ook om een aanslag te plegen met een bestelwagen vol geladen met 600 à 700 kilo TATP. Door de TATP in lege gasflessen te steken zou nog meer schade kunnen aangericht worden, klonk het.

De onderzoekers deelden de audioboodschap in vijftien fragmenten op en analyseerden op de zitting dinsdag daarvan al vijf. De overige zijn voor woensdag. Daarin wordt ook gesuggereerd om toe te slaan tijdens het Europees kampioenschap voetbal en om één à twee bekende figuren te kidnappen, en zo de vrijlating te eisen van gevangen genomen 'broeders' als Mohamed Bakkali of Mehdi Nemmouche.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85777
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Eliteagenten na commotie rond naaktfouilles: “Salah en co lachen ons uit in ons gezicht”

Zélfs hun vrienden weten niet wat hun precieze job bij de politie inhoudt. Dat is: gevaarlijke gevangenen zoals Salah Abdeslam van en naar het terreurproces brengen — én naakt fouilleren. Voor één keer doorbreken de eliteagenten het stilzwijgen. Wij spraken het team dat de meest gevaarlijke gevangenen van het land op de achterbank van hun gepantserde wagens vervoert: crèchedoder Kim De Gelder, serieverkrachter Marc Dutroux, seriedoder Ronald Janssen, terrorist Nizar Trabelsi, topgangster Ashraf Sekkaki of drugsbaron Flor Bressers. “En toch blijven we Salah Abdeslam ook als mens zien.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie