Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

De glazen box tijdens het proces voor de :sheik: Met hun persoonlijke beschermers. :smile7:

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Deze moordenaars blijven maar hun wetten stellen en die worden steeds aanvaard.
Rechter beslist: beschuldigden terreurproces mogen niet meer naakt gefouilleerd worden

De beschuldigden op het grote terreurproces rond de aanslagen van 22/3 mogen niet meer naakt gefouilleerd worden. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter beslist. Een blinddoek kan wel nog.

Zes beschuldigden stapten onlangs naar de rechter om de “onmenselijke behandeling” op weg naar de assisenzaal aan te klagen. Onder hen ook Salah Abdeslam. Het zestal pikte het niet dat ze elke ochtend, voor het transport, naakt gefouilleerd werden. Ze spraken van vernederende, mensonwaardige praktijken. Ze dreigden om niet langer naar het terreurproces af te zakken als die praktijken niet zou stoppen. Naast de naaktfouilles hekelden ze ook de luide muziek op weg naar de assisenzaal en de blinddoek die ze de hele reisweg (van de gevangenis van Haren naar Evere) moesten dragen. Misnoegd stapten zes van de tien beschuldigden naar de kortgedingrechter.

Duizend euro boete per dag
De Franstalige Brusselse rechtbank heeft donderdag een vonnis geveld dat deels tegemoet komt aan de grieven van de beschuldigden. De praktijk van de naaktfouilles moet inderdaad stopgezet worden. Gebeurt dat niet, dan moet de Belgische Staat een dwangsom van duizend euro per dag betalen, maximaal begrensd op vijftigduizend euro per beschuldigde.

Blinddoek mag
De voorbije weken was de praktijk van de luide Rammstein-achtige muziek al gestopt tijdens het vervoer van Abdeslam, Abrini en co. De rechter oordeelde dat ze wel nog steeds geblinddoekt mogen worden. In principe is de gespannen situatie tussen het hof en de beschuldigden hiermee voorlopig ontmijnd.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Vier machinegeweren zijn nog altijd spoorloos, ze liggen ergens te wachten op toekomstige terroristen

Afbeelding

Meer dan vijftig huiszoekingen hebben de speurders uitgevoerd om ze te vinden. Maar vruchteloos. Het wapenarsenaal van de Brusselse terreurcel is nog altijd spoorloos en ligt te wachten op een volgende terreurcel. Na jaren van ontkennen heeft beschuldigde Bilal El Makhoukhi nu wel toegegeven dat hij ze verstopt heeft. Waar? Dat wil hij niet zeggen.

De speurders toonden woensdagmiddag op het terreurproces een opmerkelijke foto. Een IS-vlag met daaronder een collectie wapens. Een foto waarop de Brusselse terroristen toonden welke vuurwapens, granaten en explosieven ze allemaal ter beschikking hadden. De foto is kort voor de aanslagen van 22 maart 2016 gemaakt in de schuilplaats in de Max Roosstraat in Schaarbeek. Hij werd gevonden op de computer van de terreurcel die door twee vuilnismannen werd ontdekt kort na de ontploffingen.

Het is een indrukwekkende collectie wapens. Een shotgun, vier machinegeweren, enkele granaten, twee kleine handwapens, enkele pakketjes explosieven. En nog opmerkelijker: het merendeel van die wapens is nooit teruggevonden.

In de laatste audioboodschap van de terreurcel naar hun opdrachtgever in Syrië legt Najim Laachraoui uit dat ze tijdens hun aanslag geen wapens zullen gebruiken. Anders dan bij de aanslagen in Parijs. Door de aanwezigheid van militairen in de luchthaven vrezen ze te snel uitgeschakeld te worden. “Om een maximaal aantal slachtoffers te maken zullen we ons onder de reizigers mengen en ons laten ontploffen”, zegt hij.

Maar wat dan met het beetje bij beetje verzamelde wapentuig? Dat zal - alweer volgens de audioboodschap - door “trouwe broeder” Abou Imrane naar een veilige bergplaats worden gebracht. Daar zullen ze blijven liggen tot er later een nieuwe terreurcel opstaat, die de wapens wel kan gebruiken.

Abou Imrane is door de onderzoekers geïdentificeerd als Bilal El Makhoukhi, een IS-aanhanger die in Syrië een been verloor en terugkeerde naar België. El Makhoukhi zit al wekenlang zo onopvallend in de glazen box van het terreurproces. Maar de speurders probeerden de jury gisteren duidelijk te maken dat hij wel degelijk een cruciale rol heeft gespeeld, als trouwe medewerker van de terreurcel.

De grote rol van El Makhoukhi
De speurders verklaarden dat El Makhoukhi jarenlang heeft ontkend dat hij ook maar iets met de verdwenen wapens te maken had. Tot juni 2022. De man werd toen nog maar eens verhoord, in de gevangenis van Marche-en-Famenne. En na jaren ontkennen gaf hij plots toe dat hij wel degelijk betrokken is bij het verbergen van het wapenarsenaal. Hij vertelde de speurders dat hij de dag voor de aanslagen naar de schuilplaats in Schaarbeek werd geroepen. De wapens lagen er klaar in een sportzak, de munitie in een rugzak. Hij heeft ze dan niet meegenomen. Ze zijn “later” - wanneer is niet duidelijk - weggehaald uit het appartement. Daarbij zou nog een onbekende betrokken zijn, met wie El Makhoukhi samenwerkte. Maar hij wilde niet zeggen wie dat was, noch waar ze de wapens nadien hebben verstopt.

Tot vandaag is het wapenarsenaal van de terreurcel onvindbaar. Al hebben de speurders er alles aan gedaan om ze te vinden. Meer dan vijftig huiszoekingen werden daartoe uitgevoerd. Allemaal vruchteloos.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24617
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door King George »

Met of zonder die vermiste geweren is het niet de vraag of, maar wanneer er weer een aanslag in Brussel komt. Deze week was het weer gezellig in Duitsland en in Spanje.
Het morele gelijk ligt bij het volk
Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Ibrahim El Bakraoui werd in verhoren El Haddad Asufi "minder en minder radicaal"

Naarmate de verhoren van beschuldigde Ali El Haddad Asufi vorderden, "werd Ibrahim El Bakraoui steeds minder radicaal". Dat heeft onderzoeksrechter Berta Bernardo Mendez gezegd. Donderdag werd op het proces gestart met de bespreking van de verschillende entiteiten van de terreurcel. Het is de laatste fase van de presentatie van het onderzoek. Als eerste is Ali El Haddad Asufi aan de beurt - een opmerkelijke keuze, omdat El Haddad Asufi vermoedelijk eerder een logistieke rol speelde.

Bernardo Mendez legde uit dat El Haddad Asufi een van de beschuldigden is die het vaakst werden verhoord. De onderzoekers konden bij hem het verst teruggaan in de tijd, en feiten verifiëren, tot juni 2015, in de aanloop naar de aanslagen in Parijs, waarvoor hij veroordeeld werd tot tien jaar cel. De onderzoeksrechter legde uit dat die periode buiten de inbreukperiode valt van het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 (die start op 1 december 2015), maar wel van belang is om onder meer de relaties met de protagonisten in het dossier te begrijpen, vooral met kamikaze Ibrahim El Bakraoui dan.

El Haddad Asufi kwam een eerste keer in beeld van de politie toen signalen van zijn gsm op 22 maart 2016 opgevangen werden op een gsm-mast in de buurt van Brussels Airport. Dat was niet abnormaal omdat El Haddad Asufi een job had bij een luchthavenbedrijf. Maar zijn nummer was al bekend bij de antiterrorisme-eenheid van de federale gerechtelijke politie (fgp) van Brussel omdat het nummer contact had met verschillende protagonisten uit hun dossier, en dan vooral met Khalid El Bakraoui, die al snel geïdentificeerd was als de kamikaze in metrostation Maalbeek.

El Haddad Asufi, de jongste van een gezin van vier kinderen die opgroeide in Schaarbeek, werd een eerste keer opgepakt op 24 maart 2016. Hij verklaarde toen, in zijn eerste verhoor van vele, dat hij in Zaventem was omdat hij die dag aan het werk was. Hij zei dat hij zich ook "triest en verslagen" voelde na de aanslagen, zelfs overwoog om van job te veranderen. Hij zei ook dat hij een praktiserend moslim was, maar geen lof had voor terreurgroep IS. Hij ging niet akkoord met "kelen over te snijden, te vechten voor de islam" en zei dat hij niemand kende die akkoord ging met de filosofie van IS.

Over Ibrahim El Bakraoui, die hij kende vanop de middelbare school, zei hij dat hij nog contact had met hem nadat die uit de cel was gekomen, eind 2014, begin 2015, maar dat hij hem een laatste keer gezien had in de zomer van 2015, vlak voor El Bakraoui op vakantie naar Turkije trok. Hij zei ook dat hij geruchten had opgevangen dat hij naar Syrië was vertrokken. In zijn verhoren merkte Ali El Haddad Asufi op dat hij gezien had dat het gedrag van Ibrahim El Bakraoui was veranderd: terwijl hij hem voordien beschouwde als een delinquent, was hij geradicaliseerd geworden. Hij vermoedde dat zijn neef Oussama Atar, de vermoedelijke leider van de cel, hem beïnvloed had. Ook verklaarde hij dat El Bakraoui eerder positief stond tegenover IS.

De onderzoekster van de Brusselse FGP die de rol van El Haddad Asufi in de rechtszaal besprak, merkte op dat hij in de loop van het onderzoek zijn verklaringen over Ibrahim El Bakraoui matigde. "Volgens de evolutie van zijn verklaringen, werd Ibrahim El Bakraoui steeds minder radicaal", voegde onderzoeksrechter Bernardo Mendez eraan toe.

Ali El Haddad Asufi, die op dat moment nog een blanco strafblad had, werd na zijn eerste arrestatie vrijgelaten. Maar op 9 juni van hetzelfde jaar werd hij weer opgepakt, toen het onderzoek was gevorderd. Een van de redenen was een audioboodschap die gevonden werd in de laptop die in de Max Roosstraat werd gevonden, en waarin kamikaze Najim Laachraoui verklaart dat "een broer" signaleerde dat de ochtend van 22 maart "Amerikaanse, Russische en Israëlische vluchten" gepland waren. De speurders vermoeden dat dat El Haddad Asufi is geweest. Bovendien bleek uit telefonieonderzoek dat hij Ibrahim El Bakraoui geholpen had in de zomer van 2015 nadat die aan de grens met Syrië opgepakt was in Turkije. Nadien werd hij samen met Ibrahim El Bakraoui gezien op bewakingsbeelden van het safehouse in de Kazernenlaan in Etterbeek.

Er volgde een tweede verhoor, waarna El Haddad Asufi deze keer wel aangehouden werd. Hij zei dat hij El Bakraoui niet meer beschouwde als goede vriend sinds de zomer van 2015 en dat hij daarom had gezegd dat hij niemand kende die IS genegen was. El Haddad Asufi ontkende ook dat hij de vluchten heeft aangewezen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Terreurcel dacht aan aanslag op Eurostar en Thalys

Uit een nota, die wellicht als basis diende voor een audioboodschap van kamikaze Najim Laachraoui aan Oussama Atar, de vermoedelijke opdrachtgever uit Laken die verbleef in Syrië, blijkt dat de terreurcel nadacht over de Eurostar-trein in Engeland of de Thalys in Frankrijk als potentiële doelwitten. Maar in de audioboodschap zelf kwam de Eurostar of Thalys niet expliciet ter sprake. Wel zei Laachraoui om plannen in Engeland te vergeten, wegens "te riskant".

De audioboodschappen dienden als communicatie tussen de terreurcel in België en de opdrachtgevers van terreurgroep IS in Syrië. De audioboodschappen, die gerecupereerd werden op een pc die in een vuilzak gevonden werd bij het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek, werden opgenomen op de computer, maar die had geen internet. Vermoed wordt dat ze gekopieerd werden naar USB-sticks en nadien via phoneshops doorgestuurd werden.

In een van de twee audioboodschappen die konden gerecupereerd worden uit de pc, die opgenomen zou zijn tussen 13 en 15 maart, vallen enkele opvallende zaken op. Eerst en vooral is het zo dat alles voorgelegd wordt aan Oussama Atar, aangesproken met zijn strijdnaam 'Abu Ahmed', die uiteindelijk zijn zegen moet geven. Ook valt op dat de leden van de terreurcel nog explosieven zoeken, niet alleen TATP maar ook onder meer nitroglycerine. Daarnaast valt ook op dat de boodschap, alhoewel ze soms als een banaal telefoongesprek klinkt, bedachtzaam en gestructureerd is.

De speurders vonden dan ook in de computer nog een nota die wellicht als basis diende voor het gesprek. Daarin staat ook het puntje 'Eurostar Engeland/Thalys Frankrijk' vermeld, al wordt daar in de audioboodschap niet expliciet over gesproken. Adjunct-hoofdonderzoeker Frédéric Vanesse zei voor het assisenhof dat een passage in de audioboodschap waarschijnlijk wel ingaat op de kwestie. Zo zegt Laachraoui om Engeland "te vergeten" wegens "te riskant". In diezelfde passage zegt hij dat Frankrijk wel interessant is, maar dat het goed zou zijn om daar voor een safehouse te zorgen, omdat heen en weer reizen "een te groot risico" zou zijn. Bijna een jaar eerder, in augustus 2015, was al gepoogd om een aanslag te plegen op een Thalys, maar die werd verijdeld.

Het is overigens niet de enige passage die erop lijkt te wijzen dat de terroristen dachten aan een aanslag op spoorverkeer. Zo zegt Laachraoui, die lijkt te antwoorden op een vraag die in een vroegere boodschap werd gesteld (en nooit gevonden werd), dat hij aan twee kompanen in Syrië al een vraag had gesteld over het viseren van rails. Maar daarvoor zou een dure plasmasnijder nodig zijn en zou het risico bestaan dat de actie zou ontdekt worden door veiligheidspersoneel. Wel vraagt Laachraoui om in Raqqa te testen om explosieven onder het spoor te plaatsen.

Nog een opvallend element tot slot: Laachraoui zegt dat als de foto's van 'Walid' en 'Soeleiman', de strijdnamen van Khalid en Ibrahim El Bakraoui, in de pers zouden verschijnen, dat "alles dan gedaan" zou zijn. Het is pas op 16 maart dat de foto's van de twee in de krant La Dernière Heure verschijnen. De tweede audioboodschap, die op 21 maart is opgenomen, heeft dan ook een veel paniekerige toon.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Laachraoui besprak in eerste audioboodschap mogelijke doelwitten met 'Abu Ahmed' in Syrië

Een bestelwagen volladen met 600 à 700 kilo van de explosieve stof TATP en die tot ontploffing brengen. Dat is een piste die zelfmoordterrorist Najim Laachraoui naar voren schuift in een van de twee audioboodschappen aan 'Abu Ahmed', die opgenomen werden op de laptop die gevonden werd aan de Max Roosstraat in Schaarbeek. 'Abu Ahmed' was de vermoedelijke strijdnaam van beschuldigde Oussama Atar.

De onderzoekers lieten de eerste van de twee boodschappen horen. De boodschap werd gewist van de laptop, maar de Computer Crime Unit kon die terughalen. In de audioboodschap, die 16 minuten duurt, valt de stem van Najim Laachraoui te horen, die zich op een zakelijke, vrij monotone toon richt tot 'Abu Ahmed', die op dat moment in Syrië zou verblijven. Laachraoui geeft daarin een overzicht van de situatie, zegt dat alles goed gaat met de groep.

In het begin praat Laachraoui over de vervaardiging van explosieven en vraagt daarover raad. Ook zegt hij dat hij naar schatting al 130 kilo TATP produceerde in tien dagen. Ter vergelijking: DOVO schatte dat er uiteindelijk 126 à 128 kilo vervaardigd zou zijn door de groep. Voor Brussels Airport werden drie bommen van telkens 30 kilo geproduceerd, voor Maalbeek ging het om twee keer 15 kilo.

De audioboodschap zou opgenomen zijn tussen 13 en 15 maart, dus voor de inval in de Driesstraat in Vorst. Laachraoui zei dat hij mikte op 200 kilo tegen het einde van de week. Hij suggereerde ook om een aanslag te plegen met een bestelwagen vol geladen met 600 à 700 kilo TATP. Door de TATP in lege gasflessen te steken zou nog meer schade kunnen aangericht worden, klonk het.

De onderzoekers deelden de audioboodschap in vijftien fragmenten op en analyseerden op de zitting dinsdag daarvan al vijf. De overige zijn voor woensdag. Daarin wordt ook gesuggereerd om toe te slaan tijdens het Europees kampioenschap voetbal en om één à twee bekende figuren te kidnappen, en zo de vrijlating te eisen van gevangen genomen 'broeders' als Mohamed Bakkali of Mehdi Nemmouche.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Eliteagenten na commotie rond naaktfouilles: “Salah en co lachen ons uit in ons gezicht”

Zélfs hun vrienden weten niet wat hun precieze job bij de politie inhoudt. Dat is: gevaarlijke gevangenen zoals Salah Abdeslam van en naar het terreurproces brengen — én naakt fouilleren. Voor één keer doorbreken de eliteagenten het stilzwijgen. Wij spraken het team dat de meest gevaarlijke gevangenen van het land op de achterbank van hun gepantserde wagens vervoert: crèchedoder Kim De Gelder, serieverkrachter Marc Dutroux, seriedoder Ronald Janssen, terrorist Nizar Trabelsi, topgangster Ashraf Sekkaki of drugsbaron Flor Bressers. “En toch blijven we Salah Abdeslam ook als mens zien.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam voor moord aanslagen Brussel

De advocaat van de Brusselse terreurverdachte Salah Abdeslam wil dat de jury op het proces over de aanslagen in metrostation Maalbeek en op het vliegveld in Zaventem in maart 2016 hem vrijspreekt van moord en poging tot moord. Abdeslam zat op dat moment in de cel.

Volgens zijn advocaat moet de jury twee zaken scheiden: deelname aan de activiteiten van een terroristische groep enerzijds, en moord en poging tot moord anderzijds. Abdeslam was de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs vier maanden daarvoor, en werd kort voor de nieuwe terreuractie in Brussel opgepakt. Volgens het Belgische OM is Abdeslam betrokken bij de terreurcel die de aanslagen in zowel Parijs als Brussel organiseerde en uitvoerde, en medeverantwoordelijk voor de dood van 32 onschuldige slachtoffers in Brussel.

Abdeslams raadsvrouw vindt dat het Belgische OM alles op een hoopje gooit. Op het aanslagenproces in Parijs werd wel onderscheid gemaakt tussen lidmaatschap van de terreurcel en deelname aan de aanslagen. Daar werd Abdeslam tot levenslang zonder uitzicht op vrijlating veroordeeld.

Het proces in België tegen tien verdachten begon in december in Brussel.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Psychiater getuigt op terreurproces: “Dat mensen hen echt wilden vernietigen, is heel zwaar om te aanvaarden”

De slachtoffers van de aanslagen werden geconfronteerd met “de wil om de ander te vernietigen”. Die blinde vernietigingsdrang, die eigen is aan terreur. En volgens psychiater Nadia Kadi-Van Acker, die kwam getuigen op het terreurproces in Brussel, veroorzaakt net dat de ergste trauma’s.

De komende dagen en weken zullen tientallen slachtoffers en nabestaanden komen getuigen op het terreurproces rond de aanslagen in Brussel. Mensen die zwaargewond raakten. Een arm of been verloren. Zwaarverbrand raakten. Of wiens gehoor zo werd geraakt door de ontploffing dat ze voor altijd moeten leven met fantoomgeluiden, zodat ze nooit meer rust kennen.

Maar naast die fysieke klachten kampen veel slachtoffers ook met zware psychologische gevolgen van de aanslagen. De Brusselse psychiater Nadia Kadi-Van Acker, die veel slachtoffers behandelt, probeerde maandagochtend aan de jury uit te leggen waarom veel betrokkenen ook jaren na de aanslagen nog altijd zwaar lijden, ook al zie je er niets van. “De verwondingen zitten diep in hen.”

Geen reden om te klagen
“Het is belangrijk om te weten dat de psychologische gevolgen van zo’n aanslag niet meteen duidelijk hoeven te zijn. Er zijn slachtoffers die kort na een aanslag helemaal geen last lijken te hebben van psychologische klachten. Maar jaren later kunnen ze zich plots wel manifesteren. De essentie is dat het zich gewoon niet laat voorspellen, de manier waarop mensen zullen reageren.” Extra problematisch is dat veel slachtoffers pas laattijdig hulp zoeken. Volgens de psychiater omdat ze “niet durven te klagen, vanuit de idee dat andere mensen er nog veel erger aan toe zijn”.

Nachtmerries en flashbacks
“Een van de problemen die we vaak terugzagen, was dissociatie. Mensen die als het ware uit hun eigen lichaam traden, en toeschouwer werden van wat ze beleefden. Veel van die slachtoffers sneden zichzelf helemaal los van hun eigen emoties”, legde Nadia Kadi-Van Acker uit. “Anderen vertoonden vormen van amnesie. Ze waren grote stukken vergeten, terwijl ze zich bepaalde details dan weer net heel goed herinnerden.”

Ze deelde de psychologische gevolgen in volgens tijdsperiode. Er zijn de onmiddellijke reacties op de schrik en de gruwel. Dan zijn er de gevolgen die zich in de weken en maanden nadien manifesteren. “Als de symptomen er ook na verschillende maanden nog zijn, dan spreken we van posttraumatisch stresssyndroom. Die mensen blijven de gruwel herbeleven in nachtmerries of flashbacks. Vaak willen ze niet slapen in een donkere ruimte. Ze ontwikkelen schrik voor luchthavens, voor openbaar vervoer, om buiten te komen. Voor de ander, in het algemeen. Bij terreur is typisch dat ze gevoel hebben dat de vijand onzichtbaar is, en dus overal kan zijn. Daardoor voelen ze zich nergens meer veilig. We zien slachtoffers die zich totaal isoleren, niet meer naar buiten durven.”

En dan zijn er ook nog tal van andere gevolgen. “Er zijn slachtoffers die geen band met hun eigen kinderen meer voelden. Of met een echtgenoot. Anderen lijden aan depressie, eetproblemen of suïcidale gedachten. Of ze vluchten in alcoholisme of drugsgebruik om te ontsnappen aan de ondraaglijke emoties.”

Erger dan andere misdrijven
Een van de juryleden wilde weten of het extra zwaar is voor de slachtoffers omdat ze weten dat het geen ongeluk was, maar dat iemand hen dit bewust heeft aangedaan. “Ja”, antwoordde de psychiater onomwonden. Terreur zou zelfs de allerzwaarste trauma’s veroorzaken, erger nog dan andere misdrijven. “Omdat de slachtoffers getroffen werden door mensen die hen echt wilden vernietigen. En dat is heel zwaar om te aanvaarden.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Het proces gaat dinsdag voort met de getuigenissen van de slachtoffers van de aanslag op Brussels Airport. Onder hen de Indiase Nidhi Chaphekar, die stewardess was op het moment van de aanslagen en wier foto de wereld rondging. Op de planning staan twaalf personen, maar voorzitter Laurence Massart liet weten dat acht van hen niet zullen komen getuigen. Mogelijk leest de voorzitter van die getuigen wel voor uit verhoren of verklaringen, zoals ze dat maandag ook deed voor twee familieleden van slachtoffers die niet kwamen getuigen. De getuigenissen van de slachtoffers en hun nabestaanden duren tot eind maart.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Mohamed Abrini: "Toen ik vrouwen en kinderen zag op de luchthaven, heb ik me omgedraaid en ben ik weggegaan"

Het verhoor van de beschuldigden op het terrorismeproces in Brussel gaat vandaag over de aanslag op Zaventem, waarbij 16 doden vielen. De meeste vragen zijn voor de overlevende terrorist, Mohamed

Op 22 maart 2016 zijn de terroristen al vroeg wakker in hun appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek. Rond halfzeven bellen ze een taxi om hen naar de luchthaven te brengen. "Het moest een grote taxi zijn, om de drie tassen met explosieven te vervoeren", vertelt Mohamed Abrini. De "man met het hoedje", zegt dat hij dan al weet dat hij zich niet zal opblazen op de luchthaven.

"Mensen denken dat het er rustig aan toe ging zo net voor een aanslag, maar het ging allemaal heel snel. Het oorspronkelijke plan was om een aanslag te plegen in Parijs. Maar toen Salah Abdeslam en Sofien Ayari gearresteerd werden op 18 maart, moest het snel gaan. Ik wist al dat ik niet wilde deelnemen aan een aanslag in Parijs, en ik wist die ochtend van 22 maart ook dat ik me niet zou opblazen."

"Burgers doden is anders dan doden in oorlogsgebied"
Abrini vertelde tijdens het proces in Parijs al dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat hij ook zou deelnemen aan de aanslagen op terrassen in het centrum van Parijs, maar dat hij uiteindelijk weigerde, omdat hij geen burgers wilde doden. Dat herhaalde hij vanmorgen: "Ik heb er geen probleem mee om te doden in oorlogsgebied. De strijd van IS om een kalifaat op te richten, vond ik gerechtvaardigd. Maar burgers zijn twee keer slachtoffer: van de politiek van de westerse landen in het Midden-Oosten, en van de politiek van IS in Europa. Er zijn ook andere veteranen van de jihad, die jarenlang gevochten hebben in oorlogsgebied, maar die zullen weigeren om een aanslag te plegen in Europa." Abrini zei dat hij al sinds de aanslagen in Parijs, op 13 november 2015, wilde terugkeren naar Syrië.

In de taxi op weg naar de luchthaven was Abrini naar eigen zeggen behoorlijk bang. "We reden geregeld door een put, en werden door elkaar geschud. We wisten hoe instabiel de TATP-springstof was, en dat die bij elke schok kon ontploffen. Intussen zat hij na te denken hoe hij tegen zijn medeterroristen Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui moest zeggen dat hij zich niet wilde opblazen. Rond halfacht kwamen ze aan op Zaventem. Daar gingen ze eerst nog een koffie en twee flesjes water kopen bij broodjeszaak Délifrance. "Waarom bliezen jullie je niet meteen op?" wilde de voorzitster weten. "Er stonden nog niet genoeg mensen aan te schuiven in de rijen waar we ons zouden opblazen."

Volgens Abrini kreeg hij de opdracht om zich als eerste op te blazen, aan de rij mensen die stond aan te schuiven om naar de Verenigde Staten te vliegen. De anderen zouden daarna volgen. "Misschien moest ik als eerste, omdat ze voelden dat ik aarzelde. Maar toen zag ik vanuit de verte dat er vrouwen en kinderen stonden aan te schuiven. En toen heb ik me omgedraaid, en hen gezegd dat ik het niet zou doen."

Daarop neemt Ibrahim El Bakraoui zijn plaats in bij de rij naar de Verenigde Staten. Op camerabeelden is te zien hoe Najim Laachraoui nog even met Abrini spreekt. "Ik weet niet meer precies wat hij toen zei. Hij probeerde me nog te overtuigen om het toch te doen."

Hoe wisten de terroristen welke rijen ze moesten uitkiezen? Volgens het parket kregen ze informatie van Ali El Haddad Asufi, die op de luchthaven werkte. Hijzelf werd vanmorgen ook verhoord, maar ontkende elke betrokkenheid.

Geen drie, maar vier bommen
Wat ook te zien is op de camerabeelden, is dat Ibrahim El Bakraoui behalve de sportzak met explosieven ook een rugzak bij zich heeft. Waarvoor was dat, wil de voorzitster weten. "Daar zat nog een tweede bom in", legt Abrini uit. "We hadden allemaal een sporttas met 30 kilogram TATP, en Ibrahim had nog een hogedrukkookpot met 20 kilogram TATP in zijn rugzak."

Om 7.58u blaast niet Mohamed Abrini, maar Ibrahim El Bakraoui zich dus op. "Wat dacht u toen?" "Ik voelde de schokgolf en de hitte van de explosie. Mijn linkerbeen begon te trillen, omdat ik met mijn linkerkant naar de explosie gericht stond. Het was heel krachtig. Ook in mijn oren was de impact groot. Natuurlijk was ik ook bang." "Was u bang voor de tweede explosie, of bang om gepakt te worden?" Daarop antwoordt Abrini niet echt. Hij schuilt naast een lage afsluiting en houdt zijn handen op zijn oren, tot de tweede explosie. Dan vlucht hij weg.

"Waarom hebt u eigenlijk uw eigen bom niet onschadelijk gemaakt voor u wegvluchtte?" "Najim Laachraoui had me uitgelegd hoe instabiel de springstof was. Als ik de sportzak openmaakte, bestond het risico dat de bom meteen zou ontploffen." Uiteindelijk maakte ontmijningsdienst DOVO de bom van Abrini na de middag onschadelijk.

Bom in Maalbeek per ongeluk ontploft?
Omdat de springstof zo instabiel was, en makkelijk kon ontploffen, denkt Abrini dat de bom die in de metro ontplofte, niet voor station Maalbeek bedoeld was. "Op de bewakingsbeelden is te zien dat Khalid El Bakraoui er moeite mee heeft dat de zak zo zwaar is. Hij beweegt voortdurend. Ik denk niet dat hij op de knop duwde. De ontploffing moet het gevolg zijn van een foute beweging. Het is bizar dat de ontploffing toen gebeurde, vlak na het vertrek." Al blijft dat natuurlijk speculeren, want Abrini was er niet bij en weet niet zeker wat er in Maalbeek gebeurd is.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Bekendste verdachte Brusselse aanslagen Abdeslam schuldig aan terroristische moord

De bekendste verdachte van de terreuraanslagen in Brussel in 2016 is schuldig bevonden aan terroristische moord. Salah Abdeslam is wel degelijk schuldig, ook al zat hij ten tijde van de aanslagen in de gevangenis, oordeelt de volksjury die daarover moest beslissen.

Ook medeverdachten Mohamed Abrini, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Oussama Atar zijn schuldig bevonden. Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de terreuraanslagen van Parijs en Brussel, is waarschijnlijk in Syrië om het leven gekomen. Sofien Ayari, Hervé Bayingana Muhirwa en Smail Farisi werden vrijgesproken voor die belangrijkste beschuldiging.

Vrijspraak
Het proces in België tegen tien verdachten begon in december vorig jaar in Brussel, de beraadslaging over de strafmaat vindt dit jaar plaats in september. De advocaat van Abdeslam vroeg de jury in maart nog om vrijspraak van moord en poging tot moord.

Abdeslam was de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs vier maanden daarvoor, en werd kort voor de nieuwe terreuractie in Brussel opgepakt. Volgens het Belgische OM is Abdeslam betrokken bij de terreurcel die de aanslagen in zowel Parijs als Brussel organiseerde en uitvoerde, en medeverantwoordelijk voor de dood van 32 onschuldige slachtoffers in Brussel. Hij werd daar in juni vorig jaar voor veroordeeld voor levenslang.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Proces : Bom aanslagen in Brussel.

Bericht door Ariel »

Aanslagen Brussel: lange gevangenisstraffen voor terroristen

Drie terroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Brussel, in 2016, hebben een levenslange gevangenisstraf gekregen. Anderen krijgen niet de verwachte maximumstraf, omdat ze die bijvoorbeeld al in Frankrijk kregen voor de aanslagen in Parijs.

Dat geldt onder meer voor de bekendste van hen, Salah Abdeslam, zo bepaalde de jury van de rechtbank in de Belgische hoofdstad. Abdeslam, die blijft volhouden dat hij niets te maken heeft met de aanslagen in Brussel en Zaventem, werd in juli schuldig bevonden aan terroristische moord, poging tot moord en lidmaatschap van een terreurgroep.

Desondanks kreeg hij vrijdag geen bijkomende straf omdat het hof en de jury verwezen naar de 20 jaar cel die hij in 2018 al had gekregen voor een schietpartij in de Brusselse deelgemeente Vorst, een buurgemeente van Molenbeek waar de terrorist op 18 maart 2016 was opgepakt. Voor Abdeslam maakt dat in de praktijk geen verschil, omdat hij voor zijn aandeel in de voorafgaande terreuraanslagen in Parijs al levenslang moet uitzitten.

Bus naar Schiphol
Medeverdachte Soufian Ayari, die destijds eveneens werd veroordeeld tot 20 jaar cel, kreeg vrijdag daarom ook geen bijkomende straf. De Tunesiër werd al tot dertig jaar cel veroordeeld voor de aanslagen in Parijs, in november 2015.

Ayari was een van de twee mannen die op de dag van de aanslagen in Parijs, op 13 november 2015, in Brussel op de bus naar Schiphol stapten. De andere was Osama Krayem. Ze verbleven in de maanden voor het bloedbad waarschijnlijk in dezelfde woningen als de daders van de Parijse aanslagen en zouden hebben geholpen bij het maken van explosieven.

Osama Krayem werd vrijdag veroordeeld tot een levenslange celstraf. Daar komt een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 10 jaar bij en de Zweed verliest ook levenslang een aantal rechten. Krayem, die op 22 maart 2016 met een rugzak vol explosieven naar de metro vertrok maar besliste rechtsomkeer te maken, werd in juli schuldig bevonden aan terroristische moord en poging tot moord. Het openbaar ministerie had de maximumstraf gevraagd: levenslang en vijftien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

Zwaarste straf
De leider van de terreurcel, Oussama Atar, werd bij verstek veroordeeld tot levenslang met veertien jaar tbs, de langst mogelijke termijn. Ook verliest hij zijn Belgische nationaliteit en zijn burgerrechten. Atar zou omgekomen zijn bij een droneaanval in de Syrisch-Iraakse regio, maar zijn lichaam werd nooit gevonden.

Hij werd in juli schuldig verklaard aan terroristische moord op 35 slachtoffers en poging tot moord op bijna 700 slachtoffers. Ook verklaarde de assisenjury hem schuldig als leider van een terroristische organisatie. De jury beschreef Atar in de motivering van het arrest over de schuldvraag als het hoofd van de terreurcel die in Europa moest toeslaan en die de leden van de terreurcel heeft uitgekozen en instructies heeft gegeven.

Bilal El Makhoukhi werd eveneens veroordeeld tot levenslang en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij is ook zijn burgerrechten kwijt, met kiesrecht, maar zijn Belgische nationaliteit wordt niet afgenomen. El Makhoukhi werd schuldig verklaard aan terroristische moord, moordpoging en lidmaatschap van een terreurgroep.

El Makhoukhi kreeg in 2015 al vijf jaar cel, deels met uitstel, op het Sharia4Belgium-proces in Antwerpen. Tot 15 maart 2016 droeg hij een elektronische enkelband, een dag later was hij al te zien op de bewakingsbeelden van een van de onderduikadressen. Hij werd veroordeeld omdat hij leden rekruteerde voor de terreurcel, verplaatsingen van leden tussen onderduikadressen coördineerde en moest instaan voor het voortbestaan van de groep. Om die reden hielp hij wapens verbergen, waarmee de opvolgers van de cel aan de slag zouden kunnen.

Man met het hoedje
Medeverdachte Mohamed Abrini werd veroordeeld tot 30 jaar cel en 5 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij behoudt zijn Belgische nationaliteit. Abrini was in juli schuldig bevonden aan terroristische moord, poging tot moord en lidmaatschap van een terreurgroep.

Zijn verdediging pleitte verschillende verzachtende omstandigheden en benadrukte vooral dat hij zijn rugzak met explosieven niet tot ontploffing bracht in de vertrekhal van de luchthaven Zaventem en stelde dat dat niet alleen was om zijn eigen leven te redden, maar ook dat van de anderen. Het Openbaar Ministerie daarentegen zag geen enkele verzachtende omstandigheid en vroeg levenslang en een maximale terbeschikkingstelling van vijftien jaar.

Abrini raakte bekend als de ‘man met het hoedje’, nadat een opsporingsbericht was verspreid waarop te zien was hoe een man met een hoedje de twee kamikazes van Zaventem vergezelde in de vertrekhal en na het achterlaten van zijn lading explosieven op de vlucht sloeg. Abrini werd uiteindelijk geïdentificeerd als die derde man, nadat hij op 8 april 2016 opgepakt werd in Anderlecht. Hij werd in juli ook veroordeeld omdat hij hielp bij het maken van de explosieven die gebruikt werden in metrostation Maalbeek.

Vier dagen
De nu opgelegde straf is nog niet definitief. De veroordeelden en het Openbaar Ministerie kunnen nog in cassatie.

De jury had vier dagen nodig om over de straf voor de acht veroordeelden te beslissen. In juli duurde het nog achttien dagen voor zij het eens was over de schuldvraag.

De zelfmoordaanslagen in Brussel, waarbij ook drie daders het leven lieten, vonden op 22 maart 2016 plaats in de nationale luchtjhaven Zaventem en metrostation Maalbeek. Er vielen 35 doden en 324 gewonden. In november 2015 had dezelfde terreurcel toegeslagen in Parijs. Daar vielen 130 doden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie