Nederlandse troepen in Afghanistan.

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Nederlandse troepen in Afghanistan.

Bericht door Ariel »

Gisteren werd Nederland opgeschrikt door het bericht dat er weer twee Nederlandse soldaten gesneuveld zijn, en twee zwaar gewond.

Een van deze jongens was de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm, die die dag daarvoor zijn ambt aanvaard had.

Zoon nieuwe commandant sneuvelt in Uruzgan
vrijdag 18 april 2008

Bij een aanslag op Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn twee doden en twee zwaargewonden gevallen. Een van de slachtoffers is de 23-jarige pelotonscommandant Dennis van Uhm, de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm

Een van de gewonden verkeert in kritieke toestand. Hij wordt in het ziekenhuis in Tarin Kowt behandeld. Dat heeft de plaatsvervanger van Van Uhm, Freek Meulman, vrijdagochtend op een persconferentie bekendgemaakt.

De aanslag gebeurde vanochtend vroeg toen de militairen na een operatie terugkeerden naar Kamp Holland. Hun voertuig reed twaalf kilometer buiten het basiskamp op een geïmproviseerde bermbom.

'In het hart'
Er zijn geen aanwijzingen dat de aanslag specifiek op Van Uhm was gericht. Minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie, Defensie) verklaarde dat Defensie 'in het hart is getroffen' door de nieuwe aanslag.

Peter van Uhm is nog maar een dag opperbevelhebber van het Nederlandse leger. Gisteren nam Dick Berlijn afscheid als commandant der strijdkrachten. Tijdens een ceremonie op het Binnenhof in Den Haag droeg Van Middelkoop het bevel over aan Van Uhm.

Verslagenheid
Van Middelkoop benadrukte dat het contrast tussen de feestelijkheden gisteren en het nieuws vandaag niet groter had kunnen zijn. In de ministerraad werd volgens hem 'met grote verslagenheid' op het bericht gereageerd.

Het totaal aantal Nederlandse slachtoffers komt door de nieuwe aanslag op zestien. Acht van hen kwamen om het leven door gevechtshandelingen.

Door Robbert de Witt
http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland ... index.html
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Bericht door Ariel »

Dood Van Uhm: moslims uit de krijgsmacht.

Afbeelding

Bottehond 18 april 2008De aanslag waarbij Dennis van Uhm om het leven kwam brengt een ongemakkelijk en verzwegen dilemma aan het licht. Nederland is, zoals Ayaan Hirsi Ali het stelde, in oorlog met de islam. Deze oorlog is geen abstracte strijd, maar een heel concrete, die dagelijks in de publieke ruimte, in de media en uiteraard in Afghanistan wordt gestreden. Het is een oorlog waarbij dubbele loyaliteiten uitgesloten zijn. Een onderbouwing voor de stelling dat moslims geen deel uit kunnen maken van onze krijgsmacht.

Het Ministerie van Defensie haastte zich gisteren om te melden dat van een gerichte aanslag op Van Uhm, zoon van de daags ervoor aangetreden Opperbevelhebber Der Strijdkrachten, geen sprake kon zijn. De aanwezigheid van Van Uhm jr. werd geheim gehouden, aldus Defensie. Kennelijk gaat men er van uit dat de Taliban niet in staat zijn goede intel te verzamelen. Wellicht is Defensie zelfs echt zo naïef als ze overkomt als men haar militairen hoort babbelen over alle goede bedoelingen en het gepaste geweld en dergelijke en begrijpt de Krijgsmacht niet meer hoe de harde werkelijkheid in elkaar steekt.

Die werkelijkheid houdt in dat Afghaans burgerpersoneel op de Nederlandse bases stuk voor stuk een enorm veiligheidsrisico zijn voor onze militairen. Hun loyaliteit wordt kennelijk nauwelijks betwijfeld, maar wie eerlijk is weet dat de zaken heel anders liggen. Arnold Karkens deed daarover gisteren bij Pauw & Witteman een ontluisterend boekje open. De Taliban zijn heel goed op de hoogte van de dagelijkse gang van zaken op de bases, zo wist Karskens te melden. Bekend is ook dat de door de NAVO opgeleide Afghaanse militairen heel vaak overlopen naar de Taliban, ook blijken die Taliban voor het overgrote deel uit locals te bestaan. Berichten dat gewone dorpelingen bermbommen plaatsen hoeven niemand derhalve iets te verbazen. De Nederlanders in Uruzgan zijn een vreemde bezettingsmacht en nog ongelovigen ook. Ongelovigen die dan ook nog eens vele burgerslachtoffers maken.

Hiermee komen we aan een heikel probleem. Het probleem van loyaliteit. Het Westen is in oorlog met de islam. We kunnen dat ontkennen of nuanceren, maar de islamitische wereld weet het en ervaart het ook. Dat Nederland zich onder dat feit uit probeert te draaien door te verwijzen naar `fundamentalisme` werkt misschien voor eigen gebruik, maar niet voor moslims. Zij spreken over een nieuwe Kruistocht tegen de islam. Niet alleen in Afghanistan, maar over de hele wereld en dus ook in Nederland. Wie meent dat moslims die in Nederland wonen op de eerste plaats loyaal zijn aan Nederland, zoals de meeste Nederlanders, begrijpt niet veel van het begrip loyaliteit. En al zeker niet waar het islam en loyaliteit betreft.

De loyaliteit van moslims ligt eerst en vooral bij de islam. Daar valt veel aan af te doen en aan toe te voegen. Niet iedere moslim zal enthousiast zijn om een bijdrage te leveren aan de strijd met het ongelovige en decadente Westen. Er zijn er ongetwijfeld vele die niets liever willen dan een rustig leventje in het gastland, met alle faciliteiten en vrijheden die hem daarbij in de schoot geworpen worden. Tegelijkertijd is er een schrikbarend én groeiend percentage jonge moslims dat de westerse democratie verwerpt en de westerse Vrijheden veracht op grond van hetgeen hun `religie` hen leert. Wie ook maar bij benadering kan zeggen hoeveel van de jonge moslims binnen de Krijgsmacht in de eerste plaats loyaal zijn aan hun islam mag het zeggen.

Zal dat percentage veel afwijken van de cijfers die gelden voor jonge islamieten in de burgermaatschappij? Ik zou niet weten waarom. En wie bij de beediging tot militair zegt: "Zo waarlijk helpe mij allah", laadt sowieso een forse verdenking op zichzelf.
Ik verwijt moslims hun loyaliteit naar de Ummah en islam niet. Integendeel. Ik respecteer die. Maar die loyaliteit botst steeds vaker en heftiger met de belangen van onze samenleving en natiestaat. Als het er écht op aan komt, waar staat een islamitische militair dan? Ik denk dat de lezer heel goed weet dat die vraag niet zo simpel te beantwoorden is als de politiek correcte doctrine ons zou willen doen geloven.

De eerste taak van onze Krijgsmacht is om de rechtstaat, de natie en de bevolking te beschermen. Diegenen die met die uiterst belangrijke taak bekleed zijn moeten boven iedere twijfel verheven zijn. Wij moeten er als Burgers eenvoudigweg blind op kunnen vertrouwen dat ieder lid van de Krijgsmacht ons en onze kinderen te allen tijde zal beschermen. Helaas kan niemand die zich islamiet noemt met droge ogen beweren dat de Nederlandse natiestaat zijn eerste loyaliteit heeft. Zij die dat beweren liegen. Tegen zichzelf en/of tegen anderen, maar ze liegen. De islam staat geen hogere loyaliteit toe dan naar de islam zelf. Khomeini heeft ooit gezegd dat nationalisme gelijk staat aan afgoderij en schreeuwde derhalve dat Iran moet branden als dat de islam dient. Of een moslim in de Krijgsmacht er zo over denkt valt niet na te gaan. En daarom is iedere moslim in de Nederlandse Krijgsmacht een veiligheidsrisico voor zijn kameraden, maar eerst en vooral voor het land.

Ik besluit deze ongetwijfeld controversiële column met de volgende overwegingen. De lezer kan deze column smakeloos vinden. Hij kan menen dat ik de dood van Dennis van Uhm op schaamteloze wijze misbruik als munitie om moslims in een kwaad daglicht te stellen. Aan die lezer de vraag: wat is smakelozer: een Krijgsmacht die mentaal gecastreerd is door politici die de Krijgsmacht misbruiken voor hun eigen irrationele ethische "feel good" projecten overal ter wereld of een kritische Burger die de mythes en flauwekulmores waarmee onze miltiaren opgezadeld zijn doorprikt voor de onnozele leugens en het dodelijk zelfbedrog die ze in werkelijkheid zijn? Ik wens de familie van de omgekomen militairen in Uruzgan sterkte en wens de nog levende militairen en hun geliefden toe dat Nederland niet één druppel Neerlandsch bloed meer verspilt in deze heil- en zielloze missie.

Tot slot: U vraagt zich wellicht af wie de man op de foto boven dit artikel is. Welaan: dit is Hasan Akbar. Een Amerikaanse moslim en militair, die in 2003 twee Amerikaanse officieren doodde en veertien militairen verwondde omdat hij weigerde om zijn irakese moslimbroeders aan te vallen. Hasan Akbar werd veroordeeld tot de doodstraf. Benieuwd wat hij tijdens zijn beëdiging gezworen had.
http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=5953
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
pd7835
Berichten: 1637
Lid geworden op: di mar 01, 2005 10:35 am
Locatie: Vlaanderen

Bericht door pd7835 »

Taliban: "Aanval was vergelding voor Fitna"

De aanslag in het Afghaanse Uruzgan waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen, was een vergeldingsactie van de taliban voor de film 'Fitna' van politicus Geert Wilders. Dat meldt een Amerikaanse terreurbestrijdingsdienst. Volgens de dienst kondigden de taliban de aanval op hun website aan als de eerste van vele wraakacties voor de "beledigende" film.

De stoffelijke overschotten van de gesneuvelde soldaten zijn ondertussen in Eindhoven aangekomen. De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht landde op vliegbasis Eindhoven, aldus het ministerie van Defensie. Daar werden zij met een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Bermbom
Dennis van Uhm (23) en Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een aanslag met een bermbom toen zij op de terugweg waren van een verkenning bij Deh Reshan in Uruzgan. Korporaal der eerste klasse Roger Hack (25) en soldaat der eerste klasse Toninho Norden (20) raakten zwaargewond. Die zijn zaterdag overgevlogen naar Nederland en opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zijn medeleven betuigd aan de families van de militairen. Karzai belde met de commandant der strijdkrachten, Peter van Uhm, de vader van de gesneuvelde Dennis. De families hebben de steunbetuiging van Karzai zeer op prijs gesteld, aldus Defensie in Nederland.

Meer NAVO-steun
De Nederlandse militaire vakbond AFMP vindt dat Nederland meer militaire steun moet krijgen van andere NAVO-landen in de Afghaanse provincie Uruzgan. "Als die extra steun uitblijft moeten we bezien of de prijs die wij met al die verloren mensenlevens betalen nog opweegt tegen de doelstelling van de missie."

Voorzitter Wim van den Burg van de AFMP waarschuwde voor het afnemen van het draagvlak in de samenleving in Nederland voor de missie. Volgens hem bewijzen de vele aanslagen met bermbommen waardoor de Nederlanders de laatste tijd worden getroffen dat er te weinig militairen zijn om het gebied te controleren. Het is volgens hem niet mogelijk volledig op de bevolking te vertrouwen.
(hlnsydney/anp/sps)

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland ... tna-.dhtml
stropke
Berichten: 3409
Lid geworden op: zo nov 06, 2005 12:25 am
Locatie: Limburg

Bericht door stropke »

Ariel schreef:
Dood Van Uhm: moslims uit de krijgsmacht.

Afbeelding

Bottehond 18 april 2008De aanslag waarbij Dennis van Uhm om het leven kwam brengt een ongemakkelijk en verzwegen dilemma aan het licht. Nederland is, zoals Ayaan Hirsi Ali het stelde, in oorlog met de islam. Deze oorlog is geen abstracte strijd, maar een heel concrete, die dagelijks in de publieke ruimte, in de media en uiteraard in Afghanistan wordt gestreden. Het is een oorlog waarbij dubbele loyaliteiten uitgesloten zijn. Een onderbouwing voor de stelling dat moslims geen deel uit kunnen maken van onze krijgsmacht.

De loyaliteit van moslims ligt eerst en vooral bij de islam.

De eerste taak van onze Krijgsmacht is om de rechtstaat, de natie en de bevolking te beschermen. Diegenen die met die uiterst belangrijke taak bekleed zijn moeten boven iedere twijfel verheven zijn. Wij moeten er als Burgers eenvoudigweg blind op kunnen vertrouwen dat ieder lid van de Krijgsmacht ons en onze kinderen te allen tijde zal beschermen.
En om dezelfde reden kunnen moslims ook niet bij de flikken, in de regering en andere overheids diensten. Het zelfde geldt voor de andere vrije landen.
Mo is dood. Jezus is de Opgestane Heer, das het wezenlijk verschil !!
Wat heb je aan een dode profeet? Nopes !
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Bericht door Ariel »

Bermbom die militairen doodde, lag er al lang

22-04-2008
DEN HAAG (ANP) – De bermbom die vrijdag in Uruzgan een eind maakte aan het leven van Dennis van Uhm en Mark Schouwink, lag er waarschijnlijk al heel lang. De grond eromheen was hard en er waren geen sporen, zo blijkt uit het eerste onderzoek van Defensie.

Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm heeft dat dinsdag gezegd in een eerste gesprek met journalisten. De twee zaten samen met de gewond geraakte Toninho Norden en Roger Hack in het vijfde voertuig van een kolonne, in een open Mercedes–terreinwagen. Twee gepantserde voertuigen en twee dezelfde wagens waren al gepasseerd toen de bom onder het gewicht afging.

Dennis van Uhm wilde als pelotonscommandant juist in deze auto rijden, omdat hij dan leiding kon geven. Hij had met zijn manschappen de nacht in het veld doorgebracht, zodat ze bij daglicht terug konden rijden naar Kamp Holland. De wagens reden bewust niet terug over gebaande wegen maar door open terrein, om mogelijk verstopte explosieven te mijden.

De generaal zei opnieuw dat er geen enkele indicatie is dat er sprake was van een gerichte aanslag op zijn zoon. „Hij had het volste recht daar te zijn. Het was zijn eigen keuze". De aanwezigheid van Dennis was bewust stil gehouden om hemzelf en zijn manschappen niet extra in gevaar te brengen.

Peter van Uhm kreeg het slechte nieuws vrijdag te horen, toen hij op zijn eerste werkdag als CDS naar zijn bureau liep. Plaatsvervanger Freek Meulman wachtte hem met een somber gezicht op. Van Uhm dacht gelijk dat de eerder gewond geraakte Ronald van Dort was overleden, maar het betrof zijn eigen zoon. „Dan wil je even niet achter dat bureau zitten. Ook ik ging door de fase van het niet willen geloven, ontkenning".

Peter van Uhm sprak met zijn zoon vaak over het militaire vak. „Hij was zo enthousiast". Volgens hem was zijn zoon net als iedere militair niet bang om in Uruzgan in een gevecht te geraken. „Zijn grootste angst was dat hij zijn peloton teleur zou stellen". Vechtend tegen zijn tranen zei Peter van Uhm dat dit „te bizar is om uit te spreken. Ik krijg er kippenvel van".

De generaal zei dat zijn zoon uit eigen roeping het leger in is gegaan en niet omdat zijn vader en oom ook dienden. Op zijn achtste jaar zei hij al dat hij „hetzelfde wilde als papa, maar niet met zoveel papier".
http://www.refdag.nl/artikel/1340904/Be ... +lang.html
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederlandse troepen in Afghanistan.

Bericht door Ariel »

Advocate Liesbeth Zegveld had weer een zaakje. Wie betaald haar?
Rechter: Nederland moet Afghanen schadevergoeding betalen om bombardement bij Slag om Chora

De Nederlandse staat moet een schadevergoeding uitkeren aan nabestaanden na een bombardement in Afghanistan in 2007. Tijdens de Slag om Chora vielen burgerdoden, zowel door geweld van de Taliban-strijders als door Nederlands militair geweld.

Tijdens een grootscheeps bombardement, bedoeld om te voorkomen dat de Taliban de Chora-vallei in de provincie Uruzgan zouden overspoelen, is een woonhuis ten onrechte als doelwit aangemerkt, vonnist de Haagse rechtbank woensdag. Een twintigtal burgers kwam om. Nederland moet de nabestaanden een schadevergoeding betalen.

De rechtbank stelt dat er onvoldoende bewijs was dat het wooncomplex een uitvalsbasis vormde voor Talibanstrijders. De inlichtingen waar de commandant zich op baseerde, waren al uren oud en er was geen zekerheid of alle burgers het gebied hadden verlaten na waarschuwingen.

Het was een kwestie van vechten of vertrekken aan de vooravond van de Slag om Chora, in juni 2007. Een vallei vol dorpen dreigde in handen te vallen van de taliban en de angst voor wreedheden tegen de bevolking was groot. Nederland wilde een herhaling voorkomen van de genocide in Srebrenica (1995) toen Nederlandse militairen niets konden uitrichten om Bosniërs te beschermen tegen Servische moordpartijen.

Deze keer zou Nederland standhouden. De hele confrontatie duurde een paar dagen en vormde voor de Nederlanders een van de zwaarste slagen in de oorlog. Vooral de nacht van 16 op 17 juni 2007 was heftig. De pantserhouwitser vuurde tientallen granaten af, Hellfire-raketten vlogen door de lucht en de boordmitrailleurs van de vliegtuigen en helikopters spuwden meer dan vierduizend kogels.

Er hingen 75 toestellen van de coalitie boven het gebied die maar liefst 55 bommen afwierpen. De Taliban-strijders werden in de dagen daarna de vallei uitgejaagd en de Nederlandse Tasforce Uruzgan kwam als overwinnaar uit de bus.

Achteraf bleek dat er ook veel onschuldigen waren gedood in de strijd. Het was lastig om duidelijkheid te krijgen. Veel lichamen bleken verdwenen – begraven of weggevoerd. Veel doden waren binnen 24 uur begraven omdat de islam dat oplegt. De Nederlanders troffen ook lichamen die na dagen nog niet door buurtbewoners werden herkend of opgeëist. Er waren vers gedolven graven, maar de onderzoekers kregen ook te maken met Afghanen die het verlies van een dierbare claimen maar geen graf kunnen tonen. Vrijwel niemand kon een identiteitsbewijs tonen of bewijzen hoeveel familieleden en kinderen hij had.

Er werden schadevergoedingen uitgedeeld aan slachtoffers en nabestaanden. Mensen in het wooncomplex waar deze zaak om draait, kregen 10.000 dollar.

De vraag rees of er uit angst het gebied te verliezen niet te veel wapengeweld uit de kast was getrokken in verhouding tot het werkelijke aantal tegenstanders. Nog steeds lopen de schattingen uiteen van honderd talibanstrijders tot meer dan duizend. Ook of de burgerbevolking wel genoeg was gewaarschuwd om elders dekking te zoeken voor de bombardementen, is altijd over de zaak blijven hangen.

Opheldering
Vier nabestaanden van omgekomen burgers willen opheldering over zeven bommen die op hun huizencomplex zijn gevallen. Daarbij stierven twintig mensen. Ze vinden dat Nederland hun compound onterecht als vijandelijk doel heeft aangemerkt.

Hun advocate Liesbeth Zegveld stelt dat de inlichtingen te oud waren als basis voor een bombardement. De informatie dat er vanuit het huis was geschoten, dateerde van half vijf in de middag en pas ’s nachts om half vier barstte het bommengeweld los. Na zes bommen zag een waarnemer die contact had met de jachtvlieger dat er mensen uit het huis renden. Hij dacht dat het om wegvluchtende Talibanstrijders ging.

Defensie kon tijdens een eerdere zitting niet precies onderbouwen waar het besluit om te bombarderen op was gestoeld. Er zouden nog andere inlichtingen zijn die het huis als vijandelijke uitvalsbasis aanwezen, maar de staat kon dat niet concretiseren.

De rechtbank benadrukt dat de uitspraak niet betekent dat de aanval op het woonhuis in Chora een oorlogsmisdaad was. Er is namelijk ook niet vastgesteld dat het woonhuis géén militair doelwit kon zijn. Alleen dat de staat onvoldoende heeft aangedragen om dat te onderbouwen.

De omstandigheden tijdens die nacht waren extreem, stelt de rechtbank ook. Daarom waren het moeilijke beslissingen die de commandanten moesten nemen. ,,De Taksforce Uruzgan werd geconfronteerd met een grootschalige aanval van de taliban die niet alleen risico’s voor de eigen troepen met zich bracht, en dan met name voor de troepen op de White Compound (de militaire basis in de Chora-vallei, red.) maar ook voor het deel van de lokale bevolking dat ernstig te vrezen had voor zeer gewelddadige represailles van de Taliban. Het voorgaande neemt echter niet weg dat ook, of misschien juist, onder moeilijke omstandigheden tijdens een gewapend conflict, de beginselen van internationale mensenrechten moeten worden gerespecteerd.’’

De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24112
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nederlandse troepen in Afghanistan.

Bericht door King George »

Ariel schreef:
wo nov 23, 2022 2:36 pm
Advocate Liesbeth Zegveld had weer een zaakje. Wie betaald haar?
Rechter: Nederland moet Afghanen schadevergoeding betalen om bombardement bij Slag om Chora
Spoiler! :
De Nederlandse staat moet een schadevergoeding uitkeren aan nabestaanden na een bombardement in Afghanistan in 2007. Tijdens de Slag om Chora vielen burgerdoden, zowel door geweld van de Taliban-strijders als door Nederlands militair geweld.

Tijdens een grootscheeps bombardement, bedoeld om te voorkomen dat de Taliban de Chora-vallei in de provincie Uruzgan zouden overspoelen, is een woonhuis ten onrechte als doelwit aangemerkt, vonnist de Haagse rechtbank woensdag. Een twintigtal burgers kwam om. Nederland moet de nabestaanden een schadevergoeding betalen.

De rechtbank stelt dat er onvoldoende bewijs was dat het wooncomplex een uitvalsbasis vormde voor Talibanstrijders. De inlichtingen waar de commandant zich op baseerde, waren al uren oud en er was geen zekerheid of alle burgers het gebied hadden verlaten na waarschuwingen.

Het was een kwestie van vechten of vertrekken aan de vooravond van de Slag om Chora, in juni 2007. Een vallei vol dorpen dreigde in handen te vallen van de taliban en de angst voor wreedheden tegen de bevolking was groot. Nederland wilde een herhaling voorkomen van de genocide in Srebrenica (1995) toen Nederlandse militairen niets konden uitrichten om Bosniërs te beschermen tegen Servische moordpartijen.

Deze keer zou Nederland standhouden. De hele confrontatie duurde een paar dagen en vormde voor de Nederlanders een van de zwaarste slagen in de oorlog. Vooral de nacht van 16 op 17 juni 2007 was heftig. De pantserhouwitser vuurde tientallen granaten af, Hellfire-raketten vlogen door de lucht en de boordmitrailleurs van de vliegtuigen en helikopters spuwden meer dan vierduizend kogels.

Er hingen 75 toestellen van de coalitie boven het gebied die maar liefst 55 bommen afwierpen. De Taliban-strijders werden in de dagen daarna de vallei uitgejaagd en de Nederlandse Tasforce Uruzgan kwam als overwinnaar uit de bus.

Achteraf bleek dat er ook veel onschuldigen waren gedood in de strijd. Het was lastig om duidelijkheid te krijgen. Veel lichamen bleken verdwenen – begraven of weggevoerd. Veel doden waren binnen 24 uur begraven omdat de islam dat oplegt. De Nederlanders troffen ook lichamen die na dagen nog niet door buurtbewoners werden herkend of opgeëist. Er waren vers gedolven graven, maar de onderzoekers kregen ook te maken met Afghanen die het verlies van een dierbare claimen maar geen graf kunnen tonen. Vrijwel niemand kon een identiteitsbewijs tonen of bewijzen hoeveel familieleden en kinderen hij had.

Er werden schadevergoedingen uitgedeeld aan slachtoffers en nabestaanden. Mensen in het wooncomplex waar deze zaak om draait, kregen 10.000 dollar.

De vraag rees of er uit angst het gebied te verliezen niet te veel wapengeweld uit de kast was getrokken in verhouding tot het werkelijke aantal tegenstanders. Nog steeds lopen de schattingen uiteen van honderd talibanstrijders tot meer dan duizend. Ook of de burgerbevolking wel genoeg was gewaarschuwd om elders dekking te zoeken voor de bombardementen, is altijd over de zaak blijven hangen.

Opheldering
Vier nabestaanden van omgekomen burgers willen opheldering over zeven bommen die op hun huizencomplex zijn gevallen. Daarbij stierven twintig mensen. Ze vinden dat Nederland hun compound onterecht als vijandelijk doel heeft aangemerkt.

Hun advocate Liesbeth Zegveld stelt dat de inlichtingen te oud waren als basis voor een bombardement. De informatie dat er vanuit het huis was geschoten, dateerde van half vijf in de middag en pas ’s nachts om half vier barstte het bommengeweld los. Na zes bommen zag een waarnemer die contact had met de jachtvlieger dat er mensen uit het huis renden. Hij dacht dat het om wegvluchtende Talibanstrijders ging.

Defensie kon tijdens een eerdere zitting niet precies onderbouwen waar het besluit om te bombarderen op was gestoeld. Er zouden nog andere inlichtingen zijn die het huis als vijandelijke uitvalsbasis aanwezen, maar de staat kon dat niet concretiseren.

De rechtbank benadrukt dat de uitspraak niet betekent dat de aanval op het woonhuis in Chora een oorlogsmisdaad was. Er is namelijk ook niet vastgesteld dat het woonhuis géén militair doelwit kon zijn. Alleen dat de staat onvoldoende heeft aangedragen om dat te onderbouwen.

De omstandigheden tijdens die nacht waren extreem, stelt de rechtbank ook. Daarom waren het moeilijke beslissingen die de commandanten moesten nemen. ,,De Taksforce Uruzgan werd geconfronteerd met een grootschalige aanval van de taliban die niet alleen risico’s voor de eigen troepen met zich bracht, en dan met name voor de troepen op de White Compound (de militaire basis in de Chora-vallei, red.) maar ook voor het deel van de lokale bevolking dat ernstig te vrezen had voor zeer gewelddadige represailles van de Taliban. Het voorgaande neemt echter niet weg dat ook, of misschien juist, onder moeilijke omstandigheden tijdens een gewapend conflict, de beginselen van internationale mensenrechten moeten worden gerespecteerd.’’

De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld.
Wie haar betaalt? De belastingbetalers natuurlijk.

Voortaan maar geen opbouwmissies meer naar die apenlanden en al helemaal geen primaten naar Nederland.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Plaats reactie