Aanslagen in Sri Lanka

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Mahalingam
Berichten: 48542
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Aanslagen in Sri Lanka

Bericht door Mahalingam »

Non-essential petrol sales halted for two weeks in Sri Lanka

Sri Lanka has suspended sales of fuel for non-essential vehicles as it faces its worst economic crisis in decades.
For the next two weeks, only buses, trains and vehicles used for medical services and transporting food will be allowed to fill up with fuel.
Schools in urban areas have shut, while officials have told the country's 22 million residents to work from home.

The South Asian nation is in talks over a bailout deal as it struggles to pay for imports such as fuel and food.

Sri Lanka is the first country to take the drastic step in halting sales of fuel to ordinary people "since the 1970s oil crisis, when fuel was rationed in the US and Europe and speed limits introduced to reduce demand", Nathan Piper, head of oil and gas research at Investec, told the BBC.
He said the ban underlined the steep rise in oil pricing and limited foreign exchange reserves in Sri Lanka.

Many of the island's residents don't know how they will cope without fuel. There have been long queues at filling stations across Sri Lanka for months.

Afbeelding

Cabinet spokesperson Bandula Gunewardena said Sri Lanka had "never faced such a severe economic crisis in its history".
The cash-strapped country has also sent officials to the major energy producers Russia and Qatar in a bid to secure cheap oil supplies.
[...]
In May, the country defaulted on its debts with international lenders for the first time in its history. That followed weeks of protests against President Gotabaya Rajapaksa's government. His brother Mahinda quit as prime minister, but the president is still under pressure to resign.
https://www.bbc.com/news/business-61961821
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 48542
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Aanslagen in Sri Lanka

Bericht door Mahalingam »

In vele landen zijn het familieclans die de baas zijn.
Denk maar aan de Philippijnen waar weer een Marcos de baas is geworden.
Of Thailand met een handjevol families die de macht verdelen.
Of N-Korea met de Kim-dynastie.
En Pakistan met de Boettho clan of India met de Gandhi clan.
Of Arabië met de clan van Saud.

En zo heeft Sri lanka de familie Rajapaksa die niet weg te krijgen is.
Na een poging het land te verlaten, zit de voortvluchtige Sri Lankaanse president vast op de luchthaven van Colombo

Volgens officiële bronnen is de president van Sri Lanka gestrand op de luchthaven van Colombo na een vernederende confrontatie met immigratieambtenaren, die hem ervan weerhielden in ballingschap naar het buitenland te gaan.

Nadat demonstranten het presidentieel huis hadden bestormd op 31 maart, wist de Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa via een achterdeur te ontsnappen. Hierna werd hij naar het noordoosten van het land gebracht op een militair schip, zo melden officiële bronnen. Meer precies zou deze locatie gaan over de luchtmachtbasis Katunayake, die in de buurt van de internationale luchthaven Bandaranaike is gelegen.

Lokale media gaven reeds aan dat de president naar Dubai in ballingschap zou gaan. Verschillende medewerkers op de luchthaven lieten echter weten dat de president en zijn vrouw vier vluchten naar de Verenigde Arabische Emiraten gemist hebben. Immigratieambtenaren weigerden namelijk de VIP-vertrekhal te bezoeken om het paspoort van de president te stempelen, en de president weigerde op zijn beurt zich naar de voor publiek toegankelijke terminal te begeven uit angst voor de reacties van de mensen. Zo strandden hij en zijn vrouw op de luchthaven van Colombo en brachten ze de nacht door in de militaire basis nabij de luchthaven.

Ook voormalig minister van financiën Basil Rajapaksa, de jongere broer van de president, probeerde het land te verlaten. De immigratieambtenaren weigerden eveneens hem te bedienen in de VIP-vertrekhal op de luchthaven van Colombo. Hierover vertelde K.A.S. Kanugala, de voorzitter van de Sri Lankaanse vereniging van immigratie- en emigratieambtenaren: ‘Gezien de onrust in Sri Lanka staan de immigratieambtenaren onder enorme druk om topmensen niet toe te staan het land te verlaten. We maken ons zorgen om onze veiligheid. Dus totdat deze kwestie is opgelost, hebben de immigratiebeambten die in de VIP-lounge werken, besloten hun diensten in te trekken.’

De president deelde reeds aan parlementsvoorzitter Mahinda Abeywardana mee woensdag 13 juli af te treden. Hierdoor zou premier Ranil Wickremesinghe automatisch zijn functie krijgen totdat het parlement een vervanger kiest voor de resterende ambtstermijn. Hij kondigde echter al aan ontslag te nemen. Volgens een regeringslid zou overeengekomen zijn dat op 20 juli de nieuwe president gekozen wordt. Een bron van de grootste politieke partij, Samagi Jana Balawegaya (SJB), meldde dat er al een voorlopig akkoord gesloten is om Premadasa, de zoon van een oud-president, te steunen.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220712_95774248

Wat eraan vooraf ging:
Woedende Sri Lankanen veroveren presidentiële woning

Tienduizenden burgers bestormden de ambtswoning van de president en staken het huis van de premier in brand. Enkele uren later kondigden de twee hun ontslag aan. Door een desastreus beleid hebben miljoenen mensen geen voeding en medicijnen.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220710_97651848
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 48542
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Aanslagen in Sri Lanka

Bericht door Mahalingam »

President Sri Lanka ontvlucht met zijn clan het bankroete land

Verkiezingen - De machtsstrijd om de opvolging van de president is in het Sri Lankaanse parlement volop uitgebroken. Demonstranten volgen het gekonkel met argusogen.


De president van Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa is als een dief in de nacht zijn land ontvlucht met zijn vrouw en zijn broer Basil, de voormalige minister van financiën. Hij werd daarbij geholpen door de luchtmacht, die hem dinsdagnacht in een vliegtuig naar Male, de hoofdstad van de Maldiven bracht.

Waar zijn oudere broer Mahinda Rajapaksa, die tussen 2005 en 2015 president van Sri Lanka was en tot twee maanden geleden nog minister-president van Sri Lanka, is onduidelijk. De Rajapaksa clan lijkt nu na twee decennia de handdoek in de ring te hebben gegooid. Het land is bankroet door de Rajapaksa’s. Er is aan alles een ernstig tekort van voedsel, benzine, medicijnen en gas om te koken. De inflatie stijgt naar verwachting naar 70 procent dit jaar. Buitenlandse deviezen om noodzakelijke eerste levensbehoeften te importeren heeft Sri Lanka niet meer, schulden die het niet kan betalen des te meer. Sri Lanka wordt de door Rajapaksa’s failliet achtergelaten.

Of president Gotabaya Rajapaksa zijn ontslagbrief, zoals hij beloofde, heeft ingediend bij de voorzitter van het parlement is onbekend. Hij zou dat vandaag doen. Na drie maanden van straatprotesten tegen zijn bewind ontvluchtte hij het presidentiële paleis afgelopen zaterdag toen een woedende menigte de ambtswoning aan de kust van de hoofdstad Colombo bestormde.

Nu Gotabaya weg is, is de twee maanden geleden tot premier benoemde Ranil Wickremesinghe, de eerst om hem op te volgen. De demonstranten willen dat ook hij vertrek. Wickremesinghe was al een aantal keer eerder premier en behoort tot het politieke etablissement dat de enorme economische crisis veroorzaakte en ervan profiteerde. Op zaterdag is zijn eigen huis in brand gestoken door demonstranten, en daarbij is een exclusieve collectie van 2500 eerste druk boeken verloren gegaan.

Wickremesinghe beloofde zaterdag ook op te stappen, maar heeft dat nog niet gedaan. De verwachting is dat hij nu snel het veld zal ruimen. De voorzitter van het Sri Lankaanse parlement, Mahinda Yapa Abeywardena wordt dan interim-president. In de tussentijd steggelen parlementariërs van de regeringspartij van Gotabaya en de oppositie wie benoemt zal worden als president. Naar het zich laat aanzien wordt daar volgende week op 20 juli over gestemd. Voorlopig zijn de politici daar nog niet uit. De leider van de oppositiepartij, Sajith Premadasa heeft zich voor het hoogste ambt gekandideerd.

De opdracht aan de politici lijkt te zijn om zo snel mogelijk verkiezingen uit te schrijven om de woede onder de bevolking te laten afkoelen. De studentenvakbond JVP, die de massademonstraties tegen het regiem mede organiseerde, heeft al gewaarschuwd dat handjeklap onder politieke leiders om hun posities te beschermen, niet wordt gepikt. Na de inname van het presidentiële paleis staat dan volgens de JVP het parlementsgebouw als volgende doelwit op hun lijstje als er geen fatsoenlijke oplossing komt.

Elke nieuwe regering kampt met hetzelfde economische probleem van een failliet land waar mensen inmiddels maaltijden per dag overslaan en honger heerst. Een regeling met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal zeker nog maanden duren. Ook met kredietverstrekkers als China, India en private financiële instellingen moeten regelingen worden getroffen. Sri Lanka kan op dit moment geen aflossing en rente betalen. Voor 2020 staat een bedrag van 7 miljard dollar op de lat.

De bevolking zal de komende jaren de broekriem moeten blijven aanhalen. Geen enkele regering kan de economische malaise in korte tijd oplossen. Deskundigen in Sri Lanka schatten dat dit nog wel enkele jaren kan duren. Een nieuwe regering moet werken aan vertrouwen bij de bevolking dat ze aan oplossingen werken.

Vandaag zal de woede over de vlucht van de Rajapaksa’s groot zijn. De roep om vervolging van de clanleden, vanwege corruptie, fraude en oorlogsmisdaden bij het neerslaan van de jarenlange opstand van de Tamil Tijgers in 2009, klinkt luid. De Rajapaksa’s zijn verdwenen. De zoektocht naar hun vermogen dat ze op duistere wijze hebben verworven zal ook beginnen. In paleis van de president werd zaterdag nog 50.000 dollar in cash gevonden.
https://www.trouw.nl/buitenland/preside ... ~b35c7477/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 48542
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Aanslagen in Sri Lanka

Bericht door Mahalingam »

Veiligheidstroepen Sri Lanka ontmantelen kamp van antiregeringsdemonstranten

Sri Lanka Troepen en politiecommando’s vielen de demonstranten aan uren voordat ze het gebied zouden verlaten. Van de nieuwe president Ranil Wickremesinghe werd verwacht dat hij hard zou optreden tegen de demonstranten.

Sri Lankaanse veiligheidstroepen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag de belangrijkste protestlocatie van antiregeringsdemonstranten in de stad Colombo ontmanteld, meldt persbureau AFP. Op de boulevard Galle Face hadden zich sinds maart demonstranten verzameld en bivakkeerden honderden mensen in tenten. Hun aantal was in de afgelopen week, na het vertrek van de vorige president Gotabaya Rajapaksa, geslonken. Het kampement zou zijn afgebroken. Ook de demonstranten die zich voor het presidentieel kantoor hadden gevestigd, zijn daar volgens berichten hardhandig geruimd.

Persbureau Reuters meldt op basis van een verklaring van een politiewoordvoerder dat bij de inval negen demonstranten zijn opgepakt. De politie stelt dat de demonstranten zijn verwijderd omdat de bezetting van een overheidsgebouw illegaal is, zoals de nieuwe president Ranil Wickremesinghe eerder had gezegd. Op beelden is te zien dat oproerpolitie en veiligheidstroepen in de vroege uren te werk ging, waarbij het tot enkele botsingen kwam met activisten. Protestleiders zeggen tegen persbureau AFP dat zijzelf van plan zouden zijn geweest om het gebied vrijdagmiddag te verlaten.

Noodtoestand


De ontruiming komt een dag nadat Wickremesinghe werd beëdigd als nieuwe president van Sri Lanka. Hij stelde eerder de noodtoestand in in heel Sri Lanka: „Als je probeert de regering omver te werpen, het kantoor van de president en het kabinet van de premier te bezetten, is dat geen democratie, het is tegen de wet”, waarschuwde hij de demonstranten. De boulevard Galle Face zou inmiddels zijn afgesloten voor passanten en er zijn nog veel veiligheidstroepen aanwezig. De newssite Daily Mirror toont beelden waarop te zien is dat in de ochtend spandoeken worden verwijderd van de locatie waar in afgelopen maanden demonstranten verzamelden.

Internationale instanties als de Europese Unie uitten vrijdag hun afkeuring over het brute optreden, die wordt gezien als grove inperking ven vrijheid van expressie. De Britse en Amerikaanse diplomatieke missies in het land roepen de Sri Lankaanse regering op tot „gematigd optreden door de autoriteiten” en „onmiddelijke toegang tot medische hulp voor gewonden” onder de getroffen demonstranten. Journalisten van de omroep BBC die aanwezig waren op het kampement hebben verklaard dat zij bij de actie werden „aangevallen” door militairen, die ook hun materieel afpakten en beelden wisten.

Ook tegen Wickremesinghe


Wickremesinghe vervangt Rajapaksa, die na maandenlange protesten toegaf aan de eisen van demonstranten en vorige week vertrok. Hij was onder Rajapaska sinds maart premier van het Zuid-Aziatische land. Op 10 juli escaleerden de acties van demonstranten en bestormden ze vanaf Galle Face het presidentieel paleis en andere overheidsgebouwen in Colombo. Rajapaksa ontvluchtte Sri Lanka kort daarna. Hij vloog naar de Malediven en vervolgens naar Singapore, van waaruit hij officieel ontslag nam. Wickremesinghe nam geen ontslag, hoewel hij dat aanvankelijk had aangeboden, en accepteerde in plaats daarvan de functie van waarnemend president, totdat hij woensdag in een parlementaire stemming werd aangewezen als nieuwe president. Vrijdag is in de loop van de ochtend ook de nieuwe premier ingezworen.

Dat Wickremesinghe nu regeringsleider is, heeft de onvrede van critici niet weggenomen. Zij zien hem als pion en handlanger van Rajapaksa en zijn familieleden. De Rajapaksa’s die worden gezien als een politieke dynastie, maken al jarenlang de dienst uit op het eiland. De demonstranten verwijten de Rajapaka’s nepotisme en frauduleus handelen. De grote demonstraties die sinds maart dit jaar in heel Sri Lanka plaatsvonden, ontstonden naar aanleiding van de economische crisis waarin het land zich bevindt. Sri Lanka heeft torenhoge internationale schulden die het niet kan voldoen, en kampt met tekorten aan voedsel, brandstof en andere basisvoorzieningen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/22/ve ... a-a4137112
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie