Documentaire 'Ex-moslims in de knel'

Dit forum is alleen bedoeld voor getuigenissen van ex Moslims en de moderator heeft het recht zonder enige voorkennis alle off-topic threads verplaatsen in daarvoor bestemde folders.
Plaats reactie
Marieke
Berichten: 442
Lid geworden op: zo mei 19, 2013 3:54 pm

Documentaire 'Ex-moslims in de knel'

Bericht door Marieke »

Media – Het aantal ongelovigen in de wereld groeit; religieuze agressie tegen hen ook. Ex-moslims worden vaak gediscrimineerd, bedreigd en vervolgd. In de documentaire ‘Onder Ongelovigen’ geven Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond en documentairemaker Dorothée Forma deze vaak vergeten groep een gezicht.

Blasfemiewetten worden vaak gebruikt om atheïsten, humanisten en vrijdenkers aan te pakken. Hen wordt afvalligheid en godslastering verweten. Zij riskeren discriminatie, geweld, gevangenis of zelfs de dood.
Godslastering en afvalligheid is in 55 landen strafbaar. In 39 landen riskeer je gevangenisstraf en in 13, vooral streng-islamitische landen, zelfs de doodstraf.

In Londen ontmoet Van der Ham onder meer ex-moslima Nahla, die de religieuze dwang in Soedan ontvluchtte. Ook in Engeland ondervindt ze agressie en dat beangstigt haar. Wat haar vooral frustreert is de lafheid van zogenaamd progressief links “die niks durft te benoemen en alles goedpraat, zogenaamd uit ‘respect voor hun geloof’ en multiculturalisme”.

Van der Ham spreekt ook met de initiatiefnemers van de eerste openlijk atheïstische vereniging in Turkije. Die ontvangen doodsbedreigingen en actieve tegenwerking van de overheid. In het officieel nog seculiere Turkije kan openlijk ongelovig zijn je je baan kosten. Toch weigeren de Turkse atheïsten ondergronds te gaan.

In Glasgow ontmoeten we Ramin, student uit Iran. Hij richtte een Schots Comité van ex-moslims op. ‘Leden’ zijn vooral anonieme volgers op Twitter en Facebook. Een enkeling spreekt openlijk over zijn coming out als ongelovige. “Aan mijn familie kan ik ‘t niet vertellen. Zij kennen atheïsten alleen uit verhalen. Het zijn goddeloze mensen, zonder ziel. Als ze horen dat ik atheïst ben worden ze gek.”

Van der Ham biedt het jaarlijks uitgebrachte IHEU Freedom of Thought rapport aan bij ambassades in Den Haag en aan de Tweede Kamer. Hij vraagt aandacht voor de vrijheid om te geloven en om niét te geloven.

In 2009 initieerde van der Ham als Kamerlid de afschaffing van de Nederlandse anti-godslasteringswet. In ‘Onder Ongelovigen’ spreekt hij de VN-Mensenrechtenraad in Geneve toe: “Hef alle blasfemiewetten op. Religie mag nooit een excuus zijn voor haat, vervolging of geweld.”

Maandag 31 augustus 2015, 20-00 uur in ‘De Balie’ Amsterdam
UITZENDING: Woensdag 2 september 2015, 22.58-23.50 uur op NPO 2
DEBATTOUR: Lezing Boris van der Ham, vertoning Onder Ongelovigen en debat met de betrokken ex-moslims: 10, 15 september, 21 en 28 oktober

Bron: www.nujij.nl

Ja, ik las dit en ik kon het niet laten om dat even hier te melden.
Vrede verdwijnt, waar de islam verschijnt...
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85751
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Documentaire 'Ex-moslims in de knel'

Bericht door Ariel »

Dank je Marieke. Dat bericht was ik nog niet tegen gekomen. Vandaag kwam hier een dame van het humanistisch verbond vragen of het zinnig is een laagdrempelig platform voor ex-moslims op te zetten

viewtopic.php?f=21&t=25070
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Schepsel!
Berichten: 1042
Lid geworden op: wo okt 23, 2013 12:51 pm
Locatie: De zetel van Iblis

Re: Documentaire 'Ex-moslims in de knel'

Bericht door Schepsel! »

Ariel schreef:Dank je Marieke. Dat bericht was ik nog niet tegen gekomen. Vandaag kwam hier een dame van het humanistisch verbond vragen of het zinnig is een laagdrempelig platform voor ex-moslims op te zetten

viewtopic.php?f=21&t=25070
Zou mogelijk nog een duur grapje kunnen worden ook. Als ex-moslim zou je lijkt me alleen naar een expliciet ex-gelovigenforum willen als de beveiliging 100% waterdicht en hermetisch is.
(^v^)
Marieke
Berichten: 442
Lid geworden op: zo mei 19, 2013 3:54 pm

Re: Documentaire 'Ex-moslims in de knel'

Bericht door Marieke »

Ariel schreef:Dank je Marieke. Dat bericht was ik nog niet tegen gekomen.
Oh, graag gedaan hoor. :smile4:
Vrede verdwijnt, waar de islam verschijnt...
Mahalingam
Berichten: 49087
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Documentaire 'Onder Ongelovigen '

Bericht door Mahalingam »

Waar kan een ex-moslim zijn recht om niet te geloven claimen?
Wereldwijd groeit het aantal atheïsten, maar ook het religieuze geweld tegen hen neemt toe. Voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham (41) maakte samen met regisseur Dorothée Forma de documentaire Onder Ongelovigen over ex-moslims, die op 31 augustus in première gaat.

Waar kun je als ex-moslim je recht om ongelovig te zijn opeisen? Die vraag hield Van der Ham de afgelopen jaren bezig. Als voorzitter van het Humanistisch Verbond staat hij in contact met kleine organisaties van afvallige moslims in islamitische landen, waar leden en activisten voor hun leven moeten vrezen.

Van der Ham: 'Een groeiend percentage mensen met een islamitische achtergrond zegt: "Ik geloof niet meer in alles wat me is geleerd" of "Ik geloof helemaal niet meer". In Nederland is dat juridisch geen probleem, maar in Saoedi-Arabië staat op afvalligheid de doodstraf. En in Turkije maakt de overheid atheïstische organisaties het leven zuur.'
Spoiler! :
Recht om niet te geloven
Het recht om niet te geloven kan maar moeilijk geclaimd worden. 'Het gebouw van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties is prachtig marmeren gebouw, maar feitelijk een tandeloos instituut, waar notoire mensenrechtenschenders als Saoedi-Arabië in zitten', concludeert Van der Ham, die voor zijn documentaire zelfs de Mensenrechtenraad toesprak.

'En wanneer je het op de politieke of diplomatieke agenda wil zetten, wordt het vaak weggewuifd onder het mom van: dat is in die landen nu eenmaal zo.'

Utopisch wereldbeeld
De documentaire 'Onder Ongelovigen' is een ode aan de seculiere staat, waarin ook de variatie aan geluiden vanuit moslimgemeenschappen centraal staat. Zo waarschuwt Nahla Mahmoud, die vanuit Soedan naar Engeland vluchtte en nu woordvoerder is van de Britse Council of Ex-Muslims, voor linkse en liberale politici die vanuit hun utopische wereldbeeld de radicale islam in West-Europa goedpraten.

Ook in Nederland is er wat Van der Ham betreft veel te winnen. 'Het is begrijpelijk dat politieke partijen worstelen met het islamdebat, maar het moet niet zo zijn dat alleen mensen als de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zich kritisch mogen uitlaten. Het is een mooie meerwaarde dat hij als moslim bijdraagt aan de discussie, maar dat moet niet verabsoluteerd worden. Moslims en niet-moslims hebben in deze discussie hetzelfde recht iets te zeggen.'

Onder Ongelovigen (HUMAN) gaat in première op 31 augustus in De Balie in Amsterdam. Op 2 september is de documentaire om 23:00 te zien op NPO 2. Op http://www.onderongelovigen.nl zullen nog meer verhalen over 'ongelovigen' worden gepubliceerd.
http://www.elsevier.nl/Cultuur--Televis ... eid=158493
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49087
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Documentaire 'Ex-moslims in de knel'

Bericht door Mahalingam »

Ons Humanistisch Verbond (geheel vrij van PVV aanhangers) komt met een internationaal rapport over de ellende die niet/anders-gelovigen in de diverse landen ondergaan.
Dat geeft dit kaartje:

Afbeelding

Je moet het rapport goed doorspitten om ergens iets tegen te komen over de Islam want alles is in mist gehuld met wollig taalgebruik. De pers laat de Islam niet buiten schot (wat ook moeilijk is)
Geweld tegen ongelovigen steeds extremer: 'Ongelovige vaker aangevallen, vervolgd en zelfs gedood'
Geregeld komt voor dat burgers afvalligen aanvallen en daar niet of nauwelijks voor worden gestraft. Dit blijkt uit het Freedom of Thought Report 2017 dat de Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU) vandaag in Brussel presenteert in het Europees Parlement.

Zeven landen hebben het afgelopen jaar de jacht geopend op vrijdenkers. In dertien, voornamelijk streng-islamitische, landen staat de doodstraf op geloofsafval en religiekritiek. In 85 van 196 onafhankelijke staten worden de rechten van niet- of andersgelovigen ernstig geschonden.

De misstanden die in het rapport per land worden geregistreerd zijn volgens IHEU-voorzitter Andrew Copson het topje van de ijsberg. Uit angst voor represailles worden lang niet alle incidenten gemeld bij internationale onderzoekers. Die hebben vier domeinen onderzocht: overheid en wetgeving, onderwijs en kinderrechten, familie en gemeenschap en vrijheid van expressie.

In veel landen is het klimaat voor afvalligen verstikkend. Copson: 'Steeds meer humanisten uit Saoedi-Arabië, Pakistan en Afghanistan kloppen bij ons aan. Ze zeggen dat ze er niet voor kunnen uitkomen wie ze zijn. Ze zijn doodsbang te worden aangevallen of te worden vermoord.'

Behalve Pakistan en Saoedi-Arabië zijn het afgelopen jaar ook India, Maleisië, de Malediven, Mauritanië en Soedan afvalligen en godslasteraars gaan vervolgen.
https://www.volkskrant.nl/buitenland/ge ... ~a4543266/
Toch maar een stukje tekst uit het rapport:
It is worth noting that at our current moment in history, the 30-strong list of countries which exhibit “grave violations” against the non-religious, which corresponds with a high prevalence of human rights abuses across various other sectors of society as well, is predominated by Islamic states, or countries with mainly Muslim populations, or with highly Islamized regions within multi-religious nations (e.g. northern Nigeria).
While a full analysis of this correlation and its social, political or even theological drivers is outside the scope of this report, it can hardly be controversial to say at least this: that atheism and ‘apostasy’, especially advocating for atheism or fundamentally criticizing religion as such, are often reviled within religious belief structures; these things are often particularly and explicitly reviled within Islam; and most states with an established, enforced or deeply conservative religion today are Islamic.
But nor can governments, clerics, or state bureaucracies bear all the blame, since many of the pains and oppression faced by the non-religious in such countries results from social intimidation, including pressure from schools, family, friends.
The result of all this – just as many conservative and extremist followers of Islam would probably agree and desire it! – is that it is Islamic states, and Islamic populations, which pose the most prevalent and often the most serious threat to the non-religious people in their societies today.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie