'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Ook in België is de duurzame energie van de windparken op zee duurder. En dat gaan de burgers merken.
Offshorewindparken dreigen stroomfactuur op te drijven


De federale lasten op elektriciteit vormen niet het gros van de lasten die de energiefactuur opdrijven – die zitten bij de regio’s – maar ze dreigen de komende jaren wel sterk de hoogte in te gaan. Door het afwerken van bijkomende offshore­­windparken stijgen de kosten aan groenestroomcertificaten. Ook het steunmechanisme voor gascentrales en andere technologie kan de kosten opdrijven.

De energieregulator Creg berekende op vraag van voormalig ­minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) dat de kostprijs van de federale lasten voor een modaal gezin zou kunnen toe­nemen van pakweg 43 euro in 2019 naar 83 euro in 2026. Voor grote ­bedrijven is de stijging procentueel nog groter. Volgend jaar zou er al honderd miljoen euro extra doorgerekend moeten worden, een ­gevolg van het ­lagere verbruik door de corona­crisis.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210326_96928286
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8645
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door sjun »

How the Green New Deal is a Trojan Horse for Totalitarian Government—Interview With Hayden Ludwig


Over de plas wordt al wat duidelijker waar de groene dictatuur uiteindelijk op uitdraait.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Er wordt tegenwoordig duurzaam gebouwd.
Maar dat valt soms er tegen. (afbreken en opnieuw beginnen?)
Spiksplinternieuwe zonnepanelen vliegen op de eerst warme zonnige dag al in de hens.
Zonnepanelen nieuwbouwwoning Zoeterwoude in brand

Brand in de zonnepanelen op het dak van nieuwbouwwoning aan de Bonkelaar in Zoeterwoude hebben vanmiddag voor grote schade gezorgd. Rond half vijf werd de brand opgemerkt en werd de brandweer gealarmeerd.

De brandweer schaalde de hulpverlening op nadat de brand was doorgeslagen in het dak onder de dakpannen. Omdat de huizen nog niet bewoond zijn hebben brandweerlieden ook deuren moeten forceren om toegang te verkrijgen. Omstanders telde tenminste zeven brandweerwagens.

Voor de toekomstige bewoners van de woning komt de brand hard aan. Na twee jaar bouwen stond de overdracht van de woning volgende week in de agenda. De schade aan de woning is enorm. Het is nog bekend hoeveel schade de buurwoningen hebben opgelopen. Team Brandonderzoek doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.
https://sleutelstad.nl/2021/03/30/zonne ... -in-brand/
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79373
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Alarm om Duitse energietransitie: ’Stroomuitval en steeds hogere prijzen’

De kosten van de Duitse energietransitie lopen zo uit de hand dat Duitsland als vestigingslocatie voor het bedrijfsleven op de tocht staat. Ook het gevaar op stroomuitval is groter dan de Duitse regering erkent. Die harde kritiek uit het Bundesrechnungshof, de federale rekenkamer van onze oosterburen.

Onder de Energiewende, die ruim tien jaar geleden is ingezet, leunt Duitsland voor haar stroomvoorziening voor een steeds groter deel op wind- en zonne-energie en steeds minder op fossiele brandstoffen zoals kolen. Ook van kernenergie als energiebron neemt Berlijn afscheid.

Miljarden aan subsidies
De prijs voor het groene beleid blijkt echter hoog. Stroomprijzen in Duitsland liggen 43 procent hoger dan het Europese gemiddelde.

Voorzitter van de rekenkamer Kay Scheller vreest dat het daarbij niet blijft. Hij waarschuwt in Duitse media voor „steeds hogere elektriciteitsprijzen.” Ook zou tot 2025 520 miljard euro nodig zijn aan subsidies en investeringen om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor fluctuerende hernieuwbare bronnen.

"Duitsland als vestigingsplaats in gevaar"
„De federale rekenkamer ziet het gevaar dat de energietransitie in deze vorm Duitsland als vestigingsplaats in gevaar zal brengen en de financiële kracht van elektriciteitsverbruikende bedrijven en particuliere huishoudens zal overweldigen”, citeert de krant Die Welt voorzitter Scheller.

De Bundesrechnungshof, gevestigd in Bonn, waarschuwt verder voor een toenemend risico op stroomuitval. Op momenten van te weinig opwek van wind- en zonne-energie dreigt een tekort aan stroom. Het federale ministerie van Economische Zaken maakt optimistischer berekeningen, maar de rekenkamer is niet overtuigd. Ze stelt dat de Duitse regering blind is voor het gevaar.

Nederland is met het Energie- en het Klimaatakkoord dezelfde weg ingeslagen als Duitsland eerder deed. Scheidend operationeel directeur van Tennet, Ben Voorhorst, waarschuwde eind vorig jaar al dat de stroomtoevoer vanaf 2025 ’niet meer vanzelfsprekend’ is.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79373
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Oei!!!! wat gaan de deugmensen hier van vinden? Kom er maar in Groenlinks, D66 en andere groene partijen.
’Nederlandse zonnepanelen gebouwd door Oeigoerse dwangarbeiders’

Panelen in Nederlandse zonneparken die zijn bekostigd met overheidsgeld blijken van Chinese bedrijven te zijn die worden beschuldigd van dwangarbeid door Oeigoeren. Bijna alle grote Chinese zonnepaneelfabrikanten, die ook in Nederland hun producten verkopen, hebben contracten met verdachte grondstofleveranciers. De Nederlandse zonne-energiesector eist duidelijkheid hierover, zo schrijft het FD.

De westelijke Xinjiang regio is de meest voorkomende leverancier van een belangrijke grondstof voor zonnepanelen, genaamd polysillicium. Deze stof, afkomstig uit zand, is nodig om zonlicht om te zetten in stroom. In deze regio is echter sprake van dwangarbeid waar de Oeigoerse moslimgemeenschap slachtoffer van is. Amerikaanse en Europese overheden noemden de wijze waarop China met de Oeigoeren omgaat eerder al genocide.

Een onderzoek uit januari van het Amerikaanse consultancybureau Horizon Advisory beschuldigt grote polysilliciumbedrijven uit Xinjiang van slavenarbeid. De grootste zonnepaneelfabrikanten ter wereld hebben contracten met deze grondstofproducenten. In ieder geval drie groothandelaren in Nederland verkopen panelen van deze fabrikanten. Het gaat hier om panelen van Jinko of Trina Solar. Zij verkopen de merken ESTG, SolarToday en ProfiNRG. Deze bedrijven zeggen op de hoogte te zijn van de beschuldigingen en deze verder te willen onderzoeken.

Bij Nederlandse zonneparken die met overheidsgeld zijn gebouwd, werden panelen neergelegd van de beschuldigde merken. Hoewel er niet wordt bijgehouden met welke merken deze parken worden gebouwd, levert even googelen volgens het FD al snel hits op van Jinko-panelen die zijn gebruikt bij door de overheid met miljoenen gesteunde projecten in bijvoorbeeld Almerlo, Oosterhout en Anna Paulowna. In 2020 bedroeg de overheidssteun voor zonne-energie nog zo’n 4,5 miljard euro.

Controleren
Ook particulieren kopen zonnepanelen van de verdachte Chinese merken. Zo verkoopt webwinkel Coolblue panelen van Trina en biedt belangenvereniging van huiseigenaren, Vereniging Eigen Huis (VEH), de merken aan via het collectief inkopen van zonnepanelen. Deze organisatie zegt op de hoogte te zijn van de kwestie. „Het probleem is dat we de dwangarbeid niet kunnen controleren”, meldt de woordvoerder tegen het FD.

Zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het ministerie van Economische zaken wilde nog geen reactie geven op deze kwestie.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Patstelling tussen omwonenden en energiecoöperatie over megazonnepark Zuidvelde

Drie ontwikkelaars willen tussen Zuidvelde en Peest een zonnepark aanleggen met een omvang van 270 voetbalvelden (130 hectare). Omwonenden zien de komst van zo’n groot zonnepark niet zitten. Onderling komen ze er niet uit.

Voor het plan van de ontwikkelaars is weinig tot geen draagvlak”, zegt Peter Giezen, lid van het ‘kernteam’ Zuidvelde. Het kernteam vertegenwoordigt de tegenstanders van het plan van ontwikkelaars Chint Solar, TP Solar en Janssen en Energiecoöperatie Noordseveld. Hoe moet het verder met het plan voor een groot zonnepark bij Zuidvelde?

Het kernteam onderbouwt die stelling met de uitkomsten van een enquête die zij hebben verspreid onder de 90 omwonenden van het beoogde zonnepark tussen Zuidvelde en Peest. Op basis van de antwoorden van twee derde van de aangeschreven adressen formuleren ze een alternatief: een zonnepark met een maximale omvang van 15 hectare, eventueel op te delen in twee parkjes. ,,Dat past in de omgeving. Het plan dat er nu ligt absoluut niet.” Behalve de omvang van het park schiet de snelheid waarmee de plannen zijn gepresenteerd (in januari wees de gemeente het gebied officieel aan als ‘zoekgebied’ voor een groot zonnepark, red.) en hoe met omwonenden wordt gecommuniceerd in het verkeerde keelgat. Zo is volgens het kernteam een deel van de omwonenden helemaal niet uitgenodigd voor de informatiebijeenkomsten en is het niet duidelijk hoe de omgeving gaat profiteren van het zonnepark.

‘Kritiek waar wij moeilijk wat mee kunnen

Het kernteam en de energiecoöperatie hebben vorige week gesproken over de enquête en het alternatieve plan. ,,Op zich was dat een goed gesprek”, zegt voorzitter van de Energiecoöperatie Noordseveld Jeroen Niezen. ,,Maar de kritiek over de grootte van het park is kritiek waar wij moeilijk wat mee kunnen.” Noordenveld wijst Zuidvelde en Matsloot aan als geschikte locaties voor grote zonneparken.

De lokale energiecoöperatie en de drie ontwikkelaars zijn bij elkaar gebracht door de gemeente Noordenveld, die op die manier wil voorkomen dat projectontwikkelaars lukraak in de gemeente aan de slag gaan. Met die rol van de gemeente heeft de energiecoöperatie moeite. ,,Aangezien de gemeente helemaal geen richting geeft kom je uit in een tegenstelling. Wij kunnen moeilijk tegen één van de ontwikkelaars zeggen: trek je maar terug”, stelt Niezen. ,,Uiteindelijk zullen er keuzes gemaakt moeten worden en dat is aan de gemeente.”
Beide partijen hebben hun standpunt onlangs overgebracht in een online informatiebijeenkomst aan de gemeenteraad. De energiecoöperatie gaat door met de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor het project. De drie ontwikkelaars doen dat elk apart.
Giezen: ,,Wij zullen bezwaarschriften indienen en we zijn bezig om in gesprek te komen met de gedeputeerde. Wij zullen er alles aan doen om niet die omvang te krijgen die men nu voor ogen heeft. Dat is niet gewenst in de omgeving.”

Gebiedsfonds

De energiecoöperatie zegt in overleg met de belangenverenigingen van Huis ter Heide en Zuidvelde afspraken te hebben gemaakt over het gebiedsfonds, waarmee de opbrengsten van het zonnepark terugvloeien in de omgeving. De energiecoöperatie heeft voorgesteld om gedurende 15 jaar 25.000 euro uit te keren aan in de directe omgeving. Het idee is dat omwonenden daarvoor voorstellen kunnen indienen. Met de belangenverenigingen is overeen gekomen dat een onafhankelijke stichting gaat beslissen over wat wel en niet wordt toegekend.
https://www.dvhn.nl/drenthe/Patstelling ... 56213.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79373
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Wethouder trekt boetekleed aan over zonnepark: 'Mensen zijn voor een voldongen feit geplaatst'

De gang van zaken rond de plannen voor een zonnepark in de Lagelandpolder verdient geen schoonheidsprijs. Daar zijn vriend en vijand het woensdag over eens in de Groninger gemeenteraad,

'Inwoners geven aan dat ze de plannen voor het zonnepark pas in de gaten kregen toen de hyperloop om de hoek kwam kijken', zegt CU-raadslid Peter Rebergen. En ook D66-raadslid Jim Lo A Njoe is kritisch: 'Het participatieproject is op z'n minst matig verlopen. Dit moet echt beter. In het vervolg van dit traject moeten we beter luisteren en omwonenden ook meer zeggenschap geven over het zonnepark.'

'Niet zonder pijn'
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) geeft toe dat bewoners van de Lagelandpolder vanaf begin af aan met een voldongen feit zijn geconfronteerd. 'In die zin zijn we eerlijk geweest', zegt hij. 'Ze zijn voor een voldongen feit geplaatst en dat heeft een behoorlijke hypotheek gelegd op de rest van het participatieproces.' Van der Schaaf zegt van dit traject te leren en geeft toe dat het in de toekomst op een andere en betere manier moet gebeuren.

De PvdA, eveneens een coalitiepartij, liet weten dat ze binnen de partij 'openlijk hebben getwijfeld' over de plannen. Rik Niejenhuis: 'Dit zonnepark past in onze duurzaamheidsambities. Als het moet, en het moet volgens ons, doe het dan hier. Hoe vervelend het ook is voor bewoners die hun omgeving zien veranderen.' Volgens GroenLinks-raadslid is de energietransitie per definitie iets wat zeer doet: 'Het zal niet zonder pijn verlopen, voor niemand niet.'

'Het is per definitie te groot'
In de polder komt naast het zonnepark namelijk ook het testcentrum van de hyperloop en een hoogspanningsstation. Omwonenden zijn niet te spreken over de werkwijze van de gemeente, ze voelen zich niet serieus genomen. 'Ze laten weten dat ze bepaalde informatie via de pers moesten vernemen', aldus Rebergen.

De partij stelt voor om het zonnepark niet in één keer aan te leggen. 'Laten we dat faseren. dan kunnen we monitoren of het zonnepark ook invloed heeft op de biodiversiteit. Als het naar beneden gaat dan moeten we kijken wat we met het vervolg van het zonnepark doen.' De partij wil wel vasthouden aan de geplande grootte van het park.

Partij van de Dieren vindt het park per definitie te groot. 'Of het nou wel of niet goed is voor de ecologie, het is te groot. De helft is nog steeds groot genoeg', zegt Kirsten de Wrede. De wethouder stelt dat de komst van het park geen verslechterende invloed zal hebben op de biodiversiteit op en rondom het park.

Bewoners protesteren terecht
De oppositiepartijen, met uitzondering van Student en Stad, spraken zich eerder al uit voor minder zonnepanelen. 'De beginstap om in de polder te gaan zitten en luisteren naar de wensen en bedenkingen, die stap is niet gezet', zegt VVD'er Jasper Boter. 'Er was geen enkele zeggenschap over de grote van het park en of er wel of geen hyperloop komt', zegt SP'er Jimmy Dijk. 'Bewoners protesteren hier terecht tegen', zegt René Stayen namens de Stadspartij. 'Ze zijn nauwelijks betrokken geweest, maar aan de omvang viel niet meer te tornen', vervolgt hij.

De komst van het zonnepark is nog geen zekerheid, de gemeenteraad moet nog een besluit nemen over de komst van het park. Er moet een politieke meerderheid voor de plannen komen, die lijkt er te zijn, maar er moeten ook nog enkele onderzoeken worden uitgevoerd.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Zet een aantal trillingsbronnen bij elkaar en die gaan elkaar dan beïnvloeden.
En zo kan het gebeuren dat een windpark in zijn geheel gezamelijk gaat vibreren.
En als dat dan op een frequentie gebeurt die wij kunnen horen dan krijg je klachten.
Windturbines op Windpark N33 bij Meeden produceren laagfrequent geluid (en dat kan enorme impact hebben op omwonenden). Bouwers zoeken oplossing

De windturbines van Windpark N33 bij Meeden produceren laagfrequent geluid. Dat is vastgesteld bij geluidsmetingen. De gemeenten Veendam, Oldambt en Midden-Groningen hebben de bouwers hierover direct geïnformeerd.

Bij een geluidsmeting voorafgaande aan de bouw van het windpark (0-meting) werd laagfrequent geluid gemeten. Nu het windpark in de testfase zit en bijna klaar is, is een vervolg-geluidsmeting (1-meting) uitgevoerd.
Na een maand meten concludeerde de geluidsspecialist van de gemeente Veendam dat de turbines een onverwachte hoeveelheid laagfrequent geluid produceren.

Dat is volgens wethouder Henk Jan Schmaal van Veendam niet de bedoeling, ook niet in de testfase. Laagfrequent geluid kan volgens hem een enorme impact hebben op de gezondheid van omwonenden.

Bouwers zoeken oplossing

De gemeenten hebben Yard Energy en RWE, de bouwers van het windpark, geïnformeerd. Zij hebben aangegeven dit te willen oplossen en hebben inmiddels hun technische specialisten ingezet om te achterhalen waar dit laagfrequente geluid vandaan komt.

De windturbines in het Windpark N33 worden aangestuurd en ingesteld door software.

De gemeenten Veendam, Oldambt en Midden-Groningen hebben aangekondigd de ontwikkelingen te blijven volgen.
https://www.dvhn.nl/groningen/Windturbi ... 34150.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79373
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Dit zijn dezelfde natuurorganisaties die laaiend enthousiast zijn van windmolens .
Natuurorganisaties scharen zich achter petitie tegen stroomkabel Schier

Acht natuurorganisaties sluiten zich aan bij protesten van bewoners tegen de aanleg van een stroomkabel onder Schiermonnikoog door.

Afbeelding

Netbeheerder TenneT moet een kabel aanleggen om de stroom van een nieuw windmolenpark op zee, zo'n 80 kilometer uit de kust van Groningen, naar land te exporteren. De geplande route van de stroomkabel gaat vanaf het windmolenpark naar Schiermonnikoog. Daar wordt de kabel onder natuurgebied de Balg aangelegd. Vervolgens komt de route in de polder boven Kloosterburen aan land.

Petitie
De eilanders zijn hier fel op tegen, omdat de aanleg van de kabel de kwetsbare natuur op de Balg zou aantasten. Intussen is een petitie gestart tegen dit tracé. De natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en het Groninger Landschap, ondersteunen dit protest.

In een gezamenlijke brief uiten zij hun zorgen. 'Er zal hier niet één keer, maar vaker, in meerdere jaren, grootschalig gewerkt worden aan de aanleg van stroomkabels. Daarmee wordt unieke natuur steeds weer opnieuw beschadigd en krijgt ze geen tijd te herstellen.'

Randstad
Daarbij doen ze een oproep om te kijken naar de meest efficiënte route. 'De meeste stroom wordt gebruikt in de randstad en door zware industrie. De aanlanding van stroomkabels kan efficiënter, met minder natuurschade en wellicht in samenwerking met andere landen. Wij roepen op deze mogelijkheden veel beter en breder te onderzoeken.'
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6997
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
do apr 22, 2021 12:46 am
De partij stelt voor om het zonnepark niet in één keer aan te leggen. 'Laten we dat faseren. dan kunnen we monitoren of het zonnepark ook invloed heeft op de biodiversiteit.
Voor deze vorm van misleiding is ongetwijfeld een woord, maar ik kom daar even niet op.
De diversiteit van de bio het het probleem niet, het gaat om de bio zélf! Zonder licht is er geen leven. Maar blijkbaar vindt men dat niet erg.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79373
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

’Van subsidie windturbines tot 50% overwinst ondernemer’

Van de uitgekeerde subsidies voor windturbines verdwijnt 30% tot 50% als overwinst in de portemonnee van initiatiefnemers. Dat blijkt uit een promotieonderzoek voor de Rijksuniversiteit Groningen.

Econoom en energie-expert Daan Hulshof bekeek hoeveel subsidie nodig zou zijn voor een windpark op vrijwel iedere locatie in Nederland en hoeveel daadwerkelijk wordt betaald uit de SDE-potten van het ministerie van EZK. Zijn conclusie is dat veel investeerders in hernieuwbare energie een stuk minder subsidie nodig hebben dan ze ontvangen.

De overwinsten voor windturbines behelzen vele miljarden euro’s. Volgens Hulshof zorgt een dergelijk hoog rendement voor een ’ongewenste’ situatie en is het een risico voor de maatschappelijke steun voor ’noodzakelijke klimaatmaatregelen’.

"Deze subsidies zijn bedoeld om een bijdrage te leveren aan het behalen van onze klimaatdoelen, niet om investeerders overmatig te belonen"

Hulshof: „Het zorgt ervoor dat de overheid meer belasting moet heffen om deze subsidies te financieren. Dit is niet alleen inefficiënt, maar ook ongewenst vanwege de onrechtvaardigheid. Deze subsidies zijn bedoeld om een bijdrage te leveren aan het behalen van onze klimaatdoelen, niet om investeerders overmatig te belonen.”

Een kleine groep investeerders geniet van ’hoge lusten’, terwijl de samenleving zucht onder ’hogere lasten’.

Een bepaald deel overwinst is onvermijdelijk, omdat de overheid de energietransitie wil aanjagen en nooit exact de karakteristieken van elk apart energieproject kent. Verbetering is volgens de Groningse wetenschapper wel mogelijk.

Snelheid meewegen
„Voor wind-op-land zou je de specifieke windsnelheid op de locatie en hoogte van een molen kunnen laten meewegen”, oppert Hulshof. Een andere optie is een veilingsysteem waarbij investeerders inschrijven voor een windpark tegen het laagste subsidiebedrag.

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) spreekt tegen dat overwinsten bij wind op land zó hoog zijn. „Het lijkt erop dat het onderzoek de aanloopkosten bij projecten is vergeten, net als de kosten voor de projecten die niet doorgaan. Voorbereiding van projecten is tijdrovend en kostbaar, dat moet je terugverdienen via de projecten die het wel halen. Daarnaast zijn er ook forse niet-technische kosten, zoals overleg, participatie en het aanvragen van vergunningen”, reageert directeur Olof van der Gaag.

’Buitensporige zelfverrijking’
Niet verbaasd over de ’exorbitante’ overwinsten is Kees Pieters van Nederwind, die organisaties van omwonenden van windparken verenigt. Hij waarschuwt al jaren voor de in zijn ogen „buitensporige zelfverrijking” op kosten van de belastingbetaler.

Volgens Pieters was tijdens de onderhandelingen aan de klimaattafels al duidelijk dat wind op zee goedkoper is en dat daar bovendien genoeg ruimte is om alle benodigde windenergie op te wekken. Onderhandelaars, waaronder energiebedrijven, kozen echter ook voor lucratieve opwekking op land.

Hoge overwinsten en de daarmee gepaard gaande extra belastingdruk hebben consequenties voor Nederlandse huishoudens.

Uit eerder onderzoek blijkt dat energiearmoede – huishoudens die amper gas en licht kunnen betalen – toeneemt. Onderzoeksbureau Ecorys schatte dit aantal op 665.000 in 2019 en sluit een toename niet uit tot 1,5 miljoen huishoudens in 2030.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Een week geleden berichtte ik over de brommende, ruisende, zwiepzwiep/zoefzoef molens van Meeden . Nu een vervolg.
Raad Midden-Groningen is unaniem: turbines windpark N33 moeten 's nachts worden stilgezet

De gemeente Midden-Groningen moet handhavend optreden tegen de knipperende witte verlichting op de turbines van windpark N33, die bovendien laagfrequent geluid produceren. De voltallige gemeenteraad wil dat de turbines tussen tien uur ‘s avonds en zes uur ‘s ochtends worden stilgezet.
Vanwege het geluid? Nee daar kan de overheid niets tegen doen want er zijn geen normen.
Maar vanwege knipperende lampjes die moeten.
Markus Ploeger, fractievoorzitter van GemeenteBelangen, legde donderdagavond namens de raadsfracties uit dat ‘een burger heeft geconstateerd dat de wit knipperende obstakelverlichting in strijd is met het inpassingsplan en verzoekt om handhaving.’
[...]
,,Ik zie dit als een steun in de rug in het proces’’, zei wethouder Jan Jakob Boersma (ChristenUnie).
,,Het handhavingstraject is ingezet. De exploitanten hebben vier weken de tijd om de verlichting aan te passen. Als het daarna niet is opgelost zullen we de procedure last onder dwangsom starten. Daartegen kan de exploitant in beroep gaan, maar we moeten de procedure zo volgen.’’
Het gaat dus meer dan een jaar duren voordat er een oplossing is of niet.
Over het geluid:
En wat betreft het geluid zei Boersma: ,,Daarover zijn we intensief in gesprek met de exploitanten. Er is wel degelijk sprake van ernstige hinder. Maar wat het handhaven lastig maakt is dat er geen normering is voor laagfrequent geluid. Dat is een omissie in de landelijke regelgeving. Daar moet echt iets aan gebeuren, maar dat is niet aan de gemeente Midden-Groningen. Tussen 22:00 uur en 6:00 uur zijn de turbines van RWE in de buurt van Meeden qua vermogen teruggeschroefd en dat heeft al geleid tot minder klachten. De andere turbines van Eurus (Yard) nog niet. Maar daar zijn we over in gesprek met de exploitant.’’
https://www.dvhn.nl/groningen/Raad-Midd ... 10239.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Zeer grote brand op dak met zonnepanelen in Dordrecht.

In Dordrecht is zaterdag 1 mei 2021 brand uitgebroken op het dak van een flat aan de Kapteynweg in Dordrecht. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Op het dak liggen zonnepanelen. Het lijkt erop dat die vlam gevat hebben. De brandweer gaat proberen het vuur op het dak te doven. Als dat te lang duurt, moet de hele flat ontruimd worden.

Update: de brand is onder controle. Er is niemand gewond geraakt. De bewoners mogen terug naar hun woning. Stichting Salvage gaat samen met woningbouwcorporatie de (eventuele) schade inventariseren. Team brand-en incidentonderzoek doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.
https://www.zhzactueel.nl/2021/05/01/ze ... dordrecht/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79373
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »


Lokale steun windmolens ’lobby-constructie’

Pro-windmolenclubs zijn helemaal niet zo ’lokaal’

Steun voor de bouw van windmolens heeft veel weg van een schijnvertoning. Linkse politici, belangenclubs en vertegenwoordigers uit de industrie blijken in meerdere gevallen betrokken bij burgercoöperaties die lokaal draagvlak moeten uitstralen, terwijl de leden dikwijls niet nabij windprojecten wonen.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Draagvlak en lokale participatie zijn een vereiste uit het klimaatakkoord van Ed Nijpels. Maar invulling daarvan met burgercoöperaties stuit omwonenden tegen de borst.

„In onze ogen zijn ze gewoon onderdeel van de windlobby”, zegt Pieter van Veenen van bewonersorganisatie Buren van Rijnenburg.

Coöperatie Rijne Energie streeft samen met de Utrechtse GL-wethouder Lot van Hooijdonk naar windturbines tussen De Meern en Nieuwegein. ’Duurzame energie van, voor en door Utrechters!’, is het motto. Maar omwonenden voelen zich er amper door gehoord. De coöperatie wordt mede geleid door (ex-)politici en professionals uit de duurzaamheidssector.

Vechten
Ondanks het ’lokale imago’ van burgercoöperaties wonen leden meestal niet op de plek waar windmolens moeten verrijzen. Aan de Amsterdamse Noorder IJplas en rond het Lage Veld bij Culemborg vechten omwonenden tegen GL-wethouders die optrekken met burgercoöperaties. „Leden van coöperatie Vrijstad Windwinning wonen in de binnenstad en eco-wijk Lanxmeer, maar niet hier”, zegt Martin van Weelden van actiegroep Tegenwind Culemborg.

Sterker, om in een ’lokaal’ windproject te investeren, ben je bij menige coöperatie ook als ’ver’ lid welkom. Zo mag je in Vlissingen wonen, maar toch via lokale coöperaties meedoen aan turbines in de Noorder IJplas. „Het is een rookgordijn”, klaagt omwonende Bart Breedijk. Zowel in Culemborg als in Amsterdamse coöperaties, verenigd in de koepel Amsterdam Wind, figureren politici en personen uit de windindustrie onder de (ex-)bestuurders.

Het gaat slechts om ’mensen die zich ook persoonlijk inzetten voor de energietransitie’, reageert een woordvoerder van Amsterdam Wind. Onafhankelijkheid zou zijn geborgd. Rijne Energie stelt dat er wel degelijk contact is met omwonenden van Rijnenburg. Wel erkent woordvoerder Ivo Thonon dat coöperaties niet de ’golden bullet’ zijn voor draagvlak voor windparken. „Maar als ’gewone inwoners’, net als de direct omwonenden, is het wel gemakkelijker met elkaar praten – ook al liggen onze belangen niet altijd op éen lijn.” Vrijstad Windwinning laat weten de zorgen over gezondheid, geluid en slagschaduw van Tegenwind Culemborg te erkennen. Maar: „We zijn als coöperatieleden en bestuursleden ook ’gewoon’ inwoner van Culemborg. We willen er samen uitkomen, want de stad en het buitengebied zijn van ons allemaal.”

Dat wethouders optrekken met coöperaties volgt uit de wens uit het klimaatakkoord. Dat streeft naar naar ten minste vijftig procent lokaal partnerschap in hernieuwbare energie. Desondanks constateert de commissie-Brenninkmeijer dat burgers inspraak vaak ’een wassen neus’ vinden. „Op de valreep mogen inwoners nog inspreken. Er zijn dan maar twee smaken over: tekenen bij het kruisje of tegen zijn.”

Rob Rietveld van belangenvereniging NLVOW voor omwonenden van windturbines is voorstander van lokale energiecoöperaties, omdat ze helpen het rendement in eigen regio te houden. Maar coöperaties misbruiken als bewijs van draagvlak, vindt hij een valse voorstelling van zaken. „Op veel plekken worden lokale energiecoöperaties ingezet door politici om aan te tonen dat er draagvlak zou zijn voor windplannen. Maar voor omwonenden zijn het ontwikkelaars, zoals alle andere.”

Achterdocht
Ook het Sociaal Cultureel Planbureau schetste recent de achterdocht van omwonenden van de polders Rijnenburg en Reijerscop tegen de Utrechtse coöperatie. „Rijne Energie voelt niet van ons”, tekende auteur Wouter Mensink op in het SCP-rapport ’Barstjes in lokale gemeenschap’.

In 2020 werd een record aan windcapaciteit bijgebouwd in Nederland. Ruim 2000 windturbines op het land zijn goed voor 4278 MW aan vermogen, bijna twee keer zoveel als op zee.

Nadat SDE-subsidie is toegezegd, gaat volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 97% van de projecten door. In juridische procedures delven omwonenden meestal het onderspit, zegt advocaat Peter de Lange uit Barendrecht: „De keren dat de Raad van State in hun voordeel besloot, is op een hand te tellen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79373
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Partner Pondera Consult staat op ’loonlijst’ gemeente Amsterdam als gedetacheerde.
Rol van adviesbureau windturbines roept vragen op bij raadsleden Amsterdam

Raadsleden in Amsterdam willen snel opheldering van GL-wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) over de inhuur van externen die de weg plaveien voor de komt van windturbines in de stad. Zo staat een externe ambtenaar, die ook aandeelhouder en partner is bij windturbineadviesbureau Pondera Consult, momenteel op de ’loonlijst’ bij de gemeente als gedetacheerde.

Zaterdag bleek dat diverse omwonenden van zoekgebieden waar mogelijk windturbines zullen verrijzen al grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de inhuur. Dit onder andere omdat het bedrijf Pondera Holding - verdeeld over enkele dochters - actief is in alle facetten van de windindustrie: plannen maken, vergunningen aanvragen, milieueffectrapportages schrijven en windparken beheren. Ook beschreef Pondera Consult voor de Stopera de potentiële gebieden voor windturbines nabij woningen en in natuur. Hoewel wethouder Van Doorninck en de betrokken ingehuurde externe Martijn ten Klooster stellen dat de onafhankelijkheid geborgd is, hebben raadsleden daar veel vragen over.

Verkiezingsbelofte
„Dit voelt totaal niet goed, nu weer blijkt dat alles in het werk wordt gesteld om deze windturbines koste wat kost neer te zetten”, zegt raadslid Stijn Nijssen van de VVD. „Keer op keer zien we dat de zorgen van vele Amsterdammers en bewoners van aangrenzende gemeenten voor dit stadsbestuur klaarblijkelijk niet meetellen. Ondertussen lijkt zo’n beetje alles wel geoorloofd zodat GL de verkiezingsbelofte van de windturbines maar kan waarmaken.”

"We weten inmiddels allemaal hoe de windturbine-lobby te werk gaat"
JA21-raadslid Kevin Kreuger zegt dat „transparantie over de rol van Pondera” door het college „heel snel gewenst is.” Kreuger: „We weten inmiddels allemaal hoe de windturbine-lobby te werk gaat. Groene, moreel verheven geldwolven die zichzelf vermommen als lokale initiatieven om vervolgens bij de echte lokale bevolking met emotionele praatjes windturbines door de strot te duwen”, briest hij. Tiers Bakker, coalitieraadslid van de SP in Amsterdam, vraagt zich af: „Gaan we of met z’n allen de klimaattransitie maken - zodat we er allemaal beter van worden - of is het in dit geval een speeltje van een select groepje ingewijden?”

Vermenging van rollen voorkomen
CDA’er Diederik Boomsma zet ook vraagtekens. Hij zegt dat een ’merkwaardige vermenging van rollen’ moet worden voorkomen. Ook coalitieraadslid Dehlia Timman van D66 laat weten dat zij al ’meerdere bewoners hierover heeft gesproken’. Zij geeft aan nu geen reactie te kunnen geven omdat zij flink inzet op een ’Amsterdamse gezondheidstoets bij de raadsbehandeling’.

De Partij van de Ouderen wil eveneens een uitgebreide verklaring van het college. Zij wil onder andere weten hoe de ’schijn van belangenverstrengeling is voorkomen’ door het college en heeft een hele set schriftelijke vragen ingediend.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

In Noordwijk is een nieuwe wijk gebouwd. Natuurlijk met duurzame woningen die klimatologisch gezien door de beugel kunnen. En op de daken zitten zonnepanelen die rijkdom beloven, volgens de bouwer. Maar het is goedkope troep die ook nog eens weinig zonlicht vangt. Dat is de kopers inmiddels duidelijk geworden en nu buigt ook de gemeente zich over deze wanprestatie.
Een voorbeeld van hoe ambtelijke realiteit soms losgezongen is van het echte leven.
Gemeente Noordwijk voelt zich niet verantwoordelijk voor zonnepanelen in de schaduw

De geringe opbrengst van zonnepanelen in de nieuwbouwwijk Offem Zuid kan de gemeente Noordwijk niet worden aangerekend. Het college van burgemeester en wethouders laat dat weten in antwoord op vragen van GroenLinks.


GroenLinks trok vorige maand aan de bel na verschillende klachten te hebben ontvangen over de geringe opbrengt van de op daken geplaatste zonnepanelen. De energievoorzieningen was bij de koop van de woning inbegrepen.

„Bij een groot aantal huizen zijn de panelen aangebracht op de zon luwe kant van het huis; in noordelijke richting of in de schaduw van muren en daken”, liet de partij weten. Daarnaast zou de opbrengst worden beperkt doordat de panelen in serie zijn geschakeld en niet parallel. Dat betekent dat elke paneel de stroom doorgeeft aan de volgende, maar is er een stuk dan krijgen de daaropvolgende panelen geen stroom meer. Bij een parallelschakeling zijn de panelen individueel aangesloten op een spanningsbron en wordt bij een defect alleen de opbrengst van dat ene kapotte paneel gemist.

Oriëntatie

GroenLinks wilde weten in hoeverre de bouwer opdracht van de gemeente heeft gekregen hoe de panelen op de daken te plaatsen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is er vooraf niets voorgeschreven. Wel beaamt het bestuur dat achteraf blijkt ’dat de oriëntatie van een deel van de woningen voor wat betreft de zonnepanelen niet optimaal is’.

De indeling van de wijk is het gevolg van de keuze om Offem Zuid goed aan te laten sluiten op de kern van Noordwijk Binnen. Zo ligt de Verlengde Voorstaat in de nieuwe wijk in het verlengde van de historische Voorstraat in het oude dorp.

Hoewel er vooraf afspraken met de ontwikkelaar zijn gemaakt over de duurzaamheid en de energieprestatie van de woningen, vond controle achteraf alleen op hoofdlijnen plaats en volgens voorgeschreven protocollen. „Dit toezicht op hoofdlijnen heeft een geringe diepgang”, schrijft het college. Wat de uiteindelijke opbrengst van de zonnepanelen precies is, blijkt nooit concreet te zijn vastgesteld. En dat gaat ook niet meer gebeuren blijkt uit het antwoord op de vraag of het college alsnog mogelijkheden ziet om deze controle uit te laten voeren. „Het is niet mogelijk dit binnen de reguliere werkwijze in te passen.”
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/DMF20 ... _content=/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Als je de woonboten in Amsterdam meetelt dan is er nog minder plek voor windmolens.
Daar kwam een woonbootbewoner achter.
Opinie: ‘Komt die windmolen echt pal naast volkstuintjes en woonboten?’

De woonboten zijn over het hoofd gezien. Dat bleek na maanden van vragen de reden dat er aan weerszijden van de Zeeburgertunnel woonschepen liggen op minder dan 350 meter van mogelijke locaties voor windmolens. Te dichtbij, kortom, om aan de wettelijke normen te kunnen voldoen op het gebied van geluidsoverlast.

Hoe dat zat? Onderzoeksbureau Pondera – dat in maart 2020 een haalbaarheidsstudie publiceerde waarin de kansrijke locaties voor windturbines in Amsterdam zijn onderzocht – had ten onrechte de woonboten niet aangemerkt als geluidsgevoelige bestemming.

Foutje, kan gebeuren, niemands bedoeling. En gelukkig is het inmiddels aangepast. Het voorkeurszoekgebied voor windmolens bij de Zeeburgertunnel is daarmee sterk verkleind. Het gebied had al een geringe omvang. Maar het voorkeurszoekgebied is nu verworden tot een strookje land van ongeveer 10 bij 30 meter. Het ligt achter Tuinpark Kweeklust, in landelijk Noord, met een volkstuintje op 40 meter.
https://www.parool.nl/columns-opinie/op ... ~bcae63c8/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

De laatste tijd zie je niet zo veel meer: vliegtuigstrepen in de lucht.
Toen er nog veel gevlogen werd kwam het voor dat de lucht helemaal wit dichttrok daardoor.
En nu blijkt: windmolens zorgen ook voor een condenseffect. Zie maar:

Afbeelding

Maar ja, daar hebben alleen de vissen maar last van. (en de algengroei natuurlijk)
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8645
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door sjun »

Mahalingam schreef:
za mei 01, 2021 3:06 pm
Afbeelding
Zeer grote brand op dak met zonnepanelen in Dordrecht.

In Dordrecht is zaterdag 1 mei 2021 brand uitgebroken op het dak van een flat aan de Kapteynweg in Dordrecht. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Op het dak liggen zonnepanelen. Het lijkt erop dat die vlam gevat hebben. De brandweer gaat proberen het vuur op het dak te doven. Als dat te lang duurt, moet de hele flat ontruimd worden.

Update: de brand is onder controle. Er is niemand gewond geraakt. De bewoners mogen terug naar hun woning. Stichting Salvage gaat samen met woningbouwcorporatie de (eventuele) schade inventariseren. Team brand-en incidentonderzoek doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.
https://www.zhzactueel.nl/2021/05/01/ze ... dordrecht/
Uiteraard zal in fasen de huur of de servicekosten extra verhoogd gaan worden om de kosten van zulke calamiteiten te dekken. Tenslotte moet iemand zulke rekeningen gaan ophoesten.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Er MOETEN windmolens komen in Amsterdam. Anders staan die rood/groene bewindvoerders zwaar voor schut.
Verdeelde raad stemt toch in met komst 17 windmolens rond Amsterdam

Onder hoge druk van voor- en tegenstanders stemt een meerderheid van de raad in met de komst van windturbines. De komende jaren moet blijken of aangescherpte eisen geen blokkade worden.

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) kan door met de uitrol van de Regionale Energie Strategie (RES) met veel meer ruimte voor zon en vooral wind op land.

Uitgerekend de partijen die in politiek Den Haag het landelijke Klimaatakkoord hebben bedacht en ingevoerd, D66 uitgezonderd, keerden zich woensdag in de raad tegen de invoering ervan. De VVD, het CDA en de ChristenUnie en een aantal andere oppositiepartijen spraken zich definitief tegen de komst van 17 windturbines aan de stadsrand uit. “Juridisch bestuurlijk kan het kloppen, maar vanuit het gevoel van de mensen klopt het niet,” zei CU-raadslid Tjitske Kuiper. “Hoe graag we ook een grote slag op duurzaamheidsgebied willen maken, zo kan en moet het niet.”

Maar de oppositie heeft te weinig zetels om het plan tegen te houden. Daarom zullen er de komende jaren waarschijnlijk ongeveer negen turbines in het havengebied gebouwd worden, de rest komt langs de noordelijke Ringweg A10, bij Zuidoost en mogelijk uit de kust bij IJburg. De ambitie is dat de meeste turbines er in 2025 staan.
https://www.parool.nl/amsterdam/verdeel ... ~b84cd7d9/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Lammergieren zijn zeer zeldzame vogels die zwaar beschermd worden. Om ze te behoeden voor uitsterven is er een fokprogramma. En dus worden jonge lammergieren in het wild uitgezet met gps zender.
De gier die doorgaans niet voorkomt in Nederland, is met een spanwijdte tot 2,80 meter de grootste vogel van Europa.
Zie hier de tocht van Angèle die na een lange tocht definitief te einde kwam in Noord-Holland.

Afbeelding
‘Alle moeite voor niets’: zeldzame roofvogel vliegt zich dood tegen windturbine

Met een gebroken nek lag de bijzondere roofvogel woensdagochtend naast een windturbine in de polder. Het maakt vogelbeschermer Hans Pohlmann diepbedroefd. De lammergier kon eerst aardig wat windmolens in ons land omzeilen. Uiteindelijk werd een draaiende wiek hem toch fataal.
[...]
Uit de data is te zien dat Angèle woensdagochtend om 08.36 uur uit het Robbenoordbos vloog. Onderweg ontweek hij nog flink wat windmolens tot er eentje hem om 09.27 uur fataal werd.

Pohlmann trok naar de windturbine vlakbij de Wieringerwerf. Waar de gps-zender een korte, plotselinge piek in snelheid en meteen erna stilstand van het beest aangaf. Naast de windmolen vond hij Angèle levenloos in het gras.[...]
https://www.ad.nl/binnenland/alle-moeit ... ~adc2ee30/

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Naar om te weten voor al die mensen die zeggen last te hebben van mensgemaakte straling.
Veel zonnepanelen stralen heel wat uit en, naar blijkt, heel erg op de frequenties van het C2000 netwerk . En dat is foute boel en het mag ook niet.
Agentschap waarschuwt: zonnepanelen gevaar voor communicatie hulpdiensten

Het groeiend aantal zonnepanelen in Nederland vormt een risico voor de communicatiesystemen van hulpdiensten. Dat staat in het jaarbericht van het Agentschap Telecom. Het gaat onder meer om C2000, dat wordt gebruikt door politie, brandweer en ambulancediensten, maar ook om systemen die in de scheepvaart en voor het vliegverkeer worden gebruikt.

De onderdelen van zonnepanelen, zoals kabels en omvormers, functioneren als een soort antenne die ruis kan veroorzaken op netwerken van hulpdiensten of kan voorkomen dat een verbinding tot stand komt. Nu er op Nederlandse daken steeds meer zonnepanelen komen, neemt het risico op verstoringen toe, zegt Erik Lucas van het Agentschap in het NOS Radio 1 Journaal.

Het Agentschap Telecom zegt dat er problemen zijn gemeld bij meer dan honderd van de zeshonderd C2000-masten die er in Nederland staan. Die worden nu onderzocht. Volgens Lucas zijn de problemen nu nog niet onoverkomelijk. "Maar dat willen we ook voorkomen, daarom zitten we er wel bovenop."

Geen cowboys meer


Het is aan producenten en installateurs om ervoor te zorgen dat hun apparatuur geen problemen veroorzaakt. Volgens het Agentschap voldoen meerdere leveranciers niet aan de wettelijke eisen.

Toen zonnepanelen net op de markt kwamen waren er volgens Lucas veel cowboys op de markt, die het met de regels niet zo nauw namen. Dat is nu niet meer zo, "maar er glipt wel eens wat doorheen". In dat soort gevallen worden bedrijven aangeschreven om hun apparatuur aan te passen. In één geval is er een procedure gestart.

Storingen op het C2000-netwerk kunnen ertoe leiden dat medewerkers van hulpdiensten niet goed met elkaar kunnen communiceren, waardoor acties worden belemmerd. Dat zonnepanelen een gevaar vormen voor communicatiesystemen was al wel bekend. Zo moesten uit angst voor verstoringen in 2019 de zonnepanelen op het World Forum in Den Haag een aantal weken worden uitgeschakeld toen er een grote conferentie was.

Het Agentschap Telecom waarschuwt op de website al langer dat zonnepanelen een risico vormen en geeft ook tips om problemen te voorkomen.
https://nos.nl/artikel/2383404-agentsch ... lpdiensten
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43723
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Hoe de duurzame energiewinning de burgers door de strot wordt geduwd terwijl gelijkertijd hun verteld wordt dat ze van het aardgas af moeten.
Alphen aan den Rijn mag in enquête kiezen tussen windmolens en windmolens

Maar liefst driekwart van de bewoners van Alphen aan den Rijn is vóór windturbines, toont een recente enquête van de gemeente. Maar de opzet van de enquête blijkt manipulatief. En dat komt veel vaker voor in Nederland.

Harry Körmerling en Jan Wesselingh, voorzitters van de dorpsoverleggen van Hazerswoude-Rijndijk, zijn verbaasd over de windmolenenquête-uitslag.

Terwijl in heel Nederland verhitte discussies worden gevoerd over de aanleg van windturbines, en protestgroepen met namen als Windalarm, Tegenwind, Mallemolens en Gigawiek petitie na petitie starten, lijkt er in de gemeente Alphen aan den Rijn iets bijzonders aan de hand: uitgerekend hier, pal in het Groene Hart, is maar liefst driekwart van de inwoners vóór de aanleg van windturbines en zonneweides in de omgeving.

Het college van Alphen toonde zich in de media verheugd over de uitkomst van de enquête die begin dit jaar werd gehouden. Het Klimaatakkoord van Parijs mocht dan ambitieus zijn, aan de Alphenaren zou het niet liggen.

Maar klopt dat wel? Uit WOB-documenten, opgevraagd door een freelance journalist uit Alphen, blijkt dat gemeenteambtenaren bij het opstellen van de enquête nogal sturend te werk zijn gegaan. Na lezing van de conceptversie besloten ze te schrappen in het aantal antwoordmogelijkheden waarmee respondenten konden aangeven dat ze helemaal geen windturbines of zonneweides willen. ‘Verwachtingsmanagement’, noemden de ambtenaren dat in hun feedback op de vragenlijst. Ook vervingen ze de term ‘windturbine’ consequent door het iets vriendelijker klinkende ‘windmolen’, terwijl het in Alphen toch echt over turbines gaat, die zo’n 120 meter hoger zijn. En stond in de conceptversie nog dat die in de buurt van woningen zullen worden gebouwd, heette dat in de eindversie ‘in de omgeving.’ In de begeleidende brief bleef bewust onvermeld dat er ook tegenstanders van windturbines en zonneweides bestaan. ‘Dat maakt het te ingewikkeld’, aldus een ambtenaar.

Critici in Alphen spreken tegenover de Volkskrant van ‘manipulatie’. De lokale SP-fractie heeft 32 raadsvragen ingediend over de ‘fop-enquête’.

Slinkend draagvlak

Die kritiek staat niet op zichzelf. In diverse gemeenten en regio's waar inwoners recentelijk via een enquête werden geraadpleegd over de aanleg van duurzame energiebronnen regende het klachten, van Amsterdam tot Bronckhorst, van Marken tot Waalwijk en van Raalte tot Gemert-Bakel. Telkens klonken dezelfde bezwaren, die zich lieten samenvatten als: er wordt ons iets door de strot gedrukt. In Rheden kregen respondenten de lastig betwistbare stelling voorgelegd: ‘Niet alleen de mens maar ook de natuur lijdt onder de klimaatverandering’. In Zuid-Limburg mochten deelnemers kiezen tussen ‘zonneparken mogen zichtbaar zijn in het landschap’ en ‘zonneparken moeten verstopt worden in het landschap’. En in Amersfoort waren voor de windparken twee opties gereserveerd: ‘dicht bij de natuur’ of ‘aan de randen van de stad.’ Rhedenaar Jeroen de Rijk verwoordde het in het Algemeen Dagblad als volgt: ‘Je mag alleen maar aangeven of je die windmolens in je voor- of in je achtertuin wilt.’

Burgers worden op deze manier ‘voor de gek gehouden’, zegt Ank Michels, universitair hoofddocent bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. ‘Gemeenten weten dat die windturbines er hoe dan ook gaan komen. Wat je nu ziet is dat enquêtes vooral instrumenteel worden ingezet, om aan te tonen dat er draagvlak is voor de energietransitie. Met als gevolg dat burgers zich in de maling genomen voelen, en het draagvlak alleen maar slinkt.’

Michels nam de Alphense enquête onder de loep en duidt het weglaten van antwoordmogelijkheden en het misleidend taalgebruik als vooringenomenheid bij de opstellers. Ook de respresentativiteit van de uitkomst laat volgens haar ernstig te wensen over, aangezien de gemeente vooraf 1.200 inwoners actief benaderde die al eerder in panels hadden meegedacht over duurzaamheid. ‘Zij hadden dus affiniteit met het onderwerp.’

Dorpsoverleggen

Eveneens opvallend is dat de meeste respondenten in de stad wonen, terwijl de windturbines eerder in de omliggende dorpen zullen worden gebouwd. Daar is de verbijstering over de enquête dan ook groot. ‘Ik ben me rot geschrokken’, zegt Harry Körmeling, voorzitter van het dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk-Oost. ‘Ik zet me al jaren in voor vernieuwing van de democratie. Maar hier zie je echt weer ouderwets de arrogantie van de macht.’ Collega-voorzitter Jan Wesselingh van dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk-West is al even geschokt. ‘Eind vorig jaar hebben wij zelf nog een peiling gehouden onder onze bewoners. Daaruit bleek juist dat driekwart tégen de komst van windturbines was. En dan zou er nu ineens wel draagvlak zijn?’

Wellicht had veel onvrede kunnen worden voorkomen als de dorpsoverleggen bij de enquête van de gemeente waren betrokken, zoals het Alphense college vooraf aan de raad had toegezegd. Maar die uitnodigingsmail is nooit verstuurd. ‘Daar is inderdaad iets niet helemaal goed gegaan’, erkent wethouder Duurzaamheid Erik van Zuylen (GroenLinks).

Dat in Alphen het optimisme over de energietransitie inderdaad een stuk lager ligt dan de uitslag van de enquête doet vermoeden, blijkt wel uit de ruim tweeduizend handtekeningen die actiecomité TurbulenT tot nu toe ophaalde tegen de bouw van windturbines langs de rijksweg N11. De initiatiefnemers vrezen onder meer geluidsoverlast, gezondheidsproblemen en waardedaling van huizen.

‘Genuanceerd beeld’


Van Zuylen blijft desondanks achter de enquête staan. De totstandkoming ervan is volgens hem een ‘heel goed proces’ geweest, en de uitslag geeft een ‘genuanceerd beeld’. Van sturende vragen is volgens Van Zuylen geen sprake. ‘Er was voldoende ruimte om bezwaren te uiten’. En het woord ‘windmolen’? Dat ‘sloot nu eenmaal beter aan bij het normale taalgebruik van de respondenten. Ze wisten echt wel wat we daarmee bedoelden.’

In een brief aan Holland Rijnland, één van de dertig energieregio’s die van de overheid de opdracht kregen te onderzoeken waar en hoe het beste duurzame energie kan worden opgewekt, sprak de Alphense burgemeester Liesbeth Spies (CDA) van een ‘positieve grondhouding’ onder de respondenten. Zelf bekleedt Spies namens Holland Rijnland het voorzitterschap van de stuurgroep Regionale Energie Transitie. Sommige Alphenaren menen daarin conflicterende belangen te bespeuren, maar volgens Spies hoeft niemand zich zorgen te maken over het besluitvormingstraject. ‘Door die enquête denken veel inwoners: help, wat gebeurt er nu? Maar echt, dit is pas stap één in die de ontwikkelingsreis die we met elkaar aan het maken zijn.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b564bab7/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79373
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Als een korte zonsverduistering al een probleem is, hoe moet het dan als we een week geen zon zien.
Zonsverduistering veroorzaakt stroomtekort: 'Gevolgen voor de toekomst groter'

Morgenochtend, vanaf ongeveer 11.15 uur, is voor het eerst in zes jaar een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland. Op het hoogtepunt, om 12.22 uur, is een zesde van de zon bedekt. Een bijzonder tafereel, maar voor netbeheerders betekent het extra werk.

Woordvoerder Jorrit de Jong van netbeheerder Tennet legt uit dat dat komt doordat de zonsverduistering over heel Noordwest-Europa trekt. "Omdat we steeds meer energie opwekken met zonnepanelen, valt die energie weg. En dat moeten wij opvangen."

De hoeveelheid misgelopen stroom kan neerkomen op ongeveer 800 megawatt. "Dat is meer dan wat heel Amsterdam verbruikt", verduidelijkt De Jong.

Het toeval wil dat op het moment dat de zonsverduistering begint, de panelen op vol vermogen draaien. "En als een deel daarvan wegvalt, en dat is best een fors deel, dan moeten we het reservevermogen gaan inzetten", zegt de woordvoerder.

Tennet heeft zich goed op de zonsverduistering voorbereid. "We hebben een aantal gascentrales gevraagd om paraat te staan om het op te vangen als het vermogen van de zonnepanelen wegvalt."

De stroom is door een zonsverduistering nog nooit uitgevallen, zegt De Jong. Ook niet in 2015. "In dat jaar was er zelfs een bijna totale zonsverduistering, maar toen hadden we nog niet zo veel zonnepanelen. Omdat we nu meer overstappen op duurzame energie uit wind of zon, gaat dat steeds meer spelen."

Elektrische auto's langzaam laden
De gevolgen zullen volgens De Jong daarom in de toekomst groter worden, zeker als het gebruik van fossiele brandstof helemaal in de ban gaat. "We bekijken nu of we de batterijen van elektrische auto's langzamer kunnen laten opladen. De energie die dan overblijft zouden we dan ook kunnen inzetten."

De volgende gedeeltelijke verduistering is op 25 oktober volgend jaar. De eerstvolgende bijna totale zonsverduistering is in augustus 2026.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie