Wolven

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Plaats reactie
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Wolven

Bericht door Mahalingam »

Oh wat zijn wij milieuactivisten blij met die wolven. Een natuurlijk landschap herstelt zich en er is weer plaats voor ze.
Een mening waar deze schapen geen boodschap meer aan hebben:
Afbeelding
Elf lammeren gedood in Vledder, eigenaar vermoedt zevende aanval wolf

Elf dode lammeren. Dat is de balans na de nachtelijke aanval op de schapen van Stefan Worst in Vledder. De zevende aanval op zijn dieren tot dusver.
Deze acht lammeren van Stefan Worst waren er zodanig slecht aan toe, dat ze alsnog moesten worden afgemaakt door de dierenarts.

Na een periode van betrekkelijke rust in de driehoek Wapse, Doldersum, Vledder was het in de nacht van maandag op dinsdag weer raak. Toen Stefan Worst ‘s morgens vroeg het land inliep om zijn schapen te tellen, trof hij drie dode lammeren van krap een half jaar oud aan.

Kaalgevreten

Het was de zevende aanval op zijn dieren. De voorgaande keren, zo bleek uit dna-onderzoek, was een wolf de aanvaller. Worst gaat ervanuit dat het deze keer niet anders zal zijn. In het Drents-Friese Wold leeft een wolvenpaar. In het gebied worden zeer geregeld wolvenaanvallen gemeld.

Eén van de lammeren was, op de kop na, nagenoeg kaalgevreten. De beide andere dieren waren alleen doodgebeten. Nog eens elf lammeren waren in meer of mindere mate verwond. Daarvan waren acht dieren er zodanig slecht aan toe, dat ze door de dierenarts alsnog moesten worden afgemaakt.

,,Kijk”, zegt de veterinair, wijzend naar een gapend gat in de bil van één van de lammeren. ,,Voor een wolf is dit één hap. Een hond of vos krijgt dit niet voor elkaar.”

Vader Gerard Worst assisteert de dierenarts bij het onderzoeken van de gewonde dieren. Hij staat er verloren bij. ,,Dan krijg je geld van de provincie voor het plaatsen van wolfwerende rasters. Hartstikke mooi hoor, maar wat heb je eraan als het niet werkt?’’

Schade uitgekeerd

De onafhankelijke taxateur, die in opdracht van BIJ12 (die wikkelt namens de provincies de wolvenschade af) monsters neemt van de bijtwonden op de kadavers, is voor de zevende keer bij Worst langs geweest. Als blijkt dat de aanval het werk is van een wolf, krijgt de schapenhouder de schade vergoed.

,,Het duurt tegenwoordig erg lang voordat de schade daadwerkelijk wordt uitgekeerd, maar uiteindelijk krijgt Stefan een bedrag per lam. Ze vergeten jammer genoeg dat die dieren, als ze straks groot genoeg zijn voor de slacht, veel meer waard zijn”, verzucht senior. ,,Buiten dat hebben we de ooien met lammeren dit jaar heel lang op stal gehad, juist om wolvenaanvallen te voorkomen. Dat zijn ook allemaal extra kosten en die worden niet vergoed. Nee, op deze manier gaat de lol er wel heel snel af.”

Volgens senior liepen de lammeren achter een hekwerk van zeven stroomdraden boven elkaar. ,,Stefan heeft nog een speciaal, zeer krachtig stroomapparaat uit Duitsland opgehaald. Maar ook dat houdt de wolf niet tegen.’’
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1615099 ... anval-wolf
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24025
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Wolven

Bericht door King George »

Barmhartigheid voor de wolven is onrecht aan de schapen.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Wolven

Bericht door Mahalingam »

Ook al worden er honderden schapen en kalveren afgeslacht door wolven, het besef dat die beesten niet passen in een landje met 517 inwoners per vierkante kilometer, laat op zich wachten. De milieulobby is machtig.
In Zwitserland mag af en toe een wolf afgeschoten worden.
In Zwitserland begint de ratio terug te keren:

In het kanton Graubünden is men de slachtpartijen onder de weide- en andere dieren meer dan beu. Daar telde men in totaal 15 aanvallen op vee in beschermde situaties. Daders: waarschijnlijk 2 wolven. Eén wolf mag officieel neergeschoten worden.

In het kanton Uri werden er tussen 3 juli en 17 augustus 13 schapen gedood. Vanaf 22 augustus mag er gedurende een periode 60 dagen één wolf doodgeschoten worden.

In het kanton St. Gallen hebben wolven zich voor het eerst sinds 2019 voortgeplant. Daar rekent men nu met nieuwe slachtpartijen onder het vee.

In de streek rond Krauchtal, Kerenzerberg und Mürtschental werden tijdens de voorbije maanden 13 schapen en 2 geiten het slachtoffer van een wolvin. Een boswachter heeft het dier geëxecuteerd; het werd vervolgens naar de univ. Bern, afdeling dierengeneeskunde, gebracht voor onderzoek.
https://www.golfbrekers.be/gezond-verst ... itserland/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Wolven

Bericht door Ariel »

Een hartenkreet van een vrouw die bang is voor wolven.
Beste lezer,
De wolf is terug in Nederland. En dat is een slechte zaak.

Ik zal een helder beeld voor u proberen te schetsen van de problematiek die de wolf met zich meebrengt, want ik merk dat er nog veel mensen zijn die de wolf luid toejuichen en negatief staan tegenover elk geluid van het platteland.

Een wolf moet elke dag eten. Wat heeft het daarvoor nodig? Wild. Is hier in de omgeving wild? Neen. Dat wás er, in beperkte mate, maar is inmiddels grotendeels opgegeten. Juist. Door diezelfde wolf. Wat doet de wolf vervolgens? Hij trekt naar de dorpen toe. Eenmaal met succes een schaap gepakt betekent dat het hek van de dam is.

Inmiddels is hier geen ree meer te bekennen. Er zijn geen jonge kalveren meer in de Schotse Hooglanderskudde. Het bos is stil geworden. Schapenboeren stoppen er mee. Koeien, paarden, geiten, alle mogelijke hobbydieren worden opgehokt. Er worden voor honderden euro's staldeuren of hele boxen aangeschaft. Subsidie hiervoor wordt niet verschaft. En wanneer je je dieren toch waagt buiten te laten staan en er wordt er eentje gepakt, dan krijg je een boete wegens dierenverwaarlozing, omdat je je omheining niet goed genoeg wolfwerend had gemaakt.

Laatst zijn er koeien aangetroffen met grove krassen en bijtsporen op de rug. Diezelfde koeien kwamen van een kudde die eind juli een keer is uitgebroken. Grote paniek. Ze zijn 7 kilometer verderop aangetroffen. Over het spoor heen, tussen de huizen in het dorp. Totaal van de kaart. Hoe zou dat toch kunnen?

Iedere nacht zijn er aanvallen. Je weet nooit waar de volgende zal zijn. Het jachtgebied van de wolf strekt zich tientallen kilometers uit. Meestal zijn meerdere dieren het slachtoffer. Sommige lopen nog rond, met de maag of ingewanden uit de buikholte hangend. Soms zijn de ongeboren foetussen uit de baarmoeder gevreten. Een ondraaglijke aanblik voor iedere liefhebbende dierenhouder.

De vrijheid van onze dieren wordt enorm ingeperkt, aangezien de enige manier van beschermen ophokken betekent.

En dan ben ik nog niet eens toegekomen aan de emotionele schade die dit bij de bewoners van de getroffen dorpen veroorzaakt. Er heerst onrust. Angst. Wat als straks in de winter mijn kind wordt aangevallen wanneer het in het donker naar school loopt of fietst? Mensen zoeken elkaar op, durven niet meer alleen hun hond uit te laten. Met je paard het bos in is ineens risicovol geworden. Wolven schijnen het namelijk erg gezellig te vinden een paard met ruiter te achtervolgen. Laatst is een groep kinderen die op kamp waren een wolf tegengekomen tijdens een activiteit toen de schemer inviel. Dat kan dus ook niet meer. Laat staan kamperen.

Wat een onzin, wordt geroepen. Een wolf valt geen mensen aan! Ze zijn schuw. Neen. Dat waren ze van oorsprong. Maar omdat hier geen wild meer is, en er geen ruimte is in andere gebieden omdat er meerdere roedels gevestigd zijn, verleggen ze hun grenzen. Ze tasten af hoe de mens reageert en komen dichterbij. De aanvallen vinden nu plaats naast de stal en tussen de huizen. Dit gedrag is gevaarlijk, dat kunt u zich vast voorstellen.

Ik heb slapeloze nachten vanwege bovenstaande, vanuit angst voor een aanval op mijn twee Shetlanders, een Tinkermerrie en mijn paard. Is mijn erf genoeg beschermd, ondanks de hoge industriehekken? Elke avond loop ik met een scherpe mestvork naar achteren om bij mijn dieren te kijken. Bij het hardlopen ben ik een spuitbusje bij me gaan dragen. Ik ben constant op mijn hoede. Hierdoor ben ik mezelf gaan afvragen: ben ik nu gek geworden? Ben ik nou zo'n enorme angsthaas? Maar ik weet al lang dat ik niet de enige ben en dat de angst terecht is. Het wordt alleen maar erger wanneer er nu niets gebeurt. Er lopen hier minstens 8 wolven rond, de Rendac rijdt af en aan om kadavers op te halen. De doofpot overstroomt bijna. En ons geduld ook.

Alsjeblieft, deel dit bericht als je wil. Wie weet komt het bij de juiste mensen terecht.
Marieke Schoemaker-Leenstra
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

Natuurfotografen jagen op een wolf.
Dat mag niet want de wolf is een beschermd dier.
Wolf jaagt op natuurfotografen.
Dat mag dan weer wel want natuurfotografen zijn geen beschermde soort.

Afbeelding
Natuurfotografen omsingelen wolf op de Veluwe, Zoogdiervereniging woedend

Op de Veluwe hebben natuurfotografen een wolf omsingeld. Op beelden is te zien hoe een tiental mensen met camera's op korte afstand van het dier foto's maakt, en de wolf ook volgt. De Zoogdiervereniging heeft er geen goed woord over. "Ze creëren een probleemwolf."

De wolf werd gevolgd in het Nationale Park De Hoge Veluwe, boven Arnhem. Het gaat vermoedelijk om een jonge wolf, die nog niet heeft geleerd om bang te zijn voor mensen. "Wat je ziet is dat mensen die zichzelf natuurliefhebbers noemen crimineel gedrag vertonen", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging tegen Omroep Gelderland. "Ze laten de wolf wennen aan de aanwezigheid van mensen."

Van de Zoogdiervereniging zijn twee mensen aanwezig om te kijken wat de situatie is, vertelt Lelieveld. "Op afstand in de bosrand loopt waarschijnlijk één van de ouders die probeert bij de welpen te komen. Maar één welp wordt opgesloten. Er kan geen contact worden gemaakt tussen ouder en welp, omdat er mensen tussen staan."

Drukte het uitgangspunt

Door de wolf te benaderen creëren de fotografen een probleemwolf, aldus Lelieveld. "Dat is nu nog niet het geval, want hij loopt nog niet naar mensen toe. Dit is zwaar illegaal, je moet een wolf wild houden. Ik snap niet dat je dit als natuurliefhebber goed kan praten voor jezelf."

Omdat de wolf zich op De Hoge Veluwe bevond, moet het park toezicht houden op bezoekers, vindt Lelieveld. Een woordvoerder laat aan Omroep Gelderland weten dat niet zo te zien.

"De wolf zoekt de mensen op, in plaats van andersom. Dat is niet onlogisch. Stel je wordt in de stad geboren, dan is de drukte het uitgangspunt. Als jij midden in Amerika op de prairie wordt geboren, ben je juist niet gewend aan mensen. Zo moet je dat ook zien met deze wolven. Ze zijn in een drukbevolkt land terechtgekomen, dus het is niet onlogisch dat zij wennen aan de aanwezigheid van mensen", stelt een woordvoerder. "Eigenlijk gebeurt er nu, wat wij als park al die tijd hebben voorspeld."

Wel of niet handhaven

Omdat de wolf een beschermde diersoort is, is het verboden om het natuurlijk gedrag van de dieren te verstoren, stelt Lelieveld van de Zoogdiervereniging. De provincie Gelderland is de overheid die deze wet moet handhaven.

De provincie is ermee bezig. "Onze handhavers zijn naar het park om de situatie ter plekke te bekijken en eventueel op te treden. Onze handhavers trekken daarbij op met de boa's van het Nationaal Park", zegt een woordvoerder.

Wanneer het gaat om de regels van het park, dan treden de handhavers van het park zelf op. "Zoals dat bezoekers niet van de paden af mogen", zegt de woordvoerder. Ook De Hoge Veluwe laat weten dat er wordt opgetreden als mensen buiten de paden lopen.
" Het gaat vermoedelijk om een jonge wolf, die nog niet heeft geleerd om bang te zijn voor mensen. "
En wat moet deze wolf dan meemaken om bang te zijn voor mensen? Niemand mag hem wat doen.
Zelfs de Blauwe Reiger had een paar jaar na de beschermde status al door dat schuw zijn voor mensen niet nodig was.

"Ze laten de wolf wennen aan de aanwezigheid van mensen."
Er zijn 520 mensen per vierkante kilometer gemiddeld. Ongewijfeld zal de wolf daaraan wennen want als die dat niet doet dan kan de beter naar andere streken trekken met minder mensen.
Maar ja, dan zijn er daar ook minder schaapjes, lammetjes, veulens, koeien, pony's te eten.

https://nos.nl/artikel/2447438-natuurfo ... ng-woedend
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

Ik zei eerder:
" Het gaat vermoedelijk om een jonge wolf, die nog niet heeft geleerd om bang te zijn voor mensen. "
En wat moet deze wolf dan meemaken om bang te zijn voor mensen? Niemand mag hem wat doen.
Zelfs de Blauwe Reiger had een paar jaar na de beschermde status al door dat schuw zijn voor mensen niet nodig was.

"Ze laten de wolf wennen aan de aanwezigheid van mensen."
Er zijn 520 mensen per vierkante kilometer gemiddeld. Ongewijfeld zal de wolf daaraan wennen want als die dat niet doet dan kan de beter naar andere streken trekken met minder mensen.
Maar ja, dan zijn er daar ook minder schaapjes, lammetjes, veulens, koeien, pony's te eten.
En nu komt de Wolvenbescherming in actie. Klagen over 'te tamme wolven' en ja, dat is onze schuld. Nu dienen mensen uit natuurgebieden waar wolven zijn geweerd te worden, is de eis.
Hele stukken natuur dienen exclusief voor de wolven gereserveerd te worden.
Faunabescherming: wolven op Hoge Veluwe illegaal 'tam gemaakt'

Aangifte gedaan bij politie

Dierenrechtenorganisatie Faunabescherming heeft het Nationaal Park De Hoge Veluwe ervan beschuldigd dat ze de wolven die in het park leven tam hebben gemaakt. Volgens de stichting is het "zeer verdacht" dat een wolf regelmatig mensen benadert en opzoekt. Wolven zijn van nature zeer schuwe dieren. Faunabescherming heeft aangifte gedaan tegen De Hoge Veluwe.

De Hoge Veluwe vindt de aantijging belachelijk. "Prima dat er aangifte is gedaan, dan komt er een onderzoek waaruit zal blijken dat het onzin is. De Faunabescherming lost een schot hagel in de hoop dat ze altijd wel wat raken", aldus hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker.

De organisatie zegt dat het wel degelijk aantoonbaar is dat de mensvriendelijke wolf tam is gemaakt. "Er is slechts één eerder gedocumenteerd geval van een wolf die vergelijkbaar probleemgedrag aan de dag legde, nabij een militaire basis waar soldaten de wolven voerden", aldus een statement van de activisten.

Volgens Faunabescherming zou er mogelijk ' s nachts gewerkt zijn aan het tam maken van de wolven. Dan is het park dicht voor bezoekers. "Consequentie zou kunnen zijn dat het park gesloten dient te worden voor het publiek, wanneer deze situatie blijft voortduren, omdat op deze wijze de veiligheid van het publiek en van de wolf niet gegarandeerd kan worden, zoals de wet wel voorschrijft."
https://www.nieuwnieuws.nl/5158069/faun ... m-gemaakt/

Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7595
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Wolven

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
wo okt 26, 2022 3:20 pm
Hele stukken natuur dienen exclusief voor de wolven gereserveerd te worden.
Geen probleem toch? Nederland is groot genoeg. We hebben plek voor zonneparken, windmolens, honderdduizenden vreemdelingen per jaar, Natura2000-gebieden en nog veel meer.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

Friese Staten zijn in meerderheid klaar met de wolf: afschieten in gebieden met vee

De Friese Staten zijn in meerderheid klaar met de wolf. De rijksoverheid moet het rap mogelijk maken om wolven in veedichte gebieden af te schieten.

,,It rint de spuigatten út”, zo verklaarden de Statenleden Attje Meekma (CDA) en Marten Dijkstra (VVD) woensdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Volgens hen heeft het wolvenpaar met drie welpen dat zich ophoudt in het grensgebied met Drenthe dit jaar al tweehonderd schapen, koeien, kalveren en pony’s gedood. Veel (hobby)boeren overwegen daarom sterk om hun dieren niet meer te weiden met alle nadelige gevolgen van dien voor de weidevogels, de biodiversiteit en de stikstofuitstoot. ,,En wat wolle no yn ús greiden, ús fee of de wolf”, zo vroeg het tweetal zich af.
https://lc.nl/friesland/Friese-Staten-w ... 11085.html

Steeds meer mensen ervaren schade door die wolven en de tegenkrachten nemen toe. Al vele eeuwen weten we uit ervaring dat mensen en wolven niet samen gaan. Al helemaal niet in een land dat zwaar overbevolkt is met mensen.

En al die (gesubsidieerde) natuurorganisaties doen hun best om van de wolf een acceptabel roofdier te maken. Burgers gaan zich profileren als schaapshond die de kudde moet verdedigen tegen boze wolven.
Hier het verhaal over een pro-wolven feestje dat verstoord wordt.
Natuurmonumenten sluit zondag deuren bezoekerscentrum Ruinen na bedreigingen over wolf

De bijeenkomst over de wolf die Natuurmonumenten aankomende zondag zou houden in het bezoekerscentrum Dwingelderveld gaat niet door. Ook het centrum zelf in Ruinen blijft zondag dicht. Uit berichten op sociale media blijkt volgens Natuurmonumenten dat een groep mensen bij de bijeenkomst wil protesteren tegen de wolf. De toon van deze berichten is volgens de organisatie intimiderend en bedreigend.
Tijdens de bijeenkomst zou regisseur Cees van Kempen praten over de natuurfilm Wolf die hij onlangs uitbracht. De film gaat over de terugkeer van de wolf in Nederland.

'Kunnen veiligheid niet garanderen'
De aankondiging dat Van Kempen langs zou komen zorgt voor veel discussie, vertelt persvoorlichter Fred Prak van Natuurmonumenten. "Er worden fysieke bedreigingen gedaan richting ons, ook aan de regisseur. Die nemen we zo serieus dat we de bijeenkomst van zondag annuleren." Wat de fysieke bedreigingen zijn, daarover wil Natuurmonumenten niet uitweiden.
Een domper noemt Natuurmonumenten het, maar een andere optie is er niet. "Sinds de aankondiging is er veel ophef op sociale media. We hebben signalen gekregen dat er mogelijk een protest zou plaatsvinden, maar het gaat veel verder dan dat", vervolgt Prak. "De fysieke bedreigingen die we binnen krijgen hebben ervoor gezorgd dat we deze keuze nu maken. Het is anders niet mogelijk om de veiligheid van medewerkers, vrijwilligers en bezoekers te garanderen."

Veel mensen met vragen
Ook sluit Natuurmonumenten zondag het bezoekerscentrum in Ruinen. Een keuze die ze zelf hebben gemaakt, na gesprekken met Veiligheidsregio Drenthe, provincie en gemeentebestuurders. "Zondag is vaak een drukke dag, waarbij veel mensen langskomen. Ze maken vaak een wandeling en hebben soms vragen over een paddenstoel of iets anders. Met die vragen kunnen ze dan in het bezoekerscentrum terecht. Het lijkt ons echter niet verstandig om het centrum te openen. Dat is gewoon niet verantwoord met wat er nu speelt."
Prak zegt het jammer te vinden dat het zover heeft moeten komen. "We zijn een organisatie die mensen wil bijscholen over de natuur. Dat doen we op een objectieve manier, maar de wolf werkt ontzettend polariserend. Het is lastig om aan die missie te voldoen."

'Geen verdienmodel'
Niet alleen de lezing zorgt voor veel reacties, ook de wolvenexcursies die Natuurmonumenten organiseert schieten sommige mensen in het verkeerde keelgat. Natuurmonumenten geeft vandaag aan dat ze willen doorgaan met de excursies. "Ons voornemen is om in de toekomst deze excursie te blijven aanbieden."
Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord, noemde eerder op Twitter de excursies een verdienmodel. "Dit is een tik in het gezicht van mensen die hun dieren verloren en afgeslacht zagen worden door wolven". De tocht kost 12,50 euro en is goedkoper voor leden van Natuurmonumenten.
Prak kan zich niet vinden in de uitspraken van Bruins. "Ik begrijp niet waar dit op gebaseerd is. Er zijn veel mensen die juist vragen hebben over de wolf. Een deel vraagt zich af of ze bijvoorbeeld nog een boswandeling kunnen maken nu het dier in onze provincie is. Natuurliefhebbers willen gewoon meer weten over het dier, dat kunnen we ze vertellen met kennis van ecologen, boswachters, herders en andere ervaringen uit het buitenland. Het gaat niet om een verdienmodel."
Prak geeft aan dat Natuurmonumenten de afgelopen drie maanden 600 euro heeft verdiend aan de excursies. Daar moeten volgens hem de gemaakte kosten voor training, voorzieningen voor vrijwilligers, openstelling van het bezoekerscentrum en de geprepareerde materialen nog vanaf.

Pootafdrukken en wolvendrollen
Het zijn voornamelijk vrijwilligers die de excursie organiseren. Zij laten materialen zien die ze hebben verzameld, zoals pootafdrukken en wolvendrollen. Van tevoren wordt nadrukkelijk aangegeven dat men de wolf niet gaat zien. Sinds augustus worden de excursies aangeboden. In totaal is er zeven keer gebruik van gemaakt, waarbij 57 mensen meededen.
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/150731 ... -over-wolf
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

Onze wolven worden tam. Dat komt doordat ze steeds mensen zien die hun niets doen.
Wat te doen? Een ploeg mensen samenstellen die naar gaan doen tegen wolven, voor zover dat mag.
En het dwaze idee is: beschiet de wolven met een paintball geweer. Dan is te hopen voor ze dat de verf in die paintballs niet giftig is want dan kunnen die wolven dood gaan aan vergiftiging nadat ze hun vacht schoongelikt hebben.
Provincie Gelderland gaat met paintballgeweren op wolf schieten die ‘onnatuurlijk’ gedrag vertoont

Handhavers van de provincie Gelderland gaan met paintballgeweren schieten op een wolf in Nationaal Park de Hoge Veluwe die tam gedrag vertoont. Ze hopen de wolf, die steeds dichter in de buurt komt van bezoekers en wandelaars, op die manier weer mensenschuw te maken.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een jong dier dat niet heeft geleerd bang te zijn voor mensen. Dat kan volgens de provincie tot gevaarlijke situaties leiden. Het idee is dat het dier weer leert uit de buurt van mensen te blijven als het door paintballs wordt geraakt. De vlek van de verfkogel blijft bovendien nog een tijdje zichtbaar, waardoor de handhavers goed kunnen inschatten of het zin heeft.

De maatregel is een tamelijk bizarre wending in de steeds moeizamere omgang met de wolvenpopulatie in Nederland. De wolf is een beschermde diersoort. Verstoren of verjagen is niet zomaar toegestaan, laat staan afschieten. Om maatregelen te nemen tegen dieren die zich bijvoorbeeld ‘onnatuurlijk’ gedragen, zoals de tamme wolf op de Veluwe, is een ontheffing nodig. In Gelderland geldt inmiddels zo’n ontheffing, de provincie wil die zo snel mogelijk inzetten.
Het was nooit de bedoeling dat de wolf naar de Hoge Veluwe zou komen

De komst van de wolf naar het Nationaal Park is om verschillende redenen problematisch; het was niet de bedoeling dat de dieren er zouden komen. Ze zijn volgens het bestuur van de Hoge Veluwe niet ‘op eigen kracht’ binnengekomen, er liggen namelijk ‘wolvenkerende rasters’ rond het park. De wolven, een reu en een teef die inmiddels welpen hebben gekregen, zouden via gaten in het gaas naar binnen zijn gekomen. Ze zorgen volgens het bestuur voor ‘verstoring van het natuurlijk evenwicht’ waardoor ‘fauna en biodiversiteit onder druk komen te staan’.

Omdat de Hoge Veluwe druk wordt bezocht komen de wolven ook vaker in de nabijheid van mensen. Begin vorige maand omsingelden natuurfotografen een wolf, waarschijnlijk het jonge dier, om van dichtbij foto's te maken. Ook was op amateurfilmpjes te zien hoe een wolf vlak langs bezoekers op een fietspad liep. Normaal gesproken zijn wolven zeer schuw en blijven ze ver van mensen vandaan.

Mensen die doelbewust dichtbij de dieren komen creëren ‘probleemwolven’, waarschuwde de Zoogdiervereniging. Volgens de vereniging moeten beheerders van het park beter toezicht houden op bezoekers. Het Nationaal Park Hoge Veluwe benadrukte dat bezoekers zich in veel gevallen aan de regels houden en dat het de wolven zijn die ‘onnatuurlijk gedrag’ vertonen.

Ook elders in het land zorgt de groeiende populatie wolven voor steeds meer wrijving. Vooral in Drenthe, waar alleen al in september 32 dieren (schapen, kalveren) zijn gedood door wolven, lopen de gemoederen hoog op. Vorige week moest Natuurmonumenten een lezing in de provincie over de documentaire Wolf afzeggen vanwege negatieve en bedreigende reacties.

Natuurorganisaties wijzen erop dat honden en vossen veel meer dode dieren en schade veroorzaken dan wolven. Ook mensen hoeven niet bang te zijn; wolven zijn niet gevaarlijk en gaan over het algemeen mensen het liefst uit de weg.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b622d168/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

"...wolven zijn niet gevaarlijk en gaan over het algemeen mensen het liefst uit de weg."

Amper is dit gezegd of er duikt een video op van een fietser achtervolgd door een wilde wolf, die naar verluid, te tam zou zijn.


Een wolf heeft een racefietser achternagezeten in natuurpark De Hoge Veluwe. De fietser filmde de achtervolging zelf. Die beelden gaan nu rond op sociale media.


Leuk in scene gezet met een hond.
Je ziet de fietser eerst recht naar voren kijken en dan dwaalt zijn blik af naar links van het pad.
"Hier moet ergens de hond zitten wachten".
Je ziet niet dat rechts van het pad het baasje van de hond staat die op het juiste moment de hond aanzet (duidelijke kreet).

Maar dat mag de pret niet drukken voor die klagende wilde wolven liefhebbers. Die beweren dat dit de te tamme wolf is. Zo tam die die achter de fietser aanrent want hij wil zo graag spelen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wolven

Bericht door Ariel »

Hoelang gaat dit nog goed.
Verdwaalde Berkay (26) en vriendin: 'Achtervolgd door drie wolven'

“Mijn vriendin heeft slapeloze nachten”, vertelt Berkay Sahin (26) ruim een week nadat een fietsuitje op Het Nationale Park De Hoge Veluwe hem angstige minuten vol adrenaline bezorgden. De Almeloër zegt oog in oog te hebben gestaan met drie wolven. "Dit kon fataal aflopen", zegt hij.

Het was vlak voor sluitingstijd toen Berkay met een vriendin per abuis naar de verkeerde parkuitgang in Hoenderloo fietste. Het werd al donker en de twee besloten alsnog naar de juiste uitgang in Schaarsbergen te trappen. “Ineens stond daar een wolf.”

“Hij stond op vier, vijf meter afstand. Mijn vriendin was helemaal in paniek. Ik dacht: hij wil de confrontatie aangaan. Die wil helemaal niet weg.” Heel anders dan op filmpjes die eerder verschenen van wolven die vlakbij mensen kwamen, meent Berkay. Daarop is te zien dat de wolf vaker in de buurt van wandelaars en fietsers lijkt te komen, vooral op de Hoge Veluwe.

Sluiphouding met kop omlaag
De situatie was anders dan bij het gezin waarbij een wolf dichtbij in de buurt kwam. Berkay: “Hij stond in een sluiphouding met de kop omlaag en stapte langzaam op ons af." Een filmpje heeft Berkay niet gemaakt: "Wanneer je leven op het spel staat, denk je niet aan bewijsmateriaal."

Door te stampen en zwaaien met de fiets zegt Berkay de wolf te hebben verjaagd. In paniek wegfietsend liep het duo schaafwonden op. Niet door de wolf, maar tijdens hun vlucht vielen ze een paar keer van hun fiets. Berkay laat foto's van de verwondingen zien, maar deelt ze niet met de buitenwereld: “Ik houd ze liever privé”.

Opeens drie wolven
Angstig belde Berkay het alarmnummer, nadat het nummer van het nationale park onbeantwoord bleef. Het was inmiddels na sluitingstijd. Hij kreeg instructies om het oproepsignaal van zijn telefoon luid aan te zetten. Verderop richting de uitgang hoorden de vrienden geritsel: Op slechts een paar meter afstand renden drie wolven achter ze aan.

“Met m'n fiets kon ik geen weerstand bieden tegen drie wolven”, zucht Berkay. “Met de zaklamp van zijn telefoon scheen ik in hun ogen. Na enkele seconden verminderden ze hun snelheid. Uiteindelijk stopten ze.”

Aangifte politie
Eenmaal terug bij hun auto barstte Berkays vriendin, die liever anoniem blijft, in tranen uit. “Ze heeft er nog steeds slapeloze nachten van. Het was bizar: je wordt niet elke dag belaagd door een groep wilde wolven.”

Diezelfde avond had het tweetal nog contact met een boswachter van de Hoge Veluwe. Het park, dat bevestigt dat er die avond inderdaad een incident tussen bezoekers en een wolf plaatsvond, adviseerde het tweetal om aangifte te doen bij de politie. Berkay deed een melding, maar de politie kan dit desgevraagd niet aan Omroep Gelderland bevestigen. De Almeloër kan de omroep het proces verbaal laten zien dat op het politiebureau in zijn woonplaats is opgesteld.

Als natuurliefhebber, die in zijn jeugd vele boeken over de wolf verslond, had Berkay nooit gedacht in zo'n hachelijke situatie terecht te komen. “Stel je voor dat we een klein kind bij ons hadden, helemaal in paniek. Wellicht was het dan fataal afgelopen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

Met die wolven overal wordt het gevaarlijk in de vrije natuur.
Het wordt donker en je verdwaalt in het grote bos. En het wolvengehuil klinkt steeds meer dichterbij.
Ja en die wolven kijken heel gemeen.
Vluchten kan nog wel? Of niet meer?
En als je dan licht beschadigd thuis komt dan lijkt het een koortsdroom te zijn geweest. Wat overkwam je nu?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wolven

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
zo nov 06, 2022 3:53 pm
Met die wolven overal wordt het gevaarlijk in de vrije natuur.
En als je dan licht beschadigd thuis komt dan lijkt het een koortsdroom te zijn geweest. Wat overkwam je nu?
Geloof jij niet dat wolven mensen aanvallen?

Heb jij de boeken van Earths Children gelezen van Jean Auwel ? Geweldige serie. . De hoofdfiguur in deze boeken is Ayla. Zij heeft een wolven pub gered en die werd haar trouwste vriend.
Spoiler! :
Wolf was the wolf that Ayla raised; he was named after the Mamutoi word for "wolf." He had typical coloring but was often described as the biggest wolf that anyone had ever seen.

During Ayla's winter with the Mamutoi, she went hunting for ermine. When a starving black wolf tried to steal the meat, Ayla killed it. Ayla felt remorse when she realized that the female was nursing out of season and was probably a lone wolf. She followed the female's tracks back to the den, where she discovered a single wolf pup.

Ayla brought the pup back to the Mamutoi lodge. They agreed to allow the wolf to stay so long as it did not threaten anyone. Wolf imprinted on Ayla and the Lion Camp and came to regard those people as his pack.

Wolf followed Jondalar and Ayla during their return Journey to the Zelandonii.
Wolf's sole attack against a human occurred when Attaroa was about to kill Ayla. Wolf saved Ayla's life by tearing out Attaroa's throat.

During Ayla's first summer with the Zelandonii, Wolf found a companion or mate -- a lone black female. However, the female was killed by a rival pack, and Wolf was badly injured.

Wolf was incredibly loyal to Ayla, who patiently trained him. Wolf eventually learned not to be aggressive to strangers, to come and stay when told, and to flush game for Ayla. Ayla often worried that Wolf would leave to live with his own kind, as Baby the lion had done.

Although Jondalar was fond of Wolf, he initially viewed the animal as a nuisance. Wolf sometimes destroyed their possessions, jeopardized the success of hunts, and delayed river crossings. He also made other people avoid the travelers. Jondalar's feelings changed when Wolf saved Ayla's life.

Wolf got along well with the horses, since he was introduced to them as a harmless pup. The animals often rubbed noses as a gesture of greeting, and Wolf and Racer enjoyed chasing each other.

Ayla introduced Wolf to strangers by having him smell their hands. Most strangers feared Wolf but eventually grew to tolerate the animal. Many people attributed Ayla's control over the animal to supernatural powers, but some eventually realized that it was just a matter of raising a young animal.

However, Wolf was good with children. He seemed to know the difference between the innocent poking and pulling of a young child and deliberate teasing by an older child. (He responded to the latter with gentle nips.) Some mothers even began to rely on Wolf to look after their children.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wolven

Bericht door Ariel »

Dit moet je doen als je oog in oog met een wolf komt: ‘De hond van je buurman is gevaarlijker’

Een wielrenner die tijdens een tochtje over de Veluwe achtervolgd wordt door een echte wolf. Dat zal veel mensen de stuipen op het lijf jagen. Maar als mens hoef je niet bang te zijn voor wolven, zeggen experts. Wij zijn geen prooi voor de wolf. Toch is het goed om te weten wat je kunt doen als je een wolf in het wild tegenkomt. Expert Leo Linnartz geeft tips.

Volgens mij heb ik een wolf gezien. Hoe herken ik het dier?
,,Het belangrijkste is dat een wolf relatief rank is en hoog op de poten staat. Dat is een groot verschil met veel herdershonden en wolfhonden. Het is soms best lastig het verschil te zien met wolfhonden, een heel ander type ras. Een wolf heeft een brede kop, de oren staan ver uit elkaar. Ze zijn driehoekig en lang met afgeronde top, maar niet heel groot. Verder zijn de oren witwollig van binnen en roodbruinig van achter. Wolfhonden hebben veel grotere oren. Spits, driehoekig, ook een slankere kop. En vaak met te veel wit, te veel contrast of ze missen juist de roodbruinige kleur. Twijfel je, dan kun je altijd een foto opsturen. Dan kunnen wij een factcheck doen.”

Oké, ik weet het zeker: het is een wolf. Wat moet ik doen?
,,Fototoestel of je telefoon pakken en een foto of video maken! Want de kans dat je er een ziet is klein. Bang zijn? Nee, waarom? Bij mensen leeft vaak de angst. Maar als je de statistieken erop nakijkt, zie je dat mensen vooral sterven aan bacteriën en virussen. Dan komen dingen als ongelukken, dan wat mensen elkaar onderling moedwillig aandoen en vervolgens pas iets als wat dieren mensen aandoen. En als je daar dan weer naar gaat kijken, blijkt de wolf onderaan te bungelen. De hond van je buurman is gevaarlijker.”

Waarom leeft bij mensen dan traditioneel angst voor wolven?
,,Vroeger hadden wolven geen wild om op te jagen, dus waren vee en ons afval hun prooi. Dat betekent dat wolven veel rond de menselijke bewoning hingen. Daar was hun eten. In die situatie, als dan wolf op dat moment hondsdol werd, dan had je de poppen aan het dansen. Je moet je voorstellen: in die tijd - dan hebben we het over 1850 - leefden wolven dicht bij dorpen. Het was een fluitje van een cent om alles en iedereen te bijten, waardoor ook honden en mensen hondsdol konden worden. Dat was heel eng, een enge tijd. Een kleine kras en beetje rondspattend speeksel waren al voldoende om de ziekte over te brengen. De risico’s waren hoog en dat heeft de wolf in een slecht daglicht gebracht. Nu Europa door moderne medicijnen en vaccins vrij is van hondsdolheid komen dit soort aanvallen hier niet meer voor.”

Regelmatig worden schapen of ander vee doodgebeten door wolven. Dat klinkt wel gevaarlijk.
,,Dat moeten we ook niet vergeten: de impact van een paar dode schapen op de samenleving is heel hoog. Een boer die de pineut is: dat is emotioneel verschrikkelijk, ik heb met ze te doen. Ook met hun verloren nachtrust. Dat is helemaal niet leuk, maar vroeger was het nog veel erger. Als dan een wolf paar schapen gedood had, had je misschien niks meer. Wat we nu zien is dat wolven de voorkeur geven aan wilde prooidieren. Alleen bij het langdurig gewend raken aan het jagen op schapen, kan dat een vast onderdeel van het menu worden.”

De wolf begeeft zich dus niet alleen in het wild, maar ook in dorpen?
,,In Nederland zijn al diverse wolven in dorpen en steden heen getrokken, maar dat is altijd op doortocht. Vaak zijn ze niet blij als ze daar zijn. Wolven lopen ‘s nachts wel vaker door menselijke omgeving heen, omdat ze dan actief zijn om mensen juist te vermijden. Komen ze wel bij mensen in de buurt, bijvoorbeeld overdag, dan is dat per ongeluk. Meestal is het midden in de nacht, dan merkt nauwelijks iemand er iets van. Als dat in de vroege avonduren is, dan valt het op.”
 • Tips
  De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is niet zo groot, al laat hij zich bijvoorbeeld op de Veluwe steeds vaker zien. Zie je een wolf, dan kun je de volgende adviezen van Leo Linnartz opvolgen:

  • Respecteer de wolf
  • Neem langzaam afstand
  • Houd eventueel je hond aan de lijn
  • Als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken
  • Loop de wolf niet achterna
  • Voer de wolf niet
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16510
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

De wolf en ik

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding

MIJN TIP.

Blijf pal rechtop en bewegingsloos voor de wolf staan met gepaste afstand. Praat niet tegen de wolf. Vergeet de zeven geitjes. Kijk de wolf strak in zijn/haar ogen aan. Hef je arm strak vooruit met opgeheven vinger. Gegarandeerd dat de wolf dan terugdeinst.

En angst is sowieso geen goede raadgever. Hoe het komt weet ik niet, maar dieren voelen mensen wat dat betreft beter aan dan mensen onderling. Mensen hebben geen respect voor elkaar. Zijn zelden of nooit te vertrouwen. Laat staan een politicus als Mark Rutte of een mohammedaan (vies woord voor moslim). Bovendien draagt een moslim het Islamvirus met zich mee.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Hallo Tokyo
Berichten: 532
Lid geworden op: di mar 06, 2012 10:49 am
Locatie: achter de duinen...

Re: Wolven

Bericht door Hallo Tokyo »

Kunnen die beesten niet worden afgericht zodat zij al die kut moslims de strot door bijten?

:*)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wolven

Bericht door Ariel »

:scratch: Hoe verzinnen ze het. . "Het is hun huis, het is hun land"
PvdD wil ’mensvrije’ gebieden waar wolf gang kan gaan

Er moeten speciale ’mensvrije’ gebieden komen waar wolven vrijuit kunnen foerageren. Daarvoor pleit de Partij voor de Dieren in het parlement. Kamerlid Leonie Vestering wil dat er ’consequenties gaan gelden voor mensen’ als daar regels worden overtreden. „En niet voor de dieren die daar leven. Het is hún huis.”

In een debat over de staat van de natuur in Nederland sprak de Tweede Kamer woensdagavond over de terugkeer van de wolf. Volgens minister Christianne van der Wal (Natuur) zijn er ’dilemma’s’ nu dat dier in diverse provincies opduikt. Aan de ene kant is de komst van de toppredator volgens de bewindsvrouw een verrijking van de biodiversiteit. Maar aan de andere kant zijn de verscheurende rooftochten van het beest ingrijpend: niet zelden worden landbouwdieren aangevallen en dood aangetroffen. Hierdoor worden uit voorzorg dieren langer op stal gezet, terwijl boeren hun vee juist vaker in de wei moeten laten lopen.

Daarnaast zijn er diverse ’zorgelijke’ signalen van Nederlandse wolven die niet mensenschuw zijn. „Wolven moeten van hun ouders leren om afstand te houden van mensen”, vindt minister Van der Wal. Toch zijn er beelden opgedoken van wolven die dichtbij mensen lopen. Mogelijk is dat omdat de dieren gevoerd of gelokt zijn. „Maar voor uitlokking is geen bewijs”, zegt de bewindsvrouw. Een van de maatregelen die provinciebestuurders nemen is om de dieren weer bang te maken voor mensen. Dat gebeurt onder andere door met paintballwapens op de wolven te schieten.

Heksenjacht
De dierenpartij pleit echter voor stukken natuur waar geen mensen meer komen om de wolf zijn natuurlijk gedrag te kunnen laten vertonen. Volgens Kamerlid Vestering is er al langer een ’heksenjacht gaande’ tegen de predator. De partij wil bovendien voorkomen dat er komende tijd op de dieren geschoten gaat worden met de paintballgeweren. Van der Wal blokkeert dat echter niet. Zij vindt wel dat er in Nederland een ’wolvendialoog’ op gang komen nu wij samenleven met het dier. Volgens de minister wordt er nu vooral gereageerd ’uit angst’ en ’na ophef’. „Dat vind ik niet zorgvuldig.” De minister zegt dat er ook geen recente aanvallen van wolven op mensen in Nederland bekend zijn.

Naast het feit dat de wolven bij boeren voor veel ellende zorgen, ziet Van der Wal ook positieve kanten van de terugkeer van het dier. Zo vertelde de minister dat er ook een wolf is gesignaleerd bij Kroondomein Het Loo, het natuurgebied nabij de Veluwe waar koning Willem-Alexander eigenaar van is. Hij jaagt er gemiddeld een dagdeel per jaar om de wildpopulatie in stand te houden. Van der Wal zegt dat de komst van de wolf hier juist ’voor minder afschot zorgt’.

Op vragen van Kamerleden of het mogelijk is de wolf ook weer te verjagen of af te schieten, antwoordde Van der Wal dat dit niet zomaar mogelijk is. Dat kan alleen bij zogeheten ’probleemwolven’. Ze wees daarbij naar artikel 16 van de Habitatrichtlijn. Die geeft aan „dat ter voorkoming van ernstige schade aan veehouderijen doden is toegestaan wanneer er geen andere bevredigende oplossing bestaat en op voorwaarde dat het doden geen afbreuk doet aan het streven de populaties van de betrokken soort in hun natuurlijke verspreidingsgebied in een gunstige staat van instandhouding te laten voortbestaan.”

Volgens Van der Wal wordt door provincies als uitgangspunt gehanteerd dat sprake is van ’een probleemwolf’ als een dier meermaals beschermd vee heeft aangevallen. „Ook kan er sprake zijn van een probleemwolf indien een wolf agressief reageert op mensen of wanneer een wolf actief en bewust meermaals mensen binnen 30 meter benadert en het afleren hiervan niet werkt of praktisch niet uitvoerbaar is.”

Gesprek met buurlanden
Van der Wal wil ook in gesprek treden met buurlanden waar de wolf al langer rondloopt, bijvoorbeeld Duitsland. Daar zijn meer maatregelen genomen om het dier zijn gang te laten gaan. GL-Kamerlid Laura Bromet roept de minister echter op ’geen verwachtingen gaan wekken bij de anti-wolfmensen’. Bromet is juist in haar nopjes met de terugkeer van het beest. „Fantastisch”, zei ze. Onder andere de VVD en BBB zijn een stuk minder enthousiast. Zij hopen juist dat Van der Wal meer stappen gaat zetten om de wolvenaanvallen op vee te voorkomen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

Iedereen bemoeit zich ermee en iedereen dient een mening te hebben.
Ooit gehoord van de Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE)? Die club mag spreken namens en voor wolven (en ook voor beren). (staat in de statuten) Die club wenst ook enkelbanden voor wolven.
Internationale natuurorganisatie: verwijder ‘brutale’ wolven van de Hoge Veluwe

Volgens de werkgroep LCIE hebben de Nederlandse autoriteiten niet genoeg gedaan om de wolf af te schrikken. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan met onvoldoende mensschuwe wolven.


Nederland had steviger moeten ingrijpen tegen „brutale” wolven op de Hoge Veluwe. Dat zegt het Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE), een werkgroep van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), donderdag in een verklaring. Het LCIE vindt het zorgelijk dat Nederland de internationale richtlijnen niet volgt en zegt dat de autoriteiten de wolven die onvoldoende mensschuw zijn geworden, moet verwijderen.

Nederland heeft een actieplan voor de aanpak van brutale wolven (wolven die herhaaldelijk binnen dertig meter van omstanders komen), maar daar ziet de LCIE naar eigen zeggen niets van terug. Volgens de werkgroep is het „gebrek aan interventie” sinds de eerste meldingen over de wolven – zoals het uitblijven van gps-halsbanden – „zorgwekkend”. Ook de gewenning van de wolven, die bezoekers van de Hoge Veluwe niet meer zouden mijden, noemt ze alarmerend. Als gevolg van die gewenning en het gebrek aan interventie is volgens LCIE een gevaarlijke situatie ontstaan.

„Wolven zijn van nature bang voor mensen en houden afstand. Ze kunnen echter gewend raken aan menselijke aanwezigheid en waarnemen dat mensen geen bedreiging vormen”, aldus LCIE. „Nauwe contacten met de mens moeten worden vermeden” en „elk contact van die aard” moet geëvalueerd worden zodat omstanders en buurtbewoners veilig blijven.

Volgens de werkgroep moet de wolf nauwlettend in de gaten gehouden worden door hem uit te rusten met een gps-halsband en moet niet-dodelijke afschrikking de dieren minder brutaal maken. Maar dat wordt niet of onvoldoende gedaan, zegt het LCIE. De Nederlandse autoriteiten „wilden de wolf geen halsband om doen en hebben slechts besloten tot afschrikking door middel van paintballschoten”.

‘Brede maatschappelijke dialoog’

Woensdagavond kondigde minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) aan een „brede maatschappelijke dialoog” te willen over de wolf in Nederland. Hiervoor zal ze in gesprek gaan met de Raad voor Dieraangelegenheden. Van der Wal zegt zich zorgen te maken over de discussie die volgens haar nu is „gebaseerd op angst en ophef”. Hoe de dialoog wordt vormgegeven is nog niet bekend, maar volgens een woordvoerder van de minister zal „iedereen die een rol speelt in het debat” worden uitgenodigd om mee te praten. Op die manier wil de minister bespreken of die angst voor de wolf terecht is en welke positie het dier kan hebben in de Nederlandse natuur.

Het aantal wolven in Nederland neemt nog steeds toe. Behalve de roedel wolven op de Veluwe zijn er waarschijnlijk nog drie paren; een in Drenthe of Friesland en twee mogelijke paren op de Veluwe. Dat meldt Bij12, die meldingen en nieuws over wolven bijhoudt. Daarnaast zouden minimaal elf zwervende wolven verspreid door het land trekken.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/10/in ... e-a4147862
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

Zoals ik al zei zijn wolven onaantastbaar.
Verf waarvan niet bekend is wat de schadelijkheid/giftigheid voor wolven is, in de vacht van een wolf schieten (die geregeld hun vacht schoonlikken) is een absolutie no-no.
De rechter denkt er ook zo over. Eigenlijk dwaasheid dat we de luxe hebben om voor zo iets kostbare rechtszaken te voeren.
Provincie Gelderland moet direct stoppen met op wolf schieten met paintballgeweer

UTRECHT - De provincie Gelderland mag voorlopig niet met paintballgeweren schieten op wolven, zo heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag besloten. De provincie had bevestigd dat handhavers al met paintballgeweren op pad zijn en dat zij de ontheffing die eerder is verleend zullen gebruiken als zij de wolf treffen, maar de rechtbank staat dit in afwachting van de behandeling van de zaak volgende week niet toe.


Handhavers mogen sinds eind oktober op wolven schieten met de paintballgeweren om hen af te schrikken, legt de rechtbank uit. Hiervoor is door de Gedeputeerde Staten van de provincie een speciale ontheffing verleend. De Faunabescherming heeft hierop de voorzieningenrechter gevraagd om deze ontheffing te schorsen totdat hun bezwaar is bekeken.

De rechter wijst erop dat een paintballgeweer niet eerder is ingezet tegen wolven en tot ernstige verwondingen bij de dieren kan leiden. „Dit maakt de zaak zo spoedeisend dat de voorzieningenrechter direct een beslissing moest nemen, een zogenoemde ordemaatregel. De ontheffing mag nu niet worden gebruikt en er kan dus niet met paintballgeweren op de wolf geschoten worden.”

Faunabescherming is blij

De Faunabescherming laat weten blij te zijn met de beslissing van de rechter. „Het schieten op wolven met paintballen is in strijd met alle geldende regels en staat niet in het huidige wolvenplan. Het is totaal onduidelijk wat voor schade de wolf hiervan ondervindt”, aldus een woordvoerder.

De provincie Gelderland laat weten de behandeling van de rechtbank af te wachten, aldus een persvoorlichter in een reactie.

Dit besluit geldt totdat de voorzieningenrechter zich verder inhoudelijk over de kwestie kan buigen. Dat gebeurt op 23 november.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1096548 ... ballgeweer
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

Even was er nog een kans dat de moeflons (een soort schaap) op de Veluwe deze winter zouden overleven, maar die kans is nu nul voor de paar nog niet opgegeten moeflons.
Hoge Veluwe mag wolven niet uit park verwijderen van provincie

Jammer voor de moeflons

Het verzoek van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe om wolven uit het natuurgebied te verwijderen is afgewezen door de provincie Gelderland. Dat meldt de provincie woensdag. De wolf is een bescherm dier, waardoor het doden of vangen van de roedels op de Veluwe niet zal worden toegestaan.

De Hoge Veluwe wil de wolven het liefst weghalen om zo de populatie moeflons in het park te beschermen. Volgens de beheerders van het gebied dragen de schaapachtigen op een essentiële manier bij aan de biodiversiteit in het park.

De provincie gaat niet mee in de plannen van de Hoge Veluwe om de dieren te vangen, maar heeft het ministerie van Natuur en Stikstof wel gevraagd om te kijken naar het aanpassen van de beschermde status van de wolf. Alleen dan kan er volgens de Gedeputeerde Staten van Gelderland worden ingegrepen.

Volgens onderzoek van BIJ12 leven er momenteel zestien wolven op de Veluwe.
https://www.nieuwnieuws.nl/5158345/hoge ... provincie/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wolven

Bericht door Ariel »

Europees Parlement: Stop met die strikte bescherming van de wolf

De wolf in Europa moet minder strikt worden beschermd. Een resolutie met die strekking is donderdagmiddag door het Europees Parlement aangenomen. Daarmee is aanpassing van de beschermde status van het roofdier een stap dichterbij gekomen.

Partijen die opkomen voor de belangen van veehouders, zoals CDA en SGP, reageerden in Straatsburg opgetogen op de fel bevochten resolutie. De Partij voor de Dieren daarentegen betreurde ‘een nieuwe heksenjacht op wolven’. Het was de eerste keer dat het parlement in plenaire zitting zo uitgebreid over de (overlast van) wolven sprak.

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie de beschermde status van wolven aanpast in de Europese Habitatrichtlijn ‘zodra de gewenste conservatiestatus bereikt is’ en betwist daarnaast de beschermde status onder de Bern Conventie, waarin internationale afspraken staan over het beschermen van bedreigde diersoorten.

Aantal uitzonderingsgevallen
De wolf mag op dit moment alleen in een aantal uitzonderingsgevallen door mensen worden verjaagd of zelfs gedood. Maar, stelt het parlement, ,,de gevolgen van de beschermingsstatus van de wolf rechtvaardigen reeds de beperking ervan”. In verschillende landen is de terugkeer van de wolf zo succesvol dat sprake is van ernstige overlast: schapen en ander kleinvee worden slachtoffer.

De Europarlementariërs vragen de Commissie ook om ‘vast te stellen wat de best haalbare preventieve maatregelen zijn om aanvallen te verminderen’. De Commissie moet lokale autoriteiten, zoals provincies, helpen de uitzonderingsclausules die de huidige beschermingsregels al bieden beter te begrijpen en toe te passen. Het vergoeden van geleden schade moet makkelijker worden. En er moet meer onderzoek naar ‘hybriden’ komen: kruisingen van wolf en hond. Het parlement is bang dat juist die een gevaar voor de mens vormen.

Spannende stemming
Het was een spannende stemming, donderdagmiddag in Straatsburg. Omdat op een resolutie die aanvankelijk voor elk wat wils bevatte, verschillende verdergaande amendementen waren ingediend en een aantal ook is aangenomen.

Er woedt in Nederland, maar ook elders in Europa, al maanden een stevige discussie over de status van de wolf. In het debat dat aan de stemming voorafging, woensdagavond, werden de tegenstellingen tussen beschermers van wilde dieren en veehouders scherp verwoord. ,,Ook in Nederland, zoals in Drenthe, zien we vrijwel dagelijks opengereten schapen, kalveren en pony’s”, betoogde Bert-Jan Ruissen (SGP). ,,Ik voorspel u: doen we niets, dan kijken we over 10 jaar naar een leeg platteland. Geen boer durft dan zijn vee nog buiten te laten lopen. Is dat wat we willen?”

Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) had juist genoten van beelden van spelende welpen in Drenthe. ,,Wanneer een dier dood wordt aangetroffen is dat inderdaad vreselijk. Maar waarom slachten we dan ieder jaar 60 miljoen schapen in Europa, vaak onverdoofd? En waarom verslepen we onder hartverscheurende omstandigheden honderdduizenden schapen naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten? Ik zou willen dat degenen die zeggen dat we de schapen moeten beschermen tegen de wolf, zich samen met ons hard maken om de schapen te beschermen tegen de mens.”

Problemen
De discussie speelt in de Alpenlanden minstens zo scherp. ,,In Oostenrijk werden vorig jaar 680 dieren gedood door wolven; in november van dit jaar waren dat er al 730”, aldus de christendemocraat Alexander Bernhuber. ,,Ja, we kunnen het als een succes zien dat een bedreigde diersoort zich eindelijk weer heeft verspreid, maar we moeten ook de problemen zien. En als mijn collega’s hier met geweldige ideeën komen - we hebben kennelijk twee meter hoge hekken nodig - dan nodig ik ze allemaal uit om naar een alpenweide te komen op 1500 hoogte om zo’n hek te plaatsen. Veel plezier ermee, het gaat gewoon niet werken.”

Voor de resolutie stemdem CDA, VVD, SGP, JA21. Tegen: PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wolven

Bericht door Mahalingam »

Net nu duidelijk wordt dat die wolven maar een twijfelachtige verrijking zijn en mensen uit hun kindertijd het sprookje van Roodkapje voor de geest halen, heeft het imago van de wolf een oppepper nodig. En dan komt nu een filmje van vele maanden geleden opeens in het nieuws: leuke spelende wolfsjongen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wolven

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
vr nov 25, 2022 12:00 am
Net nu duidelijk wordt dat die wolven maar een twijfelachtige verrijking zijn en mensen uit hun kindertijd het sprookje van Roodkapje voor de geest halen, heeft het imago van de wolf een oppepper nodig. En dan komt nu een filmje van vele maanden geleden opeens in het nieuws: leuke spelende wolfsjongen.
Gelukkig heeft Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) genoten van de beelden van spelende welpen in Drenthe. Dat is vast een reden om meer, meer, meer wolven toe te laten in Nederland, en het maakt niet uit hoeveel vee er door de wolven afgeslacht en verminkt worden. Schapen gaan anders toch wel dood. Op een nare manier, dat wel, maar het is altijd beter dat de wolven dat doen, dan moslims.

Doe er dan wat aan tut. We horen normaal gesproken de PvdD nooit over halal slachten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie