Rusland valt Oekraïne binnen

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Er was helemaal geen *bevrijding* van Kherson. Russen trokken zich ordentelijk terug vanwege financiële redenen en de Oekraïners konden er zonder moeite binnenlopen. Te verachten valt dat het Russische leger er later terugkeert als er een betere aanvoer en defensie van het gebied gegarandeerd kan worden die minder kost. Het voorstellen als een bevrijding is weinig anders dan oorlogspropaganda en dus fakenews. Je verwacht het 'niet' in de min of meer gelijkgeschakelde mainstream media in handen van Belgische Mediahuizen.

Russia Focuses on Donbass, Continues Build-up; US and Russian Intelligence Chiefs Meet in Ankara


En dan nog even over het zogenaamde vredesplan. Ben je bekend met de aanvangseisen die Volodymyr Zelensky gesteld heeft?
Heb je de vorige video bekeken? Daarin werd al gesteld dat Rusland waarschijnlijk niet geinteresseerd zo zijn in een voorwaardenlijstje van meneer Volodymyr Zelensky. Een man die natuurlijk wat moet nu de kosten blijven oplopen en de Amerikaanse bemoeienis bepaald nog niet tot baanbrekende resultaten geleid heeft terwijl de munitievoorraden ook in Amerika beginnen te slinken en Europese bevolking in opstand beginnen te komen tegen de politici die hen met waardevermindering van hun spaargeld, forse koopkracht problemen en stromen migranten die niks komen toevoegen aan de samenleving maar wiens monden wel gevoed moeten worden opzadelen omdat ze zich tot een oorlog tegen Rusland lieten verleiden door vooral Amerikaanse belanghebbenden.

US and Russia negotiate in Ankara. Biden predicts conflict freeze. Lavrov, G20 fake illness. U/1
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door King George »

Ariel schreef:
di nov 15, 2022 8:45 pm
sjun schreef:
di nov 15, 2022 6:07 am
Zelensky, "We are ready for peace." CIA Burns meets Russia's Naryshkin
Vergeet het maar.
Vredesplan Zelenski door Rusland naar prullenbak verwezen.

Experts voorzien opleving oorlog: ’Oekraïne heeft nog verschrikkelijk lange weg te gaan’

De Oekraïense president President Volodimir Zelenski heeft op de G20 dinsdag een tienpuntenplan gepresenteerd om vrede te bereiken. Na de bevrijding van Cherson ruiken sommige Oekraïners de overwinning. De vraag is echter of Zelenski’s routekaart kans van slagen heeft. Volgens het Institute for the Study of War is het einde van de oorlog nog lang niet in zicht. Sterker nog: bij de Amerikaanse denktank voorspellen ze dat de gevechten de komende tijd juist heviger zullen worden.

Met de bevrijding van Cherson heeft Zelenski een mooie overwinning op zak. Hij kan zich presenteren als krachtige leider. De G20 biedt Zelenski bovendien een uitgelezen podium om alle wereldleiders, op de afwezige Vladimir Poetin na, direct aan te spreken.

China dringt er sinds het begin van de oorlog op aan dat er vredesonderhandelingen gevoerd moeten worden en ook in de VS klinken nu dergelijke geluiden, zij het nog niet in de regering Biden. Zelenski laat met zijn plan zien dat hij daartoe bereid is. In zijn speech sprak hij de G20 overigens aan als de G19, daarmee de pariastatus van Poetins Rusland accentuerend.

Opvallend
Maar wat houdt zijn plan concreet in? Kortweg dat Oekraïne vrede garandeert als deze tien punten geregeld zijn. 1: Nucleaire veiligheid 2: Voedselveiligheid 3: Energiezekerheid 4: Vrijlating van alle gevangenen en alle gedeporteerden 5: Het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne. 6: Terugtrekking van alle Russische troepen. 7: Rechtsherstel (schadevergoedingen en een oorlogstribunaal) 8: Herstel van natuur- en milieuschade. 9: Voorkomen van escalatie. 10: Vaststelling voor het einde van de oorlog.

Spoiler! :
Opvallend: Zelenski noemt voedselveiligheid als een van de belangrijkste punten in zijn plan. Dat is niet voor niets. Het akkoord dat de export van Oekraïens graan mogelijk maakt, loopt aanstaande zaterdag 19 november af. Oekraïne heeft door dat akkoord, dat onder toezicht van Turkije en de VN bereikt werd, 10 miljoen ton graan kunnen exporteren.

Kerncentrales
Zelenski wil dat het akkoord voor onbepaalde tijd wordt verlengd, ongeacht hoe lang de oorlog nog duurt, maar de Russen liggen dwars. Ze eisen dat de westerse sancties die de export van Russische waar verhinderen worden opgeheven.

In zijn plan rept Zelenski ook over energie- en nucleaire veiligheid. Rusland heeft een grote Oekraïense kerncentrale bij Zaporizja in handen, met daarbij een grote hoeveelheid nucleair afval. Oekraïne vreest op enig moment met een zogenoemde ’vuile bom’ te maken te krijgen. Wat betreft de energieveiligheid verwijt Zelenski de Russen „de kou als wapen” te gebruiken met hun aanhoudende bombardementen op energiecentrales en de Oekraïense civiele infrastructuur

Herbewapenen
De hamvraag is natuurlijk of dit vredesplan het gaat redden. Zeer waarschijnlijk niet. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken die wel aanwezig is in Bali, hekelde het plan om zijn „onrealistische eisen.” Daarbij zal hij vooral doelen op het ’herstel van de territoriale integriteit’, waaronder Oekraïne ook de teruggave van De Krim verstaat. Nu het slecht gaat aan het front wil Rusland vooral een tijdelijke wapenstilstand, maar daar wil Oekraïne weer niet aan omdat Rusland die zou gebruiken om zijn gehavende leger te herbewapenen om daarna de oorlog te hervatten.

Bij het Institute for the Study of War (ISW) voorzien ze dat de Russen een tandje willen bijschakelen. Nu de Russische soldaten uit Cherson zijn verdreven, worden ze elders ingezet. ’Zoals ISW op 13 november heeft vastgesteld, zullen er na het verlaten van de rechteroever van Cherson opnieuw meer troepen naar de oblast Donetsk worden gestuurd. Dat zal waarschijnlijk leiden tot een intensivering van de operaties rond Bakhmut, de stad Donetsk en in de westelijke delen van de oblast Donetsk’, klinkt het in het recentste rapport van de Amerikaanse denktank.

’De Russische troepen hebben op 13 en 14 november hun offensieve operaties rond Bakhmut en Avdijivka geïntensiveerd. De Russische strijdkrachten beweerden ook op 13 en 14 november winst te hebben geboekt ten zuidwesten van Donetsk-stad’, staat er te lezen.

’Maar half veroverd’
Zelfs in Cherson is het gevaar volgens veiligheids- en defensiespecialist Michael Clarke nog niet geweken. ,,Dit is een militair keerpunt omdat de strategie hierdoor verandert, maar de Oekraïners hebben nog steeds een verschrikkelijk lange weg te gaan voordat ze al het grondgebied bevrijd hebben. Cherson is nog maar half veroverd omdat de Russen aan de andere kant van de rivier zitten”, zegt hij tegen aan Sky News.

Volgens Clarke zouden de Russen vanaf de overkant zelfs Cherson kunnen bombarderen, iets wat ze enkele maanden geleden ook al in Charkov deden.

’Ernstige vergissing’
Toch heeft het ISW ook goed nieuws. Want hoewel Rusland zich duidelijk aan het voorbereiden is op een nieuwe strijd en hier en daar ook aan terrein wint, voorspelt het instituut dat de Russen geen ’operationeel belangrijke winst’ zullen boeken. Al zouden ze na verloop van tijd Bakhmut wel kunnen innemen tegen ’een enorme prijs’.

Een staakt-het-vuren ziet het ISW dan ook niet snel gebeuren. Maar dat kan uiteindelijk ook goed uitpakken voor de Oekraïners: ’Dat Poetin zijn generaals onder deze omstandigheden blijft opzwepen tot offensieven is een ernstige vergissing vanuit militair oogpunt.’
5: Het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne. 6: Terugtrekking van alle Russische troepen.
Zelensky wil ook de Krim. En dat gaat nooit gebeuren. Juist die aanval op de brug tussen het Russische vasteland en de Krim (welke zich (ver) buiten de gebieden waar oorlog werd gevoerd bevond) was voor Rusland een trigger, zeg maar een Pearl Harbour moment.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

King George schreef:
wo nov 16, 2022 12:15 am
Zelensky wil ook de Krim. En dat gaat nooit gebeuren. Juist die aanval op de brug tussen het Russische vasteland en de Krim (welke zich (ver) buiten de gebieden waar oorlog werd gevoerd bevond) was voor Rusland een trigger, zeg maar een Pearl Harbour moment.
Dat ben ik met je eens. Deze oorlog moet stoppen. Het heeft al te veel mensenlevens gekost.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Politiek Den Haag houdt het hart vast nu Russische raketten zouden zijn ingeslagen in de Poolse plaats Przewodów, net over de grens met Oekraïne. Mogelijk gaat het om afzwaaiers. Bij de inslag zouden twee doden zijn gevallen. De Poolse regering is bijeen voor crisisoverleg.

Het schrikbeeld dat de NAVO nog verder de oorlog tussen Oekraïne en Rusland wordt ingetrokken is weer een stapje dichterbij gekomen nu naar verluidt twee Russische raketten dinsdagavond terechtkwamen in het Poolse dorp Przewodów. Daarbij zijn twee mensen gedood. De NAVO houdt woensdag een spoedzitting.

We worden zo een oorlog in gerommeld.
De NAVO buigt zich in een spoedzitting over de veiligheid van NAVO-lid Polen na een mogelijke Russische raketinslag op Pools grondgebied. Volgens ingewijden komen de ambassadeurs van de NAVO-lidstaten woensdagochtend bijeen op verzoek van Polen.

De Poolse regering in Warschau vond het nodig de NAVO in te schakelen op basis van artikel 4 van de afspraken van het NAVO-verdrag. Het gaat dan om onderling overleg als een land zich bedreigd voelt. In het volgende artikel 5 is vastgelegd dat een aanval op een NAVO-land wordt beschouwd als een aanval op alle NAVO-bondgenoten.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO meldt op Twitter dat eerst alle feiten omtrent de explosie op een landbouwbedrijf in het Poolse dorp Przewodow nabij de grens met Oekraïne moeten worden vastgesteld. Stoltenberg had even daarvoor telefonisch zijn medeleven betuigd aan de Poolse president Andrzej Duda. "De NAVO volgt de situatie op de voet en de bondgenoten zijn in nauw overleg", schreef de NAVO-baas. En: "Het is belangrijk dat alle feiten worden vastgesteld."

De Poolse brandweer heeft bevestigd dat er twee doden zijn gevallen bij de explosie, maar zei ook dat de oorzaak ervan nog niet is opgehelderd. Poolse media stellen dat de explosie is veroorzaakt door Russische raketten, of brokstukken daarvan.

Het Russische ministerie van Defensie ontkenraketten te hebben afgevuurd op doelwitten nabij de Pools-Oekraïense grens en spreekt over een opzettelijke provocatie. De door Poolse media verspreide beelden van mogelijke brokstukken van raketten zouden geen Russische wapensystemen zijn. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei dat hij geen informatie had over de explosie.

Polen is lid van de NAVO en als de verdragsorganisatie de Russische raketinslagen ziet als een aanval moeten alle lidstaten Polen bijstaan in een eventuele reactie volgens het beruchte artikel 5. De westerse militaire alliantie overlegt nauw met de regering in Warschau, zegt een NAVO-diplomaat.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Scott Ritter: Ukraine cannot win this war. It's a 'fantasy.'


Scott Ritter, voormalig inlichtingenofficier van het Amerikaanse Korps Mariniers, legt uit waarom een Russische overwinning onvermijdelijk is en wat het Westen kost om dit te weigeren te accepteren. William Scott Ritter Jr. is een auteur, gestudeerde hindoe, en een voormalige inlichtingenofficier van het United States Marine Corps en wapeninspecteur van de Verenigde Naties. Dimitri Lascaris is een advocaat, journalist en activist uit Montreal, Quebec. In 2020 stelde Dimitri zich kandidaat voor het leiderschap van de Green Party of Canada.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Zelensky is aan het opwarmen.

GEEF GELD.GEEF WAPENS.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Raketinslag Polen kwam mogelijk door Oekraïense luchtafweerraket

Er zijn aanwijzingen dat de raket die een dorp in Oost-Polen trof en twee doden tot gevolg had, afkomstig is uit Oekraïne. Het zou gaan om een luchtafweerraket.

De informatie is afkomstig van Amerikaanse inlichtingendiensten en zou gedeeld zijn door president Joe Biden aan andere staatshoofden en regeringsleiders die aanwezig zijn op de G20-top op Bali. Dat melden verslaggevers van het Duitse persbureau DPA die aanwezig zijn op het Indonesische eiland.

Biden zou hebben gezegd dat het een luchtafweerraket van het type S-300 was die Polen trof. Die zijn weliswaar van Russische makelij, maar worden ook gebruikt door het Oekraïense leger.

Het Amerikaanse persbureau AP meldt een soortgelijk bericht op basis van informatie van Amerikaanse functionarissen. Volgens hen zouden de eerste bevindingen erop wijzen dat de bewuste raket door Oekraïense troepen was afgevuurd op een inkomende Russische raket.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft zich net als eerder premier Rutte uitgesproken voor een uitgebreid onderzoek naar de raketinslag in het Poolse plaatsje Przewodów. Daarbij kwamen zeker twee mensen om het leven. De situatie is zeer riskant, omdat Polen lid is van de NAVO en een aanval op één wordt gezien als een aanval op alle NAVO-bondgenoten. De NAVO komt mogelijk vandaag al in een spoedzitting bijeen op verzoek van Polen om de kwestie te bespreken.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Ik wordt de Poetin en zijn holmaatjes een spuug zat. :unhappy: Ik ben Zelensky spuugzat, en ik ben deze oorlog ook spuugzat.
Eerste sneeuw in Oekraïne en tot -10 in Kiev: Russen vallen gasfabriek aan

Rusland heeft donderdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Oekraïense doelen, meldt de Oekraïense premier Denys Shmyhal. Een installatie voor de productie van gas en een wapenfabriek zouden onder vuur zijn genomen. Shmyhal zegt dat er donderdag opnieuw 'projectielen' van de Russen over Kiev vliegen.

Explosies werden donderdag gehoord in onder meer hoofdstad Kiev, Dnipro en de zuidelijke havenstad Odessa.

In Oekraïne is de eerste sneeuw van het najaar gevallen. Volgens de gouverneur van Kiev kan het de komende periode erg koud worden, tot -10 graden. In het hele land klinkt het luchtalarm vanwege de aanvallen voor de tweede keer deze week. Door de raketaanvallen hebben grote delen van Oekraïne last van stroomuitval.

Rond Kiev waren explosies te horen, omdat twee raketten en twee aanvalsdrones werden neergeschoten door Oekraïens luchtafweergeschut.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

'Koppige Zelenski overspeelt zijn hand'

De Oekraïense president Zelenski overspeelt zijn hand door coûte que coûte te beweren dat de raket die in Polen insloeg niet Oekraïens is. Dat hoort Europa-correspondent Geert Jan Hahn van verschillende Oekraïense bronnen. Waar Polen, de NAVO, Rusland en de Verenigde Staten ervan overtuigd zijn dat de raket niet van Rusland afkomstig is, daar blijft Zelenski pal achter zijn inlichtingendiensten staan en zeggen dat de raket wél van Rusland is. Het leidt in de Oekraïense media tot verdeeldheid, ziet Hahn.

Zelenski blijft volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg volhouden om redenen van binnenlandse aard. Hij wil aantonen dat Oekraïne dit soort dingen niet doet, of misschien wil hij de NAVO wel onder druk zetten, zegt Hammelburg die Zelenski's koppigheid als onverstandig kwalificeert.

Verdeeldheid
Volgens Hahn wordt er in de Oekraïense media op verschillende manieren naar Zelenski's opmerkingen gekeken. 'Terwijl het land de afgelopen maand als één man achter hem stond, is er nu iets van verdeeldheid.' En over het waarom van Zelenski's houding: 'Hij wil betrokken zijn bij het onderzoek, voelt zich buitengesloten'. Hahn sprak verschillende Oekraïners die denken dat Zelenski zijn hand overspeelt. 'Een defensiejournalist zegt dat Zelenski troefkaarten in zijn hand heeft en dat niet weet.'

Volgens Hahn zijn dat er welgeteld drie: 'Zelfs als het een Oekraïense raket was, dan kun je altijd zeggen dat je het luchtruim hebt beschermd; van Oekraïne, maar ook van Polen en dus van de NAVO. We weten immers niet wat het doel van de Russische raket was. In de tweede plaats heb je oude Sovjet-raketten omdat je niks anders hebt, dat is een pleidooi voor nieuwe raketten. En ten slotte kan dit ervoor zorgen dat de NAVO een goede luchtafweer langs de Oekraïense grens plaatst.' En een goede luchtafweer zo zomaar eens ook een groot stuk van West-Oekraïne kunnen meepikken.

Intussen wordt langzaam maar zeker het Russische spionnennetwerk in Europa opgerold. De Britse inlichtingendienst MI5 meldt dat dit jaar meer dan 400 Russische spionnen zijn uitgezet. Volgens Hammelburg en Hahn een flinke dreun voor het land dat altijd zwaar heeft geleund op sleepers en mensen ter plaatse. 'Dat is een behoorlijk groot netwerk, Europa is dat klaarblijkelijk systematisch aan het oprollen. Dat zet de Russen op achterstand, dat is een flinke dreun', zegt Hammelburg.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door King George »

Hoe zouden de reacties geweest zijn als het een Russische raket was geweest die van z'n lijntje was afgeweken in plaats van een Oekraïens projectiel dat doel heeft gemist en op Poolse bodem terecht was gekomen. En de forensische sporen lijken mij duidelijk dat het een Oekraïens projectiel was. Laten we wel eerlijk zijn, Zelensky wordt nu verweten wat Rusland altijd verweten wordt, namelijk ontkennen en de schuld bij anderen leggen. En wordt er nu ook onderzoek gedaan naar waar vandaan het projectiel was afgevuurd?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door King George »

Nederland blijft wapens leveren aan de leugenaar Zelenski

Mark Jongeneel

Afbeelding
Kajsa Ollongren. Ook Minister van Wonen. Bron: MinBZK / YouTube.

President Zelenski blijft maar liegen over de herkomst van de projectielen die in Polen terechtkwamen. De oorlogshitser blijft maar wijzen naar Rusland als dader. Wat doet Nederland? Die beloont de Oekraïense president door hem nog meer wapens te leveren. Zo komt er dus nooit vrede.
Kajsa Ollongren schreef:Russia continues its unacceptable attacks on Ukrainian critical infrastructure. At today’s Ramstein meeting, we agreed to step up to the plate and provide air defence & other much-needed weapon systems. We will help 🇺🇦 stay successful this winter and be ready for spring.

Afbeelding

Na de leugens van Zelenski maakt de minister van Defensie doodleuk bekend dat Nederland nog meer wapens gaat leveren aan Oekraïne. Nederland levert luchtverdediging en andere hoognodige wapensystemen aan het regime in Kiev. Volgens Kasja Ollongen moet dit Oekraïne helpen om deze winter succesvol te blijven en klaar te zijn voor de lente. Dat hier mensenlevens mee gemoeid zijn en dat onze economie hierdoor wordt geraakt dat doet er niet toe. Het is een gotspe dat Nederland luchtafweer blijft leveren, omdat we zelf geen luchtverdedigingsmiddelen hebben. Het verbaast ons niet meer het buitenland vindt Rutte IV belangrijker dan Nederland.
Zie veel internationale kritiek op Zelenski die loog over de herkomst van de raket in Polen, ook uit mainstream politieke en diplomatieke kringen. Dit wordt een beskussende winter. #oekraine #ukraine
>> Tweet <<


DDS
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Oekraïense beschieting bij kerncentrale, nucleaire waakhond VN woest: 'Spelen met vuur!'

Het Russische ministerie van Defensie maakt melding van Oekraïense beschietingen van stroomkabels van de kerncentrale in Enerhodar in de provincie Zaporizja. Volgens de Russen beschieten de Oekraïners vanaf de noordelijke oever van de rivier de Dnjepr de kerncentrale die op de zuidelijke oever ligt. De centrale is begin maart in handen van de Russische strijdkrachten gevallen.

Oekraïne maakt sindsdien vaak melding van Russische beschietingen van het door Russen ingenomen complex waar de grootste kerncentrale van Europa is gevestigd. Rusland stelt dat Oekraïne de centrale regelmatig onder vuur neemt. Volgens een zegsman van de Russische atoomenergiemaatschappij Rosenergoatom zijn er dit weekeinde artilleriebeschietingen geweest "vooral op speciaal gebouw nummer 2 waar verse splijtstof ligt opgeslagen".

De chef van de atoomwaakhond IAEA van de Verenigde Naties, Rafael Grossi, heeft berichten uit Enerhodar buitengewoon verontrustend en volstrekt onacceptabel genoemd. Hij roept wie er ook achter de beschietingen zit, op er onmiddellijk mee op te houden. "Wie hier ook achter zit, het moet onmiddellijk stoppen. Zoals ik al vaak heb gezegd, je speelt met vuur!"
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

War in Ukraine: Quiet Before the Storm?


Interview van Kolonel Douglas Macgregor door Professor Glenn Diesen (Universiteit van Zuid-Oost Noorwegen USN). Opmerkelijk dat zulke mensen maar niet aan het woord komen bij de zogenaamde experts in de mainstream media. Ik vermoed dat dit komt omdat deze media vooral als propaganda-instrument worden ingezet voor de zaak van het Amerikaanse Militair Industrial Complex. Maar wellicht heeft iemand een betere suggestie? Het zal toch geen pure kwaadaardigheid of ontstellende domheid zijn?
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Rusland of Oekraïne , het is één pot nat. Eigenlijk is het één volk met dezelfde mentaliteit.
Schijnovergave of executie: mishandelt ook Oekraïne krijgsgevangenen?

Vorige week zijn beelden opgedoken waarop de indruk wordt gewekt dat Russische soldaten tijdens hun overgave door Oekraïense soldaten worden doodgeschoten. Van het daadwerkelijke moment dat er schoten vallen, zijn geen beelden. Naar aanleiding van de beelden beschuldigen Rusland en Oekraïne elkaar van oorlogsmisdaden. Maar waar ligt de waarheid?

Het eerste deel van de gebeurtenissen is vastgelegd door Oekraïense soldaten, herkenbaar aan gele markeringen. Met tussenpozen is te zien hoe de soldaten vanuit de omringende velden een dorp betreden. Dan staan er twee soldaten in een tuin, met hun wapens richting Russische soldaten geheven die met hun handen omhoog een schuur uitkomen. Onder de beelden is muziek gemonteerd. Twee andere Oekraïense soldaten lachen ontspannen en hebben hun wapens naar de grond gericht. Maar dan komt een man het bakstenen schuurtje uitgesprongen zonder zijn handen boven het hoofd, maar met een getrokken geweer. Een geweersalvo barst los en het filmpje wordt abrupt afgebroken.

Dmytro Lubinets, mensenrechtencommissaris van het Oekraïense parlement, spreekt op berichtenservice Telegram van een „geënsceneerde overgave” omdat niet alle mannen de wapens zouden hebben neergelegd. „In dit geval kunnen Russische soldaten niet als krijgsgevangenen worden beschouwd, maar zijn zij degenen die vechten en misleiding plegen.”

Maar het Russische ministerie van Defensie legt de nadruk op andere beelden. Op een tweede video zoomt een drone in op dezelfde tuin. Elf mannen liggen in een groepje, bij de meesten is bloed naast het hoofd te zien. Eén man ligt apart, een paar meter verderop. Kippen lopen tussen de lichamen door.

Moskou zegt dat het niemand zal lukken om „de moord met een hoofdschot van tien Russische troepen die de wapens hadden neergelegd voor te stellen als een uitzondering”.

Ogenschijnlijk ongewapend
Volgens onderzoek door dagblad The New York Times vonden de gebeurtenissen plaats in het dorpje Makiivka in de provincie Loegansk, dat Oekraïense troepen vorige week na verwoestende gevechten bevrijdden. Is de dood van de ogenschijnlijk ongewapende mannen een oorlogsmisdaad? Zowel de Verenigde Naties als Kiev hebben toegezegd het incident te onderzoeken.

Iva Vukusic, oorlogsmisdadenexpert van de Universiteit Utrecht, zegt tegen The New York Times dat van de beslissende momenten geen video’s zijn. Als de Russen in het heetst van de strijd zijn gedood, vlak nadat hun gewapende collega de schuur uitkomt, is het geen duidelijke oorlogsmisdaad. De Russische soldaat die met het getrokken wapen waarschijnlijk deed of hij zich overgaf, zou zich dan volgens de Geneefse Conventies zelf schuldig hebben gemaakt aan een oorlogsmisdaad.

„Maar als dit gebeurde nadat het directe gevaar was uitgeschakeld, in een wraakactie, dan is dit duidelijker wél een oorlogsmisdaad.”

De voorbeelden van vermeende misstanden aan Oekraïense zijde steken wat schril af tegen het moeras aan Russische oorlogsmisdaden, zoals beschietingen van de burgerbevolking, raketaanvallen op de energie-infrastructuur en executie en martelingen van gevangenen in Boetsja en Izjoem.

Een van de bekendste gevallen waar Oekraïense soldaten eerder van oorlogsmisdaden zijn beschuldigd, is een video waarop drie gevangen soldaten in maart in de provincie Charkov in de benen lijken te worden geschoten. Oekraïne gaf ook toen aan een onderzoek te starten, maar het is de vraag of zo’n onderzoek prioriteit heeft. Het land heeft de handen vol aan het documenteren van de duizenden oorlogsmisdaden waarvan het Rusland beschuldigt.

Oorlogsrecht
Het belangrijkste verschil met Rusland is misschien wel dat na iedere melding van mogelijke Oekraïense oorlogsmisdaden van hogerhand wordt verklaard dat de eigen, Oekraïense soldaten zich aan het oorlogsrecht moeten houden. Vergelijk dat eens met Moskou, dat consequent alle misstanden ontkent, terwijl de hele Russische oorlogsstrategie draait om het plegen van oorlogsmisdaden.

Bovendien hebben Oekraïense troepen het nadrukkelijke bevel om zo veel mogelijk krijgsgevangenen levend in handen te krijgen, zegt Olha Stefanishyna, de Oekraïense vicepremier voor Europese integratie, tegen Associated Press. Dit met het oog op mogelijke gevangenenruilen met de Russen. „Iedere mogelijk geëxecuteerde Russische soldaat is een Oekraïner die niet kan worden uitgewisseld”.

Volgens de VN zijn er ook aan Oekraïense kant misstanden voorgevallen ten opzichte van krijgsgevangenen, maar op een veel kleinere schaal dan aan Russische zijde. Oekraïense gevangenen zouden door Rusland „vrijwel systematisch” mishandeld worden.

Rusland geeft internationale organisaties zoals de VN en het Rode Kruis geen toegang tot gevangenissen. Oekraïense krijgsgevangenen, waaronder de verdedigers van de havenstad Marioepol, komen via gevangenenruilen vrij met sporen van martelingen, vermagerd en met wonden en breuken die niet goed geheeld zijn.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Russia Advances, Marinka & Vuhledar, Growing Criticism of Zelensky, Protests East Germany, Austria
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Russia Missile Strike Devastates Ukraine Energy, Gas; EU in Denial about Energy Crisis Refugee Flood


Trouble ahead for EU. Oil price caps, gas shortages, sky high LNG prices and refugees


Russia Advances Kupyansk, Donetsk; Oil Price Cap, US Subsidies, Xi to Meet Arab Leaders in Riyadh
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Russia Prepares Winter Offensive, West Runs out of Ammunition & Weapons, Ukraine out of Power & Time
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Putin Russia to Achieve All Objectives, Lavrov Kiev Regime to Fall; Merkel Sorry No Minsk 3.0
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85787
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Wat mij betreft mogen deze zwarte Wagner strijders snel opgeruimd worden.
’Zwarte Russen’ in Oekraïne: Afrikanen geronseld door Wagner en Russisch leger

De huurlingen van de Russische Wagner Groep zijn niet onbekend in Afrika. Ze vechten al jaren in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en recent zijn ze ingehuurd door Mali waar ze de blauwhelmen van de VN-vredesmissie MINUSMA min of meer aan het vervangen zijn. In combinatie met de activiteiten van de groep elders, zoals in Oekraïne, is het gevolg dat Wagner kanonnenvlees nodig heeft en dat zouden ze nu ook werven in Afrika zelf.

Wagner bedient zich in de CAR, volgens het Amerikaanse nieuwsblog The Daily Beast althans, van dezelfde rekruteringsmethoden als in Rusland: gevangenissen zijn een belangrijke plek om huurlingen te werven. Wat de rekruten op hun kerfstok hebben lijkt de groep weinig te deren, zolang ze maar in dienst willen treden. „Sinds oktober lopen ze militaire en gevangenissen van de politie plat en laten ze rebellen vrij, ook rebellen die betrokken waren bij de aanval op het dorpje Bokolobo mei jongstleden, en die vrouwen en meisjes hebben verkracht.”

Bij de aanval waaraan wordt gerefereerd, werden tien burgers gedood. De rebellen beweerden destijds dat het een reactie was op een bloedbad waarbij onder meer huurlingen van Wagner betrokken zouden zijn geweest. De groep strijdt sinds 2018 in dienst van de overheid tegen de rebellen. Met gemengd succes: Wagner is er niet in geslaagd om ze volledig onder de duim te krijgen. De huurlingen functioneren als militaire instructeurs die feitelijk de krijgsmacht van de CAR aansturen. En daarbij schrikken ze niet terug voor oorlogsmisdaden; Human Rights Watch heeft het Internationaal Strafhof inmiddels gevraagd om een onderzoek te openen naar de activiteiten van de groep in de CAR.

’Zwarte Russen’
Wagner rekruteerde in de CAR eerder al voormalige rebellen, maar de rekruten die recent zijn ingelijfd worden niet in het land zelf ingezet, zo melden de bronnen van The Daily Beast: „Wagner zei dat ze snel mankracht nodig hebben in Mali en Oekraïne.” In dat laatste land worden de rekruten uit de CAR wel de ’zwarte Russen’ genoemd. En deze voormalige rebellen zijn zoals gezegd geen lieverdjes, aldus een van de bronnen die officier is in het leger van de CAR: „Mohammed en vier anderen waren ervan beschuldigd dat ze burgers in Bokolobo hadden verkracht en vermoord, en ze zaten vast in de militaire basis Camp du Kassaï. We waren verbaasd dat hij een Zwarte Rus was geworden en zelfs op de lijst stond om naar Oekraïne te gaan.”

Een andere beruchte rebel die zou zijn toegetreden tot de Wagner Groep, is ’Kleine Bouba’, zo vertelt een bron die tot voor kort zelf een ’Zwarte Rus’ was: „Hij werd ervan beschuldigd soldaten te hebben afgeslacht. Nu is hij een ’Zwarte Rus’, omdat ze hem hard nodig hebben in Oekraïne.” Volgens een andere voormalige Afrikaanse Wagner-huurling gaat de groep rücksichtslos te werk: „Ze nemen mensen mee zonder hun families te informeren. Als er iets verkeerd gaat, weet niemand wat hen is overkomen.” De militaire bron van The Daily Beast bevestigt dat de overheid van de CAR de Russische huurlingen geen strobreed in de weg legt: „Niemand kan ze stoppen, want de regering heeft ze zoveel macht gegeven dat ze kunnen doen wat ze willen.”

Onder druk gezet
De CAR is niet de enige plek waar de Russen Afrikanen rekruteren. Ook in Rusland zelf worden zwarte rekruten geronseld, zo schreef The Daily Beast eerder. Door Wagner maar ook door de Russische krijgsmacht. Drie zwarte studenten van de universiteit in het Russische Rostov-aan-de-Don zeggen tegen het blog dat ze onder druk zijn gezet om dienst te nemen: „Ze zeggen dat we korte tijd in Oekraïne kunnen vechten, om daar een hoop geld te verdienen en dan weer terug te keren naar Rusland om onze studie te hervatten”, vertelt een student uit Nigeria. De ronselaars beweren dat er al flink wat Afrikanen in Oekraïne actief zijn.

Een andere Nigeriaanse student uit Rostov had een vergelijkbare ervaring: „Soldaten benaderen ons op straat en proberen ons ervan te overtuigen om in Oekraïne te gaan vechten. Het was verrassend dat we te horen kregen dat we konden kiezen tussen dienst nemen in het Russische leger of bij een particulier militair bedrijf.” Beide Nigerianen weigerden om te gaan vechten, maar ze kennen studiegenoten die wel op een aanbod zijn ingegaan. „Veel Afrikaanse studenten hebben het zwaar en kunnen zichzelf niet eens voeden omdat hun regeringen hun maandelijkse beurs niet overmaken. Sommige van mijn Afrikaanse vrienden zeggen dat ze waarschijnlijk zullen gaan vechten in Oekraïne als de situatie niet snel verbetert.”

Wagner ontkent niet dat de groep Afrikanen rekruteert voor de oorlog in Oekraïne. De 23-jarige Zambiaan Lemekhani Nyirenda bijvoorbeeld die in september dood op het slagveld ergens in Oekraïne werd gevonden, was een Wagner-rekruut. Dat heeft de oprichter van de groep, Jevgeni Prigozjin, zelf bevestigd. „Ja, ik herinner me die gast nog goed”, aldus Prigozjin, die Nyirenda een ’held’ noemde. „Hij was een van de eersten die op 22 september de vijandelijke loopgraven bereikte.” De Zambiaanse student is in de gevangenis gerekruteerd, waar hij vast zat wegens een vergrijp dat om drugs zou hebben gedraaid.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hallo Tokyo
Berichten: 536
Lid geworden op: di mar 06, 2012 10:49 am
Locatie: achter de duinen...

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Hallo Tokyo »

Ach, er vechten ook allerlei nationaliteiten in Oekraïne waar de NAVO/EU en het bestuurlijk ongedierte in ons land totaal geen moeite mee hebben, dus waarom zouden de Russen dit niet mogen? Bovendien kunnen er beter van die zwarte apen sneuvelen tegen die Ukra nazi's dan Russen, komen zij in ieder geval niet deze kant uitgedobbert om ons land uit te wonen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Rusland en het Westen - Marie-Thérèse ter Haar | Boeken die u niet mag lezen


Oekraïne, wat er aan vooraf ging - Marie Therese en Max von Kreyfelt
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Jeffrey Sachs: A Negotiated End to Fighting in Ukraine Is the Only Real Way to End the Bloodshed


Nu de oorlog in Oekraïne zijn 10e maand ingaat, hebben de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Joe Biden beide openheid uitgesproken voor vredesbesprekingen om de gevechten te beëindigen, net als leiders in Frankrijk, Duitsland en elders. Dit komt op het moment dat miljoenen Oekraïners zich schrap zetten voor een winter zonder warmte of elektriciteit als gevolg van Russische aanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur. "Deze oorlog moet eindigen omdat het een ramp is voor iedereen, een bedreiging voor de hele wereld", zegt econoom en wetenschapper op het gebied van buitenlands beleid Jeffrey Sachs, directeur van het Center for Sustainable Development aan de Columbia University. Hij zegt dat vier belangrijke kwesties moeten worden aangepakt om de oorlog te beëindigen:
  • de soevereiniteit en veiligheid van Oekraïne,
  • de uitbreiding van de NAVO,
  • het lot van de Krim en
  • de toekomst van de Donbas-regio.


Democratie Nu! is een onafhankelijk wereldwijd nieuwsuur dat van maandag tot en met vrijdag wordt uitgezonden op meer dan 1.500 tv- en radiostations. Bekijk de livestream op https://democracynow.org maandag tot en met vrijdag van 8-9 uur ET.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Tucker Carlson: Zelenskyy's cabinet is devising ways to punish Christians


Waarom zou het Westen een man blijven steunen die onder andere de vrijheid van godsdienst schoffeert? :scratch:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

UK MSM Bakhmut Death Trap Draining Ukraine Army, Putin Slams Merkel over Minsk, Says All Trust Gone

Om een of andere reden zien we dit (nog?) niet in de Nederlandse mainstream media waarin vooral wordt geageerd tegen Victor Orban die het niet ziet zitten om zijn land schulden aan te laten gaan om geld voor voortzetting van deze oorlog met bijkomende offering van levens in de Oekraïne te gaan financieren... Ik zou dan denken dat het de hoogste tijd is om meneer Rutte en mevrouw Kaag eens over het aangaan deze schuldconstructie zonder raadpleging van het parlement te gaan bevragen. Of kan er intussen al geconstateerd worden dat de publieke media hun plichten opvallend verzaken en gewoon politiek medeplichtig zijn geworden met betrekking tot wat burgers aan informatie krijgen voorgeschoteld als dat de zittende politiek goed uitkomt?
:scratch:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10672
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Ukraine Bakhmut Defences Crumble, Russia Advances Across Donbass, Serbia Readies for War


Russia Storming Bakhmut, Marinka Encircled. FT, Ukraine Short of AD Missiles, China Slams Merkel
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Plaats reactie