Kernenergie

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Ariel »

King George schreef:
do mar 17, 2022 12:20 pm
Met 8 gram thorium 100 jaar auto rijden.

Afbeelding
Nieuwe auto gekocht King?
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Kernenergie

Bericht door King George »

Moet ik eerst een betere baas zoeken. :roll:
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Mahalingam »

Regering bereikt akkoord over kernuitstap: 2 jongste kerncentrales langer open, 2 nieuwe gascentrales

De federale regering heeft een akkoord bereikt over het langer openhouden van de kerncentrales. De jongste twee kerncentrales zouden tien jaar langer openblijven, tot 2035. Om de bevoorradingszekerheid te garanderen, komen er twee nieuwe gascentrales bij.

Eind vorig jaar leek het er nog op dat alle kerncentrales tegen eind 2025 zouden sluiten, maar daar heeft de oorlog in Oekraïne anders over beslist. “De oorlog verandert de manier waarop we naar energie kijken”, aldus premier Alexander De Croo (Open vld).

Zoals verwacht zullen de jongste kerncentrales - Doel 4 en Tihange 3 - niet sluiten in 2025, maar 10 jaar langer open blijven.

“Zo kan energie op middellange en lange termijn gegarandeerd worden”, aldus De Croo. De kernreactoren komen er als aanvulling op het CRM, het subsidiemechanisme voor de vervangcapaciteit in de vorm van onder meer nieuwe gascentrales. Er worden in totaal twee nieuwe gascentrales geopend. Deze moeten dienen als alternatief als er een kerncentrale zou uitvallen.

Daarnaast heeft de regering beslist dat er extra investeringen komen in hernieuwbare energie, voor een totaal budget van 1 miljard euro. “Het is de enige energiebron waarvan we de energieprijs de laatste jaren hebben zien dalen”, zegt De Croo.

Een overzicht van de investeringen:

• De btw op zonnepanelen en warmtepompen gaat naar 6 procent, ook voor nieuwbouw.

• Het verlaagde btw-tarief voor wie een gebouw sloopt en weer opbouwt, wordt vernieuwd.

• De regering maakt ook 300 miljoen euro vrij voor waterstof.

De procedures voor de Raad van State worden ingekort, zodat groene projecten sneller rechtszekerheid hebben. Dat is vooral van belang voor de bouw van nieuwe windmolens.

• Er komt een herfinanciering van het gas- en elektriciteitsfonds.

• Overheidsgebouwen worden energiezuinig gemaakt.

• Ook in de spoorwegen komen er investeringen, van waterstoflocomotieven tot zonnepanelen op stationsgebouwen.

Iets minder dan de helft van de investeringen komt van bij de federale overheid zelf (480 miljoen euro). De rest moet van de private sector komen en via ‘investment bonds’, obligaties waarbij het spaargeld van de Belg geactiveerd wordt.

“Na jaren van onzekerheid, verzekeren we de bevoorrading”, tweet minister van Energie Tinne Van der Straeten. Volgens haar is er een “onderhandelingsmandaat voor (de) mogelijke verlenging van 2GW nucleair voor 10 jaar als ondersteuning voor hernieuwbare energie”. Verder wordt “het investeringsmechanisme uitgevoerd zoals gepland”.
https://www.demorgen.be/nieuws/regering ... ~bc762f26/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Kernenergie

Bericht door sjun »

Het spaargeld van de Belg geactiveerd? Dan betaalt die zeker veel minder belastingen dan de Ollandse evenknie?
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Ariel »

Kamer maant Jetten tot besluit kerncentrales: ’Haasten met atoomstroom’

Een Kamermeerderheid roept minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat op vaart te maken met besluitvorming over nieuwe kerncentrales. Afgelopen weken is er een klap gegeven op meer windturbines op zee en de invoer van meer vloeibaar gas (lng), maar voor de langere termijn kunnen ook kerncentrales een bijdrage leveren aan ons energiesysteem.

In het coalitieakkoord is al opgenomen dat kernenergie uit kerncentrales in de energiemix een aanvulling kan zijn op zon, wind en geothermie. Het kabinet ’zet de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales’. Maar daarover is tot op heden nog weinig bekend omdat er nog ’scenariostudies’ lopen, zo was het verweer vanuit het ministerie afgelopen maanden.

VVD, CDA, CU, JA21, PVV en Groep Van Haga willen dat er versneld wordt. Energiewoordvoerder Silvio Erkens van de VVD maant de minister tot spoed, juist ook omdat het bouwen van de centrales jaren kan duren: „We gaan de energietransitie nu versnellen om onze afhankelijkheid van Rusland te verminderen. Kernenergie is een van de belangrijkste technieken die daarvoor nodig zijn op de middellange termijn. Nederland moet nu tempo maken met de bouw van de twee nieuwe kerncentrales die zijn afgesproken in het coalitieakkoord. Ik wil dat het kabinet snel knopen doorhakt over de locatie, de financiering en de rol van de overheid bij de bouw.”

Robbie moet er nog even over denken.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Ariel »

De afgelopen jaren hebben we stilgezeten op het gebied van kernenergie. Ik bespeur nu ook nog weinig urgentie om het deze kabinetsperiode wel van de grond te laten komen, dus het moet sneller”, aldus Erkens. Ook VVD-leider Hermans ’verwacht voortvarendheid’ van het kabinet.

VVD 12 jaar aan de macht. En nu willen ze haast maken.
Kernenergie op een kantelpunt: ’De schop moet in deze regeerperiode nog in de grond’

De afgelopen decennia is, ook onder leiding van VVD-bewindspersonen, veel kennis bij de overheid weggezakt over kernenergie. Hoog tijd om dat op orde te brengen en te besluiten dat ’onomkeerbaar’ wordt gekozen voor twee nieuwe centrales in Borssele, vindt de partij. „De schop moet deze regeerperiode de grond in gaan”, zegt VVD-energiewoordvoerder Silvio Erkens.

Hij bezocht deze week samen met fractievoorzitter Sophie Hermans de enige Nederlandse kerncentrale in Borssele, samen met De Telegraaf. Ook kregen de liberalen uitleg in de (vrijwel lege) opslagplaats voor nucleair afval. Onder metersdikke betonnen en stalen muren blijkt dat alle kennis en kunde over atoomstroom in Borssele nog aanwezig is, maar door jarenlange politieke desinteresse en uitblijvende besluitvorming geen uitbreidingsmogelijkheden zijn geweest.

Ondanks dat in het coalitieakkoord is opgenomen dat de huidige centrale langer openblijft en nieuwe CO2-vrije kerncentrales gebouwd worden, gaat het kabinet volgens de grootste regeringspartij niet snel genoeg met de uitrol van nieuwe kerncentrales. „Er ligt momenteel al voldoende informatie om te stoppen met vertragen en om een heldere keuze te maken”, staat in het plan.

BEKIJK OOK:

Verplichting om alle cv-ketels door dure hybride warmtepompen te vervangen is een succes van de lobby
De liberalen willen dat het kabinet Borssele dit jaar nog kiest als locatie voor nieuwe kerncentrales, zodat daarna met de provincie Zeeland gewerkt kan worden aan de aanbesteding, vergunningen en wet- en regelgeving. „Daar is lokaal draagvlak en de benodigde kennis van lokale autoriteiten om daadwerkelijk aan de slag te gaan. De VVD wil dat de eerste twee nieuwe centrales daarom in Borssele neergezet gaan worden. Bovendien is daar ook een groot industrieel cluster dat de opgewekte groene elektriciteit direct kan gebruiken of kan omzetten in waterstof. Zoals uit andere landen blijkt is seriebouw op één plek cruciaal om de kosten verder te beheersen. De twee centrales kunnen dus niet op verschillende locaties in het land komen te staan.”

Drie tot tien kerncentrales
Eerder pleitte de VVD dat er drie tot tien kerncentrales moeten komen. Toch staan er nu twee in het coalitieakkoord. „Van ons hadden het er meer mogen zijn, maar dit is de uitkomst van de onderhandelingen”, erkent Erkens. „Maar het moeten wel grote centrales worden.” Hermans: „Zoals in elke onderhandeling maak je afspraken en sluit je compromissen. Niet iedereen was direct overtuigd dat er in de energiemix ook kernenergie bij moet. Het is uiteindelijk wel gelukt: er komen twee grote nieuwe centrales en we hebben opgenomen dat de huidige centrale in Borssele langer open blijft. Dat is realistisch en doet recht aan de evenwichtige energiemix.”

De liberalen erkennen dat afgelopen jaren, ook bij VVD-bewindslieden, weinig stappen zijn gezet op het gebied van atoomstroom. „Ik zie dit als kantelpunt”, zegt Erkens. „Er is een breder politiek draagvlak dan in het verleden. Kernenergie is zo’n politiek taboe geweest dat de meeste bestuurders het niet durfden aan te raken. Dat is nu echt anders geworden, ook omdat het in het coalitieakkoord is opgenomen en de jonge generatie toekomst ziet voor kernenergie. Mochten zaken niet van de grond komen, is er ook een parlementaire meerderheid om het alsnog af te dwingen. We moeten hier als Kamer dus ook bovenop blijven zitten.”

In het coalitieakkoord is vijf miljard vrijgemaakt om de bouw ook echt te kunnen faciliteren en aanbestedingen uit te zetten. Hermans: „In deze kabinetsperiode zijn de centrales nog niet klaar, maar je wilt wel dat het proces voor de bouw helemaal in werking is gezet.” Erkens: „De schop moet in elk geval deze regeerperiode nog in de grond.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Ariel »

Dit gebeurd er in Nederland als je een groen groentje de macht geeft over het klimaat.
’Ook Rotterdam en Groningen zorgvuldig afwegen’

Klimaatminister Jetten wil geen haast maken met uitrol kerncentrales

Een Kamermeerderheid schaart zich achter het plan van de VVD om de uitrol van kerncentrales, maar klimaatminister Rob Jetten tempert de verwachtingen. De grootste coalitiepartij wil juist meer spoed en wil dat Borssele nog dit jaar gekozen wordt als voorkeurslocatie. Maar volgens Jetten worden naast Borssele ook Rotterdam en Groningen eerst nog ’zorgvuldig afgewogen’.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans en energiewoordvoerder Silvio Erkens van de VVD spraken afgelopen week al uit dat er meer haast moet worden betracht met betrekking tot CO2-vrije atoomstroom. Naast de VVD zijn ook PVV, CDA, FvD, de Groep van Haga, JA21, Volt, BBB en het lid Gündoğan voorstander van een versnellingsplan, blijkt uit een rondgang.

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal vindt dat het kabinet ’voortvarend aan de slag moet’. „Borssele lijkt ons een geschikte locatie, maar ik vind ook dat daar netjes het gesprek over gevoerd moet worden met de provincie. Want ook de provincie zal terecht voorwaarden stellen.”

Fractievoorzitter Joost Eerdmans van JA21 ziet ruimte voor twee grote centrales en wil haast. „Er is ook groot draagvlak onder de bevolking voor, bleek onderzoek vorig jaar: slechts 11 procent is tegen kernenergie. Twee kerncentrales erbij staat qua elektriciteitsopbrengst gelijk aan 4400 windturbines.”

Caroline van der Plas van BBB is ook ’zeker voor versnelling’. „De eventuele komst van een tweede (en derde) kerncentrale in de provincie wordt breed door de Zeeuwen gedragen, blijkt ook uit onderzoek door bureau Gfk. Zeelanders weten ook niet beter dan dat hun provincie kernenergie produceert.” D66-Kamerlid Raoul Boucke wacht de brief van Jetten af en wil nog niet vooruitlopen op een eventuele keuze voor Borssele. „Ik neem aan dat Jetten daar naar kijkt en ben ook benieuwd hoe Zeeland ernaar kijkt. Belangrijkste is wel dat het zorgvuldig gebeurt.”

’Het hof maken’
Coalitie-Kamerlid Pieter Grinwis (CU) vindt ook dat er meer haast nodig is. „We hebben dit niet voor niets afgesproken in het coalitieakkoord, wetend dat dat het één van de ’allerarmste CO2-technologieën’ is, die bovendien heel weinig grondstof vereist en heel weinig ruimte inneemt. Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar die heb je aan elke energiebron.”

Hij wijst erop dat er in 2023 in Borssele grond bouwrijp is. „Wel belangrijk om dat draagvlak niet te verspelen en in goed overleg met bewoners van Zeeland, gemeente en provincie te gaan en niet vanuit Den Haag nu te verordonneren: Borssele it is. Dus Rob, treedt snel in overleg, maak Borssele het hof en besluit in zo kort mogelijke tijd over de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Borssele.” Ook Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt zegt dat het kabinet ’zeker haast moet maken’.

Klimaatminister Rob Jetten laat weten dat het „tempo voor het plannen van kernenergie zeker is opgehoogd, de afgelopen tijd.” Toch acht hij het nog altijd ’niet reëel’ dat voor het einde van deze kabinetsperiode de schop de grond in gaat. „Daar is een periode van tweeënhalf jaar te kort voor.” Volgens Jetten moet er eerst een ’zorgvuldig proces’ worden opgestart om draagvlak te behouden en om investeerders te verleiden. „Wij willen nu dus tempo maken én zorgvuldig te werk gaan zodat de Kamer een goede keuze kan maken.”

Wanneer die keuze gemaakt moet worden blijft echter nog onduidelijk. Voor de zomer wordt de Kamer wel geïnformeerd „over de verschillende acties die zijn ingezet om uitvoering te geven aan het coalitieakkoord.” Door het ministerie is onder andere een scenariostudie uitgezet, die nog loopt. „Deze bekijkt de mogelijke rol en omvang van kernenergie en biedt richting voor de locatiekeuze. Deze studie wordt naar verwachting voor de zomer afgerond. De Kamer wordt na de zomer geïnformeerd over de resultaten van de scenariostudie en andere verkennende onderzoeken die momenteel worden uitgevoerd, en over de betekenis daarvan voor het vervolgtraject. Hieronder vallen onder andere de vervolgstappen wat betreft locatie- en techniekkeuze.”

De VVD wil dat Jetten nog dit jaar kiest om Borssele aan te wijzen als uitbreidingslocatie, maar volgens Jetten is het daar nu nog te vroeg voor. „De wet staat drie locaties toe: Borssele, Rotterdam en Groningen. Alle drie de locaties worden zorgvuldig afgewogen.” Volgens de minister is overleg over de vergunningverlening met medeoverheden nu ook nog te vroeg. „Er is immers nog geen aanvraag voor de bouw van een kerncentrale. Wel wordt het langer openhouden van de huidige centrale in Borssele nu actief voorbereid.”

Bij de diverse ministeries moet overigens ook gewerkt worden aan een ’uitbreiding van het personeel’ dat de extra kerncentrales moet begeleiden. „Aan deze versterking wordt gewerkt, de eerste mensen zijn aangenomen”, aldus Jetten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Mahalingam »

Grootste Duitse kerncentrale Isar-2 kan langer openblijven

ESSENBACH (ANP/BLOOMBERG) - De grootste Duitse kerncentrale Isar-2 kan zonder problemen langer openblijven om stroomtekorten te helpen voorkomen.
De Isar 2-centrale blijft ook zonder extra ingekocht uranium langer open.


Dat zegt de exploitant van de kerncentrale ten noordoosten van München in de Duitse krant Bild. Duitsland wil alle kerncentrales aan het einde van het jaar gesloten hebben.

Nu als gevolg van de oorlog in Oekraïne de leveringszekerheid van gas onder druk staat, gaan er steeds meer stemmen op om de kerncentrales toch langer open te houden. De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck wil daar niet aan vanwege „technische risico’s.” Zo is er onder andere geen nieuw uranium ingekocht om de kerncentrales mee te laten draaien.

Volgens de uitbater van de Isar-centrale is dat laatste niet nodig om toch langer door te kunnen. Met de huidige nucleaire brandstof zou de centrale tot in volgend jaar stroom kunnen blijven genereren. Het gaat dan om zo’n 2,3 miljard kilowattuur aan stroom. Daardoor zou er minder noodzaak zijn om vervuilende kolencentrales weer aan te zetten.
https://www.telegraaf.nl/financieel/528 ... penblijven
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Mahalingam »

Rob Jetten is verteld dat als de zon niet schijnt en de wind niet waait dat het land dan in de toekomst stil valt. Dat is te verhinderen door die periodes te overbruggen met vlug opstartende aardgascentrales. Maar we MOETEN van het aardgas af dus wat te doen?
Snel kerncentrales bouwen. Maar ja die dingen zijn niet snel hard en zacht te zetten. Die zijn geschikt voor de basislast die nu geleverd wordt door kolencentrales.

Ik schat dat in het verleden, gelet op de tijdsduur tussen conceptie en levering van stroom door een kolencentrale 10 jaar zat.
Minister beslist in najaar over locatie twee nieuwe kerncentrales

Kernenergie Kabinet zet vaart achter de komst van twee nieuwe kerncentrales. Volgend jaar volgen definitieve keuzes over financiering en bouw.


Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) beslist al dit najaar waar de twee voorgenomen kerncentrales in Nederland het best kunnen komen. Dan komt de bewindsman ook met een voorstel op welke manieren de uitbreiding van kernenergie in Nederland gefinancierd kan worden.

In het najaar van 2023, zo schrijft Jetten vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer, kan vervolgens de definitieve behandeling door het parlement volgen. Dan gaat het niet alleen om de locatie, maar ook om de kosten voor de overheid. Verder moet dan duidelijk worden hoe bedrijven de kans krijgen om voor de bouw in aanmerking te komen.

Dat Jetten al dit jaar een zogeheten voorkeurslocatie wil bepalen geeft aan dat hij geen onduidelijkheid wil laten bestaan over het voornemen van het kabinet om van één (Borssele) naar drie kerncentrales te gaan. De nieuwe centrales zullen zeker niet voor 2030 operationeel zijn, maar met name de coalitiepartijen VVD en CDA willen zoveel mogelijk haast maken met de nucleaire uitbreiding. In het coalitieakkoord werden de bouwplannen aangekondigd en ook was al duidelijk dat het kabinet 5 miljard euro heeft gereserveerd voor de eerste voorbereidingen.

Jetten stelt in zijn brief dat de nieuwe kerncentrales voor een vorm van regelbare energie kunnen zorgen „voor als de zon niet schijnt en de wind niet waait”. Verder heeft kernenergie als voordeel dat „het ruimtebeslag beperkt is” en dat het ingezet kan worden voor de productie van waterstof.

Ook zet Jetten in de brief uiteen wat er allemaal nodig is om de enige kerncentrale van Nederland, Borssele, langer dan gepland open te houden. Bedoeling is dat de centrale, in 1973 gebouwd, tot 2033 open blijft, terwijl die in 2023 aanvankelijk dicht zou gaan. Zo moet de Kernenergiewet worden gewijzigd en komt er een Milieueffectrapportage.

Belangrijk voor de locatie van de nieuwe centrales is volgens Jetten onder meer de aanwezigheid van koelwater, bereikbaarheid voor de hulpdiensten, de aanwezigheid van mogelijke afnemers en „het maatschappelijk draagvlak”.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/01/mi ... s-a4135340
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Ariel »

In het jaar 2028. Kan het niet wat sneller?
Kabinet maakt bekend: in dit jaar worden twee nieuwe kerncentrales gebouwd

Het jaar 2028 moet de start inluiden van de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Zeven jaar later zullen ze dan hun eerste stabiele klimaatneutrale stroom aan huishoudens kunnen leveren. Dat is de inzet van het kabinet. Vrijdag heeft ze in de ministerraad besloten om de plaatsing van twee grote moderne kerncentrales voor te bereiden.

De voorkeurslocatie voor de twee nieuwe centrales is Borssele, direct naast de huidige en veel kleinere kerncentrale. Maar ook de Maasvlakte zal als optie in alle onderzoeken en afwegingen worden meegenomen, zo staat in de brief die D66-minister Rob Jetten van EZK naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet kiest voor twee grote centrales met een capaciteit van tussen de 1000 en 1600 MW per stuk. Als type kiest de regering de zogenaamde ’derde generatie plus’. Dat betreft de meest moderne en veilige centrales die tot nu toe zijn ontworpen, gebouwd en in werking gezet. De centrales kunnen bij oplevering samen in ruim 10% van de nationale stroomvraag voorzien.

Komend jaar wordt gebruikt voor technische haalbaarheidsstudies en gesprekken met mogelijke leveranciers van de kerncentrales. Die komen uit Europa, de VS, Korea of Japan, waarbij China en Rusland weliswaar de technologie bezitten, maar geen waarschijnlijke partner zijn voor het project. Financieel zal ook de overheid moeten participeren.

Met de toevoeging van meer kernenergie komt het doel dichterbij om in 2040 geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. Tot nu toe wordt nog kolen, gas en biomassa verbrand voor stroom en warmte. Grote windparken op zee, zonnevelden en wind op land kunnen dat deels overnemen, maar dat zijn geen stabiele bronnen zoals kernenergie.

„Kernenergie kan een belangrijke bijdrage leveren aan een betrouwbare en CO2-vrije energievoorziening”, zegt Jetten. „Lokaal draagvlak en randvoorwaarden voor de komst van nieuwe kerncentrales zijn cruciaal bij de keuzes die we daarbij maken. Ik vind het daarom belangrijk om de omgeving van de mogelijke locaties bij alle toekomstige stappen te blijven betrekken.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Kernenergie

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
vr dec 09, 2022 3:26 pm
In het jaar 2028. Kan het niet wat sneller?
En: kan het niet wat méér? Twee kerncentrales is een druppel op een gloeiende plaat.
Op basis van de voorlopige inzichten zullen deze rond 2035 afgerond zijn en elk een vermogen van 1000 tot 1650 megawatt hebben. Daarmee zouden de twee reactoren in 9 tot 13 procent van de elektriciteitsproductie voorzien in 2035.
Let wel: het gaat hier alleen om de elektriciteitsproductie, niet over de totale energievoorziening. Voor alle elektriciteit heb je 20 centrales nodig, voor de rest nog eens 100.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Mahalingam »

Nu kunnen kerncentrales alleen maar voorzien in de basislast want ze kunnen niet snel bijregelen (gaat uren duren). Dus hun totale bijdrage heeft een bovengrens. Alles daarboven komt uit aardgascentales en als het een beetje meezit een beetje uit wind en als het overdag is ook een beetje uit zonnepanelen.
Buiten deze beperking: op jaarbasis is in Frankrijk de verbruikte electrische energie voor 70 % opgewekt met kernkracht.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Kernenergie

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
za dec 10, 2022 7:46 pm
Nu kunnen kerncentrales alleen maar voorzien in de basislast want ze kunnen niet snel bijregelen (gaat uren duren).
Dat zal wel, maar dat ligt anders met gesmoltenzoutcentrales. Die 20 lichtwatercentrales staan er nog lang niet, tegen de tijd dat ze er wel staan hoop ik dat we een stap verder zijn.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Ariel »

’Kerncentrales taak voor Rijk en niet voor vrije markt’

Niet de vrije markt, maar de Nederlandse Staat moet verantwoordelijk worden voor de bouw en exploitatie van de twee grote nieuwe kerncentrales die in 2028 in het Zeeuwse Borssele gebouwd worden. Daarvoor pleiten coalitiepartijen VVD en CDA.

De partijen willen dat het Rijk een eigen staatsbedrijf opricht om ons land de komende decennia van veel CO2-vrije stroom te voorzien.

Het nieuwe staatsbedrijf kan volgens Kamerleden Erkens (VVD) en Bontenbal (CDA) de komende tijd al op zoek naar private investeerders, zoals pensioenfondsen en andere partijen met kennis van de energiesector. Volgens de Kamerleden blijven de kosten van de kerncentrales daarmee zo laag mogelijk.

Een grote rol van de Staat biedt volgens de Kamerleden meer investeringszekerheid. „Daardoor kan er sneller begonnen worden met bouwen en kunnen de kosten onder controle worden gehouden”, zegt Kamerlid Erkens (VVD). De Staat moet daarom nu positie kiezen en verantwoordelijk worden voor de bouw en exploitatie van de nucleaire stroomopwekkers, vindt ook Kamerlid Bontenbal (CDA).

Investeringen
Dat betekent volgens de Kamerleden dat huishoudens en bedrijven op termijn kunnen profiteren van lagere elektriciteitskosten. „De bouw van nieuwe kerncentrales vraagt om forse investeringen en de centrales kennen een lange levensduur, namelijk zestig tot tachtig jaar. Stabiel overheidsbeleid is daarom cruciaal aangezien instabiel overheidsbeleid kan leiden tot forse kostenoverschrijdingen”, zegt Erkens tegen De Telegraaf. Energiedeskundige Bontenbal: „Tot wel zestig procent van de kosten wordt gemaakt tijdens de bouw, waarbij de financieringskosten een groot onderdeel zijn. Door actieve overheidsdeelname kunnen deze fors worden gedrukt.”

Een ander voordeel van financiële deelname is volgens de Kamerleden een kleiner risico op vertraging. „Overheidsparticipatie zorgt er immers voor dat alle deelnemende partijen gebaat zijn bij minimale doorlooptijden en het snel oppakken van eventuele knelpunten van wet- en regelgeving.”

De Kamerleden willen dat de Staat te allen tijde meerderheidsaandeelhouder blijft, maar tegelijkertijd wel andere investeerders lokt, zoals ook in Frankrijk en Polen gebeurt. Voor de oprichting van het staatsbedrijf zal ook geld nodig zijn. Dat geld moet in eerste instantie uit de pot van 5 miljard worden gehaald die in het coalitieakkoord al gereserveerd is voor kernenergie.

Industrie vergroenen
„Daarmee laten we zien: Nederland gaat weer investeren in kerncentrales. Deze leveren ons veel schone elektriciteit op, waarmee we ook de industrie kunnen vergroenen en we een betrouwbare energievoorziening behouden”, staat in hun gezamenlijke visie. Volgens de Kamerleden is vooral na het uitbreken van de energiecrisis de discussie over het zelf voorzien in betaalbare energie de grootste prioriteit geworden. „Met de bouw van nieuwe kerncentrales kunnen we deze zaken combineren: grootschalige opwekking van schone, klimaatneutrale elektriciteit op eigen bodem in publieke handen.”

De partijen nemen hiermee een voorschot op de klimaatdoelen van 2050. De bouw van de twee nieuwe centrales zal immers nog jaren duren.

Maandag wordt in Den Haag al wel een ’pijnpakket’ aan nieuwe klimaatmaatregelen verwacht om de groene doelen voor 2030 te halen. Volgens Haagse ingewijden varieert dit van het ophogen van accijns tot sluiting van kolencentrales en verder beprijzen van uitstoot. Daarmee worden de Haagse geesten rijp gemaakt voor extra maatregelen om de groene doelen ook op korte termijn te halen. Het kabinet en de coalitie moeten hierover uiteindelijk volgens ingewijden ’pijnlijke keuzes’ maken. Welke maatregelen uit het pakket overgenomen worden, daarover zal komende maanden veel worden gesteggeld, is de verwachting.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Ariel »

Nederland sluit zich aan bij landen die pleiten voor grotere rol kernenergie in klimaataanpak

Nederland heeft zich tijdens de EU-top in Brussel in het kamp geschaard van landen die een grotere rol zien voor kernenergie in de klimaataanpak. Maar voorlopig is een doorbraak op dit dossier nog lang niet in zicht.

Vooral Frankrijk drukt in alle Europese vergadercircuits op een grotere rol voor nucleaire energie. Ook op de EU-top in Brussel kwam het onderwerp ter sprake. „Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft gezegd dat we ons niet op voorhand verzetten om kernenergie een grotere rol te geven in de energiemix en bij het oplossen van het klimaatprobleem”, zegt premier Mark Rutte na afloop van de eerste vergaderdag. „Uiteraard is daar grote verdeeldheid over. Landen als Luxemburg en Oostenrijk zijn daar fel op tegen. Het is dus niet zomaar geregeld in Europa.”

De EU-leiders zijn het tijdens een discussie over energie en concurrentiekracht dan ook niet eens geworden over een serieuze Europese lijn op kernenergie. De Europese klimaatpaus Frans Timmermans heeft tot nu toe nog helemaal geen enthousiasme getoond om zelf met voorstellen te komen.

Waterstof
Frankrijk voert nu vooral een lobby als het gaat om de rol van kernenergie bij de productie van waterstof. Dit heet nu nog ‘roze waterstof’, maar Parijs wil graag dat de EU het gaat kwalificeren als ‘groene waterstof’. Dat mag nu formeel alleen als bij de productie elektriciteit wordt gebruikt die is opgewekt met windturbines en zonnepanelen.

Nederland ziet zo’n ‘groen label’ voor nucleair bij waterstof alleen zitten als de elektriciteit is opgewekt met de nieuwste generatie kernreactoren. Rutte: „We moeten oppassen dat een land als Frankrijk een concurrentieel groot voordeel kan hebben vanwege een grote kernenergiesector. Daar moeten we niet naïef over zijn.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Kernenergie

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
ma mar 13, 2023 11:32 am
De bouw van de twee nieuwe centrales zal immers nog jaren duren.
Ik vind dat getreuzel ergerlijk, om niet te zeggen verdacht. Volgens een publicatie van de Rijksoverheid moeten die nieuwe centrales 24 TWh gaan leveren, wat neer zou komen op "9 tot 13% van het totale energieaanbod in 2035". Ik weet niet of ze daarmee alleen elektriciteitsopwekking of echt de totale energievoorziening bedoelen, maar het is hoe dan ook een druppel op de gloeiende plaat.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Ariel »

Duitsland zet kerncentrales uit: ’Nederland zit met probleem’

Duitsland sluit komende zaterdag zijn laatste kerncentrales. Meer vervuilende kolen- en gascentrales moeten de capaciteit van ’Atomkraft’ opvangen. Wat betekent die extra uitstoot van broeikasgassen voor buren als Nederland? En gaan wij meer schaarse stroom aan Duitsland leveren?

Vanwaar dit besluit?
De kerncentrales leveren in totaal wel steeds minder stroom. Dertien jaar geleden telde de Bondsrepubliek zeventien kernreactoren. Ze waren goed voor een kwart van de Duitse elektriciteitsbehoefte. In 2000 bereikte de regering van de Groenen met SPD-voorman Gerhard Schröder, later bestuurder bij de Russische gasleverancier Gazprom, met alle energiebedrijven een principe-akkoord om alle Duitse kerncentrales te gaan sluiten.

In 2011 werd definitief tot de Atomausstieg besloten. Dat besluit is ondanks de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne niet gewijzigd, wel is sluiting vertraagd. Binnen de Duitse coalitie was er grote strijd. In oktober vorig jaar hield bondskanselier Scholz kemphanen van ministers Robert Habeck (Groenen) en Christian Lindner (FDP) nauwelijks in bedwang. Het compromis is dat de centrales in Beieren, Baden-Württemberg en Nedersaksen, aan de Nederlandse grens, tot 15 april als reserve open mochten blijven.

Dat punt is nu bereikt. In Duitsland is een einde gekomen aan het atoomtijdperk in de grootste economie van Europa. Duitsland wordt geacht nu zijn kolencentrales op te poken, meer vloeibaar gemaakt gas (lng) te importeren en zijn zon- en windenergie uit te breiden om een energietekort te voorkomen.

Om hoeveel energie gaat het?
De laatste centrales hadden een capaciteit van 4 gigawatt. Ter vergelijking: Borssele levert in Zeeland 540 megawatt. Dat geldt als een kleine centrale. Ongeveer gaat het om een vijfde van wat wij in Nederland aan stroom verbruiken. „Voor het grote Duitsland is de sluiting van deze capaciteit aan kernenergie wel te overzien”, stelt een kernfysicus. Het Duitse ministerie van Economische Zaken ziet de bui hangen: het verlangt van bedrijven concrete plannen voor hoe zij stroomverbruik gaan verminderen.

De hoeveelheid geproduceerde kernenergie mag relatief beperkt zijn, zeker afgezet tegen de Franse productie, maar ze is altijd heel betrouwbaar gebleken. „Die stabiliteit zullen wind- en zonenergie op korte termijn nooit kunnen bieden”, zegt Jacques de Jong van de stichting Energietransitie & Kernenergie, toenmalig hoofd kernenergie bij het ministerie van Economische Zaken.

Raar, in Nederland bouwen we juist kerncentrales?
Ja, in Europa ontbreekt eensgezindheid over kernenergie. België houdt voorlopig vast aan kernenergie. Frankrijk is de grootste leverancier op het continent. Althans op papier; dinsdag boden alle Franse kernenergiecentrales maar 59% capaciteit. Om de haverklap gaan ze in onderhoud. Vele zijn verouderd. In Nederland heeft de coalitie besloten twee kerncentrales te bouwen, en de bestaande te vergroten. Kernenergie levert altijd stabiel stroom, aldus het kabinet, waarmee grote en kleine kerncentrales een ’significante rol’ kunnen spelen in de zekerheid dat we stroom hebben en centrales ons warm houden. De capaciteit van de nieuwe ’kleinere’ SMR-centrales hebben bijna de omvang van de bestaande productie die Borssele kan leveren.

Is dit voldoende?
Voorlopig niet. „Ik maak me grote zorgen”, zegt emeritus hoogleraar Wim Turkenburg aan de Universiteit van Utrecht. „In Duitsland betekent het dat er meer gasgestookte energiecentrales bij komen. Daar is de laatste jaren al in geïnvesteerd. Kolencentrales breiden er uit. De uitstoot daarvan zal deels worden afgevangen en ondergronds worden opgeborgen. Duitsland zal installaties voor zon- en windenergie uitbouwen. Maar ook als die hoeveelheid toeneemt, is er onvoldoende beschikbaar om het land verlicht en verwarmd te houden, stelt hij. „En omdat Nederland met Duitsland in een gezamenlijk energiesysteem zit, betekent het dat we elkaar helpen als er tekorten ontstaan.”

Wat betekent dit voor Nederland?
Nederland krijgt allereerst last van meer uitstoot van bruinkolencentrales in Duitsland, het meeste in de grensgebieden. De bruinkooluitstoot is gevreesd, reizigers in het Ruhrgebied ervaren dat dagelijks. Het zal volgens milieuorganisaties voor een verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen in Nederland betekenen.

Nederland liep lang achter, maar heeft volgens lector energietransitie Martien Visser (Hanzehogeschool Groningen) een ’veel klimaatvriendelijker’ mix van aanbod van stroom dan Duitsland.

Opmerkelijk genoeg profiteert Nederland ook van de sluiting van kerncentrales: Amsterdam is de grootste importhaven van steenkool in Noord-Europa. Vanuit de haven gaan de kolen onder andere over de rivieren en met goederentreinen naar het achterland, allereerst Duitsland.

Ook in Nederland kunnen energiecentrales sinds vorig jaar extra kolen verstoken, nadat het kabinet eerder tot sluiting van de centrales had besloten.

"We krijgen een koekje van eigen deeg"
Maar onder de streep zal Duitsland een beroep op Nederland kunnen doen om stroom te leveren. Op termijn krijgt Duitsland stroom opgewekt door onze kerncentrales. Gasunie en TenneT - beheerder van het hoofdstroomnet - hebben een netwerk dat tot in heel noordelijk Duitsland reikt. Nederland bezit steeds minder bruikbaar gas: het bouwt dit jaar het Groningse gasveld af. Tegelijkertijd neemt de vraag naar stroom niet af maar toe.

Concreet betekent het dat de stroom die Nederland verbruikt vooral van gas- en kolencentrales moet gaan komen. En voor nog een klein deel van stroom uit zon- en windparken. Het besluit van Duitsland om 4 gigawatt aan capaciteit aan kernenergie af te sluiten, verhoogt de druk op de prijs van energie. Dat betekent dat in een enkele energiemarkt de Europese prijzen gaan stijgen.

„We krijgen nu een koekje van eigen deeg”, zegt Matthijs Beckers, kernenergie-expert. „Jarenlang heeft Nederland het besluit over kernenergie voor zich uitgeschoven. Nu stopt Duitsland en heeft Nederland op een gedeelde stroommarkt een probleem. Want Duitsland is vooral importeur van stroom.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Mahalingam »

Finland neemt grootste kernreactor in gebruik

Finlands nieuwste kernreactor heeft zondag voor het eerst stroom geleverd. Olkiluoto-3 werd daarmee met een vertraging van veertien jaar in gebruik genomen. Met een capaciteit van 1600 megawatt is de reactor de grootste in Europa en de reactor moet het wegvallen van stroom uit Rusland opvangen.

Ondanks de toenemende interesse in kernenergie in veel landen als gevolg van de energiecrisis is het moment waarop de nieuwe Finse reactor begint met commerciële stroomwinning opmerkelijk te noemen. Die komt namelijk in het zelfde weekeinde waarin Duitsland zijn laatste drie kernreactors uitzette.

Duitsland gaat daarmee tegen de trend in. De beslissing voor de kernuitstap in Duitsland was al genomen in de nasleep van de kernramp in het Japanse Fukushima meer dan tien jaar geleden. De Russische inval in Oekraïne en de gascrisis zorgden voor enkele maanden uitstel voor de kerncentrales, maar niet voor afstel.

De bouw van de Olkiluoto-3 reactor begon al in 2005 en de reactor moest vier jaar later draaien. Geschillen tussen de bouwer en de uitbater van de kerncentrale en enorme kostenoverschrijdingen zorgden voor veel vertragingen. Finland had eerder ook al toestemming gegeven voor een vierde reactor op het eiland Olkiluoto in de Oostzee.

Door alle vertragingen met Olkiluoto-3 besloot de uitbater daar geen bouwvergunning voor aan te vragen om zich volledig op de derde reactor te kunnen richten.

De drie kernreactoren op Olkiluoto kunnen gezamenlijk haast een derde van alle in Finland benodigde elektriciteit leveren. Finland zet meer in op kerncentrales omdat het minder mogelijkheid heeft om stroom op te wekken met waterkrachtcentrales dan buurlanden als Noorwegen en Zweden.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~b8de23fd/

Ik vraag mij wel af waar die brandstofstaven met uranium vandaan komen. Waarschijnlijk Rusland want dat is de enige die al decennia lang de wereld daarvan voorziet, ook de USA !
(de uraniummijnen in de USA zijn al heel lang gesloten. )
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Ariel »

Neem klimaat serieus, bouw kerncentrales

RONALD PLASTERK

Ik ben geboren op Scheveningen, en opgegroeid in de stad achter de duinen. Voor ons was de Noordzee altijd aanwezig. Het is het enige oorspronkelijke natuurgebied van ons land, de rest is aangelegd parkenlandschap.

De Noordzee is een bron van scharrelvlees: vissen die hun hele leven vrolijk en vrij hebben rondgezwommen en een dag na de vangst vers bij de visboer liggen. Ze is ook een bron van strandrecreatie, en inspiratiebron voor de oud-Hollandse meesters, die de ongerepte horizonten schilderden.

Het gemak waarmee sommigen van onze Noordzee een industrieterrein willen maken vol reusachtige windturbines, is schokkend. Juist mensen die zich graag als ’groen’ voordoen, lijken er geen moeite mee te hebben alle horizonten te vervuilen. Over tien jaar zijn de gevaarten oud roest, en mag de burger opdraaien voor het opruimen. De machines produceren maar een deel van de tijd energie.

Het kabelnetwerk voor vervoer over grotere afstanden is een probleem. Grote zeezoogdieren zoals walvissen hebben er aantoonbaar last van, en de wieken hakselen de hele dag vogels. Het is onbegrijpelijk dat Milieudefensie en Natuurmonumenten geen stampij maken. Maar die staan aan de kant van de antikernenergielobby, zij aan zij met Shell en andere fossiele bedrijven die belang hebben bij de status quo.

Er is gelukkig ook goed nieuws. In de afgelopen jaren zijn we vanuit Brussel bestookt met verhalen dat biomassa ’duurzaam’ zou zijn. Het ging, werd gezegd, om twijgen die van bomen waren gevallen. Bovendien groeiden bomen snel aan, en je kon voorkomen dat hele bossen industrieel worden verbrand door stickertjes (certificeren), waarmee we bijhouden waar die bomen vandaan komen.

Opzichtige onzin
Voor wie twijfelde aan deze opzichtige onzin, werd het door een Brusselse topambtenaar eindeloos uitgelegd, alsof de mensen gek zijn. Biomassa vormde 60 procent van de duurzame energie, en – zo was de redenering – die kunnen we niet missen als we de CO2-doelen willen halen. Dat er bij het verbranden van bomen meer CO2 vrijkomt dan bij fossiel, daarvoor hadden ze ook een oplossing: we spreken af dat we die CO2 gewoon niet meetellen! Probleem weggedefinieerd.

In Nederland heeft voormalig GL-politica Fenna Swart erg haar best gedaan om de waarheid boven tafel te krijgen, en het is haar gelukt. In het conceptverkiezingsprogramma heeft de PvdA op het punt van biomassa een reuzendraai gemaakt. Het verkiezingsprogramma van PvdA/GL stelt nu: ’Bestaande biomassacentrales faseren we uit en er komen geen nieuwe meer bij. We stoppen met subsidies voor biomassa voor gebruik in kolencentrales, zodat er geen bijstook van biomassa meer mogelijk is.’

Tevreden
Niets meer over bomen die weer aangroeien, geen gecertificeerde bossen meer, laat staan de toegejuichte subsidie voor biomassa die duurzaam zou zijn. Het is een enorme draai, maar de goede kant op, dus we zijn tevreden.

Nu nog de kernenergie. De mensen die twintig jaar geleden de bouw tegenhielden omdat die twintig jaar zou duren, zeggen nu wéér dat het bouwen twintig jaar zal duren. Dat is ten eerste niet waar, zoals Henri Bontenbal van het CDA, die er wél verstand van heeft, helder heeft toegelicht. Je zult bovendien zien dat diezelfde mensen die het nu bezwaarlijk noemen dat het lang duurt om kerncentrales te bouwen, straks vooraan staan om te procederen en te vertragen.

Er wordt ook gezegd dat kerncentrales duur zijn. Dezelfde mensen die met betraande ogen smeken om een herdenkingsdag voor de ’klimaatdoden’, die schmieren dat de mensheid als soort vergaat, die met een snik in de stem stellen dat de natuur op omvallen staat, veranderen op slag in enorme boekhouders als er een technische oplossing voorligt. Dan is het opeens te duur.

Er zijn talloze rapporten (zie bijvoorbeeld rijksoverheid.nl 7-9-2022) die voorrekenen dat we zonder kernenergie niet naar een CO2-neutrale energievoorziening kunnen komen. Om die reden zijn in Finland de Groenen nu vóór kernenergie.

Het is te hopen dat de combinatie PvdA/GL afstand zal nemen van de strijd tegen kernenergie, en over dit onderwerp met hetzelfde gemak een reuzendraai gaat maken als over biomassa. Laten we daarom maar niemand doorzagen over de pijnlijke vraag waarom ze de draai over biomassa hebben gemaakt, en laten we afspreken dat, als ze zo verstandig zijn om de hoognodige draai over kernenergie ook te maken, we niet zullen vragen waarom ze die niet dertig jaar eerder hebben gemaakt.

Oplossing
Het enige bezwaar dat je tegen kernenergie kunt hebben, is dat het wél een oplossing is. Er zijn bij GL mensen die hopen dat er geen technische oplossing komt, want dan kunnen ze pleiten voor degrowth, verarmen (ze bedoelen vooral verarmen door andere mensen dan zijzelf). Die mensen denken: als door kernenergie het klimaatprobleem technisch wordt opgelost, is het hele klimaatprobleem voor niets geweest! Dat vinden ze jammer. Voor de klassieke vooruitgangsdenkers – en laten we hopen dat die in de PvdA nog te vinden zijn – is het een simpele keuze: je neemt het klimaat serieus en gaat kerncentrales bouwen, of je neemt het niet serieus.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Mahalingam »

Groot was de verbazing , gevolgd door ontsteltenis toen bleek dat China met eigen middelen erin geslaagd is om chips te maken voor mobieltjes die niet onder doen voor het Westerse spul. En dat met apparatuur die dat niet zou kunnen volgens USA deskundigen.

Welk land in de wereld kan kerncentrales bouwen? Rusland levert die kant en klaar.
En nu gaat China ook kerncentrales bouwen zonder buitenlandse onderdelen.
World's 1st 4th-generation nuclear power plant goes into commercial operation in China

BEIJING -- The world's first fourth-generation nuclear power plant, China's Shidaowan high temperature gas-cooled reactor (HTGR) nuclear power plant, has officially gone into commercial operation, according to the National Energy Administration and China Huaneng Group Wednesday.

The project, located in Shandong province and with China owning fully independent intellectual property rights, is jointly developed by China Huaneng Group, Tsinghua University and China National Nuclear Corporation.

HTGR is an advanced type of reactor that features fourth-generation nuclear power technology, and a key development direction of nuclear power, said Zhang Zuoyi, chief designer of the major program of HTGR nuclear power station and dean of the nuclear energy and new energy technology institute of Tsinghua University.

With "safety" as a key characteristic, the reactor can maintain a safe state and steer away from a meltdown or leak of radioactive materials. This capability is maintained even in the event of a complete loss of cooling capacity, without any intervention actions, Zhang added.

More than 500 companies majoring in design and development, engineering construction, equipment manufacturing, production and operation participated in the project. The localization rate of the equipment of the nuclear power plant reached more than 90 percent, said Zhang Yanxu, a person in charge of the project.

The commercial operation of the nuclear power plant is of great significance in promoting the safety, as well as the scientific, technological and innovation capabilities of China's nuclear power development, he noted.

Construction of Shidaowan HTGR nuclear power plant started in December 2012, and generated power for the first time in December 2021.
https://www.chinadaily.com.cn/a/202312/ ... f1c17.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2485
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Pizzaman »

Mahalingam schreef:
do dec 14, 2023 5:42 pm
Groot was de verbazing , gevolgd door ontsteltenis toen bleek dat China met eigen middelen erin geslaagd is om chips te maken voor mobieltjes die niet onder doen voor het Westerse spul. En dat met apparatuur die dat niet zou kunnen volgens USA deskundigen.

Welk land in de wereld kan kerncentrales bouwen? Rusland levert die kant en klaar.
En nu gaat China ook kerncentrales bouwen zonder buitenlandse onderdelen.
Binnenkort verkrijgbaar op Ali Baba of Amazon en voor een paar centen bij je thuisbezorgd. :greeting2:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Mahalingam »

Wij gaan ook kernenergiecentralet (laten) bouwen.
Maar dat spul zal generatie 3+ zijn en niet zoals in China 4+.
Ik heb al de vraag opgeworpen: hebben we wel de mensen en de productiecapaciteit om dat te bouwen?
Nederland vraagt drie bedrijven om plan voor kerncentrale

Drie bedrijven gaan uitzoeken of zij in Nederland een kerncentrale kunnen bouwen. Dat maakte het ministerie van economische zaken en klimaat deze week bekend.

De Nederlandse overheid wil twee nieuwe kernreactoren laten bouwen. Minister Rob Jetten van economische zaken en klimaat (EZK) zette deze week een nieuwe stap in dat proces. Drie fabrikanten mogen onderzoek gaan doen naar de ‘technische haalbaarheid’.

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) was deze week de eerste die de overeenkomst voor zo’n onderzoek tekende. Op hoofdlijnen moet KHNP aantonen dat het eigen model kerncentrale aan de Nederlandse eisen voldoet, dat het bestand is tegen de grootste veiligheidsrisico’s – zoals overstroming – en dat het ruimtelijk ‘ingepast’ kan worden op het EPZ-terrein in Zeeland, waar ook de kerncentrale van Borssele staat.

De andere bedrijven die mogen meedoen zijn het Franse Électricité de France (EDF) en het Amerikaanse Westinghouse. De drie bedrijven kwamen in 2021 als meest kansrijk uit een marktonderzoek van KPMG.

De drie bedrijven hebben recent moderne kerncentrales gebouwd. Dat betekent dat Nederland kan kiezen voor bestaande technologie. Daardoor zouden de bouwkosten lager uitvallen en kan de bouw relatief snel. Het gaat om ‘generatie 3+’-reactoren waarin de lessen van ‘Fukushima’, de Japanse kernramp uit 2011, zijn verwerkt.

Kant en klaar, of niet?

In de basis is het ontwerp helemaal gereed. KHNP heeft bijvoorbeeld de ‘APR 1400’ in de aanbieding, een type kerncentrale waarvan het bedrijf er recent vier heeft gebouwd in de Verenigde Arabische Emiraten. EDF bouwde recent centrales van het type ‘EPR’ in Finland en China en bouwt ze ook in Frankrijk en Engeland. Westinghouse bouwde twee ‘AP 1000'-centrales in de VS.

Toch zullen de fabrikanten vermoedelijk de nodige aanpassingen moeten doen, zegt emeritus hoogleraar kernenergie Wim Turkenburg. De technische eisen verschillen vaak van land tot land. Nederland heeft bijvoorbeeld veel capaciteit om zon- en windenergie op te wekken. Als dat gebeurt moet de kerncentrale tijdelijk minder hard draaien, of zelfs even uit. “Kan de techniek dat aan?”, vraagt Turkenburg. Ook moet de centrale bestand zijn tegen terroristisch geweld en daarnaast snel en voortvarend gebouwd kunnen worden.

Het ministerie van EZK zet erop in dat de eerste kerncentrale omstreeks 2035 operationeel is, de tweede uiterlijk in 2040. Maar of dat lukt is nog maar zeer de vraag. Al was het maar omdat Nederland niet het enige land is dat zijn zinnen op kernenergie heeft gezet.

In Oost-Europa is veel interesse in kernenergie. Zo praat Polen bijvoorbeeld ook met de genoemde drie bedrijven, zegt Turkenburg. Frankrijk wil op korte termijn nog zeker zes nieuwe kerncentrales bouwen. En het Verenigd Koninkrijk twee. Voor die bouwprojecten is veel specialistisch personeel nodig – en nu al hebben bedrijven moeite die mensen te vinden. Ook in Nederland is een personeelstekort.

Nederlandse overheid moet ook aan bak

De drie bedrijven hebben ruim zes maanden om hun haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Het ministerie van EZK zal hun inbreng gebruiken voor de uiteindelijke aanbestedingsprocedure die daarna van start zou moeten gaan. KHNP zou daaraan sowieso mee willen doen, meldt de Koreaanse pers.

Aan haar kant moet de Nederlandse overheid ook nog veel vragen beantwoorden. Over het geld bijvoorbeeld: nu is 5 miljard euro gereserveerd voor twee reactoren, wat te weinig is. De Britse centrales kostten ruim 37 miljard euro, zegt Turkenburg.

De overheid moet ook goed nadenken over de rol die ze wil spelen, want marktpartijen willen zo min mogelijk risico’s. Dus: moet Nederland bijvoorbeeld prijsgaranties bieden, of aandeelhouder worden? En wie wordt de eigenaar van de kerncentrale? Allemaal ingewikkelde vragen voor een nieuw kabinet.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~bd6cd168/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2485
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Pizzaman »

Mahalingam schreef:
za dec 16, 2023 7:46 pm
Wij gaan ook kernenergiecentralet (laten) bouwen.
Maar dat spul zal generatie 3+ zijn en niet zoals in China 4+.
Ik heb al de vraag opgeworpen: hebben we wel de mensen en de productiecapaciteit om dat te bouwen?
Zeg nou niks, anders gaat de VVD weer meteen op zoek naar nog meer import. icon_shh.gif
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Mahalingam »

Als ik dit lees vraag ik mij af of we ooit nog wel die kernenergie krijgen. Misschien als burgerinspraak aan de kant wordt gezet net zoals de facto met de windmolens?
Nieuwe kerncentrales in Zeeland? Prima, zegt Borsele, maar dan wel op deze 39 voorwaarden

De Zeeuwse gemeente Borsele wil de wens van het Rijk om twee nieuwe kerncentrales in Zeeland te bouwen best overwegen. Maar voor wat hoort wat: het eisenpakket van de gemeente bevat tientallen punten.


De Zeeuwen zijn kernenergie gewend, dus die vinden nieuwe nucleaire reactoren bij Borsele vast prima. Die op zich niet zo vreemde gedachtegang wordt door de gemeente Borsele volledig onderuitgehaald, met een pakket van 39 voorwaarden, eisen en wensen waar het Rijk aan moet voldoen, voordat de gemeente instemt met de bouw van twee nieuwe kerncentrales.

Een greep uit de prioriteitenlijst: geen grote stroommasten door het landschap, geen koeltoren, geen lozing van afvalwater in de Westerschelde. Maar wel: ruime financiële compensatie, lokaal economisch profijt, helderheid over nucleair afval. Ook zondagsrust tijdens de bouwactiviteiten staat op de lijst.

De voorwaarden werden bedacht door een groep van honderd bewoners, plus vijftien lokale experts. Als burgerforum stelden zij de wensen en eisen vast. De gemeenteraad nam de 39 punten onverkort over. Dit voorjaar krijgt het kabinet de ‘kaders en verwachtingen’ officieel overhandigd. De voorwaarden laten zich, net als een vergelijkbaar wensenpakket dat de provincie eerder opstelde, lezen als vroegtijdige inzet voor een onderhandelingsspel met het Rijk.

Onderste uit de kan

“Borsele legt wel erg veel eisen neer”, vindt emeritus hoogleraar kernenergie Wim Turkenburg. “Men wil het onderste uit de kan.” Hij juicht het toe dat een burgerforum betrokken is, om mee te praten over voorwaarden aan nieuwe kerncentrales. “Dat is behoorlijk uniek.” Maar inhoudelijk oogt de wensenlijst onhaalbaar, denkt Turkenburg.

De kans dat een nieuwe kerncentrale warm afvalwater direct zal lozen in de Noordzee, in plaats van in de Westerschelde, acht Turkenburg ook gering. “Dan moet je dus een gigantische pijpleiding langs Vlissingen naar zee aanleggen.”

Het afvalwater in de Westerschelde pompen, waarna het richting zee stroomt, lijkt hem logischer. Ook betwijfelt hij of het haalbaar is dat er geen hoogspanningsmasten verschijnen in de weilanden richting Bergen op Zoom. Stroomnetbeheerder Tennet kan hoogspanningskabels in theorie onder de grond leggen, maar dit geldt nog als experimenteel en duur.

Demissionair minister Jetten (klimaat) zei eerder al daar niet veel voor te voelen. Ook dekte hij zich vast in, door te zeggen dat hij Zeeuwse voorwaarden ‘uiterst serieus’ zal nemen, maar niet kan beloven dat het Rijk ze ook overneemt.

Geen enorme toren

Een eis die mogelijk relatief makkelijk in te willigen is, zegt Turkenburg, is de wens dat een nieuwe kerncentrale verschijnt zonder enorme toren met koelwater erbij. Zeewater aanzuigen om de installaties te koelen is mogelijk, zo zagen deelnemers aan de Borselse inspraakgroep ook tijdens een bezoekje aan de nieuwe Engelse kernreactor Hinkley Point.

Een snel besluit over de eindberging van nucleair afval, zoals Borsele graag wil, lijkt hoog ingezet. Daar hoeft pas in het jaar 2100 over besloten te worden, staat nu nog in de wet.

Hoe haalbaar ruime financiële compensatie aan Zeeland is, moet blijken. “Een lage stroomprijs voor de Zeeuwen, daar is natuurlijk wat voor te zeggen”, vindt Turkenburg. Of de uitbater ook miljoenen moet gaan uitkeren aan de regio, daar heeft hij wel bedenkingen bij. “Het moet voor een energiebedrijf wel aantrekkelijk zijn om een kerncentrale te bouwen.”

Tot nu toe was de energiesector er nauwelijks voor te porren. Het Franse EDF, het Amerikaanse Westinghouse en Zuid-Koreaanse KHNP onderzoeken nu wel de mogelijkheden. De vier politieke partijen die momenteel praten over een nieuwe coalitie – PVV, VVD, NSC en BBB – zijn nadrukkelijk voor nieuwe kerncentrales.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~bbb066d8/

Voor een beter begrip het volgende:
Als er een plek is met veel energie dan kan je die energie naar een plek met minder energie laten stromen.
En uit die energiestroom kan je dan een deel omzetten in nuttige arbeid.
De efficiënte wordt bepaald door b.v. het verschil tussen max en min temperatuur.
En de min temperatuur is de omgevingslucht.
Vandaar koeltorens als je het koelwater moet hergebruiken. Zoniet dan kan je koud water inpompen en zo koud mogelijk warm water wegpompen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kernenergie

Bericht door Mahalingam »

Er zouden (plannen) twee kerncentrales komen met groot vermogen.
Voor eentje is al een plek gevonden, Borssele waar er al eentje staat die naar het einde van zijn houdbaarheidsdatum gaat.
En de ander? Die zou in Delfzijl komen maar Groningen 'wil geen wingewest worden'.
Dus bestuurlijke tegenwerking.
En daar komt bij dat de levering van energie naar buiten Groningen niet goed mogelijk is: te weinig hoogspanningleidingen een aanverwante spullen. Want er werd wel veel energie ooit opgewekt maar die werd ter plaatse gebruikt. En die stroomslurpers zijn allen failliet gegaan (wegens hoge tarieven).
Er was een bericht dat dan de Maasvlakte zou kunnen. Maar ook daar weer: de energie moet naar elders en dat is een probleem want te weinig kabels.
Het stroomnet raakt vol: zelfs één nieuwe kerncentrale erbij in Borssele wordt kielekiele

De Rijksoverheid mikt op de bouw van twee grote nieuwe kerncentrales. Dat gaat niet zomaar lukken, blijkt nu uit een haalbaarheidsstudie. In de Zeeuwse gemeente Borssele past er hooguit één nieuwe grote kernreactor bij op het volle stroomnet. Op de Rotterdamse Maasvlakte geen enkele.

De wens van het demissionaire kabinet om rond 2035 twee nieuwe kerncentrales te openen in Nederland komt in het gedrang. Bij de Zeeuwse kerncentrale Borssele, door minister Rob Jetten (klimaat) aangewezen als voorkeurslocatie, kan er maar één grote kerncentrale (grofweg 1,6 Gigawatt) bij.

De bouwgrond lijkt het probleem niet, nabij de bestaande Borssele-centrale. Het is het volle stroomnetwerk dat ‘knelpunten’ oplevert, blijkt uit een haalbaarheidsstudie die landelijk stroomtransporteur Tennet maakte voor minister Jetten. Ook het bijbouwen van één nieuwe kerncentrale bij Borssele wordt kielekiele, concludeert Tennet.

Wens in kabinetsformatie

De nucleaire, CO2-arme stroom van één nieuwe kerncentrale past alleen op het energienetwerk als Tennet het lokale stroomnet versterkt – wat ook de bedoeling is. Maar dan nog, is er meer nodig om de rode loper uit te rollen voor meer kernenergie, zoals ook de nu formerende partijen PVV, BBB, NSC en VVD unaniem willen.

Meer ‘flexibele vraag’ van stroomklanten is nodig, volgens Tennet. Dat betekent dat fabrieken, datacentra en waterstoffabrikanten op piekmomenten – als door veel aanbod een overbelasting van het stroomnet dreigt – extra energie moeten afnemen.

Dat het wringen wordt voor meer kernenergie op het Zeeuwse netwerk komt ook door de bouw van windmolenparken op zee. Een aantal nieuwe windparken wordt met een kabel aangesloten aan de kust in Zuidwest Nederland. Bij grote windkracht leveren die veel groene stroom, die via de kabels op de zeebodem het land inkomt.

Elders bouwen?


Voor minister Jetten is de waarschuwing van Tennet een tegenvaller. Hij laat aan de Tweede Kamer weten dat hij verder onderzoek gaat doen. Misschien kan het netwerk extra versterkt worden, stelt hij, maar dit zou een dure en tijdrovende inspanning vergen van het toch al zwaar belaste Tennet.

Verder oppert hij dat er misschien in 2040 wat meer ruimte op het stroomnet is, zodat een tweede nieuwe kerncentrale van 1,6 Gigawatt toch past. Midden 2025 kan de rijsksoverheid hopelijk een knoop doorhakken over de beoogde nieuwe kerncentrales, meldt Jetten.

Eén van de twee nieuwe kerncentrales ergens anders bouwen, buiten het Zeeuwse Sloegebied, gaat ook zomaar niet even.

Slechts één andere locatie is formeel in beeld bij het Rijk als mogelijke bouwlocatie, de Rotterdamse Maasvlakte. Maar daar gaat zelfs geen enkele nieuwe kerncentrale passen in 2035, vanwege het tjokvolle stroomnet daar, laat Tennet weten.

De Groningse Eemshaven viel eerder al af als potentiële bouwplaats voor een kerncentrale. Na het debacle rond het Groningse gas wil de provincie die liever groots inzet op waterstof, niet opnieuw een ‘wingewest’ voor energie worden.

De vaart erin

Jetten hoopt, ondanks de belemmeringen, de vaart erin te krijgen. Hij wil graag snelle procedures doorlopen, zodat in de komende jaren een bedrijf aan de slag kan om de twee nieuwe kerncentrales te gaan bouwen. Het kabinet ziet dit als onderdeel van het klimaatbeleid, omdat kernenergie CO2-arm is, net als wind- en zonnestroom.

Drie buitenlandse bedrijven tonen interesse: een Amerikaanse, een Zuid-Koreaanse en een Franse nucleair ontwikkelaar. Erg happig zijn de bedrijven echter tot dusver niet gebleken. Veelzeggend is dat niet de energiesector maar de Rijksoverheid zelf alle procedures in gang zet, om tot bouw van nieuwe kerncentrales te komen. Bij andere energieprojecten kloppen bedrijven zelf aan, omdat ze graag aan de slag willen.

Compensatie voor Zeeland

Vanaf deze week mogen burgers en belangengroepen inspreken bij de kernenergieplannen. De provincie Zeeland wil meer kerncentrales verwelkomen, maar zou wel graag financiële compensatie ontvangen.

De gemeente Borssele hanteert 39 voorwaarden, opgesteld in overleg met burgers en lokale experts. Belangrijke wensen zijn minimale overlast van de bouw en geen grote hoogspanningsmasten in het landschap.

De studie van Tennet gaat niet over de mogelijke ontwikkeling van kleine ultramoderne kerncentrales, waarmee diverse provincies en gemeenten wind- en zonneparken overbodig hopen te gaan maken. Het Rijk acht die ‘nieuwe generatie’ kerncentrales niet rijp voor de bouwplannen.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~bc9b0922/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie