De handel in drugs

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

Is een bootje nog wel een klein bootje als er twee mensen en 1000 kilo coke in passen?
Raar verhaal; naar de opvarenden wordt gezocht. Eerst door de drenkelingendienst, later door de politie.
Bijna 1000 kilo cocaïne aangetroffen op Westerschelde; straatwaarde van 73,5 miljoen

Op de Westerschelde bij Rilland is zondag een grote partij cocaïne ontdekt, die aan boord van een onbemand schip lag. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 73,5 miljoen euro. De politie doet verder onderzoek.


Na een melding afgelopen nacht over een klein bootje dat te dicht bij een zeeschip voer, kwam de douane in actie. Gezien werd dat het bootje verder de Westerschelde op voer en vervolgens uit zicht verdween.

De waterpolitie van de Landelijke Eenheid surveilleerde vanmiddag op de Westerschelde en trof het bootje, op het slik bij het Verdronken Land van Saeftinghe, aan. Er zaten geen opvarenden op het bootje waardoor de Kustwacht naar drenkelingen zocht met een patrouillevliegtuig. Dit leverde echter niets op.

De samenwerking tussen de zeehavenpolitie, agenten van de basisteams, de waterpolitie, de douane en Koninklijke Marechaussee, resulteerde kort voor de middag in een vondst van verschillende pakketten cocaïne. Bij de zeedijk ter hoogte van Rilland werd in totaal 980 kilo cocaïne aangetroffen. De cocaïne is inmiddels afgevoerd en vernietigd. De zeehavenpolitie is nog bezig met verder onderzoek en is op zoek naar getuigen.
https://www.ad.nl/reimerswaal/bijna-100 ... ~ade0327f/
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

De verhuurder gaf de wietplantage keurig aan, maar werd toch beboet

Een verhuurder ontdekt dat in de woning die hij verhuurt een wietplantage is ondergebracht. Hij meldt dit bij de gemeente en krijgt dan zélf een boete. Onterecht, oordeelt de rechtbank.

De zaak

In de Rotterdamse woning blijkt een wietplantage te zitten. Dat ontdekt de verhuurder als hij, na klachten van buren, probeert de huurders eruit te krijgen wegens illegale onderhuur en „forse overbewoning”. De verhuurder meldt de illegale toestanden bij de gemeente, zoals hij verplicht is te doen. Daarom is hij ontsteld als de gemeente hem niet alleen voor ruim 1.300 euro aanslaat voor opruiming van de plantage, maar hem ook een „bestuurlijke boete” oplegt van 8.000 euro, omdat hij een woning zonder vergunning heeft onttrokken aan de woonvoorraad.

De verhuurder gaat in bezwaar bij de gemeente, omdat de plantage tot de huurders is te herleiden. Hij voert aan dat de feitelijke daders bekend zijn, en dat hij hun adresgegevens aan de gemeente heeft doorgegeven. Hij heeft als verhuurder voldoende toezicht gehouden, zegt hij, en de kwesties keurig gemeld. Maar de gemeente houdt vast aan boete en opruimkosten, want eerdere uitspraken zouden hebben bepaald dat de verhuurder als „functionele overtreder” de macht heeft de overtreding te voorkomen of ongedaan te maken.

De verhuurder gaat in beroep bij de Rotterdamse rechtbank, waar hij zijn standpunt herhaalt. De gemeente voert geen verweer.

De uitspraak: toegewezen

De rechtbank volgt de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, die afgelopen mei nader uitlegde wanneer iemand verantwoordelijk is voor een bestuursrechtelijke overtreding van een ander. Als de overtreder werkt bij de rechtspersoon, in dit geval de verhuurder, of als de overtreding past in wat de verhuurder zoal doet dan wel de verhuurder voordeel oplevert, of als de verhuurder die overtredingen eerder heeft toegelaten – dán is de verhuurder aansprakelijk als „functionele dader”. Dat was hier allemaal niet het geval. De verhuurder liet een beheerder de woning geregeld checken, zelfs in coronatijd, en heeft de overtredingen zelf ontdekt en gemeld. Daarom schrapt de rechter boete en betaling van opruimkosten. De gemeente moet de 5.000 euro aan proceskosten van de verhuurder vergoeden.
Spoiler! :
Het commentaar

De advocaat van de verhuurder, Roland Mans (Corten De Geer), is blij met de uitspraak en ziet er een ommekeer in. „In de grote gemeenten zie je veel van dit soort zaken. Amsterdam heeft onlangs nog in een vergelijkbare beroepsprocedure die ik deed, zijn besluiten ingetrokken, mede doordat de Raad van State dat functioneel overtrederschap aanscherpte.”

Met zijn kantoorgenoten doet hij veel van dit soort zaken. „Als het om woningen gaat, wordt van de verhuurder zoveel toezicht geëist dat het in strijd komt met het grondrecht van privacy en met het huurrecht. Bij overtredingen in een bedrijfspand kan het ook nog eens makkelijk een paar maanden worden gesloten. En hier was het ook zo contraproductief! Welke verhuurder gaat ooit nog misstanden melden als hij als beloning zulke sancties op zijn dak krijgt?”

Verhuurders lopen ook het risico dat zo’n gemeentelijk „handhavingsbesluit” de verdere bedrijfsvoering in de weg staat. Je bent geen bonafide verhuurder meer en als het Landelijk Bureau Bibob, dat voor de overheid integriteitsscreeningen doet, voor een vergunning of subsidie je integriteit onderzoekt, staat de vermelding „wietplantage” ook niet echt goed. Veel verhuurders ruimen daarom de rommel liever stilletjes zelf op, aldus Mans.

Thomas Sanders (AKD) doet als advocaat veel handhavingszaken en treedt onder andere op voor gemeenten. Hij vindt de uitspraak van de rechtbank „logisch, voor wat de boete betreft, want die slaat nergens op. De verhuurder heeft het zelf gemeld, en zonder verwijtbaarheid geen boete. Hier was een gemeente routinematig sancties aan het opleggen.” Dat doet hem denken aan de kruisvaarders die in de 13de eeuw de Franse stad Béziers belegerden. Een aanvoerder zou de bisschop hebben gevraagd hoe men de ketters van de katholieken moest onderscheiden die er ook woonden, waarop de bisschop antwoordde: „Doodt ze allen, de Heer herkent de Zijnen wel”.

De gemeente Rotterdam heeft zich bij de rechtbank niet schriftelijk of mondeling verweerd, ondanks herhaalde verzoeken van de rechtbank. Ze was voor NRC ook niet bereikbaar voor commentaar. Sanders: „De gemeente strooit met sancties en de rechter moet het maar uitzoeken.”

Maar de kosten van de opruiming door de gemeente hadden volgens Sanders eventueel kunnen blijven staan. „De eigenaar is volgens de Woningwet ervoor verantwoordelijk dat hij een gevaar niet laat voortbestaan. Deze verhuurder is dan geen functioneel overtreder maar pleegt zélf de overtreding. En je kunt zeggen dat verhuurders een bedrijfsrisico hebben genomen en dat ze huurinkomsten hebben genoten. Moeten dan de kosten van de opruiming, als je die niet kunt verhalen op de feitelijke dader, voor rekening komen van de overheid, dus van de maatschappij?”

Sanders denkt niet dat met deze uitspraak een kentering in de rechtspraak is ingezet. „Daar is de wens van Roland Mans de vader van zijn gedachte. Dit was een uitzonderlijke zaak, de eigenaar heeft zelf gemeld, en eigenaren kregen ook vóór de aanscherping van het functioneel overtrederschap vaak gelijk. De jurisprudentie blijft denk ik hetzelfde – de overheid moet wel steeds kijken of de besluiten redelijk uitpakken.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/28/de ... t-a4182601
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

Behalve dat drugbendes elkaar (luidruchtige) signalen geven in de vorm van explosies, nemen ze af en toe ook elkaar gevangen.
Ontvoerde Lakshan uit Den Haag ontsnapt aan ontvoerders, gevonden in België

Den Haag - De ontvoerde Lakshan Navaradnam uit Den Haag is woensdagochtend in goede gezondheid in België gevonden, dat meldt de politie. De 27-jarige man werd op zondag 26 november ontvoerd door het criminele circuit. Hij wist uit een woning te ontsnappen aan zijn ontvoerders.

Lakshan werd op de dag van zijn ontvoering om 10.30 uur in de omgeving van de Vigelandstraat in Den Haag voor het laatst gezien. De politie ging er vanaf het moment van de melding vanuit dat Lakshan tegen zijn wil werd vastgehouden.

Het onderzoek loopt


Er zijn op dit moment nog geen aanhoudingen verricht. Waar hij precies in België werd vastgehouden, wil de politie uit onderzoeksbelang niet bekendmaken.

Het Parool meldt op basis van ingewijden dat de man was ontvoerd vanwege een conflict over een grote gestolen partij cocaïne van criminelen uit Amsterdam, Vlaardingen, Rotterdam, Den Haag en Dubai.

Het onderzoek naar de ontvoering loopt nog, de politie werkt samen met de Belgische autoriteiten.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/5185997 ... -in-belgie
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

Een opmerkelijke vangst: een container met 19 minderjarigen waaronder een meisje. Nee, die wilden niet naar Engeland, ze kwamen uithalen uit andere containers.
Primeur: eerste vrouwelijke uithaler (18) gepakt in Rotterdamse haven

De Zeehavenpolitie Rotterdam en de douane hadden afgelopen donderdagnacht een primeur te pakken. Zij hielden voor het eerst een vrouwelijke drugsuithaler (18) aan in de haven van Rotterdam. De vrouw maakte onderdeel uit van een groep van 19 uithalers.

De groep zat verstopt in een ‘Trojaanse container’. Dat is een container die leeg lijkt, maar waarin wel mensen verstopt zitten. Onder de aangehouden mensen zijn zes minderjarigen, de jongste 14 jaar.

Ook een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit Bosnië is aangehouden.
https://www.nieuwnieuws.nl/artikel/binn ... aven/90389
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

Ondergronds bankieren

Criminelen sluizen hun miljoenenwinsten op verschillende manieren weg. Via een eigen, wereldwijd systeem dat parallel loopt aan de reguliere vorm van betalingsverkeer. ‘Brokers’ laten veelal het geld ongezien de wereld over flitsen en onderlinge transacties worden verrekend, zodat maar een klein deel in geld hoeft te worden omgezet.

Er zijn ook nog steeds drugshandelaren die hun winsten via het zogeheten hawalabankieren (of varianten daarop) laten wegsluizen. Hawala is een eeuwenoud, op zich legaal systeem met zijn oorsprong in Aziatische landen als India, Pakistan en Afghanistan. In goed vertrouwen worden kleine én (heel) grote bedragen de wereld over gestuurd.

Dat werkt via een wijdvertakt netwerk van ‘bankiers’ – die in Nederland geen bankvergunning hebben en illegaal opereren. In het ene land wordt geld aan zo’n bankier afgegeven, aan de andere kant van de wereld betaalt een andere bankier het uit aan de opgegeven ontvanger. Uiteindelijk vereffenen de twee onderling hun balans.

Zo stuur je als drugshandelaar eenvoudig misdaadwinsten van Amsterdam naar Dubai zonder sporen na te laten. Het idee is dat souvenirwinkels van Aziatische eigenaren als dekmantel voor dergelijk ondergronds bankieren worden gebruikt.
Zó rendabel zijn souvenirs niet: Amsterdamse toeristenwinkels verwikkeld in drugshandel

Souvenirwinkels in de Amsterdamse binnenstad doen aan ondergronds bankieren en hebben banden met de drugshandel, bevestigt een uitgebreide analyse. Drie zaken in de Damstraat zijn deze week ontruimd. In de strijd tegen criminele inmenging in de samenleving werd die zaken een vergunning ontzegd.

Hoeveel prullaria moet je op een dag verkopen om op de duurste plekken van Amsterdam je souvenirzaak of aanverwante toeristenwinkel rendabel te houden? Het vermoeden dat een belangrijk deel van de ruim 250 toeristenwinkels in het stadshart de forse huren alleen kan ophoesten door malversaties en criminele banden, bestaat al lang.
Spoiler! :
Voor het eerst bevestigt een breed onderzoek van onder meer politie, justitie en de belastingdienst die aanname voor een deel van de branche. Ook kunnen de eerste bedrijven niet voldoen aan de aangescherpte eisen voor winkelvergunningen in de door laagwaardige toeristenaanbod geplaagde straten tussen de Dam en de Sint Antoniesbreestraat.

Zoals voor autoverhuurbedrijven en spyshops werd in het kader van de strijd tegen ‘ondermijnende activiteiten’ in 2023 een vergunningplicht ingesteld voor alle detailhandel in de Damstraat, de Oude Doelenstraat, de Oude Hoogstraat en de Nieuwe Hoogstraat. Het doel is het tegengaan van criminele invloed van de georganiseerde criminaliteit. Het gaat in deze aanscherping niet om de functie of branche van een bedrijf, maar om de vraag of het ‘de openbare orde verstoort, het woon- en leefklimaat aantast of anderszins ondermijning veroorzaakt’, zoals de gemeente het formuleert.

Uit eerder onderzoek bleek dat panden in de straten boven de marktwaarde zijn verkocht, waardoor de huren exorbitant zijn, het winkelaanbod is verschraald en ‘er ernstige signalen zijn van malafide bedrijven’. Er werd met name ook souvenirwinkels bedoeld.

Wie nu een (nieuwe) vergunning wil, moet aantonen dat een winkel legaal is gefinancierd en wordt gescreend aan de hand van de strenge Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) en de eisen die de Algemene Plaatselijke Verordening stelt aan ‘levensgedrag’.

Geweigerde vergunningen


Inmiddels zijn de eerste zes aanvragen afgewezen. Deze week sloten drie toeristenzaken in de Damstraat (op nummers 2, 23 en 30), allemaal van de keten Q&Q Tabak en Souvenirs, eigendom van de Afghaanse Nederlander Davoud Quadri (45). Burgemeester Halsema had de winkels in 2023 al voor een halfjaar laten sluiten omdat er verboden ‘hennepjoints’ werden verkocht. Vier andere winkels van Quadri – op de Dam, het Damrak, het Rokin en het Singel (bij de Bloemenmarkt) – werden eerder gesloten.

Quadri had zijn Q&Q juist tijdens de coronapandemie sterk uitgebreid, maar heeft er een veer moeten laten omdat hij niet voldoet aan de strengere eisen voor winkels in wat in de volksmond ‘de Hoogstraten’ heet. Een vierde winkel is gesloten in afwachting van verdere juridische procedures, één winkel was gesloten maar is heropend met een nieuwe eigenaar en één winkel staat nog leeg in afwachting van de behandeling van de aanvraag van een nieuwe exploitant.

Naast de maatregelen in de Hoogstraten loopt het bredere onderzoek naar de criminele inmenging in souvenirwinkels. Dat onderzoek vloeide voort uit een actie op de Nieuwendijk van het Amsterdamse Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (Riec), waarin onder meer de gemeente, politie, justitie, arbeidsinspectie en belastingdienst samenwerken tegen de voornoemde ‘ondermijnende criminaliteit’.

In november 2020 werden zeven souvenir- en tabakszaken in de winkelstraat bezocht, waar volop spullen werden verkocht voor de bewerking van harddrugs, zoals (precisie)weegschalen, persen, geavanceerde meetapparatuur, verpakkingsmaterialen en versnijdingsmiddelen voor cocaïne. Burgemeester Halsema liet zes van de zaken sluiten. Ook de Loosdrechtse groothandel waar de zaken hun drugsparafernalia bestelden, ging dicht.

Rotte appels

De politie beschreef in een rapport over de actie dat ‘de verkoop van harddrugsgerelateerde producten in souvenirwinkels zeer ondermijnend werkt in de strijd tegen de (internationale) cocaïnehandel en het excessieve geweld dat daaruit voortvloeit’. Vanwege allerlei ‘signalen’ over de betrokkenheid van souvenirwinkels bij ondergronds bankieren, witwassen, uitbuiting, illegale arbeid en belastingfraude, begonnen de gemeente Amsterdam en de politie vervolgens dat grotere onderzoek naar de (meest) rotte appels onder de toeristenwinkels.

Ze richtten zich op vier hoofdeigenaren (ook wel ultimate beneficial owners of ubo’s) van ketens die al in beeld waren wegens verdachte transacties én waarschijnlijke banden met de drugseconomie. Die vier eigenaren, net als de voornoemde Quadri allemaal van Afghaanse origine, hebben in de Amsterdamse binnenstad tien souvenirwinkels, vier andere toeristenwinkels zoals kledingzaken en telefoonwinkels, drie groothandels en één kiosk. Ze zitten voornamelijk in het hart van de binnenstad, waaronder de Kalverstraat, de Nieuwendijk en de Leidsestraat en verkopen volgens hun opgave aan het handelsregister van de Kamer van Koophandel soms ook tabak en snoep.

De helft deed geen of maar gedeeltelijk belastingaangifte. Ook was sprake van openstaande belastingschulden oplopend van ruim 7000 tot 650.000 euro.

Veel contant geld

Onder regie van alle vier eigenaars bleken grote contante stortingen te zijn gedaan, of er werd (heel) veel contant geld gevonden in de winkels. In één geval was driekwart van de omzet zelfs contant. Volgens de banken past die verhouding niet bij normale souvenirwinkels. Dat wijst volgens de onderzoekers mogelijk op ondergronds bankieren voor criminelen. Hetzelfde geldt voor de grote coupures (biljetten van 100, 200 en 500 euro) die door de bedrijven van twee van de vier eigenaars waren afgestort of in de winkels werden aangetroffen. Dat past allemaal niet bij normale souvenirverkoop, waar een transactie hooguit enkele tientjes en veel vaker minder betreft.

Bovendien speelden in alle vier de ketens onderhandse leningen een rol, soms verstrekt door personen die eerder met ondergronds bankieren in verband zijn gebracht. De overheid vindt dergelijke leningen verdacht omdat die geregeld niet worden terugbetaald, en gebruikelijk zijn in dat illegale bankieren – zo is te lezen in het onderzoeksrapport. Een bekend vehikel in het ondergronds bankieren is de telecomhandel, en soms zelfs fictieve handel in telefoons en telefoonapparatuur. Onder het mom van telecomhandel wordt geld verplaatst zonder dat daadwerkelijk iets is verkocht. De telecomhandel is minder doorzichtig dan de andere branches, stellen de onderzoekers.

Kruiden in harddrugs


Nog een rode vlag vormen de banden van alle vier de souvenirketens met het roemruchte Midi Center in Beverwijk, een bedrijventerrein tegenover de Beverwijkse Bazaar. Daar zijn in recente jaren in verscheidene onderzoeken grote hoeveelheden contanten en illegale handel in beslag genomen – waaronder kruiden vermengd met harddrugs en duizenden vervalste merkartikelen, zoals die ook in Amsterdamse souvenirwinkels vaak zijn aangetroffen. In het Midi Center is geregeld ondergronds bankieren vastgesteld – ook weer via telecombedrijven. Tegen een Afghaanse dertiger met zaken in de Amsterdamse binnenstad (waaronder een snoepwinkel in de Warmoesstraat) en volop banden met het Beverwijkse Midi Center loopt in Amsterdam al jaren een grote strafzaak over het witwassen van honderden miljoenen euro’s en ondergronds bankieren.

In de toeristenbedrijven van twee van de vier onderzochte eigenaren waren onverklaarbare omzetstijgingen van soms meerdere miljoenen in één jaar. Ook dat wijst volgens de onderzoekers mogelijk op verzonnen handel.

De onderzoekers vonden in alle vier de ketens ‘verbanden met de drugseconomie’ – in het ene geval directere dan het andere. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke relaties met ondergrondse bankiers die eerder in verband zijn gebracht met het wegsluizen van drugsopbrengsten. Een onderzochte eigenaar van de souvenirwinkels had in het verleden samen met zo’n bankier een telecomzaak. In een ander geval dook een transactie op tussen een souvenirwinkel en een bedrijf dat justitie linkte aan heroïnehandel. Een voormalig bestuurder van de souvenirwinkel was eerder betrokken bij een onderneming van een witwasser van drugsopbrengsten.

Al met al ziet het Riec Amsterdam-Amstelland op grond van het onderzoek in alle vier de onderzochte toeristenketens aanwijzingen voor ondergronds bankieren en het witwassen van de opbrengsten uit bijvoorbeeld drugshandel of fraude. De vier ketens vormen samen geen netwerk, maar er zijn wel onderlinge verbanden. Zo staan ze in meer of mindere mate in contact met dezelfde (veronderstelde) ondergrondse bankiers, witwassers, boekhouders en notarissen. Sleutelspelers hebben relaties met verdachten van het witwassen van drugsopbrengsten, of mensen die daarvoor veroordeeld zijn.

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe nauw de vier toeristenketens precies met de drugseconomie zijn verbonden en op welke manier dat het beste kan worden bestreden.
https://www.parool.nl/amsterdam/zo-rend ... ~bb1780c4/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

Douane vindt 600 kilo cocaïne in container met bananen

In de Rotterdamse haven is zaterdag 600 kilo cocaïne onderschept. De drugs zat verstopt in een container met bananen uit Ecuador. De cocaïne, met een straatwaarde van zo'n 45 miljoen euro, is inmiddels vernietigd.

De Douane controleerde extra streng op mogelijke drugs in containers. Aanleiding daarvoor was het grote aantal uithalers dat eerder deze week in de haven aangehouden werd: alleen vrijdag al werden 19 verdachten opgepakt op het haventerrein. Daaronder was ook een 18-jarige Rotterdamse, de eerste vrouw die in Rotterdam aangehouden is op verdenking van uithalen.

De negentien uithalers zaten verstopt in een ‘Trojaanse container’. Dat is een container die leeg lijkt, maar waarin drugscriminelen zich opsluiten om zich vervolgens op het haventerrein te laten rijden. Zes van hen waren minderjarig en de jongste uithaler was slechts 14 jaar oud.

De Douane gaat ervan uit dat de ontvanger van de container met bananen niets met de drugs te maken heeft.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie, heeft de zaak verder in onderzoek. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.
https://www.ad.nl/rotterdam/douane-vind ... ~a9a46913/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Ariel »

Het lijkt me echt gezellig wonen in de buurt van Rotterdam. Levens gevaarlijk. Dat wel. Wat voor soort criminelen hebben we binnen gehaald. :unhappy: Tegenwoordig kan men van elke drugszaak een spannende film maken. Dat wel. Genoeg inspiratie voor een Netflix serie.
Vrees voor escalatie na liquidatie Capelle: ’Beter om hier te zwijgen’

Sinds de brute moord op de 27-jarige Jenik Brito in de vroege nieuwsjaarsochtend in Capelle aan den IJssel wordt er in het criminele milieu en bij opsporingsdiensten gevreesd voor wraakacties. Een mogelijke vergeldingsactie manifesteerde zich vorige week met een explosie in de Gouvernestraat in Rotterdam-West, waarbij de buren van het vermeende doelwit het slachtoffer werden.

In de Gouvernestraat wordt gefluisterd dat de zoon van de bewoonster van het pand mogelijk het doelwit was. Deze zoon zou wellicht betrokken zijn bij het dodelijke schietincident in Capelle aan den IJssel. De politie en het OM willen dat niet bevestigen.

De verhoudingen binnen het criminele milieu lijken op scherp te staan na de moord op Brito. Rond 06.20 uur werd een kogelregen afgevuurd op de Rotterdammer die net bij een besloten nieuwjaarsfeest in een bedrijfspand aan de Rietbaan in Capelle aan den IJssel kwam. Dat gebeurde op het moment toen hij achter het stuur van zijn Range Rover zat. Zeker zes schoten werden op hem afgevuurd.

Jacht op de schutter
Een rechercheteam van zeker twintig man maakt met man en macht jacht op de schutter. „Het onderzoek is in volle gang”, aldus een politiewoordvoerster. De politie heeft onder meer met bezoekers van het feest gesproken en camerabeelden veiliggesteld, maar is op zoek naar nieuwe getuigen en aanvullende camerabeelden en foto’s die tijdens het feest en na het schieten zijn gemaakt. De politie vermoedt dat Brito op het feest ruzie heeft gehad. Bronnen stellen dat die mogelijk ging om een geripte partij drugs.

Brito is geen onbekende van politie en justitie. In 2022 stond hij voor de Rotterdamse rechtbank omdat hij ervan verdacht werd op 3 maart van dat jaar op de Maasvlakte samen met vijf anderen 1434 kilo cocaïne uit een container te hebben willen halen. De groep had even daarvoor gelogeerd in een zogeheten hotelcontainer, die door een aantal criminelen in het algemeen wordt gebruikt als overbrugging voordat ze drugs uit een andere container haalt.

Wachten op een zittingsdatum
De strafzaak werd inhoudelijk nog niet behandeld omdat het onderzoek nog niet was afgerond. Volgens het OM is dat nu inmiddels wel het geval, maar is het nu wachten op een zittingsdatum voor de al druk bezette Rotterdamse rechtbank waar de andere verdachten terecht zullen staan. Brito was in afwachting van dat proces op vrije voeten gesteld.

De explosie voor de woning hakt er in bij de bewoners van de Gouvernestraat. De woning van het gezin is door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb voor vier weken gesloten. Op de ramen zijn A4’tjes gehangen waarop het besluit van de bestuurder staat vermeld. Voor het appartementencomplex is door de gemeente in allerijl een mobiele camera geplaatst.

"We leven nu eenmaal zo"
Bewoners kijken niet heel erg op van de explosie. „We leven nu eenmaal zo”, vertelt een vrouw. Volgens haar werkten de lantaarnpalen al een aantal dagen niet toen de explosie plaatsvond. Overigens hebben de buren de meeste schade. Daar hangt een houten plakkaat voor het vernielde raam.

De Rotterdamse stelt dat er veel overlast is in de straat en ook op het adres van het mogelijke doelwit. „Daar kwamen veel gasten over de vloer die hun dure auto’s hier parkeerden. De zoon heeft al eerder in de gevangenis gezeten”, zegt de bewoonster die verder niets wil zeggen. „Het is beter om hier te zwijgen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

Te oordelen naar het aantal moorden en explosies, is het waarschijnlijk dat de import zich heeft verplaatst. Iets wat statistieken bevestigen:
Cocaïnesmokkel lijkt deels verplaatst: minder onderschept in Rotterdam, meer in Antwerpen

In de Rotterdamse haven is opnieuw minder cocaïne onderschept, terwijl in Antwerpen de afgelopen jaren juist recordvangsten zijn gedaan. In 2023 kwam het totaal op 45.506 kilo cocaïne, in 2022 was dat nog bijna 47 duizend kilo.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Hit And Run Cargo (Harc)-team, een samenwerkingsverband van de douane, Fiod, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam. In Antwerpen werd veel meer cocaïne onderschept, 116 ton. De douane vermoedt dat een deel van de drugssmokkel sinds 2022 is verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen.

Opvallend in Rotterdam is de toename van het aantal aangehouden ‘uithalers’, personen die door criminelen worden ingezet om de cocaïne uit de containers te halen. In 2023 werden 452 keer uithalers opgepakt. Het gaat om 400 unieke personen: sommigen werden meerdere keren gearresteerd. Dat is bijna het dubbele van de 251 in 2022.

Begin dit jaar zijn nog 19 uithalers opgepakt die verstopt zaten in een zogenoemde ‘Trojaanse container’. Dat is een container die leeg lijkt, maar waarin wel mensen verstopt zitten. Van de 19 waren er 6 minderjarig. De jongste was 14 jaar.

Vlissingen ook knooppunt

Elders in het land is juist meer cocaïne in beslag genomen door de douane, meldt de dienst vandaag. In 2023 ging het om 59.116 kilo, waarvan dus ruim driekwart in de Rotterdamse haven. Een jaar eerder, in 2022, werd in Nederland in totaal 51.447 kilo van de drugs onderschept.

De meeste cocaïne was afkomstig uit Ecuador. Naast Rotterdam is ook de haven in Vlissingen een belangrijk knooppunt voor de doorvoer van drugs uit Zuid-Amerika. Op vliegvelden is de onderschepte hoeveelheid ook gestegen, van 1.300 kilo in 2022 naar 2.250 vorig jaar.
https://www.volkskrant.nl/binnenland/co ... ~b3a731de/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Ariel »

IJmuidenaren. 'Het is duister volk'. Letterlijk en figuurlijk.

Via twitter...Gros vd Coke dealers is Marokkaan! Feiten Linkse Media! Heeft geen moer met Racisme te maken. Coke dealers zijn Mensen!

Maar ja, dat kunnen de kranten niet schrijven. We maken van dat duistere volk gewoon IJmuidenaren. Probleem opgelost.
Dealende twintigers wanen zich drugsbaas in IJmuiden: 'Het is duister volk'

Messen, explosies, schietpartijen: aan de boorden van het Noordzeekanaal woedt al maanden een oorlog tussen dealende twintigers die zich de lokale drugsbaas wanen. Het noopte de burgemeester van IJmuiden tot een buitensporige maatregel: vrijwel de hele havenstad is tot veiligheidsrisicogebied verklaard.

Er is ineens tumult, 17 oktober, op het punt waar de De Noostraat overgaat in Plein 1945. Louche types rennen met getrokken messen achter elkaar aan, zich niets aantrekkend van argeloze voorbijgangers die geen flauw idee hadden wat er aan de hand was. IJmuidenaren zijn wel wat gewend als het om criminaliteit gaat, maar dit hadden ze niet eerder meegemaakt.

Dertig incidenten
De achtervolging blijkt het startpunt van een reeks gewelddadige incidenten. Liefst dertig in drie maanden; voor een stad als Amsterdam al veel, dus helemaal voor een havenplaats waar maar zo’n 32.000 mensen wonen. De conclusie: er is iets goed mis onder de rook van Tata.

Deze week nam burgemeester Frank Dales dan ook een rigoureus besluit: vrijwel heel IJmuiden is tot veiligheidsrisicogebied verklaard. Dat houdt in dat iedereen, dag en nacht, op straat preventief kan worden gefouilleerd. „Ik vind het nu nodig om als burgemeester álle instrumenten in te zetten die ik tot mijn beschikking heb”, vertelt hij De Telegraaf over de noodzaak van de vergaande maatregel.

Dales werd met het ene na het andere incident geconfronteerd, het voorbije kwartaal. Deze week bepaalde hij – na overleg met de politie – dat een appartementje op de derde etage van een galerijflat aan het Vierkante Bos, in de wijk Zeewijk, twee weken extra dicht blijft. Aanleiding is een explosie van vuurwerk met brandbare vloeistof bij de voordeur, begin dit jaar.

"Schietpartijen en explosies aan boorden Noordzeekanaal"
Bewoners reppen van een ’drugsflat’. Meerdere omwonenden juichen het besluit dan ook toe. „Mag van mij zelfs nog véél langer”, zegt een van hen. „Het is duister volk dat hier komt, op de gekste nachtelijke uren. Even naar binnen, en heel snel weer naar buiten. Dure kleding, tasjes, nog duurdere auto’s, maar het zijn geen zakenmannen, snapt u?”

Scoren
De ’ondernemers’ zijn niet de enigen die bij de flat opduiken. „Nee, ook mensen die er minder goed uitzien. Die komen dan wat scoren.” Er zijn verhalen over afvaldumpingen, geluidsoverlast en poepende mensen in de lift.

Het is niet de enige woning die een tijd werd gesloten. Begin december gebeurde dat ook bij een flatje aan de De Noostraat, aan het begin van IJmuiden, bij de plek waar de messentrekkers rond renden. Oorzaak was een zwaar vuurwerkexplosief dat in de duisternis afging.

Zo zijn er meer woningen en panden waar een slot op werd gezet. Zoals bij de Marbella Lounge bar aan de Kennemerlaan, waar ondanks de aanwezigheid van een camera een explosief aan de deur werd gehangen. De shishabar mocht twee weken niet open en is nog altijd dicht. Op de voordeur hangt een aanplakbiljet dat de zaak ’op last van de burgemeester’ is gesloten.

"Ik vind het nu nodig om alle instrumenten in te zetten"
Het gaat niet alleen om explosieven. Een woning aan de Warmenhovenstraat ging dicht nadat op 27 december, half elf in de avond, tien keer op de woning was geschoten. Het geweld leek daarmee te escaleren. „En ik wil koste wat kost voorkomen dat onschuldige bewoners betrokken raken bij het geweld”, zegt de burgemeester daarover.

Slechts een klein deel is uitgezonderd van het ’fouilleergebied’. „Dat komt”, zegt hij, „omdat we in kaart hebben gebracht waar de incidenten zijn geweest, en waar de betrokkenen verblijven. Dat is niet op één plek. Ze zitten ook bij een oom, een neef, bij ouders. We hebben daar een lijn omheen getrokken.” Zo werd bijna heel IJmuiden veiligheidsrisicogebied.

In de vissersplaats gaat het verhaal dat er sprake is van een oorlog tussen twee drugsbendes, maar dat ontkent Dales. „Het gaat om individuen”, nuanceert hij. „Er is een onderlinge ruzie, in de drugswereld ja. Tussen twintigers.” Die zou zijn ontstaan om, zoals je dat in Amerika ook wel ziet, regio’s te claimen waar het spul aan de man wordt gebracht. „Over wie waar wat mag doen”, noemt Dales dat scenario bedachtzaam.

Opvallend is dat meerdere bekende IJmuidenaren, met ’ogen en oren op straat’, niet willen of durven te zeggen wat er precies speelt. Er heerst angst. In een snackbar aan de Trawlerkade doen twee klanten met petjes op dat wel, openlijk zelfs. „De burgemeester heeft al veel osso’s gesloten”, zegt een van hen. Osso is straattaal voor huis. „Hij wil die drugs stoppen.” De ander antwoordt: „Gaat hem nooit lukken.” Ze stoppen meteen met hun gesprek als ze er een vraag over krijgen: „We weten niks.”

Steun
Dat hoor je vaker. „Ik merk ook niets van drugsoverlast”, zegt voorzitter Johan Zwakman van het wijkplatform IJmuiden-Noord, op sociale media. „Maar ik sta wél volledig achter de actie van de burgemeester.” Niet praten, wel knikken. Dales herkent het gevoel. Hij weet dat hij de steun heeft van de meeste inwoners. „Ja, de mensen begrijpen het. Ze zijn er dan ook nuchter onder. Dat is tekenend voor IJmuidenaren.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Ariel »

Deze zeer vrome man heeft een foute zoon. Moet kunnen.
’Zeer vrome man in busje getrokken om 400 kilo gestolen coke’

Grote zorgen om Rotterdamse loco-imam die ontvoerd werd ’na mega-ripdeal zoon’

Een 71-jarige loco-imam van de An-Nasr-moskee is onlangs ontvoerd door een bende criminelen. Zeventiger Mohamed, omschreven als een zeer vrome man, werd in een busje getrokken omdat een van zijn zonen verantwoordelijk wordt gehouden voor een zeer grote ripdeal. Sindsdien is de man spoorloos.

Dat melden meerdere bronnen aan De Telegraaf. Het zou gaan om een partij van 400 kilo cocaïne die eerder zou zijn geript door een van de zonen van de gekidnapte man. Een woordvoerder van de politie Rotterdam wilde dat donderdag niet bevestigen. „Wij houden rekening met meerdere scenario’s.”

Het slachtoffer, die de imam van de An-Nasr-moskee vervangt als die afwezig is, werd donderdag 25 januari om 19.38 uur op de Zoutziedersstraat in een busje getrokken. Het slachtoffer liep op dat moment van de moskee naar huis, een wandeling van een paar honderd meter.

Volgens bronnen in het criminele milieu was het mogelijk een groep Servische en Albanese drugscriminelen die de man overmeesterden en naar binnen trokken. Ook een groep uit Den Haag, die deels bestaat uit Antillianen, wordt genoemd. In eerste instantie leek de jongen die wordt verdacht van de miljoenendiefstal naar Marokko gevlucht, maar hij lijkt toch wel degelijk in Nederland te zitten, zeggen bronnen.

Andere zoon ook al ontvoerd
Inmiddels is door de politie een 45-jarige man uit Zwolle aangehouden als verdachte, maar van de ontvoerde man is nog geen spoor aangetroffen. Er wordt voor zijn lot gevreesd. Opmerkelijk is dat een andere zoon van de man in juni vorig jaar ook al werd ontvoerd, ogenschijnlijk om hetzelfde conflict. Hij werd uiteindelijk weer vrijgelaten. Die zoon werd in zijn slaapkamer overvallen, waarna zijn polsen met tiewraps zijn vastgebonden. Nadat ze een doek over het hoofd van de man hadden gedaan namen ze hem geblinddoekt mee in een auto. Hij werd naar een woning meegenomen waar hij tien tot dertien uur werd vastgehouden door vier personen met een bivakmuts op. Hij zou een groot geldbedrag moeten afstaan.

Bij de Rotterdamse moskee nabij het Mathenesserplein, in de wijk Nieuwe Westen, waar meerdere mensen rond het middaguur hun schoenen uittrekken voor het middaggebed ontstaat meteen consternatie als de naam van de loco-imam valt. Meerdere bezoekers kijken verschrikt op. Een toezichthouder van de moskee, die erbij wordt gehaald, zegt in eerste instantie weinig te weten.

„Ik dacht dat hij een paar dagen op vakantie was”, zegt de argwanende man. Als hem wordt verteld dat de vervangende imam ontvoerd is, knikt hij. „Dat heb ik gehoord ja. Na een paar dagen hoorde ik dat hij ineens weg was. Dat is heel erg.”

Grote zorgen
De man wil zich nadrukkelijk niet uitlaten over de oorzaak. „Ik weet niet wat er aan de hand is, en ik wil het ook niet weten. Ik hou me alleen bezig met de mensen die naar de moskee komen, om ze te helpen. Als ze ziek zijn, bijvoorbeeld.” Als hij de vraag krijgt of hij hoopt dat Mohamed snel terugkomt, zegt hij: „Natuurlijk, dat wil iedereen hier.” Maken ze zich grote zorgen? „Ja.”

Meerdere mensen in de omgeving willen niet praten. Een man voor een pizzeria nabij de moskee laat weten dat ’er beter niet naar de zaak kan worden gevraagd’. „Het is gewoon veel te gevoelig.” Hij weet waar het over gaat. „Het moet een misverstand zijn. Deze man is de goedheid zelve. Hij leeft naar de wil van Allah.”

Als hij hoort dat een van de zonen een ripdeal zou hebben gepleegd, erkent hij ervan gehoord te hebben. „Dat verhaal hoor ik in de wijk, ja. Is het waar? Je hoort zoveel. Maar je gaat toch sowieso geen oude man ontvoeren? Dan heb je geen enkel respect voor de mens. Hij is totaal onschuldig. Hij is niet verantwoordelijk voor wat andere mensen mogelijk hebben gedaan.” Hij kijkt wat zorgelijk. „Ik hoop dat alles goedkomt, vooral voor de familie.”

Gestolen busje
De politie is met man en macht de klok rond op zoek naar Mohamed. Er is een groot rechercheteam op de zaak gezet. Zo zijn er camerabeelden veiliggesteld en vinden er diverse onderzoeken plaats. Inmiddels is duidelijk dat Mohamed meegenomen is in een zwarte Ford Transit Custom met oranje strepen. Die auto is gestolen. De laatste keer dat het voertuig geregistreerd is was op de Haringvlietbrug richting het zuiden van het land. Daarna ontbreekt elk spoor van de bus.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2430
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Pizzaman »

Ariel schreef:
do feb 01, 2024 8:25 pm
Deze zeer vrome man heeft een foute zoon. Moet kunnen.
’Zeer vrome man in busje getrokken om 400 kilo gestolen coke’

Grote zorgen om Rotterdamse loco-imam die ontvoerd werd ’na mega-ripdeal zoon’
Spoiler! :
Een 71-jarige loco-imam van de An-Nasr-moskee is onlangs ontvoerd door een bende criminelen. Zeventiger Mohamed, omschreven als een zeer vrome man, werd in een busje getrokken omdat een van zijn zonen verantwoordelijk wordt gehouden voor een zeer grote ripdeal. Sindsdien is de man spoorloos.

Dat melden meerdere bronnen aan De Telegraaf. Het zou gaan om een partij van 400 kilo cocaïne die eerder zou zijn geript door een van de zonen van de gekidnapte man. Een woordvoerder van de politie Rotterdam wilde dat donderdag niet bevestigen. „Wij houden rekening met meerdere scenario’s.”

Het slachtoffer, die de imam van de An-Nasr-moskee vervangt als die afwezig is, werd donderdag 25 januari om 19.38 uur op de Zoutziedersstraat in een busje getrokken. Het slachtoffer liep op dat moment van de moskee naar huis, een wandeling van een paar honderd meter.

Volgens bronnen in het criminele milieu was het mogelijk een groep Servische en Albanese drugscriminelen die de man overmeesterden en naar binnen trokken. Ook een groep uit Den Haag, die deels bestaat uit Antillianen, wordt genoemd. In eerste instantie leek de jongen die wordt verdacht van de miljoenendiefstal naar Marokko gevlucht, maar hij lijkt toch wel degelijk in Nederland te zitten, zeggen bronnen.

Andere zoon ook al ontvoerd
Inmiddels is door de politie een 45-jarige man uit Zwolle aangehouden als verdachte, maar van de ontvoerde man is nog geen spoor aangetroffen. Er wordt voor zijn lot gevreesd. Opmerkelijk is dat een andere zoon van de man in juni vorig jaar ook al werd ontvoerd, ogenschijnlijk om hetzelfde conflict. Hij werd uiteindelijk weer vrijgelaten. Die zoon werd in zijn slaapkamer overvallen, waarna zijn polsen met tiewraps zijn vastgebonden. Nadat ze een doek over het hoofd van de man hadden gedaan namen ze hem geblinddoekt mee in een auto. Hij werd naar een woning meegenomen waar hij tien tot dertien uur werd vastgehouden door vier personen met een bivakmuts op. Hij zou een groot geldbedrag moeten afstaan.

Bij de Rotterdamse moskee nabij het Mathenesserplein, in de wijk Nieuwe Westen, waar meerdere mensen rond het middaguur hun schoenen uittrekken voor het middaggebed ontstaat meteen consternatie als de naam van de loco-imam valt. Meerdere bezoekers kijken verschrikt op. Een toezichthouder van de moskee, die erbij wordt gehaald, zegt in eerste instantie weinig te weten.

„Ik dacht dat hij een paar dagen op vakantie was”, zegt de argwanende man. Als hem wordt verteld dat de vervangende imam ontvoerd is, knikt hij. „Dat heb ik gehoord ja. Na een paar dagen hoorde ik dat hij ineens weg was. Dat is heel erg.”

Grote zorgen
De man wil zich nadrukkelijk niet uitlaten over de oorzaak. „Ik weet niet wat er aan de hand is, en ik wil het ook niet weten. Ik hou me alleen bezig met de mensen die naar de moskee komen, om ze te helpen. Als ze ziek zijn, bijvoorbeeld.” Als hij de vraag krijgt of hij hoopt dat Mohamed snel terugkomt, zegt hij: „Natuurlijk, dat wil iedereen hier.” Maken ze zich grote zorgen? „Ja.”

Meerdere mensen in de omgeving willen niet praten. Een man voor een pizzeria nabij de moskee laat weten dat ’er beter niet naar de zaak kan worden gevraagd’. „Het is gewoon veel te gevoelig.” Hij weet waar het over gaat. „Het moet een misverstand zijn. Deze man is de goedheid zelve. Hij leeft naar de wil van Allah.”

Als hij hoort dat een van de zonen een ripdeal zou hebben gepleegd, erkent hij ervan gehoord te hebben. „Dat verhaal hoor ik in de wijk, ja. Is het waar? Je hoort zoveel. Maar je gaat toch sowieso geen oude man ontvoeren? Dan heb je geen enkel respect voor de mens. Hij is totaal onschuldig. Hij is niet verantwoordelijk voor wat andere mensen mogelijk hebben gedaan.” Hij kijkt wat zorgelijk. „Ik hoop dat alles goedkomt, vooral voor de familie.”

Gestolen busje
De politie is met man en macht de klok rond op zoek naar Mohamed. Er is een groot rechercheteam op de zaak gezet. Zo zijn er camerabeelden veiliggesteld en vinden er diverse onderzoeken plaats. Inmiddels is duidelijk dat Mohamed meegenomen is in een zwarte Ford Transit Custom met oranje strepen. Die auto is gestolen. De laatste keer dat het voertuig geregistreerd is was op de Haringvlietbrug richting het zuiden van het land. Daarna ontbreekt elk spoor van de bus.
Mja. Het meest frappante vind ik nog wel, het gaat hier om een crimineel die nog geld schuldig is aan een andere crimineel.
En daar maken wij ons dan druk over. Lekker laten gaan zou ik zeggen. :greeting2:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

Deze verongelukte man heeft niet alleen aan de politie iets uit te leggen, maar wat veel erger is ook aan de eigenaren van de poen.
Agenten graaien 'verdacht pak geld’ bijeen op de A44 bij Oegstgeest, na botsing tussen twee auto’s

Een groot aantal bankbiljetten belandde in de nacht van donderdag op vrijdag op de rijbaan en in de berm van de A44 bij Oegstgeest, na een botsing tussen twee auto’s.

De politie heeft een 30-jarige Rotterdammer aangehouden die het ongeluk veroorzaakte. De man reed onder invloed van drugs en drank in hoge snelheid over de weg. Hij raakte iets voor één uur 's nachts een andere auto en kantelde met zijn voertuig. Hij had een grote tas met geld bij zich. De bankbiljetten dwarrelden na de botsing over de A44, ter hoogte van de de afrit Oegstgeest.

Agenten hebben 's nachts één rijbaan van de A44 tijdelijk afgesloten en de bankbiljetten verzameld. Een groot deel van het geld lag in de berm bij de afrit Oegstgeest. Vrijdagochtend gingen agenten nogmaals op pad om te kijken of er nog geld lag. ,,Bij daglicht is het gebied nog een keer grondig onderzocht'', zegt een politiewoordvoerder. ,,We verzoeken iedereen nadrukkelijk om niet zelf te gaan kijken of er nog iets ligt. Dat kan enorm gevaarlijk zijn. Er ligt niks meer.''

De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van het geld. ,,Iemand die een grote tas met een dik pak geld bij zich heeft is wel bijzonder'', zegt een politiewoordvoerder. ,,Dat is verdacht als je in zulke hoeveelheden bankbiljetten bij je hebt.'' De opgeraapte bankbiljetten betroffen briefjes van tien, twintig en vijf euro.

De 30-jarige bestuurder van de gekantelde auto raakte gewond bij het ongeval en is naar het ziekenhuis vervoerd.
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20240202_25104354
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

In een tribale samenleving is de familie/clan gezamelijk verantwoordelijk voor wat een lid van hun groep uitvreet.
Het is dus gezeur om kwaad te zijn dat de pappa van een roofzuchtige crimineel, hoe vroom dan ook, 'onschuldig' is. Dat doet niet ter zake. Hij is van dezelfde clan.
Aan kidnap Rotterdamse loco-imam ging bizarre 'vergisontvoering’ vooraf: ’Broeder, het is een misverstand’

ROTTERDAM - Aan de ontvoering van de Rotterdamse loco-imam Mohamed (71), die al dagen wordt vermist nadat hij in een busje werd getrokken, ging een bizarre gijzeling vooraf. Een hoogstwaarschijnlijk onschuldige zoon werd in juni vorig jaar uit bed getrokken en meegenomen. De kidnaps zouden allebei te maken hebben met de vermeende rip van 400 kilo coke, door een andere zoon van de islamitische voorganger.

Het is 18 juni 2023 als vijf personen in de richting van een woning aan de Zoutziedersstraat lopen, zo blijkt uit een vonnis van de rechtbank. Eén persoon trapt de deur in, waarna het vijftal naar binnen dringt. Korte tijd later komen er zes personen weer naar buiten.

De ‘extra persoon’ is Yassin, een zoon van de loco-imam. Hij werd wakker van lawaai en zag ineens indringers met bivakmutsen in zijn slaapkamer staan. Hij krijgt een doek over zijn hoofd en wordt vastgebonden met tie-wraps. Daarna wordt hij een auto in gedwongen. ,,Ze zeiden tegen mij ‘opstaan, meekomen’”, vertelt het slachtoffer naderhand.

Na anderhalf uur komt het voertuig uit in Overijssel, waar Yassin twaalf uur lang wordt vastgehouden. Weer anderhalf uur later beseffen de ontvoerders dat ze de verkeerde persoon hebben meegenomen. ‘Broeder, het is een misverstand', hoort de gegijzelde. De kidnappers zitten in hun maag met wat een ‘vergisontvoering’ lijkt, maar ook een waarschuwing kan zijn. Een van de leiders van de bende, Ayoub T., belt zijn broer. Die rijdt met anderen naar de opgegeven locatie en doet alsof ze van de politie zijn.

,,Ik ben naar het Gouda-tankstation langs de A12 gereden”, zegt de broer die te hulp schiet. ,,Die gegijzelde jongen moest worden overgeleverd in Deventer, aan Turken. Hij is bij mij ingestapt. Bij Zuidplein heb ik hem er weer uit gezet.”
Op de vraag, tijdens zijn verhoor, of hij de andere verdachten ook kent, antwoordt hij: ,,Nee, niks. Ik zei hier net het waren tien apen en mijn broertje.” Die opmerking wordt als een ‘verspreking’ beschouwd. De andere verdachten zouden van Antilliaanse komaf zijn.

Het betekent niet dat de problemen zijn opgelost. De diefstal van de 400 kilo coke - een woordvoerder van de politie Rotterdam liet donderdag weten ‘rekening te houden met meerdere scenario’s’ - blijft als een dreiging boven de familie hangen. Dat blijkt al begin oktober, als er tien schoten worden gelost op een auto in de Zoutziedersstraat. De schietpartij zou met de vete te maken hebben, bevestigen bronnen van De Telegraaf.

Dat de kidnap van de onschuldige zoon een waarschuwing kan zijn blijkt ook uit berichten die de dag ervoor via Snapchat naar het echte doelwit zijn gestuurd. Waaronder de tekst (oorspronkelijk met meerdere tikfouten): ‘Bro, luister dan. Regel je shit. Je broertje wordt loco hier’.

Daaruit blijkt dat de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mega-diefstal cocaïne ‘iets moet regelen’. Hoofdverdachte Ayoub T. wordt aangeklaagd voor gijzeling en veroordeeld tot drie jaar cel.

Vrome moslim
Het vrijgelaten slachtoffer wordt omschreven als ‘vrome moslim die koranverzen uit zijn hoofd kent’. Net als vader Mohamed, die donderdagavond 25 januari werd ontvoerd. De loco-imam van de An-Nasr-moskee werd in een busje getrokken toen hij naar zijn huis - aan de Zoutziedersstraat - liep. Hij is nog altijd spoorloos. Een gearresteerde verdachte werd donderdag voorgeleid en blijft nog veertien dagen vastzitten, bepaalde de rechter-commissaris.

De politie Rotterdam is met man en macht op zoek naar Mohamed. Bronnen stellen dat hij mogelijk in België is. De politie meldt ‘dat mee te nemen in het onderzoek’. ,,Maar wij houden alle opties open en rechercheren breed. We kijken verder”, aldus een woordvoerder.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1616119 ... isverstand
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

Die in bovenstaand verhaal vermelde imam die zoek was, is als door een godswonder te voorschijn geplopt. Na 2 weken, dat dan weer wel. Allah had geen haast.
Ruim twee weken na ontvoering komt 71-jarige man opeens aanlopen

De ontvoerde 71-jarige Rotterdammer is na ruim twee weken eindelijk weer terecht. De man kwam zaterdagochtend even voor half negen uit het niets aanlopen in Rhoon waar agenten druk waren met een auto te water. De ontvoerde man is overgebracht naar het ziekenhuis voor een controle.


Het bezoekje aan het ziekenhuis is voor de zekerheid. De 71-jarige Rotterdammer had geen uiterlijke verwondingen. Uit onderzoek blijkt de man niet is ontsnapt, maar dat zijn ontvoerders hem hebben vrijgelaten waarna hij de hulp van de agenten kon inroepen.

Deze agenten waren op zaterdagmorgen kort voor half negen op het fietspad van de Rhoonse Baan -tussen de rotonde van de Nijverheidsweg en de kruising van het viaduct van de Rijsdijk- bezig met de melding van een automobilist die te water was geraakt.

Onderzoek gaat door

Zij zagen de man uit de richting van de Rijsdijk aan komen lopen, waarna hij de agenten aansprak. Uit het gesprek bleek dat het om de ontvoerde Rotterdammer ging. De agenten checkten zijn identiteit en het bleek te kloppen. Uit het niets stond de gezochte man waar al ruim twee weken naar werd gezocht en waar grote zorgen over waren voor hun neus.
Spoiler! :
Het onderzoek naar de ontvoerders die nog altijd spoorloos zijn wordt op volle sterkte voortgezet, waarbij het verzoek is dat getuigen die zaterdagmorgen of eerder meer hebben gezien zich melden bij de recherche.

De Rotterdammer werd op donderdag 25 januari, op de Zoutziedersstraat in Rotterdam-West in een zwart busje getrokken. Hij was onderweg naar huis van de moskee. De man zou het onschuldige slachtoffer zijn van een crimineel conflict, aldus de politie. Een van de scenario’s is dat een van zijn zonen zich de woede van criminelen op de hals heeft gehaald door drugs te rippen.

Laatste spoor was op de Haringvlietbrug

Het laatste spoor van het zwarte busje eindigt vrijwel direct na de ontvoering, om 20.00 uur ’s avonds op de Haringvlietbrug. Lopende het onderzoek deed de politie twee invallen: In een woning in Rotterdam-Zuid en een loods in Nieuwe-Tonge. Beide keren werd de Rotterdammer niet gevonden.

In de hoop dat mensen die meer wisten naar de politie zouden stappen, werd vrijdag een foto van het slachtoffer naar buiten gebracht. Ook werd er een beloning van 20.000 euro voor de gouden tip uitgeloofd. Al eerder werd een 45-jarige man uit Zwolle aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Op 2 februari werd besloten dat hij nog minstens 14 dagen vast blijft zitten.

Tweede keer dat onschuldig familielid slachtoffer is van een ontvoering

Het is de tweede keer dat een lid van deze familie slachtoffer is van een crimineel conflict van een van de zonen. Verleden jaar juni werd een andere zoon ontvoerd, die niets met de criminaliteit te maken zou hebben. Opeens stonden er mannen met bivakmutsen in de slaapkamer van zijn woning aan de Zoutziedersstraat, waar ook de vader in het zwarte busje werd getrokken.

Het was een ontvoering, zoals in de film. Met een doek over het hoofd en vastgebonden met tiewraps werd het slachtoffer in een auto gegooid. Na anderhalf uur rijden kwamen ze bij een woning, waar hij zo’n twaalf uur werd vastgehouden. Met de woorden ‘broeder, het is een misverstand’ kwam hij weer vrij. Uiteindelijk werd hij bij winkelcentrum Zuidplein uit de auto gezet. Blijkbaar kreeg een van de ontvoerders wroeging, omdat het doelwit een ‘vrome moslim was die zijn koranverzen kent’.

Broer moest van ontvoerders ‘zijn shit regelen’

De ontvoerders stuurden destijds een berichtje aan een van de zoons. Hij moest ‘zijn shit regelen’, zo was de boodschap. Ze waarschuwden hem dat zijn broertje ‘loco’ (gek, red.) werd. Wat deze Rotterdammer moest regelen, is nooit duidelijk geworden. De rechter nam het de verdachte kwalijk dat hij een onschuldige man had betrokken in een criminele ruzie. Deze verdachte kreeg drie jaar celstraf.
https://www.gelderlander.nl/binnenland/ ... ~ae7ea904/

Ik twijfel: volgens het ene krantenbericht was die imam ingeladen op weg van de moskee naar huis en in dit verhaal was het huis naar moskee.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

Deze uithalers werden opgepakt voordat ze iets konden uithalen.
Drie uithalers klemgereden en gearresteerd in Rotterdamse haven

ROTTERDAM - De douane heeft in de Rotterdamse haven in de nacht van vrijdag op zaterdag drie uithalers aangehouden. Een 24-jarige man uit Ridderkerk, een 18-jarige man uit Dordrecht en een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn overgedragen aan de politie. De mannen zitten op dit moment vast.

Het trio werd even na middernacht na een achtervolging met hoge snelheid klemgereden op de Waalhaven Zuidzijde. Vermoedelijk wilden de mannen zich voordoen als havenwerkers. In de auto troffen douaniers hesjes en werkbroeken aan. Ook zijn grote zwarte sporttassen in beslag genomen.

Het lijkt erop dat het drietal op zoek was naar drugs bij een bedrijf dat lege containers opslaat. De smokkel via lege containers is de afgelopen jaren in opkomst. Criminelen verstoppen relatief kleine partijen van enkele tientallen kilo’s cocaïne in een lege ruimte bij de motor die producten in de container koelt.

Na de aanhouding heeft het Team Bijzondere Bijstand van de douane gezocht op het haventerrein. Het is onbekend of zij drugs hebben aangetroffen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1358176 ... amse-haven
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 51908
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Mahalingam »

’Ontvoerde Rotterdamse loco-imam had vuilniszakken om zijn voeten’

Rotterdam - De ontvoerde Rotterdamse loco-imam Mohamed, die twee weken spoorloos was en zaterdag plotseling weer opdook in Rhoon, droeg geen schoenen. De 71-jarige man had vuilniszakken om zijn voeten gebonden.

Mohamed is vermoedelijk op een parkeerplaats aan de Zevenmeet in Rhoon – naast de A15, nabij een Shell-tankstation en de grotere parkeerplaats Portland – door zijn ontvoerders uit de auto gezet.
Dat melden bronnen aan De Telegraaf. De loco-imam droeg een zwart trainingspak en zag er onverzorgd uit. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis voor een gezondheidscheck, maar had volgens de politie geen uiterlijke verwondingen.
Mohamed is vermoedelijk op een parkeerplaats aan de Zevenmeet in Rhoon – naast de A15, nabij een Shell-tankstation en de grotere parkeerplaats Portland – door zijn ontvoerders uit de auto gezet. Politie zoekt getuigen die daarvan iets hebben gezien.

Agenten aangeklampt
De man kwam zaterdag even voor half negen aanlopen op de Rhoonse Baan in Rhoon, vlak bij de plek waar hij uit het voertuig zou zijn gezet. Daar meldde hij zich bij agenten, die toevallig in de buurt waren voor een auto die te water was geraakt.

Eerder had de man al enkele voorbijgangers aangeklampt voor hulp, maar omdat ze dachten dat hij een zwerver was, was dat vergeefs. Ze verwezen hem wel naar de agenten vlakbij. Uit het gesprek, dat vanwege de taalbarrière moeizaam verliep, bleek dat hij de ontvoerde zeventiger was naar wie al geruime tijd met man en macht werd gezocht.

Het onderzoek is nog in volle gang. Ook camerabeelden in de omgeving worden bekeken op aanknopingspunten. Het is nog onduidelijk waarom de man na twee weken te zijn ontvoerd plotseling is vrijgelaten. Een beloning van 20.000 euro die de dag ervoor door de hoofdofficier van justitie in Rotterdam werd uitgeloofd, zou geen concrete tips hebben opgeleverd.

Zeer grote ripdeal
De loco-imam werd 25 januari op de Zoutziedersstraat door twee mannen in een busje getrokken toen hij vanuit de moskee naar huis liep. De man zou zijn ontvoerd omdat criminelen een van zijn zonen verantwoordelijk houden voor een zeer grote ripdeal van 400 kilo drugs.

Donderdag viel de politie een woning in Rotterdam-Zuid binnen in verband met de zoektocht naar de 71-jarige man. Eerder werd door de politie ook al gezocht in een loods in Nieuwe-Tonge. Beide operaties leverden geen resultaat op.

Voor de ontvoering van de als zeer vroom omschreven Mohamed werd al snel een 45-jarige man uit Zwolle aangehouden. Hij zit nog altijd vast. In juni vorig jaar werd een andere zoon van Mohamed ontvoerd, ogenschijnlijk om hetzelfde conflict. Opvallend is dat, toen de kidnappers doorhadden de verkeerde zoon te hebben meegenomen, ook hij op een parkeerplaats uit de auto werd gezet.

Schoten gelost op auto
Begin oktober werden ook al tien schoten gelost op een auto in de Zoutziedersstraat. Die schietpartij zou eveneens met de vete te maken hebben, bevestigen bronnen aan De Telegraaf
https://www.telegraaf.nl/nieuws/8435407 ... ijn-voeten

Een raadsel blijft: liep hij nu van moskee naar huis of omgekeerd?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Ariel »

Bij een schietpartij in IJmuiden is dinsdagavond een man om het leven gekomen, meldt de politie. We hoeven niet te treuren, want een gangsteroorlog liep volledig uit de hand. De in Congo geboren Eric Sezika is niet meer. We zullen hem niet missen.
Doodgeschoten man in IJmuiden is beruchtre crimineel Eric Sezika

De man die dinsdag werd doodgeschoten in IJmuiden is de 26-jarige Eric Sezika uit die plaats. Hij was verwikkeld in een oorlog tussen jonge criminelen in Noord-Holland met tientallen schietpartijen. Sezika verliet in december 2022 de bajes na het uitzitten van een straf van vijf jaar voor aanslagen.

Dat melden bronnen rond het onderzoek en wordt bevestigd door de advocaat van Sezika, Johan Mühren. De schietpartij vond plaats even na half zeven aan de Kromme Mijdrechtstraat. Er volgde een klopjacht op de schutter of schutters, maar de politie heeft nog niemand kunnen aanhouden.

De in Congo geboren Sezika had een fors strafblad. Hij werd eerder veroordeeld voor drugs- en geweldsdelicten. Zo nam hij in april 2019 op het Moerbergplantsoen in IJmuiden een auto onder vuur. Door een wonder raakte niemand gewond.

Sezika werd in 2020 veroordeeld voor bedreiging, mishandeling en vernieling. In mei vorig jaar kreeg hij vijf jaar cel voor die zaak. Sezika ging halverwege 2022 al met verlof en kwam in december helemaal vrij.

’Sezika wist dat hij een doelwit was’
Sezika wist dat hij een doelwit was. Hij liep vrijwel altijd met een wapen rond. Op 27 december werd een woning aan de Warmerhovenstraat in IJmuiden zwaar beschoten. Er werden tien kogels op de woning afgevuurd. Eric Sezika verbleef toen in die woning.

Purmerend en IJmuiden worden geteisterd door een oorlog tussen drugscriminelen. De afgelopen maanden waren er ruim dertig incidenten met wapens explosieven. De burgemeester van IJmuiden heeft nagenoeg heel IJmuiden aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Dinsdag werd een 19-jarige man in Purmerend doodgeschoten. Ook die moord zou het gevolg van het grote conflict tussen twee partijen zijn. De recherche onderzoekt een verband tussen de twee dodelijke schietpartijen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Ariel »

Pakketten met potten pindakaas vol pillen: nieuw team gaat jagen op verzenders van drugs per post

Een speciaal team van douane, politie en Openbaar Ministerie (OM) gaat jagen op de verzenders van drugs in postpakketten naar landen buiten de Europese Unie. Het nieuwe team dat Hit and Run Post (HARP) is gedoopt, wil de export van onder meer synthetische drugs als xtc-pillen en lijntjes cocaïne de voet dwars zetten.

,,We gaan het opsporen van postpakketten met drugs intensiveren. Nederland is een grote producent en exporteur van synthetische drugs”, legt Aukje de Vries, demissionair staatssecretaris voor Toeslagen en Douane uit. Het HARP-team zal actief zijn vanaf april. Het is een afgeleide van het Hit and Run Cargo (HARC)-team dat in de Rotterdamse haven onderzoek doet naar de import van cocaïne.

Het team gaat met name relatief korte doorlopende onderzoeken doen om de verzenders van de poststukken te achterhalen. De douane werkte al op het postsorteercentrum om de pakketten te controleren. ,,Het startpunt was altijd om de drugs op te sporen in beslag te nemen en te vernietigen”, vertelt Nannette van Schelven, directeur-generaal van de douane. De bedoeling is dat het HARC-team nu ook op zoek gaat naar de afzender. Vooral bestemmingen als de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada kunnen op extra aandacht rekenen.

Pillen in potten pindakaas
Een paar pilletjes in een envelop maar ook postpakketten met pillen verstopt in pindakaas. Criminelen maken volgens de douane op grote schaal gebruik van het postnetwerk. Vorig jaar werd er 1802 keer cocaïne in beslag genomen, 4492 keer xtc, 2686 keer marihuana, 1204 keer amfetamine en 2166 keer lsd. Overigens is er minder onderschept dan in 2022. Toen werd er in totaal meer dan 18.000 keer een onderschepping gedaan. ,,We hebben het afgelopen jaar de aanpak geïntensiveerd. We zien dan ook een waterbedeffect naar België en Duitsland. Wij werken nu ook intensief met deze landen samen”, vertelt Van Schelven.

Het is niet altijd gemakkelijk om de afzender van de postpakketten te achterhalen. ,,Er worden valse adressen gebruikt, of adressen van mensen die er niets mee te maken hebben of er staat helemaal geen adres op. De poststempel kan echter al helpen”, zegt de directeur-generaal. Ook mag vanwege het briefgeheim niet elke envelop open worden gemaakt. ,,Daar is toestemming voor nodig van de rechter-commissaris. Met het HARP-team zijn de lijntjes nu nog korter.”

De douane is er volgens Van Schelven bedreven in geworden om de verdachte pakketten te herkennen. ,,Je ziet bijvoorbeeld een hele rits aan dezelfde etiketten en enveloppen met dezelfde maat. Een geoefend oog kan dat herkennen. Daarnaast ruikt drugs. Ook maken wij gebruik van scanapparatuur om drugs, pilletjes en lijntjes te coke te herkennen.”

Puzzelen voor gevorderden
,,Het onderzoek is puzzelen voor gevorderden”, zegt Michiel Kok, hoofd opsporing eenheid landelijke expertise en operaties. De politie gebruikt meerdere methodes om de afzenders op te sporen. Zo wordt er onder meer gekeken naar het soort papier dat is gebruikt en wordt er gezocht op dna en vingerafdrukken. ,,Wij willen uiteindelijk bij de verdachte uitkomen en die een halt toe roepen. Ook willen we meer informatie over het type dader”, zegt Frank van Kins, de HARP-officier van justitie.

De Vries wil met de aanpak zorgen dat er vanuit Nederland minder drugs wordt geëxporteerd. ,,Hiervoor is vroegtijdige verstoring van de productie, export en doorvoer van drugs uit Nederland nodig.” Het HARP-team gaat bestaan uit 19 fulltime werkplekken, waarvan vijf voor de douane, drie voor het OM en elf voor de politie.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in drugs

Bericht door Ariel »

Heerlijk een Linkse Utopische samenleving. icon_thumbup.gif Mevrouw Merkel en De Groenen hebben veel goeds gedaan voor Duitsland.
’Crack-zombies’ terroriseren groene oase in het hart van Berlijn: ’Injecties voor de ogen van kinderen’

Afbeelding

BERLIJN - Görlitzer Park, door stadsplanners bedacht als een groene oase in het hart van Berlijn, is het afvoerputje van de Duitse hoofdstad. Afrikaanse dealers, nietsontziende criminelen en wezenloze junkies lopen er rond. Autoriteiten weten zich geen raad en bewoners zijn woedend. „Niet normaal dat halfdode zombies zich voor de ogen van kinderen injecteren.”

Een tiental ingangen van het stadspark in de links-alternatieve wijk Kreuzberg wordt streng bewaakt. Niet door de politie, maar door potige jongemannen. Deze drugsdealers zijn vrijwel zonder uitzondering uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze spieden naar klanten en agenten in burger. „Hey boy! Want some weed?”, wordt er gesist. De Afrikaanse mannen wachten in kluwen; zelfs tieners worden aangesproken. In een toilethuisje aan de Wiener Straße zit een tiental junks op de grond, rookt crack en spuit heroïne.

Na de asielstroom vanaf 2015, met anderhalf miljoen ontheemden in Duitsland, wilde het lokale wijkbestuur van De Groenen velen opvangen in een leegstaande school. Dit leidde tot verloedering en onderling geweld. Maar de linkse buurtbewoners waren toen nog solidair met de nieuwkomers. „De stemming is sindsdien gedraaid”, aldus Judith Mair op een terras aan het park. De 51-jarige moeder draagt een wollen sjaal met alle kleuren van de regenboog. „Nu zie je hier agressieve crack-zombies. Erg onaangenaam. Die consumenten stelen en bedelen voor elk klein shot.”

De fiets van Mair, een docente design aan de hogeschool, werd gestolen. „Die kreeg ik van dealers terug toen ik klaagde bij een winkelier.” Ook het mobieltje van haar zoontje werd gejat. Nonchalant: „Dat traceerde ik later ergens in Afrika.” Iets verderop raakt een wandelaar die zijn vriendin fotografeert, in problemen. „Hey! Niet filmen!”, schreeuwt een groep donkere jongemannen uit de verte. Ze spurten naar het paartje. „Geen foto’s! Verwijderen!”, commanderen ze dreigend. „Zijn jullie dan de politie?”, vraagt de aangevallen wandelaar. „Nee, wij criminelen zijn de baas hier.”

Lawaaiig
Ondanks permanente intimidatie, met vechtpartijen en mishandelingen, berovingen en verkrachtingen, handhaven de Kreuzbergers niet. ’Görlitzer Park moet open blijven!’ staat op gele posters rond het voormalig spoorwegemplacement. Regelmatig zijn er lawaaiige manifestaties met reggae-muziek. De ’no-go area’ is de autoriteiten een doorn in het oog. Na een kwart eeuw verloren de SPD de macht in Berlijn aan de CDU. Conservatief Kai Wegner wil als burgemeester het park ’s nachts hermetisch afsluiten.

„Bij de kinderboerderij zijn regelmatig verstopte zakjes cocaïne van dealers gevonden. De ezel hapte er eens in en begon keihard te krijsen”, zucht Raffal, de terreinknecht op het plaatselijke voetbalveld. Voor de kleedkamers zitten ’s morgens, als kinderen van Hansa 07 er huppelen, onuitgeslapen junks gehurkt drugs te spuiten. Veel buurtbewoners kijken weg of verhuizen. De overlastgevers worden vergoelijkend ’arme schooiers’ genoemd. In het stadspark staan twee bestelwagens, tussen de moeders met kinderwagens. Bij dit Fixpunkt krijgen junkies schone naalden. Af en toe rijdt de politie stapvoets in een busje door het park. De agenten doen weinig, behalve enkele controles. Ze tolereren het bezit van geringe hoeveelheden cannabis. Dat wil de links-liberale regering toestaan.

„Alles loopt de spuigaten uit”, zegt ontwerper Christian Sauer (36) die in de Görlitzer Straße werkt. „Junks poepen in je trappenhuis, we vinden naalden. Op scholen leren kinderen wat verslaafden zijn. Winkeliers worden bestolen, en als ze dieven met geweld wegsturen, worden ze veroordeeld.” Op het terras van Bar 11 verjaagt de kelner een lastige junk met een honkbalknuppel.

Prostitutie
In de Koude Oorlog leidde het roemruchte Kreuzberg het bestaan van een muurbloempje, met veel Turkse immigranten. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 kwamen miljoenen toeristen. Nu zijn de huren hoog en de oorspronkelijke bewoners verdreven. „Als ik ga dansen bij Konrad Tönz, komt elke twee minuten een bedelaar langs. Er wordt veel gestolen”, zegt Judith Mair. Bij de bovengrondse U-Bahn staan tenten van Oost-Europese daklozen. Groepen toeristen lopen van de nachtclubs in de Falckenstein Straße naar het Görlitzer Park. Ze spoeden opgetogen richting het recreatiegebied. „Kunnen we daar dope kopen?”

Nabij het park gebeurt meer naars. In sommige panden worden vrouwen uit het voormalige Oostblok tot prostitutie gedwongen. Zoals de 18-jarige Eva uit Hongarije. Een blijf-van-mijn-lijfhuis in Boedapest kon haar met hulp van de Duitse maatschappelijk werker Guido (60) uit de klauwen van een Turkse mensenhandelaar bevrijden: „Ze was door loverboys opgepikt.” En tijdens oud & nieuw werd een dame in Görlitzer Park verkracht.

Maar Berlijn was al eerder opgeschrikt. In de zomer was een paartje beroofd en de vrouw werd tot seks met Afrikanen gedwongen terwijl haar echtgenoot onder dwang moest toekijken. Een Somaliër en twee al eerder veroordeelde 23-jarige jongemannen uit Guinee zijn aangeklaagd. In houten kooien hoorden ze onlangs de rechter het proces beginnen. Hun advocaat stelde boud: „Die vrouw wilde het zelf.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie