Tijd om milieufreak te worden?

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.

Houd jij je bezig met het milieu?

Ja. Ik ben anti-milieu en koop alles zo goedkoop en vervuilend mogelijk. Ik ben de anti-hippie!
2
9%
Ja. Ik houd me graag bezig met het vitten op Greenpeace-mensen als ze weer eens op de tv zijn; heerlijk om te roepen: Zoek es een normale baan man!
2
9%
Nee. Ik denk er nooit aan. Walvissen gaan toch eens een keer dood en als wij die bomen niet vellen doet een bosbrand of moslim het wel.
2
9%
Nee. Maar dat is omdat ik het niet interessant vind.
4
17%
Nee. Maar dat is omdat het me te deprimerend is.
2
9%
Ja. Ik koop vaak de duurdere eco-versie maar besef wel dat ik er niet aan kan ontsnappen dat ik óók een ecologische voetafdruk heb.
8
35%
Ja. Ik voel me superschuldig, en ik wil alles doen om te voorkomen dat ik het milieu belast!
3
13%
Ja. Ik vind dat zo'n zalig gevoel, dat ik steeds voor de bio-eco-versie ga, en dat iedereen dan ziet: Tjonge, wat is die goed bezig!
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 23

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
do sep 23, 2021 9:29 pm
Volgens de nieuwe WHO richtlijnen is er nergens in ons land meer lucht die schoon genoeg is om in te ademen zonder gezondheidsschade.
Ik denk dat dat ook wel klopt. Hetzelfde geldt voor voedsel: overal zit radioactief materiaal in, zoals het vreselijke Kalium-40. Het wordt tijd de normen voor de inname van voedsel aan te scherpen, ik denk dat een halvering per jaar wel haalbaar is.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Gelukkig is het grootste deel van ons land blubber en bagger.
Maar in Zuid Limburg is het echt wel stenig. En dat is ongezond en daar is dan ook een nationaal actieplan voor.
Kankerverwekkend radioactief gas vooral in bodem Zuid-Limburg

Ruim de helft van de huizen met een te hoog radongehalte staat in Zuid-Limburg. Om de stralingsbelasting door dit radioactieve gas in woningen te verminderen, wordt een nationaal actieplan opgesteld.

Jaarlijks krijgen naar schatting 400 mensen in Nederland longkanker door blootstelling aan het radioactieve gas radon. Het grootste gevaar lopen inwoners van Zuidoost-Nederland, en met name Zuid-Limburg en het Gelderse rivierengebied.
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20170814_00044949
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Net zoals in Engeland zullen ook bij ons burgers opeens zonder gasleverancier zitten.
„Kleine energiebedrijven staan op omvallen door hoge gasprijs”

Kleine energieleveranciers in Nederland dreigen failliet te gaan door de hoge prijzen voor gas, en de daaraan gekoppelde stroomprijzen.

Het Financieele Dagblad meldde maandag dat zij het gas al hebben verkocht zonder zelf over een voorraad te beschikken. Nu de kostprijs hoger uitvalt dan eerdere verkoopprijzen, ontstaan financieringsproblemen. In België en Groot-Brittannië heeft dat al tot faillissementen geleid.

Gasreserves


„De meeste energiebedrijven zitten short, de een wat meer dan de ander”, zegt Jan Willem Zwang, eigenaar van adviesbureau Stratergy. Deze bedrijven beschikken dus niet daadwerkelijk over de gasreserves en hebben het risico op de prijsexplosie niet goed afgedekt, beaamt Eelco Wessels Boer, commercieel directeur van Innova Energie uit Den Haag: „Er zijn ook leveranciers in de markt die gestopt zijn met het verkopen van gas.”

Nederland telt tientallen energieleveranciers. Naast grote spelers als Eneco, Essent en Vattenfall zijn dat veelal kleinere energiemaatschappijen, die zich richten op groene stroom of lage prijzen. „Energieleveranciers hopen nu op een milde winter”, aldus Zwang. In dat geval daalt, vermoedelijk, de gasprijs.

Een energiebedrijf heeft minstens 200.000 klanten nodig om op langere termijn winstgevend te zijn, zo luidt de stelregel in de energiemarkt. Lukt dat niet, dan zijn de kosten per klant te hoog om te kunnen concurreren.

Vergelijkingswebsite Pricewise bemerkt „tumult in de markt”, verklaart energiespecialist Tomas Bleker tegenover de krant. „We zien onzekerheid bij leveranciers. Leveranciers trekken aanbiedingen in en komen dan met nieuwe aanbiedingen, die altijd hoger liggen. Of tussentijds worden de variabele tarieven verhoogd, terwijl dat normaal alleen op 1 juli en 1 januari gebeurt. Dus dit hebben we nog nooit gezien.”

De situatie raakt volgens Bleker niet alleen kleine bedrijven, maar ook de grote.

Vervijfvoudigd

In het afgelopen jaar is de gasprijs vervijfvoudigd. Een gemiddeld huishouden betaalt inmiddels al ruim 200 euro per maand aan gas en stroom, zo berekende prijsvergelijker Gaslicht.com onlangs.

De vergelijkingssite schat in dat huishoudens met variabele energietarieven vanaf 1 januari 2022 minimaal 550 euro meer gaan betalen.
https://www.rd.nl/artikel/944497-kleine ... e-gasprijs
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

‘Hoogovens’ heeft geen vrienden meer


De politiek en milieulobby hebben hun pijlen gericht op Tata Steel, dat extreem vervuilend zou zijn en dus publiekelijk door het stof moet. Philip van Tijn, die het voormalige industriële kroonjuweel graag ‘Hoogovens’ blijft noemen, plaatst kanttekeningen bij dat negatieve sentiment.

Tata Steel heeft zijn toekomstplannen gewijzigd. Het gaat sneller over op groene waterstof en slaat de mogelijke tussenoplossingen over. Goed voor het klimaat, het milieu en de omgeving, hoorde ik de topman van Tata op de tv zeggen. Of het ook goed is voor Tata, bleef in het ongewisse, want zo’n futiliteit speelt vandaag de dag geen rol van betekenis meer, zelfs niet voor de murw geslagen topman.

Ooit was Tata een van de industriële kroonjuwelen van ons land


Ooit was Tata Steel een van de industriële kroonjuwelen van ons land. Met natuurlijk Philips (voordat de elektronicareus alles de deur uitdeed, behalve de riskante medische apparatuur), Akzo (voordat topman Hans Wijers daar een verffabriek van maakte) en Fokker. Er kwam een enkel nieuw kroonjuweel voor terug, zoals de VDL Groep van de familie Van der Leegte, die nog niet zo lang geleden meedong naar een Nederlandse mega-order voor elektrische bussen, maar die order werd China gegund. Dat scheelde 5 of misschien wel 10 euro per bus – de Chinese werkgevers laten hun arbeiders wat meer uren maken dan die van VDL en geven ze per uur ook wat minder loon (eenvijfde van hun Nederlandse collega’s). En er is wat meer CO2-uitstoot natuurlijk.

Ooit was Tata Steel dus een stuk nationale trots. Een prachtig bedrijf aan de Noordzee, ongeveer de meest sociale werkgever van Nederland met directies en commissarissen die niet waren aangetast door kapsones en/of mega-salarissen. En de productie was, voor zover mogelijk, relatief schoon, veel schoner dan vrijwel alle staalbedrijven ter wereld. O ja, klein detail: het bedrijf heette toen nog Hoogovens, was onafhankelijk en op de Amsterdamse beurs een van de zogeheten hoofdfondsen.

Nederland heeft niets met restanten ‘maakindustrie’

Maar, als gezegd, de ‘maakindustrie’ kwam op de tweede rang terecht. En terwijl we ons voor KLM het vuur uit de sloffen liepen en lopen (garanties, aandelen bijgekocht, Wopke Hoekstra laten onderhandelen in zijn aan het INSEAD geleerde Frans), zelfs na de ‘fusie’ met Air France, lieten we Hoogovens aan zijn lot over. En lieten we het ‘fuseren’ met het wereldconcern Tata uit India, dat Hoogovens als wingewest beschouwt. Weinig landen zouden zo hun basisindustrie (laten) verkwanselen.
Spoiler! :
Recent viel mijn oog op een overlijdensadvertentie voor een
oud-medewerker van Hoogovens, ondertekend door ‘Hans van den Berg, Site Directeur IJmuiden’. Bij zo’n omschrijving denk je aan een filiaalhouder en niet aan de hoogste baas van een bedrijf met 9.000 medewerkers.

Hans van den Berg was, toen een paar weken geleden de zaak losbarstte, bij Nieuwsuur. Hoewel Mariëlle Tweebeeke haar scherpste tong had thuisgelaten, zat hij, baas van het spul in IJmuiden en gepromoveerd natuurkundige (en voor zover te beoordelen valt een ‘mensenmens’), er bij als een geslagen hond. Hij gaf de interviewer in alles gelijk, kon de boze mensen heel goed begrijpen en ja, zijn bedrijf had eerder drastischer moeten ingrijpen.
Omwonenden van Tata worden vaker ziek. Is er toekomst voor het staalbedrijf in IJmuiden? “We hebben ons altijd gericht op het voldoen aan vergunningen, daarnaast nemen we bovenwettelijke maatregelen”, zegt Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. #Nieuwsuur pic.twitter.com/WrgWRKPO8d

— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) September 2, 2021
Van den Berg en zijn bedrijf liggen aan alle kanten onder vuur: de Indiase eigenaar zuigt het bedrijf leeg, de politiek heeft een prachtige zondebok ontdekt, de bevolking van Kennemerland klaagt ineens steen en been – vooral de inwoners die daar vrij recent zijn komen wonen, toen de geluids- en stankoverlast er overigens al lang en breed was, zelfs in sterkere mate dan nu.

Concentratie fijnstof in IJmond even groot als in Amsterdam

Want Van den Berg kan nog zo deemoedig zijn (ik hóór al die adviseurs hem als mantra de scheurkalenderwijsheid toeroepen: ‘Als je geschoren wordt, moet je stilzitten!’), maar Tata Nederland heeft in de afgelopen jaren al veel gedaan en is bezig met de uitvoering van plannen voor de komende twintig jaar om de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof drastisch te verminderen. Een leuk weetje: de concentratie van fijnstof in de IJmond is gelijk aan die van Amsterdam, de stad waar GroenLinks heerst. Maar, heel gek, daarover lees je niet zo veel.

Er komt nog iets bij. Simon Rozendaal wijst er in zijn recente analyse in EW (25 september) op, dat de nuanceringen in het RIVM-rapport – waarmee het allemaal begon – in de paniekerige verhalen, commentaren en discussies zijn ‘vergeten’ (dat is mijn kwalificatie). Eén aansprekend voorbeeld. In de regio Rijnmond is 6 procentpunt meer kanker dan elders in Nederland (dus niet zesmaal zoveel, zoals ook te lezen viel) en het officiële RIVM constateert dat dit ‘wellicht’ te maken heeft met de ‘luchtvervuiling van 20 tot 40 jaar geleden’. Tja, en het is niet zo gemakkelijk om dingen met terugwerkende kracht te veranderen.

Hoogovens moet uitleggen waarom iets niet in 24 uur totaal anders kan


Het is allemaal zo klaar als een klontje. Een groot bedrijf als Hoogovens (zo blijf ik het noemen) maakt plannen voor de lange termijn. De koers kan wel worden verlegd maar net als bij de mammoettanker duurt het even voordat dit effect sorteert. Maar de publieke opinie (dus ook de media), de actiegroepen en de politiek leven bij de dag. Als zij vandaag iets anders beweren of besluiten dan gisteren, geen probleem. ‘De politiek’ kan vandaag iets bepalen dat haaks staat op een besluit van gisteren. Dat hebben de Algemene Beschouwingen ten overvloede weer bewezen.

En dan heeft Hoogovens ook nog de pech dat in de Tweede Kamer eigenlijk bijna niemand meer zit die van materie als deze iets begrijpt, want daarvoor zijn de bestuurskundigen, politicologen, filosofen en economen niet opgeleid. Groene waterstof, CO2 afvangen en klimaattransitie zijn voor vrijwel alle politici, journalisten en actievoerders abstracte begrippen. Dat groene waterstof niet vóór 2030 operationeel is, wat zou dat? Het gaat om symbolen!

Hoogovens op zijn beurt moet geduldig uitleggen hoe de vork in de steel zit, dat al jaren hard wordt gewerkt aan schoner, groener, mooier. Dat het verdwijnen van het bedrijf zou betekenen dat, als Hoogovens ophoudt te bestaan, datzelfde staal elders wordt geproduceerd met veel meer kwalijke gevolgen voor de aarde, dat de werkgelegenheid van 20.000 mensen (inclusief toeleveranciers) – dus brood op de plank voor 20.000 gezinnen – in het geding is, dat voor een fractie van al die miljarden die in coronatijd uit Wopkes zakken zijn gevlogen een infrastructuur kan worden gecreëerd die voor Tata net zo nodig is als Schiphol voor KLM, dat de miljarden voor vergroening in Brussel klaar liggen. Dat overigens een gigantisch tekort aan (groene!) elektriciteit dreigt tot 2030 en verder, is weer een ander verhaal.

Eenvoudig, nietwaar. Maar in een land waar het gaat om de ‘dienstenindustrie’, waar consultant en coach langzamerhand de belangrijkste beroepen zijn, waar de zwaar gesubsidieerde ngo’s zijn ‘vergeten’ dat hun subsidie eerst in de IJmond of Rijnmond moet worden verdiend, is dat geen eenvoudige opdracht.
https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie ... er-846886/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Het duurde zeker 20 jaar na het begin van het Groningse gas voor de bodem begon te trillen.
Dus nu de winning van gas zo goed als gestopt is, valt te verwachten we nagenoeg even lang trillingen zullen hebben. Je kan beschadigde gebouwen dus blijven repareren. Misschien is aardbevingsbestendige nieuwbouw op de langere duur goedkoper.
Aardbeving met kracht van 2.5 bij Zeerijp

Bij Zeerijp is in de nacht van zondag op maandag om 04.59 uur een aardbeving geweest.

De beving had volgens automatische metingen van het KNMI een kracht van 2.5 en was op een diepte van 3 kilometer.

Op 18 september was er ook al een beving bij Zeerijp. Die had een kracht van 0,8.

De bevingen in Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied rond Loppersum en Appingedam. De zwaarste aardbeving in Groningen was bij het dorp Huizinge in 2012. Die had een kracht van 3,6.
https://dvhn.nl/groningen/Aardbeving-me ... 77669.html
Nog geen halve dag na 'Zeerijp' schudt de aarde in Appingedam: aardbeving met kracht van 1,8

Deze aardbeving, die om 15.33 uur plaatsvond, volgt op een aardbeving in de nacht van zondag op maandag (04.59 uur) bij Hellum. Die beving had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter.

In beide gevallen ging het om een geïnduceerde aardbeving – dat wil zeggen: ontstaan door gaswinning – op 3 kilometer diepte.
https://dvhn.nl/groningen/Nog-geen-halv ... 79067.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

De kraan is zo goed als dicht. Maar het beven gaat door de komende jaren. Dat gaat nog wat worden met de frustraties aldaar:

Drie aardbevingen binnen 24 uur. Frustraties lopen hoog op in Groningen. 'Zijn ze toch weer bezig gas te winnen?'
https://dvhn.nl/groningen/Reacties-op-a ... 79905.html

Er zullen wel komplotgekkies komen met "Er wordt toch stiekum gas gewonnen."
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
di okt 05, 2021 1:16 pm
De kraan is zo goed als dicht. Maar het beven gaat door de komende jaren. Dat gaat nog wat worden met de frustraties aldaar:
Drie aardbevingen binnen 24 uur. Frustraties lopen hoog op in Groningen. 'Zijn ze toch weer bezig gas te winnen?'
Het is al jaren geleden voorspeld dat de bevingen nog wel even doorgaan.
Hoe komt het dat de aardbevingen nog door blijven gaan in Groningen?

De jarenlange gaswinning heeft voor drukverschillen gezorgd in het Groningen-gasveld. Zo is de druk rondom de clusters in Loppersum waar de winning al enige tijd gestopt is, relatief hoog. In het zuiden, waar nog gas gewonnen wordt, is de druk lager. Deze druk is zich nu aan het vereffenen. Het aardgas stroomt van plekken met een hoge druk naar plekken met een lage druk. Ook dit proces veroorzaakt spanningen op breuken in de diepe ondergrond, die tot bevingen kunnen leiden.

De gaswinning is nu zo laag dat de bevingen die nu plaatsvinden vooral worden veroorzaakt door deze drukvereffening en nauwelijks nog worden beïnvloed door de huidige gasproductie. Pas als die druk overal gelijk is, zullen er geen gasgerelateerde aardbevingen meer zijn. Daarom gaan de aardbevingen door, ook als de winning uit het Groningen-gasveld helemaal gestopt is. De kans op een zware beving en het aantal bevingen neemt naar verwachting wel af, en zal op een gegeven moment stoppen. Hoelang dit proces van drukvereffening duurt, is onbekend.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Ook in mijn omgeving merk ik dat electrisch rijden nogal problematisch kan zijn.
Hier zie je een brandweerman met interesse naar een rode emmer kijken.
Dit was bij mij om de hoek .
Een accu van een e-bike begon te roken en te smelten. De eigenaar van de fietswinkel waar het gebeurde gooide hem snel in die emmer met water die nog lang stond te borrelen.

Afbeelding
Leidse fietsenwinkel tussen wal en schip: giftige, brandende accu op de stoep mag niet naar binnen maar de brandweer neemt hem niet mee

Een brandende fietsaccu leverde de Leidse fietsenwinkel Trappers aan de Doezastraat dinsdagmiddag flinke kopzorgen op. Winkelier Erik Groen zette het ding in een bak water buiten, maar dan? De brandweer mocht hem niet meenemen en zelf kon hij ook niets zolang het ding niet is uitgebrand en giftige dampen verspreidt - en dat kan zomaar een etmaal duren. Hij hoopt dat er snel betere regelgeving voor komt.

Groen zit nogal in zijn maag met de kwestie, deze dinsdagmiddag. Het emmertje water kan gerust de hele nacht nog doorborrelen en hij is niet van plan er al die tijd bij te blijven zitten. ,,Dus ik denk dat ik de emmer maar aan het betonnen bankje vastmaak met een briefje erbij dat het gevaarlijk is. ,,Als het echt in de fik gaat, komt daar rook af die je echt niet moet inademen.’’

Hij kreeg de fietsaccu eind vorige week als inruiler binnen. Vrij nieuw en zelfs nog met garantie, maar het gebeurt soms gewoon dat die dingen instabiel worden. Groen merkte direct dat hij warm was. ,,Dan stoppen we zo’n ding in een speciale quarantainebox die daarvoor is. Daar kun je veilig bij weggaan. Als zo’n accu dan ’afgaat’, ontstaat een soort hele harde plastic bult om de accu. Dan wordt hij ingekapseld en kun je ermee naar de gemeentereiniging als het is afgekoeld.’’

De accu ging niet af, koelde af en na drie dagen haalde Groen het ding daarom zondag uit de box. Dinsdag ging het alsnog mis. ,,Hij was aan het roken en er zat al een gat in de casing, dus toen hebben we hem snel in een emmer water gedaan en op de stoep gezet.’’

Veiligheid

Hij schakelde de brandweer in en kreeg te horen dat die hem niet kon meenemen. Een woordvoerder bevestigt dat. ,,Als dit gebeurt bij een elektrische auto nemen we een container mee waarin we hem onderdompelen en hebben we 24-uurs contracten met gespecialiseerde bedrijven om ze af te voeren. Maar een fietsaccu is voor ons een kleine brand en kort nadat we er kwamen kijken was het ook al ’brand meester’. En dan nemen we hem inderdaad niet mee. We zijn er voor de veiligheid, niet voor de opruimmogelijkheden.’’

Nadat duidelijk werd dat Groen de accu dan wellicht de hele nacht midden in de stad op straat zou moeten laten staan, besloot de brandweer de zaak nader te bestuderen. ,,En er blijken twee gespecialiseerde bedrijven in Nederland te zijn voor dit soort situaties. Dat wisten wij ook niet. De officier van dienst heeft de ondernemer daarop geadviseerd een daarvan te bellen.’’

Inderdaad bleek de zaak daarmee opgelost. Het bedrijf EcoLoss kwam de accu halen. De kosten ervan moet hij proberen te verhalen op de fabrikant. Groen is daarmee voor nu uit de brand, maar hoopt dat de overheid zich er eens over buigt en met betere regelgeving komt. ,,Als ze bakken voor een Tesla hebben, kan brandweer ook met een bak water op een aanhangwagen komen. Dan is hij in ieder geval op een terrein waar geen burger bij kan. We moeten moeten steeds meer vergroenen en alles elektrisch maken, maar over dit soort dingen is nog niet nagedacht.’’

De brandweer is het roerend met hem eens. ,,Dit gaat natuurlijk veel meer gebeuren. En als mensen zo’n accu dan inleveren, kan de fietsenmaker geen kant op. Dat moet inderdaad geregeld worden.’’
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
di okt 05, 2021 9:43 pm
Groen is daarmee voor nu uit de brand, maar hoopt dat de overheid ...
Het blijft toch een merkwaardige reflex, die roep naar de overheid! Hoe is het collectief verantwoordeljik voor het falen van de acculeverancier?
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Vrees dat huishoudens en automobilisten de dupe worden

Klimaatplan Timmermans onder vuur: ’Grote schade Midden- en Oost-Europa’

Landen in Midden- en Oost-Europa dreigen blokkades op te werpen tegen de klimaatplannen van eurocommissaris Frans Timmermans. Ze vrezen een onbetaalbare rekening voor huishoudens en automobilisten.

Vooral het plan van Timmermans om producenten van aardgas (verwarming) en benzine te laten betalen voor CO2-uitstootrechten baart landen als Hongarije, Polen en Roemenië grote zorgen. Voor de opwekking van elektriciteit bestaat zo’n systeem al en dat merken huishoudens nu al in de portemonnee. Producenten berekenen de kosten namelijk door.

Voor het eerst besproken
Hoewel bijna alle lidstaten de plannen nog bestuderen hebben de klimaatministers woensdag in Luxemburg voor het eerst gesproken over het zogeheten ’Fitfor55-pakket’. De lidstaten hebben zelf gevraagd om extra maatregelen door eerder akkoord te gaan met het ophogen van klimaatdoelen: 55 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990 en klimaatneutraliteit in 2050.

Maar nu duidelijk gaat worden wat er allemaal nodig kan zijn om de papieren ambities waar te maken én de energieprijzen torenhoog zijn daalt het enthousiasme bij een deel van de lidstaten. „In ons land worden 4,5 miljoen mensen blootgesteld aan armoede door deze plannen”, sneerde de Roemeense klimaatminister.

Bulgarije vreest dat de armste mensen de klappen zullen vangen. Hongarije gaat verder en zegt de plannen in deze vorm niet te kunnen steunen. „Zelfs met de voorgestelde compensatiemaatregelen zou dit voorstel grote schade berokkenen aan de bevolking van Midden- en Oost-Europa”, zegt minister Attila Steiner. „Als we mensen boos maken over klimaatbeleid zal het draagvlak als sneeuw voor de zon verdwijnen.”

Nieuw miljardenfonds
PvdA’er Timmermans zegt op zijn beurt arme lidstaten te willen helpen door een deel van de inkomsten uit CO2-uitstootrechten weg te sluizen naar een nieuw op te tuigen miljardenfonds. Daar zijn de landen uit Midden- en Oost-Europa wel enthousiast over, maar het is hun ogen slechts een ’eerste stap’. En daarmee zetten ze de deur op een kier met de boodschap: met meer geld doen we mee.

Maar zo’n nieuw klimaatfonds ligt weer gevoelig bij enkele nettobetalers in de EU waar traditiegetrouw de rekening op de deurmat valt. Timmermans moet maar een oplossing zoeken binnen de bestaande fondsen en EU-begroting, klinkt het vanuit de Zweedse delegatie. Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz (Klimaat) zegt namens Nederland terughoudend te willen zijn met het optuigen van nieuwe fondsen. „We hebben er nog veel vragen over.”

Maandenlange onderhandelingen
Beide landen zitten wel weer in de groep pleitbezorgers voor meer klimaatambitie. Nederland wil bijvoorbeeld al in 2030 – vijf jaar eerder dan Timmermans’ voorstel - een verbod op nieuwverkoop van auto’s die op diesel en benzine rijden. Over de koopkrachtgevolgen voor Nederlanders is bij het topoverleg niet gesproken. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaan huishoudens door het plan-Timmermans in 2030 gemiddeld 100 euro extra betalen aan energie en 85 euro extra voor de auto.

De EU-ministers zijn voorlopig nog niet klaar met ’Fitfor55’. De ontmoeting in Luxemburg is slechts het begin van maandenlange onderhandelingen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ali Yas »

Voor de opwekking van elektriciteit bestaat zo’n systeem al en dat merken huishoudens nu al in de portemonnee. Producenten berekenen de kosten namelijk door.
Die nare producenten ook! :crazy:
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Er zijn in ons land sinds 2010 14 aardgasgestookte centrales bij gekomen.
Er is een lijst van alle centrales hier:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van ... _Nederland
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Tja, ouders die hun kinderen op de vrije school doen zijn erg begaan met het klimaat.
De school verwarmen met een pelletkachel, het leek zo duurzaam: ‘Voor het milieu, maar niet voor de longen’

NIJMEGEN - De vrije school in Nijmegen wilde het gebouw duurzaam verwarmen en kocht een pelletkachel. Beter voor het klimaat, maar slechter voor de lucht, blijkt nu.

Hoe verwarm je een school van honderd jaar oud in een tijd waarin we ons zorgen maken om het klimaat waarin de vijfhonderd leerlingen opgroeien? Duidelijk, was een jaar of vijf geleden de gedachte in Nederland: biomassa.

Met een pelletkachel, gestookt op houtkorrels van zaagsel en schaafsel. Kort na de verhuizing naar de Celebesstraat in Nijmegen kocht Vrije School Meander er een.

Van het gas af was het ideaal.

Maar inmiddels is er naast de zorg om het klimaat een zorg bijgekomen: die om luchtkwaliteit. Zeker in Nijmegen is het daar slecht mee gesteld.

Er hangt hier meer fijnstof in de lucht dan in bijvoorbeeld Rotterdam, bleek uit Europees onderzoek. Nijmegen stelde vorig jaar biomassa ter discussie, en presenteerde vorige week een slooppremie voor houtkachels.

‘Soms een flinke pluim’
De pelletkachel van de vrije school mag blijven en wie schoon stookt heeft niets te vrezen. Maar de koers is helder: houtkachels produceren fijnstof. Liever niet, dus.

Bewoners van de Indische buurt zien en ruiken het als de kachel van de vrije school werkt, zeggen ze. Ton en Rikie staan op straat in de Timorstraat, de achterkant van de school. Ze willen niet met hun achternaam in de krant vanwege de felle discussie over de overlast van een speelplein verderop in Nijmegen.

‘Het moet hard waaien’
Deze windstille ochtend ruik je weinig anders dan de vlinderstruiken en hortensia’s in de voortuinen. En verderop is iemand alvast een maaltijd met gekookte aardappelen en vlees aan het voorbereiden.

,,Maar vaak zie je duidelijk rook’’, zegt Rikie. ,,Soms een flinke pluim.’’ De rook houdt meerdere mensen in de buurt bezig, zeggen ze. Vooral de mensen met een bovenwoning, zegt Ton. ,,Het moet hard waaien wil die rook hier neerslaan.’’

Houtachtig
Een vrouw die in de buurt woont, zag nog wel eens een wolk voorbij drijven. Maar ze weet niet zeker hoe regelmatig dat nog gebeurt sinds de kachel op een andere schoorsteen is aangesloten.

De geur lijkt op die van klassieke houtkachels en haarden, maar is net iets anders. ,,Een beetje houtachtig. Ja, het is duurzaam. Duurzaam voor het milieu, maar niet voor onze longen.’’

De buurt is wel in gesprek met de school, zegt zij. ,,De nieuwe directeur van de school is ook wel alert op overlast uit de buurt.’’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Dit is "De Hulk". Normaal een gewoon mens maar als die boos wordt dan transformeert hij tot een grote domme groene krachtpatser.
Normaal zijn mensen niet groen maar de wetenschap en techniek staan voor niets. Er is perspectief op echte groene mensen.
Met groene algen kan de mens waarschijnlijk overleven op plekken die tot nu toe dodelijk zijn
Misschien wil de mens zijn grenzen verleggen naar omgevingen met (te) weinig zuurstof. Geen probleem, als hij voor vertrek maar een injectie neemt met groene algen.

Het klinkt als sciencefiction, maar fictie is het al niet meer. Onderzoekers van de Ludwig Maximilians-universiteit in München hebben aangetoond dat het kan werken. Ze laten deze week in vakblad iScience zien dat groene algen hersenen en andere organen van zuurstof kunnen voorzien. Nog niet in de mens, maar in kikkervisjes. Maar het is wel voor het eerst dat dit idee bij een gewerveld dier werd toegepast.

Groene algen maken uit CO2 en zonlicht vrijwel alle bouwstenen die ze nodig hebben, net als planten. Bij die productie komt onder meer zuurstof vrij. Voor de alg is dat een afvalproduct, maar voor anderen, zoals kikker en mens, is die zuurstof van levensbelang. Dat heeft in de natuur al vruchtbare combinaties opgeleverd, waarin groene algen de zuurstofleverancier zijn geworden van sponzen, koralen en zeeanemonen.
[...]
Tot nu toe alleen in sciencefiction

Een blijvend verbond met algen, een echte symbiose, zou dier of mens naar plaatsen kunnen brengen waar zij normaal niet kunnen overleven. Dat is echter nog ver weg. Eerst zou vastgesteld moeten worden of het veilig kan, of het injecteren met algen geen dodelijke verstopping van de bloedvaten oplevert bijvoorbeeld. Maar er komen mogelijkheden in zicht die nu alleen bestaan in de sciencefiction, zeggen de onderzoekers.

Er is nog een bijkomend voordeel, waarvan liefhebbers van sciencefiction helemaal warm zullen worden. De fotosynthese waarmee algen uit zonlicht en CO2 hun bouwstoffen maken, levert niet alleen zuurstof op maar ook suikers. Wie zich weet te ontwikkelen tot gastheer van de groene alg krijgt dus niet alleen levenslucht, maar ook voedsel.
https://www.trouw.nl/wetenschap/met-gro ... ~bb423232/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door sjun »

Ali Yas schreef:
wo okt 06, 2021 8:08 am
Mahalingam schreef:
di okt 05, 2021 9:43 pm
Groen is daarmee voor nu uit de brand, maar hoopt dat de overheid ...
Het blijft toch een merkwaardige reflex, die roep naar de overheid! Hoe is het collectief verantwoordeljik voor het falen van de acculeverancier?
Zo merkwaardig is dat niet. Het gaat om een linkse reflex. Persoonlijke hobby's en idealen laten zij financieren uit belasting van anderen voor wie dan ook de door hen bedachte wetten gelden. Die mensen zijn altijd al gewend geweest om te leven van het subsidiecircuit en rekeningen van tegenvallers over de muur van belastingbetalers te dumpen in plaats van hun verantwoording voor de eigen fouten te nemen en daar persoonlijke conclusies uit te trekken.

Voor zover het nog niet duidelijk was: Groen is het nieuwe rood dat al even niet langer te verkopen valt aan degenen die het moeten betalen.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Ondanks al die praatjes en dat streven naar het verbieden van fossiele auto's, gaat de komende tijd er meer fossiele brandstof gebruikt worden. We moeten wel willen we niet in armoe verzinken met zijn allen.
Immers, welvaart hangt af van de beschikbaarheid van energie.
Climate change: Fossil fuel production set to soar over next decade


Plans by governments to extract fossil fuels up to 2030 are incompatible with keeping global temperatures to safe levels, says the UN.

The UNEP production gap report says countries will drill or mine more than double the levels needed to keep the 1.5C threshold alive.

Oil and gas recovery is set to rise sharply with only a modest decrease in coal.
There has been little change since the first report was published in 2019.

With the COP26 climate conference just over a week away, there is already a huge focus on the carbon-cutting ambitions of the biggest emitters.

But despite the flurry of net zero emission goals and the increased pledges of many countries, some of the biggest oil, gas and coal producers have not set out plans for the rapid reductions in fossil fuels that scientists say are necessary to limit temperatures in coming years.

Earlier this year, researchers from the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) warned of the dangers for humanity of allowing temperatures to rise by more than 1.5C this century. To keep under this threshold will require cuts in carbon emissions of around 45% by 2030 based on 2010 levels.

But instead of curbing carbon, many of the biggest emitting countries are also planning to significantly increase their production of fossil fuels, according to the UN.

The production gap report finds that countries plan to produce around 110% more fossil fuel than would be compatible with a 1.5C temperature rise by the end of this century. The plans are around 45% more than what's needed to keep the temperature rise to 2C.

According to the study, coal production will drop but gas will increase the most over the next 20 years, to levels that are simply incompatible with the Paris agreement.

The report profiles 15 major production countries including Australia, Russia, Saudi Arabia, the US and UK.
Most governments continue to provide significant policy support for fossil fuel production, the authors say.

"The research is clear: global coal, oil, and gas production must start declining immediately and steeply to be consistent with limiting long-term warming to 1.5C," says Ploy Achakulwisut, a lead author on the report from the Stockholm Environment Institute.

"However, governments continue to plan for and support levels of fossil fuel production that are vastly in excess of what we can safely burn."

While countries have devoted far more of their recovery spending after the Covid pandemic towards fossil fuel activities, there are some positives when it comes to financing.

Funding for oil, coal and gas from multilateral banks has decreased significantly in recent years - and also from some of the richer nations.

"This report shows, once again, a simple but powerful truth: we need to stop pumping oil and gas from the ground if we are to meet the goals of the Paris Agreement," said Andrea Meza, Costa Rica's minister for environment and energy.

"We must cut with both hands of the scissors, addressing demand and supply of fossil fuels simultaneously. That is why, together with Denmark, we are leading the creation of the Beyond Oil and Gas Alliance to put an end to the expansion of fossil fuel extraction, plan a just transition for workers and start winding down existing production in a managed way."
https://www.bbc.com/news/science-environment-58971131
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

UIt bovenstaande:
The report profiles 15 major production countries including Australia, Russia, Saudi Arabia, the US and UK.
Most governments continue to provide significant policy support for fossil fuel production, the authors say.
En dat blijkt wel weer:
COP26: Document leak reveals nations lobbying to change key climate report

The leak reveals Saudi Arabia, Japan and Australia are among countries asking the UN to play down the need to move rapidly away from fossil fuels.

It also shows some wealthy nations are questioning paying more to poorer states to move to greener technologies.

This "lobbying" raises questions for the COP26 climate summit in November.

The leak reveals countries pushing back on UN recommendations for action and comes just days before they will be asked at the summit to make significant commitments to slow down climate change and keep global warming to 1.5 degrees.

The leaked documents consist of more than 32,000 submissions made by governments, companies and other interested parties to the team of scientists compiling a UN report designed to bring together the best scientific evidence on how to tackle climate change.
[...]
The leak shows a number of countries and organisations arguing that the world does not need to reduce the use of fossil fuels as quickly as the current draft of the report recommends.

An adviser to the Saudi oil ministry demands "phrases like 'the need for urgent and accelerated mitigation actions at all scales…' should be eliminated from the report".

One senior Australian government official rejects the conclusion that closing coal-fired power plants is necessary, even though ending the use of coal is one of the stated objectives the COP26 conference.

Saudi Arabia is the one of the largest oil producers in the world and Australia is a major coal exporter.

A senior scientist from India's Central Institute of Mining and Fuel Research, which has strong links to the Indian government, warns coal is likely to remain the mainstay of energy production for decades because of what they describe as the "tremendous challenges" of providing affordable electricity. India is already the world's second biggest consumer of coal.
https://www.bbc.com/news/science-environment-58982445
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Ik wil geen slimme meter. Wat moet ik doen?

U kunt er voor kiezen een slimme meter te laten plaatsen zonder dat wij de meterstanden op afstand uitlezen. In dat geval dient u zelf jaarlijks uw meterstanden door te geven.

Wanneer u de slimme meter niet wilt, kunt u hem weigeren. In dit geval geeft u zelf uw meterstanden door en ontvangt u geen maandelijkse overzichten van uw verbruik. Wilt u later toch een slimme meter? Dan betaalt u de kosten voor plaatsing zelf.
https://www.stedin.net/klantenservice/v ... et-ik-doen
Aldus de website van de netwerkbeheerder. Maar aan wat op een website staat kan je geen rechten ontlenen.
Waarom is het nodig dat de oude meter wordt vervangen? Hij werkt nog prima.

Om u in de toekomst een continue en betrouwbare energievoorziening te garanderen, plaatsen we de komende jaren slimme meters. De oude, traditionele meter is niet voorbereid op de toekomst en niet geschikt voor nieuwe diensten en toepassingen die u helpen uw energieverbruik omlaag te brengen.
Bla, bla bla. En wie wil er niet zijn energieverbruik lager maken vanwege de oplopende kosten?
Maar wat kan je doen als al je apparaten label A+++ hebben en overal led-lampen in zitten?
Minder stofzuigen? Meer in het donker zitten? Meer slapen? Koud douchen?
En je privacy is weg.
"Slimme meter onthult intieme details privéleven"
[...]
"Waar analoge meters alleen een maandelijkse meting over het energieverbruik afgeven, meten slimme meters het energiegebruik in veel kortere intervallen. Hier wordt er elke 15 minuten informatie verzameld. Niet alleen hoeveel energie er is verbruikt, maar ook wanneer. Slimme meters genereren niet alleen veel meer data dan analoge meters, maar de data bevatten ook een geheel nieuwe variabele, namelijk tijd", aldus de privacyorganisaties in hun brief aan de rechter
[...]
In de aankondiging van de brief op Medium waarschuwen de EFF en Privacy International dat slimme metergegevens ook kunnen onthullen welke apparaten er op een gegeven moment staan ingeschakeld, waardoor kan worden afgeleid wanneer mensen aan het eten zijn, een douche nemen, tv kijken of fitnessapparatuur gebruiken.
https://www.security.nl/posting/505775/ ... A9leven%22

En dan deze ingezonden brief:
Hoi Redactieleden,

Kreeg een tijdje terug zoveelste keer aanbod voor slimme meter die ik niet wil. Eerst een brief van 25 augustus met een smoes dat ik verhuisd zou zijn en een maand geleden brief van 16 september die stuk minder vriendelijk is.

In het kort: "Vanaf 1 januari 2021 is het wettelijke verplicht". Onzin, de wet die dit mogelijk zou moeten maken is controversieel verklaard (klopt, red.) en er moet met het nieuwe kabinet gedebatteerd worden.

Vervolgens wordt er wel DWANGSOM €500 en melding bij agenschap Telecom gedreigd. Dit alles met niet bestaande link (helemaal onderaan) "www.at.com/boete". Ik kreeg het idee dat Nigeriaanse prinsen de meter wilde vervangen maar de brief is dus echt afkomstig van Stedin.

Enfin, ik schrok ervan laat staan de gemiddelde Henk & Ingrid.

Kunnen jullie hier iets mee. Kan brief/brieven nog met een professioneel apparaat scannen indien nodig. Klachten bij Stedin vallen dood neer bij het hoofdkantoor dus voordat ik hier een zaak van maak hoop ik op jullie interesse.

Met vriendelijke groet,

[naam bij redactie bekend]
Netbeheerder Stedin dreigt weigeraars slimme meter met niet bestaande boete van 500 euro
https://www.geenstijl.nl/5161689/netbeh ... -500-euro/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Auto's maken. Daar zit zwaar de klad in in de EU.
Levertijden van auto's lopen al in de vele maanden. En hoop op verbetering is er niet want het chiptekort dat de oorzaak is zal niet snel verdwijnen.
En nu komt er nog een rem op de productie.
In auto's worden ook dingen van aluminiumlegeringen gebruikt. Aan het basismateriaal aluminium worden metalen toegevoegd zoals magnesium, zink, koper en silicium.
En voor auto's worden aluminium/magnesium legeringen gebruikt. En het magnesium raakt tijdelijk op vanwege de wereldwijde energiecrisis.
Nieuwe klap auto-industrie: magnesiumtekort dreigt wereldwijde productie lam te leggen

De auto-industrie heeft het momenteel al hard te verduren dankzij het tekort aan chips en halfgeleiders, waardoor vele fabrieken stilgelegd worden. Daar dreigt nu in Europa een nieuwe crisis bovenop te komen door een tekort aan magnesium.

Magnesium is essentieel voor de productie van aluminium. Dat materiaal is op grote schaal nodig voor het bouwen van auto’s. Het wordt gebruikt in versnellingsbakken, stuurkolommen en remmen, stoelframes, bij brandstoftanks, in de carrosserie en voor tal van andere onderdelen.
Ongeveer 85 procent van de wereldwijde magnesiumproductie komt uit China en een groot deel daarvan komt uit de stad Yulin in de provincie Shaanxi. Maar door een energiecrisis zijn daar aan tal van fabrieken productiebeperkingen opgelegd. Van de vijftig magnesiumfabrieken zijn er nog slechts vijftien actief. Die draaien ook nog op halve kracht, om aan de energievereisten te voldoen. Dat blijft minstens zo tot het einde van het jaar.

Geen alternatieven

Analisten waarschuwen in The Financial Times dat de voorraden magnesium in de rest van de wereld snel slinken. De Duitse en Europese auto-industrie, voor magnesium bijna volledig afhankelijk van China, dreigt in november niks meer te krijgen. ,,Er zijn geen alternatieven voor de productie van aluminium”, zegt Barclays-analist Amos Fletcher. ,,Als de aanvoer van magnesium stopt, wordt de volledige auto-industrie mogelijk gedwongen te stoppen.”

Consumenten zullen in dat geval nog langer op hun nieuwe auto moeten wachten, terwijl door het tekort aan halfgeleiders de levertermijnen al verdubbeld of zelfs verdrievoudigd waren.
https://www.ad.nl/auto/nieuwe-klap-auto ... ~a3e5e38a/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Over dat bovenstaande:
"Netbeheerder Stedin dreigt weigeraars slimme meter met niet bestaande boete van 500 euro"
"De brieven zijn verstuurd in juni en september en bevatten foutieve informatie", erkent een woordvoerster van Stedin. "Dit was een conceptbrief die is gebaseerd op nieuwe wetgeving die op dit moment stilligt. We hadden die nooit mogen versturen."
En na de boze burgers komen nu de boze politici die een poepie hebben geroken:
"Dreigen met onzinboetes is echt heel fout", zegt Kamerlid Renske Leijten van de SP.
"Wat Stedin doet kan echt niet", zegt SP-Kamerlid Leijten. "De slimme meter is vrijwillig en moet dat ook blijven. Dreigen met onzinboetes is echt heel fout."
"Vrij bizar dat Stedin klanten op deze manier onder druk zet", zegt Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks). "Het is iets wat ik in het eerstvolgende debat met de staatssecretaris zal bespreken. We hebben de laatste tijd wel vaker vreemde acties gezien van energiebedrijven. Dat mensen op die manier onder druk worden gezet, is niet acceptabel."
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... euro-boete
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Wolven zijn een verrijking van onze natuur en zijn een beschermde diersoort. Dus maatregelen tegen wolven zijn niet toegestaan. Die mogen vreten, verwoesten en moorden wat ze willen in onze natuur, iets dat burgers niet is gegund.
Volgens de wet mogen burgers die wolven niet doden. Maar hoe zit het juridisch met wolven die mensen doden? Worden die afgemaakt zoals met honden gebeurt of gaan die vrijuit? Ik denk het laatste.
Wolven bijten vijftien herten dood in dierenpark Hengelhoef

Houthalen - In het dierenpark van het Belgisch Limburgse Hengelhoef zijn in de nacht van zaterdag op zondag vijftien damherten doodgebeten. De herten zijn waarschijnlijk gedood een of meerdere wolven.

Het bloedbad vond plaats in de hertenweide langs een wandelpad in het vakantiepark Hengelhoef. „Het is verschrikkelijk”, zegt Jos Mennen van de groep Oostappen die het vakantiepark beheert tegen het Nieuwsblad. „We hebben de melding doorgekregen via Limburgs Landschap. Het is een echt bloedbad. We vinden het jammer dat sommige passanten de doodgebeten dieren zagen liggen. We weten dat het wolven zijn die dit veroorzaakt hebben, maar zekerheidshalve is er toch nog een vee-arts opgeroepen om stalen te nemen zodat er ook volledig uitsluitsel is.”

Het is voor het eerst dat de wolf zich een weg heeft gebaand naar het dierenpark in Hengelhoef.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/9332659 ... hengelhoef
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Niet echt een goed begin.
Eerste waterstofbus van Arriva in brand

Doetinchem – In een werkplaats van Arriva in het Gelderse Doetinchem is donderdagmiddag een grote brand ontstaan. Volgens de brandweer is de nieuwe waterstofbus in brand gevlogen die vandaag werd gepresenteerd.

De brand ontstond rond 14.15 uur in een pand aan de Industriestraat. De brandweer is massaal ter plaatse. Er zouden meerdere explosies zijn gehoord. In verband met de veiligheid blussen de brandweermannen de brand vanaf buiten.

Eerder vandaag maakte Arriva bekend dat de eerste waterstofbus deze week vanuit Polen is aangekomen in Doetinchem. Vanaf december moeten er tien stuks rijden in de Achterhoek. De bus is twee dagen geleden op kenteken gezet.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Waterstofbus in brand in loods van Arriva Doetinchem, NL-alert verstuurd

DOETINCHEM – Donderdagmiddag 28 oktober is brand uitgebroken aan de Industriestraat in Doetinchem. In de werkplaats van Arriva stond een waterstofbus in brand.

Bij aankomst van de brandweer was de brand inmiddels uitslaand. De brandweer heeft opgeschaald naar grote brand.

In Doetinchem is een NL-alert verstuurd voor het gebied waar de rook heen trekt. Tekst alert:
Grote brand Industriestraat/Doetinchem. Veel rook, sluit ramen en deuren en zet mechanische ventilatie uit. Kom niet kijken.

Er klonken af en toe zware dreunen van banden die ploffen. Iedereen heeft de loods op tijd kunnen verlaten. Er zijn geen gewonden.

De brandweer zet in op afschermen aangrenzende panden. De rook is sterk verminderd. In de loods stonden 2 bussen waarvan 1 op waterstof welke op hoge druk heeft staan ‘afblazen’.
https://112doetinchem.nl/waterstofbus-i ... -verstuurd

De bus staat binnen dus van dat 'afblazen' was niets te zien. En dat kan spectaculair zijn. Zoals bij deze aardgasbus op de openbare weg:
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Nederland investeerde elf miljard tevergeefs in de natuur. ‘Er moet iets rigoureus veranderen’

In dit artikel van 2014 komt ook de (het?) korhoen ter sprake.
En nu lees ik weer over dat kippige vogeltje:
Korhoen roept om kosten-batenanalyse natuurbeleid

Ruim acht ton uitgeven aan een korhoenproject op de Sallandse heuvelrug, waarbij van tevoren al vast stond dat de doelstelling niet zou worden gehaald. Laten we daarvan leren en kritisch kijken naar hoe en waar we natuurgeld inzetten.

Een interessant voorbeeld van water naar de zee dragen. Zo noemt Rob Bijlsma, de bekendste roofvogelonderzoeker van Nederland, het stelselmatig importeren van Zweedse korhoenders. Ik kom er op, omdat de regionale tv-zender RTV Oost in Overijssel er deze week een item over maakte. Van de 180 korhoenders die er de afgelopen tien jaar zijn uitgezet op de Sallandse heuvelrug, zijn er nog maar een paar in leven. De kosten die de komende jaren nog doorlopen komen samen uit op 800.000 euro.

Bijlsma besteedt er in zijn boek ‘Kerken van goud, dominees van hout’ met als ondertitel ‘over de verwording van de Nederlandse natuurbescherming’ drie hoofdstukken aan. Ik las het boek afgelopen zomer in Zweden, zonder overigens daar een korhoen te zijn tegengekomen, maar dat terzijde. Naast de persoonlijke visie van Bijlsma over het onderwerp (lekker scherp) vond ik het vooral interessant dat hij alle wetenschappelijke publicaties naliep over korhoenders en de introducties van deze vogel in andere gebieden binnen Europa.

Leefgebied ongeschikt

In 1963 publiceerde Günther Niethammer bijvoorbeeld al een onderzoek naar de levensvatbaarheid van korhoenpopulaties die verplaatst werden binnen Europa. Toen nog vooral met als doel om ze te kunnen bejagen. Met die populaties ging het nog redelijk goed. Daar bedoelde de onderzoeker mee dat de vogels na 15 jaar waren uitgestorven. Uit de onderzoeken die daarna verschenen blijken alle projecten op een mislukking te zijn uitgelopen. Daaronder valt ook een project in Zuid-Duitsland dat volgens Bijlsma door Nederlandse natuurbeheerders als voorbeeld wordt gebruikt dat het wel kan.

Bijlsma trekt dan ook de conclusie dat het geen zin heeft zo’n populatie kunstmatig in stand te houden door het jaarlijks importeren van nieuwe vogels. Het leefgebied is al tientallen jaren gewoon niet meer geschikt in Nederland, misschien al wel langer niet want de daling startte al eerder. Nog een paar hectare bos kappen om het heideterrein groter te maken, met subsidie en houtverkoop voor de natuurbeheerder, gaat niet helpen. Korhoenders hebben veel grotere gebieden nodig en veel minder mensen.

Mislukking had bekend kunnen zijn


Wat mij opvalt is dat natuurbeschermers en overheden die verantwoordelijk zijn voor het korhoenproject, dit van tevoren allemaal al hadden kunnen weten als ze ook de wetenschap hadden geraadpleegd. Waarom is dat niet gebeurd? Wie heeft er gepleit om in 2013 40 broedparen korhoenders op te nemen als doelstelling in de aanwijzing? Zou een wetenschappelijke onderbouwing geen voorwaarde moeten zijn voor het verstrekken van subsidie? Dit soort projecten vragen om een kritische beschouwing, misschien zelfs een onafhankelijk onderzoek. Provinciale Staten van de Provincie Overijssel zou daar om kunnen vragen of misschien zelfs wel de Tweede Kamer. Het geld komt immers uit Den Haag.

Alleen een Haagse commissie aan het werk zetten voor een paar korhoenders gaat wellicht wat ver, maar een breder onderzoek of advies hoe we effectiever met onze uitgaven voor natuur omgaan, zou wel een goed idee zijn. We pompen er de komende jaren tenslotte miljarden in ten koste van onder andere de landbouw. Daar mogen en moeten we kritisch naar kijken.

Wierdense veld

Een voorbeeld van een project waar het de landbouw direct raakt is een ander natuurgebied in Overijssel: Het Wierdense veld. De Provincie Overijssel wil daar de boel vernatten en boeren weg hebben om 150 vierkante meter hoogveen te redden en te laten groeien. Derk Boswijk van het CDA had er enkele weken geleden vragen over gesteld en minister Schouten stuurde deze week haar antwoorden. Daaruit blijkt dat verplaatsing van de doelstelling hoogveen naar een ander veengebied in Nederland niet aan de orde is. En als er een keuze gemaakt moet worden tussen drinkwaterwinning die plaatsvindt onder dit gebied of natuur, dat de drinkwaterwinning moet worden afgebouwd of zelfs verplaatst.

Kosten-batenanalyse

Maar de minister gaf ook aan dat het gebied momenteel niet verslechterd. Daarmee overtreedt Nederland dus niet de regel van de Habitatrichtlijn dat een lidstaat moet voorkomen dat gebieden achteruitgaan. Dus ondanks de landbouw die er omheen zit, de drinkwaterwinning en een paar droge jaren gaat het gebied er niet op achteruit. Dan kun je er als provincie ook voor kiezen om minder ingrijpende maatregelen te nemen. Nederland is namelijk niet verplicht door Brussel om het habitattype actieve hoogvenen te laten groeien in het Wierdense veld. Nederland heeft wel de verplichting om de landelijke staat van instandhouding voor actieve hoogvenen naar een gunstig niveau te brengen. Dat betekent dat je als lidstaat ook best een kosten-batenanalyse kan maken en gaat afwegen in welke gebieden een euro het meest effectief kan worden ingezet om dat doel te bereiken. In gebieden met meer hoogveen is die kans natuurlijk veel groter, dat kan iedereen op zijn klompen aanvoelen.
https://www.agraaf.nl/artikel/428221-ko ... uurbeleid/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie