Het Westen versus Rusland

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Over de tekort aan olie en diesel: de komende sancties zijn een wereldwijde bedreiging. En dat zullen we merken.
Komen olietankers straks stil te liggen door Europese sancties?

Europa staakt over een maand de olie-import uit Rusland. Dreigt er een tekort aan diesel?

Een maand voordat de oliesancties tegen Rusland ingaan, kan de Nederlandse olie-industrie nog slecht overzien wat de gevolgen zullen zijn. Oliebedrijven bereiden zich voor op het invoerverbod. Maar de onzekerheid over wat de totale markt te wachten staat, is groot, zegt Marnix Koopmans van Vemobin, de Vereniging energie voor mobiliteit en industrie.

Vemobin vertegenwoordigt Nederlandse energiebedrijven zoals BP, Esso, Shell en TotalEnergies. Die verwerken onder meer aardolie in hun raffinaderijen en verkopen brandstoffen aan de industrie of bij tankstations.

De sancties worden in twee stappen ingevoerd. Op 5 december komt er een verbod op de invoer van Russische olie in de Europese Unie. Twee maanden later, op 5 februari, stopt ook de invoer van kant-en-klare Russische olieproducten, zoals diesel. Vorig jaar importeerde de EU nog voor 48 miljard euro aan ruwe olie en voor 23 miljard euro aan geraffineerde olieproducten uit Rusland.
Spoiler! :
Gewend aan Russische olie

“Dankzij die dubbelslag komt de klap voor de markt niet in één keer”, zegt Koopmans. “Voor onze industrie hebben die eerste sancties van 5 december het grootste effect. We zijn namelijk gewend om met Russische olie te werken. Elk raffinagecomplex is afgesteld op de ruwe olie die het meeste binnenkomt. Denk daarbij aan een bepaalde receptuur. Als dat type olie niet meer beschikbaar is, kan dat betekenen dat de raffinaderij minder efficiënt draait. Je haalt dan bijvoorbeeld minder diesel uit een vat olie.”

Ook raffinaderijen in Duitsland, Frankrijk en in Oost-Europa werken optimaal met Russische olie, zegt Koopmans. Naast benzine en diesel komen kerosine, stookolie, asfalt en nafta, een grondstof voor de chemische industrie, uit de raffinaderij. Russische olie is een dikke substantie, en daardoor geschikt voor diesel.

“In Europa is een grote vraag naar diesel, die vooral in het vrachtverkeer wordt gebruikt. Zo’n 80 procent maken we zelf en de rest moeten we importeren. Van die geïmporteerde diesel was tot dusver de helft Russisch”, zegt Koopmans.

In de Verenigde Staten ligt dat anders, daar houden ze juist diesel over. “Zodoende is er een levendige evenwichtshandel ontstaan tussen de VS en Europa. Wij voeren vanuit Amsterdam benzine uit naar de VS en zij sturen diesel naar ons toe. Maar dat kunnen ze niet in dezelfde hoeveelheden als de Russen konden.”

Nederland maakt diesel voor andere Europese landen

Ontstaat er een tekort aan diesel? In Nederland niet, verwacht Vemobin met de kennis van nu. “Dat komt doordat we een sterk industrieel cluster hebben. Jaarlijks maken we 23 miljoen kilo diesel en verbruiken we 5 miljoen kilo. We exporteren bijvoorbeeld naar Duitsland.” Hij voegt daaraan toe dat je Nederland niet los kunt zien van andere Europese landen.

En wat gebeurt er op de wereldmarkt? “Rusland moet bijvoorbeeld na 5 december op zoek naar nieuwe klanten. Dat is voor ruwe olie en voor bewerkte olieproducten best een opgave. Ze zijn altijd hevig gericht geweest op uitvoer naar Europa. Je denkt al snel dat ze zullen uitwijken naar China of India, maar het is de vraag of die landen heel veel meer diesel of olie gaan afnemen.”

Geen verzekeringen meer voor olietankers

Er is nog een onzekere factor. Als onderdeel van de oliesancties is het voor Europese partijen niet langer toegestaan om Russische olietransporten te verzekeren of te financieren. Ook niet als die olietankers naar landen buiten de EU gaan. Veel verzekeringen voor de scheepvaart worden vanuit Londen geregeld, en via hun Europese kantoren zijn die verzekeraars gebonden aan de Europese sancties. Hoe dit gaat uitpakken, is niet duidelijk, zeggen verzekeraars tegen persbureau Bloomberg.

Komen er olietankers stil te liggen omdat ze niet meer verzekerd zijn tegen olielekkages? “Tankers zullen nooit onverzekerd de oceaan op gaan”, zegt Koopmans. Hij noemt de verzekeringskwestie een extra puzzelstukje bij alle onzekerheid die er is. De markt is nu al heel krap. “Dat komt doordat marktpartijen zichzelf sanctioneren, en dus minder Russische olieproducten zijn gaan kopen. Daarbij kwamen de stakingen bij Franse raffinaderijen, waardoor de dieselprijs is opgelopen.”

Als er geen kant-en-klare producten meer uit Rusland komen, zullen de prijzen op de wereldmarkt waarschijnlijk verder gaan stijgen, zegt Koopmans. “Maar zolang Nederland een competitieve prijs wil betalen voor diesel, is de kans op een tekort klein.”
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~b5d96f79/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89712
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
za nov 05, 2022 3:42 pm
Over de tekort aan olie en diesel: de komende sancties zijn een wereldwijde bedreiging. En dat zullen we merken.
De enige die last hebben van deze sancties zijn de Europese burgers. Vrachtwagens kunnen straks niet meer tanken, en producten worden extra duur.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

In de alliantie blaast ook ons land een toontje mee.
Russen-haatster Ollengren gaat zorgen voor verse tanks die Russen gaan doden.
Nederland levert samen met Tsjechië en de VS tanks aan Oekraïne

Nederland gaat samen met Tsjechië en de Verenigde Staten tanks leveren aan Oekraïne. Het gaat in totaal om negentig gemoderniseerde en gereviseerde tanks.

Nederland betaalt 45 miljoen euro aan Tsjechië om de T-72 tanks te kunnen leveren aan Oekraïne. Daarnaast levert Nederland nog eens benodigdheden ter waarde van 75 miljoen euro aan Oekraïne, laat defensieminister Kajsa Ollongren weten aan de Tweede Kamer. Om wat voor materiaal dat gaat, maakt ze niet bekend.

Nederland heeft al eerder militair materiaal aan Oekraïne geleverd. In oktober werd bijvoorbeeld 15 miljoen euro naar het land gestuurd ten behoeve van luchtdoelraketten. En in april werden er 'een beperkt aantal' pantserhouwitsers afgestaan.
https://www.trouw.nl/buitenland/vs-spor ... ~bffe5509/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89712
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
zo nov 06, 2022 11:57 am
In de alliantie blaast ook ons land een toontje mee.
Russen-haatster Ollengren gaat zorgen voor verse tanks die Russen gaan doden.
Nederland levert samen met Tsjechië en de VS tanks aan Oekraïne
Maar wat voor tanks. De crème de la crème van alle tanks, of ......... :nietverstaan:
’Nederlandse’ tanks voor Oekraïne: topwapen of rijdende doodskist?

Nederland levert aan Oekraïne negentig tanks van het type dat dit jaar een beroerde reputatie opliep. Tal van video’s lieten het beruchte ’duveltje uit een doosje’-effect zien: bij een treffer explodeert de T-72 en wordt de geschutskoepel tientallen meters de lucht in geblazen. Een fatale ontwerpfout, maar de tank is door een reeks aanpassingen wel veiliger geworden, zeggen kenners.

Volgende maand moeten ze al inzetbaar zijn in Oekraïne, de negentig T-72 tanks die Nederland samen met Tsjechië inkoopt. De tanks maken ongeveer een derde uit van een nieuw militair steunpakket ter waarde van 120 miljoen euro. „Zo beschikt Oekraïne over de uitrusting die het land nodig heeft om, ook op de lange termijn, Russische agressie tegen te gaan”, twittert Nederlands hoogste militair Onno Eichelsheim.

Maar is de T-72 wel zo’n geslaagd cadeau? Meteen na het begin van de invasie in Oekraïne kwam een stroom beelden op gang van bruut onthoofde Russische T-72’s. Op video’s was te zien wat er gebeurt bij een voltreffer. Een explosie in het binnenste van de tank en de geschutskoepel die met een grote boog tientallen meters verder belandt. De bemanning overleeft dit ’Jack-in-the-box-effect’ niet. Honderden tanks liggen al weg te roesten langs de linies met een gapend gat waar ooit de turret stond, de draaiende koepel met het kanon. Zeker 225 T-72’s zijn aan Russische zijde vernietigd, ongeveer de helft van het totale verlies. Sinds de Tweede Wereldoorlog verloor Rusland niet zoveel tanks.

Het probleem? Om de tank inzetbaar te maken met drie in plaats van vier bemanningsleden, voegden de ontwerpers een automatisch laadsysteem toe. De munitie voor het kanon komt uit een grote ronddraaiende trommel in dezelfde krappe ruimte waar ook de soldaten zitten. Ook andere hoeken van die cabine zitten vaak volgestouwd met munitie. Krijgt de tank een treffer die door de bepantsering heen dringt, dan is de kans groot dat alles ontploft. Bij veel modernere tanks zijn de granaten opgeborgen in een afgesloten ruimte, zodat de bemanning een grotere overlevingskans heeft als de munitie wordt getroffen.

De tank die Nederland levert, heeft nog steeds datzelfde laadsysteem, zegt militair expert luitenant-kolonel Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Maar het kanon op rupsbanden is wel flink verbeterd. „Denk aan sensoren, automatische blusinstallaties, bescherming tegen inkomende projectielen.”

De T-72 heeft een betere motor, een nieuw vuurleidingsysteem, bevestigt wapenexpert Dirk Staat, conservator bij het Nationaal Militair Museum. Ook de bepantsering is verbeterd. Zo is er de mogelijkheid van een speciaal pantser dat met een tegenexplosie reageert op een inslag.

Vliegende toren
Het basisontwerp van de T-72 is niet aan te passen, zegt ook oud-tanker en woordvoerder Sjaak van Elten van de landmacht. „Als er eenmaal een ontploffing is in de gevechtsruimte dan explodeert de munitie in de torenkrans ook en vliegt de toren twintig meter de lucht in. Dat verandert niet. Zo’n vliegende toren geeft een dramatisch effect, maar bedenk wel dat het voor de bemanning niet veel uitmaakt. Als een antitankraket of granaat het pantser van een tank doorboort ontstaat zo’n druk en scherfwerking dat de mensen in de tank sowieso geen kans maken.”

Geen enkele tank is perfect, legt Van Elten uit. De T-72 is een stuk lager, lichter en moeilijker te raken dan bijvoorbeeld de dubbel zo grote Leopard-2. „Tanks ontwerpen betekent altijd een balanceeract tussen bescherming, beweeglijkheid en vuurkracht. Hoe meer pantser, hoe minder hard hij rijdt, bijvoorbeeld. Het is altijd een uitruil.”

De T-72 is ook een goede keus omdat de Oekraïners dit model gewend zijn en de logistieke keten van het Oekraïense leger erop is ingericht. „De Oekraïners leren snel, maar de hele logistieke aanvoerlijn wil je tijdens een lopend conflict niet te veel aanpassen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

'Duitsland moet munitieaankopen herzien na Zwitsers veto'

Duitsland moet zijn bevoorradingsketen voor wapens herbekijken omdat Zwitserland heruitvoer van munitie naar Oekraïne weigert. Dat meent Marie-Agnes Strack-Zimmermann, de voorzitster van de defensiecommissie van het Duitse parlement.

Volgens het parlementslid van de liberale regeringspartij FPD moet Duitsland voor wapenleveringen minder afhankelijk worden van de Zwitserse buren, die wegens hun neutraliteit geen munitie naar het conflictgebied willen zien gaan.

Strack-Zimmermann ziet een politiek veiligheidsprobleem opdoemen. "Wat zou er gebeuren als Duitsland of een andere NAVO-lidstaat aangevallen wordt en in Zwitersland gemaakte munitie wegens die 'neutraliteit' niet wordt geleverd?"

Ze wijst erop dat de Duitse krijgsmacht op Zwitserse munitie rekent voor zijn luchtafweersysteem Mantis, voor Puma-gevechtsvoertuigen, en voor de gevechtsvliegtuigen Tornado en Eurofighter.
https://www.demorgen.be/nieuws/live-oek ... ~b38bed0a/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Eenzelfde scenario als voor de Oekraïne dreigt zich te ontvouwen voor Moldavië.
Hier een overzicht vande recente geschiedenis van dit nieuwe land.
Spoiler! :
Moldavië en Transistria

Moldavië is een klein land met een korte maar bewogen geschiedenis als staat. Het land, gelegen tussen Oekraïne en Roemenië, is een voormalige Sovjetrepubliek die een burgeroorlog heeft meegemaakt na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Sindsdien is het land verdeeld en bestaat het uit Moldavië, dat is erkend volgens het internationaal recht, en de afgescheiden Republiek Transnistrië. De burgeroorlog werd beëindigd door een overeenkomst tussen Moldavië en Rusland en Russische vredeshandhavers beschermen de voormalige frontlinie nu al bijna 20 jaar.

Moldavië is vergelijkbaar met Oekraïne omdat het een multi-etnisch land is waar de dominante Moldaviërs, vaak Roemenen genoemd, de talen van andere minderheden discrimineren. Hoewel bijvoorbeeld Russisch veel wordt gesproken en voornamelijk in steden en in het bedrijfsleven wordt gebruikt, heeft het niet de status van een nationale taal. Precies deze etnische problemen waren destijds de aanleiding voor de burgeroorlog.

Moldavië heeft in zijn grondwet geschreven dat het een neutrale staat is. Eind 2020 won de pro-westerse, in de VS opgeleide politicus Maia Sandu, nauw verbonden met George Soros, echter nipt de presidentsverkiezingen van Moldavië . Daarna verving ze in 2021 ook de regering met controversiële politieke manoeuvres en leidt ze sinds de zomer van 2021 consequent het land naar het westen.

Nadat ze de macht volledig had overgenomen, kondigde ze in de zomer van 2021 openlijk een 'zuivering' van de rechterlijke macht van het land aan, die positief werd gepresenteerd in het Westen en als een maatregel om corruptie te bestrijden. In werkelijkheid was het een politieke zuivering, aangezien Sandu de westelijke koers van haar land wil versterken en zijn tegenstanders wil verwijderen die de neutraliteit van het land willen behouden. Sandu zei ook dat hij steun van de VS nodig had voor de komende hervormingen en kort daarna beschreef hij de VS als een belangrijke strategische partner .

Al in januari 2022 waren er aanwijzingen dat de situatie in de regio verslechterde, details hierover zijn hier te vinden , en enige tijd geleden waren er drone-aanvallen vanaf Oekraïens grondgebied op Transnistrië .

noodtoestand en repressie

Er was toenemende weerstand tegen de pro-westerse koers van de regering en sinds mei vinden regelmatig demonstraties plaats. Eind mei werd oppositieleider en voormalig president Dodon eerst gearresteerd en daarna onder huisarrest geplaatst. De eerste journalisten maakten melding van censuur , zij werden in hun werk gehinderd door de overheid. Aangezien het land sinds eind 2021 onder de noodtoestand verkeert, heeft de regering het recht om het werk van de pers te “coördineren”, zoals dat heet.

Maia Sandu streeft meerdere doelen tegelijk na. Ten eerste willen ze de controle over Transnistrië terugkrijgen, desnoods met geweld blijkbaar. Ten tweede noemt ze Moldavisch geen taal, ze zegt dat het eigenlijk Roemeens is. Ze is ook een Roemeens staatsburger en lijkt te streven naar een vereniging met Roemenië.

Sandu studeerde in de VS en zou een project zijn van George Soros omdat er veel mensen om haar heen zijn die afkomstig zijn van Soros' Open Society Foundation. Dat geldt ook voor Alexander Mustyatse, die op 2 juni werd benoemd tot hoofd van de Moldavische geheime dienst .

Groeiende protesten

Ook in Moldavië zijn de prijzen voor elektriciteit en verwarming geëxplodeerd, en deze crisis is bewust veroorzaakt door de regering, omdat er een afspraak was met Gazprom over zeer lage gasprijzen, maar dit zou alleen gelden als Moldavië zijn rekeningen op tijd zou betalen, die de regering heeft gemist. Nu koopt de overheid gas en elektriciteit uit EU-landen, wat vele malen duurder is.

Veel angsten verspreiden zich daarom onder de bevolking. Het gaat niet alleen om economische existentiële angsten vanwege torenhoge prijzen of bezuinigingen op verwarming en elektriciteit, het gaat ook om de angst dat de oorlog met het afgescheiden Transnistrië opnieuw zou kunnen oplaaien en dat de Moldavische regering zou kunnen worden betrokken bij de Oekraïense oorlog. De afgelopen weken heb ik veel rapporten verzameld over de situatie in het land en het brute optreden van de politie tegen demonstranten en de oppositie, en ik wilde er de komende dagen een artikel over schrijven.
En dan de situatie heden zoals die in de Russische optiek is:
De omvang van de volkswoede: waar gaan de protesten in Moldavië naartoe?

Maandenlang zijn er massale protesten geweest in Chisinau en andere Moldavische steden om het aftreden van president Maia Sandu en haar regering te eisen.

De "Harvard-regering"

Twee jaar geleden won Sandu de presidentsverkiezingen en trad met haar partij Actie en Solidariteit (PDS) het parlement binnen met de slogan strijd tegen corruptie en beloofde "goede tijden". Dankzij de 63 van de 101 parlementszetels die ze bij de verkiezingen won, kon ze een eenpartijregering vormen onder leiding van Natalia Gavrilica. Veel leden van dit kabinet hebben gestudeerd of gewerkt voor de NGO's in westerse landen en met financiering van westerse NGO's, waardoor de regering de bijnaam "Harvard-regering" kreeg.

Maar in tegenstelling tot de verwachtingen van de kiezers, is het leven sinds de regeringswisseling alleen maar erger geworden. Tegen de zomer van dit jaar waren de prijzen van voedsel, gas, elektriciteit, nutsvoorzieningen, benzine en diesel vele malen gestegen; De inflatie bereikte voor het eerst sinds de jaren negentig 34 procent op jaarbasis. De burgers van een van de armste landen van Europa gaan deze winter in met de angst dat een ineenstorting zoals die aan het einde van de Sovjet-Unie zou kunnen worden herhaald met een instortende economie, ongebreidelde werkloosheid, stroom- en gasafsluitingen en een militair conflict op de Dnjestr.

Uit peilingen van de afgelopen maanden blijkt dat de populariteit van de regerende partij sterk is afgenomen. Ze verloor meer dan 20 procent goedkeuring en zakte naar de tweede plaats. Het oppositieblok van communisten en socialisten (BCS) staat voorop, gevolgd door de partij Schor, waarmee de oppositie nu bij vervroegde verkiezingen de meerderheid van de zetels in het parlement kan behalen (waarvan 60 procent van de ondervraagden steun geniet ).

Volgens enquêtes is 75 procent van de ondervraagden niet tevreden met de prestaties van het kabinet Gavrilica; zelfs in de wandelgangen van de macht wordt gesproken over de noodzaak van verandering. Vladislav Kulminsky, die vorig jaar aftrad als vice-premier, is ervan overtuigd dat het kabinet vers bloed nodig heeft. "Ik denk dat een regeringswisseling een normaal proces is", zei hij, terwijl hij waarschuwde dat de situatie in het land nog erger zou kunnen worden dan het nu is. Parlementsvoorzitter Igor Grosu, die Sandu aan het roer van de regerende partij verving, erkende ook de noodzaak van een herschikking van de regering en merkte op dat een aantal ministers vervangen zou moeten worden.

De oppositie achtervolgen?

De regering heeft echter geen haast om iets te veranderen en lijkt te proberen de groeiende onvrede in de samenleving de kop in te drukken door oppositieleiders onder druk te zetten. In mei werd voormalig president Igor Dodon gearresteerd en beschuldigd van verraad, corruptie, illegale verrijking en andere ernstige misdaden. Er zijn procedures gestart tegen voormalig parlementsvoorzitter Zinaida Greceanii en bijna de helft van de parlementsleden van de belangrijkste socialistische oppositiepartij. Marina Tauber, de plaatsvervangend leider van de Schor-partij, werd ook gevangen gezet wegens illegale financiering. Ze was eerder teruggetrokken uit de verkiezing voor burgemeester van Balti, de op een na grootste stad van het land. na het winnen van de eerste stemronde met 48 procent van de stemmen en zou zeker de tweede stemronde hebben gewonnen. Partijleider Ilan Shor gaat ook gebukt onder corruptie – hij werd in 2017 veroordeeld voor zijn aandeel in de sensationele diefstal van 1 miljard dollar van Moldavische banken – een zaak die daar de diefstal van de eeuw werd genoemd. Hij vertrok naar Israël en eiste uitstel van betaling, maar dat weerhoudt hem er niet van om van daaruit zijn partij in het parlement te leiden. wat daar zelfs de diefstal van de eeuw werd genoemd. Hij vertrok naar Israël en eiste uitstel van betaling, maar dat weerhoudt hem er niet van om van daaruit zijn partij in het parlement te leiden. wat daar zelfs de diefstal van de eeuw werd genoemd. Hij vertrok naar Israël en eiste uitstel van betaling, maar dat weerhoudt hem er niet van om van daaruit zijn partij in het parlement te leiden.

Journalisten vernamen van de geschorste Moldavische procureur-generaal Alexandru Stoianoglo dat de president had opgeroepen tot de arrestatie van Dodon en andere oppositieleiders. Hij was door een speciale commissie op de post gekozen toen Sandu premier was. De onverzoenlijke aanklager werd ook eerst gearresteerd (op basis van een tien jaar oud bericht in de media), daarna werd de wet gewijzigd om zijn afzetting mogelijk te maken. Het is opmerkelijk dat veiligheidstroepen het kantoor van Stoianoglo 20 minuten voor de persconferentie bestormden waarop hij op het punt stond informatie vrij te geven over de campagne om hem in diskrediet te brengen door door het Westen gefinancierde media en het voormalige hoofd van de EU-missie in Chisinau.

De valse "Maidan"

Ook heeft de regering het conflict in Oekraïne aangegrepen om van oudsher linkse partijen onder druk te zetten om de samenwerking met Rusland te behouden en uit te breiden. Russisch nieuws en Russische politieke programma's zijn in het land verboden, en Sandu heeft gewaarschuwd voor de dreiging die naar verluidt uitgaat van pro-Moskou-burgers. "Deze mensen moeten worden opgevangen door staatsinstellingen omdat ze een gevaar vormen voor de samenleving", zei ze nadat in de zomer protesten waren uitgebroken in de Gagauz-autonomie in het zuiden van de republiek. De deelnemers drongen er bij de regering op aan de prijsstijgingen stop te zetten en naar Moskou te reizen om te onderhandelen over een verlaging van de gasprijzen, die meer dan vervijfvoudigd zijn.

Ondanks druk van de regering namen de protesten van de oppositie, geleid door de partij Schor en vergezeld door andere politieke krachten, waaronder de Communistische Partij, in september toe. Ze eisen het aftreden van de regering, die ze beschuldigen van incompetentie en vervolging van de oppositie, en kondigden de oprichting aan van een Nationaal Reddingscomité. Na nog een betoging die door enkele duizenden mensen werd bijgewoond, zetten de demonstranten een tentenkamp op op het plein voor het Parlement, waarvan de bewoners beloofden niet te vertrekken voordat de vervroegde verkiezingen waren aangekondigd. Maar na een paar weken brak de politie het protest op en vernietigde het kamp. Zelfs loyale westerse mensenrechtenactivisten hebben de regering hiervoor bekritiseerd, en de oppositie heeft een verklaring uitgegeven die eraan herinnert:

De hand van Washington

In tegenstelling tot de mensenrechtenactivisten veroordeelde de Amerikaanse ambassadeur in de Republiek Moldavië, Kent D. Logsdon, het uiteenvallen van de protesten niet, maar legde hij een verklaring af waarin hij de partij beschuldigde van betrokkenheid bij "operaties van het Kremlin in de Republiek Moldavië". beschuldigd. Hij zei ook dat hun leider op de sanctielijst was geplaatst. Een week later ging het noodcomité van de Moldavische regering, dat was opgericht om de energiecrisis het hoofd te bieden, voorbij aan het parlement en keurde het amendementen goed die Amerikaanse beslissingen lijken te vertalen in lokale wetgeving en de rekeningen van gesanctioneerde personen in het land bevriezen. Schor riep vervolgens op tot de uitzetting van de Amerikaanse ambassadeur, die volgens hem "niet aarzelt om de regering te vertellen wat ze moeten doen en hoe ze dat moeten doen".

Met name naast Ilan Schor, voormalig leider van de Democratische Partij van Moldavië, werd de voortvluchtige oligarch Vladimir Plahotniuc ook toegevoegd aan de Amerikaanse sanctielijst, in wat veel Moldavische gebruikers van sociale media zagen als een vorm van trollen van over de oceaan. De mensen van Moldavië herinneren zich nog hoe Joe Biden, toen hij vice-president was, de regering onder leiding van Plahotniuc en zijn partner, ex-premier Vlad Filat, die sindsdien is veroordeeld voor financiële fraude, beschreef als een "succesverhaal", zelfs hoewel de pro-Europese coalitie uiteenviel onder het gewicht van corruptieschandalen. Nadat bekend werd dat er een miljard dollar was gestolen van de banken met overheidsbemoeienis,

Dat stoorde de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland, die de regering van Plahotniuc steunde, niet. Kort daarna ontving ze zelfs de oligarch in Washington. Blijkbaar uit dankbaarheid verbood hij leden van de regering om naar Moskou te reizen, beperkte hij de uitzending van Russische televisiezenders en faciliteerde hij de verdrijving van een aantal Russische diplomaten, politici en journalisten uit Moldavië. Nadat Plahotniuc de macht had verloren na de verkiezingen van 2019, vluchtte hij naar de Verenigde Staten na een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur. De uitlevering gevraagd door Moldavische aanklagers, die geloven dat hij de belangrijkste begunstigde is van de "diefstal van de eeuw", werd door de VS geweigerd.

De huidige regering is echter terughoudend met het terugroepen van de tien jaar durende heerschappij van de pro-Europese regeringen, die gepaard ging met corruptieschandalen. De reden is dat veel van de huidige politici, waaronder Sandu, destijds in de regering zaten. Daar zinspeelde Plahotniuc zelf op, die onlangs zijn twee jaar stilzwijgen verbrak en een interview gaf. Daarin kondigde hij aan dat hij zou terugkeren naar de politiek om de fouten van de "Harvard-regering" te corrigeren.

"Op onze Europese weg"


De regering wil haar fouten niet toegeven en verklaart de economische problemen met "intriges van Moskou" en gebeurtenissen in Oekraïne (opgemerkt moet worden dat zelfs in de huidige situatie de prijzen en inflatie in Oekraïne lager zijn dan in Moldavië). Tegelijkertijd zijn Moldaviërs gerustgesteld dat 'ontwikkelingspartners', zoals de VS en de EU worden genoemd, hen niet in de steek zullen laten zolang het land een koers nastreeft om de afhankelijkheid van Russische energiebronnen te verminderen.

“Laten we geduld hebben en laten we ons ontdoen van deze verdomde afhankelijkheid die alleen maar heeft geleid tot schulden, plannen en voorwaarden die obstakels hebben gecreëerd op ons Europese pad <...> We zullen redden en het licht uitdoen. Laten we allemaal bijdragen aan deze bevrijding", zei parlementsvoorzitter Igor Grosu in een televisietoespraak. Hij kondigde ook aan dat hij zou stemmen over de erkenning van Rusland als een "terroristische staat". Sandu, aan de andere kant, speelde in een commercial waarin ze verzekert dat ze "geen enkel deel van het land zal verkopen voor goedkoop gas", vroeg Oekraïne. Het stoorde hem niet dat zijn collega, De Moldavische vice-premier Andrei Spinu, die met Gazprom onderhandelde over de contractverlenging, gaf toe dat Chisinau de formule voor de huidige prijs voorstelde. En dat was in oktober vorig jaar, ruim voor de gebeurtenissen in Oekraïne.

Met het begin van het koude seizoen introduceerde de regering een bezuinigingsprogramma, waarbij de bevolking werd opgeroepen geen liften te gebruiken, straatverlichting uit te doen en de temperatuur in appartementen niet te verhogen. Burgers worden geïnformeerd over alternatieve energiebronnen, die lijken te bestaan, maar die niet aan de behoeften van het land kunnen voldoen en veel duurder zijn dan Russisch gas en elektriciteit uit Transnistrië. Dus in een van zijn toespraken stelde Spinu zelfs voor om de bast van snelgroeiende wilgen te gebruiken in plaats van gas - er werd voorgesteld deze bomen voor dit doel in de vruchtbare Moldavische velden te planten, wat een meme werd onder gebruikers van sociale netwerken.

De meerderheid van de Moldavische burgers is echter niet in de stemming om te lachen, omdat velen zich niet alleen zorgen maken over de dreigende economische catastrofe, maar ook over het buitenlands beleid van de regering, dat in navolging van Washington en Brussel steeds meer afwijkt van het in de grondwet verankerde principe wijkt af van permanente neutraliteit en steunt Oekraïne in de confrontatie met Rusland. De Oekraïense president Vladimir Zelensky gooide onlangs olie op het vuur toen hij op het Krim-platform in Zagreb voorstelde om een ​​platform te creëren voor de "de-bezetting van Transnistrië".

Chisinau probeert ook bij te blijven - het Moldavische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zojuist aangekondigd dat het een medewerker van de Russische ambassade zal uitzetten. Zoals uitgelegd door het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Republiek, is de demarche te wijten aan het feit dat fragmenten van een raket die door het Oekraïense leger werd afgevuurd op een Russische drone nabij een elektriciteitscentrale in Novodnestrovsk, op het Moldavische grensdorp Naslavcea vielen. Niemand raakte gewond bij het incident. En niemand heeft uitgelegd wat de Russische diplomaat te maken heeft met het falen van de Oekraïense luchtverdediging.

Moskou irriteren

Dodon, die voor zijn presidentschap vicepremier van Economische Zaken was, vindt dat de staat sinds de onafhankelijkheid nog nooit in zo'n moeilijke positie heeft verkeerd. "Ik zie echter niet de grootste bedreiging voor het land in de economische problemen, maar in de huidige regering, die ons, ondanks de neutraliteit die in de grondwet is verankerd, ons meesleurt in een conflict in het buurland," vertelde hij me, erop wijzend dat de pogingen om Moskou de schuld te geven van de problemen niet bestand zijn tegen kritiek.

“Toen ik president was, werkte de regering aan de kwestie van het pompen van gas naar Moldavië via de alternatieve route Turkish Stream in geval van problemen met de Oekraïense doorvoer. Als we normale, wederzijds voordelige betrekkingen met Rusland aangaan, dan zouden we, net als sommige EU-landen, gas krijgen tegen een prijs van $ 300- $ 400 per 1.000 kubieke meter, wat meerdere malen lager is dan de huidige prijs. Dit zou het mogelijk maken om de huidige problemen in de economie op te lossen”, legt Dodon uit.

Hij herinnerde eraan dat de Moldavische delegatie bij de ondertekening van het contract met Gazprom erop stond de historische gasschuld van het land te onderzoeken, die volgens Russische zijde 700 miljoen dollar bedraagt, inclusief boetes: "Onze regering heeft in mei al een audit afgesloten en een schema getekend voor het afbetalen van de schuld, wat ze nooit deed. Daarna heeft ze herhaaldelijk niet betaald voor lopende leveringen. "Zoals ik weet, heeft Gazprom voorgesteld om het betalen van de schuld met vijf jaar uit te stellen, maar het zou heel goed mogelijk zijn geweest om dat uit te breiden tot 10-15 jaar, wat een haalbare optie zou zijn geweest voor Moldovagaz, op voorwaarde dat het goedkoper gas had ontvangen," zei Dodon.

Hij sluit niet uit dat de overheid zal proberen het contract met het Russische bedrijf te verbreken, zodat er kans is op corrupte activiteiten bij het inkopen via tussenpersonen. "Trouwens, onze [huidige] regering heeft de belastingbetalers nog steeds niet verteld tegen welke prijs gas uit EU-landen is gekocht", zei de ex-president. Volgens hem is de situatie vergelijkbaar wanneer elektriciteit wordt afgenomen van de Moldavische elektriciteitscentrale in Transnistrië, die de laagste prijs in de regio biedt. De overheid koopt echter liever duurder elektriciteit uit Oekraïne en Roemenië.

Dodon is ervan overtuigd dat de crisis die het land doormaakt niet alleen nieuwe problemen heeft gecreëerd, maar ook een kans biedt om oude problemen op te lossen, ook die met Transnistrië. De overheid moet hiervan profiteren in plaats van stand te houden. "Om de crisissituatie in de energiesector deze winter te boven te komen, hebben we meer dan een miljard dollar nodig, die de regering van de EU en de VS eist. Ik betwijfel of we ze zullen krijgen. Maar zelfs als we dat doen, zullen onze kinderen en kleinkinderen het geld moeten terugbetalen', besloot hij.

Er lijkt weinig hoop dat de overheid leert van haar fouten. De regerende partij heeft een meerderheid in het parlement en herhaalde pogingen van de oppositie om de regering van Gavrilica ten val te brengen zijn mislukt. Hoewel de oppositie niet van plan is zich terug te trekken, is er niet genoeg eenheid binnen haar gelederen om een ​​beslissende stap naar de macht te zetten. De partijen die voorstander zijn van de omverwerping van de regering hebben geen haast om zich bij de Schor-protesten aan te sluiten en hebben onlangs het Common Agenda-platform opgericht om hun activiteiten te coördineren: de socialisten, het burgercongres, vertegenwoordigers van de liberaal-democratische partij, de politieke formaties van de burgemeester van Chisinau Ion Ceban en voormalig premier Ion Chiku.

Een van de leiders van het burgercongres, Mark Tkaciuc, is van mening dat “hoewel de stemming van protest wijdverbreid is in de Moldavische samenleving, Sandu en haar partij profiteren van Schors geënsceneerde protesten. Mensen zijn verontwaardigd over de maatregelen, of liever het stilzitten van de overheid. Maar dat betekent niet dat ze bereid zijn om gegijzeld te worden door mensen met een louche strafblad om de regering te misleiden', vertelde Tkaciuc me. Volgens hem wacht een deel van de parlementaire en buitenparlementaire oppositie tot Schor stopt met het maken van videoclips en plaats maakt voor echte protesten met een echte en uitvoerbare agenda.

Moldavische experts zijn van mening dat de oppositie geen haast heeft om ontslag te nemen uit de regering, omdat ze in de winter, wanneer de situatie in het land ondraaglijk wordt, in de afgrond van de volkswoede kan worden gestort. De demonstranten kunnen dit schema echter zeker wijzigen. Als ze niet bevriezen.
https://www-anti--spiegel-ru.translate. ... regierung/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17462
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Mahalingam,

Ik vraag me af of je bovenstaand artikel zelf wel hebt gelezen . . .

Hij vertrok naar Israël en eiste uitstel van betaling, maar dat weerhoudt hem er niet van om van daaruit zijn partij in het parlement te leiden.

Dezelfde regel staat drie keer achter elkaar vermeld. :*)
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17462
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Mahalingam schreef:
zo nov 06, 2022 8:46 pm
Moldavische experts zijn van mening dat de oppositie geen haast heeft om ontslag te nemen uit de regering,. . .
De oppositie in de regering? Lekker zooitje daar. Vandaar!
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Europa blijft volop Russisch lng aanvoeren

De ene soort Russisch gas is de andere niet. De aanvoer naar de Europese Unie via pijpleidingen is bijna gehalveerd, maar tegelijk is de import van vloeibaar aardgas vanuit Rusland met de helft toegenomen.

Sinds begin dit jaar is er 46 procent meer vloeibaar aardgas (lng) vanuit Rusland naar de Europese Unie getransporteerd. Dat blijkt volgens de nieuwssite Politico uit data die afkomstig zijn van de ­Europese Commissie.

Die forse toename van de aanvoer van Russisch lng staat haaks op de zeer scherpe terugval van de aanvoer van Russisch gas richting Europa via pijpleidingen. Die daling komt voor een groot deel door het terugschroeven van de leveringen door Rusland.

Zo stokten begin september de gasleveringen via de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 1 volledig. Tot dan was dit de belangrijkste aanvoerroute van Russisch aardgas naar de Europese Unie. Sinds eind september lijkt Nord Stream 1 definitief buiten strijd na een zware explosie.

Tegelijk wordt er in de Europese Unie werk ­van gemaakt om minder afhankelijk te worden van de Russische gasaanvoer. De Unie doet dat door te besparen op het gasverbruik en in ijltempo op zoek te gaan naar alternatieven voor de Russische gasaanvoer via pijpleidingen.

Het lijkt er echter op dat vloeibaar aardgas vanuit Rusland ­momenteel een van die alternatieven is geworden. De eerste ­negen maanden van dit jaar is er 16,5 miljard kubieke meter Russisch lng naar de Europese Unie vervoerd. Dat is 4,2 miljard kubieke meter meer vergeleken met ­dezelfde periode vorig jaar.

Die stijging helpt overigens maar een klein beetje om het wegvallen van het Russische pijpleidingengas op te vangen. Die aanvoer is sinds begin dit jaar gehalveerd, van 105 naar goed ­54 miljard kubieke meter.

Haven van Zeebrugge


Het Russische lng wordt met gastankers aangevoerd vanuit gasvelden op het Russische schiereiland Jamal, in de buurt van de noordpoolcirkel. Het gaat vooral naar Frankrijk, Nederland, Spanje, maar ook naar ons land. België is zelfs een belangrijk doorvoerland voor Russisch lng.

De Belgische gastransportmaatschappij Fluxys sloot in 2015 een langetermijncontract waarbij de gasterminal in Zeebrugge fungeert als tussenstop voor vloeibaar aardgas vanuit Rusland richting Azië. Sinds 2020 passeert vooral tijdens de wintermaanden heel wat Russisch lng via de kusthaven.

Dat er ook heel wat lng richting Frankrijk en Spanje gaat, heeft ­alles te maken met leverings­contracten die energiebedrijven uit die twee landen hebben afgesloten. Zo is het Franse oliemaatschappij TotalEnergies zelfs bijzonder nauw betrokken bij de gasproductie in het Russische Hoge Noorden. Het is voor 20 procent eigenaar van Yamal LNG, het Russische bedrijf dat de fabrieken exploiteert waarin aardgas klaar wordt gemaakt om het in vloeibare vorm te kunnen ­verschepen.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20221107_98367072
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Kabinet pompt 100 miljoen euro in Oekraïens wapenfonds

Zodat Zelensky kan wapenwinkelen

Nederland steekt honderd miljoen euro in een speciaal fonds dat Oekraïne kan gebruiken om wapens direct bij de leverancier te kopen. Het fonds is een Brits initiatief waar ook Denemarken en Noorwegen aan deelnemen. Minister Ollongren van Defensie maakte de donatie vandaag bekend.

"Het fonds heeft als doel militair materieel voor Oekraïne te financieren, door directe inkoop bij de industrie, zodat Oekraïne zo goed mogelijk is toegerust om zijn grondgebied te verdedigen tegen de voortdurende Russische agressie", schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. "De Oekraïense behoefte is leidend voor het fonds."

Lange termijn


Met de oprichting van het fonds investeert het kabinet voor de langere termijn in het Oekraïense leger, want het duurt nog wel even voordat de eerste resultaten op het slagveld zichtbaar zijn. "De eerste contracten worden in 2022 afgesloten en in de eerste helft van 2023 worden naar verwachting de eerste militaire goederen geleverd."
https://www.nieuwnieuws.nl/5158198/kabi ... apenfonds/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Om hongersnoden te voorkomen magde Oekraïne graan uitvoeren. En, maar dat is nietde bedoeling, de Russen ook.
De export van Russische kunstmestw erd ook tegen gehouden. Na wereldwijde morele verontwaardiging is die sanctie versoepeld. Dat duurde wel maanden.
Lading Russisch kunstmest mag na maanden Rotterdam verlaten

Een Russische lading kunstmest die vanwege de sancties tegen het land maandenlang is vastgehouden in de Rotterdamse haven, mag alsnog worden verscheept naar Malawi. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van het persbureau Reuters. De lading is afkomstig van een Rus tegen wie sancties gelden. Maar omdat de Verenigde Naties erop toe zullen zien dat deze Rus er zelf geen geld aan zal verdienen, mag de kunstmest toch worden verscheept.

Kunstmest en graan vallen in principe buiten de internationale sancties die gelden tegen Rusland vanwege de oorlog die het land voert tegen Oekraïne. Maar omdat de 20.000 ton kunstmest in bezit is van een Rus die op een sanctielijst staat, werd die toch vastgehouden. De Verenigde Naties hebben ervoor gezorgd dat de lading onder de vlag van het Wereldvoedselprogramma naar Malawi wordt verscheept. De lading mag volgens een woordvoerder de haven uit „nu we zeker weten dat Rusland er niets aan verdient”.

De Europese Unie heeft een reeks sancties ingesteld sinds Rusland op 24 februari een oorlog begon tegen Oekraïne. Daarmee worden onder meer mensen uit de directe kring van president Vladimir Poetin geraakt omdat hun tegoeden zijn bevroren en zij niet van of naar de EU mogen reizen. Ook is het verboden om bepaalde producten te verhandelen, zoals dure auto’s en computerchips.
https://www.rd.nl/artikel/998232-lading ... m-verlaten

"deze Rus er zelf geen geld aan zal verdienen".
Er was dus een juridische weg om deze Rus te beroven van zijn bezit.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding


Er was een kans dat we dit door en door Nederlandse product zouden gaan missen. Want HAK is tegenwoordig van een Rus en met de sancties staat het bestaan op het spel. Zou HAK genationaliseerd worden? Ter redding moest de legalistische trucendoos opengetrokken worden om de Rus te ontdoen van HAK.
Conservenmaker HAK weggeplukt uit handen van Russisch moederbedrijf

GIESSEN (ANP) - Het moederbedrijf van conservenmaker HAK is geen onderdeel meer van het Russische bedrijf KDV. Neerlands Glorie Groente & Fruit (NGG&F), waar de onderneming onder valt, is nu onderdeel van het in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde Flexway. De Russische zakenman Denis Sjtengelov is zowel grootaandeelhouder van KDV als van Flexway.

Met de stap moet NGG&F gevrijwaard blijven van onzekerheid rondom eventuele sancties. Die zijn er nu nog niet, maar „om de stabiliteit te waarborgen” heeft Sjtengelov al zijn voedingsbedrijven van buiten Rusland op één plaats ondergebracht. Flexway omvat naast de HAK-moeder ook bedrijven uit onder meer Oost-Europa en de Verenigde Staten.

NGG&F werd vorig jaar door grootaandeelhouder NPM Capital verkocht aan KDV. De HAK-moeder zag naar eigen zeggen in het Russische concern „een partner waarmee het verdere synergieën kon realiseren.” Door de geopolitieke situatie die ontstond toen Rusland Oekraïne binnenviel zijn die kostenvoordelen „niet langer aan de orde.”

Topman Timo Hoogeboom van HAK stelt dat er al een tijdje met Sjtengelov werd gepraat over een oplossing. „De overstap naar Flexway is binnen de huidige mogelijkheden de beste oplossing voor NGG&F. Deze beslissing verandert verder niets aan ons bedrijf. HAK blijft HAK en volledig autonoom vanuit Nederland opereren.” Het bedrijf benadrukt verder dat er geen financiële stromen waren tussen NGG&F en KDV.

HAK blijft zich richten op de Benelux en Duitsland en wil mensen helpen meer groenten en peulvruchten te laten eten. Minimaal 85 procent van alle groenten moet bij Nederlandse boeren worden geteeld binnen 125 kilometer van de fabriek van HAK.
https://www.telegraaf.nl/financieel/499 ... derbedrijf
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Twee niet-geïdentificeerde schepen waren ter plaatse voor de Nord Stream-explosie

Amerikaanse media evalueerden satellietbeelden en ontdekten twee niet-geïdentificeerde schepen die zich vóór de Nord Stream-explosies op de plaats van de explosies bevonden.

Het Amerikaanse portaal wire.com heeft een lang artikel gepubliceerd waarin het meldt dat experts met behulp van satellietbeelden hebben vastgesteld dat vlak voor de ontploffing van de Nord Stream-pijpleiding, twee niet-geïdentificeerde schepen met uitgeschakelde transponders in de buurt waren. De explosie volgde kort daarna. Het rapport doet geen aannames over de oorsprong van de schepen, maar aangezien het gebied onder volledige NAVO-bewaking staat, zou de NAVO moeten weten welke schepen het waren en wat ze daar deden. Volgens het artikel doet de NAVO echter alsof dit nieuwe informatie voor hen is.

Het Russische persbureau TASS berichtte over het artikel, dat je hier kunt vinden als je geïnteresseerd bent . Ik heb het TASS-bericht vertaald omdat het de belangrijkste punten van het artikel samenvat.

Begin van de vertaling:
Media: Voorafgaand aan het incident werden twee schepen met uitgeschakelde transponders waargenomen in de buurt van Nord Stream

SpaceKnow-functionarissen zijn van mening dat deze informatie van belang kan zijn voor het onderzoek, maar trekken geen conclusies over de betrokkenheid van de schepen bij de explosies of hun oorsprong

Vlak voor de ontploffing werden twee niet-geïdentificeerde schepen met uitgeschakelde transponders waargenomen in de buurt van de Nord Stream-pijpleiding. Dat meldt het Amerikaanse portaal wired.com vrijdag op basis van gegevens van het monitoring- en analysebedrijf SpaceKnow.

Door satellietbeelden te onderzoeken, ontdekten SpaceKnow-analisten dat twee 95 tot 130 meter lange schepen met hun transponders uitgeschakeld slechts een paar kilometer verwijderd waren van waar de ontploffing dagen later plaatsvond. In totaal telden SpaceKnow-experts 25 schepen die de wateren nabij de Nord Stream-ontploffingssite bezochten. 23 van hen hadden hun transponders ingeschakeld zodat hun route, vertrek en bestemming kunnen worden gevolgd. Bij de twee genoemde schepen is dit echter niet mogelijk.

SpaceKnow-functionarissen zijn van mening dat deze informatie van belang kan zijn voor het onderzoek, maar trekken geen conclusies over de betrokkenheid van de schepen bij de explosies of hun oorsprong.

Op 27 september rapporteerde Nord Stream AG over "ongekende vernietiging" die de vorige dag had plaatsgevonden op drie strengen van de offshore-pijpleidingen Nord Stream en Nord Stream 2. Op 26 september registreerden Zweedse seismologen twee explosies nabij de pijpleidingroutes. De Russische procureur-generaal is een onderzoek gestart naar een internationale terreurdaad nadat de pijpleidingen waren beschadigd. Op 1 november zei de Russische president Vladimir Poetin dat Gazprom de gelegenheid had om de locaties van de Nord Stream-explosies te inspecteren en de schade aan de pijpleidingen al had opgemerkt. Volgens het staatshoofd bewijzen de resultaten van het onderzoek dat het incident met de gasleiding een duidelijke terreurdaad is.
einde van de vertaling
https://www.anti-spiegel.ru/2022/vor-de ... e-vor-ort/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Duitsland nationaliseert voormalig Gazprom Germania, mogelijk gunstig voor Nederlandse gemeenten

Energie SEFE, het voormalige Gazprom Germania, is al de tweede Duitse energieleverancier die dit jaar wordt genationaliseerd. In september werd ook Uniper al overgenomen door de Duitse staat.

De Duitse regering gaat het voormalige Gazprom Germania nationaliseren om energiezekerheid in het land te garanderen. Dat heeft de Duitse economieminister Robert Habeck maandag aangekondigd. Er is een toezichthouder aangesteld die het recht heeft om managers te ontslaan en aan te stellen. De bondsregering hoopt daarmee een faillissement van het bedrijf, dat in juni onder langdurig overheidstoezicht werd geplaatst, en nu onder de naam SEFE (Securing Energy for Europe) opereert, te voorkomen.

Nadat de Duitse regering Gazprom Germania in april al onder curatele stelde, pompte het 11,8 miljard euro in het bedrijf en daar komt nu nog eens 2 miljard euro bij. Die steunmaatregelen zijn nodig omdat het bedrijf zijn gas niet langer uit Rusland haalt, maar het op de dagmarkt moet kopen, waar de prijzen veel hoger liggen. Volgens Haebeck is SEFE, dat zich bezighoudt met de handel, het transport en de opslag van gas in Duitsland en buurlanden, „cruciaal” voor de Duitse energiezekerheid.

SEFE is na Uniper afgelopen september de tweede energieleverancier in Duitsland in twee maanden tijd die wordt genationaliseerd.
Ook Uniper kwam in de problemen, nadat Rusland de gastoevoer terugdraaide. Duitsland, voor de oorlog in Oekraïne een van de belangrijkste Europese importeurs van Russisch gas, heeft sinds eind augustus geen gas meer uit Rusland ontvangen.

Nederlandse gemeenten

Met de geplande overname lijkt de Duitse regering een probleem voor een aantal Nederlandse gemeenten op te lossen. Die gemeenten hebben nog contracten met SEFE. Volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) was de link van de gemeenten met Rusland vanwege de eigenaars niet helemaal doorgeknipt, waardoor ze de Europese sanctieregels zouden kunnen overtreden. De gemeenten hadden tot maart 2023 gekregen om een andere leverancier te zoeken, maar mogelijk is dat nu niet meer nodig. Een woordvoerder van minister Jetten was maandagavond voor NRC niet direct bereikbaar voor commentaar.

In Polen, dat eind april al van Russisch gas werd afgesneden, besloot de regering tot een soortgelijke stap. Het wordt eigenaar van Poolse onderdelen van Gazprom, waaronder het Poolse deel van de Yamal-pijplijn, die via Rusland en Wit-Rusland door Polen naar Duitsland loopt. Waldemar Buda, de Poolse minister voor Ontwikkeling en Technologie, zei volgens persbureau Reuters dat de overname bedoeld is om de Russische invloed, die onderhoud aan de pijplijn tegenhield, te „elimineren”.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/14/du ... n-a4148247
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Achter de schermen draait de USA de duimschroeven aan voor Israël. Want die dienen wapens aan de Oekraïne te geven. Vooral die 'Iron Dome" van ze, zo wordt geëist.
Tot nu toe is het antwoord 'njet'.
Al helemaal sinds de zoveelste UN resolutie tegen Israël de steun kreeg van de Oekraïne.
Kunnen die nu wel 'sorry' zeggen maar de machthebbers in dat land hebben, hoe zal ik het zeggen?, een hoog antisemitisme gehalte.
Top Zelensky aide: Ukraine’s vote against Israel at UN ‘a grave mistake’
[...]
Ukrainian president Volodymyr Zelensky’s personal aide, Alexey Arestovych, said on Sunday that Ukraine’s decision to vote in favor of an anti-Israel resolution two days earlier was “a grave mistake.”
The senior aide said in a livestream that “Ukraine’s foreign ministry’s position was illogical and unacceptable.”
“We’re teaming up with Russia and Iran who are attacking us, and distancing ourselves from Israel — which we want as an ally,” Aristovich said.
“Ukraine must at least abstain from such votes,” he added.
[...]
Israel’s Ambassador to Ukraine Michael Brodsky slammed Kyiv for its support of the resolution.
“Ukraine’s support of the UN resolution ‘Israeli Practices’, denying Jewish ties to Temple Mount and calling for ICJ advisory opinion is extremely disappointing. Supporting anti Israeli initiatives in the UN doesn’t help to build trust between Israel and Ukraine,” Brodsky tweeted.

Ukraine has repeatedly censured Israel for not providing it with weapons and missile defense systems, including the Iron Dome. Jerusalem has refrained from doing so because it coordinates with Russia before carrying out aerial attacks against Iranian targets in Syria.

The Ukrainian government has thus far refused Israeli offers for a civilian missile alert warning system.
https://worldisraelnews.com/top-zelensk ... e-mistake/
Diplomatic tit-for-tat? Israel abstains from UN vote on Russian reparations to Ukraine

Israel was the only Western country abstaining from the vote, which passed by a wide margin.

Israel abstained from a UN General Assembly vote on a resolution demanding Russian reparations to Ukraine on Monday night.
The timing sparked speculation that the abstention was signal of Jerusalem’s displeasure with Ukraine’s recent vote in favor of a resolution to seek a legal opinion from the International Court of Justice on the Israeli-Palestinian conflict.
[...]
No official explanation for the abstention has been offered, but Israeli sources suggest that the resolution could set a potential precedent for the Palestinians to demand Israeli reparations.
https://worldisraelnews.com/diplomatic- ... o-ukraine/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17462
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Rutte versus Poetin

Bericht door Hans v d Mortel sr »

𝗥𝗨𝗧𝗧𝗘: "𝗛𝗘𝗧 𝗜𝗦 𝗢𝗢𝗞 𝗢𝗡𝗭𝗘 𝗢𝗢𝗥𝗟𝗢𝗚."

En nu maar hopen dat de bom snel valt. Als eerste op het hoofd van de lachende liegende laaielichter lapzwans minister-president Mark Rutte. Trouwens ik wens hem succes met de bom bovenop zijn voltallige kabinet. Opgeruimd staat netjes. Wij staan bekend als een zindelijk volkje. Een nieuwe regering laat niet lang op zich wachten. Sukkels genoeg.

Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89712
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Ariel »

Polen heeft geen sluitend bewijs waaruit blijkt wie de raket heeft afgevuurd die dinsdag een dodelijke explosie veroorzaakte in een dorp nabij de Oekraïense grens, zei president Andrzej Duda woensdag. Zelfs over de makelij van de raket houdt hij een slag om de arm.

"We hebben op dit moment geen sluitend bewijs over wie deze raket heeft gelanceerd", zei Duda "Het was hoogstwaarschijnlijk een raket van Russische makelij, maar dit wordt allemaal nog onderzocht." Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder gezegd dat een raket van Russische makelij op het dorp was gevallen.

Duda benadrukte dat de regering in Warschau kalm blijft onder wat hij beschreef als een "eenmalig voorval".

Hoogleraar Rob de Wijk: ’Het gaat 99 procent zeker niet om een aanval’

Er zal geen materiële tegenaanval komen vanuit de NAVO vanwege de raketinslagen dinsdagavond in het Poolse grensgebied met Oekraïne die aan twee mensen het leven hebben gekost. Dat verwacht hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk. „Het gaat 99 procent zeker niet om een aanval. De NAVO zal er alles aan doen om de situatie te sussen en verdere escalatie van het conflict te voorkomen”, aldus De Wijk.

Volgens de Poolse zender Radio Zet gaat het „hoogstwaarschijnlijk” om brokstukken van een raket die door de Oekraïense strijdkrachten werd geraakt.

Het incident ligt gevoelig omdat het gebeurde in een NAVO-land. In de westerse defensie-alliantie zijn de bondgenoten verplicht elkaar te helpen bij een aanval. De Wijk verwacht dat Polen een beroep zal doen op artikel 4 van de NAVO, waarin staat dat de lidstaten overleg zullen voeren als een van hen zich bedreigd voelt in zijn „territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid.”

„Het zal hoogstwaarschijnlijk een hoop diplomatiek gesteggel opleveren, maar ik verwacht geen vergelding vanuit de NAVO”, aldus de hoogleraar.

Verder noemt De Wijk het „ongelooflijk stom” dat Rusland het zover heeft laten komen. „Ook de Russen hebben er geen belang bij het conflict verder te laten escaleren.” Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er geen Russische aanvallen uitgevoerd op doelwitten in de buurt van de Oekraïense grens met Polen. Ze noemt de meldingen over een Russische raketinslag in Polen dan ook een „provocatie.”

De Poolse premier Mateusz Morawiecki besloot tot een spoedzitting van de nationale veiligheidsraad. NAVO-lid Hongarije riep de defensieraad bijeen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

De stroom ammo en wapens naar de Okeraïne vanuit de NATO droogt op.
Wie zie er ooit: "Op is OP".?
Zelfrijdende houwitsers buiten werking wegens gebrek aan reserveonderdelen

Er zijn 14 Duitse zelfrijdende houwitsers aan Oekraïne geleverd en nu doen zich onverwachte problemen voor: volgens informatie van SPIEGEL is er een flagrant tekort aan reserveonderdelen. Hoe dit kon gebeuren.

Volgens informatie van SPIEGEL brengen planningsfouten bij het bestellen van reserveonderdelen de operationele paraatheid van Duitse zelfrijdende houwitsers in Oekraïne steeds meer in gevaar. Na de levering van in totaal 14 zelfrijdende houwitsers in 2000 heeft het federale ministerie van Defensie nagelaten om tijdig omvangrijke onderdelenpakketten te bestellen om de wapensystemen regelmatig te repareren en zo operationeel te houden.

Inmiddels is een groot deel van de door Duitsland geleverde artilleriesystemen aan reparatie toe wegens intensief gebruik aan het front in Oost-Oekraïne. In kringen van de Bundeswehr werd gezegd dat de Oekraïners momenteel zo'n 300 granaten per dag afvuren, wat ernstige slijtage aan de wapensystemen veroorzaakt .

Toegegeven, onlangs zijn zes Duitse houwitsers naar Litouwen gebracht voor technische revisie. Omdat de benodigde reserveonderdelen voor de houwitsers noch bij de industrie, noch bij de Bundeswehr beschikbaar waren, moesten de technici een van de houwitsers kannibaliseren en voorlopig in Litouwen achterlaten.

Het gebrek aan reserveonderdelen is geen verrassing. Aan het einde van de zomer had het inkoopbureau van de Bundeswehr het ministerie tevergeefs gewaarschuwd om uitgebreide pakketten met reserveonderdelen te bestellen voor de houwitsers en de meervoudige Mars II-raketwerpers, aangezien het speciale materiaal lange levertijden had. Tot nu toe zijn er echter geen overeenkomstige instructies van de zogenaamde »speciale staf Oekraïne«.

Het gebrek aan reserveonderdelen legt nu ook de zogenaamde reparatiehub lam die Duitsland tegen half december in Slowakije wil opzetten om daar afgeleverde wapens te repareren.
https://www.spiegel.de/politik/deutschl ... 1817741b21
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Report: Israeli, Western Parts Found in Iranian Drone Downed by Ukraine

According to the Wall Street Journal, a Ukrainian analysis of Iranian drones found parts from several prominent Western countries, including the U.S., Japan and Israel

A majority of the parts collected from Iranian drones that were shot down over Ukraine appear to be manufactured by Western nations, including Israel and the United States of America, according to a report published on Wednesday by the Wall Street Journal.

The report states that some 75 percent of the parts found on downed Iranian drones were American-made, despite the stiff sanctions that Washington has led against the regime in Tehran.

According to the WSJ, this information is based on a report by Ukrainian non-profit NAKO, which inspected an Iranian Mohajer-6 drone that Ukraine managed to hack mid-flight and successfully land in one piece.

The report states that the infrared lens used for surveillance and targeting in this drone, "appears to be identical" to a model manufactured by Israel's Ophir Optronics Solutions Ltd., though the company refused to comment on the matter.

The WSJ cited the report that claims that U.S.-based firms are responsible for nearly half of the 200 technical components in the Mohajer-6, while a third of the components are made by Japanese-based companies.

Official sources, including the embassies of Japan and Israel in the United States, declined to comment following the WSJ report.

The Israeli Defense Ministry commented on the reporting, telling Haaretz that "Israel is examining the issue. According to a preliminary examination, the aforementioned lens is not a security-supervised product or a dual-purpose product in accordance with Israeli law and international agreements."

Earlier this month, Britain's Sky News reported that Russia delivered to Iran weapons that were built in the West and sent to Ukraine, in exchange for drones facilitating the aerial assault over Kyiv and other Ukrainian cities.

A security source told the outlet that, in addition to the funds, a Russian military aircraft had covertly transported a shipment of military equipment which had originally been sent to Ukraine by the U.K. and U.S. and then "fell into Russian hands," the source said.

This would give Iran's Revolutionary Guards the opportunity to reverse engineer Western technology, the source said, adding that another drone deal worth 200 million euros was concluded between Tehran and Moscow in the past several days.

The report comes one day after the U.S. imposed new sanctions on firms and entities accused of being involved in the transfer of Iranian drones to Russia. The move, the latest in the U.S. effort to disrupt Russia's military supply chain, designated the Iranian research center that designs and produces the drones, the Islamic Revolutionary Guard Corps Aerospace Force and Qods Aviation Industries, as well as the private Russian PMC Wagner military company. "The Iranian government's military support to Russia fuels the conflict in Ukraine, and its transfer of these UAVs is in clear violation of UN Security Council resolution 2231. The United States will continue to work to disrupt and delay these transfers and impose costs on actors engaged in this activity," U.S. Secretary of State Antony Blinken said.
https://www.haaretz.com/middle-east-new ... b704580000
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Door de sancties moesten de betalingen voor Russisch gas in dollars gedaan worden die terecht komen in geblokkerde bankrekeningen. En het enige waar Rusland op kan hopen is dat die rekeningen niet (volkomen legaal natuurlijk) geplunderd worden. En dat ze tot Sintjuttemis op toegang tot hun eigendom moeten wachten.

De sjah van Perzië kocht in de UK tanks voor 600 miljoen dollar. Na betaling verdween de sjah van het toneel. Die tanks zijn nimmer gebouwd en het geld is pas begin dit jaar terug gegeven aan Iran. Ik wil maar zeggen.

Het antwoord van de Russen was: betaling in roebels in onze eigen rekening in Rusland zelf.
Dit werd door de USA verboden.

Nu het geval van het Finse Gasum dat de sancties gehoorzaamde, niet betaalde voor geleverd gas en geen gas meer krijgt.
Gazprom Export says court ruled Finland's Gasum must pay more than 300 million euros


MOSCOW, Nov 17 (Reuters) - Gazprom Export said on Thursday an arbitration court in Stockholm had ruled that Finnish company Gasum must pay Gazprom (GAZP.MM) more than 300 million euros ($311 million) for gas supplies after failing to stick to its take-or-pay obligations.

Gasum had said on Wednesday an arbitration tribunal had ruled it was not obligated to pay Russian gas supplier Gazprom in roubles.

The Finnish company took Gazprom to arbitration in May after Gazprom demanded that Gasum paid in roubles for gas after Europe imposed sanctions on Moscow over its actions in Ukraine.
article-prompt-devices


"The Arbitration tribunal, among other things, ordered Gasum to pay Gazprom Export debts of more than 300 million euros for gas supplies and in connection with non-fulfillment of a 'take or pay' obligation, as well as interest for late payment," Gazprom said in a statement on Thursday.

The Russian side said the tribunal "confirmed the legality of the suspension of gas supplies" in cases where the buyer failed to pay in roubles - President Vladimir Putin's "gas-for-roubles" scheme introduced earlier this year - and said the two parties must continue negotiations to resolve the issue for future supplies.
https://www.reuters.com/business/energy ... 022-11-17/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door King George »

Moeten ze het in Euro's of in roebels betalen?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89712
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Ariel »

Moeten we ons zorgen maken?
Frankrijk gaat leger voorbereiden op grote oorlog

Na decennia van vredesoperaties en anti-guerillamissies moet het Franse leger zich nu voorbereiden op ‘een conflict van hoge intensiteit’ in Europa.

Het was ongetwijfeld een bewuste keuze van de Franse president Emmanuel Macron om de nieuwe strategie van de Franse strijdkrachten aan te kondigen op het amfibisch aanvalsschip Dixmude in de grote marinehaven van het Zuid-Franse Toulon. Frankrijk verkocht eerder twee van deze schepen voor ruim een miljard euro aan Rusland. Maar na de illegale Russische annexatie in 2014 van het Oekraïense schiereiland de Krim cancelde Parijs die deal. Het aanvalsschip is daarmee symbolisch voor de nieuwe wind die er waait.

Staand op het dek van het oorlogschip, met achter zich een gevechtsheli, schetste Macron eerder deze maand een somber wereldbeeld. Volgens de president is de Russische invasie van Oekraïne tekenend voor de groeiende geopolitieke rivaliteit en het toenemende risico van wapengekletter. “Deze oorlog heeft duidelijk gemaakt wat de staat is van de wereld waarin wij leven”, aldus de president.

Focus op conflict in Europa
De Franse regering trekt voor volgend jaar bijna 44 miljard euro uit voor de strijdkrachten, 7 procent meer dan dit jaar, en ook de jaren daarna is zij van plan de defensie-uitgaven op te voeren. Maar belangrijker is dat Macron duidelijk maakte dat de Franse strijdkrachten hun aandacht ingrijpend verleggen. Na drie decennia van vooral vredesoperaties en anti-guerillamissies, zoals in Afghanistan en de Sahel, moeten de Franse militairen zich nu voorbereiden op een ‘een conflict van hoge intensiteit’. Daarbij ligt de focus op Europa.

De anti-jihadische operatie Barkhane in Mali was drie maanden geleden al beëindigd en operatie Sentinelle, op grond waarvan duizenden militairen helpen bij het beveiligen van plekken in Frankrijk tegen terrorisme, wordt ook teruggeschroefd. In plaats daarvan moeten de troepen zich klaarmaken voor een serieuze oorlog op het eigen continent, met grote aantallen manschappen en zwaar materieel. Het leger moet ook meer raketsystemen en drones krijgen en gaat meer gebruik maken van reservisten.

Strijdvaardigheid vergroten
Na zijn speech vloog Macron in een heli naar de Suffren, Frankrijks nieuwste kernonderzeeër, waar hij abseilend op landde. Ook had hij een ontmoeting met marinecommando’s. Volgens de president moet Frankrijk sterker worden op het gebied van inlichtingen en cyberoperaties. Ook wil hij de strijdvaardigheid van de bevolking vergroten. “Het gaat niet om het militariseren van de samenleving”, verzekerde hij, “maar om het versterken van de weerbaarheid.”

In hoeverre de met veel tam-tam aangekondigde strategie wordt waargemaakt, moet blijken.

Deskundigen wijzen erop dat na het einde van de Koude Oorlog Parijs jarenlang veel heeft bezuinigd op defensie. “Frankrijk staat er wel iets beter voor dan sommige andere Europese landen”, zegt defensie-analist Yohann Michel van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies. “De Franse strijdkrachten hebben nog wat tanks, pantserwagens en kanonnen. Maar heel weinig. Ze moeten snel meer massa opbouwen. Tegen een vijand als Rusland heb je dat nodig.”

Oorlogseconomie
Daags na Macrons speech in de marinehaven van Toulon zaten vertegenwoordigers van de wapenindustrie op het ministerie van defensie in Parijs om te overleggen over hun bijdrage aan de nieuwe strategie. De Franse regering wil dat wapenfabrikanten sneller en betaalbaarder gaan produceren, zodat naar Oekraïne gestuurd materieel vlotter kan worden vervangen. Bovendien moet het land, als het verzeild raakt in een gewapend conflict, kunnen overschakelen op een oorlogseconomie, waarin vlug veel wapens en munitie worden geproduceerd. Ook dienen bestaande tanks te worden gemoderniseerd en moet allerlei nieuw materieel zoals drones worden geproduceerd.

Dat het de Franse militaire planners ernst is, blijkt wel uit de aankondiging afgelopen week van de strijdkrachten dat ze komend voorjaar hun grootste oefening sinds het einde van de Koude Oorlog gaan houden. Als de Oekraïne-oorlog geen roet in het eten gooit, zullen 20.000 militairen meedoen, waaronder ook troepen van Navo-bondgenoten als Amerika en het Verenigd Koninkrijk. De militairen gaan eerst in Zuid-Frankrijk met landingsvaartuigen en luchtlandingen trainen in het veroveren van een bruggenhoofd. Vervolgens zal in de Champange-streek worden getraind in het terugslaan van een invasiemacht. “We moeten ons voorbereiden op het ergste om te voorkomen dat het gebeurt”, aldus generaal Yves Métayer in de krant Le Monde.

Brede steun
Volgens defensie-expert Michel kan de strategische koerswijziging rekenen op ruime instemming van de Franse politiek. “Extreemrechts en -links zijn op dit moment sterk in Frankrijk”, zegt hij. “Hoewel beide tegen de Navo zijn, steunen ze wel ons leger. Er is brede politieke steun voor deze plannen.”

Oost-Europese onzekerheid over Franse kernmacht
Frankrijk is naast het Verenigd Koninkrijk en Rusland de enige Europese kernmacht. De Franse president Macron oogstte vorige maand fikse kritiek van Navo-bondgenoten toen hij op tv zei dat een Russische kernaanval in Oekraïne of in de regio geen ‘vitaal belang’ van Frankrijk zou treffen, suggererend dat Parijs er niet met atoomwapens op zou reageren.

Dat was een breuk met de gebruikelijke westerse doctrine van ‘strategische ambiguiteit’, waarbij de rode lijnen voor de inzet van kernwapens vaag worden gehouden. Oost-Europese bondgenoten reageerden dan ook bezorgd. Bij het ontvouwen van de nieuwe strategie probeerde Macron iets van die zorgen weg te nemen door te zeggen dat de Franse vitale belangen ook een ‘Europese dimensie’ hebben. Volgens de president moeten zijn critici zijn eerdere uitlatingen op dit punt ‘niet dramatiseren’.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Europa heeft te lijden onder de sancties tegen Rusland. Maar niet Europa alleen.
De meeste 3-de wereldlanden liggen in warme streken dus de kou zal niet een groot probleem zijn maar ze zitten wel in het donker.
Europa heeft gas nodig, dus zitten landen als Bangladesh zonder stroom

De Europese jacht op vloeibaar gas drijft de prijzen op de wereldmarkt op. Armere landen vissen achter het net. „Wij kunnen onmogelijk met zulke rijke landen concurreren.”

In Bangladesh zat het halve land vorige maand zonder stroom. In ziekenhuizen moesten operaties worden uitgesteld, er ontstonden files omdat stoplichten het niet deden. En in winkels werden maar kaarsen aangestoken om klanten toch te kunnen helpen. Naarmate de storing langer duurde – in sommige steden wel acht uur – gingen ook de noodgeneratoren uit. Zoveel diesel verstoken werd te duur. Het was de ergste black-out in bijna een decennium in het Aziatische land. Bijna 100 miljoen inwoners werden getroffen, tal van fabrieken kwamen stil te liggen.

De storing werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een kapotte kabel. Het elektriciteitsnetwerk in Bangladesh is verouderd. Maar er was óók een andere oorzaak. En opmerkelijk genoeg hadden Europese landen duizenden kilometers verderop daar een belangrijke hand in.

Het arme Bangladesh heeft al maanden niet genoeg gas om zijn elektriciteitscentrales draaiende te houden, waardoor er te weinig stroom is. En die gastekorten komen weer doordat rijke Europese landen nagenoeg ál het beschikbare aardgas opkopen, zegt de Bengaalse professor Mohammad Tamim per e-mail. Tamim is decaan van de olie- en gasfaculteit aan de Technische Universiteit in hoofdstad Dhaka. Hij geldt als vooraanstaand energie-expert in zijn land.
Spoiler! :
Bangladesh heeft weinig eigen gas, legt hij uit, en dus koopt het normaal grote hoeveelheden in op de wereldmarkt – vooral vloeibaar gas (lng). Dat doet het voor een belangrijk deel op de zogeheten spotmarkt, waar gas voor directe levering wordt gekocht. Maar Europese landen azen nu ook op het gas daar. Omdat het ineens cruciaal voor ze is om de winter door te komen, nu het Russische gas is weggevallen. Europese landen hebben aanzienlijk diepere zakken dan zijn eigen land, en dus grijpt Bangladesh steeds mis, zegt Tamim. „Wij kunnen niet opbieden tegen deze landen. Europa’s koopwoede maakt het voor ons extreem moeilijk aan gas te komen.”

De één zijn redding is de ander zijn rampspoed, anders gezegd. Alternatieven heeft Bangladesh niet veel. Het kan gascentrales niet zomaar ‘omkatten’ tot kolencentrales. En dus volgen stroomstoringen, die al tot ernstige problemen hebben geleid in onder andere de Bengaalse kledingindustrie. Voor de nationale economie is die sector cruciaal, er wordt veel kleding naar het Westen geëxporteerd en er werken veel mensen in. Maar het is ook een bijzonder energie-intensieve industrie. „Wij kampen nu met banenverlies, fabriekssluitingen en hoge inflatie”, somt Tamim op.

Volgens hem gaat de prijzenslag zo ver dat sommige gasleveranciers bestaande contracten met Bangladesh hebben verscheurd, omdat ze meer winst konden maken als ze het gas doorverkochten aan Europese landen – zelfs na aftrek van de boetes die staan op contractbreuk.

Veel meer problemen

Ook andere bronnen bevestigen deze pijnlijke, en in het Westen veelal onopgemerkte, keerzijde van Europa’s pogingen om er deze winter warmpjes bij te zitten. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) meldt in zijn laatste kwartaalverslag dat landen als Bangladesh „volledig uit de markt worden geprijsd” door Europese landen op de spotmarkt. Het IEA is een intergouvernementele organisatie die voornamelijk westerse leden telt, maar die zich zegt in te spannen voor „een veilige en duurzame” energievoorziening in landen wereldwijd. Bangladesh moet het nu met veel minder gas doen dan het eigenlijk nodig heeft, schrijft het IEA.

Het probleem speelt bovendien niet alleen in Bangladesh. Ook andere armere landen hebben er (veel) last van, aldus het IEA. Pakistan, Thailand. En in mindere mate India. Pakistan, dat afgelopen zomer werd getroffen door een zware watersnood – waarvan het het Westen de schuld geeft, want dat is de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering – bevindt zich volgens het agentschap „midden in een diepe energiecrisis” als gevolg van het Europese hamsteren. Ook daar valt in grote delen van het land geregeld de stroom uit, „soms wel twaalf uur per dag”. Pakistan werd geconfronteerd met meer dan „een dozijn” leveranciers die contractbreuk pleegden omdat ze hun gas liever aan beter betalende Europese landen verkochten. Natuurlijk zijn er ook in die landen al langer stroomstoringen, door gebrekkige infrastructuur, maar de problemen worden nu verergerd.

Lng-expert Alex Munton, van het in Houston gevestigde adviesbureau Rapidan Energy, wijst op een reeks andere landen die op een minder directe, maar ook pijnlijke manier worden geraakt door Europa’s koopdrift. Landen als de Filippijnen, Vietnam, Ghana en Ivoorkust hebben de afgelopen jaren zwaar ingezet op lng als energiebron voor de toekomst. Het is schoner dan kolen en er was toch niet zoveel interesse in vanuit Europa – dat had immers zijn eigen ogenschijnlijk oneindige stromen van spotgoedkoop Russisch gas. Deze landen begonnen met de bouw van terminals, pijpleidingen en opslagplaatsen, of hadden plannen hiervoor. „Die kunnen nu de ijskast in, omdat de door Europa veroorzaakte prijsstijgingen ze onrendabel maken”, aldus Munton.

Ook hij zegt dat Europa’s jacht op lng leidt tot ‘energie-armoede’ in armere landen. „Het is een zero-sum game”, aldus Munton. „De hoeveelheid vrij beschikbaar gas op de wereldmarkt is beperkt. Dus des te meer het ene deel van de wereld koopt, des te minder er overblijft voor de rest.” De situatie heeft een hoog déjà-vugehalte, zegt hij. Tijdens de pandemie kochten rijke Europese landen ook essentiële producten weg voor de neus van armere, zoals coronavaccins. Dat leidde toen tot grote irritatie in die landen.

Qatar lachende derde

Extra wrang voor de Aziatische landen is dat zij worden verdrongen door Europa bij onder andere Qatar, de tweede grootste lng-producent ter wereld, na de VS. Qatar was juist steeds een belangrijke partner van die landen, mede omdat ze zo dichtbij lagen. Geografisch gezien was er een ‘perfecte match’ met Bangladesh, Pakistan en India. Maar nu het emiraat meer kan verdienen, laat het zijn oude partners (voor zover het niet om langlopende contracten gaat) vallen. Landen waaruit Qatar de afgelopen jaren ook veel gastarbeiders heeft gehaald die, onder schrijnende omstandigheden, meebouwden aan de stadions voor het WK voetbal, waarmee Qatar internationaal nu probeert te schitteren.

Qatar zelf is de lachende derde. Met dank aan de nieuwe Europese klandizie wordt het schatrijk. Die Europese klanten zijn zo afhankelijk van het emiraat dat ze hun kritiek op het regime vanwege bijvoorbeeld de schendingen van mensenrechten maar matigen, om de energiezekerheid niet in gevaar te brengen. Europese regeringsleiders stonden onder grote druk om het Qatarese voetbalfeest geen luister bij te zetten met hun aanwezigheid. Maar de Nederlandse minister van Sport Conny Helder (VVD) ging toch. Ze gaf aan gepast te juichen, mocht het Nederlands elftal scoren bij zijn eerste wedstrijd.

Tot harde politieke kritiek uit de Aziatische landen is het nog niet gekomen. Maar de ontwikkeling zet wel belangrijke economische en geopolitieke verschuivingen in gang. Terwijl Europa Rusland vanwege diens oorlog tegen Oekraïne probeert te verzwakken en isoleren, wenden India en Pakistan wenden zich nu tot Rusland om daar meer (vloeibaar) gas van te kopen. Pakistan probeert extra kolen te kopen van de Taliban in Afghanistan, een regime dat het Westen als bedreiging ziet.

Nederland koopt ook gas op


Ook Nederlandse bedrijven kochten grote hoeveelheden lng, Nederland is een grote gasimporteur in Europa. In juli contracteerde gasbedrijf Gasunie de eerste leveranciers voor bevoorrading van de lng-terminal in de Eemshaven, waaronder Shell en het Tsjechische CES. Deze bedrijven gaan jaarlijks 7 miljard kubieke meter lng leveren.

Gevraagd of Gasunie zich bewust is van de gevolgen van de Europese inkopen voor andere landen en wat het daarvan vindt, verwijst een woordvoerder naar Shell. „Wij doen alleen het transport. Waar de gecontracteerde partijen het gas vandaan halen, is hun verantwoordelijkheid”. Shell geeft op dezelfde vraag geen antwoord, maar meldt wel dat het geen transporten heeft omgelegd naar beter betalende landen. „Wij blijven lng leveren zoals is afgesproken.”

Heel snel zal de situatie voor de getroffen landen niet veranderen, zegt analist Munton. Europa zal ook volgend jaar proberen zo veel mogelijk lng te kopen op de spotmarkt, verwacht hij, en er komt wereldwijd nauwelijks extra productiecapaciteit bij. Dat gebeurt op zijn vroegst pas in 2025, denkt hij. „Dit gaat dus nog twee jaar pijn doen in Bangladesh.”

Ook professor Tamim beseft dat. Zijn land heeft geprobeerd bij Qatar extra gas te kopen, „maar dat hebben ze geweigerd”. „Ze hebben gezegd dat we pas in 2025 meer kunnen krijgen.” Hij neemt Europese landen niks kwalijk, maar roept hen op Bangladesh financieel bij te staan. „Wij hebben weinig hoop. Zonder de hulp van Europa wordt het moeilijk hiervan te herstellen.”

Tweede Kamerlid Henri Bontenbal, voor coalitiepartij CDA verantwoordelijk voor het energiedossier, spreekt van een „duivels dilemma”. Als Europa geen lng koopt, of aanzienlijk minder, rijzen hier de prijzen de pan uit, zegt hij. Andere landen helpen is een „lastige” kwestie. „Als je één land helpt, moet je andere landen ook helpen. En wie veroorzaakt die tekorten? China doet dat net zo goed als Europa, dat land zou dan ook moeten meebetalen. De markt is wereldwijd krap. Ik weet niet of directe compensatie haalbaar is.”

„Het is weer een teken dat de energiecrisis op alle fronten pijn doet”, concludeert Bontenbal. „Arme landen kunnen geen gas betalen, en wij moeten ‘vies’ gas importeren uit de Verenigde Staten of uit andere niet zo fijne landen.” Het Amerikaanse lng, dat Europa ook in grote hoeveelheden koopt, wordt gewonnen via een omstreden methode die fracking heet en die zeer milieubelastend is. „Ik vind het nog steeds verdedigbaar dat wij meer lng zijn gaan importeren, maar het ontslaat ons niet van de plicht sneller over te gaan op een duurzamere energievoorziening. Dat is de enige uitweg uit deze crisis.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/24/ge ... r-a4149426
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

FvD + tribunaal = foute boel
EU + tribunaal = heel goed
Brussel wil tribunaal voor Russische oorlogsmisdaden
author avatar

Brussel - De Europese Commissie wil een tribunaal opzetten om mogelijke oorlogsmisdaden door Rusland in Oekraïne te onderzoeken en te vervolgen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen woensdag bekendgemaakt. Brussel wil verder geld van gesanctioneerde Russen gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne.

De gespecialiseerde rechtbank moet volgens Von der Leyen gesteund worden door de Verenigde Naties. Ze wil nu zoveel mogelijk internationale steun zoeken voor het initiatief.

In Den Haag heeft en had de VN al jaren meerdere tribunalen. Of deze nieuwe rechtbank ook in Nederland komt is nog onduidelijk. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft al een strafrechtelijk onderzoek lopen naar mogelijke oorlogsmisdaden door Rusland in Oekraïne. Von der Leyen benadrukt te willen blijven samenwerken met het Strafhof.

Von der Leyen lanceerde woensdag nog een tweede initiatief om de geconfisqueerde miljarden van gesanctioneerde Russen te gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne. „Rusland en zijn oligarchen moeten Oekraïne compenseren voor de schade en de kosten voor de wederopbouw”, vindt het EU-kopstuk. „We (de lidstaten red.) hebben 300 miljard euro aan reserves van de Russische centrale bank geblokkeerd en 19 miljard euro aan geld van Russische oligarchen bevroren. Met onze partners kunnen we op korte termijn een structuur creëren om deze fondsen te beheren en te beleggen.”

De opbrengst wil Von der Leyen gebruiken om Oekraïne te helpen. „Zodra de sancties zijn opgeheven, moeten deze middelen worden gebruikt om te zorgen dat Rusland de volledige schade gaat betalen”, stelt de voorzitter verder. Daarmee begeeft de Commissie zich op juridisch glad ijs. Maar daar wil Brussel verandering in brengen door nieuwe internationale afspraken te maken. „Samen kunnen we legale manieren vinden om er te komen.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1554175 ... gsmisdaden
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Wat doet men in een oorlog met mensen die de vijand helpen? Die zet je tegen de muur of hang je op. Maar wat als er officieel juridisch geen oorlog is maar er is toch een vijand?
Bij gebrek aan beter moeten ze dan maar achter de tralies voor heel lang net zoals met echte oorlogsmisdadigers.
Een uitmuntende gelegenheid voor Brussel om de leiding te nemen en te zorgen dat alle landen hetzelfde straffen.
Europa wil gevangenisstraffen voor het ontduiken van sancties

De EU wil de druk op de helpers van Rusland opvoeren, waardoor het land de sancties kan omzeilen. Er moeten gevangenisstraffen voor individuen worden ingevoerd.


Iedereen die EU-sancties overtreedt of helpt deze te omzeilen, moet in bijzonder ernstige gevallen tot een lange gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld. Het strafrechtelijk kader mag niet eindigen onder vijf jaar gevangenisstraf, zoals de EU-commissie vrijdag in Brussel zei . De Commissie heeft het voorstel ingediend op verzoek van de lidstaten, zodat overtredingen van sancties in de toekomst in de hele EU uniform worden bestraft. Tot dusver zijn er in de EU-landen verschillende definities van wat geldt als een overtreding van de strafmaatregelen en met welke straffen wordt gedreigd.

De verklaring vervolgt dat gesanctioneerde Russische oligarchen soms proberen activa te verbergen, bijvoorbeeld door gesanctioneerde eigendommen over te dragen aan een niet-gesanctioneerde derde partij. Dergelijke omzeiling van sancties wordt nu op EU-niveau geregeld, waardoor ze op één lijn worden gesteld met misdrijven als terrorisme, mensenhandel en wapenhandel. Dit maakt het volgens de Europese Commissie gemakkelijker om dergelijke schendingen in alle lidstaten te identificeren, te vervolgen en te bestraffen.

Zware straffen op het niet nakomen hiervan


Concreet wil de Commissie bepalen dat bij de zwaarste overtredingen door individuen de strafmaat niet eindigt bij een gevangenisstraf van vijf jaar. Met andere woorden: EU-staten zouden voor deze overtredingen bijvoorbeeld een gevangenisstraf van één tot vijf jaar kunnen opleggen. Theoretisch is echter ook een maximumstraf van acht jaar of meer mogelijk. De maximumstraf mag echter niet minder dan vijf jaar bedragen. Er zijn ook maatregelen gepland tegen rechtspersonen zoals vennootschappen of verenigingen. Ze werden bedreigd met boetes tot vijf procent van de wereldwijde jaaromzet.
https://www.spiegel.de/wirtschaft/unter ... ac8bd4c2f3
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie