Contant geld verdwijnt

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
mercator
Berichten: 19323
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door mercator »

Pilgrim schreef: Iedere spaarder die nog bij zijn verstand is, zou zijn tegoed van de bank halen en als contant geld onder het matras stoppen. Met de afschaffing van het contante geld wordt deze vluchtweg geblokkeerd.
Dat haalt toch ook niets uit ? Als de overheid beslist dat papiergeld geen waarde meer heeft kan je toch ook niks meer doen met die biljetten?
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17386
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Manon »

In geval contant geld wordt afgeschaft en de banken dus de ultieme macht krijgen, bestaat er nog altijd de ruileconomie.

Ik doe uw was, strijk en kook x-aantal maaltijden, en jij komt hier mijn woning schilderen.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

Griekenland: Poging om contant geld af te schaffen klaaglijk mislukt

Geplaatst op 22 februari 2016

Afbeelding

Het is de Griekse regering niet gelukt om de bevolking van het gebruiken van contant geld af te krijgen. Belastingvoordelen voor het betalen met creditcards werden niet aangenomen. De zaak toont aan: de afschaffing van contant geld is een hersenspinsel, waartegen de burgers zich in de praktijk gewoon zullen verzetten.

De Griekse krant “Kathimerini” bericht van het falen bij de gedwongen invoering van betalingen met creditcards: de adviseurs van de Foundation for Economic and Industrial Research (IOBE) hadden de Griekse regering voorspeld dat zij haar inkomsten met € 1,7 miljard jaarlijks zou kunnen verhogen als zij burgers en ondernemingen ertoe dwingt om creditcards te gebruiken. Maar in werkelijkheid zijn “Griekse winkels niet bereid tot de uitbreiding van plastic geld door het verplichte gebruik van creditcards in de alledaagse handel.” Daarvoor had de regering bekendgemaakt dat privépersonen en winkels, die een bepaalde minimale omzet aan bankoverschrijvingen en betalingen met creditcards kunnen aantonen, zouden kunnen profiteren van belastingvoordelen.

Zo zou een groot deel van de winkels gewoon de aanschaf van apparaten die creditcards lezen, hebben geweigerd. Veel beroepsgroepen zoals artsen, handwerkers, elektriciens en advocaten accepteren nauwelijks betalingen met creditcards. Slechts ongeveer één op de twee winkels beschikt volgens de krant “Kathimerini” over een apparaat dat creditcards kan lezen, in totaal zouden dit ongeveer 220.000 stuks zijn. De regering was er van uitgegaan dat minstens het dubbele aantal nodig zou zijn om de beloofde meerinkomsten ook werkelijk te kunnen genereren.

De initiatieven tot een gedeeltelijke beperking of afschaffing van contant geld waren de afgelopen tijd vermeerderd – ook Duitsland wil een eerste stap zetten en betalingen met contant geld boven de € 5.000,- verbieden. De ECB zal het bankbiljet van € 500,- uit de roulatie nemen.

In Griekenland is te zien dat de afschaffing van contant geld in de praktijk onmogelijk is als een staat eenmaal zo aan de grond zit zoals Griekenland na de euroredding van miljarden en nog eens miljarden. Want het wantrouwen tussen de marktdeelnemers is uiterlijk sinds de kapitaalverkeerscontroles zo groot, dat geen enkele winkel ongedekte cheques accepteert. Ook de heffingen zijn in deze situatie aanzienlijk – en worden niet betaald. Bovendien is de aanschaffing van apparaten eveneens voor te financieren. De failliete staat, die voor de betaling met creditcard belastingvoordelen aanbiedt, vertrouwt de burgers sowieso niet meer – en zorgt ervoor dat de economie met contant geld in ieder geval nog doorgaat op een spaarvlammetje.

Bron: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2016/02/22 ... k-mislukt/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 43281
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Mahalingam »

Manon schreef:In geval contant geld wordt afgeschaft en de banken dus de ultieme macht krijgen, bestaat er nog altijd de ruileconomie.

Ik doe uw was, strijk en kook x-aantal maaltijden, en jij komt hier mijn woning schilderen.
De stenen-tijdperk economie. Maar dan moet je ver terug in de tijd. En zelfs toen al hadden ze zeldzame schelpjes e.d. als ruilmiddel. Kolonialen deden het later met kralen en spiegeltjes.

Kijk wat er in ons buurland Venezuela gebeurt.
Daar wordt het papiergeld zo weinig waard dat je meer gewicht aan papiergeld moet geven dan de rol WC-papier bevat.
Het ruilmiddel daar is de US$.
In Europa zal de Zwitserse Franc dan een grote rol gaan spelen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21851
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door King George »

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21851
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door King George »

Sweden Begins 5 Year Countdown Until It Eliminates Cash

How much louder can the “ban cash” calls get?

Recall it was just last year when we catalogued the growing cacophony of crazies for whom banning physical currency is the only way to ensure that depositors can’t simply reassert their economic autonomy under a low or zero rate regime..

Put simply, if interest rates get too low, depositors will simply take their money out the bank and put it in the mattress or the safe where, to quote WSJ from last week, “interest rates are always low no matter what central bankers do.

Most recently, Larry Summers called for the abolition of the $100 bill in the US and in Europe the €500 note is to go the way of the dinosaurs.
Lees verder
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
mercator
Berichten: 19323
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door mercator »

King George schreef:Afbeelding
Het is best wat vooruitziend te zijn en nu geleidelijk je geld van de spaarrekeningen te halen. Want het moment dat iedereen dat doorheeft zal het te laat zijn en zal de overheid de banken sluiten, zoals in Griekenland en Cyprus gebeurd is. Ik breng dat in praktijk, ik laat haast niks op de bank staan. Dan heb ik nog geen garantie-de overheid kan het contant geld waardeloos verklaren-maar dan heb ik toch IETS tastbaars in handen waarmee ik handel kan drijven om te overleven.
Je geld stoppen in vastgoed- dat zgz. zijn waarde behoudt-is ook geen goed idee, want diezelfde overheid kan vastgoed nog makkelijker in beslag nemen dan geld.
We moeten er maar op hopen dat de EU snel uit elkaar valt, de Euro verdwijnt en dat elk land terug zelf een politiek kan gaan voeren die de eigen burgers voorop stelt ipv de EIGEN VOLK LAATST ideologie van Juncker en co.

Dat de Zweden ervoor gaan om een geldloze maatschappij in te voeren waarbij de staat beslist wat je eet, waar je woont en welke kleren je draagt moeten de Zweden zelf dan maar weten. t Is merkwaardig hoe vooral het jonge volkje zich door de banken laat wijsmaken dat al die electronische betaalmethoden o zo makkelijk en handig zijn.
Om te beginnen is het helemaal niet goedkoop. Zonder een PC of smartphone met dataverbinding gaat het al niet lukken. Zonder elektriciteit om die spullen aan de praat te houden ook niet, dat zijn dus al 2 rekeningen die je moet betalen voor je de eerste euro hebt uitgegeven.
Handig is het ook niet, je bent veroordeeld om dat ding constant op zak te hebben en dan mag het nog niet vastlopen of gestolen worden.
En dat argument dat je dan veiliger bent voor diefstal is al helemaal van de zotte. Als ik 50 € cash op zak heb kan de dief die afpakken maar daar blijft het dan bij. De PC is daarentegen DE toegangspoort voor de crimineel om heel je rekening te plunderen als hij er wat verstand van heeft.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

Misschien een beetje paranoïde en ook christelijk artikel (het is van Xander :wink2: ), maar in dit geval misschien toch de moeite van het vermelden waard.
Duitse ZDF kondigt komst geïmplanteerde ID- en betaalchip aan

Xander, 12-03-2016

Stapsgewijze uitbanning contant geld voorloper van wereldwijd totale-controle systeem

In een uiterst propagandistische nieuwsuitzending heeft de publieke Duitse zender ZDF, die ook in Nederland te ontvangen is, op 6 maart de komst van een geïmplanteerde ID- en betaalchip aangekondigd, die al over enkele jaren door miljoenen Duitsers gedragen zou kunnen worden. Daarvoor gebruikte de zender een van de bekendste TV-kopstukken in Duitsland, de linkse presentator, journalist en jurist Claus Kleber, die het afgelopen jaar regelmatig werd bekritiseerd vanwege zijn extreem eenzijdige positieve berichtgeving over de komst van miljoenen moslimmigranten naar Europa, waarbij hij ‘twijfelaars’ aan dit open-grenzenbeleid voortdurend zwart maakte door ze als ‘nationalistische vreemden-vijanden’ weg te zetten.

Nu de Westerse Centrale Banken zijn overgegaan tot pure wanhoopsmaatregelen -zoals 0% of zelfs negatieve rente- om de banken en het financiële systeem overeind te houden, wordt er in Amerika en Europa steeds vaker reclame gemaakt voor geïmplanteerde chips, die in combinatie met de totale afschaffing van contant geld al over enkele jaren gemeengoed zouden kunnen worden.

‘Handig en efficiënt’
Natuurlijk worden louter de vele ‘voordelen’ van deze chip genoemd. Het zou het zwartgeld circuit uitbannen, waardoor onder andere de drugshandel fors zou verminderen en het terrorisme efficiënt zou kunnen worden bestreden. Fraude zou niet meer mogelijk zijn, en wat zou het toch ‘handig’ en ‘makkelijk’ zijn straks niet meer allerlei verschillende plastic pasjes te hoeven gebruiken, maar simpelweg je hand voor een scanner te houden om je boodschappen te betalen, om toegang te krijgen tot een publiek gebouw, je huis, je auto, je pc en je bankrekening, en om je waar dan ook te identificeren.

Misbruik door overheid en criminelen zeer eenvoudig
Voorstanders beweren dat mensen in geen geval hun persoonlijke vrijheid zullen verliezen, maar tal van IT-experts denken daar heel anders over. Zij waarschuwen dat als een geïmplanteerde ID- en betaalchip daadwerkelijk standaard wordt ingevoerd, niet alleen de overheid en de banken, maar ook criminele hackers op ieder moment kunnen zien waar u bent, en wat de laatste groep betreft: vooral waar u niet bent. Binnen korte tijd krijgen al deze partijen een compleet beeld van uw gedrag, waardoor het heel eenvoudig wordt deze informatie te misbruiken.

Totale controle door wereldregering dichterbij dan gedacht
Over het algemeen wordt beweerd dat zo’n totale controle maatschappij nog ver weg is, maar wat Claus Kleber vriendelijke glimlachend voorzichtig aankondigde wordt al vele jaren lang voorbereid door de globalistische wereldelite, waar tal van kopstukken in de Europese media en politiek onderdeel van zijn. Zo is Kleber zelf lid van de ‘Atlantik-Brücke’, een Duits filiaal van de even machtige als beruchte ultralinkse NWO organisatie ‘Council on Foreign Relations’ (CFR).

De bekende Hollywood producent, zakenman en politieke activist Aaron Russo onthulde kort voor zijn dood dat Nicholas Rockefeller, wiens familie mede de kern vormt van de CFR, daadwerkelijk de oprichting van een wereldregering nastreefde, een planetair regime waarin iedere burger voorzien zal worden van een geïmplanteerde chip.

Contant geld zal worden uitgebannen; kopen en verkopen zal enkel nog met deze chip mogelijk zijn. Ongewenst (maatschappelijk of politiek) gedrag wordt onmiddellijk bestraft met het uitschakelen van deze chip, zodat zo’n persoon in één klap helemaal niets meer heeft en niets meer kan doen, en zelfs geen voedsel meer kan kopen. Russo onderkende dan ook de enorme gevaren voor de mensheid, en weigerde daarom lid te worden van de CFR.

Verdoeming vanwege chip gekoppeld aan antichrist-religie
De komst van een –uiteindelijk verplichte- geïmplanteerde microchip wordt al tientallen jaren lang verwacht door ‘Nieuwe Wereld Orde complotfanaten’ en door sommige christelijke kerken en groepen, die van mening zijn dat deze chip het in de Bijbel voorzegde ‘teken van beest’ (‘666’) is. Inmiddels is zo’n chip beslist geen science fiction meer, en worden er al enige jaren succesvolle proeven mee gehouden in onder andere de VS, Brazilië en Zweden.

Opgemerkt dient te worden dat het Bijbelse ‘teken van het beest’, dat wordt aangebracht op iemands hand, arm of voorhoofd, direct gekoppeld is aan een religieus systeem. Niet de chip zelf zorgt ervoor dat iemand volgens het laatste Bijbelboek Openbaring voor altijd verdoemd zal worden, maar de aan de chip gekoppelde verering van de ‘antichrist-religie’, een ‘god’ die diametraal staat tegenover de God van de Bijbel.

Rijk van het beest voert nu al uitroeiingsoorlog tegen christenen
Met de door de elite in gang gezette massale moslimmigranten invasie van Europa wordt het sommigen langzaam maar zeker duidelijk om welke ‘antichrist-religie’ het gaat. Waarbij beslist niet gezegd is dat het Bijbelse ‘teken’ inderdaad (enkel) de aangekondigde chip is.

Tegelijkertijd kan niet worden uitgesloten dat beide zaken –chip en Allah (wiens meest heilige getal niet geheel toevallig ‘666’ is) / islam- met elkaar in verband staan, zeker niet als bedacht wordt dat tal van jihadisten nu al hun geloftes aan hun god en profeet op arm-, schouder- en hoofdbanden hebben staan, en deze dragen tijdens hun uitroeiingsoorlog (door middel van onder andere onthoofding, een van dè Bijbelse kenmerken van het antichrist-rijk van het beest) tegen het christendom in het Midden Oosten en Noord Afrika, en als de massale immigratie niet snel wordt gestopt straks mogelijk ook in Europa.

Xander

(1) KOPP / KLA.tv. (YouTube)

http://xandernieuws.punt.nl/content/201 ... alchip-aan
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6922
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Ali Yas »

Het implanteren van een chip is de zoveelste maatregel die leidt tot een totalitaire staat: de mens wordt een stuk eigendom, niet van een ander mens maar van Het Systeem. Niet alleen christenen zouden daar de kriebels van moeten krijgen, maar ik vermoed dat zij wel de enigen zullen zijn bij zoiets op een absoluut taboe stuit.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

Afschaffing van het biljet van € 500,- kost een half miljard euro

Geplaatst op 9 april 2016

Afbeelding

De afschaffing van het biljet van € 500,- kost ongeveer een half miljard euro. Het biljet dient afgeschaft te worden om te verhinderen dat spaarders hun geld contant bewaren.

De door de top van de ECB geplande afschaffing van het biljet van € 500,- zal volgens krantenberichten zelfs in het gunstigste geval meer dan een half miljard euro kosten. Dat bleek uit schattingen van de nationale banken en van de Europese Centrale Bank (ECB), bericht de “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

De tot nu toe circulerende 600 miljoen biljetten van € 500,- zouden door biljetten met kleinere bedragen vervangen moeten worden. Daardoor zouden alleen al drukkosten van meer dan € 500 miljoen ontstaan. Bovendien zou er een bedrag van honderden miljoenen moeten worden opgebracht voor de logistiek van de ruil.

Een woordvoerder van de ECB zei dat de potentiële kosten pas ingeschat kunnen worden als over alle details beslist zou zijn. Dit zou echter nog niet het geval zijn.

De president van de ECB, Mario Draghi, had enkele weken geleden gezegd dat er sprake zou zijn van technische voorbereidingen voor een afschaffing van het biljet van € 500,-. Het bankbiljet behoort wereldwijd tot de biljetten met de hoogste waarde. In de VS reikt het scala maar tot het biljet van $ 100,-. De Duitse Bank en de Oostenrijkse bank hadden zich kritisch uitgelaten over de plannen.

Bron: www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2016/04/09 ... jard-euro/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

Contant geld wordt langzaam afgeschaft en dan is de slavernij compleet

Posted on mei 11, 2016 by D. G. Neree

Afbeelding

Vanmiddag was ik in Tuincentrum Osdorp om een duivenverschrikkerkraai te kopen. Bij de kassa wilde ik contant betalen, maar dat kon niet. Alleen pinnen. Enkele dagen geleden nuttigde ik in een café een tosti en een koffie en bij het afrekenen kon dat ook alleen met pinpas.

Feitelijk is dit illegaal. Munten en bankbiljetten zijn wettelijke betaalmiddelen en iedereen die een product of dienst tegen betaling aanbiedt is verplicht om contant geld als betaling te aanvaarden. Er werd een jaar of vijftien al een proefballonnetje opgelaten om te kijken of contant geld afgeschaft kon worden, maar daar is door een gerechtshof (ik weet niet welk) een stokje voor gestoken.

Maar zoals het in de huidige corrupte, slinkse politiek toegaat: als het niet in één keer kan, dan doen we het gewoon in stapjes en zo is het in het Openbaar Vervoer al nauwelijks meer mogelijk om contant te betalen en hebben banken nauwelijks nog geld in huis, behalve de zakcentjes voor het consumentenvolk in de betaalautomaten. Het is duidelijk dat men bezig is om het contante geld helemaal af te schaffen. Vanuit de ECB is er al een oproep om het 500 eurobiljet af te schaffen en in de USA wil de Fed van het 100 dollarbiljet af.

Argumenten voor het afschaffen zijn natuurlijk het voorkomen van diefstal in winkels, het tegengaan van ‘zwart’ geld en daarnaast de ‘onhygiënische toetand van het uitwisselen van munten en biljetten. Dit zijn alle drogredenen. Sinds 20 à 30 jaar zijn we geheel overgeleverd aan de banken. Zonder een bankrekening kan iemand in Nederland niet overleven, geen loon ontvangen of de huur van zijn huis betalen. En nu heeft men de bevolking zelfs zo ver gekregen om vrijwillig mee te gaan in het afschaffen van het enige wat een een mens nog enige vrijheid geeft van de grijpgrage klauwen van de staat: contant geld. Alles moet in handen komen van de banken en geen cent mag er onopgemerkt door de staat uitgewisseld of bewaard worden. Nu de banken langzaam toegaan naar een ‘negatieve rente’ (wat wil zeggen dat mensen moeten gaan betalen om ‘geld’ op de bank te stallen, waardoor spaartegoeden langzaam verdampen) wil men voorkomen, dat mensen contant geld gaan sparen.

En het gaat gebeuren. Straks bezit u helemaal niets meer, behalve wat elektronische enen en nullen op een server van een bank. Valt de stroom uit, of wordt de bank gehackt, dan bent u alles (wat u al niet had) kwijt. Sterker nog: die enen en nullen vertegenwoordigen helemaal geen waarde meer. Het enige van waarde is dan een plastic kaartje in je portemonnee. Het enige doel van deze vervanging is controle uitoefenen op het laatste instrument dat de vrije mens tot zijn beschikking heeft: eigen geld.

Nogmaals: het weigeren van contant geld als betaling is wettelijk niet toegestaan. Men is verplicht bankbiljetten en/of munten aan te nemen. Maar wat wil je, als de regering zelf corrupte methodes toepast om voor elkaar te krijgen wat legaal niet mag? In de huidige methodes van de bevolking negerende, naar de EU buigende regeringen zien we langzaamaan (of eigenlijk al snel) een fascistische tendens ontstaan, een tendens die steeds minder onder stoelen of banken gestoken wordt.

https://fenixx.org/2016/05/11/contant-g ... -compleet/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78687
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Ariel »

Pilgrim schreef:
Contant geld wordt langzaam afgeschaft en dan is de slavernij compleet
In Duitsland zijn ze nog niet zo ver. Een paar weken geleden waren we in Kleve, en daar konden we niet pinnen. Een t-shirt gekocht wat we af wilde rekenen met visa...Nee dus. Men accepteerde alleen maar cash geld. En ook in een broodjes zaak waar we wat aten en wat dronken. Ook daar moesten we met "harde" Euro's afrekenen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

Een goed teken...! icon_thumbup.gif
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

Zweden: Protesten tegen de feitelijke afschaffing van contant geld nemen toe

Geplaatst op 11 september 2016

Afbeelding

In Zweden hebben vier grote banken de controle over de geldzaken. Zij zijn het ook die vaart zetten achter de afschaffing van het contant geld. Daartegen vormt zich in Zweden nu steeds meer verzet.

Contant geld is voor banken “te duur”. Daarom zijn zij het ook die de belangrijkste voorstanders van de digitalisering van het geldverkeer zijn. Maar ook regeringen hebben er belang bij om het contant geld verkeer te beperken. Per slot van rekening kan men zo beter de geldstromen controleren. In Zweden is het inmiddels echter zover dat men op veel plaatsen helemaal niet meer met contant geld kan betalen – en dat hoewel de Zweedse Kroon nog steeds het enige wettelijke betaalmiddel is.

De discriminatie van het contante geld stuit echter op steeds meer onvrede in de bevolking. Want als detailhandelaars dit niet meer bij banken kunnen inleveren, nemen ze het ook niet meer aan. En ook de oudere bevolking wil zich niet met creditcards en internetbankieren enz. bezighouden – en moet hiervoor dienovereenkomstig betalen.

Het grootste Zweedse pensioenfonds heeft nu onlangs een protestbrief met de titel “Contant geld is nodig” aan de regering overhandigd. Hiervoor had men 140.000 handtekeningen verzameld. Een aanzienlijk aantal voor het land. Een ander initiatief met de naam “Contant geld-opstand” ontstaat op dit moment en wil eveneens een einde maken aan de ongelukkige activiteiten.

Bron: www.contra-magazin.com

Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2016/09/11 ... nemen-toe/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
mercator
Berichten: 19323
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door mercator »

In België wordt het contant geld stilletjes en geleidelijk aan afgeschaft. In Antwerpen staan nu nieuwe parkeerautomaten waar je uitsluitend electronisch kan betalen. Zo kan Big Brother ook precies nagaan waar je bent geweest en hoe lang.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
silkyboxershortXL
Berichten: 2545
Lid geworden op: za apr 24, 2010 3:20 pm

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door silkyboxershortXL »

OK, Jeff Berwick en de schattige Vanessa Collette hadden vooraf een kamertje voor hen beide moeten bezoeken. AfbeeldingOud filmpje wat het eigenlijk nog belangwekkender maakt. Over wat te doen met kapitaal.
Hoop is geen strategie.
WWG1WGA
Gebruikersavatar
Monique
Berichten: 8854
Lid geworden op: ma apr 14, 2003 2:14 pm

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Monique »

Ik haal iedere maand mijn rekening leeg na de automatische afschrijvingen. Ik pin helemaal niets.

Maar, wanneer de € verwijnt kunnen we toch met Japanse Yen of zo gaan betalen?
Wanneer voldoende mensen daaraan meedoen krijg je een alternatief betaalmiddel.
Amorele atheistische nitwit
Mahalingam
Berichten: 43281
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Mahalingam »

Inderdaad. Er zijn landen waar de nationale munt onbruikbaar is. Daar gebruikt men USA dollars. Venezuela, Zimbabwe, Ecuador, Belize, Panama, Burma,Cambodia.

Er zijn ook streken waar de Maria Theresa thaler (dollar) een gewild betaalmiddel is.
Afbeelding
The Maria Theresa thaler was also formerly the currency of the Hejaz, Yemen, the Aden Protectorate as well as Muscat and Oman on the Arabia peninsula. The coin remains popular in North Africa and the Middle East to this day in its original form: a silver coin with a portrait of the buxom Empress on the front and the Habsburg Double Eagle on the back.
https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Theresa_thaler
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43281
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Mahalingam »

Na de oorlog kregen we een geldzuivering.
Iedereen moest een goed verhaal hebben over hoe hij aan zijn geld kwam.
Na het inleveren van het geld kreeg iedereen nieuwe bankbiljetten, voldoende om een paar weken eten te kopen.

Nu heeft India ook een geldzuivering uitgevoerd. Reden: men moet belasting betalen (doet bijna niemand) en omkoping met zwart geld is een groot probleem. Iedereen krijgt een belastingnummer en een account.
De groei van de zwarte economie was 25% van het BNP zo schat men. En de economie wordt geremd doordat de staat nergens geld voor heeft (wegen, scholen, bruggen enz.).
En heel opmerkelijk dat in een land als India dat aan elkaar hangt van geruchten, achterklap en lekken, deze maatregel voor iedereen een verrassing was.
Why India wiped out 86% of its cash overnight
On 8 November, Prime Minister Narendra Modi gave only four hours' notice that virtually all the cash in the world's seventh-largest economy would be effectively worthless.

The Indian government likes to use the technical term "demonetisation" to describe the move, which makes it sound rather dull. It isn't. This is the economic equivalent of "shock and awe".

Do not believe reports that this is primarily about bribery or terror financing, the real target is tax evasion and the policy is very daring indeed.

You can see the effects outside every bank in the country. I am in Tamil Nadu in the south of India and here, as in every other state in the country, queues of people clutching wads of currency stretch halfway down the street.
Afbeelding
At the moment you can exchange up to 4,000 (£48) of the old rupees every day in cash for new 500 (£6) and 2,000 (£24) rupee notes.

There is no limit to the amount that can be deposited in bank accounts until the end of December, but the government has warned that the tax authorities will be investigating any deposits above 250,000 rupees (£2,962).
http://www.bbc.com/news/world-asia-india-37974423
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

Boek ‘Controleverlies’: Vrijheid Europeanen dreigt dankzij EU en Merkel te verdwijnen

Xander, 29-07-2017

Afbeelding

Grootste gevaren: Brussel, afschaffing contant geld / totale controle, en massa immigratie

Twee personen staan op de cover van ‘Kontrollverlust’ (Controleverlies), het nieuwe boek van de voormalige investeringsbankier Thorsten Schulte: ECB-president Mario Draghi en bondskanselier Angela Merkel. Volgens de auteur vormen zij de belichaming van de grootste gevaren die de laatste resten van onze vrijheid bedreigen: Draghi met zijn ongecontroleerde geldschepping, geplande afschaffing van contant geld en daaraan gekoppelde totale controle, en Angela Merkel met haar ‘alternativlose’ massa immigratie van miljoenen moslims, en de hierdoor onvermijdelijke instorting van de sociale zekerheid. Na de gevaren puntsgewijs te behandelen geeft Schulte de lezers ook een aantal tips om zich zo goed mogelijk te beschermen.

Vrijheid dreigt definitief te verdwijnen
Het voorwoord van ‘Kontrollverlust’ werd geschreven door de bekende CDU coryfee Willy Wimmer, aan wiens ernstige waarschuwingen over Merkel en Brussel wij al meerdere malen aandacht hebben besteed. Wimmer constateert dat de vrijheid die wij tientallen jaren in Europa hebben gekend, aan het verdwijnen is, en als wij ons daar niet tegen verzetten, wij deze vrijheid nooit meer terug zullen kunnen krijgen.

Met de retorische vraag ‘Waarom staat Angela Merkel niet aan de kant van het volk?’ gaat Schulte in op de DDR/Stasi-achtergrond van de bondskanselier, die wel eens de belangrijkste basis kan zijn voor haar niet aflatende drang om als alleenheerser op te treden, en de vrijheid van de Duitse burgers –inclusief de vrijheid van meningsuiting- stap voor stap fors in te perken. De persoon Angela Merkel is überhaupt dubieus, want haar levensloop laat tal van ongerijmdheden zien (zo zou haar buitengewoon schimmige, kinderloze huwelijk nep zijn, en er volgens sommigen op wijzen dat ze in realiteit ‘hardcore lesbisch’ is (3)).

Gevaar 1: Verbod op contant geld = totale controle
Schulte wijst op het grote gevaar van het willen uitbannen van contant geld door ECB-president Mario Draghi. In een volledig cashloze samenleving met enkel digitaal geld is iedere burger namelijk totaal te controleren. De eerste stappen daartoe zijn al jaren zichtbaar, zoals veel Zweedse winkels en Deense tankstations en restaurants die nu al geen contante betalingen meer accepteren, en diverse bedrijven die experimenteren met het ‘chippen’ van hun werknemers, waarmee zij bijvoorbeeld automatisch toegang tot het kantoor krijgen en hun lunch kunnen betalen.

‘Maakt u zich alstublieft geen illusies omdat het afschaffen van contant geld niet constant in de media te lezen is,’ waarschuwt de oud investeringsbankier. ‘Achter de schermen werken invloedrijke krachten aan het invoeren van een dergelijke verstrekkende en onze vrijheid in aanzienlijke wijze beperkende maatregel.’

Met het verdwijnen van bankbiljetten en munten verdwijnt ook onze vrijheid, want de ‘verslaving’ van de moderne mens aan de (digitale) bank en overheid wordt daarmee compleet gemaakt. Bij een Cyprus- of Griekenland achtige financiële crisis wordt het zo kinderlijk eenvoudig om u gedwongen te laten bijdragen aan de zoveelste ‘redding’ (bail-in), of in het ernstigste geval onze saldo’s gewoon op nul te zetten. ‘In zo’n totalitaire staat kunnen de levens van alle burgers volledig, tot in de kleinste winkel, worden gecontroleerd. Met de groeten van George Orwell.’

Gevaar 2: Ontwapenen en machteloos maken van het volk
Een andere heet hangijzer zijn de almaar strenger wordende wapenwetten. Onder het mom van de bestrijding van criminaliteit en terrorisme wordt het gewone burgers straks compleet verboden om zelfs maar pepperspray te bezitten (in Nederland is dat reeds verboden), laat staan vuurwapens. Dat criminelen en terroristen vrijwel uitsluitend gebruik maken van illegale wapens, en uitgerekend zij door deze maatregelen dus niet worden getroffen –maar juist nog meer speelruimte krijgen-, wordt ons alleen door critici uitgelegd.

De achterliggende bedoeling is dat het volk hierdoor compleet vleugellam en afhankelijk van de ‘bescherming’ van de overheid wordt gemaakt, zonder dat het ooit nog de mogelijkheid krijgt om in opstand te komen – de volgende stap naar permanente totalitaire controle.

Gevaar 3: Massa immigratie en instorting sociale zekerheid
De catastrofale gevolgen van Angela Merkels ‘alternativlose’ massa immigratie van miljoenen moslims –wat zij op illegale wijze geheel op eigen houtje besloot, zonder zelfs maar een officieel kabinetsbesluit of instemming van het Duitse parlement!- zijn nu al zichtbaar in de vorm van exploderende criminaliteit en talrijke aanslagen, waardoor de gewone man zelfs in de supermarkt of metro niet langer veilig is.

Het laatste zetje in de afgrond krijgt onze samenleving zodra de sociale zekerheid door al die migranten, die voor 90% afhankelijk zijn en blijven van uitkeringen en toeslagen, onbetaalbaar wordt en vervolgens instort. Migratie experts hebben uitgerekend dat het 130 x duurder is om migranten naar Europa te halen en hier te verzorgen, dan hen in hun eigen regio te helpen.

De auteur haalt nog niet eens aan dat de discriminerende, racistische en onderdrukkende islamitische religieuze ideologie die bijna alle migranten met zich meebrengen een minstens zo groot gevaar voor onze vrijheid is. Daarvoor hoeven we alleen maar naar de vele honderden criminele islamitische Sharia no-go zones in talrijke Europese steden te kijken.

Hoe wapent u zich?
In de laatste hoofdstukken van zijn boek geeft Schulte de lezers enkele tips om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de crisistijden die gaan komen:

* Heb voor minimaal enkele dagen –maar liefst langer- voldoende voedsel, water (/waterfilter), brandstof (én medicijnen, zeker de regelmatige gebruikers!) en cash geld in huis;

* Tastbaar zilver en goud zijn een goed wapen tegen (hyper)inflatie. De waarde van de euro wordt namelijk steeds verder ondermijnd door het extreem-lage-rentebeleid van de ECB, en het massaal opkopen van staatsschulden (waarbij wij aantekenen dat goud in beslag kan worden genomen. De EU heeft daar eerder dit jaar in alle stilte de eerste wettelijke stappen toe gezet. Volgens de auteur is zilver een betere optie. Wij denken echter dat wat met goud kan worden gedaan, ook met zilver kan gebeuren.)

Door de digitaliserende samenleving is ontsnappen aan het in de maak zijnde totalitaire controlesysteem feitelijk onmogelijk, tenzij u voldoende geld en middelen heeft om te emigreren (maar waar bent u nog wel vrij en veilig?).

‘Wie niet vecht, heeft al verloren’
Rest de burgers nog maar één ding, en dat is massaal in actie en in opstand komen, en met alle nog beschikbare legale middelen vechten om onze vrijheid te behouden, en de vrijheden die reeds door de politieke elite in Brussel, Berlijn en Den Haag van ons is afgepakt, weer terug te krijgen.

Schulte besluit dan ook met een toepasselijk citaat van Berthold Brecht: ‘Wie vecht, kan verliezen. Wie niet vecht, heeft al verloren.’ (1)

Xander

(1) Anonymous
(2) Afbeelding: (C) Lars Aronsson / WikiMedia Commons CC ShareAlike 1.0
Boek: KOPP-Verlag
(3) Anonymous

http://xandernieuws.punt.nl/content/201 ... verdwijnen
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

EU-peiling: 95% van de EU-burgers tegen verbod op contant geld

Geplaatst op 31 juli 2017

Afbeelding

Uit een door de EU in opdracht gegeven peiling is gebleken dat een overweldigende meerderheid van bijna 95% van de geënquêteerden zich uitspreekt tegen beperkingen op het gebruik van contant geld.

Volgens de peiling antwoordde 94,4% van de geënquêteerden met “Nee” op de vraag of zij het eens zou zijn met de invoering van bovengrenzen bij betalingen met contant geld op EU-niveau. Slechts 4% sprak zich hier voor uit. Mochten zulke restricties desondanks toch ingevoerd worden, dan sprak een grote meerderheid van bijna 50% zich voor bovengrenzen van boven de € 9.500,- bij contante betalingen uit. Slechts ongeveer 2,5% was voorstander van bovengrenzen vanaf ongeveer € 500,- bij contante betalingen.

34% van de geënquêteerden gaf bovendien aan dat er in hun land al bovengrenzen voor het betalen met contant geld zouden bestaan. 53% ontkende dit. Meer dan 12% wist niets van mogelijke bovengrenzen.

Op de vraag hoe de al bestaande bovengrenzen voor contant geld ingeschat zouden moeten worden, antwoordde bijna 28% dat deze te restrictief zouden zijn. Slechts 4% zei dat de restricties gepast zouden zijn. Een meerderheid van meer dan 66% van de geënquêteerden zei daarop geen antwoord te kunnen geven.

In het kader van de peiling werden in totaal ongeveer 30.000 burgers uit alle EU-landen geënquêteerd. De meesten kwamen uit Duitsland (11.259), Frankrijk (10.838) en Oostenrijk (5.724).

De initiatieven, die gericht zijn op een beperking of de afschaffing van het contante geld zijn de afgelopen jaren toegenomen. De Europese Commissie heeft bijvoorbeeld besloten om het eurobiljet van € 500,- af te schaffen. Meestal worden deze restricties gemotiveerd met de strijd tegen zwart werken, geld witwassen of de financiering van terrorisme.

Dat lijkt weliswaar plausibel, maar waarschijnlijk hebben de eisen naar een digitalisering van het geld veel minder altruïstische redenen. In dit verband is het opmerkelijk dat contant geld de enige mogelijkheid van de burgers vormt om hun spaartegoeden te beschermen tegen de greep van de landen en banken en eventuele speciale heffingen of vermogensbelastingen.

Bron: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/07/31 ... tant-geld/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

Zweden op drempel van eerste land waar contant geld is verboden

Xander, 15-08-2017

Afbeelding

Overheid dwingt bevolking bankbiljetten in te leveren en te digitaliseren – Einddoel, totalitair gecontroleerde Marxistisch-socialistische werelddictatuur, steeds dichterbij

Restaurants, bioscopen, winkels, warenhuizen– nu al kan daar in Zweden vaak niet meer met cash geld worden afgerekend. In het Openbaar Vervoer kan net als in Nederland al jaren niet meer met bankbiljetten en munten worden betaald. Volgens een onderzoek van de Koninklijke Technische Hogeschool is Zweden in uiterlijk 2030 –maar mogelijk al veel eerder- een volledig cashloze samenleving geworden. Geïmplanteerde chips om automatisch te betalen worden nu nog slechts door enkele bedrijven toegepast, maar wordt wel als de onvermijdelijke volgende mijlpaal voor de hele bevolking gezien.

Meer dan twee derde van alle Zweedse winkeliers en handelaren geven aan dat ze op zijn laatst over 12 à 13 jaar geen cash geld meer zullen accepteren. De overheid bevordert dit proces door de afgelopen jaren nieuwe bankbiljetten in te voeren, en de oude ongeldig te verklaren. Door duidelijk minder nieuwe biljetten in omloop te brengen en de oude niet automatisch om te wisselen, maar de mensen te verplichten dit geld (eerst) op hun digitale rekening te zetten, dwingt men de bevolking stap voor stap om geen gebruik meer te maken van tastbaar geld.

Zweden behoort samen met onder andere Nederland tot de landen waar nu al de minste contante betalingen worden verricht (nog maar enkele procenten van het totaal). In Zweden zijn er zelfs credit- en betaalkaarten voor kinderen, waar ouders hun zakgeld op kunnen storten. De meeste betalingen vinden via de smartphone plaats. (1)

Totale controle
De Zweedse banken en financiële instituten zijn –net als in de rest van Europa en ook in Amerika- grote voorstanders van een cashloze samenleving, omdat ze daarmee samen met de overheid de totale controle krijgen, en naar believen allerlei extra ‘kosten’ automatisch kunnen afschrijven, of nog een stap verder te gaan door van mensen die niet het politiek-correcte gedrag vertonen simpelweg hun rekening te blokkeren.

Critici zijn dan ook bang dat de burgers feitelijk slaven worden van de banken en de overheid, omdat ze straks volledig afhankelijk worden van een digitale (betaal)wereld. Systemen om ook de toegang tot huizen, pc’s en (zelfrijdende) auto’s digitaal te koppelen aan bijvoorbeeld een vingerafdruk of irisscan, of ‘nog makkelijker’, een onderhuids geïmplanteerde chip, zijn immers volop in ontwikkeling.

Verdwijnen contant geld = verdwijnen vrijheid
De voormalige investeringsbankier Thorsten Schulte waarschuwde eerder dit jaar in zijn boek ‘Konrollverlust’ (Controleverlies) voor het stapsgewijs uitbannen van cash geld door de Europese Centrale Bank, omdat het volgens hem dan gedaan is met onze laatste restjes persoonlijke vrijheid: ‘Maakt u zich alstublieft geen illusies omdat het afschaffen van contant geld niet constant in de media te lezen is. Achter de schermen werken invloedrijke krachten aan het invoeren van een dergelijke verstrekkende en onze vrijheid in aanzienlijke wijze beperkende maatregel.’

Maatregel wordt ingevoerd voor verplichte ‘bail in’ om banken te redden
De achterliggende reden is dat het Europese bankensysteem, maar vooral het Zuid Europese, feitelijk totaal failliet is, en er op zeker moment een ‘bail in’ van alle rekeninghouders vereist zal zijn om ze overeind te houden. In een volledig digitale samenleving kan heel eenvoudig in één klap van iedereen bijvoorbeeld 5%, 10% of nog meer worden afgeschreven. Protesten hebben geen zin, want de dan totalitair regerende Europese Superstaat zal onmiddellijk alle dissidenten de toegang tot hun eigen geld (en ook het internet, zie link naar artikel 04-06-16) ontzeggen.

Einddoel: Marxistische werelddictatuur
Auteur Patrick M. Wood schreef in zijn boek ‘Technocracy Rising’ dat tal van academici en sociale- en politieke activisten zich hebben verenigd in het streven naar de verwerping van de vrije markteconomie in Europa, de socialistische herverdeling van de welvaart, het nationaliseren van industrie en bedrijven, een historische en maatschappelijke ‘evolutie’ naar volledig met elkaar vermengde landen, volken en culturen (Umvolkung door middel van islamisering), en de uitsluiting van het Bijbelse christendom uit dit toekomstige Marxistische ‘Utopia’ waarin de EU wordt omgevormd. Een cashloze samenleving is daar een belangrijk en onmisbaar onderdeel van.

Bekende kopstukken zoals Mark ‘Facebook’ Zuckerberg, Bill Gates, George Soros, de politieke elite in Washington en Brussel, en zeker ook paus Franciscus, zetten zich al jaren in voor de oprichting van zo’n centralistisch geregeerde totalitaire dictatuur, die later zelfs een soort wereldregering moet worden. Nu daar in Europa (vrijheidspartijen) en Amerika (conservatieven / Trump) steeds meer verzet tegen komt, zal worden geprobeerd om deze extreemlinkse fascistische dictatuur in versneld tempo door te drukken.

Xander

(1) Anonymous
(2) Infowars

http://xandernieuws.punt.nl/content/201 ... s-verboden
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Pilgrim »

Contant geld afschaffen is niet goed, waarschuwt toezichthouder DNB: ‘Helemaal cashloos maakt kwetsbaar’

ANP - 29 Oct 2018

Afbeelding

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over het snel dalende gebruik van contant geld. Dat zegt Coen Voormeulen, directeur Cash van de centrale bank, maandag in het AD. Minder dan vier op de tien betalingen verlopen nog contant, zo blijkt uit cijfers van de bank en Betaalvereniging Nederland.

Voormeulen vindt dat het betalen met geld mogelijk moet blijven. “Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden.” Hij wijst op het gevaar voor storingen en hackers. “Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.”

De opmars van pinbetalen is afgelopen jaren versneld, mede dankzij de komst van contactloze bankpassen. Sinds mei betalen Nederlanders in nog maar 39 procent van de gevallen contant, blijkt uit de cijfers. Banken en belangenbehartigers van diverse toonbankinstellingen als detailhandel, horeca en benzinestations, hebben de voorbije jaren hard gewerkt aan de promotie van pinnen.

De afgesproken streefwaarden van 60 procent pin en 40 procent contant zijn inmiddels bereikt. Het daarvoor in 2005 in het leven geroepen Convenant Betalingsverkeer wordt maandag beëindigd. Evengoed blijven de partijen streven naar minder cash.

Contant geld moet blijven
DNB zou graag zien dat banken, winkels, overheidsinstanties en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Voormeulen spreekt in de krant van een poldermodel. “Lukt dat niet, dan kun je aan regels denken. Het is aan de politiek om te bepalen of regelgeving aangepast moet worden.”

In landen als Noorwegen en Zweden hebben autoriteiten al wettelijke maatregelen genomen. Beide landen hebben volgens DNB laten zien dat met “beperkte bijsturing” contant geld ook bij een aanzienlijk kleiner aandeel in het toonbankbetalingsverkeer goed kan blijven functioneren als betaalmiddel.

Detailhandel Nederland is al jaren blij met de groei van het veiliger en efficiënt geachte elektronisch betalen. De branchevereniging benadrukt dat in winkels betalen voor iedereen mogelijk moet blijven. Contant geld zal volgens de vereniging de komende jaren nog niet verdwijnen uit de winkel.

https://www.businessinsider.nl/contant- ... kwetsbaar/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 43281
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Contant geld verdwijnt

Bericht door Mahalingam »

De duivelse plannen van Christine Lagarde
Het is een van de wensen van Christine Lagarde, de nieuwe baas van de Europese Centrale Bank: het afschaffen van baar geld, ofwel cash. Hoe zij opeens op die stoel in Frankfurt terecht is gekomen, kunnen alle pagina’s van een hele krant niet bevatten, laat staan dat ik dat poog in een column. Maar zij zit er, een advocaat die via ministersposten en het IMF de topbankier van de EU is geworden.

Er kleven enkele vlekjes aan haar biografie, maar wie ligt daar wakker van? Niemand, toch? Maar van haar voornemen om cash af te schaffen, moeten we wel wakker liggen. Tenzij het je niet interesseert dat de ultieme totalitaire staat ligt te wachten, daar in een duister steegje in Frankfurt, ergens in de schaduw van de toren van de ECB. Met het afschaffen van cash wordt al het betalingsverkeer geregistreerd, en daarmee krijgen overheden de kans om wetje na wetje controle te gaan uitoefenen over ons bestaan: wie de geldstromen kan registreren, kan ook het koopgedrag, en dus de leefwijze, van individuen belonen of bestraffen.
U denkt misschien: dat lukt haar nooit. Maar dan onderschat u de vasthoudendheid van de Europese revolutionairen, en daar hoort zij bij. De rente is momenteel zo goed als nul, en dat betekent dat het ECB-beleid van het opkopen van schulden ongestoord wordt voortgezet. De noordelijke EU-landen draaien daarvoor op.
[...]
Het fatale moment, het point of no return, is het moment waarop Christine erin slaagt cash te laten verdwijnen. Vanaf dat moment zijn we naakt voor de registratie en analyse van ons gedrag. Tel daar rekeningrijden bij op, zet er ook nog eens onze zoekopdrachten op Google naast, en we zijn weerloos geworden voor de goede bedoelingen van de staat.
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/21246 ... ne-lagarde
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Stanley
Berichten: 360
Lid geworden op: do jun 12, 2014 6:41 pm

Bericht door Stanley »

Criminalisering van contant geld drijft
de consument in de datafuik van de banken

Door Thomas Bollen op maandag 22 juli 2019

De ministers Grapperhaus en Hoekstra willen het gebruik van contant geld inperken. Volgens hen is dat nodig om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan. Maar hun onderbouwing is flinterdun, terwijl de maatregel wel de vrijheid van burgers beknot. Banken zijn de lachende derde: zij krijgen een schat aan data in hun schoot geworpen, die ze vervolgens voor eigen gewin kunnen uitbaten.

Stel je voor: de salarisverhoging waar je zo hard voor hebt gewerkt, is doorgevoerd. Vervolgens staat tussen de Twitter- en Instagram-posts op je telefoon wekenlang een Rolex-advertentie met de tekst ‘Vier je successen’, die ook oppopt zodra je je browser opent. Of je koopt een huis en nog voordat de sleutels zijn overgedragen, zitten er reclamemails voor een inboedelverzekering, een bouwmarkt en keukeninstallateur in je inbox.

Persoonlijke reclameboodschappen versturen op basis van je betaalgegevens is de volgende stap in de targeted marketing-strategie van banken. De ING paste een maand geleden haar privacyverklaring aan om ongevraagd de transactiegegevens van klanten te kunnen gebruiken voor persoonlijke reclameboodschappen. Wie digitaal betaalt, geeft de bank toestemming om zijn data te gebruiken. De andere grootbanken (ABN Amro, de Volksbank en de Rabobank) geven er geen ruchtbaarheid aan, maar doen hetzelfde: de Rabobank vermeldt in haar privacyverklaring bijvoorbeeld dat zij je gegevens gebruikt voor ‘relatiebeheer, promotie en marketing’. De banken zeggen de data voorlopig alleen voor marketing van het eigen bedrijf te gebruiken.

‘Als deze ontwikkeling doorzet, worden we straks wakker in een maatschappij waarin allerlei vrijheden die we nu voor lief nemen, niet meer bestaan. Privacy is geen vanzelfsprekendheid,’ zegt Ancilla van de Leest, privacyvoorvechter, werkzaam bij zoekmachine startpage.com en voormalig lijsttrekker van de Piratenpartij. Toch lijken steeds minder mensen zich druk te maken om deze inbreuk op hun privacy. In 2014 was de ING ook al voornemens om betaalgegevens van klanten als verdienmodel te exploiteren, maar de bank zag zich genoodzaakt het plan te parkeren vanwege de maatschappelijke ophef. Vijf jaar later haalt de bank het plan uit de ijskast, maar blijft de grootschalige verontwaardiging uit. Van de Leest: ‘Mensen lijken te accepteren dat hun privacy stapje voor stapje wordt ingeperkt.’

Profilering is bedreiging voor sociale zekerheid
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uitte op 3 juli in een brief aan de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wel haar zorgen. Ze wees de banken erop dat ze niet zomaar de betaalgegevens van klanten mogen gebruiken voor andere doeleinden dan oorspronkelijk de bedoeling was toen de klant een rekening opende. ‘Betaalgegevens geven een vrij compleet beeld van iemands leven: waaraan besteed je je geld, van welke verenigingen ben je lid, met wie ga je om.’ Daar moet de bancaire sector heel zorgvuldig mee omgaan, vindt de AP.

Van de Leest is niet overtuigd dat dat ook zal gebeuren. ‘Psychische klachten, verslavingen, ook dat soort zaken komen allemaal naar voren uit iemands betalingsverkeer. Een gedetailleerde profielschets is zo gemaakt en een verzekeraar betaalt daar grof geld voor.’ Dat voorbeeld sluit nauw aan bij de woorden van Laura van Geest, de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), die op 11 juli waarschuwde dat grootschalige data-analyse de solidariteit in de Nederlandse sociale zekerheid onder druk zet: ‘Private verzekeraars zijn er niet voor solidariteit. Zij moeten concurreren.’
  • Wie contant betaalt, maakt immers geen gebruik van de bancaire infrastructuur en laat geen dataspoor achter
The war on cash
Datzelfde geldt voor commerciële banken. Ze concurreren met elkaar om klanten die voor hun rekening betalen, met hun spaargeld de bank voorzien van financiering, en hun volledige transactiegeschiedenis achterlaten. Maar de sector als geheel heeft nog een concurrent: contant geld, uitgegeven door de centrale bank. Wie contant betaalt, maakt immers geen gebruik van de bancaire infrastructuur en laat geen dataspoor achter. Banken maken ondertussen wel kosten voor het vullen van geldautomaten en dragen het risico van een plofkraak.

Betalingen met contant geld nemen steeds verder af: in 2018 betaalden consumenten in Nederland 37 procent van hun aankopen in winkels en horeca in cash. Die afname betekent dat mensen afhankelijker worden van girale euro’s – en daarvoor heb je een bankrekening bij een commerciële bank nodig. Banken vinden het dan ook geen probleem dat cash, de enige publiek uitgegeven euro in ons huidige geldstelsel, aan populariteit verliest. Ze voeren volgens critici zelfs een heuse oorlog, de war on cash.

Die strijd woedt ook in Nederland al enige tijd: in november kondigden de Nederlandse banken bijvoorbeeld aan dat de pinautomaat van uiterlijk verandert. De achterliggende boodschap was dat ze het aantal locaties waar je contant geld kunt opnemen, verder gaan afbouwen. De ING ging deze maand nog een stapje verder: vanaf 1 oktober 2019 krijg je voortaan 20 procent korting op je betaalpas als je zelden contanten opneemt. Wie toch meer dan 5 keer per jaar pint, is uiteindelijk duurder uit.

‘Sinds geruime tijd is een ontwikkeling naar steeds verdergaande digitalisering van het betalingsverkeer, de zogenoemde cashless society, waar te nemen,’ schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens in haar brief aan de NVB. Die ontwikkeling brengt volgens de AP verhoogde risico’s voor de rechten en vrijheden van burgers met zich mee. ‘De afname van betaling met chartaal geld (munten en bankbiljetten) en toename in girale betalingen heeft tot gevolg dat het betalingsverkeer van personen navenant meer wordt geregistreerd.’
  • "Girale transacties worden gemonitord door banken en andere financiële instellingen"
Criminalisering van contant geld
Waar de AP een bedreiging voor onze vrijheden ziet in die verplichte registratie van het betalingsverkeer, zien de ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid daarin een kans om witwassen tegen te gaan. Begin deze maand kondigden ze een verbod aan op cash transacties boven de 3000 euro. Ook willen ze het biljet van 500 euro liefst in heel Europa afschaffen, omdat dat biljet populair is bij criminelen.

Het cash-verbod moet volgens de twee ministeries de barrières verhogen om crimineel geld wit te wassen. De logica daarachter: om in de formele economie gebruik te maken van illegaal verkregen contant geld moet het in het ‘normale’ geldverkeer worden geïntroduceerd. Dat kan onder andere door het kopen van goederen en diensten. Als dat niet meer anoniem kan met contant geld, leidt dat volgens het ministerie tot betere zichtbaarheid en traceerbaarheid. 'Girale transacties worden immers gemonitord door banken en andere financiële instellingen,' aldus de ministeries.

Naast het verbod op contant geld bevat het plan van Hoekstra en Grapperhaus maatregelen die het banken mogelijk maakt om uitgebreid informatie met elkaar uit te wisselen over klanten en hun transacties. Dat moet het voor ontmaskerde criminelen moeilijker maken om hun illegale praktijken bij een andere bank voort te zetten. De uitbreiding van het verwijzingsportaal bankgegevens is onderdeel van het plan: de ministers willen dat banken saldo- en transactiegegevens van klanten automatisch verstrekken aan de politie, de Belastingdienst en opsporingsdiensten. Een wetswijziging moet het voor deze instanties mogelijk maken om bijna real-time identificerende gegevens te zoeken in de administratie van banken.
  • ‘Een adequate analyse van de omvang van het probleem en de maatschappelijke en financiële kosten van de maatregelen ontbreekt’
‘In een vrije rechtsstaat gaan autoriteiten pas gegevens van iemand verzamelen als die wordt verdacht van strafbare feiten, en niet van iedereen alles bijhouden voor het geval je iets verkeerd doet.’ Ancilla van de Leest vindt dat het kabinet transacties buiten de digitale betalingsinfrastructuur van banken criminaliseert. ‘De overheid wekt de indruk dat contant geld vooral door criminelen gebruikt wordt, terwijl dat helemaal niet zo is. Ze draaien de bewijslast om: je bent verdacht als je een groot bedrag contant afrekent en je moet zelf maar bewijzen dat je niks verkeerds doet.’ Als deze trend doorzet en cash verdwijnt, verliezen we volgens Van de Leest de fundamentele vrijheid om elkaar peer-to-peer, zonder tussenkomst van een bank, te betalen. ‘Ik heb een pizza en jij hebt geld, maar toch zijn we afhankelijk van een derde partij die onze transactie registreert. Een bankrekening is zo niet langer een keuze, maar een vereiste om elkaar te kunnen betalen.’

Bas Filippini, voorzitter van belangenorganisatie Privacy First, vindt het plan ‘buitenproportioneel’. ‘Een adequate analyse van de omvang van het probleem en de maatschappelijke en financiële kosten van de maatregelen ontbreekt. Het wordt de burger gewoon door de strot geduwd.’ Ook betalingsexpert Simon Lelieveldt wees er via Twitter al op dat de ministers het plan met ‘insiders uit de financiële sector’ geprepareerd lijken te hebben en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer gepasseerd is.

Oplossing voor welk probleem?
De ministeries gaan ervan uit dat witwaspraktijken en fraude aan het licht komen wanneer verdachte transacties voortaan verplicht via banken lopen. Die aanname is zacht gezegd twijfelachtig, gezien de witwasschandalen bij banken. De Rabobank schikte in 2018 nog voor 298 miljoen euro met de Amerikaanse justitie wegens het witwassen van Mexicaanse drugsgelden. De ING trof een recordschikking van 775 miljoen euro met de Nederlandse justitie omdat ze onder andere haar systemen zo had ingesteld dat er maximaal drie waarschuwingen per dag overbleven.

Als banken witwastransacties van drugskartels ter waarde van honderden miljoenen al niet herkennen, hoe zinvol is het dan om transacties tussen de 3000 en 10.000 te monitoren? Want dat is de bandbreedte waarop het aanstaande verbod betrekking heeft. Geldende wetgeving schrijft immers al voor dat contante betalingen boven de 10.000 niet anoniem afgerekend mogen worden. Verdachte transacties moeten bovendien gemeld worden.
  • Beide ministeries zeggen niet te weten hoe witwassen met contant geld zich überhaupt verhoudt tot witwassen met giraal geld
Minister Hoekstra zei op 1 juli bij Pauw dat het ‘geen klein bier’ is wat wordt opgelost met deze grens van 3000 euro, ‘want de politie zegt: “Het helpt ons echt enorm”.’ Concrete vragen van Jeroen Pauw over de omvang van het probleem en de effectiviteit en proportionaliteit van de maatregelen ontweek Hoekstra. Ook de ministeries van Financiën en Justitie kunnen geen enkele inschatting geven van de omvang van witwaspraktijken met cash transacties tussen de drie- tot tienduizend euro. Op vragen van FTM antwoordden beide ministeries zelfs dat ze niet weten hoe witwassen met contant geld zich überhaupt verhoudt tot witwassen met giraal geld. De totale omvang van witwassen in Nederland wordt in het onderzoek waarnaar de ministeries verwijzen op 16 miljard euro geschat, maar de verdeling tussen giraal en contant geld is daarin niet meegenomen. ‘Daarnaast maken de bedragen van 3.000 euro en 10.000 euro geen deel uit van het onderzoek,’ aldus de ministeries.

De onderzoekers melden wel dat het voor criminelen nu al moeilijk is om onopgemerkt contant geld uit te geven in Nederland. ‘Maar niet onmogelijk, mits men daarvoor bereid is een premie te betalen.’ Daarbij maken criminelen volgens de onderzoekers gebruik van financiële experts die witwasconstructies voor hen opzetten in de bovenwereld. Ze schrijven ook dat het relatief makkelijk is om grote sommen geld naar het buitenland te verplaatsen. Die twee problemen worden echter niet geadresseerd met het voorgestelde verbod op contant geld.

Marc Schuilenburg, hoogleraar criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, erkent het probleem van zwart geld in contanten, maar heeft zijn bedenkingen bij de maatregel: ‘Criminelen opereren internationaal, dus om effectief te zijn moet je zo’n grens van 3000 euro wel internationaal invoeren en handhaven.’

De ministeries verwijzen naar België, dat al een verbod op cash transacties boven 3000 euro kent. In Frankrijk ligt de grens zelfs bij 1000 euro. Maar in veel andere Europese landen, waaronder Duitsland, is geen enkel verbod van kracht en zijn daarvoor ook geen plannen. De Europese Commissie(EC) besloot vorig jaar, op basis van uitgebreid onderzoek, zelfs om geen wettelijke maatregelen tegen het gebruik van contant geld te nemen: ‘Beperkingen op cash betalingen zijn een gevoelig onderwerp voor Europese burgers; velen van hen beschouwen de mogelijkheid om contant te betalen als een fundamentele vrijheid, die niet disproportioneel hoort te worden ingeperkt.’

De betrouwbaarste cijfers uit het onderzoek waar Hoekstra en Grappenhaus op bouwen, laten bovendien zien dat slechts 7 procent van het crimineel vermogen wordt aangehouden in de vorm van contant geld (in binnen- en buitenland samen). De onderzoekers: ‘Wat opvalt is dat het merendeel van de vermogens valt in de categorie conventioneel beleggen. Binnen deze grote categorie vormen het saldo op buitenlandse bankrekeningen, onroerend goed in Nederland en het buitenland belangrijke vermogensbestanddelen.’ Slechts 3 procent van de criminele vermogens valt binnen categorieën waarop het verbod effect zal hebben: aankopen van luxegoederen en juwelen die nu (mogelijk) met contant geld tussen de 3000 en 10.000 worden afgerekend.

Wantrouwen als uitgangspunt
‘Je ziet helaas steeds vaker dat er politieke keuzes worden gemaakt waarvan elke deskundige direct zegt: waar is dit op gebaseerd?’ Dat zei toenmalig nationaal ombudsman Alex Brenninkmeijer in 2013 tegen Trouw over maatregelen van de overheid waarbij ‘wantrouwen het uitgangspunt is, terwijl de meeste mensen deugen’. De woorden van Brenninkmeijer zijn zes jaar later actueler dan ooit.

De privacy- en fundamentele vrijheidsargumenten – die voor de Europese Commissie de doorslag gaven om het gebruik van contant geld niet te beperken – lijken bij het kabinet weinig gewicht in de schaal te leggen. Dat geldt ook op andere gebieden: zo zei minister Grapperhaus deze maand dat hij mensen wil kunnen verplichten om DNA af te staan, ook wanneer ze niet verdacht worden van een misdrijf. Bij deze verregaande maatregelen voert hij steevast als argument aan dat ze geoorloofd zijn om de ‘ondermijning’ van onze rechtsstaat tegen te gaan. Bart de Koning zette voor FTM al eens uiteen dat die vermeende ondermijning vooral is gebaseerd op slecht onderbouwde spookverhalen van politici en experts met een verborgen agenda.

Bij Grapperhaus valt de plotselinge ijver op waarmee hij de strijd tegen witwassen aanbindt. In de recente schikking van de ING met het Openbaar Ministerie zat hij immers nog aan de andere kant van de onderhandelingstafel: hij leidde toen het advocatenkantoor Allen & Overy dat de ING adviseerde, reden waarom hij als minister van Justitie de schikking niet kon goedkeuren. Grapperhaus en Hoekstra criminaliseren contant geld maar ondertussen ontlopen onze banken, de grote jongens binnen het witwascircuit, strafrechtelijke vervolging – deels onder hun regie.

‘We laten de inbrekers het huis bewaken,’ zegt Filippini van Privacy First. Hij ziet een trend waarbij wetgeving gebaseerd op het onschuldprincipe wordt omgezet naar massasurveillance en profilering naar Chinees model. ‘De grootste privacyschenders en misbruikers van het financiële systeem, zoals sociale-mediabedrijven en banken, worden daarbij door de wetgever gebombardeerd tot poortwachters.’

Digitaal contant geld
De Nederlandsche Bank (DNB) is bijzonder kritisch over het verdwijnen van contant geld: ‘Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.’ DNB noemde vorig jaar oktober storingen, hackers en mensen die moeite hebben met pinnen als evenzovele redenen waarom contant geld moet blijven bestaan. In haar meest recente visie op betalen stelt DNB bovendien de fundamentele vraag ‘wat is de betekenis van publiek geld (uitgegeven door centrale banken) versus privaat geld (uitgegeven door commerciële partijen) en wat de implicaties zouden zijn van een “cashless” samenleving waarin mensen hun geld niet meer van de bank kunnen halen, bijvoorbeeld in tijden van crisis of ongerustheid over de banken?’

Met het verbod op cash transacties verplicht de overheid haar burgers om klant te worden van private bedrijven. Er bestaat immers nog altijd geen publiek digitaal alternatief voor giraal geld, uitgegeven door commerciële banken. In een economie die zich steeds meer in de digitale wereld afspeelt, schiet de overheid ernstig tekort, vindt Kamerlid Mahir Alkaya (SP). Hij diende daarom vorig jaar een initiatiefnota in voor een ‘digitale kluis’ van de overheid. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), die drie jaar onderzoek deed naar het geldstelsel, pleitte voor een ‘digitale evenknie van contant geld’.

Minister Hoekstra dankte de WRR vriendelijk voor zijn adviezen, maar kondigde geen concrete acties aan om te experimenteren met Central Bank Digital Currencies of een depositobank. Zelfs nu commerciële bedrijven als Facebook, Uber en Paypal met hun eigen digitale munt wel in dat monetaire gat springen, komt het kabinet niet in actie.

Blijkbaar zien de ministeries van Financiën en Justitie het niet als overheidstaak om burgers te allen tijde van een munt te voorzien die door een publiek instituut wordt uitgegeven. De ministeries weiden niet uit, maar antwoorden FTM dat het kabinet geen plannen overweegt om een digitale vorm van contant geld in te voeren. Ook het voorgenomen verbod brengt daar geen verandering in.

FTM
Plaats reactie